Thursday, July 07, 2022

Dilemma som heter duga, Mer om Fjärde Juli samt Här och Nu.
Hej torsdag!!
* Dilemma galore. 


Igår fick jag ett email från SAS att mitt flyg eventuellt kommer att ställas in på måndag.
VI vet ju att det rent krasst betyder ATT det kommer att ställas in. För SAS har ju inte ens börjat förhandla ännu.
FAN, rent utsagt, vad jag HATAR detta. Jag kan heller inte göra något innan jag officiellt fått ett mail att min flight faktiskt ÄR inställd. Först då kan jag börja ringa dem. Troligtvis blir jag ombokad automatiskt och får så besked via email.
Jag är med i flera grupper på Facebook där man skriver om detta SAS-elände konstant. Telefonkö lär jag få sitta i flera timmar när/om jag måste ringa dem.
Tidigast söndag antar jag att jag vet. Eller kanske till och med så att de inte avbokar förrän natten mot måndag ...


 

Mailet jag fått.  Inget är som väntans tider ...“Älskar” verkligen denna osäkerhet och hur det känns som om allt bara är i limbo.
Det är heller inget jag kan göra något åt. Det klokaste vore att helt och hållet bara släppa det, men jag kan inte det …Grubblar på det konstant.

Förbannande SAS!!

Det hela blir heller inte bättre av att jag på måndag är inbokad på en flight till Vasa via Helsingfors.
Hela den flighten kommer säkert att ryka för mig nu också. Jag hoppas att Finnair ska vara snälla och förstående och att de kan boka om mig utan större knot.

Ja, vilket elände detta är för många av oss nu.
Inte klokt. Det är verkligen inte klokt.

Vi får väl se om strejken är avblåst tills Peter åker den 22 juli.
Karolina bör vara helt och hållet safe eftersom hon åker med Finnair hela vägen från Los Angeles.* Vad gör man egentligen den fjärde juli?

I kommentarsfältet i förra veckan undrade Johanna vad folk egentligen gör då de firar självständighetsdagen i USA?

Parader och den fjärde juli går hand i hand. Det ordnas både små parader och jättestora sådana den dagen. Den största av dem alla äger rum inne i DC och den ÄR pampig.
Det var länge sen jag firade nationaldagen inne i Washington

Senast var det 2004 tillsammans med min syster, hennes dåvarande man och deras två barn, Karolina och Peter.
Barnen var bara 8, 7 och 5 år gamla då. DET ösregnade nästan hela dagen. Paraden ställdes in på grund av hällregnet. 
När det slutade vräka ner regn framåt kvällen gick vi till The Capitol för att höra och se konserten. Sen gick vi till monumentet för att se fyrverkerierna på nära håll.
Men vädret var egentligen piss hela tiden.
OCH det “roligaste" av allt var att ta sig hem … Tunnelbanan var smockfull.  Det var kö långt utanför stationerna.
Vi hade parkerat i Arlington och bestämde oss för att gå från DC till Arlington. Klockan var säkert över 22 då detta skedde. Barnen så små och ändå så duktiga.
Peter och min systers exman genade till slut över Arlington Kyrkogård (som var stängd, men de hoppade över murarna) och vi stod kvar med barnen utanför kyrkogården och väntade på att bli upphämtade av killarna med bilen. 
Vi var sååå hungriga och trötta. Kvällen slutade på McDonald's i Reston långt efter midnatt.

DEN dagen bestämde vi oss för att helt och hållet börja fira på eget håll, haha. Att helt strunta i DC den fjärde juli. Så numera har vi fester hemma den dagen.


 


MEN ja, att bjuda in vänner och grilla är nog det vanligaste den 4 juli.
 
Att flagga förstås och pynta huset i rött, vitt och blått.
Att se en parad.
OCH förstås, fyrverkerier! I Reston skickas de upp från bland annat Lake Thoreau, men vi gick inte dit i år.

Fyrverkerierna inne i Washington DC är de mäktigaste av alla. DET är SÅ fint att se dem därinne i stan med Monumentet som bakgrund.
Det är de fyrverkerierna, och festligheterna i DC, som visas på TV över hela USA.

Fjärde juli är en stor dag, och en trevlig dag (för det mesta).
DET är alltid hett, alltid. Superfuktigt och klibbigt. Det hör till på något vis.

Fast iår var det—som sagt— inte lika kul att fira dagen som det brukar vara.
Anledningen till det var att US dragit tillbaka klockan 50 år i tiden. Men det vet ni ju redan.

EN annan orsak till att fjärde juli smolkades i år var masskjutningen i Highland Park i Chicago. Ännu en ung, vit man med psykiska problem som kommit över hel och halvautomatiska vapen han aldrig borde ha kunnat köpa ut.  INGEN borde kunna få köpa sådana vapen, förutom då i mycket speciella fall.
Återigen, vapen före kvinnors rättigheter …
Just den skjutningen kändes alldeles för jävligt fel. Folk som samlats för att titta på en trevlig traditionsenlig parad på nationaldagen blir dödade av en vettvilling. Men, till skillnad mot i de flesta fall sköts inte mördaren till döds av polisen denna gång. Istället ska han få stå till svars för det han gjort. BRA det iallafall.* Här och nu!

En skön och fin torsdag önskar jag dig!

22 comments:

Elisabeth said...

Vilken extremt jobbig situation du har hamnat i med flygbiljetterna! Så frustrerande att inte kunna göra något samtidigt som du vet att det dessvärre är troligt att din flight blir inställd. Fattar att du inte kan släppa tankarna - det hade jag inte heller kunnat göra.

Haha, det där fjärde juli-firandet med ösregnet minns jag att du har skrivit om någon annan gång, och såhär i efterhand låter det onekligen komiskt, även om det förstås inte var det då. Inte illa av Peter och din systers exman att hoppa över muren på kyrkogården och gena över den! Att fira på egen hand låter hur som helst mycket trevligare och inte minst lugnare. Så otäckt också med denne man i Chicago. Helt obegripligt att man kan göra något sådant.

Vackra bilder från dina omgivningar! Hortensior är verkligen fina, och så maffiga.

Mamma C said...

Finns inget värre än att vara ovetande om hur det ska bli, och man själv inte kan göra något åt saken. Vi får verkligen hoppas att det löser sig med dina båda flyg nu.
Oj, det blev ett firande som ni verkligen kommer att minnas 😂. Inte kul när det hände men efteråt nu.
Ha en fin torsdag du med. Och dina bilder är fina som alltid.
Kram Carin

Yvonne said...

Så jobbigt med denna eländiga strejk, själv håller jag piloterna ansvariga till 100% för strejken, de kunde ha hållit sig över värsta semesterperioden, nu är det ju 3:e part som får ta smällen. Det kommer att sluta med att deras krav på återanställning av de 400 som fick gå under pandemin kommer att plussas med att de 900 som strejkar nu blir arbetslösa då SAS kommer att gå i konkurs, och vinsten av den strejken? Slår ju även på markpersonal, kabinpersonal mm.

Sonen flyger SAS hit idag, men det är en Air Baltic flight och då berörs inte den, upptäckte att även vi har en sådan den 29 då vi ska hem, bra det. Vi sitter ju inte i sjön då vi är pensionärer och har eget boende, värre om man bor på hotell, har jobb man måste tillbaka till. Dottern och familjen flyger från Kastrup med Norwegian, med "pandemivouchers". Nu hotar visst flygteknikerna på Kastrup att sympatistrejka fr om idag, ja, ja bara vänta och se. Innerligt trött (och arg) på detta redan nu.

Låter härligt med firande av 4th of July på hemmaplan, även om det säkert är maffigt i Washington, men med allt som händer i dagens läge lockar ju inte sådana folksamlingar precis.

Fantastiska bilder som vanligt, tack för dem

Nu håller vi tummarna att du kommer iväg som du ska på måndag el iaf någon dag i början av nästa vecka. Så jobbigt det är att inte veta hur det bli förstår jag.

Stor kram skickar jag denna torsdag till dig och hoppas du får en fin dag

Äventyret framtiden said...

Fy bubblan att vänta på något som tydligen ändå inte är att vänta på. Alla planer som går om intet, pengar osv...Finnair försöker säkert fixa det åt dig.
Jag håller fortsättningsvis mina tummar hårt för att det ska ordna sig men är rädd att det blir precis som du själv skriver.

Tack för din uppriktiga trevliga beskrivning om hur ni firade nationaldagen med barnen när de var små. Ingen fröjd precis så jag förstår väldigt bra att ni firar hemma på decket med goda vänner istället.

Finfina bilder igen!

Varm kram från andra sidan Atlanten!

Anonymous said...

Ja du Annika! Vilket skit! Jag har svårt att se att de hittar ngn lösning tills du ska åka. Tyvärr. Hoppas du kan komma till Finland inom snar framtid....!
Så många som drabbas av detta elände varje dag.
Och så ännu en skjutning. Nu hos er mitt i firandet. Vad ska man säga om dessa idioter? Det är ju nästan vardagsmat både hos er och hos oss, så fruktansvärt!!
Hoppas du flygning löser sej på ett bra sätt Annika!
Stor kram ( du såg mitt mail? :-)

Anonymous said...

Från Anette:-) :-)

Monet said...

Håller med alla om det oerhört trista i din flygsits. Och tror precis som du att din flight i princip redan är inställd - man skulle inte ha skickat dig den här sortens ”förvarning” annars. Det är illa nog som det är men nu kommer också de danska flygmekanikerna från ikväll att gå ut i sympatistrejk vilket innebär att även om planen skulle kunnat gå kan de inte det pga bristande säkerhetsunderhåll.

SAS är välkänt sedan decennier för sin ”strejktradition”, i första hand bland piloterna. Sex strejker på tolv år nu. Förhandlingsläget helt låst - man är ljusår ifrån varandra så utan plan och utan piloter lär det ju vara svårt att ens boka om dig? I Europa sitter folk fast på semesterorter och kommer inte heller hem (eller iväg). Hur viktigt är det med exakt ankomstdatum för dig? Om din man flyger först den 22 juli, kanske det kunde vara idé att försöka samordna er resa i hopp om att det blivit något lugnare då?

Ja, du vet ju bäst själv men trist är det förstås. Det du skriver om låg stämning i USA gäller också här. Vi har skjutningar och knivmord i princip dagligen, inflationen stiger, räntan och priserna på el, bränsle och mat också. Och huspriserna rasar och börsen svajar förstås. Omikronvarianterna sticker också iväg igen och folk blir jättesjuka trots vaccin. Och vi är mentalt och fysiskt nära Ukraina, det lär du säkert känna när du kommer till Finland också.

Man får försöka att inte låta sig tyngas alltför mycket över den våta filt som ligger över oss alla nu. Tur att du har dina underbart vackra promenader!

Annika said...

Elisabeth;
OCH allra värst är ovissheten. Att verkligen inte veta ngt alls.
Kommer jag iväg på måndag?
Isåfall, hur?
Vilken rutt?
Kommer jag att missa planet till Hfors?
När får jag veta?
Allt hopplöst och ovissheten gör mig nästan tokig. DET fastän jag försöker att tänka bort det. Lättare sagt än gjort.

HAHA, JAAA!!
Jag har skrivit om det fjärde juli firandet förr.
Vilket FIASKO det var.
Tror att fyrverkerierna bara försvann upp i regnmolnen också. Inte ens det alltså.
HAHA.
Mat bättre att vara hemma.
JA, så otroligt otäckt med den masskjutnigen i Chicago.

TACK, ja jag äskar också hortensia!!!

Annika said...

Carin:
Nej, just det att sitta i limbo som jag gör nu är vidrigt.
Att inte ha minsta kontroll, att inte veta ngt alls.
USCH!
På något sätt löser det sig säkert, men HUR!!??
HAHA, jag vet ... vilket misslyckat fjärde juli firande.
Lite komiskt att tänka tillbaka på, men vilket FIASKO av rang!!
TACK Carin, glad att du gillar mina bilder!!
Kramaar!!

Annika said...

Yvonne:
Ja, du har rätt i det om piloterna!
Varför i hela fridens namn NU?
Mitt i hägsäsong och när allt är kaos överallt ändå-
DÅ ska de strejka. OCH inga förhandlingar är ens påbörjade.
Fy sjuttton.


ÅÅÅ så din som kommer via Air Baltic. Har flugit med dem också från ARN till Vasa.
Men så bra att de inte berörs av detta elände.
OCH att ni vet att ni inte heller kommer att beröras av skiten sen.
Ja helsike, såg att man nu strejkar på Kastrup. Ser att det går från Bad to worse hela tiden.
Jag känner också så egentligen att går det ngn dag med flygning så gör det inget. Jag har inget speciellt som jag måste hem till.
Men jag hoppas Finnair kan boka om biljetter alt ge mig pengarna tillbaka (jag kan vara i Sthlm ett par dagar innan jag åker till Finland och sen ta båt och buss till stugan).
Såg att man "nödflyger" hem strandade nordbor som varit på charter. Ack ja, detta kaos alltså ...
HOPPAS nu att alla i din familj kommer som de SKA!!

haha, det är fint inne i DC den 4 juli. MEN been there, done that. Inte igen!!
Så mkt bättre att fira på egen hand hemma.

TACK kära Yvonne, ovissheten är det absolut värsta!!

Kramar till dig!!

Annika said...

Karin:
Det är så otrevligt allting och jag lever i en sådan ovisshet nu. Tror inte jag kommer få veta ngn alls förrän tidigast söndag. Kanske tom på måndag ... INTE KLOKT!!!
Inte bra för mitt sinne detta. Vill ha kontroll på allt ju, haha.
Nej, jag räknar absolut inte med att flyget går på måndag.
Ser en hel söndag framför mig i telefonkö tlll SAS. Läste om en person (FB-grupp) som suttit i kö i SJU timmar!!
Så i mitt bistra sinne ser jag att det blir likadant för mig på söndag ...

Mkt bättre att fira på decket än att fira i DC!
Kommer aldrig mer att åka in dit den 4 juli. haha.

TACK för dina fina ord om min foton,

KRAMAR!!

Annika said...

Anette:
ÅÅå ja,,, svar kommer Anette!!
Låste ju om er trevliga resa och allt!

Gud nej. inte kommer detta att vara löst till på måndag. Lever i limboland tills på söndag. KANSKE får jag veta då. Inget är som sista minuten ...
På ngt sätt kommer jag till mitt ställe vid havet ... vet bara inte hur ännu ...

TACK vännen!
Världen blir en allt ondare plats.
Skutningar överallt. OCH galningar som bestämmer över oss.


KRAMAR i massor till dig!!!

Yvonne said...

En granne till mig sa att de chattat på SAS sida på FB och fick svar på 5 minuter, kanske värt att kolla upp. Sitta i telefonkö kan man ju glömma, till slut kopplas man bort.

Annika said...

Monet.
SÅ är det.
Det kommer absolut att ställas in. Inget snack om den saken.
Vill inte ens åka den rutten nu heller då mekanikerna strejkar på CPH. Vill inte fastna där.
Vilket elände det ÄR.

På ngt sätt kommer jag att komma till mitt sommarhus, men vet inte när.
Ovissheten är klart värst.

SAS är skyldiga att boka om mig till ett annat bolag. Men det kan bli vilket som helst. Och vilken rutt som helst.
Men på de FB-grupper där jag är med ser jag att den ombokningen kan komma bara timmar innan avresa. Så nog är det hopplöst och inte bra för mina nerver.
SÅÅÅÅÅ många som drabbas.
Ja, i mailet står det att jag kan boka om min biljett. MED SAS!! Ironin alltså ...
AS IF!!
Det är inte livsviktigt egtnlgjen alls att jag kommer iväg på måndag. Har också tänkt att jg kan åka med P. MEN, då får jag en väldigt kort vistelse vid mitt sommarhus och jag vill var där längre.
Men jag har absolut tänkt som du i detta fall också. Men jag får så lite tid där med min syster om så blir fallet och ingen tid alls med min bror. Så jag vill hem innan dess. Det behöver inte bli just på måndag, men i ngn ngn nästa vecka.
Ja, vi får se ...
På ngt sätt SKA det gå.

Jadu, världen är en sorgeö- DET är den.
Kaos, krig, skjutningar än här och där, knivmord, mänskliga rättigheter som dras in, vapen i omlopp, coviden som inte ger med sig ...
SUCK.

Absolut, närheten till Ukraina kommer att kännas av. Jag var i Sverige i mars och det var så kännbart då, tyckte jag. På ett helt annat sätt än här.

Tack Monet, på ngt sätt ska jag försöka göra den grå filten lite silvrig.

BP said...

S**t med SAS. Det bolaget lever farligt, och har gjort så i många år. Innerst inne hoppas jag att SAS går i graven, men jag gissar att varken Danmark eller Norge är med på noterna.

Så himla grymt för din del. Kan du boka om till ett annat bolag utan att förlora pengar på det? Håller tummarna att det löser sig för dig. Annars - skjut på resan till senare. Enligt SMHI ska det från och med idag bli en "normal svensk sommar". Japp, 13,6 grader idag...

Som vanligt helt fantastiska bilder:-)

Channal said...

Fy stackars dig så trist! Hoppas fighten går att boka om till ett annat flygbolag. Vi är glada som kom hem från Grekland i måndags. Det var många som blev strandsatta... ja, alla SAS.flyg blev annullerade! Vi flög med Novair, pjhu! Tror SAS sätts i konkurs. Kynda och ta tillbaks dina pengar! Du får flyga med Norweigan.

Ja, vilket trauma med masskjutningen på nationaldagen. Helt galet!! Sen i Oslo, Köpenhamn och igår knivmord i Visby. Usch ja...

Hoppas du snart kommer iväg till Sverige och Finland. KRAMAR Anna

Bloggblad said...

Det är flera sådana där okända faktorer med flygtrassel, pandemin och oro i världen, som gör att jag inte längtar ut i världen längre. Det finns nya vandringar och äventyr inom räckhåll med bilen. Men för er alla som har familj i andra länder är det förstås jobbigt.

Nu har jag scrollat och läst om utflykter och firande med otroligt vackra bilder. Känns nästan som att vara med - det jag saknar hör hemma är ljumma sommarkvällar. Idag har regnet vräkt ner, nu är det fint, men svinkallt ute. Sitter i stugan med brasan igång. Njutbart det med, förstås.

Hoppas att du får en smidig lösning på resandet!

Anonymous said...

SAS har "filed for bankruptcy".
Vad det betyder i dagens läge vet jag inte precis,
men det låter inte bra.
Ruth i Virginia

Annika said...

BP:
Verkligen, hur många gånger har de inte stått på ruinens brant?
Faktum är att jag nog också hoppas de ska gå under, och sen att det kan börja om på ngt annat sätt med flygbolag från Skandinavien.
Tycker detta är så uselt.
Jag kommer att bli ombokad av SAS till annat bolag. Men jag har noll kontroll över vilket det blir, eller vilken rutt.
Såg att vädret ska bli sämre nu.
TAAACK för bildberöm!!!

Annika said...

Channal:
Den kommer att bokas om, SAS är skyldiga det.
MEN jag vet ännu inte vilken rutt det blir. Har ingen kontroll. HATAR det.
Helst vill jag bli ombokad med Lufthansa.
Allra helst med Finnair, kommer inte att hända ...
SUCK.
Ja, det är nog slutet för SAS detta.

NI hade tur som kom hem som ni skulle. Vilken jobbig sits nu för alla som inte kommer hem.

Det är bara skit i världen på det hela taget nu. USCH den är verkligen grym.

KRAMAR i massor!

Annika said...

Bloggblad:
Jag förstår det. Kan hålla med också.
OM jag inte haft gamla släktingar i Sverige så hade jag kanske inte rest denna sommar. MEN så länge de lever vill jag vara med dem.
Det blir så mkt mer komplicerat när man bor på andra sidan jorden allt sånt här.
Men ja, nu känns det som en ALL time low med allt kaos på flygplatser i världen, strejker och såååå mkt mer därtill.
MEN på ngt sätt ska jag väl ta mig till Norden.
SAS är skyldiga att boka om mig.

TACK, ja det är heta nätter och kvällar här.
Vet du, jag tycker det låter riktigt mysigt md regn och brasa :-D

Annika said...

Ruth:
Tror inte SAS kommer att finnas så länge till.
De är verkligen under Chapter 11 nu.
Får se om de ens finns i höst då jag ska åka tillbaka hit?