Thursday, June 16, 2022

What's up, Blogger? Dokumentärtips, Svettbomb, Grilltillbehör samt Här och Nu




Hej torsdag!



* What’s up, blogger!!?


Nu verkar Blogger ha fått problem igen.
Jag märker att kommentarer jag skriver hos andra bloggare (med Blogspostadress) IBLAND bara försvinner i tomma intet. Vet inte om de fastnar i någon spammapp? Eller om de bara försvinner ut i cybern?
Trist är det onekligen, så tråkigt.


Det gäller nog framförallt hos den fina Karin och hennes trevliga Madeirablogg. Har nog inte märkt det på annan plats direkt. ÄNNU, ska jag tillägga.
NU har jag fått veta att kommentarerna hos Karin HAR fastnat i hennes spammapp. Bra att veta, men skumt ändå … Varför fastnar det där?
Jag har märkte av detta då jag gått tillbaka för att läsa svaren på kommentarer jag lämnat. Jag har då sett att mina egna kommentarer varit borta.
Nåväl, ska prova att byta lite mellan Chrome och Safari
Safari är en webbläsare som ofta strular, tycker jag.


I förra veckan hittade jag själv två kommentarer i min egen spammapp, en från Karin och en från BP. Vi har alla Blogger-konton och det SKA inte vara något problem att kommentera hos någon då.
Märkliga Blogger lever sitt eget liv som såååå många gånger förr.

Jaja, det är väl någon klassisk Blogger-bugg. 




* Bra dokumentär. 



Jag har länge varit väldigt intresserad av fundamentalister i den amerikanska högerkristna massan.
Med största intresse har jag följt skandaler inom dessa stora familjen och förfasat mig över den samhälls, och kvinnosyn, de har. 
Helt sagolikt hur långt ifrån mig själv dessa människor ligger vad gäller värderingar och sättet de ser på tillvaron. Sanslöst att vi ens bor i samma land.
Det är väl det som fascinerar mig så mycket med denna stora grupp extremhögervridna evangeliska kristna i detta land (de återfinns oftast i södern eller i the midwest). Jag blir både förbannad och förundrad då jag läser (eller ser tv-program) om dem.
Som sagt, HUR kan vi bo i samma land och tänka och tycka så OLIKA om ALLT.



Just nu går det en mycket, mycket, MYCKET bra dokumentärserie på Netflix som heter “Keep Sweet, Pray and Obey”.
Det handlar om extremfundamentala mormoner i staten Utah. Vi snackar månggifte en masse här. Somliga män kan ha uppåt 70 fruar (flertalet av dem underåriga). Allt för att dessa män ska få komma till det ultimata himmelriket efter döden.
Kvinnor och barn har såklart ingen som helst talan i församlingen, och kvinnor kan bli bortgifta så tidigt som vid 14 årsålder ...
Allt går ut på att skaffa så många barn som möjligt. En kvinna ska bara lyda sin make, inte ha någon som helst egen vilja. Visar hon eget humör så kan det gå illa. Misshandel och övergrepp är vardagsmat.
Keep sweet, always.
De får sin blivande make tilldelad sig av “profeten” (en man utsedd av andra högra gubbs inom samfundet), som är högsta instansen näst efter Gud Fader själv.
Profeten Jeff Warren är den man som bestämmer över hela detta samhälle som ligger/låg i en liten obskyr håla på gränsen mellan Utah och Arizona där de kunde/kan förra någon slags tillvaro utanför gängse lagar och regler i ett slags laglöst ickeland. Eller, där gällde/gäller den ultrafundamentala mormonkyrkans lagar, och inga andra.
FLDS Church—Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints.






För ja, det är förbjudet med månggifte inom mormonkyrkan sedan länge, även i Utah.
Men utbrytargrupper fanns (och finns än) som i den lilla staden Short Creek där det mesta i dokumentären äger rum.


Serien får mig att tappa hakan gång efter annan. Jag har ett avsnitt kvar att se, och jag tror det kommer att binda ihop säcken.
Vill ni se en mycket intressant, och otäck, dokumentärserie ska ni se Keep Sweet …
Vi får följa flera avhoppade kvinnor, och män, och höra deras berättelser från uppväxten i denna osannolika sekt/cult.


Fundamentalism är verkligen skrämmande, inom alla regioner.


 





* Svettbomb. 



DET är jag det. Varenda morgon denna vecka har det varit som en bastu då jag klivit ut på trappan för att ta min dagliga runda. 
Jag beger mig ju ut redan vid 6:30. Morgonpigg? Javisst!
Men det beror också på att jag vill hinna ut innan solen står för högt och börjar bränna. När jag gått någon kilometer börjar svetten att rinna och hela min tröja blir dyngsur över bröstet. Svetten lackar.
SCHNYGGT!! Brukar gå och sjunga “Sweat bomb Sweat bomb, I’m a Sweatbomb” till tonerna av Tom Jones Sexbomb.
Alltså--MÄRK VÄL-- jag är så LÅNGT ifrån sexbomb man bara kan komma då jag ångar på så fort jag kan ute, mohohahaha!!!
"Så fort jag kan" är förresten inte så snabbt längre heller (som jag skulle vilja), det ser mitt knä till. Tyvärr.  



* Grilltider …



Peter och jag har skaffat oss en ny grill denna sommar. Vår gamla grill hade kanske 15 år på nacken eller så. Den var gammal och trött.
Nu har vi skaffat en ny och vi ser till att grilla något på den varje fredag och lördag. Det är mysigt, och gott.
Det blir oftast att vi grillar kyckling eller burgare.  Då och då blir det en köttbit också. Ja, och så fläskfile någon gång ibland också. Vi har inte riktigt vågat oss på fisk ännu, inbillar mig att det är svårt att grilla fisk ...


Jag brukar göra potatis i folie ganska ofta som tillbehör.
Man kokar först potatisen, skär den sedan i bitar, lägger den i folie och toppar den med smör, schalottenlök, örter och kanske lite ost. Man kan ha en skvätt vispgrädde i också. Man viker sedan ihop folien till ett paket och lägger det på grillen. Det är ett jättegott tillbehör till allt grillat.
Ibland gör jag fransk potatissallad. Jag brukar även göra en capresesallad, mozzarella i skivor varvat med tomater och basilika. Man ringlar sen ovliolja över hela härligheten och kryddar den med svartpeppar. GOTT! Ja ni känner ju all till den, klassiker som den är. 
OCH att grilla majskolvar är ju extremt gott också.


Vad har du för specialtillbehör när du grillar? Nyfiken!
Ge mig ideer!
Ibland känns det som om jag sitter fast vad gäller sommargrilltillbehör. 



 * Här och nu!






NU önskar jag dig en särdeles fin 16 juni!

20 comments:

Elisabeth said...

*Störande med kommentarer som försvinner och/eller fastnar i spamfilter. Själv har jag inte märkt att mina kommentarer försvinner, men då kommenterar jag ju utan Blogger-konto och därtill använder jag Chrome eftersom jag inte har Apple-produkter.

*Dokumentären låter intressant. Visst är det, precis som du skriver, sanslöst att du bor i samma land som den typen av fundamentalister. Märkligt att de får hålla på som de gör, trots att månggifte är förbjudet.

*Haha, passande låt att sjunga till. ;-D I Sverige (eller där jag bor ska jag väl skriva) finns inte de problemen, utan här handlar det snarare om att klä på sig ordentligt. Skönt ändå att du kan promenera, trots knät.

*Potatis i folie låter gott. Det skulle jag gärna smaka på. Själv grillar jag faktiskt aldrig. Eller ja, aldrig och aldrig, men senast jag grillade var för fyra år sedan. Så det händer inte så ofta direkt...

*Vackra foton från dina omgivningar! Jag håller med dig; det skulle inte vara så dumt med en flytande veranda.

Yvonne said...

Så tråkigt med kommentarer som försvinner, har råkat ut för det någon gång, men då är det mitt eget fel då jag tryckt "på fel knapp" och raderat ut den tilltänkta kommentaren.

Den dokumentären ska jag notera på todo-listan. Tänk så mycket knepigt det finns i vår värld och hur hjärntvättade folk kan bli, ryser vid blotta tanken.

Ha, ha, skojigt med Tom Joneslåten du sjunger. Förstår du blir svettig när ni har så varmt och fuktigt. Tråkigt med ditt knä, finns det inget att göra åt det?

Jag älskar grillat och skulle kunna äta det var och varannan dag. Vi grillar också med hamburgare, kycklingspett, helgrillad fläskfilé eller grillspett med kött och grönsaker. Som tillbehör gillar jag basilika-aioli eller en curryaioli med sötsur sås i. Bea är jag inte sååå förtjust i, men en liten klick går bra. Har också en varm sås med Pernod i som är jättegod, en släng av laktristsmak får man ju då. Fisk är ytterst sällan vi grillar, det ÄR svårt att hålla ihop den, iaf om det är i filéform, helgrillad är nog lättare, men en hel fisk på 2 personer, ja, det är inget som blir av att göra trots att jag älskar fisk i alla former.

Så vackra bilder, man nästan ser att naturen också svettas och suger i sig fukten så det fortsätter vara så vackert med allt grönt och alla blommor hos er. Är ju inte lika behagligt för oss människor med värme och fukt, inte kul när svetten rinner av minsta lilla ansträngning när man är utomhus.

Yccapalmernas blommer är så fina.

Ha en jättefin torsdag, själva ska vi bort till goda vänner från Göteborg som ville bjuda på lite ost, kex och vin ikväll och det tackar man ju inte nej till. Hade en god vän här på middag igår och han kör GI-metoden så det blev en ren GI-middag och det var riktigt gott och man blev inte proppmätt heller.

Stor kram från ett väldigt varmt Spanien skickar jag.

Äventyret framtiden said...

Nu är det spännande att se om du hittar rätt med dina kommentarer till mig i fortsättningen. Jag kollar upp spamfoldern för säkerhets skull nu. Tror på någon Blogger-bugg, det har ju alltid fungerat utmärkt tidigare. Håller ögonen öppna! :) Men jobbigt och onödigt känns det som när det inte fungerar som det ska fungera.

Fanatiker av alla de slag är svåra. De går oftast inte ens att prata med, de är hjärntvättade och tror att det är det enda rätta de håller på med. Ryser av detta med månggiftet och kvinnor som är helt under toffeln på ett så otäckt sätt. Usch...

Här är inte så varmt som hos dig, bara runt 27-28 grader varmt i skuggan nu varje dag, med väldigt hög luftfuktighet, men visst blir det klädbyte flera gånger om så snart man rör sig lite mera. Tur att tillgången på vatten är stor här.

Grannen har en så fin yuccapalm som blommar. Brukar stanna till där bara för att beundra den. Så vackert.

Grilla fisk kräver lite mera uppmärksamhet och kanske lite mera fett. Vi grillade ofta fisk när vi bodde i Geta, här har vi inte ens inhandlat en grill ännu men det är på G. Äter nog i stort sett allting som grillas och tycker om det också. På lördag är vi bjudna på grillafton hos grannarna på parallellgatan till vår gränd. Sen avslutas den med stort fyrverkeri i hamnen. Varje lördagkväll har de fyrverkeri här i hamnen, under hela juni. Fantastiskt att se och helt gratis dessutom. Ca 20 minuter sprakar himlen. De är inte riktigt kloka här ;), gillar att festa och ha det roligt! Hittar på orsaker till att fira, alltid är någonting på gång.

Kramar över havet!

Mamma C said...

Jag har inte märkt av detta hos någon, men andra har sagt att deras kommentarer har försvunnit när de skrivit hos mig.
Verkligen otäckt med dessa sekter att de får förekomma. Har inte sett serien på Netflix.
Vi grillar fisk och ibland har vi den i ett sådant där grillnät man kan köpa. Eller så slår vi in den i folie på grillen. Grillar alltid en hel fisk som vi fyller med en massa gott.
Sallad och någon kall sås till fisken eller köttet är nog det vi har oftast.
Kram Carin

Annika said...

Elisabeth:
DET är det.
SÅÅÅ störigt och konstigt. Men du vet ju hur blogger kan strula.
De har alltid ngn liten bugg i systemet, verkar det som.

Helt otrolig dokumentär, ja de körde på med sina egna lagar och regler i sin lilla stad. OCH de finns kvar än idag.
Men själva huvudledaren sitter inburad på dubbel livstid, han kommer aldrig ut igen. OCH han var som djävulen själv.
Fundamentalister är skrämmande.

Sexbomb och jag alltså. PUST!!
Nej, jag går inte så fort nu. DET är tråkigt. Men svettas gör jag och går gör jag. DET är jag glad för.

Ja, prova det där med potatis i folie. DET kan du göra i ugnen också. Lätt!!

OCH tack, det är så fint nu. OCH en veranda skulle jag gärna ha. En flytande.


Annika said...

Yvonne:
Blogger lever sitt eget liv ibland.
Så trist.
Men det brukar nästan alltid ordna till sig.
Jag får testa att gå via olika webbläsare helt enkelt.

Ja, denna hjärntvätt de utsätts för från barndom ch framåt. DET är så hemskt att man knappt tror det är sant.
SÅÅÅ hemskt.

vet du, om jag ska vara krass finns det nog bara en väg att gå---delprotes i knäet. Jag tror det är det enda.
Och en dag blir det nog så- Vet att min ortoped sa det då han opererade mig. Att det de gjorde då var bara konstgjord andning. En liten städning i ett dåligt knä. Nu har det gått snart 6 år sen dess. Men jo, det är nog det enda jag har som "räddning".
Men jag går på så gott det går. Och det går.


JAA!! Ni är ju grillare. SÅ gott.
Jag ska genast googla upp basilika aioli. MUMS!! OCH curry!!
SÅ gott.
Tack!
Bea gillar jag mkt.
Fisk ja, jag inbillar mig inte bara då alltså, det är SVÅRT.
Grillspett har vi faktisk aldrig gjort. Inbilar mig att det är svårt också!
Men gott!

Ja, grönskan i naturen är ständig här på sommaren. DET kan vi verkligen tacka fukten för.
Men för oss människor är det mindre behagligt.
Minsann.

Ja, jag tycker också om yuccaplamens blommor. Antar att ni har dem hos er också.

Ni lever ert fina liv och det är fullkomligt underbart.
SÅ härligt och SÅ rätt.
Såg din pizza på insta. MMM....

Kramar i massor!

Annika said...

Karin:
Ja, vi ska se om en stund då jag kommer till dig.
SÅ irriterande. Men det är nog ngn bugg och det SKA ju gå med blogger till blogger utan problem.
Kollade min mapp igår, tom. Ska kolla om en stund igen.

Det var en vidrig dokumentär att se. Helt hemsk.
OCH så hjärntvättade.
De som brutit sig ur är en stark sort för sig. För de är utfrusna för evigt av egen familj.


Nej, det är inte roligt för fukten dryper och svetten lackar, pust.
Många byten blir det, och håret är bara snyggt när man är inomhus och det är nytvättat. Annars blir det mest ett burr, haha.

Karin, kan tro att ni har otroligt fina yuccapalmer hos er.
Jag tycker de är så himla fina då de stor i blom.


ÅÅÅÅÅ vad HÄRLIGT med fyrverkeri varje lördag i juni. ÄLSKAR det!!
Och så trevligt med grillkväll hos grannarna.
Du är ju bra på mat så jag kan tror att du grejat detta med fisk på grill många gånger.
JAAAAA!! Fira det som firats KAN säger jag!!
UNDERBART!!


Kramar halvvägs över Atlanten!!!


Annika said...

Carin:
JUST det, jag vet att Channal sagt att de försvinner hos dig. Hos dig har jag aldrig haft problem med försvunna kommentarer. Men går in via Chrome hos dig och ett par till där det lätt strular med Safari.
Lägger du till en massa smör i fisken då du grillar den?, antar att det är ett måste. Folie är kanske bästa sättet? Det där med halster, eller vad det nu kallas, är jag lite halvskraj för. Tror att fisken ska rasa isär.
Men folie, det är nog bästa sättet.
Sallad alltid gott. OCH kalla såser likaså.
Stor kram från mig!!

Bloggblad said...

Det har hänt mig flera gånger, att kommentarer fastnat som spam - och då tar det ibland väldigt lång tid innan jag hittar dem.
Fast det är så få som öht läser min blogg nuförtiden, tänk när bloggandet hade sin peak för ca 15 år sedan!!!

Den serien ska jag nog se. Jag har sett en del andra program i samma ämne. Tänk, så konstigt va, att det är just män som bestämmer och kvinnor som tvingas finna sig i deras sextänkande... för nåt annat än sex är det väl knappast som driver de männen?


bettan said...

Tack för tips om serie!
Jag är intresserad av att få en inblick i hur religion kan påverka oss människor till den grad att ens eget tänkande upphör att fungera.. Har läst och försökt sätta mig in i t ex Jehovas vittnen. Mycket märklig sekt som liksom många andra avarter har de mest ofattbara förklaringsmodeller som människor köper.
Knutby utanför Uppsala med Kristi brud och alla de tragiska följder som denna församling fick utstå.
Fasansfullt vad vi människor kan gå med på för att få tillhöra en (sjuk) gemenskap
Religion och där tillhörande avarter, sekter är nåt som skrämmer mig .
Har sett vad förödande effekter det kan leda till för barn och ungdomar. Traumatiserade på olika vis för resten av livet.
Får se om jag "vågar/orkar" se serien du tipsat om? Det söker mig svårt men samtidigt är det intressant och viktigt att ta fram dylika företeelser i ljuset.

KRAMAR!!

Brysselkakan said...

Dokumentären verkar ju riktigt intressant, noterat!

Vi sålde vår grill för två år sedan, hade en stor Weber gasolgrill men använde den så sällan så den kändes onödig. Vi måste ju gå ner två trappor till vår trädgård och det blir en himla massa springande upp och ner för trappen så vi slutade grilla. Dock har vi Webers lilla bärbara gasolgrill till båten och den funkar ju hemma också om vi skulle vilja.

Vi brukade grilla baconlindade halloumi och även ananas som jag la på sallad och toppade med turkisk yoghurt.

Svettbomb! Där är jag när jag cyklat klart varje morgon men som tur är så fläktar det att cykla!

Lisa said...

Har tänkt se den dokumentären så fort jag går på sommarlov. Har varit fascinerad av mormoner enda sedan jag såg musikalen Book of mormons. Har så klart sett alla avsnitt av Sister Wives på TLC, men den sortens polygami är ju inte representativ för fundamentalisterna.

Vad gäller grillning är det ett måste att göra Elotes (majskolv med gegga på), pimentos de padrons, grillar gärna massa grönsaker till det vi äter. Älskar att grilla en laxsida eller en köttbit.

BP said...

Det är fler som har problem med blogspot/blogger just nu. För en gångs skull är jag förskonat. Men nu när du nämner det: var någonstans hittar jag spamkommentarer? I den gamla versionen var det ju hur lätt som helst att hitta, men med Nya Blogger har jag ingen aning var de finns. Bra att du har "plockat upp" min kommentarer från spammen;-)

Du berättar alltid om roliga serier/filmer på Netflix. Har ju inte Netflix, men undrar om det inte är dags att skaffa...

Helt underbara bilder som jag njuter av:-)

Anonymous said...

Tack för tipset om Keep Sweet, såg två avsnitt på raken. Så faschinerande o skrämmande. Kan knappt vänta tills imoron kväll, på att få se fortsättningen. När min son var liten, minns jag att han satt i baksätet o sjöng Hexbomb, hexbomb, jag lät honom leva i tron att det var så låten hette. Här i Österbotten klär vi ju ut oss till påskhäxor (påskkärringar) på påsklördagen så det var ganska passande. Annah

Annika said...

Bloggblad:
DET kan verkligen ta tid. Ibland flaggar ju blogger om att man har ngt som ligger, men oftast görs det inte. Jag har dessutom gjort så att jag godkänner kommentarer på inlägg som är äldre än en vecka. Hade jag inte gjort det hade jag missat många.

Jo bloggandet har minskat. Men det är ännu många som kör, tack och lov.
Bästa mediet är det, FB kan inte mäta sig, och inte instagram heller.
Så det är tur att det ännu finns en skara som kör även om det inte är lika många som för 15 år sen.

JAPP, män som styr stenhårt inom dessa samfund. Så sjukt.
Jag blir så förbannad. Snacka om förtryck.
Se serien!! SÅ otroligt värd att ses!

Annika said...

Bettan:
Se den!
Ja jag följer flera fundamentalister via sociala medier, och genom lika tv-program som gått. Duggars, Bates och några andra.
Snacka om sjuka miljöer, och män som styr med järnhand. Tusen saker sopats undan mattan. Tjejerna har ingen talan alls, babymaskiner.
Hemskola i förbindelse på allra sämsta sätt.
Givetvis tror de på skapelseberättelsen och inte på vetenskapen.
Allt sånt.
Det är ofattbart.
Precis, det blir sååå otäckt när det kommer till fundamentalism och hjärntvätt.
SOm i Knutby tex som du säger. DET var ju verkligen otäckt. Kristi Brud ja, hörde henne nyss nämnas i ett program jag lyssnade på- UÄCK!!
Se denna, Bettan!!
Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Se den. Den är så intressant och upprörande, och även mkt, mkt märklig.
Fyra avsnitt.

Vi har köpt en Weber nu vi med.
Men en mindre än vår förra gasol.
I ditt fall FATTAR jag att ni gjorde er av med den. Orka springa i trappor med mat och bestick. Det blir bara jobbigt. Skulle inte heller hålla på. Vi kan ju bara gå ut från mellanplanet på decket. Det blir inte jobbigt. Om vi haft grill på vår nedre uteplats skulle vi nog inte ALLS grilla ofta, om ens alls.
Så hag har alla förståelse för att ni inte längre grillar.

Tack för tillbehörtips. Låter så gott.

HAHA, vi är svettbomber bägge två. Det är ganska skönt på ett sätt!!

Annika said...

Lisa:
JA!!
Se den!
Jag har också sett Book of Mormons. SÅ kul och bra musikal!
Det är onekligen ett udda samfund och de extrema fundamentalisterna krossar allt.
obegripligt.

Jag har sett allt om Duggars på TLC, du vet familjen med 19 barn där skandaler avlöst varandra. OCH jag hänger med det som skrivs om familjen Bates också.
Sister Wives har jag sett en del också. Osannolika människor där också.

DET är intressant med dessa udda levnadssätt.


TACK för tips om elotes!!
Hur grillar du laxsidan? I halster eller folie? Tycker det verkar så svårt med fisk.

Annika said...

BP:
Ja Blogger verkar strula nu igen. Just detta med att kommentarer försvinner är inte kul.
Gå in på din sida (bakom scenen sas) Sen i vänsterkolumnen ser du en radda med olika tjänster.
Tryck på kommentarer.
När du gjort det kommer alla dina kommentarer upp, och överst ligger en liten ruta där det står om spam och opublicerade kommentarer.
GÅ in där och se om du hittar något. Även om det tår NOLL ska du gå in bara för att vara säker på att inget ligger där.
Det är där de försvunna kommentarerna ligger.


JA, skaffa Netflix!! Mkt bra där.

OCH tack för bildberöm, blir så glad!!

Annika said...

Annah:
Varsågod!! KUL att du tyckte det var intressant.
jag vet, det är lätt att knarka den, helt ofattbart som det är.
Sista avsnittet knyter ihop säcken. Men ack och ooo så sorgligt det är ända ...
SÅ sorgligt att de ska kunna hålla på som de gör.
Leva som de gör.
Religion alltså ...

Haha, gillar Hexbomb. Såklart att du inte rättade det, haha. Det skulle inte jag helelr göra.Precis, en hexbomb passar i påsktider!!

:-D