Tuesday, December 20, 2022

När pappor dör ...




När pappor dör …
 


… förlorar man också ett av väderstrecken.
Jag har förlorat ett av mina …


Den fjärde advent dog min pappa. Han somnade in med min mamma vid sin sida, hemma i sin egen säng.
Min älskade, fina pappa är död. Min unika, roliga, snälla, påhittiga, glada, humoristiska, positiva, ibland pessimistiska, pappa Hugo är död.
Hur konstigt är det inte det att skriva? Hur konstigt är det inte för mig att se dessa ord i skrift medan jag författar denna text? Ofattbart.
Jag är så långt borta från Sverige, men ändå är han här hos mig.



 




Hugo Filip Olsson född den 26 april 1933 i Kuggeboda i Blekinge.
Hugo, yngst av av åtta syskon varav alla nu är döda. En ursprungsfamilj som nu inte finns kvar.
Ja, barn och barnbarn och barnbarnsbarn finns såklart, men jag har inga fastrar eller farbröder kvar i livet. Ej heller längre en pappa … 


Pappa Hugo fick leva i 89 år på denna jord.
Ett fint och rikt liv har han levt, inte rikt på glittriga tillgångar kanske, men desto rikare i fråga om kärlek, upplevelser och värme.


Jag har nog haft en av de finaste pappor som finns. På riktigt.
Gissa om jag älskar honom, gissa om jag har gjort så mycket jag någonsin har kunnat för honom. Och han för mig. 
Jag är så innerligt tacksam över alla de resor jag gjort till Sverige, och till Finland. Alla de dagar och veckor och månader jag tillbringat med mina föräldrar sedan jag flyttade till USA för snart 30 år sedan. Vilken TUR jag har haft som kunnat tillbringa all denna tid med dem!


Min pappa var min största supporter, i allt jag gjort har han stått bakom mig. Vi har kunnat prata om allt, vi har skojat så mycket, vi har stollat oss, larvat oss, varit allvarliga, varit oroliga. Allt detta och SÅ mycket mer därtill.


 

Det var roligt att få skriva på pappas skrivmaskin :-)



Alla som har träffat min pappa har älskat honom.
Han har varit en fadersfigur för så många andra än oss fyra barn.
Hugo var en förebild för mina kompisar. En av mina bästa vänner från uppväxten brukade säga att om hon fick önska sig en pappa så var det min pappa hon ville ha, Hugo. 
För flera andra av mina vänner var han samma fadersgestalt, mina kompisar kunde prata med honom och de kunde skoja med honom. Till min pappa kunde man säga nästan vad som helst, och han bara skrattade. Mina två bröder spelade fotboll under hela uppväxten, och min sportintresserade pappa (jag har ärvt NOLL sportintresse av honom) var deras tränare. I detta lag, Kvarnviken, fanns det flera killar som saknade en pappa i sina liv.
Gissa vem son blev deras pappa också? Just det, pappa Hugo. Eller Hugge, som nästan alla mina bröders kompisar kallar min pappa.


Pappa Hugo var före sin tid i så mycket. Jag som är född 1966 har många jämnåriga vänner där fäderna, även i kärnfamiljer, inte var närvarande. Min pappa fanns alltid där för oss, från det vi var bebisar och hela vägen upp i medelåldern.
Där andra fäder, födda på 30 och 40-talen, inte bytte blöjor på sina bebisar, badade sina barn, lagade mat, städade eller fixade tog min pappa stort ansvar. Han gjorde allt jag listat ovan utan att blinka.
Mina föräldrar levde ett mycket jämställt liv långt innan många andra egentligen gjorde det.
Ja, jag är mycket tacksam och lycklig över det.

Mest tacksam är jag över att det alltid fanns tid. Ville man göra något, eller prata, då fanns det en axel att luta sig mot.
Min pappa älskade att leka, att hitta på saker och att vara med oss barn. Och ja, ni kan förstå att det älskade vi. Alla hans upptåg, “sannsagor” och de rollfigurer han uppfann finns med oss alla än idag.
När jag var liten minns jag att jag brukade säga till honom, pappa berätta en sannsaga … Och så gjorde han det.
När vi barn ville få en saga läst för oss kröp vi upp i hans knä med den boken vi ville höra så läste han den.
Pappa brukade hitta på sångtexter också, han brukade sjunga de sorgligaste sånger för mig när jag var liten. Jag brukade be honom att både sluta och att inte sluta, haha.


 

Pappa Hugo med sin svåger (min morbror) Jan-Olav 1964  i gamla skäristugan vid sundet.  Jan-Olav är i himlen sedan 1967.


På tal om sånger, det finns få i min ålder som kan så många gamla visor som jag kan.
Många av dessa har jag lärt mig av pappa, men även av min mamma, moster och av min mormor medan hon levde.
Jag lärde mig texterna och sångerna.
Min pappa var också fena på att texta visor. När vänner i mina föräldrars en gång så stora bekantskapskrets fyllde år, gifte sig eller hade andra stora fester skrev min pappa personliga texter till olika melodier som han sedan sjöng medan min mamma kompade på gitarren.
När jag gifte mig till exempel, skrev han en lång sångtext som alla under middagen sjöng med i. Sånger och texter, det kunde verkligen min pappa få till.
Och så är det, om jag inte ärvde intresset för sport så ärvde jag intresset för text och skrivande.


Jag har nog haft ett särskilt förhållande till min pappa, tror jag. Han har stått bakom mig så högt och rent hela mitt liv.Han har lagt grunden till den jag är idag. Jag har visserligen också ärvt hans nervighet, men det är det bara att ta med i båten.


När han sedan blev morfar och farfar blev han den bästa av de bästa av den sorten likaså.
Älskad morfar, älskad farfar. LIKA mycket som han lekte med oss, och MER, lekte han med sina barnbarn.
Han hittade på en massa “monster” som han presenterade för sina barnbarn. Alla dessa monster var snälla. OCH de var också mycket pedagogiska eftersom ett av dessa monster var det så kallade bokstavsmonstret, och av just det monstret fick de små att lära sig alfabetet.
Moffa/farfar är djupt saknad av alla sina barnbarn.



 

Moffa och Karolina hade ett särskilt band.


Det är så mycket mer jag skulle kunna skriva om min älskade, älskade pappa.
Den person som stått mig så nära, den person som alltid funnits bakom mig, den person som tröstat mig, skojat med mig, lärt mig om växter, trädgård, visdom, klokskap, humor, lättsamhet och så oändligt mycket mer.
Han lämnar ett gap av tomhet inom mig och jag har så svårt att förstå att han är borta för alltid.


I och för sig tror jag att vi ses igen. Jag är inte religiös, men jag förnekar inte att det finns ett liv efter detta. Jag vet att i detta nu sitter han med sin älskade svärmor, min mormor, och skrattar och skojar. Pappa får möta sin älskade mamma Jenny igen, den farmor jag aldrig hann träffa eftersom hon dog 13 år innan jag föddes.
Vi ses igen! Det vet jag.


 


Mamma och pappa i skäristugan sommaren 2019.


Jag ska också tacka dig, min älskade pappa, för att du för länge, länge, länge sen yrkade på att du INTE ville ha en begravning den dagen du dog, ingen jordfästning.
Nej, du sa redan för tjugo år sedan att den dagen du sluter ögonen vill du ha så kallad “direkttransport”, alltså direkt till krematoriet.
Istället sa du att vi som sedan vill, då det gått en månad eller två, ska ha en ljus minnesstund till din ära. Så blir det, det blir en minnesstund senare i vinter, om ett par månader.
Pappa, jag är så innerligt tacksam över att inte behöva störta hem till din begravning nu. TACK pappa, du visste vad du gjorde då du beslutade dig för detta. Jag kommer att vilja ha exakt samma upplägg den dagen jag dör.
Nu ska jag sörja dig i min takt, och sen åka hem och vara med på den ljusa, humoristiska minnesstund du vill att vi ska ha för dig.
TACK pappa Hugo! TACK!


 

Korsord igen, såklart.  Här i Håkans sommarstuga, Kroksnäs i Småland.



I sitt yrkesliv var han trädgårdsmästare, i en tidning beskrevs han som “Mannen med Sveriges grönaste fingrar”. 
Under alla år var han verksam som slottsträdgårdmästare på Hässelby Slott, men han skötte även om andra herresäten och gårdar i och runt Stockholms Stad.
Hässelby Slott var dock basen, och den skötte han med bravur. Som kuriosa kan jag även tala om att han en gång anlade den trädgården i början av 60-talet. Det var då Hässelby Slott var Nordiskt Kulturcentrum. Man rustade då upp den gamla, bortglömda trädgården igen. Många av er vet också att jag tillbringade mina sju första år i livet på just Hässelby Slott där vi i familjen bodde i östra flygeln.


 

Att titta in på tre kortspelare ... Ja, att spela kort har vi gjort SÅ mycket, Chicago, Poker, Plump, Vändåtta, Klöver Sju och så mycket annat.  Morfar, Karolina och min mormor spelade dessutom alltid "sitt" spel, Spad' Maj.  En lycka att titta in på de här tre ...


TACK för allt du lärt mig. 
Alla sånger du sjungit, den kärlek till böcker du gett mig, din och min kärlek till det skrivna ordet, all tid du gett mig i livet, alla fina stunder vi haft, all humor, all kunskap, all trygghet och all den kärlek du gett mig och mina syskon, min mamma, dina barnbarn, dina mågar och svärdöttrar.
Den kärleken visste inga gränser …
Älskad och Saknad heter det. I det här fallet stämmer det mer än någon kan ana.
Jag kommer att bära med dig inom mig under resten av mitt liv. Du var den finaste pappa jag hade kunnat få, den bästa av dem alla …
Älskade pappa Hugo, vila i frid tills vi ses igen, min fina älskade …


 

Här pappa, whiskey och pepparkakor till dig.  Så här ser det ut hos mig nu, ett ljus ständigt brinnande vid min pappas porträtt, en ängel och all kärlek.



Jag lämnar detta inlägg som det sista jag skriver det här året.
 
Nu känner jag att jag måste pausa från bloggen ett tag.  Jag återkommer någon gång i januari.
En fin jul önskar jag er alla!

26 comments:

Annika said...

Din pappa låter som han var en underbar människa! En Mensch som mina judiska kompisar säger - en fantastisk kombination att vara klok, ansvarstagande men samtidigt lättsam och lekfull på en och samma gång. Där hade du en rikedom!

Hoppas du får sörja i lugn och ro och tänka på din pappa med kärlek även om det också är med sorg under helgerna. Och vara omgiven av de dina (tänker även att din förmåga att ha starka vänskapsband och din fantastiska Peter nära dig kommer av den kärlek du fick i såna stora lass av din pappa - man lär sig ju "modellerna" för hur relationer ska se ut av sina föräldrar!
Jag tänker på dig!
Kramar,
Annika

Äventyret framtiden said...

En far och hans dotter. Så fint du skriver Annika!
Mina tankar finns hos dig och din familj.

Glöm aldrig bort att det finns en kärlek över alla gränser!
Din pappa finns i ditt hjärta för alltid, han är inte död, han bara vilar ett tag precis som sig bör.
Det är över trettio år sedan min pappa dog och jag känner igen allt det du skriver nu om din pappa. Min pappa finns med mig alla dagar, fortfarande.

De allra varmaste kramar du kan tänka dig kommer från mig över havet till dig!

Lena said...

Det finns väl inget som man kan säga när en förälder dött som tröstar en, hur gammal man än är. Det är som det fundament man stått på hela livet blivit skadat och omöjligt att reparera. Med tiden så lagas det sakta men aldrig till det som varit. Det blir ok men något kommer alltid att saknas.

Idag skulle min far blivit 87 och det är snart 3 år sedan han och 5 år sedan min mor gick bort. Det går inte en dag utan en tanke på dem och så vill jag att det ska vara. Det de lämnade efter sig är vi och i det ser vi dem, precis så det ska vara. Lite ont gör det fortfarande och saknaden är enorm men även glädjen när jag tänker på dem.

Låt sorgen ta den tid den behöver men låt även glädjen finnas närvarande. Ta hand om varandra och gläds åt det som var.
En stor kram
Lena

Yvonne said...

Beklagar sorgen, så tungt när någon som betyder så mycket försvinner ur ens liv. Din pappa verkar ha varit en helt fantastisk, underbar pappa för alla som kom i hans närhet.

Fantastiskt fint skrivet av dig om din älskade pappa. Ta hand om dig och de dina.

Varma kramar skickar jag <3

Humlan said...

Jag beklagar din förlust och din saknad till din pappa som du så fint beskriver och berättar om.

Varma tankar till dig och din familj.
Stor Kram!

Anonymous said...

Så fint skrivet om din pappa. <3 Jag förlorade min pappa förra sommaren, och än idag är det liksom svårt att förstå.

Jag önskar dig en, under omständigheterna, fin jul.

Helena i Umeå

Taina said...

Älskade, älskade vän. Jag känner med dig och är så ledsen för din skull. Han fick ett långt och rikt liv. Vilken underbar människa han verkade vara och du skriver så fint om honom.
Ta hand om dig och de dina nu. Ni finns i mina tankar.
Kramar i massor!
Taina

Anonymous said...

Varmt deltagande.

Här är den vackraste versen jag vet, som beskriver livets slut, den har tröstat mig vid sorg:

Det gick en gammal odalman
Och sjöng på åkerjorden.
Han bar en frökorg i sin hand
Och strödde mellan orden
För livets början och livets slut
Sin nya fröskörd ut.
Han gick från soluppgång till soluppgång.
Det var den sista dagens morgon.
Jag stod som harens unge, när han kom.
Hur ångestfull jag var inför hans vackra sång!
Då tog han mig och satte mig i korgen
Och när jag somnat, började han gå.
Döden tänkte jag mig så.
(Bo Setterlind)

Annah

Millan said...

Sa fint du skriver om din pappa Annika. Han later verkligen som en valdigt fin manniska. Sa otroligt tufft for er och sa mycket saknad. Men en ynnest anda att ha vuxit upp med en pappa som honom! Tanker pa er alla och aven om det ar helt galet att skriva det i samma meddelande sa onskar jag dig och din fina familj en god jul. Kram fran Millan

Dr Jo said...

Vilken homage !! En gåva att kunna sätta ord på sina känslor, tankar och funderingar. Tack så mycket för att du delar med dig!

Hittade dessa dikter när min mamma gick bort och dom gav mig mycket tröst hoppas dom kan göra detsamma för dig.

"Broken Chain"

We little knew that day,
God was going to call your name.
In life we loved you dearly,
In death, we do the same.

It broke our hearts to lose you.
You did not go alone.
For part of us went with you,
The day God called you home.

You left us beautiful memories,
Your love is still our guide.
And although we cannot see you,
You are always at our side.

Our family chain is broken,
And nothing seems the same,
But as God calls us one by one,
The chain will link again.

Author: Ron Tranmer


Och den andra

"Waiting in the Light"

When you wake up tomorrow
and grief takes your breath away
Know that I watch over you
and walk with you each day.

Though unseen, I stay close
We are never far apart
The love we shared gives testament
to all that’s in your heart.

I see the way you struggle now
To hold your head up high
I’m proud of you because I know
How very hard you try.

I wish that I could hold you close
And ease the pain you feel
I want so much to talk to you
And promise that you’ll heal.

One day you will see me again
Once more within your sight
I’ll be right here to walk with you
I’m waiting in the light.

Kramar Johanna

Lisa said...

Jag beklagar sorgen. Du har skrivit fantastiskt vackert om din pappa.

Keith said...

A fantastic tribute to your father. Truly a unique person. I'm happy to have gotten a further inkling of his life. Love to you and your family.

Anonymous said...

Välskrivet Annika! Vilken fin och snäll pappa du hade!

SB

Christina said...

Så fint skrivet om din pappa! Han verkar ha varit en alldeles särskilt fin person - vilken lycka att få ha haft en sådan pappa! Jag förstår att du är förtvivlad och jag beklagar verkligen din förlust.

BP said...

Jag känner med dig och beklagar sorgen. Ett så fint och varmt inlägg till din älskade pappa som ändå fick bli 89 år. En bra ålder att lämna jordelivet. Inte bra för dig, för du vill ju att han ska vara dina pappa för alltid.

Det känns inte rätt att önska en God Jul med tanke på att det ju knappast kan bli en god jul nu. Men jag önskar dig lugn, ro och att du får sörja ifred med Karolina och Peter.

Varm styrkekram.

Anonymous said...

Vilket fint och kärleksfullt inlägg om din pappa. Beklagar sorgen .
Kram Carin

Kerstin said...

Åh Annika, så fint skrivet om din fina pappa. Han verkar varit en underbar pappa, make, vän mm.
Har alltid tyckt att han ser så otroligt snäll och omtänksam ut.
Förstår att han alltid kommer vara saknad av alla som stod honom nära. Ett stort tomrum hos dig nu. Man riktigt ser hur nära din pappa och K stod varandra.
Tänker på dig.❤️

Brysselkakan said...

Åh Annika... dina fina ord om din pappa gör mig djupt rörd och jag förstår hur ont det gör i dig att han inte finns med dig längre. Sorg kan göra så ont och tar tid, ge dig den tiden.
Och så fint att det blir en minnesstund senare, tror många borde göra så.
Var med dina nära under helgerna nu och hämta kraft från dem som älskar dig.

Cari said...

Så fint du beskriver din pappa. Vilken fantastisk pappa och morfar han har varit.

Eva I Dalarna said...

Du skriver så fint om din pappa. Så mycket kärlek.
Minns att själar aldrig tar farväl!
Stor kram till dig, tänker på dig!

Channal said...

Som du skriver, när pappor dör förlorar man också ett av väderstrecken. Du skriver så fint om din pappa och så många fina bilder, värdefulla minnen. Älskar gamla kort! Din pappa finns alltid kvar i ditt hjärta. Fäder försvinner inte. Min pappa gick bort för sex år sedan. Han brukar hjälpa mig när jag ska fickparkera. De vakar över oss.

Kärleksfulla TröstKramar! Anna

Anonymous said...

Så fint du skriver om din pappa! ⭐️
Stor kram till dig och din familj, Annika. Tänker på er.
Lisa

Anonymous said...

Beklagar sorgen. Så fin hyllning du skrivit om din pappa.

Kram
Linda B

Susjos said...

Vilket fint inlägg om din pappa, jag fick en tår i ögat! Jättefina bilder på dina minnen av din pappa!
Hoppas du kan njuta ändå av julhelgen som nu kommer!
Varma Kramar!

Nilla Tankebubblor said...

Så fint du skriver om din pappa! Jag blir alldeles tårögd.
Kram!

LillaSyster said...

Så kärleksfullt och vackert skrivet.
♡ Många fina minnen har du och att plocka fram. Ta hand om dig.