Thursday, December 15, 2022

Kul, Karolina, Vaccin och Här & Nu.




Hej!



Så blev det åter torsdag!


* Kul …

… ändå att ni gillade mitt inlägg om Krampus.
Den bekantskapen var en nyhet för många av er. TUR ändå att vi som vuxit upp i Norden inte känner till denne Krampus som ju ÄR ett skräckmonster i juletid.
FAST vad jag förstår är Krampus mycket nedtonad i centraleuropa idag. Han har blivit en kul figur att  fotografera, och ta selfies med, på julmarknader och sådant. Krampus har blivit mer av en skojfigur överlag. Det är väl himla BRA det ändå.
Men fascinerande som figur ÄR han. Det är julbocken också, kan jag tycka. Julbocken som försvann när jultomten tog över.



* Karolina

Karolina är hemma i sin lägenhet sedan i måndags eftermiddag. Hon är nog lite under isen och känner sig hjälplös. Nog för att hon blir starkare för varje dag, men i tisdags då vi talade med henne var hon faktiskt  lite ledsen.
Jag kommer att tala med henne idag (onsdag, förpublicerat ni vet) också, men klockan på västkusten är inte så mycket ännu då jag skriver detta.
Karolina sa att hon känner sig som en bebis som inte får göra något alls. Hon får inte bära knappt något alls, inte böja sig framåt eller bakåt, inte köra bil. Hon ska bara ta det lugnt och gå lugna promenader. Det är viktigt att hon rör på sig.

PÅ fredag ska hon ta bort stygnen och jag hoppas SÅ innerligt att det inte ska bli komplikationer då hon ska flyga i nära sex timmar natten mellan fredag och lördag. En så kallad Red eye-flight är ju alltid påfrestande. Än mer så när man är ganska nyopererad. Nej det bara måste gå bra.

Vi frågade om hon vill ha assistans, alltså bli hjälpt till och från gaterna. Men det vill hon INTE. Nåväl, bara någon följer henne in till bag-drop och lyfter upp hennes resväska på bandet så ska det nog gå bra. När hon väl kommer hit kan vi hjälpa henne med att ta den från bagagebandet. Ja, på Dulles Airport kommer bagaget för inrikesflygen ut direkt i ankomsthallen,  så vi kan absolut vara till god hjälp där.

Jaja, hon är ju ung och frisk för övrigt så det ska nog gå bra. Dock, kan inte sluta oroa mig ändå … Jag är specialist på den saken.




  * Vaccin. 

Igår tog jag flunsavaccinet. Jag väntar med med min femte covidspruta eftersom jag just haft en dust med viruset. Jag tänker ta min femte dos i februari, i slutet av den månaden.

Men däremot tog jag flunsavaccinet igår, Peter tog både vaccin för flunsan och sin femte covidspruta. Peter hade covid i september så det var absolut dags för honom att ta sin femte dos nu.
MEN tänk ändå vilken tur att han inte blev sjuk då jag hade covid. Antikropparna satt där de skulle i hans kropp.

Jag mår bra nu igen, totalt återställd. Innerligt tacksam för att jag fick en sådan lindrig variant av detta virus. Återigen är jag ute på mina dagliga rundor och det känns fint.



* Här och Nu

Nu kommer lite foton på hur det ser ut här just nu. Vi har ganska kalla morgnar, runt -4 då jag beger mig ut. På dagarna är det runt 6 grader. Naturligtvis har vi ingen snö. Jag hoppas att den kommer, men jag har inget större hopp om den saken.

Jag njuter av relativ kyla och årstiden i sig.





Med detta önskar jag dig en särdeles fin 15 december!

20 comments:

Dr Jo said...

Va skönt det kommer va att få ha K hemma och nära. Håller tummarna att allt går bra. Ja det där med att oroa sig för sina barn. Kommer ihåg att mamma brukade säga att hon skulle sluta vara en hönsmamma när hon var 85, det var tydligen en passande ålder :P Nu hann hon gå bort innan dess men tror nog att det hade hängt med längre än så. Känner själv att det är svårt att lägga band på vissa känslor eller tankar. Men hellre att det är så än motsatsen.

Härligt med fint julpynt, det gör att det känns lite mindre tungt. Och fina bilder som alltid, tack!

Haha ja Socialism, tänk att åsikter kan vara så olika. Tycker det är fashinerande ibland och skrämmande ibland. Jag kan personligen känns att det svenska modellen fungerade nog bättre på 60 talet ca men att samhälls demografin ser annorlunda ut idag. Kommunala saker som sjukhus, skola och annat hade kunnat fungera så mycket bättre med ett annat tankesätt. Men så kommer man nog kunna tycka om allt.

En av mina favoritförfattare Fredriks Backmans bok har blivit en film för andra gången men med Tom Hanks i huvudrollen, det är säkert ingen nyhet. Men den har haft premiär här i Sverige igår eller förrgår. Kommer nog behöva vänta tills man kan köpa hem den (tar inte så lång tid nu för tiden) men den ska bli väldigt kul och se deras tvist på den filmen. "A man kalled Otto" en amerikanierad version. SOM jag älskade den boken. Verkligen fin.


Ha en bra torsdag!! Kalla kramar (-19 i morse) Johanna

Äventyret framtiden said...

När ni väl har er Karolina hemma hos er till julen kommer du att må bra. Att vara förälder är inte alltid så himla kul när avståndet är långt emellan och barnet, även om det är vuxet inte mår bra. Man känner sig så hjälplös. Jag är också specialist på att ängslas på grund av barnen och deras familjer.

En fin runda bland pyntade träd och buskar får du göra och tack för att du visar vad du ser också. Jag gillar det! Rudolf ser ut som Rudolf på nosen men ...:)

Lycka till med K och hennes tillfrisknande; grattis till vaccinet och ha en finfin torsdag!

Karinkram över havet!

Yvonne said...

Skönt att det snart är dags för Karolina att flyga hemåt, det går säkert bra även om hon säkert är rätt trött när hon landar. Tänk att det tar 6 tim att flyga inrikes, helt ofattbart, vi kommer till Gran Canaria på den tiden :-)
Vilken tur att bagaget kommer så ni kan plocka ut det och Karolina slipper. Hoppas hon får hjälp med att få upp bandet från taxin och till bag-drop.

Vaccin är bra och jag är så glad vi tagit allt vi får, 5 covid, influensa och även den mot lunginflammation har vi fått. Här är många sjuka i förkylningar, RS-virus, maginfluensa och gud vet allt som florerar just nu. När jag jobbade på fritids i skolan sa två av tjejerna som aldrig blev magsjuka att när säsongen närmade sig så knaprade de på 9 hela vitpepparkorn varje morgon och hade faktiskt inte varit magsjuka på säkert 10 år. Min man tog det där till sig och äter det varje morgon från slutet av oktober och fram till mitten av januari. Han tror också stenhårt på det ha, ha.

Kul med pyntade träd när du är ute på promenad. Vilka vackra naturbilder du fångat igen, du har verkligen blick för det och jag bara väntar på att du ska skriva att du ska vara med på någon fotoutställning.

Ha en jättefin torsdag, här har vi just nu -14.4 grader, snö så det räcker och blir över och så fick vi just sms om att Roslagsvatten ska stänga av vattnet mellan 11-15, bara att hoppas att inga ledningar fryser sönder. Det är ett stort område som drabbas med småhus och villabebyggelse. Verkar liiiite galet, men de kunde ju inte veta att det skulle bli så kallt kanske när de planerade.

Stor kram från mig

Humlan said...

Det låter som det har gått bra för Karolina och jag hoppas att hon fortsätter att återhämta sig så och att resan hem går bra! Jag förstår att det blir skönt för er alla när hon har kommit fram och ni får träffas. Du får väl hälsa från bloggläsaren att hon ska fortsätta att ta det lugnt och krya på sig!

Jag har också tagit flunsavaccinet, skönt för även om man får en influensa så lär den bli lindrigare än om man är ovaccinerad. Skönt att du är återställd efter covid! Både ork och symptom, det hade ju varit tråkigt om du inte hade fått tillbaka lukt- och smaksinnet till jul!
Idén att bjuda förbipasserande på polkagriskäppar till jul, är så himla trevlig! Visst har du fotat den/liknande träd tidigare år?
Ni har definitivt mer pyntade trädgårdar än vad jag har här omkring. Här finns det mycket ljusslingor och liknande, men man ser inte många figurer. Kanske gömmer de dem så att inte förbipasserande ser, för att minska stöldrisken?

Här är det soligt, vindstilla, -14 och knarrsnö. Knarrsnö är nog det bästa jag vet på vintern! Du skulle älska det här vädret. Tyvärr säger prognosen att vi får regn och plusgrader nästa vecka, så det blir nog ingen vit jul.

Önskar dig en fin torsdag!
Kramar!

Annika said...

Doktor Jo:
Ja, det ska bli riktigt härligt att få hem henne nu. Hon var mkt piggare och gladare igår då vi talade med henne. SKÖNT!!!
Ärligt talat, tror aldrig man slutar oroa sig. Det är konstant närvarande. Min mormor blev 97, jag tror hon oroade sig för oss alla så länge hon levde.
Så jag är likadan, och du med! Din mamma hade säkert inte kunnat sluta oroa sig efter 85 heller. MEN jag gillar hennes tänk!!!
Visst, du har helt rätt, bättre med oron än motsatsen. TÄNK om man inte brytt sig, då hade man varit en mkt avtrubbad människa.

TACK Johanna, det är så fint med pynt utanför hus och hem. Borde egentligen ge mig ut på fotorunda kvällstid, men då vill jag inte ge mig ut, haha.
Men eftesom det inte är samma energikris där som hos er så ser man ju många hus med ljusslingor i massor. Älskar det.

Socialism, så många amerikaners ultimata mardröm. Tror de ser den som ett Sovjetunionen, ett stort hot.
Men, vi som är uppvuxna med socialdemokratin vet ju hur bra det faktiskt funkar. ja, jag tror Sverige var som bäst under 60 och 70-talen då var det verkligen ett idealland.
Sen kan jag ha åsikter om privatiseringar som försämrat det som en gång var bra.

Ja, jag såg ju att Tom Hanks varit på premiären och varit så trevlig och ödmjuk enligt de som träffade honom. Vet du, jag har inte sett den svenska filmen ... jag vet .. jag vet ... vi får se om jag ser denna. Men det blir nog via streaming det med. Som du säger, numera kommer alla biofilmer ut snabbt på olika streamingtjänster.

-19!!! Oj oj!! Johanna var är det du bor? Har alltid trott Småland, men du är nog bosatt längre norrut!!

Kramar till dig!!!

Annika said...

Karin:
Ja du vet ju hur det är ... oron, den ständige följeslagaren ...
Det ska bli väldigt skönt att få hem henne. Ser fram emot det, och hoppas att flygresan ska gå fint. JAG måste lyssna på hennes kirurg. Hon ska dessutom träffa honom på fredag, så det känns bra. Återbesök och stygnen bort.

Tack fina Karin, uppskattar dina fina ord!!
idag blir det ingen runda, isregn.

Kyliga kramar från mig till din ö där det absolut är finare o mkt varmare än här!!!

Annika said...

Yvonne:
Jo, det ska nog gå bra allting. Det är bara det att jag är drottning av oro, jg måste lugna mig lite på det planet.
Ja, det är ett stort land, en kontinent i sig själv. Det tar nära 6 h, ja. Helt otroligt egentligen. Ingen flight man kastar sig på lättvindigt. Jag är glad att hon flyger direkt.
Men en nattflight är inte kul, och sen tidsomställning. DOCK, det går alla gånger bra.

JAAA, heja vaccin!!
Peter mår fint, det känns som om symptomen av covidsprutan ger allt mindre biverkningar ju fler man tar. Jg har lite ont i armen efter min flunsaspruta, men inget mer.
Har du tagit vaccin mot bältros? Vi ska göra det här efter helgerna, tänkte vi.
SMART att du tagit det mot lunginflammation.

HA, Yvonne!!! Jag med, jag kör det där med vitpepparkorn jag med!!! MEN bara då jag vet att jag varit nära ngn som haft skiten. En jul hade Peters familj eländet, och vi var där!! K o jag började ta vitpepparkorn direkt vid hemkomsten, och sen flera dagar efteråt. Peter tog inga. HAN blev sjuk, inte jag och K ...
Jag är fullständigt övertygad om vitpepparkornens underverk då det kommer till detta. BRA av din man att ta det varje dag.

TACK gullig fina Yvonne, jag är glad att du gillar mina bilder.
DET värmer!!!!
Njuter av skönheten i arla morgonstund. Men idag är jag inte ute eftesom det är underkylt regn som vräker ner just nu.
Otäckt.

JAG är mkt, mkt avis på er vinter. Du anar inte, eller dt kanske du gör ...
HAHA.
Mindre kul med avstängingen av vattnet. Du har ju så rätt i att rör kan frysa. MÅ det gp bra för er alla!! INGA spruckna rör och tillika översvämningar.

Bamsekram från mig!!!

Annika said...

Humlan;
Det var mkt bättre igår när vi pratade med henne, hon var både piggare och gladare. Så det går nog fort nu med återhämtningen.
Längtar till lördag.
OCH tack, vad gullig du ÄR!!!!! SKA absolut hälsa henne det, så fint sagt av dig!!!


Kändes bra att få flunsasprutan igår, tryggare. Peter fick bägge, inga biverkningar för honom. SKÖNT!!
ja, jag är innerligt tacksam över att jag fick en så lindrig covid. OCH att lukten är tillbaka, så bra den nu är ... jag har dåligt luktsinne överlag.
Men jag känner mig precis som vanligt nu, blir inte ens trött när jag är ute och går. TACKSAM!!!!!

Det stämmer, jag fotade den granen med polkagrisarna i fjol med! BRA minne där!! Tycker om den, och gesten!!
Du har rätt, det är mkt pyntat här. Jag själv har ju en väldigt pyntad täppa också med både slingor och pynt.
Otroligt nog stjäls inget.

JAAAA Humlan, jag skulle älska ert väder. Det är perfekt. OCH torr knarrsnö ... det bästa och finaste!!!
Trist om allt ska slaska bort.

Kramar från ett regnigt Reston där ngt underkylt elände vräker ner.

Brysselkakan said...

Håller tummarna för K, kan vara nog så jobbigt att resa när man är frisk så hon är tuff som beger sig iväg så tätt inpå en OP. Men med bra hjälp både där och när hon landar så löser det sig.
Skönt för er att få hem henne!
Vi har galet kallt... -14 idag, lite sol och massor av lätt fluffig snö. Tyvärr ska det bli plusgrader nästa vecka och regn så det blir nog inte en vit jul men det var nära!
Ha en fin dag!

Mamma C said...

Sina barn kan man aldrig sluta oroa sig för, så är det bara.
Nu får vi hoppas att det fortsätter åt rätt håll med Karolina.
Vilket vackert julpynt du ser på dina promenader.
kram Carin

BP said...

Håller tummarna att Red eye flighten går bra för Kristina. Tycker ändå att hon är modig att flyga dagen efter man har plockat stygnen. Men som du säger - hon är ju ung och annars fullt frisk.
Kul att höra att även du är helt återställd efter Covid.
Sedan gillar jag alla juldekorationer på vägarna hos dig. Är det städerna eller privatpersoner som pyntar? Å vissa dekorationer är ju riktigt söta och smakfulla.

Elisabeth said...

Skönt för både er och Karolina att hon snart kommer hem! Det är klart att det måste vara jobbigt för henne nu, både för att det gör ont och för att hon måste ha hjälp med så mycket. Hon verkar vara en så självständig person och då blir det ju ännu värre att vara tvungen att förlita sig på andras assistans. Men snart är hon hemma och snart blir det säkert också bättre. :-)

Hur är det förresten med sjukskrivning och liknande för Karolinas del? Hon har ju självklart inte kunnat jobba den här veckan (eller jag hoppas i alla fall att hon vilat och inte jobbat hemifrån!) - är det sådant som försäkringen står för? Eller kan man bli sjukskriven på samma sätt som i Sverige?

Vad mycket fint julpynt det finns i ditt område. De här colonial-husen är verkligen fina tycker jag, och dessutom passar de så bra med julpynt. Bilden med Churchill och socialismen borde jag ge till en av mina kollegor. Han anser att socialismen är roten till allt ont, eller åtminstone till nästan allt ont. ;-D

Anonymous said...

Men vad tråkigt att höra om Karolina! Hoppas hon har piggat på sej lite. Förstår att ni är oroliga. Hua!
Vädret ja. Vi har snö så det räcker o blir över. Imorse var det -18,2 grader när jag gick till jobbet. Så galet kallt! Kramar från Anette

Channal said...

Hej Annika! Jag har missat att Karolina har opererat sig.Vad har hänt? Förstår att hon längtar efter mamma och få bli ompysslad. Snart är hon hemma och hopas allt går bra. Här har vi minusgrader dygnet runt. Ska vända till helgen och bli plusgrader nästa vecka, trist! Blir konstigt nog kallare så, och mörkare!

KRAM Anna

Annika said...

Brysselkakan;
VI ska verkligen hoppas att det går bra när hon ska flyga. Igår mådde hon väldigt bra då vi talade med henne.
Idag ska hon träffa kirurgen och ikväll flyger hon.
Det bara måste gå fint.
NI har det perfekta vädret, min syster skickade helt underbara bilder idag fr Sthlm och vintern. ÅÅÅ så perfekt ni har det.
synd med plus i nästa vecka, så typiskt också.
Ha en superfin fredag och helg!!

Annika said...

Carin;
Så är det bara, det kommer man att göra fram till den dag man sluter ögonen för gott.
Oron, den ständige följeslagaren.
Ja jag gillar att se pyntet på mina rundor.
Ha en fin helg och bra fredag.
Kramar!

Annika said...

Bp:
Jag vet, och jag håller med dig.
Tycker också det känns väldigt tidigt.
Men det är bara att tro på läkaren som säger att det ska gå finfint. Men ja ...
På min runda är allt privat utom den stora julgranen och menorahn. Den har företagarföreningen i det köpcentrum jag visar satt upp.
Men det mesta man ser är väldigt vackert, kom ihåg att det jag visar från butiker och övrigt är ganska extremt. Som jag sa, jag har ju aldrig sett en julgran i ngns hem här som inte varit vacker.
Ha en fin och bra dag!

Annika said...

Elisabeth:
Jätteskönt. Igår lät hon så mkt bättre och piggare. Riktigt pigg lät hon. Idag ska stygnen bort och seeent ikväll åker hon hit.
Sjukskrvning per se är det inte fråga om egentligen. Hon jobbar på, fast hemifrån. Redigerar och klipper ich sköter sociala medier åt den tjej hon jobbar för.
Sånt som hon kan göra hemifrån. K jobbar för en ganska känd nöjesjournalist numera, K sköter om hennes podd och är producent + att hon har hand om poddens sociala medier. Ska berätta mer om allt sen efter jul!!
Hennes arbetsgivare är ok ändå, de har sagt att hon ska ta det mkt lugnt. Men just sjukskrivning har jag inte hört ett ljud om.
Stor skillnad ibland på här och hos dig. Verkligen.
Försäkringen täcker sjukhusvistelsen, operationen, läkarna, sköterskorna . Sånt. men inget efteråt egentligen, ja förutom mediciner. Men inget som har med själva yrket att göra.
Iaf inte Karolinas försäkring, det finns många olika i denna djungel som är försäkringsbranschen i detta land ...

Ja, det finns mkt snyggt här bland husen. Håller helt med om colonials, skulle jag bo i en sådan skulle jag pynta huset på liknande sätt.
Churchills uttalande där ja ... det är ngt många amerikaner skulle hålla med om. Socialism, den stora skräcken ... och för att inte tala om kommunism. SÅ visa du din arbetskamrat!! HAHA.

Annika said...

Anette:
Mail finnes hos dig nu, men det har du sett.
ja vilket veckoslut vi hade förra veckan, pust.
Otur otur. Men ikväll reser hon hit och hon landar tidigt imorgonbitti.
NJUT av er perfekta vinter.
KRAMAR!

Annika said...

Anna:
Åh, om du går tillbaka till tisdagens inlägg så står allt där. MEN hon har opererat bort blindtarmen och två cystor på äggstockarna. En cysta hade brustit och kirurgen tror att blodet och varet från den i sin tur inflammerade blindtarmen. Så förra helgen här var inte rolig ...
MEN nu är det sååå mkt bättre och hon reser hit ikväll.

JAA njut av vintern nu, Anna. Älskar minusgrader och snö av den sort ni har nu. PERFEKT.
Och ja, visst blir det både råare och mörkare när det blir plusgrader.
Håller med.

Kramar!!