Friday, September 16, 2022

På resande fot ...




Hej på fredagen!


Ja, vad kan man säga? Veckorna rusar iväg i vanlig ordning. September har redan gått in i sin andra hälft.
People, snart är det fan jul. PÅ riktigt.



Hösten går så fort, och har man en del spikade händelser (vilket jag har framöver) så går den ännu snabbare. 
NEJ!! VILL inte! Stoppa tiden!
Hösten är en favorit bland årstiderna. Fast, i och för sig älskar jag alla årstider. Jag vill inte vara utan en enda en.


Jag berättade ju för er om min flygresa tillbaka till Washington i mitt första inlägg på det här bloggläsåret.
När jag for härifrån i juli var det mitt i SAS-strejken. Stress galore, som ni vet. USCH!
Men, den resan gick finfint. Jag bokades om med United via London Heathrow. Även det flyget var PROPPAT, nå vem trodde väl något annat mitt i sommaren, inte jag …
Jädrans vad det planet var KALLT, höll på att frysa ihjäl och fick sitta under filtar hela resan. Jag var glad att jag hade min stora scarf med mig, den fick agera extrafilt.
Min granne Ingrid sa till mig innan jag åkte, BRING varm clothes onboard, United’s planes are known for  notoriously being cold.
Tja, hon hade helt RÄTT. Tror aldrig jag flugit ombord ett så kallt plan förr, hua!



Men, vi kom till London i tid och jag hade sen över sju timmar att slå ihjäl på Heathrow.
NO worries!! 
Jag gick direkt till en lounge och köpte in mig där för dagen! Perfekt och UNDERBART. Satt där i sköna fåtöljer, det fanns wifi, mat och dryck så mycket man ville ha. GUD så skönt. Lounges for the WIN!!
Jag kan lätt tänka mig långa mellanlandningar om jag får sitta i lounger och ha det bra hela dagarna ;-)


Sen, framåt kvällen, var det dags att ge sig ut i terminalen och leta upp SAS Connect som skulle flyga mig till Stockholm.
Ja, somliga av SAS flighter gick ju även under strejken, denna var en av dem.
Vädret var sagolikt och jag har sällan haft en sådan underbart vacker inflygning över Stockholm. Rutten gick dessutom via västsverige och Vänern och damn my life vad stor den sjön är när man ser den från ovan.
Ja, en riktigt fin flygresa blev det.



Jag var i Stockholm ett par dagar med mina älskade föräldrar innan det var dags att bege sig mot sommarstugan vid sundet i Syd-Österbotten i Finland.
Meningen var ju att jag skulle flugit direkt till Vasa, men där satte SAS-strejken käppar i hjulet. Istället blev det Silja Line till Åbo. En resa jag  fick göra alldeles mol alena.



 

Baren så ödsligt tom.


Jag har (som sagt) aldrig åkt Finlandsbåt helt solokvist förr.
Jag har flugit kors och tvärs ensam, men aldrig befunnit mig ombord på en Finlandsbåt utan sällskap.
DET är märkligt eftersom jag åkt dessa båtar i hela mitt liv. Jag lyckades inte få biljetter till Viking Glory, utan det blev istället Silja Galaxy där jag trodde att det var en A-hytt jag hade köpt. MEN, det visade sig att jag fick en lyxigare variant!
FAN, lite bonus i tillvaron trots ALLT! Jag blev helt stissig då jag såg den och ville gå och lägga mig direkt.
Fast nej, det gjorde jag INTE. Jag åt en räkmacka till middag (ASTRIST!!!), sen ville jag sitta och titta på skärgården med ett glas vin som sällskap. Gick till den stora baren, och där var alla utskänkningsställen stängda! SAY WHAT!!?
Jag hittade en öppen bardisk i puben där det rådde låååång kö. Medan jag köpte mitt vin frågade jag bartendern om varför det var så få barer öppna ombord? Såklart berodde på pandemin. DE har inte anställda nog för att driva alla barer ombord just nu. De får inget folk fastän de söker med ljus och lykta. Pandemin alltså, vad den ställde till för världen …



Jag satte mig med mitt glas i den stora ödsliga baren (hade inte lust att höra countrysångaren skråla  i puben). 
Skärgården var så vacker utanför fönstret och det kändes totalt okej att färdas ensam på denna resa. Faktum är att att det var riktigt njutbart.


Men jag kunde inte sova ändå. Mörklo. Jetlag förstås, men iallafall …
Istället satt jag och tittade ut över Ålandshav som sedan blev till Skärgårdshavet. För första gången såg jag Långnäs med egna ögon, haha!
Finlandsbåtarna lägger inte till i Mariehamn nattetid, utan de går in i Långnäs istället. I vanliga fall brukar jag sova då båten lägger till där, men inte denna gång.
Det var kul att se den hamnen för en gångs skull, haha.




Nästa morgon anlände vi Åbo, och jag gick mot fredagsbussen som skulle ta mig till Närpes. Återigen pandemin, innan pandemin gick bussar till Närpes varje dag. NU får man åka en torsdag för att kunna passa in fredagsbussen, den enda bussen på hela veckan som går … HELT galet.
Det finns helt enkelt inte tillräckligt med chaufförer nu.
VAD man ännu märker av pandemins svallvågor över världen.



OCH det regnade … Jag kom till Närpes i tid med bussen, men det är en annan historia.




I regnet vid Åbo Hamn i väntan på bussen.


Nu ska jag avsluta detta inlägg. I nästa vecka blir det fler resebrev som blandas med aktuella inlägg.
Vi ses då, hoppas jag.



Jag önskar er en finfin helg!!

18 comments:

Elisabeth said...

Fy ja, det måste ha varit extremt stressigt att flyga mitt i SAS-strejken. Tur att det blev bra ändå och att hemresan var lugnare vad den biten beträffar. Kul att du flög över Västsverige förresten! Då kanske du nästan flög över trakterna jag var i vid samma tid. Mina föräldrar bor visserligen inte nära Vänern, men det är i alla fall de delarna av landet.

Vädret på båtfotona ser ut som det var hos mig nästan hela sommaren... Ja, som det var för dig i Finland också, det vet jag ju. Hytten är verkligen fin! En gång när vi åkte från Kiel till Göteborg blev vi av någon anledning uppgraderad till en riktigt lyxig hytt, högt upp i båten och med gigantiska fönster. Trots att jag bara var tio år minns jag detta väl.

Lite konstigt med sådan brist på busschaufförer, faktiskt. Vart har alla tagit vägen? Alla kan väl inte ha bytt bransch eller börjat plugga?! Nej, jag misstänker starkt att bussbolagen valt att inte återanställa folk och sedan skylla på pandemin för att kunna dra ner på kapaciteten. Möjligen är det dock jag som är cynisk.

Yvonne said...

Lång och jobbig resa du fick, men skönt du kom fram även om resan tog tid. 7 tim på Heathrow, klokt att köpa in dig i Loungen, sååå skönt att sitta där.


Mysigt att du fick några extra dagar med dina föräldrar innan överresan.

Tänk att ännu inte allt fungerar som det ska efter pandemin, men det var väl så att många ordnade nya jobb och har blivit kvar där.

Du fick verkligen ett fint rum och utnyttjade det till max eftersom du inte sov, ha, ha, ha.

Mysigt att dricka ett glas vin och blicka ut över skärgården och ha tyst och lugnt omkring sig.

Oj, en buss i veckan??? Måste vara lite svårt att planera sin resa om man ska in till Åbo och uträtta ärenden och bara har EN buss EN gång i veckan.

Kul att fått följa med på första delen av din sommarresa, spännande att få följa fortsättningen också.

Ha en fin fredag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt Spanien

Mamma C said...

Ingen kortresa det där som du gjorde. Men jättekul att få se din resa även här på bloggen nu med en massa bilder.
En buss i veckan 😲 jösses säger jag bara.
Ha en fin helg du med.
Kram Carin

Humlan said...

Det blev verkligen en lång och händelserik resa innan du landade på skären.
Jag tycker också att det är helt ok att vänta under resa om man har en trevlig och bekväm miljö och är man ensam är läsning och handarbete bra sällskap. Däremot är kalla resor, både på flyg och fartyg med för kall AC, hemska! En gång hade jag en spetsstickad silkesjal runt halsen, som blev stor när man skakade ut den så den kunde täcka en hel del av mig när jag satt i den iskalla blåsten under en lång flygtur.

Jag har rest ensam några gånger med Finlandsbåtarna, ibland har det varit en skön och avkopplande resa, andra gånger mest långtråkigt eller jobbigt, en del av det beror nog på en själv, annat på vilken typ av passagerare som varit med på just den resan.
Det kanske är för att de har haft svårt att hitta personal som Galaxy nu har slutat gå och blivit flyktingförläggning i ett annat land?

Skönt ändå att hela långa resan gick bra och att du till slut kom fram till skären.

Ha en bra dag!
Kramar!

Anonymous said...

Jag gillar också årstiderna förutom november! Då skulle jag gärna vilja tillbringa min tid nere på spanska solkusten! Sen hem till advent! Jo, efter nyår kan vi dra till Hawaii! Drömma är gratis! Jamen vilken säng med utsikt! Härligt! Att resa själv kan ha sina fördelar! Lite mysigt med egentid. Sen så hade du ett mål! Ditt vackra Närpes. Jag har planerat något varje månad. Ibland kan jag känna att det vore skönt att inte ha något inplanerat. Men det är som du säger. Tiden går mkt fortare!

Önskar dig en skön helg! KRAM Anna / Channal

Äventyret framtiden said...

Det gick ju så bra det kunde gå med tanke på hur situationen var just då med SAS-strejk och så vidare.
Det är inte helt fel att resa ensam på en Finlandsbåt heller; jag har gjort det några gånger. Man får plötsligt tid att vara med sig själv men lite tråkigt ser det ut med alla kläder som folk hade på sig mitt i sommaren. Skönt också i och för sig säger jag som nu har 30 grader varmt och hög luftfuktighet. Det är skönt när det svalkar.
Tack för ett härligt inlägg om din resa österut och ända fram till Närpes. !
Trevlig helg!

Varma kramar!

Nilla Tankebubblor said...

Vilken söt bild på dig under paraplyet! :-)
Kul att få läsa dina blogg-inlägg igen. Ha en fin helg.

BP said...

Ett stort äventyr måste jag säga. Visste inte att man kan "köpa in sig" i en lounge, bra att veta.
Har heller aldrig åkt Finlandsbåt ensam, men att barerna är stängda är illa. Det är ju just alkoholen rederierna tjänar pengar på, så...
Har också hört att det råder stor brist på just hotell-/ restaurangpersonal och taxichaufförer. På grund av pandemin har många sökt sig till helt andra jobb. Det gäller flygpersonal också.
Men hursomhelst kom du fram... och tillbaka:-)

Bloggblad said...

Jag var inbokad på Galaxy, med en väninna, för en kryssning med M-magasin om två veckor, men den är tagen ur bruk och kryssningen är inställd. Trist!

Annika said...

Elisabeth:
DET var verkligen oroligt och så stressigt.
Men jag blev ganska lugnad av olika grupper jag följer på FB.
Jag visste därför exakt vad jag skulle göra när de inställda mailen droppade in.
Jag flög säkert över dig. SÅ himla FINT!!!
Jag kommer ju nästan aldrig in rent från väst, utan alltid från syd och CPH: Extra kul att se den delen.
Vänern är ju otrolig. Även från ovan.

Jomenvisst, så där såg sommaren ut i Österbotten också för det allra mesta. Några fina dagar här och där, men mest bara blåst och regn o mulet och absolut ingen värme.
Sen var det lite andra bullar i Sthlm, det blev too much det också.
Ja jättefint hytt fick jag.

Visst är det konstigt att det råder sådan otrolig brist inom serviceyrkena nu. Inte klokt.
Vart tog de vägen??
Tror som du, nu snålar bolagen in ... hrrmppff ...

Annika said...

Yvonne:
Loungen var gudasänd. Hade goolglat lite innan så jag visste precis vart jag skulle gå.
GULD att sitta där. Helt underbart.
Det gick ingen nöd på mig.

Jag tycker det märks jättemkt inom servicesektorn att man inte har folk som räcker till. Det är samma här.
Pandemin alltså ...
Helt otroligt.

Det gick så fint att resa ensam. Härligt var det.
Min hytt var toppen.

Ja en buss i veckan från hamnen. SJUKT.
Man kan ta taxi upp till busstationen såklart under de andra dagarna o ta en buss därifrån. Men jag vill åka direkt från hamnen som jag brukar. Då finns det bara en enda buss, fredagsbussen.
SÅ dåligt.

Kramar!

Annika said...

Carin:
Tack, ja du hängde ju med via insta. SÅ KUL!!
Nu blir det lite längre "brev".
En buss i veckan- Bedrövligt.

Kramar!!

Annika said...

Humlan.
Verkligen.
Men som tur är gick det ingen när på mig. Tacksam för det.
Bra böcker är toppen som sällskap.
Handarbetar tyvärr inte , men kan tänka mig att det är idealiskt.
Precis, hemskt med kalla flyg och även när de blir för varma. USCH.
TUR det finns sjalar och scarves, hihi!!


JA! Jag läste dt om Galaxy. Kanske de visste(eller det gjorde de såklart) och insåg att det var NOLL ide att anställa någon fler.
Makes sense now ...
Nu skas Silja bara ha avgång varannan dag. Riktigt sorgligt tycker jag.

Precis, till slut kom jag fram till mitt mål.

Kramar!!

Annika said...

Anna:
Gillar allt. Rubbet.
Men november är så mkt finare här än hos dig.
Det erkänner jag rakt av.
Ja, det är inte dumt att resa ensam. Jag är ju väldigt van att flyga på egen hand, men inte att åka båt. DET gick toppen det med.
Precis, egentid. Det hade jag inte så mkt av i sommar.
Drömma ÄR gratis. så sant.
Kramar!

Annika said...

Karin.
Det gick så bra och jag är nästan glad över att SAS strejkade så jag fick göra denna resa på det sätt som den blev av. Inte dumt.
Att åka båten själv var lugners. Kan tro att du gjort det ofta och mkt.
KALLT var det. Tönk, det var den 14 juli!! Inte klokt. Eller 15 kanske det var, minns inte längre. Hur som, mitt i sommaren och SÅ kallt.
Ja vi har också varmt, 30 denna vecka. Men i slutet av veckan sjunker det till 20. SKÖÖÖÖNT!!
Stora kramar!

Annika said...

Nilla:
ÅÅÅÅ tack, vad gullig du är.
Blir glad!!!
Stor kram!!

Annika said...

BP:
Ja, man kan det!
Superbra att veta. Fick reda på det genom olika forum jag är med i.
Fattar ju nu varför Galaxy inte hade ngt folk som jobbade, den är utlånad som flyktingförläggning i ngt land i Europa.
Silja kör numera bara varannan dag till Åbo istället för varje. Eller en gång om dagen, istf två. Så är det. Sorgligt.
Ja, det är tydligt hur stor brist det råder inom serviceyrkena. DET har jag verkligen märkt denna sommar, även på land sas.
Ja, jag kom fram efter väldigt BRA resor tom :-D

Annika said...

Bloggblad:
Båten är numera flyktingförläggning i ngt land i Europa, minns inte vilket.