Thursday, October 27, 2022

Absolut INTE! Min lönn, Här&Nu, Halloween och På tiden!




Hej torsdagsfolket!



* Ingen ljung inomhus!

Igår var alla i mitt kommentarsfält så rörande överens om att ljung tar man INTE in i huset. Ljung ska man ha utomhus i krukor. Eller så pyntar man gravar med växten. 
Just det, att ta in ljung i huset betyder verkligen ond, bråd död. Det vill vi INTE!

Jag gillar när gammal folktro och skrock lever kvar i vår tid.
Jag gillar det till och med mycket!

Nej, jag skulle inte heller ta in ljung. Dock tycker jag knappt att jag ser den växten här. Alls.
Kanske finns den längre norrut i detta stora land? Förmodligen.



* Min lönn genom åren!

Jag har en sådan vacker lönn på min baksida, precis vid mitt deck står den. Jag ser den alldeles särdeles bra från min säng på övervåningen. Varje morgon under hösten ligger jag och tittar på den (om det inte är för mörkt på morgonen, vilket det är nu).
Faktum är att jag håller koll på denna lönn år ut och år in. Alldeles speciellt noga ser jag på den en speciell dag, närmare bestämt den 23 oktober. Att det råkade bli just den 23 oktober kan jag inte förklara, det bara blev så. Men den 23 oktober varje år fotograferar jag detta underbara träd och jämför hur olika det kan se ut i naturen år från år.
Häng med :-D



 
2015 var lönnen så här gyllene och vacker!


2016 såg den ut så här! 



 2017  HADE JAG GLÖMT ATT FOTA DEN!! THE HORROR!!



 
 

2019 var den vackert gyllene!


2020 var den nästan kal.


2021 var det inte mycket gult den 23 oktober.


2022 ser en ut så här.




  * SÖT!


… HAR legat på min trappa och skrämt folk nu i några veckor.
SÖT! hör till hösten lika mycket som gula löv och levande ljus. Ni som vet, ni vet …


 



* Här & Nu!

Naturen och hösten är verkligen ON POINT nu! DET är finhöst in i minsta detalj av allra bästa slag.
Häng med!!


På måndag är det Halloween. En trevlig dag som jag älskat sedan jag kom till USA.
Innan dess hade jag ingen kunskap om Halloween alls, egentligen. Jag visste att man firade Halloween och lite hur det gick till, men annars visste jag väl noll.

Jag hade varit på ett par Halloweenfester i Sverige innan dess, men de ägde alltid rum i och med Allhelgona. Det är ju lätt att blanda ihop dagarna, och speciellt om man inte har koll. Det hade jag inte på den tiden vad gäller detta.

Här finns det regler runt dagen och hur man firar. De reglerna efterföljs här till punkt och pricka. Alla har väldig koll. Det gäller både barn (och de vuxna som följer med dem) och de som delar ut godis.

Fairfax County (kommunen där jag bor) lade ut en liten lathund häromdagen om vad som gäller.
In case someone does not know, I guess. Men, det flyttar alltid in nya människor från jordens alla hörn, och regler kan man alltid gå över igen.


 



* Damn, äntligen!

Idag ska jag äntligen klippa och slinga mig igen. Det var över fem månader som sen sist och håret är långt och utväxten synlig.
Damn vad NAJS det ska bli att få lite ordning på det idag.


  *** 



  Med detta önskar jag dig en finfin torsdag!

18 comments:

Elisabeth said...

*Det är en rolig idé detta, att fotografera samma träd flera år i rad. Fascinerande hur olika den ser ut mellan åren. Riktigt så stora skillnader tror jag inte att det är här, även om det förstås är lite olika år från år.

*Haha, söt är ju för söt... eller inte. ;-) Var det inte han som var försvunnen ett år?

*Jättefina bilder från dina omgivningar! Som vi har konstaterat är det ganska likt som det är hos mig, men dina färger kommer ju förstås att vara kvar längre än här.

*Det kan säkert vara bra med instruktioner för Halloween-firande, så att alla känner till de regler som finns. För min del kommer Halloween att gå obemärkt förbi. Faktum är att jag aldrig har firat denna högtid, för när jag var barn hade traditionen inte nått orten jag bodde på än, och sedan hade jag inget intresse av fester - än mindre sådana där man skulle klä ut sig! Att klä ut sig har nämligen aldrig varit min grej.

På tal om att ha problem att skilja på Halloween och Allhelgona förstår jag inte riktigt att en del fortfarande är svårt för en del. Hur komplicerat kan det vara liksom?! Okej när Halloween var nytt, då kan jag förstå det, men nu?!

Johanna said...

Något av det bästa, att gå till frisören! Det ska jag också om en månad och jag längtar. Var säkert 7-8 månader sen sist.
Vilken rolig tradition att fota samma träd varje år, det var ju rätt stor variation. Men usch vilken rälig (skåning såklart) råtta. Den fick mig och titta lite extra iallafall.

För att spinna vidare på återvinning kom jag och tänka på avfallskvarn. Vad jag har sett så verkar det vara en vanlig hushållsfunktion. Har ni också det? Vart tar avfallet vägen? Är det någon som man själv tömmer eller är det ihopkopplat inom kvarteret på något sätt och att det senare slussas vidare. Lite otippad fråga kanske, men har alltid varit nyfiken :P
Ja det var ju snack om det här också att sluta ställa om klockan men nu vet jag inte vad som blev bestämt egentligen. Nu är det snart fredag och helg iallafall. Ha en toppen dag!
Varma hälsningar Johanna

Yvonne said...

Frisörbesök är alltid kul, framför allt om man inte varit på ett bra tag, då blir det verkligen en härlig känsla.

Smart att fotografera ditt vackra träd varje år, tänk att det kan skilja så mycket år från år.

Söt, kan absolut inte hålla med om det, ha, ha, ha. Skulle få hjärtsnörpen varje gång jag kom hem och såg det där ligga på trappen, huuu.

Dina fantastiska höstbilder kan nog få den största hösthataren att omvärdera sitt tyckande.

Halloween, ja här lär nog barnen börja redan i helgen tror jag och hålla på t om måndag. Inga regler verkar någon kunna eller vilja ta till sig. Barnen har ju höstlov nästa vecka och då kan jag tycka de kunde hålla sig till bara måndagen som är rätta dagen, men, men så lär det inte bli. Tyvärr har inte många fattat poängen utan kan hitta på riktigt dåliga "bus", kasta ägg på fönster osv, inte så kul.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar ens stor kram

Mamma C said...

Vilken kul grej att fota samma sak varje år på precis samma datum.
Det är så vackert där du bor och bilderna vid sjön nu är så vackra.
Jag ska till frissan i morgon och slinga håret. Jag har inte färgat eller slingat håret hos en frissa sedan jag var 40 år 🙈. Jag har färgat håret själv när det har behövts. Men nu så ska jag låta frisören sköta det.
Ha en bra dag.
Kram Carin

Humlan said...

Jag önskar att jag hade tänkt på att börja fota ett visst datum, när jag flyttade in här i huset, det är så roligt att se skillnaderna mellan åren. Din lönn har ju verkligen skiftat, även om den oftast klär sig i sin fina höstskrud, som i år.

Jag blir inte riktigt klok på barnen i det här området, när det gäller Halloween, ibland har de kommit helgen före, ibland 31 oktober, ibland helgen efter, ibland inte alls! Nu har jag köpt en påse med kolor som jag kan dela ut ifall de kommer.

Jag känner så väl igen den där känslan när det var alldeles för länge sedan man var hos frisören. Vi har ju lite liknande frisyrer, som ju inte måste klippas med exakta mellanrum utan man kan vara lite flexibel, men det är så ofta som jag tycker att det plötsligt går från en ok frisyr till alldeles för långt.

Du får njuta av att bli ompysslad och ha en bra dag!
Kramar!

Brysselkakan said...

Kul att fota ett träd så varje år! Jag gjorde en liknande grej på bloggen för några år sedan; tog foto på samma vy den förste varje månad.
Ser ut som att ni är lite efter oss för det är mer löv på era träd!
Mina två har nog max en vecka kvar innan allt fallit av, hoppas jag! Orkar snart inte ta hans om mer. Och det sista brukar få ligga kvar så maskarna får lite mat.

Äventyret framtiden said...

Egentligen borde man göra någonting liknande en viss dag varje år, då ser man skillnaden . Den 23 oktober hos dig och din lönn visar ju tydligt på detta.
Söt har ju blivit en familjemedlem eller hur? Borde du inte ta in den och öppna fällan efter så många år? ;)
Låta den springa fritt...
Prästkragarna ser nästan ut som stora tusenskönor...allt är ju big i USA så kanske även tusenskönorna är större där än i Norden? ;)
Hoppas du blir nöjd med slingorna och nya frisyren!
Ha det gott!
Kramar från ett regnigt Funchal!

BP said...

Ljung är en blomma som jag ogillar skarpt. Mest för att alla, precis alla i Sverige som har en trädgård/innergård plantera denna fantasilösa blomma i olika rabatter. Å när alla gör samma sak då blir jag anti;-)

Din Lönn är magnifik och det är dina bilder med speglingarna också.

Hoppas du blir nöjd efter besöket hos frissan:-)

bettan said...

Så fick jag se Söt ännu ett år🙏😉
Min råttfobi blir värre för varje år som går. Tänk om det bara funnits råttor som Söt. Jag har otur och ser dem överallt. Såg en programserie om NYC.
Det handlade om allt möjligt. Intressant och kul tills jag kom till avsnittet om NYC sophantering. Makalösa mängder sopor dagligen och makalösa mängder råttor. De dök upp hipp som hopp i programmet och jag hade svårt att parera mitt tittande. Bortsett från detta var det en sevärd serie.

Din lönn är så vacker. Kul du förevigar den under just hösten.

Ser gärna resultatet av ditt frisörbesök🙂
KRAMAR!!

Annika said...

Elisabeth:
Ja det är roligt att jämföra hur trädet ser ut år från år.
Gillar. Idag ser jag att ena halvan är sgs kal- Det kommer inte att dröja länge innan hela trädet står utan löv. Det går snabbt.

HAHA, SÖT! var putsväck ett år.
DET har du rätt i. Nästa år låg han fullt synlig i lådan igen. SÅÅÅÅ skumt, haha!!


Vi ligger lika, tror jag. MEN ja, det är varmare här så jag tror att färgerna varar lite längre, såvida det inte kommer ngn vindstorm som blåser bort dem. Finaste tiden här är verkligen NU!

Halloween ja, nog bra att dra reglerna år för år. Fast Peter sa att när han var liten var det bara, ge er iväg! Ha kul, vi ses om fyra timmar. HAHA. Typiskt oss som växte upp på 70 talet mao.
Komiskt.
Nu är det koll på allt, på gott och ont.
Ja det är skumt att man än idag inte kan skilja på Allhelgona och Halloween. Mkt märkligt.
Jag tycker det är kul med maskerader etc, men förstår verkligen om alla inte gillar det. Avskyr däremot typ grupplekar för vuxna. BLÄ och USCH. hela mitt jag stegrar sig.
Hehe.

Annika said...

Johanna:
Himla skönt alltså.
GILLAR!!
Nu är jag klar och fattigare och snyggare i håret. YAY!!


Tycker du SÖT! är rälig, haha. HAN som är så söt!! VET, han är hemsk och han har skrämt slag på fler än en person.

Jo vi har avfallskvarn, där kör man ner allt organiskt.
Det går till ett reningsverk.
Det finns alla möjliga åsikter om dessa. Att de inte är bra för miljön, att de är bra miljön, att man inte ska använda dem alls etc etc etc.
Jag använder min då och då, kör den alltid innan diskmaskinen sätts igång.
Som sagt, det finns många åsikter om dessa, men jag gillar dem :-D

Idag fredag, YAY!!!


Annika said...

Yvonne:
Så skönt att vara klippt och slingad nu igen.
SÖT! Haha, han skulle nog skrämma slag på dig, Yvonne.
Vet inte hur länge SÖT! funnits som familjemedlem, men länge och han har skrämt många.

Trädet ja, det är roligt att ha koll på en viss plats, eller träd, i naturen. Har lite koll på våren också, men inte på samma sätt som under hösten.

Ja, så himla dumt det där med Halloween i Sverige, ingen har fattat fastän den funnits länge nu.
OCH det där med att busa ja, såå fel.
Ingte konstigt att många i Sverige hatar Halloween.

Kramar från mig!!!

Annika said...

Carin:
Ja det är roligt!!
Du får börja testa det, välj en plats eller träd, och fota varje höst. Eller vår. Det funkar ju lika bra. Två när ett träd blommar tex.
MMM!! SÅ idag är den din tur att bli fixad.
Vet du, jag funderar mer och mer på att låta håret "gå" vad gäller att slinga. Låta det bli grått, åldras naturligt. Tänkte på det nu igår, fasiken borde kanske sluta slinga ...
Men jag körde igen.
Mysigt ändå när frisören gör det, som för dig idag. DET blir ju snyggt.
Kramar!

Annika said...

Humlan:
Du får börja nu!!
Ta ett träd, eller plats, och fota det!
Funkar ju på våren också med blommande träd och buskar om man vill hålla koll.

SÅÅÅÅÅÅ trist, trist och trist med Halloween i Sverige. Den har ju finnits så länge nu att jag tycker att man borde lärt sig.
Men inte.
BLÄ!

Frisören ja ...Så är det, har man halvlångt hår utan egentlig frisyr (Som ett kort) kan man låta det gå. Nu var mitt så långt och så slitet och fult.
USCH.
Klippte bort 10 cm. SKÖNT!!
Känns så mkt bättre nu.
Ja, du vet ju exakt hur det känns.

Stor kram till dig!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja just det!
Sånt är ju KUL!! Såsom du gjorde på din blogg, jag minns det.
roligt är det att se tillbaka på hur olika det kan vara.
Vi linger nog efter er, värmen gör nog sitt till.
Vi brukar ligga efter er på hösten. MEN jag tycker det är tidigt i år allting så snart är alla träd kala.
Ja du har större tomt än jag har. Vi har ju en HOA likaså, villaförening, som tar hand om det mesta. Men det som ligger på ens egna plättar får man ta hand om. Somliga år har vi haft tur, då har löven blåst ut på allmänningen när de kommer med sina hemska maskiner och blåser löven. Vidrigt ljud!!
Så mkt lövträd här att det känns som om det kommer nya fallna löv vintern igenom, nästan. De blåser in från skogen.

Annika said...

Karin:
Du får köra på!!
Det funkar ju fintfint att göra detta på våren också. Kanske speciellt hos dig på den blommande ön. Ta en växt och följ dess blomning varje år.
SÖT! han är en del av vår familj! Absolut.
HAHA. Minns du det år han var borta? Jag kunde inte hitta honom. Följande år låg han där han skulle igen , i son låda. SKUMT!! På tisdag åker han ner igen, i låddan.
Håller med att prästkragarna ser ut som tusenskönor, men det är inte sådana. De är sååå långa och fina, färgen är mer som en tusenskönas. Fasiken, måste ta reda på vad sorten heter ... ska genast kolla google och se om svar finnes ... hehe ...
Google säger att det är ngn slags aster ... det kan det nog vara ...Erigeron- Men man nämner även Bellis och prästkragar. Men det är väl släkt allihopa, haha. Fleabane står det också.

Regn i Funchal!!!
SKÖNT kan jag tro.

Kramar!!!

Annika said...

BP!
HAHAHA!
Ja, vackrast är den väl i skogen framåt höstkanten.
Där den här hemma.
Du har rätt i att många har den.
Men inte DU!!! Inget sånt på din balkong.

Älskar min lönn, nu är den mkt kalare än i söndags. Det går snabbt.

NÖJD med håret :-D

Annika said...

Bettan:
DÄR kom din älskade SÖT! i egen hög person.
Nu ska han ligga där i tre dagar till, sen ska han plockas in igen.
JOOOMEN, nog finns råttor överallt. Städerna är fulla av dem. Man säger ju att det finns fler råttor än människor.
HAR sett råttor, stora läskiga, i både NYC och i DC. Man tror knappt det är sant, de är verkligen stora. Möss är ingenting i jämförelse.
NYC lär vara ett träsk av dem, speciellt i tunnlarna.
YIKES!!
HAHA, kan tro att du inte kunde parera serien om NYC: OCH sopgubbarna där måste vara av hårt virke. Sen lär de ju vara så smarta också, råttorna.

Min lönn är så fin. Ja, jag kan inte förklara att det blev just den 23. MEN det är roligt att ha en dag att hänga upp den på sas.

Selfie vill du se, haha.
Kanske det kanske ... hehe.

KRAMAR till dig, fina Bettan!!!