Friday, December 16, 2022

Spridda skurar ...




Hej fredag!


Hur redo är du inför julen?
Allt klart?


Jag tycker nog att jag är hyfsat klar, men inte helt.
Jag vet hur det kommer att bli, jag kommer att feja, dona och fixa nästa vecka samt få lite stresspåslag. är det alltid. Ofelbart.


Det är som när man ska ha en fest, allt är klart. Allt. Men sen är det iallafall sånt som bara kan göras i sista minuten och som görs i sista minuten. Ni vet, tända ljus, slå upp drinken, lägga handen vid det allra sista. Julen är exakt likadan. Men allt faller på plats ändå till slut, och det är huvudsaken.




 

Bild från True workout



Nu har jag bott i USA så länge att julen här blivit min. Jag har inte firat jul i Sverige sedan 2009. DET är länge sen. Jag saknar min familj därhemma i juletid, samtidigt har jag skapat så starka egna traditioner under alla mina år här.
Dock, det är lustigt hur nostalgisk och sentimental julen alltid är. Jag tänker ofta tillbaka på svunna jular och hur härligt allting var. För jo, det var alltid härligt. Det är såklart en ynnest att känna så eftersom alla inte har ljusa och vackra minnen från barndomens, och uppväxtens, jular.


Det var ju så sjukt spännande med julklapparna. Vi var inte bortskämda heller, vi barn. Vi fick inte en massa saker under året. Nej, det vi fick fick vi till jular och födelsedagar. Ja, kläder och sådant kunde vi få under året då det behövdes. Men allt annat fick man önska sig och längta efter. Somligt kunde man önska sig HETT, och att sedan få öppna en sådan klapp innebar en så stor lycka.



 

Bild frånAftonbladet



Idag--och det här har jag tyckt sen Karolina föddes--får barnen så mycket under året (som sagt, jag var/är inget undantag som förälder i det här fallet) att de knappt vet vad de ska önska sig när julen kommer. 
Numera är det dessutom mycket klappar. Karolina och hennes kusiner, både här i USA och i Sverige, fick så mycket klappar under barndomen att de till slut öppnade paket på löpande band tills de såg helt hålögda ut. Klapp på klapp på klapp på klapp …
Och sen under året fick de väl i princip vad de ville ha. 
Min generations stora fel kanske? Alla i min ålder säger samma sak. Vi kanske har agerat på detta sätt för att kompensera? Men så fel det ändå blir i slutändan. 


På jularna förr förvarade jag och mina syskon våra julklappar i en korg vid våra sängar under hela jullovet. I flera dagar efter att vi fått klapparna kände vi ett pirr då vi tittade på dem, eller lekte med dem. Det var härligt. Det var verkligen härligt.
Sen var det allt godis och läsk likaså. På julen fanns det mängder av sånt som vi annars inte såg så mycket av under året. Jag menar läsk, det fanns bara hemma under julen och vid andra högtider, som påsk och midsommar. Eller så fanns läsk när det vankades gäster. Men aldrig, aldrig att vi fick dricka läsk till vardags, det fanns inte på kartan.
Godis? Det var på lördagarna. Punkt slut. Nu känns det som om dagens barn dricker läsk och äter godis nästan varje dag. Nej, vi hade inte läsk hemma dagligen när Karolina växte upp, det är jag glad för. Inte heller fick hon äta godis varje dag, men något strikt lördagsgodis hade vi nog inte heller. Absolut inte på det sätt som när jag var barn.



 

Bild från Minimalisterna.


Min generation fick önska och längta mycket, mycket mer än vad den här generationen får.
Jag menar ta bara när en ny låt släpps, du laddar ner den direkt.   Förr fick vi sitta och vänta vid radion för att spela in. OM vi hade tur spelades låten vi ville höra.
LP-skivor? Sådana fick man önska sig, eller spara till. SÅ var det. Därför var det extremt högtidligt när en ny skiva lades på skivtallriken. Ja, detta gäller ju inte bara skivor, allt är så lättillgängligt idag. Somligt har blivit så mycket bättre, men allt har inte blivit det.


Hur ser du på det här när du jämför med nu och då?


Jaja, nu ska jag sluta surra och ägna mig åt att förbereda Karolinas ankomst imorgonbitti.
Sen är det fjärde advent!
OCH i nästa vecka är det för tusan redan julveckan ...


Jag önskar dig en jättefin och lugn helg!!!

12 comments:

Elisabeth said...

Eftersom jag inte är hemma hos mig under julen förbereder jag egentligen inget här, men om jag hade pysslat med julförberedelser hade jag inte varit klar. Har så mycket på jobbet vilket även påverkar helgerna. Den här veckan har jag dessutom haft 3*70 minuter mer lektion än vanligt (naturligtvis utan att få betalt, i skolans värld vikarierar man självklart gratis) och det har i sin tur gjort att jag behövt jobba längre med mina egna delar. Okej, slut på gnäll. ;-)

Det låter bra att du skapat dina egna jultraditioner i USA, även om det tog lite tid. Och visst är det lätt att bli nostalgisk kring jul. Jag är likadan, trots att mina jular till ganska stor del är lika min barndoms jular.

Beträffande julklappar fick jag såklart en hel del, men det var aldrig så att jag öppnade dem på löpande band. Vi hade inte så stora julfiranden heller (oftast bara mamma, pappa, jag och mormor och morfar så länge de levde), och det gjorde förstås att antalet klappar blev mindre. Jag vet också att jag verkligen uppskattade allt och såg fram emot dem mycket.

Är inte lördagsgodis en väldigt svensk grej? Lite onödig kan jag ärligt talat talat tycka... Självklart är det inte bra att äta godis varje dag, men vad är felet med att pigga upp en iskall och mörk decembertorsdag med några chokladbitar? Hemma hos mig var det under uppväxten helt klart tillåtet med godis även andra dagar. Inte så att det alltid fanns hemma, men som sagt, vi kunde pigga upp en vardag med några godisbitar, eller för den delen en bit kaka.

Läsk däremot fanns inte på vardagar, utan om det fanns var det lördagar. Jag var dock synnerligen ointresserad av läsk och därför drack jag det kanske tre gånger om året, framförallt när den sociala situationen krävde det, så att säga. Hemma drack jag mest bara vatten.

Vi fick nog också längta mer än dagens generation. Inte som för din generation, men mer än de som är unga idag.

Äventyret framtiden said...

Jag känner igen en del av det du skriver om också från min barndom trots att jag är flera år äldre än vad du är. Den där längtan innan och glädjen man hade när man fick sina klappar, inte många alls men ändå. Hela julen ägnade jag mig åt klapparna jag fick och jag kommer ihåg flera av dem ännu.
Det ändrade när jag själv fick barn och jag minns så bra min dotters första jul där hon satt i ett berg av julklappar. Det var snudd på horribelt, overkligt. Alla hade givit henne en julklapp kändes det som. Men det var bra att det hände den första julen, sen tog vi tag i det på direkten. Hon fick fortsättningsvis klappar hur många som helst av släkten och vänner men vi lade inte fram alla under granen eller lät jultomten bära in dem. Vi sparade dem till senare tillfällen, helt kallt. När sonen kom till världen tre år senare hade vi fått "ordning" på alla runt omkring oss som ville ge julklappar. Vi begränsade det helt enkelt. Helt nödvändigt med tanke på barnen. Tiderna var så förändrade, det fanns så mycket att tillgå, min generation kompenserade allt som den inte hade fått verkade det som. I välmening men det blev inte bra, bara bortskämda barn som ville ha ännu mera. Barnbarnen ska vi inte tala om men mina barn har lärt sig lite grann av läxan som vi fick i min generation. Vett och sans gäller nu mera och på ett annat sätt. Det där överflödet förtar julstämningen upplever jag.
Apropå detta, så tar jag julen med ro, blir allt klart så blir det, blir det inte så blir det inte. Julen kommer och julen går likväl. Någon stress finns inte längre.
Läsk i form av julmust hade vi på bordet när barnen var små men aldrig efter det och aldrig annars. Bara ett par flaskor köptes till julen. Nu aldrig...

Ha en finfin helg, njut av stunderna tillsammans med hela familjen nu när Karolina snart är hemma hos er igen.

Trevlig fjärde advent!

Kram

Yvonne said...

Jag känner att jag också är hyfsat klar vad gäller julen, iaf med sådan mat som ska tillagas. Nu för tiden består julbordet av sådant som äts upp och gillas, inte en massa saker som "ska vara" på ett julbord.

Julklapparna är jag i stort sett klar med, väntar på två sändningar från Amazon och Intersport, sen är det klart. Lättare eftersom vi skippat helt att ge till vuxna.

Vi var nog rätt bortskämda med julklappar, många klappar men såklart inte så dyra som dagens barn önskar sig. Vi hade ju affär med allsköns ting och när julhandeln var över så minns jag att jag och syrran gjorde en massa paket till oss 3 barn av allt som fanns kvar, ha, ha. Säkert många saker man inte hade önskat sig också. Tror jag kan säga att båda våra egna två barn har fått mååååånga paket varje år ända tills de blev vuxna och fick egna barn. Barnbarnen fick också mängder av paket ända tills de blev så stora så de själva "visste vad de ville ha". Nu är det 4-5 paket per barnbarn som gäller då önskningarna är dyrare än när de ville ha leksaker och sånt. Älskar att ha en massa paket under granen.

Ingen av våra barn har varit speciellt intresserade av läsk eller godis så det har aldrig varit ett problem, barnbarnen får lördagsgodis och läsk på lördag om de vill ha. Vårt äldsta barnbarn som idag fyller 16 år äter aldrig godis och ytterst sällan dricker läsk, han håller på med judo och är mycket noga med att leva sunt.

Ja du, nu står verkligen julen och stampar och vill in, såååå fort december har gått, nästan läskigt.

Ute visar termometern -15.4 brrr, men imorgon ska det bli betydligt bättre temperatur och det tackar vi för.

Stor kram och ha det så mysigt med Karolina. Trevlig helg

Dr Jo said...

Är också helt klart inför julen! Dock så åker vi bort så vi får köpa med oss visst mat istället för att preppa innan. Det hade nästan varit skönt att få preppa ibland.

Förstår vad du menar med att julen blir en tid för reflektion. Julen får en annan innebörd beroende på vilken fas i livet man är känner jag. Nu är jag också bara så tacksam för att man kan få tid tillsammans. Att få vara i varandras sällskap när man har svårt att få till det annars.

Förstår absolut vad du menar med att saker och ting ändrats gällande julklappar. Tycker det går igenom hela samhället, saker och ting ska gå fortare idag. Man har inget tålamod överhuvud taget. Och många saker är gjorda med tanke på att konsumenten ska köpa något nytt när nästa version kommer. Det är oerhört tröttsamt. Tänker ofta på det när vi spelar LP skivor, undrar hur mycket av våra digtala saker som kommer att hålla om en 40-60 år.

Vi är också generösa med leksaker genom året men jag blir extra glad när majorietetn av allt är "secondhand". Att man kan antingen ärva eller köpa begangnat. Men joo överlag så är det mycket "prylar" som man har vant sig vid att ha. Man har optimerat produktionen såpass att många leksaker är otroligt billiga och ofta sämre kvalité men inget barnen märker alltid. Men det är viktigt för mig att dom respekterar sina leksaker och uppskattar det dom har.

Sötsaker är jag tyvärr rätt svag för, någon last få man ju ha. Vilket säkert går över till barnen. Men där är det skönt att hålla på lördagsgodis. Försöka iallafall. Men överlag så försöker vi fokusera på en hälsosam relation till mat och sötsaker. Tyvärr är det ju också väldigt tillgänglig idag.

Åh då har du något att se fram emot! Boken är ju såklart bäst, men Rolf Lassgård gör den rollen otroligt bra. Det är verkligen en klass för sig. Har gillat allt han har gjort men har inte läst hans senaste triologi. Följde honom när han skrev krönikor för Café för en massa år sen.

Idag var det minus 22 nu på morgonen. Friskt och härligt ;) Bor faktiskt i en liten håla 2 mil utanför Uppsala nu :) Men jag kommer ifrån Skåne, 3 mil söder om Malmö, Falsterbo.

Vintriga kramar Johanna

Mamma C said...

Sedan vi flyttade till Spanien har vi alltid åkt hem till våra barn och barnbarn när det är jul. Det är bara ett år som vi varit här för att vi var tvungna till det på grund av covid och man inte fick resa.
Nog känner jag igen en del i vad du skriver om ens egna jular när man var barn.
Men med godis och läsk fanns det inget förbud hemma hos oss. Men det fanns aldrig hemma i veckorna heller 😀.
Ha en bra dag och en fin helg.
Kram Carin

Channal said...

Det årtionde jag tycker bäst om är 70-talet och en bit in på 80-talet. Allt var minimalistiskt och lagom med allt! Tänk bara Kalle Anka!! En gång om året fick man se Disney på TV. Idag kan de matas med Kalle dygnet runt. Vi ger bara våra barnbarn en varsin julklapp. De har ju redan allt! Jag älskar julen och gör den så som jag vill ha den. Granen kläs kvällen innan julafton. Minns på julaftonsmorgonen när jag var liten och jag vaknade och gick upp och såg granen så fin. Föräldrarna klädde granen i hemlighet. Adventskalender var rolig också. Mamma hade broderat en bonad som hängde på väggen med små fickor. Så spännande varje morgon. Och julkalendern på TV!! Den håller än! Många fina minnen från när jag var liten och mina barn och nu mina barnbarn.

Trevlig helg! KRAMAR Anna

BP said...

Instämmer helt med dig. När vi var liten fanns till en början med inte lika stora "frestelser". Men läst drack jag aldrig, godis fick jag ibland på lördagar, och presenter året om fick jag definitivt inte. Det var nåt speciellt med Jul och födelsedag. Då fick jag presenter. Det var definitivt bättre förr.

Hoppas nu att allt går okej med Karolina. Håller tummarna.

Humlan said...

Nu har jag kommit på hur jag hade hört om Krampus innan du skrev om honom. Jag har på ett långlopp i längdskidor från Alperna och då dök Krampus-figurerna upp som publik och kommentatorerna sa något om att "Som vanligt dyker han upp och hejar på." Det måste ha varit från dessa lopp, som ofta står på även om jag inte tittar så aktivt, som jag har hört namnet Krampus och fått en kort beskrivning av traditionen.

Jag har väl fortfarande mer advent än jul här hemma, men det kanske blir mer denna helg. Tyvärr mår jag inte speciellt bra, så det får bli det jag orkar, det är ju ändå bara jag som ska se det så jag stressar ju inte för någon annan inte ska bli besviken.

Jag hoppas att Karolinas återhämtning fortsätter och att hennes resa går bra!
Ha en riktigt skön helg!

Kramar!

Brysselkakan said...

Är på det stora hela klar med alla paket, väntar på en sak och ska pyssla ihop en sak men det har jag ingen stress över. Maten är planerad tänkte jag nyss men så ringer mellansonen och jag inser att de kommer på fm dagen innan julafton så får tänka om lite men har inte handlat än, det blir på måndag tror jag, så gör inte så mycket.

Kan vara lite avundsjuk på dig som minns så mycket av din barndom, syrran och jag brukar skratta lite åt att vi minns noll. Så hur det var med julklappar, läsk och godis minns jag inte!

Ha en fin helg! Och njut av att ha K hemma.

Bettan said...

Så skönt att det går bra med Karolina tillfrisknande!

Jularna när jag växte upp var lite splittrade. Växte upp utanför Varberg. Länge åkte vi till farföräldrarna i Skåne ett år på Julafton, och det andra till morföräldrarna i Göteborg. Och så blev det omvänt på annandag jul då samma resor gjordes, fast tvärtom. Det blev alltid en natts övernattning i Skåne. Det var mysigt att träffa alla, men jag vet att det var väldigt stressigt för mina stackars föräldrar att släpa med 3 barn, julklappar och julmat de långa resorna.
Till sist sa de stopp och vi firade hemma istället, det var väldigt skönt tyckte vi alla.

I år har jag inte riktigt fått upp någon julkänsla, kanske pga att det var sommartemperaturer (i af 10-12 grader vissa dagar) långt in i November. Från en dag till en annan kom vintern, tror vi hade meteorologisk höst i två dagar i Göteborg.
Hur som helst, granen och julkyrkan är på plats, julbelysning också. Har bytt till enbart ledlampor, så vi kan ha hur många lampor som helst, trots hotande elbrist.
Julmat och justädning tar jag i veckan som kommer.
Vi har ju inga små barn i familjen just nu, så julklapparna sparar vi in på. Flera i familjen har det trångt ekonomiskt, och därför har vi lagt av med klapparna sedan några år. Det kändes lite konstigt i början men nu är det enbart skönt.

Nu ska jag förbereda mig för bortamatch i Lidköping i morgon.

Ha en fortsatt fin helg!
Kram

Susjos said...

Känner igen mej så väl, visst var det annorlunda när vi var barn på många sätt! Igår hade vi julafton här hemma med våra killar, flickvänner och vårt kära barnbarn, och för första gången så köpte vi inga julklappar till varandra vi vuxna, det var äldsta sonens idé, och det var så skönt!!! ...och annorlunda! Däremot fick Samuel julklappar, så mysigt så! Konstigt var att ha julafton en vecka innan den "riktiga" julaftonen, men våra killar väljer att fira jul hos sina "svärföräldrar" denna jul, så då fick det bli lite annorlunda i år! Nu lär vi får äta julmat i en vecka...oops!
Ha det fint!
Kram

Bloggblad said...

Här har maken och sonen för länge sedan tröttnat på att köpa julklappar och vi har nu infört att de får pengar swishade i stället. Tråkigt? Nej, jag tycker det är tråkigare att köpa till den som inget vill ha och att få från någon som inte kan hitta på nåt bra.

Men vi äter och pratar och skrattar och trivs. Det räcker långt. Om några dagar ska jag ta tag i både julmat och gran … 🤶

En väninna och jag planerar en sparesa i februari, det ser jag mer fram emot!