Wednesday, November 16, 2022

Snart är det Thanksgiving ...




Hej alla onsdagsmänniskor!


Jag kan redan nu tala om att jag inte kommer att blogga i nästa vecka.
Det blir blogguppehåll till efter första advent för Yours Truly. Anledningen till detta stavas Thanksgiving.


Nästa torsdag, den 24 november, är det Thanksgiving i USA. 
Det är årets, utan tvekan, allra största helg. Den är helt religionsfri och firas därmed av så gott som alla i detta land.
Man firar den på ungefär samma sätt också, iallafall vad gäller maten. Det är kalkonen i högsätet tillsammans med en massa tillbehör som, 
Stuffing, en slags brödpudding med kryddor (jag gillar stuffing MYCKET).
Creamed corn, majs med smör, cream cheese och kryddor (fett? jamenvisst, haha).
Sweet potato gratin, mosad sötpotatis med en massa julkryddor, och smör (vad annars, haha), som toppas med marshmallows (SÅ gott och den perfekta smakbrytningen till kalkonen. DET låter skumt, men det är GOTT).
Gräddsås (fett igen, javisst).
Tranbärssylt
Collard greens (iallafall i Peters familj som härstammar från södern. Jag vet inte vad collard greens heter på svenska. Det är inte grönkål, men väldigt snarlikt. Peters pappa kokar den med sidfläsk i en lag av bland annat vinäger. Jag ÄLSKAR det här tillbehöret. Det är svärfar och jag som tycker bäst om dessa collard greens).
Potatismos (hör också till, men vi har slopat det tillbehöret numera eftersom det blir så mycket tillsammans med den gratäng med sötpotatis jag nämner ovan).
Gröna bönor i någon form, det finns en massa olika recept för dem (ett måste på Thanksgiving hos de flesta).
Brysselkål (tillagad på olika sätt hör också till)
Bröd och smör


Bild från Eater San Diego.



Bild från Serious Eats



I Peters familj är man galen i desserter. De är mycket mer förtjusta i sådana än vad jag är. De efterrätter som ALLTID förekommer i familjen B efter en Thanksgivingmiddag är,
Pumpkin pie
Äppelpaj
Banana cream pudding
Pecan pie.

Bild från Small Town Woman




Bild från Betty Crocker 



ALLA dessa finns alltid representerade, men jag är så mätt efter den stabbiga middagen att jag inte får ner en enda bit. Tyvärr.
En pecan pie är syndigt god. Pecan är min personliga favorit bland alla nötter som finns.


Innan middagen dricker vi vin eller öl och äter en del tilltugg, vilka Peter och jag brukar stå för.


Ännu en rolig sak med Thanksgiving det här året är att— Karolina och Mike kommer hit!! Hur kul är inte det?
De kommer direkt till min svägerska Melinda nästa torsdag. Då är de säkert redo att slå sig ner till middagen efter den långa bilfärden.
Karolina och Mike ska nämligen till New Jersey innan de kommer hit. Faktum är att de anländer till New Jersey redan ikväll.
De unga tu är bjudna på två bröllop där i veckan vilka de ska gå på.  Det första nu på lördag och det andra äger rum onsdagen före Thanksgiving.
Jag gläder mig så över deras kommande besök.


På tisdag åker Peter och jag iväg till Shenandoah igen, vi har hyrt en stuga där för en natt.
På onsdagen ska vi vandra. Att vandra dagen före Thanksgiving är en ny tradition för oss, tror detta blir tredje året.
Det är så härligt att vika onsdagen åt vandring, känns bra att göra så inför den stora äthelgen.


På torsdagen är det så det sedvanliga, frukost på sängen.
Den enda gång på hela året som vi äter frulle där. För ärligt talat, frukost i sängen är ju sådär kul. Mest smuligt, haha.
Medan vi äter tittar vi på Macy’s thanksgivingparad från New York. Det är croissanter som gäller då.  Det är en riktigt gammal tradition sedan Karolina var liten.
Framåt eftermiddagen åker vi hem till Peters syster, Melinda. Melinda är en hejare på mat så det är hon som lagar det mesta. Peters pappa har förstås med sig en del rätter han också, bland annat de collards jag nämner ovan.
Direkt till Melindas kommer sedan således Karolina och Mike. Efter den stora, stora middagen är alla så dästa att det enda vi orkar göra är att kolla in någon julfilm. Känns helt rätt.


Fredagen är Black Friday och då är viker vi hela dagen åt Reston Town Center.
Vi börjar med att se lite på deras julparad, sedan äter vi lunch i goda vänners sällskap, därpå blir det bio och sen drinkar. Klockan 18 tänds den stora julgranen och man sjunger in julen. Middag på det och sen hem.
Det är en jättefin dag, nästan den bästa på hela långa helgen.
OCH på lördagen köper vi vår julgran och klär den. DEN lördagen är allt annat klart inför julen i mitt hus, precis allt. OCH det är just exakt så som jag vill ha det.


När Thanksgiving är över är det jul PÅ RIKTIGT!!!


Med årets Thanksgivinginlägg önskar jag dig en riktigt trevlig onsdag!

22 comments:

Äventyret framtiden said...

Traditioner här inne hos dig idag, som jag har följt dig och Peter med genom åren. Nu, vid det här laget börjar jag känna till det på ett helt annat sätt än tidigare och lika roligt är det varje år att vara med på håll och se vad ni har för er. För jag gissar att det blir ett inlägg om firandet, vandringen innan, etc etc. efter ditt blogguppehåll, det också sedvanligt vid det här laget. Sen kommer julen!:)
Jag blev proppmätt bara av att se på bilderna av all mat ni ska äta. ;)
Tack Annika, återigen roligt att få läsa ditt Thankgivings-inlägg!

Kramar!

Yvonne said...

Thanksgiving är verkligen stort och jisus så mycket mat, men gott är det säkert. Tycker sötpotatisgratäng med marshmallows låter spännande till kalkon, lite wild and crazy men ser gott ut på bilden också.

Är det många som orkar med desserter efter att ha ätit sååå mycket mat? Man måste ju få "paltkoma" som vi säger här hemma efter så mycket mat.

Vi äter kalkon varje år på juldagen och inte ens då efter en enkel middag är det någon som orkar med dessert, ha, ha.

Så roligt att Karolina och Mike kommer på besök.

Äta croissanter i sängen, hm, låter som väldigt smuligt, så jag förstår man inte gör det så ofta.

Så nu går startskottet för julen hos er, kul med så många roliga traditioner före.

Säkert bra med en vandring dagen före allt ätande.

Låter son ni får en jättefin Thanksgiving nästa vecka

Stor kram

Snart Dr Jo said...

Åh va kul att få ta del av menyn! Håller med om att det låter mäktigt. Är lite skeptiskt till sötpotatisgratäng med marshmallows men får testa någongång :)
Så härligt att få ha familjen tillsamans och fira med släkten. Hoppas det blir mysigt!

Kramar

Humlan said...

Det låter alltid som du verkligen njuter av denna speciella tid, allt firande och alla traditioner under denna tid från Halloween till nyårsdagen. Hoppas att det blir så i år också!
Det skulle vara så roligt att testa en Thanksgivingmiddag, men det låter verkligen mäktigt, så jag förstår att du inte orkar någon dessert efter det, även om de låter väldigt goda!
Extra roligt att K&M kommer hem och firar med er.

Jag är inte heller någon fan av frukost på sängen, tycker mest att det är bökigt och smuligt, men ibland är det roligt bara för att det är speciellt.

Ha en bra onsdag, du också!
Kramar!

Mamma C said...

Traditioner är ju till för att hållas och det är så det ska vara.
Men jösses vad mat, man blir mätt bara man läser inlägget nu 😵.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin

Anonymous said...

Vill också ha Thanksgiving! En fin helg för alla! Så mycket godsaker också. Det bästa är att få träffa alla sina nära och kära. Själv längtar jag till advent. Ska köpa vita hyacinter, vita amaryllis och nya fina höga ljus i lack.

KRAM Anna Channal

Millan said...

Jag tycker att det later sa otroligt mysigt! Har en drom om att nagon gang spendera just Thanks Giving i USA och uppleva den pa riktigt. Vi firade i nagra ar pa en kyrka i vart omrade dar pastorn var Amerikan och aven pappa till en tjej i Sofia's klass. Varje ar bjod han in hela klassen och en massa andra manniskor. Valdigt gott och mysigt! Kram

Annika said...

Karin:
DETTA visste du minsann efter alla de år du följt mig :-D Gillar det! Gillar att du minns detta. Nog för att jag för det mesta skriver om det år efter år, men ändå ...
Jag tycker det är roligt att du lagt det på minnet.
Ja jag kommer säkert att vika ett inlägg, eller flera, om det jag nämnt ovan. Ska ju fota och greja som alltid.
Jag blir så glad, Karin, över din kommentar!
TACK!!
Största kramen från mig!!!

Annika said...

Yvonne:
MER äthelg än Thanksgiving KAN det inte bli, haha.
MKT gott. jag gillar den middagen och vill alltid göra en sådan själv också. Den passar ju fint på juldagen också, men jg misstänker att vi firar hos Peters pappa detta år. Juldagen alltså.
TRO mig, de äter desserten också, de flesta av dem! MEN de skickar alltid med mig bitar hem. DET är gulligt. Godast är det ju med såna där stabbiga pajer till en fika.
JAAAA!!! KOMA efter Thankgivingmiddagen är klassisk!! ALLA är så mätta att de bara stupar ner på sofforna, haha.
Food coma, som ju är som som paltkoma. HAHA!

Din kalkon på juldagen kan jg minsann tro är SÅÅÅ god!!
Mums!!

Så roligt att K o M kommer. Thankgiving är en fin helg. Min syster brukar jämföra den med er påsk, lika lång och lika familjeorieterad.

Kramar till dig!!!

Annika said...

Snart dr Jo:
Prova vettja, haha. DET är gott.
Minns att jag också tyckte det var märkligt första gånge, men sen ... MUMS!!!
Kramar!!

Annika said...

Humlan:
DET gör jag.
Thanksgiving är min favorit efter julen. Älskar den!!
Och det är ju ett enda pärlband av fina helger från slutet av okt till nyårsdagen, eller aftonen, nyårsdagendagen är den stora rivardagen för mig.
Men Thanksgiving är så fin!
En sådan Tgivingmiddag är enormt MÄKTIG. Jag kan inte få ner en bit efteråt.
Det är som om maten expanderar i magen. PÅ riktigt.
Men dessa pajer är ett måste. Jag brukar få hem bitar, vilket jag uppskattar. de är så goda att ta till en kopp kaffe.
Så glad över K & M!!


Frukost på sängen är såååå överreklamerat. Därför blir det bara en gång om året, och så passar jag på att byta lakanen då istf på fredagen, haha!!

Stor kram till dig kära Humlan!!

Annika said...

Carin.
Eller hur, de SKA hållas.
Jag är mkt konservativ där, haha.
Jag vet, det är ett mäktigt bord.
Kramar!!

Annika said...

Anna:
DET är verkligen en fin och lång helg med familjen i högsätet. Gillar den mkt.
Jämför med er påsk, den liknar ganska mkt. ja med maten och familjen i högsätet då.
Advent ja, det är ju väldigt snart det också.
Fasiken vad tiden springer!!
Kramar!!!

Annika said...

Millan;
Fasiken vad KUL det är att se DIG här. Så roligt att äkta gamla bloggvänner ännu finns fastän ni slutat blogga.
TACK för att du läser, Millan!!

Thanksgiving är en jättefin helg, det är den VERKLIGEN!!!
Dt är både gott och mysigt.

Tror amerikaner i förskingringen, eller de som en gång bott här och flyttat hem, tar den med sig. Den är för fin för att sluta fira.

Millan, stora, stora krmar till DIG!!!! OCH tack för att du läser!!

BP said...

Hahaha! Jag förstår att du pausar bloggen igen. Hoppas du återupptar den efter Black Monday. Jag menar du kanske har spruckit vid det här laget... Vilken matorgie! Helt otroligt. En himla tur att din svägerska verkar älska laga mat. Skoj att Karolina och Mike kommer på besök.
Enjoy!!!

PS. Tack för svar. Det visste jag inte om Arlington. DS.

Susjos said...

Så kul att få läsa vad som äts under Thanksgiving förutom kalkon, för jag hade ingen aning om det, möjligen potatismoset!
Mums till mycket som du nämner, allra helst sötpotatis som jag älskar!
Desserter kan jag dock hoppa över, men kan tänka mej att prova pecan pajen!

Ha en fantastisk helg tillsammans med nära och kära!
KRAM

Christina said...

Vi hade vänner från USA som brukade bjuda in oss på Thanksgiving, tillräckligt många gånger för att våra barn skulle tycka att det är tradition......så nu sedan våra vänner flyttat tillbaka står jag och lagar hela menyn till vår helsvenska familj varje år! Fast vi har pekannötter på vår sötpotatislåda.

Annika said...

BP:
Japp, paus för att äta. HAHA!!
Nej, men det är så mkt i nästa vecka att jag pausar, bäst så.
Cyber Monday heter det ;-)
HAHA.
Återkommer på tisdagen igen. FOR SURE!!

Ska bli mysigt!!

Annika said...

Susjos:
Japp en brakmåltid som lämnar en i matkoma efteråt!
PHEW!!
ÅÅÅÅ jag tror du skulle gilla den gratängen, men den ska ätas till ngt salt. Passar nog mkt bra till skinka också.
Kramar!

Annika said...

Christina:
Men vad roligt!!
KUL!!!!
Jag tror alla, som en gång bott här, tar med sig traditonen när de flyttar hem igen. Den är får fin för att inte tas med.
Så roligt att ni kör den.
Pecan på er sweet pot grat är säkert toppen. Vet många som kör så här också.

Brysselkakan said...

Pecan pie! Mums! Hade sparat mig på maten och satsat på alla efterrätter! Men det är jag det.
Ha en fin helg och njut!

Annika said...

Brysselkakan;
HIHI!! Du är en söttjej alltså, jag är mer av en salttjej. Kan avstå efterrätter men inte appetizers, hihi.