Wednesday, October 26, 2022

Det här med höstpynt ...




Godmorgon!



Det är verkligen HÖST nu!
Höst med stort H!
Jag älskar det!
Jag älskar att se alla gyllene träd överallt.
Jag älskar att det svalt ute.
Jag älskar även mörket som kommer allt tidigare på kvällen.
Däremot ogillar jag hur MÖRKA morgnarna är (men det beror jag ju på att jag är en sådan utpräglad morgonmänniska).


Hösten är mys i allt.
Alla tända ljus och alla ljusslingor i mitt hem. Numera har jag batteridrivna batteriljus för det mesta, på timer. Även de flesta av mina ljusslingor går på timer. Timers for the WIN!
Men visst, jag tänder även ett och annat doftljus. Doftljus hör verkligen hösten till.


Jag sitter ofta uppkrupen i Nya Hörnan i vårt vardagsrum med en bok och under en filt. När jag tittar ut ser jag ut över golfbanan och mitt deck. Min lönn, som jag fotar varje år den 23 oktober (bildsvit kommer imorgon här på min blogg), fäller sina löv som bäst nu. Kort sagt, det är en härlig tid på året.


Kom att tänka på detta med höstpynt … ÄR inte det en ganska ny företeelse?
Inte minns jag något sådant från när jag växte upp.
Jag tycker att det känns som om detta med höstpynt har seglat upp någon gång under de senaste tio till femton åren.
I may be wrong, but I may be right …



Höstpynt hos mig för några år sen.



Halloween och det firandet har såklart sin del i det hela.
Ja, iallafall här i USA där man firar Halloween så stort. Det var nog i och med just Halloween som jag började pynta upp inför hösten för många år sedan när Karolina var liten. Men nu känns det som om det finns pynt enkom för hösten som egentligen inte är förknippat med Halloween. Alltså rent myspynt. 


Det känns som om hösten har fått eget pynt, både här och hos er alla där på andra ställen på jorden.  






Jag minns att mamma kunde köpa hem en kruka med ljung på hösten då vi växte upp, men den krukan kom aldrig in.
Den stod på balkongen. Det betydde död att ta in ljung i huset. Inte för att min mamma på något sätt var vidskeplig, men denna växt togs inte in.  Idag kan jag tänka mig att många struntar i det och tar in så mycket ljung de vill, och det är ju klokt.


För övrigt minns jag inget pynt, eller växter, som sattes fram i och med att det blev höst. 
Ja, vi tände förstås en massa ljus och eldade brasor i vår öppna spis. Men annars, inget pyntande förrän advent kom.


Idag fattar jag inte det. Jag tycker hösten försvinner i en suck och sen är det jul. 
Gissa om jag gärna skulle vilja ankra den här tiden på året.
Jo, jag vet … Mina höstar är vänligare, soligare, mer leende och varmare än den nordiska hösten. Det spelar alla gånger in vad gäller min kärlek till denna årstid.
Men den vackraste höstdagen är en mulen dag då himlen är grå. Aldrig framstår höstfärgerna därute så vackert som mot en grå canvashimmel.



 


Hur minns du detta med höstpynt? Med det menar jag då inte sådant som är tänkt för Halloween, utan annat höstligt. 
En annan fråga blir, pyntar du enkom för hösten?


Jag önskar dig en jättefin höstonsdag!

27 comments:

Från Glam till Damm said...

Godmorgon i stugan,

Så mysigt att ta framljus och njuta av hösten. Men visst har det kommit på senare år, jag häller med, och inte minst i USA där levande ljus var så ovanligt när jag först kom dit i början på 90-talet. Sedan blev det mycket Yankee candles med pumpin och äpple till hösten.

Haha...Ja, det där med ljung lever kvar här. Det får inte komma in :-) Jag har planterat på altanen, som din mamma :-)

Älskar Homegoods Store, och Target. Idag åker min äldsta dotter till USA och hon uppskattar Homegoods Store lika mycket som sin mamma :-)

Varm kram och jag önskar dig en vacker höstdag.

Anneli

Johanna said...

Åh den bordsduken hade jag också köpt, den var jättefin!
Jag håller med att det är mer höstpynt nu men jag tycker "overall" att all konsumtion har blivit mer. Man uppmuntras att köpa nytt, konsumera eller stimulera marknaden otroligt mycket och på ett annat sätt än förr. Det tycker jag märks på väldigt många olika fronter, alla högtider från valentine ect. Men även när det gäller prylar och teknik så är det inte mycket som görs för att hålla länge.

Ett litet sidospår men vi hade en bakupfrys som var 35-40 år gammal :D Det var en elektriker hemma hos oss och hjälpte oss med diskmaskinen och han reagerade när han såg vår då trasiga frys. Han kom ihåg när den var "ny". Tvivlar på att någon teknikpryl idag kommer att fungera om 30-40 år. Det får mig att tänka på återvinning, är det stort där du bor? Åker man till tippen eller vilken typ av källsortering ingår i området där du bor?

Just när det gäller konsumtion vid höstdekoration kan jag tycka att det livar upp väldigt mycket dock. Ett handikapp jag har när det gäller all inredning är att jag inte "ser" vad som passar var. Tycker det är jättesvårt att få till det enhetligt.

Ställer man om klockan hos er med?
Höstiga hälsningar från Johanna

Yvonne said...

Förr tycker jag man pyntade mer till hösten, bytte gardiner, kuddar och plädar i soffan mm, nu är det mest att ta fram tjockare plädar som iofs är höstiga i färger här hos mig. Gardiner byter jag bara till jul i köket, men till 1:a advent då pyntas det vill jag lova, hi, hi. Jag har just beställt och fått ledlampor till alla mina elljusstakar och stjärnor, inte helt billigt (1 100 kr) men när jag läste att EN ljusstake som brinner dygnet om i 1 mån kostar 20 kr i ström och med ledlampor 1 kr så var det helt klart värt pengarna. Jag har 11 ljusstakar och 3 stjärnor som brinner dygnet runt från 1:a advent tills i mitten/slutet av januari då vi kommer hem från Spanien igen.

Nu börjar ju tiden då man tänder levande ljus i massor varje dag, så mysigt

Jättesnygg duk du hittade.

Ute är verkligen höst, duggregn, mulet men faktiskt riktigt varmt. Man vadar i fallna löv på gångvägarna. Tycker det är fint nu, men sen när alla träden är kala tycker jag det är fruktansvärt fult om man inte har snö (även om jag är snöhatare).

Ikväll ska vi ha grannar på middag så jag håller på med riktigt höstmat, Boeuf Bourguignon som vi ska äta. Passar bra en sån här ruggig dag. Börjar med en höstlig, fantastiskt god tomatsoppa som jag hittade recept på Insta när vi var i Spanien och den var kanongod med rostade tomater och andra grönsaker som man mixade sen. Desserten är inte riktigt färdigtänkt än, hi,hi, kanske en liten portionspaj med hallon och blåbär och kardemummacreme till.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Linda said...

Jag har inte heller något minne av att vi pyntade för hösten när vi var små. Själv så började jag med det för något år sedan, då barnen kom upp i Halloween-ålder. Men ljung kommer inte in i vårt hus, min mamma sa också att det betydde död. Jag är nog vidskeplig fast jag inte har trott att jag är det, haha.

Ha en bra dag!

Humlan said...

Det där med höstpynt känns verkligen som något nytt som handeln försöker sälja in för att få sälja mer.
Men det har väl alltid bytts lite textilier som gardiner, dukar och plockats fram filtar och det gör väl jag också, speciellt när det gäller dukar. Jag har (pga skadad bordsskiva) alltid duk på köksbordet och för ungefär en månad sedan byttes duk med sommarblommor till en duk med mörkare och betydligt mer höstlikt färgskala.

Det där med att man inte ska ta in ljung såg jag i en diskussion häromdagen, så det lever kvar hos många.

Som jag har skrivit tidigare höstar, så har jag verkligen börjat gilla hösten sedan jag flyttade ut till radhuset. Inte bara den färgsprakande delen av hösten utan även när löven har fallit och färgskalan går över till en mörkare färgskala. Det finns ett lugn över hösten som smittar av sig på mig.

Önskar även dig en riktigt fin höstdag!
Kramar!

Mamma C said...

Nej, jag minns inte heller att det höstpyntades när man var liten. Inte mer än ljung i balkonglådorna då.
Men när ens egna barn var små så höstpysslade vi ibland. Vi gjorde höstkransar till ytterdörren, altandörren och till garagedörren.
Jag är nog lite som du med mörkret som är nu. Mysigt på kvällarna men det kunde ljusna fortare på morgonen.
Så vackra bilder du tagit på de sprakande höstfärgerna i träden.
Kram Carin

bettan said...

Älskar hösten och dess färger och friskare luft.
Jag minns inte från min barndom eller för den delen i mitt vuxna liv att det höstpyntades. Men det känns som det är de senaste 15-20 åren, som i alla jag uppmärksammat detta mer påtagligt.

Jag gillar att ha duk på köksbordet och har numera dukar som används vår och sommar och andra som används höst och vinter.
Förr bytte jag även kuddöverdrag på mina soffkuddar men de senaste åren har jag inte gjort det av nån anledning. Tror det beror bl a på att det känns lite bakvänt att under den mörkare årstiden "mörka ner" textilier inomhus.
Kan ju även bero på en viss bekvämlighet😉
Gillar ändå när det känns varmt och ombonat.

Big no no vad gäller att ha ljung inomhus(ond bråd död). Enligt min mor och mormor var ljung gravsmyckning och därmed basta.
Såg häromdagen fasansfullt ful ljung, som var knallblå med glitter och undrade i mitt stilla sinne "vem kan tycka den är fin?" Jaja, det kan man undra om mycket?😚

KRAMAR!!

Äventyret framtiden said...

Jag tror att det är marknadsförarna som är jätteduktiga på att få oss köpare att köpa mera nu för tiden än vad som gjordes tidigare. Allt ska firas, allt ska ha sin tid för då säljer man bättre tidsmässigt och trendmässigt. Och vi är ju som fåren, har vi en bra ledartacka så följer vi snällt efter småbräkande ;). Sen tycker jag att det är fint att boa in sig när mörkret sänker sig över oss ett tag, ja, även här gör det det. Då är det fint med alla ljus och mysigheter. Då vill vi ha bort sommaren, just innan julen. Men jul är det ju inte och då är det fint med lite höstlöv på dukar etc. Halloween har jag knappt firat annat än med barnbarnen, den helgen får liksom hänga på övriga hösten hos mig.
Ljungen skulle stå ute, helt rätt, den betydde död. Stackars vackra växt. Vad vi människor hittar på när det gäller vidskepelse.

Ha det gott bland höstlöven Annika!
Kramar över ett höstligt Atlanten!

Yvonne said...

Glömde skriva "aldrig en ljung inomhus", har 3 st som hänger i amplar här ute och där hänger de bra, ha, ha. Ids inte plocka ner amplarna och ist för att de ska vara tomma till blomsäsongen så får ljung bo där. Vattnar dem aldrig så på våren är de knökatorra - såklart

Annika said...

Anneli;
VISST är det så! Visst har det skett en boom bland höstpyntet på senare år!
Skönt att du också tycker det.
DU har så rätt, levande ljus har ABSOLUT blivit vanligare i US på de senaste 15 åren. Doftljus ffa, men även vanliga tas. OCH nu då batteridrivna.
HAHA, det där med ljungen lever kvar alltså!
KUL att veta.
Skulle kanske inte heller ta in den!
Vi är alla lite vidskepliga till mans/kvinns.
HomeGoods och Target är bara UNDERBARA!!
KUL att di dotter drar hit idag.
Varma kramar!!

Annika said...

Johanna:
TACK!
Tror bilderna har ett par år på nacken, men duken är högst aktuell. Gillar den!
Har flera höstdukar.
Du har rätt, man konsumerar nog mer överlag numera. På gott och på ont.
Vi får anta att sociala medier spelar stor roll där. Allt kablas ut och sen sätter det sig i bakhuvudet, vare sig man vill eller inte.
Allt ska det fixas inför, pyntas och grejas.
True dat!
Du har så rätt, i tekniken gäller det verkligen. Jösses ja. OCH det känns som om det bara "ska" hålla i ett visst antal år. Sen ska det vara nytt.
Bättre kvalitet förr, utan tvekan.
Återvinning finns här, man ska till tippen med gamla vitvaror etc. Eller så tar bolaget man köpt det nya hand om det gamla och kör bort det.
Du kan inte bara lämna sånt bland de vanliga soporna.
Återvinning av tidningar och plast har vi en gång i veckan. Lägger alltid i en och samma låda och sen kommer de och hämtar det.
Glas tar vi med till stora kontainers där vi slänger det.
Det här med återvinning är olika från stat till stat. Kalifornien är mest framåt, det är de ofta.

Men ja, absolut piggar höstpynt upp!!
DET gör det, det är roligt och det är MYSIGT!!

Klockan ställs om här den 6 nov.
MEN JAG TROR det blir sista gången vi gör det. Nästa år är det sagt att blir det sommartid året runt och sen ska det vara så ... KAN inte riktig vara hundra på det, men det är vad jag hört har klubbats igenom i kongressen.

Ha det då GOTT!!!

Annika said...

Yvonne:
Tycker du det?
För mig känns det så nytt.
Int minns jag det från förr. MEN som sagt, jag kan absolut ha fel där.
Ja, jag byter nog också gardiner bara till jul, tror jag. Brukade köra höstgardiner, men inte det här året.
SÅÅ smart att du bytt lampor, kan tro att det ar dyrt i inköp men de bör hålla lääääänge.
Och så bra att de sparar in också.
Solklart val.

Ja, nu är ni hemma och kan mysa till det ordentligt med ljus i massor på ett annat sätt än i Spanien, tänker jag. Gillar.

TACK, den duken gillade jag direkt :-)

Ja, vi verkar ligga väldigt lika vädermässigt nu. Ungefär samma temps, lite varmare här är det nog.
MEN vil ligger väldigt lika färgmässigt.
Underbar tid!

Kala träd ja, du är som Karolina där hon gillar dem inte heller.
Jag tycker nog om dem. Vilsamt eller vad jag ska säga,
MEN nu när färgerna glöder är det som vackrast.

ÅÅÅÅÅ att få komma hem till DIG som gäst ikväll!!
Underbart!
BB älskar jag. DET är nig den godaste köttgryta som finns.
OCh din förrätt!
MUMS!!
LYLLOS era gäster.

KRAMAR!!!

Annika said...

Linda:
Nytt, eller hur!
Det är ngt som poppat upp under senare år.
Halloween ligger ju där och skvalpar också, började också med det då K var liten. Roligt.
Ingen ljung inomhus. Den gamla skrocken lever kvar. I kinda like it! KUL att man tänker så än idag.
Ha en finfin dag!

Annika said...

Humlan:
Tycker också det!!
Nytt!
Vi får skylla mkt på sociala medier, även där.
men du har kört lite så innan boomen kom också.
Numera har jag filtar enkom för hösten, julen, vintern, sommaren.
HA, inte klokt. Men ganska mysigt.

Ljungen ja, det verkar som om alla här kör enligt gammal skrock. KUL tycker jag. Jag skulle inte heller ta in den efter att ha läst vad ni skriver, haha.

Humlan, tror på det där att det är lättare att uppskatta hösten när man bor i the burbs, som vi bägge gör. Naturen är ju där på ett helt annat sätt.
Fint att du känner då.

Håller med om att det vilar ngt lugnt över kala träd och det som kallas fulhöst. Jag tycker om den.
Kravlös och mysig.
Ett lugn.

Stora kramar!!!

Annika said...

Carin.
Eller hur!! Inte jag heller.
Minns inget sånt.
Förutom ljungen som INTE fick komma in.
Mysigt med höstoyssel ändå. Just kransar och färgerna. Älskar det.
Tycker inte om de mörka morgnarna nu. ALLS.
Kul att vi känner lika.
PÅ em gör det inget att mörknar tidigt.
Kramar!!!

Annika said...

Bettan:
UNDERBAR tid på året är det nu.
Du och jag verkar ligga väldigt lika vad gäller färger och temp också.
Nej, jag skulle också säga att höstpynt är nytt, 15-20 år ja.
Inget jag direkt reflekterade över innan dess.
Nu däremot känns det som om "alla" pyntar för hösten.
Lustigt det där.

Dukar vill jag alltid ha på bordet också. Så fint.
Jag byter kuddfodral. Varje säsong, hihi.
MEN fattar om man inte gör det, såklart.
Antar att det är många som inte gör det. Som du.
Du har rätt, egentligen skulle man ju ljusa upp hemmet under den mörka tiden på året och inte tvärtom. Det borde egentligen gälla kläder också. MEN jag är glad att det inte är så, haha.

Ljung är nog ABSOLUT en big no no när man läser det ni skriver till mig. Jag gillar att den gamla skrocken lever kvar.
:-D
Skulle fasiken inte heller ta in den.
OCHg du har rätt ju, den smyckas gravarna med ...
NOPE!!

Bettan, det finns verkligen extremt mkt fult. Som den ljung du såg, precis vem gillar blå glitterljung???


Kramar!!!

Annika said...

Karin:
Absolut, så är det.
OCH sociala medier, där pumpas det ju ut. På ngt sätt sätter det sig i vårt undermedvetna och sen faller vi också. Eller jag iaf ...
Ofta, inte alltid.
Men ändå.
Det fastnar.
Handeln vill sälja också, ja. Alla årstider.

Precis som du älskar jag att boa in mig. Tycker så mkt om hösten just därför. Älskar att göra det mysigt i mitt hus och runt huset.
Gillar livet inomhus då mörket faller.


Ja Karin, när jag läser kommentarna idag så fattar jag verkligen att ljungens vidskepelse lever kvar.
GILLAR!! Gillar det mkt, att vi faktisk är där än idag. Vi tar inte in ljugen för det betyder död.
Älsakr att vi har så mkt av det gamla inom oss ändå.
Precis, vad har den vackra ljugen gjort för ont? HAHA!

Kramar som är mkt höstliga skickar jag över halva Atlanten till DIG!!

Annika said...

Yvonne igen:
Du med. ingen ljung inomhus.
Neeeeej jag skulle inte heller!!
Men så vackert då de finns utomhus i krukor, och i naturen såklart.
OCH på de kyrkogårdar de pryder så länge.
Kram igen!!

Channal said...

Vi har en mild och vacker höst. Jag önskar att jag kunde fotografera med mina ögon. Ett blink så var bilden i mobilen/kameran. Det ÄR så vackert längs Bråviken. Svårt att stanna bilen eftersom den är så smal. Sen har jag bråttom bråttom. Mamma köpte alltid ljug och pyntade gravarna med det och tände ljuslyktor. Sen plockade hon en stor bukett med riktig ljung från skogen och satt det i en kruka ute på farstukvisten. Aldrig att jag tar in ljung, nej nej! Minns att mamma tände ljus och plockade in blåbärs- och lingonris och satt det på bordet. Så mysigt! Det här med Halloween kom när Ida och Lotta var små, typ mitten av 90-talet. Pumpor, fladdermöss, spindelväv, spindlar och häxhattar. Nu köper jag hem pumpor. Det är så dekorativt. Kött en stor idag. Ska gröpa ur den i helgen. Alma, mitt barnbarn berättade att hon har gjort en stor pumpa till Mårran! hahaha, du vet Mårran i Mumintrollet.

Ha en jättefin höstdag hos dg! KRAMAR Anna

Brysselkakan said...

Haha! Minns också bara ljung i någon kruka utanför dörren. Och sedan kanske kring 90-talet kom x-bollar.
Jag har absolut noll höst-pynt, inte ens ljung, så kanske inte rätt person att fråga.
Nåväl, du vet att jag inte gillar höst och vinter men just när alla löv har fina färger, det inte regna och solen skiner (vilket den inte gjort denna veckan än) så är hösten ok. Fast jag önskar att det inte vore så mycket löv att ta hand om på vår tomt.

BP said...

Från och med nu till ungefär mars/april är vi oense du och jag;-) Är ju inte ett dugg "pyntig" av mig så... Ja, jag har inte ens märkt höstpyntet i affärerna här, bara pumpor och olika grejer med spöken på inför Halloween.
Å efter två gråa dagar i rad, är jag redan trött på mörkret, vilket kommer att förstärkas redan på söndag då vintertiden träder ikraft...

Elisabeth said...

Precis som du och många andra här har jag en stark känsla av att höstpynt är något som kommit de senaste åren. När jag var barn på 80-/90-talet fanns det i alla fall inte, åtminstone inte där jag växte upp. Däremot gjorde vi en del höstpyssel hos dagmamman och senare i skolan; plockade löv och klistrade upp på papper och liknande. Inte heller nuförtiden höstpyntar jag, utan pynt väntar jag med till jul.

Jag tycker fortfarande att hösten känns ganska lång... Eller i alla fall september, som har en tendens att sega sig fram. Oktober däremot har gått jättefort - det känns lite konstigt att det är november nästa vecka.

Vidskepligheten kring ljung hade jag helt missat! Jag tycker faktiskt att ljung gör sig bäst ute, i en stor kruka eller i en balkonglåda. De kan väl knappast trivas speciellt bra inne heller?

Så vackra vandringsbilder i förra inlägget! Det måste vara som en dröm att vandra i den vackra naturen.

Annika said...

Anna:
Känns som om våra höstar ligger lika.
Man skulle vilja fota hela tiden, allt så vackert.
Roligt md pumpor, och så är det så fina. Ska karva min på söndag.
Fint med Mårran, haha jag vet vem hon är såklart!
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan;
Aldrig in i huset. Det lever verkligen kvar.
Finhösten är sååå vacker, vi ligger nog ganska lika.
SAMMA med löven på marken, haha. Fast du hr nog större tomt än jag, tror jag.
Håller dock med, mkt att räfsa.

Annika said...

BP:
DET får vi leva med, hehe.
Olikheten. Lite kul det med ju!
OCH jag är så less på mörkret på morgonen och längtar tills tidsbytet (den 6 nov här) så jag får ljusare morgnar, haha.

Annika said...

Elisabeth:
Men visst!
Så känns det verkligen.
En boom som uppstått de senaste 20 åren kanske? Som förstärks.
Håller med dig om att sept i år kändes lång. Men att oktober rusat.
Inte kul då det ger så fort.
November i nästa vecka är det ofattbart at tänka sig.
Haha, nu fick du lära dig om ljung.
Vet inte heller hur bra den trivs inne, den vill ju ha kyligt.

TACK, ja underbara vandringar när Monika var här. Fantastiska allihopa!!

Brysselkakan said...

ca 900 kvm, två enorma lindar, syrenhäck runt allt och så alla stora träd i området; löv lägger sig ju var de vill om det blåser lite ;-)