Wednesday, September 21, 2022

Resebrev från i somras




Godmorgon onsdag!


Nu börjar sommaren 2022 redan att kännas avlägsen. 
Hos mig är det förstås sommarlikt än så det förslår, 30 grader ska tempen upp i i dessa dagar. I slutet av veckan dyker det ner mot 20 grader (SKÖNT). Nattetid står kvicksilvret mellan 8 och 17 grader framöver. Så visst märks hösten även här. Lite iallafall. 
Eller den märks, det må vara sommarlikt— men sommaren HAR left the building.


Idag ska det bli ett ännu ett så kallat resebrev från i somras här på min blogg.
Konstigt är det att säga “i somras” allaredan. 
Men som sagt, jag tycker nog att sommaren känns som om den är ganska långt borta även om jag ju bara varit tillbaka här i två veckor.


Det blev ju en lite annorlunda sommar för oss alla i år i min familj. Ingen ur den äldre generationen var i stugorna vid sundet. Alltså inte mina föräldrar och inte min moster (som har sin stuga två kilometer från vår). 
Hur det kändes? Mycket underligt.
Min moster fick hastigt bege sig tillbaka till Sverige då hon just anlänt. Så kan det bli ibland.


När jag anlände var min syster Sara där, hennes man Håkan och min bror Gunnar. Det var alltså bara vi fyra.
Trots allt det nya var det underbart att komma till den älskade skäristugan igen. Älskade plats på jorden!
Vädret lämnade mycket att önska.
Medan södra delen av Norden åtnjöt en finfin sommar var fallet ICKE så lite mer norröver. Nej, det var kallt, regnigt, grått och framförallt så BLÅSIGT. När nordvästen råder blåser den rätt in i vår strand och det blir så isande, isande kallt. 
Nordvästen har dessutom en tendens att stanna då den väl sätter in. Natt och dag blåste den!
Vi eldade många brasor i den öppna spisen under denna period. Håkan eldade även i vår gjutjärnskamin nästan varje morgon. 
Detta alltså i mitten av juli …



 

Den här tjusiga älgtjuren stod vid skärivägen då jag anlände.  TREVLIGT!!



De morgnar vi kunde intog vi frukosten på det vi kallar soldäck, ett däck nära stranden som ligger med perfekt utsikt över sundet.
Det är så himla härligt att äta frukost där. 
Vår tomt ligger i västerläge, men vi har så pass många soliga ställen även under morgonen så på soldäck är det perfekt. Hela dagen är det sol där. Underbart.
Sara tar dessutom morgondopp varje dag. DET ska mycket till om hon inte gör det.
Jag? NEJ! HAHA. Jag avstår det doppet. Alldeles för kallt.
Varma somrar tar jag också morgondopp, men denna sommar struntade jag helt i det.


 

Äntligen en morgon då vi kunde äta frukost på soldäck!



Då jag varit på skären ett par dagar anslöt sig även min systerdotter Ebba till vår grupp!
Det var så roligt att hon kom dit.
Ebba är precis klar med sin utbildning till civilingenjör från Linköpings Universitet. Jobb fick hon innan hon ens gick ut.
Numera jobbar--och bor hon-- mitt i Stockholm.  Ebba har således blivit Stocholmsfröken återigen efter många roliga år i Linköping (som hon älskat att bo i), hihi!
KUL för min syster att ha dottern i samma stad (den som kunde säga det om sin dotter ändå …). 



Ebba på verandan en alldeles särskilt fin kväll.


Våra dagar gick åt till en del jobb både på egen tomt och hos hon min moster.
Det blir ju så när man har stugor, och tomter, att ta hand om. MEN vi hade också massor med tid för annat. Det blev några utflykter i regnet, ibland bara Ebba och jag. MYSIGT!


Spel hör till, både kortspel och brädspel.
Vi har valt bort att ha TV i vår stuga så det blir mycket spelade av olika slag. DET gillar vi alla. Samtliga generationer.
Denna sommar spelade vi mest och helst “På Spåret”, så himla roligt!! Men det blev även en massa Chicago (en form av poker) dagligen.


 

ÄNNU en omgång av "På Spåret" för oss!


Några kvällar fick vi verkligen ljuvligt väder.
DÅ återfinns vi utomhus, antingen på verandan i solnedgången eller på det soldäck där vi äter frukost. På kvällarna kan det däcket liknas vid en bar, haha. Det är underbart fint att hänga där. Det bästa av det bästa.

Ibland fick han lägga sig raklång och bara vila. Han kunde inte jobba med något alls som har med tomt och husskötsel att göra.
Gunnar ska förhoppningsvis opereras nu i höst. Hans bråck är av det mycket hårda slaget. Jag har tyckt så innerligt synd om honom i månader nu. Han har haft så ont att han ibland nästan gråtit av smärta.


HAR någon av er erfarenheter av diskbråck?
Ibland känns det något bättre för honom, ibland dippar det ner till ruta ett. Gunnar har till och med fått ringa ambulans för att han haft så ont … OCH ja, han har verkligen ibland tvingats ta till mycket starka värktabletter. Utan dem hade han inte stått ut.
Diskbråcket är diagnosticerat via skiktröntgen, man vet att det ligger mellan L4-L5. Det allra tråkigaste för honom har varit att han inte kunnat fiska alls denna sommar. Han är en gedigen och mycket duktigt sportfiskare.
Nu hoppas vi att han snart ska få operation, för detta blir inte bättre.
OM någon av er haft detta så hojta till!!



Ebba klipper sin morbror Gunnar i den vackra kvällen.


Gunnar for hem till Umeå efter att jag varit där i fyra dagar.
Vi andra höll oss kvar. 
glad att han kom. Han visste inte om han skulle klara resan, men det gjorde han.


Nu ska jag avsluta dagens resebrev.
Jag återkommer snart med ännu ett.


En bra och fin onsdag önskar jag er alla.

16 comments:

Elisabeth said...

Visst känns sommaren 2022 avlägsen. För mig tog den i princip slut när jag började jobba igen i mitten på augusti. Visserligen var det verkligen varmt då, men den riktiga sommaren, med allt om hör till - långa promenader, bad så gott om varje dag, trädgårdsarbete - den var ju över. Förstår dock att det naturligtvis blev annorlunda för din del, att sommaren (i Sverige) kändes längre.

Så fina foton från er stuga. Vädret var ju som det var hos mig också, många morgnar var det inte ens +10 grader, trots att det samtidigt var mulet, och likaledes ofta var temperaturen bara runt 15 grader dagtid. Vi hade helt enkelt otur med var i Norden vi var, haha.

Det låter så härligt att ha egen brygga! Jag hade nog gjort som Sara och tagit morgondopp varje dag, tror jag i alla fall. Hur många grader hade ni i vattnet den här sommaren?

Fy vad jobbigt med diskbråck. Det måste verkligen göra förskräckligt ont. Hoppas att han får tid för operation snart.

Johanna said...

Jodå, nu är det kallt här i Uppsala med. 3 grader imorse när vi skulle ut med barn och allt. Dom behövde till och med vantar på. Skulle inte ha något emot med lite mer värme. Det är svårt att inte bli lite deppig när man vet vilket mörker som väntar. Det tycker jag är det jobbigaste med att bo i Sverige. Mörkret. Att det måste vara så länge. Hade varit bättre med längre sommar och kortare vinter/mörker period.

Så lyxigt det är att ha ett ställe som betyder så mycket och som ni fortfarande delar med syskon och släkt. Njuter via dina bilder. Har en hemplats som jag återvänder jag med till men ingen gemensam punkt på samma sätt.
Supermysigt med sällskapsspel, längar tills barnen är lite äldre.

Tack för alla fina bilder och återblickar. Nyfiken som vanligt på allt som rör USA. Är det höststämning och halloween stämning i affärer redan eller hur ser det ut?

Vh Johanna

Yvonne said...

Innan vi åkte hit till solens land den 4 sept började det kännas som sommaren var slut hemma, luften kyligare och krispigare. Här i Spanien börjar hösten på fredag då det är höstdagjämning, spännande att se om vi märker något. Lite svalare på natten är det vi märkt hittills.

Förstår det var underligt att vare sig dina föräldrar eller moster var på plats. Tur ni syskon kunde vara där samtidigt.

Tråkigt att ni inte hade fint väder varje dag, men, men inget man kan styra. Kan tänka mig att när det blåser nordväst då fryser man, då är öppen spis och kamin en gudagåva att ha.

Skönt att ni fick några fina dagar och kunde äta frukost ute då och då och njuta av utsikten. Men bada förstår jag att du avstod ifrån, har det blåst nordväst och regnat då blir ju inte vattnet heller varmt precis, brrr.

Skönt att slippa TV, och istället umgås, spela spel och ha kul. Jag köpte en tjock bok med frågor, "Vem vill bli miljonär" och den körde vi lite i somras när barnbarnen var här och även yatzy och de tyckte det var kul som omväxling till alla spel på telefonen och ipaden.

Duktigt att ha färdig utbildning, jobb och lägenhet i Stockholm.

Så synd om din bror, måtte han få operationen snart, måste vara helt förskräckligt att ha så ont hela tiden och få livet så begränsat som det blir sådana gånger.

Tänk vilken pärla ni har där på skäret, det är magiskt vackert där och det verkar även skogens konung, älgen, också tycka.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Äventyret framtiden said...

Som alltid serverar du så vackra bilder och så äkta bilder! Nordisk sommar när den inte ens är som allra bäst blir vacker den också.
Den är nordisk så in i vassen och den biten saknar jag här men man kan ju inte ha både kaka och maka som det heter. Jag njuter fullt ut av dina bilder och suger i mig känslan av sommaren norröver.
Hoppas att Gunnar får god hjälp med diskbråcket. Jag har personligen ingen erfarenhet av detta, inte någon i min närmaste omgivning har haft det. Bara annan typ av bråck, tarmbråck och redan det förstod jag räcker gott och väl till. Men stort lycka till för din bror Gunnar!
Givetvis så kändes det underligt när ingen av de äldre i er familj var med på stugan i år. En förändringens vind känns alltid.
Tack Annika för ett finstämt inlägg!

Kramar!

Mamma C said...

Det ser verkligen ut som paradiset denna plats. Så vackert med naturen in på husknutarna.

Skoj att ni har en träffpunkt där ni kan samla in er flock och träffas. Men jag förstår att det även känns lite konstigt när de äldre uteblir.

Jag tycker även att hösten börjar att kännas lite här hos oss i Spanien. Lite friskare luft och att spanjorerna börjar att bylta på sig en massa kläder som byxor och jackor.
Kram Carin

Annika said...

Elisabeth:
Ja, den känns avlägsen. Den gör verkligen det.
Här är det så pass varmt som vore det högsommar, men dt är mkt i luften som ändå bevisar att det är höst.
Precis, den riktiga värmen kom då jag var tillbaka iSthlm igen, och då var det så jobbigt stundtals att det var plågsamt.
PUST!!
Men då var det ju sommar, då när skolorna börjat och många gått tillbaka till jobbet igen.

Ja damn it, det var verkligen KALLT mestadels av tiden då vi var vid stugan, och sen den eviga blåsten. SÅ less jag blev.
En morgon var det 8 grader varmt och därtill blåst. Helt galet.
Ja jösses.

Sara är fena på bad, tror det var 11 grader en morgon!! Alltså, nej!!
Men hon gillar det.
Övertygad om att du också hoppat i :-D

Diskbråck är verkligen för jävligt. Hoppas också att hn får op väldigt snart.

Annika said...

Johanna:
Nu är det höst hos er på riktig, ja vantar och mössa på!!
Hjälp, det gick snabbt för er med hösten i år. Redan då jag var hemma var det ju ganska kyligt.
Här är det motsatsen, men det ger sig det med ...
Ja, nog kan jag förstå det där med mörkret ...
Håll ut!!

Ja, det är onekligen en ynnest att ha dessa ställen.
Det är det.
En punkt att träffas på.
OCH så många minnen förenat med dessa platser.

TACK för dina fina ord.
Imorgon kommer jag att vika ett par punkter åt just hösten. Kika in då :-D

Kram!!

Annika said...

Yvonne:
Håller helt med!
Hösten i Sthlm kom tidigt. Just det lite kyligare och de kalla nätterna.
Visst var det så.
SAMMA här, den 22 börjar hösten här i USA också. De räknar så. Jag räknar att den börjar från 1 sep.
Det är nog en hel del länder som räknar just så.

Ja, mycket egendomligt att den äldre generationen inte alls fanns på plats.
Vi får vänja oss vid det ...
Inte roligt alla gånger.

Nej, vädret lämnade mkt att önska. men jag tycker egentligen inte att det gör så mkt, men visst vill jag har sol och värme där, det vill jag.

Ja vd roligt att du köpte ett spel!! DET är verkligen kul. Skulle gärna spela ditt spel, liter jätteroligt!!

TACK för dina fina ord, Yvonne, de värmer!

Stor kram till dig!!!

Annika said...

Karin:
STORT tack till dig för att du tycker det!
Det är ju så, nordisk sommar ÄR nordisk sommar. Den drar i oss nordbor hela tiden.
VI kan våra somrar och de sitter i själen.
Men som du säger, man kan inte få allt. Ni har en underbar plats nu på er nya ö med så otroligt många positiva aspekter.
Trösten är att vädret inte var så roligt i sommar. Det kanske var bättre på Åland än i Österbotten förstås.
Tack, ja Gunnar lider av det det gör han. SÅ handikappande att det inte är klokt.
Hemskt.
Så är det, nya vinder och tider ... Det är bara att hänga med :-(
Store kramar till dig, fina Karin!!!!

Annika said...

Carin:
Tack, ja vi gillar denna plats SÅÅÅ mkt.
Vi har varit där hela våra liv, samma med min mamma och moster.
Min mormor också.
En speciell plats.
Mkt skumt att inte de äldre var där. Men så blir det ...
Ja höst nu ... Märklgt det också.
HIHI, du ser på spanjorerna. Bi nordbor är mer härdade.
KRAMAR!!

Humlan said...

Tänk så olika sommaren har varit på olika håll i norden. Jag har haft en solig och varm (/het) sommar. Mer lagom varm i juni uppe i Umeå och väldigt het resten av sommaren i Stockholmstrakten. Det var ju inte hett alla dagar, men det är hettan som är det bestående intrycket för mig. Jag tror minsann att jag passar bättre i Öster- och Västerbotten på somrarna numera! :-)
Du har verkligen fångat Österbotten i dina bilder; ljuset, naturen, allt fångar mina sommarminnen från skären lite längre norröver dig.

Jag känner en som är opererad för diskbråck, hon hade det innan jag kände henne men har berättat att hon var i stort sätt sängbunden i några månader innan operation. Operationen gick bra och hon har inga som helst problem med ryggen i dag! Hoppas att han får sin operation snart och att det blir lika bra resultat!

I dag har jag varit ute och gått i soligt och skönt väder. 15 grader är ingen sommartemperatur, men som höstväder är det underbart!

Hoppas du har en bra dag!
Kramar!

Från Glam till Damm said...

Hej Annika,

Så härligt att du är tillbaka i blogg-landia igen. Jag har saknat dina inlägg. Vilken fin sommar du har haft, om än annorlunda för dig denna gång. Vi är flera som har generationsskiften framför oss och det känns konstigt när människor som alltid varit där inte är det längre. Kul för dig att få umgås med bror och syster med familj.

Men oj vilken otroligt krånglig resa till Sverige det blev för dig.

Så vackra bilder, och så har jag sett din sommar på instagram :-) Kul.

Ha det gott,

Varm kram,

Anneli

BP said...

Kul att se att ni hade åtminstone några soliga dagar, men rent allmänt var vädret i Stockholm mycket bättre än i resten av Sverige som jag förstått det. Nej, jag tänker inte klaga.
Det är ju alltid så med familjeägda lantställen att den äldsta generationen "faller bort", då den inte orkar längre eller har krämpor med mera. Så njut medan du kan!
Diskbråck, tell me about it! Inte ett dugg roligt. Har det tillsammans med spinal stenos. Så skönt att han opereras i höst. Han en f d kollega som opererades ifjol. Han tyckte det var det bästa han någonsin gjort.

Annika said...

Anneli;
Tack, det känns bra att vara här igen.
En bra men lite annorlunda sommar har det varit.
Visst är det svårt med genertionsskiften. En del av livet, men ack så svårt.
Min resa hem blev också väldigt annorlunda, mkt stress innan, men den blev bra den också.
TACK för bildberöm!!
Kramar!

Annika said...

Humlan;
SÅ olika.
I Sthlm var det ju så varmt, så varmt.
I Närpes var det motsatsen.
Helt otroligt så olika det varit på olika platser.
Hettan i Sthlm är ingen barnlek. Fuktigt också. Problemet är ju att man inte kommer undan. Om det ska bli så här framöver så måste fler och fler skaffa AC.

TACK!! Så fint att du tycker att jag fångat Österbottens själ på bild. Blir sååå glad. Fler bilder kommer!!
Du vet ju exakt hur det är att vara där.

Underbart att höra om din vän som blivit bra i ryggen.
Ja, han hoppas verkligen på op, så vi ska hoppas och tro att den blir av denna hös.
Han är sjukskriven nu sen i maj, men ska börja med kontorsjobb på halvtid snart.
Hoppas det går bra.

15 grader i sept är UNDERBART!!

Kramar!!

Annika said...

BP:
Stockholmsvädret i sommar var verkligen fint. Om man gillar hetta, hehe.
Annars verkar det verkligen ha varit mkt olika över landet.

Visst är det så den äldre generationen orkar inte riktigt längre, livets gång, men ack så tungt det är ändå.
Mkt fint att ha dessa ställen som vi har.
En ynnest och jag är för evigt tacksam.


ÅÅÅ ja du vet ju, bP! Hur jävligt det kan vara med ryggen.
HOPPAS verkligen att Gunnar får sin op i höst.