Thursday, November 03, 2022

November, Normaltid, Mobilfoto och Några TV-tips.




Hej torsdagsfolket!


* November.

Ärligt talat, känns det inte overkligt att vi redan är inne i november?
Bara i början visserligen, men november är det likafullt. Den här månaden kommer att försvinna i ett nafs. Alltså, vart tog hela 2022 vägen? Det var inte länge sen vi satt inne hos våra bästa grannvänner och skålade in det nya året. Det känns som alldeles nyss jag tog bort alla julprydnader på nyårsdagen.

Nu är det snart dags att ta fram dem igen. Eller, jag har ju redan börjat så smått. Fattar inte.

Dessutom är det så varmt för årstiden. Hösten är vackrare än någonsin. Vi har en av de mest sprakande höstarna på år och dag, men det är så varmt.
Den här veckan ska vi till och med få 25 grader. DET är inte normalt. Inte alls.
Jag gillar det inte heller, det är för varmt för årstiden. Allvarligt talat, det blir nästan lite äckligt. Men, det är vad det är och det är bara att göra det bästa av situationen och digga den tempen när den väl rullar in till helgen.



Nu i helgen går vi över till normaltid igen. DET tycker jag är SKÖNT!! Jag vill ha normaltid hela året! Ja, just därför att det är normaltid.
Dessutom är jag såååååå trött på de mörka morgnarna. Ingen verkar tänka på dem, och hur oändligt mörkt det skulle bli om man gick över till sommartid för gott.
Nu ligger jag i sängen och får vänta på att det ska ljusna ute innan jag kan gå ut. Me not likey! AT all.
Jag ser fram emot bytet natten mot söndag. Att det mörknar tidigare på eftermiddagen (runt 17 här) rör mig inte i ryggen. Det tycker jag bara det är mysigt.

Kongressen ville ju, och det var nära att gå igenom, att vi ska skippa tidsbytet här i USA. Meningen var att att vi ska ha sommartid hela året (urk). DOCK det har har inte gått igenom i senaten ännu så att vi får vackert byta tid ett tag till, några år till?
Det verkar dock som att NÄR det blir av så kommer det att bli sommartid hela året.

Varför började man en gång att hålla på och tramsa med sommartid överhuvudtaget? SÅ fånigt och dumt. Varför inte bara låta tiden vara det den är. Hålla på och fjanta med omställning av klockor två gånger om året, pfft … Ja, jag blir grinig då det kommer till detta.

Well, well … vi byter nu i helgen så får vi se när och om vi någon gång skippar detta trams.


* Att bara fota med mobilen

Numera har det blivit så att jag nästan bara tar bilder med min iPhone. Min Canon systemkamera ligger med urladdat batteri och ser ledsen ut. Det var så länge sedan jag fotograferade med den. Tråkigt. Jag borde börja plåta med den kameran mer.
Mobilen är så lätt och även bra. Bilderna blir fina.

Men, alla finesser har en mobil verkligen inte. Det är nog fortfarande så att min 11 år gamla Canon tar bättre bilder än min iPhone, trots allt.

Nackdelen är ju det uppenbara, den är tung att släpa på. Mobilen har man alltid med sig och därmed blir allt så lätt.

 Dock, snart kommer min kära Canon att få jobba. Ingen mobil klår att fota mysbelysning, med lång slutartid, som en systemkamera.
OCH snart är det jul och då ska det tas mysiga bilder. DÅ är Canon oslagbar. Upp med stativet från källaren, rigga Canon och plåta!

Fotar du bara med mobil numera?
Eller, använder du en klassisk systemkamera?
Eller en kompaktkamera kanske?
Saknar du att fota med en riktig kamera?


* Några tv-tips.

Nu är det snart dags att gräva ner sig i larviga julfilmer på Netflix och på andra strömningstjänster.
Men inte riktigt än ...

Peter och jag såg en riktig feelgood häromdagen med Sliding Doors-tema.
VAD hade hänt om inte OM? Look both ways heter filmen och finns på Netflix. Man får följa två scenarier i unga Natalies liv. 
Vad hade hänt efter universitetsexamen OM inte detta hänt …?? Filmen är riktigt gullig.


 
Bild från Netflix


Lite mindre feel good är The White Lotus nya säsong. MEN ack så bra.
HBO MAX släpper tyvärr bara ett avsnitt i veckan. Men det är ganska bra, man behöver ju inte knarka allt på ett bräde.
Denna gång utspelar sig serien på The White Lotus hotell på Sicilien. Som alltid, rollbesättningen är TOP NOTCH och handlingen skruvad från första scenen!


 
Bild från HBO MAX


For All MankindApple + är också en serie Peter och jag sett med stor behållning.
Inte minst är det fel att se ursnygga (damn hur snygg får man vara??) Joel Kinnaman i huvudrollen (tror han är min manliga favoritskådis för tillfället).
For All Mankind är intressant på många sätt. Inte minst på det sätt man ändrat lite i vår närhistoria vad gäller stora världshändelser etc. Det är gjort på ett mycket snyggt sätt, och det är intressant även där att man lekt lite med det som verkligen hänt, och även det som inte hänt.


 
Bild från Screenrant



Family DinnerHBO MAX är också en trevlig serie att följa. 
Man kan se ett avnitt, eller två, när lusten faller på. Kocken Andrew Zimmern reser runt i amerikanska hem och tar reda på vad man lagar för mat.
Ett riktigt trevlig matprogram som baserar sig inte bara på mat utan även på de olika kulturer som här finns. Jag kan varmt rekommendera denna serie.


Bild från Amazon.




  ***


Med detta önskar jag dig en riktigt bra torsdag.

14 comments:

Yvonne said...

God morgon, här har vi haft vintertid sen i söndags och det är skönt, men lite för tidigt det börjar mörkna på eftermiddagarna, tar ett tag att vänja sig vid det.

Vi har också rätt varmt för årstiden, upp till +13 dagtid och det är november.... Ingen snö i sikte tack och lov.

Dina höstbilder är helt fantastiska och den 2:a är nästan så man tappar andan när man ser den. Att du kan fota så med bara mobilkameran, helt otroligt.

Vi har skrotat vår vanliga kamera och använder bara mobilen.

Tack för TV-tipsen, vi har Netflix så de kan vi se. Joel Kinnaman är verkligen snygg och duktig skådis,

Nu ska vi snart dra till stan och min man ska luncha med sin gamla chef och jag ska luncha med min lillebror.

Stor kram från mig

Äventyret framtiden said...

Godmorgon Annika,

ja, som du redan vet så har vi vintertid sedan i söndags. Som alltid tycker jag att det enbart är fånigt att hålla på att byta tid och det har visst utlovats någon gång att det ska bli endast en tid men politiker byts ut som har lovat det och så tycks det rulla på ändå. Så onödigt detta bjafs och det är skönt med ljusare morgnar, håller med.
Men som livet ser ut just nu är jag glad att det ändå finns en tid på något sätt. Europa brinner, allt känns hotfullt med tanke på den där skitstöveln i Ryssland.
Underbara vackra novemberfoton! Så vackra.
Här har vi ju inte den typen av höst alls men den finns givetvis. På sitt sätt.
Ha en finfin dag!
Kramar!

Mamma C said...

NU behöver jag inte ligga och vänta så väldigt länge innan jag kan ge mig ut på min morgonrunda efter vi gick över till vintertid.
Visst är det lite otäckt med klimatet som inte alls längre följer våra årstider. Vi har också ovanligt varmt nu.
Så vackra höstfoton du knäppt.
Tack för filmtipsen.
Kram Carin

Humlan said...

Här är det också en varm höst, men det har ändå inte känts konstigt varm, det kommer ju inte upp i era temperaturer. Just nu är det bara 6 grader, solen skiner och det ser väldigt vackert ut där ute (varför sitter jag här inne??), ingen mörk november i dag i alla fall.

Vi är helt överens om sommartid; skippa omställningar och ha normaltid året runt! Varför ska man välja sommartid, det är ju som om man byter tidszon och om varje land ska välja så kommer man ju börja hoppa mellan tidszoner trots att man egentligen ska befinna sig i samma! Ska vi hårdra detta så får vi väl avskaffa tidszoner och så får varje land bestämma sig för vad klockan är.
Tänk om man ska börja byta tid varje gång man passerar en gräns i Europa, det blir ju bara en massa krångel! Det här är ju totalt knäppt!
Jag har aldrig haft problem med att byta tid, kan det bero på att jag åkte till Finland så ofta under uppväxten och då fick man ju ställa om klockan en timme? Det var liksom ingen stor eller konstig sak utan något man bara gjorde.

Jag har ju systemkamera som ligger här oanvänd och jag tänker så ofta att jag ska börja fota igen, men den dagen har inte kommit än. Med mobilen så knäpper jag bara lite kort och har aldrig brytt mig om att försöka lära mig några inställningar eller annat på den.
Jag undrar vart mitt det där fotointresset tog vägen?

Just nu ser jag inte mycket på tv, jag har bara en antenn och får in SVT och TV4. De tog bort vår kabeltv i somras och eftersom jag inte kör trådlöst i huset så måste jag dra en kabel till tvn för att komma åt internet och de möjligheter som finns där, och det har inte blivit av (jag vill ju inte bara dra den över dörröppningar så att jag går och snubblar över den). Nu är jag ju inte så intresserad av serier och filmer, det är få som jag faktiskt sitter kvar och tittar på, men det finns andra program som jag vill se.

Ha en riktigt bra dag, du med!
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
FATTAR det, urskönt med normaltid ju, inte minst på morgonen!!!
Mörkret här är inte kul på morgonsidan.

Jamen jag vet, ni har OCKSÅ otroligt milt för årstiden. Vad ska man säga om det? Inte kul alltså och inte normalt. Läste i DN att Europa värms upp snabbast av alla världsdelar. Så otäckt.


TACK Yvonne, när jag fotade den bilden med löven vid vattnet var det het ultimata fotoförhållanden, solen gick upp, lite dis och sen ljuset som blev så vackert mot de orangea löven.
Tusen tack för dina ord.

Ja, jag tror många har skrotat de vanliga kamerorna. Jag har ju nästan gjort det själv, tyvärr. MEN mobiler tar ju fina, fina bilder idag.
Jag förstår er där.

Yvonne, vilken mysig dag du har idag (igen!!). Ditt liv äger!! Jag har sagt det många gånger och jag menar det verkligen. SÅ härligt.

KRAMAR!!!!

Annika said...

Karin:
Ja, vi kan inte ens byta tid samtidigt över världen. Bara en sån sak ... suck.
Visst är det fånigt detta med byte av tid ...
Låter som här, politikerna kan aldrig bestämma sig för OM det ska byte, och vilken tid det isf blir.
Hur svårt kan det vara?
Bara gå tillbaka till det som kallas normaltid en gång för alla. HA. DÄR!
Ett tjafs ÄR det och de borde ALDRIG ha börjat med sommartiden, vilken tabbe.
Ljusare morgnar blir underbart. Rdan på söndag kommer jag att märka en enorm skillnad. YAY!!

FÖ har du så rätt om skitstöveln i Ryssland, hur länge ska han få hållas? OCH hur länge till ska det behöva krigas i Europa. Helt sjukt.
Läser om kärnvapen och annat, men orkar faktiskt inte riktigt med det.

TACK snälla Karin, våra höstar är verkligen olika numera.
Kan du inte ge dig ut på en liten höstspaning och blogga om det :-D

KRAMAR till din ö ute i den blånande Atlanten!!!

Annika said...

Carin
EXAKT, skillnaden märk direkt. Ljusare morgnar och vi behöver inte vänta så länge. YAY.
Stor fördel där!
Klimatförändringarna är otäcka, och det går så fort allting. Inte roligt.
Och inget stopp verkar finnas ...
TACK för bildberöm, blir glad :-)
Stor kram från mig!!

Annika said...

Humlan:
Nej, riktigt så extremt varmt som vi ska få det hoppas jag aldrig att ni får november. Det vore otäckt.
Känns overkligt här också.
Vi har haft en frostnatt i år, vad jag vet. Inte mer än så.

Det låter som om du har en riktigt fin och vacker höstdag. Hoppas att du kommer ut på en liten runda.

YES, normaltid året runt.
Det vore bäst för alla.
Det är ju normaltid av en anledning. Så skulle man välja sommartid året om tycker jag det skulle kännas helknäppt.
HA, du har en poäng där, ska man hålla på och byta tidzon kan man lika gärna låta länderna köra sina egna race. KAOS. Då skulle ngt land kanske tänka att TVÅ timmar vore perfekt för DÅÅÅ får man ju ljusare kvällar ..
Fan vad trött jg blir på detta alltså.
Men du har en fet poäng i det du skriver och jag håller med dig till 100.
Ja, en timme mellan Sverige och Finland. Det vande vi oss med, det är inte så kännbart.
Jag känns väl inte av tidsbytet rent kroppsligt (som jetlag) men lider av att vara morgonpigg och inte kunna gå ut, haha.
Annars känns inte själva bytet rent fysiskt jobbigt.
Det bara retar mig att man ens en gång började hålla på med eländet.

Vad tråkigt att du förlorat ditt intresse för foto.
Jag minns ju hur fina bilder di tog medan du hade din blogg.
Det kanske går att återuppväcka intresset igen.

ÅÅÅ du har antenn, alltså blir det bra bild och så?
Gud så dum fråga kanske, det är säkert precis lika bra som med kabel.
Men trist ändå.
Men det är bra att du har SVT och fyran.

Stor kram från mig!

Elisabeth said...

*Här är november också ovanligt mild, vilket jag såklart gillar. Jag vet förstås att man "ska" vara oroad över detta, men nej, jag tycker bara att det är skönt. 25 grader låter lite extremt, även hos dig.

*Som du vet gillar jag också normaltid. Det gör att jag nu, när jag har några dagar ledigt, kan gå ut på promenader vid sjutiden då det är nästan ljust så dags. Med sommartid hade det inte varit ljust förrän vid åtta! För att inte tala om hur mörka morgnar det blir i december med sommartid - under jul skulle det inte bli några promenader förrän vid halv tio. ALLDELES för sent!

*Jag fotar numera endast med mobilen. Har en gammal digitalkamera, mycket enkel sådan, men jag skulle gissa på att mobilen tar bättre bilder än den, har bättre upplösning etc.

*Fina foton i det här inlägget, precis som alltid.

----

Roligt att ni fick besök på Halloween, trots vädret. Här tror jag inte att det är så vanligt att barnen går runt faktiskt... Har i alla fall aldrig sett några, men det kanske är vanligare på andra håll.

Annika said...

Elisabeth:
Det verkar vara en mild månad överallt det här året.
Skumt. Eller inte. Klimatförändringen är så märkbar.
25 ser jag inte fram emot, kommer att kännas såååå skumt.

Normaltid för alltid.
Det här med de mörka morgnarna tror jag inte folk riktigt fattar. Det kommer ju att bli kolsvart så långt in på fm för er, och sent på morgonen här.
Tror inte det är bra för kroppen alls.
Nej, de får släppa tramset med sommartid. MEN du ska se att det blir det de väljer när det väl är dags för ett redigt beslut.

Mobilen ja, och de tar ju fina bilder numera. INGET snack.
Tror också de tar bättre bilder är gamla kompaktkameror.

TACK Elisabeth!! SÅ fint ute nu, finaste tiden är NU!!

Kul att kidsen kom trots regn och rusk. P och jag blev glada!!

BP said...

Vi ställde ju om tiden till normaltid redan förra helgen. Även i EU har det ju diskuterats att skippa det eländiga bytet fram och tillbaka, men det kom visst en pandemi och ett krig emellan.
Då jag är en utpräglad kvällsmänniska vill jag ha sommartid året om. Att ha det mörkt vid klockan 15 är inte så kul heller.
Global warming it is. Hörde på BBC idag att global warming kommer att se till att en tredjedel av alla glaciärer inte finns längre 2050. Låter logiskt med tanke på vad du skriver om hur varmt det är hos dig.
----------------
Jag fotar både med mobil och kompaktkameran. Vill jag zooma in rejält tar jag Sonyn.
Har aldrig ägt en systemkamera, men använt systemkameror på jobbet.
Saknar inte fota med en "riktig" kamera. Att släpa runt på en kamera runt halsen - nej, då föredrar jag iPhone och Sony.

Anonymous said...

Ovanligt varmt för november! Läskigt på riktigt! Fina höstbilder är ljuvliga! Ja tack till normaltid. Men nu är det kolsvart redan klockan 17:00!!

White Lotus säsong 2 har jag sett första avsnittet av. Verkar lovande! Tack för dina andra tips. Om du vill se något bra ska du se Sanditon. Säsong ett o två finns på SVT play. Missa inte ”From scratch” på Netflick!

KRAM Anna Channal

Annika said...

BP:
Ja, inget land verkar riktigt vilja ta tag i detta. Trodde absolut man bestämt sig här, men inte ...
Jag kan tänka mig att du är sommartidsmänniska. Mig kvittar det om det mörknar vid 15, bryt mig inte.
Det är ändå samma antal ljusa timmar, men jag är ju mer utpräglad morgonmänniska och saknar verkligen de ljusa morgnarna.
Vi får se vad det blir till slut. Ingen verkar vilja ta tag i det, som sagt.
SÅÅÅ så läskigt med global warming, och fort går det. Går det ens att göra ngt?


Nackedelen med stora kameror är just släpet. Det är så enkelt med mobilen, och bilderna blir ju snygga med den. Men mest finesser får man med en system ändå. Förr brukade jag slöpa på Canon på vandringar, det händer aldrig längre. Orka.

Annika said...

Anna:
DET är läskigt, både hos mig och hos dig.
SÅ konstigt. Imorgon 26 grader här ... galet.
Bryr mig noll om märka kvällar och eftermiddagar, men jag avskyr de mörka morgnarna.

From scratch håller jag på med :-)
OCH så betar jag långsamt av Virgin River säsong 4, men den har blivit lite too much.

White Lotus 2 är absolut lovande, och skruvad. Love it!!!


KRAMAR!!!