Wednesday, June 15, 2022

Vita nätter och sammetsnätter.




Godmorgon onsdag!



Det är juni och sommar galore.
Försommar som snart går in i högsommar.


Hos mig har det varit sommar länge nu, känns det som. Fast när jag tänker tillbaka så var nog maj ganska kylig …
ACn satte vi inte på förrän en bra bit in i maj månad, vilket är sent.
Nu går den däremot dygnet runt. Så är det. 


Fick en kommentar igår från Johanna (tack Johanna, du gav mig idéen till dagens inlägg).
Johanna bad mig berätta lite om sommardygnets timmar här där jag bor vs. hur det är i Sverige (den mellersta delen i det här fallet).
Precis som för alla som bor på det norra halvklotet är det ju årets absolut ljusaste tid just precis NU!


Nu går solen upp hos mig klockan 05:43 och den går ner klockan 20:36.
Som sagt, den absolut ljusaste tiden på året är här i detta nu.
Vita nätter har vi INTE. Inte ens i närheten. Nätterna här är mörka och varma. Som sammet.
OCH nu i juni är det eldflugornas gyllene tid. Eldflugorna lyser upp som små blinkande stjärnor i sommarkvällen. Jag äskar dem! Jag brukar tänka att det verkligen inte är konstigt att folk förr trodde på älvor och feer.
Naturen är förunderlig på så många sätt.



Under en sommarkväll, eller sommarnatt, hos mig behöver man aldrig frysa. Tvärtom, nätterna bjuder ofta på tung, tung fukt och därtill värme (för att inte säga hetta). Så, att stänga av ACn på natten finns inte kartan.


Bild tagen på vårt deck i juni i fjol. Klockan är 20:55.



Längre fram i sommar kommer sommarnatten att vara full av ljud.  Jag talar om syrsor och gräshoppor som spelar hela nätterna igenom, liksom grodor som kväker i alla möjliga tonarter. 
En sommarnatt här under hög och sensommar är INTE tyst. Den är full av naturens ljud.
Ännu har inte sommarnattens konserter börjat. Som sagt, det sker senare i sommar. Någon gång i början av juli brukar det sätta igång och sen håller det på så fram till i slutet av september. Ibland längre. Sen blir det återigen tyst på nätterna.
Jag gillar de där nätterna när gräshoppor, syrsor och grodor håller sin symfoni. Det är sövande och inte störande. Alls. 
Ni som bor längre söderöver vet exakt vad jag menar när jag skriver detta. 


Då solen gått ner råder skymning i ungefär en knapp timme  innan det blir nattsvart.
Samma med gryningen, det ljusnar någon timme innan soluppgången.


I Stockholm ser jag att solen nu går upp klockan 03:31 och ner går den 22:04.
Nätterna där är aldrig helt mörka på sommaren. Tvärtom, det råder ett ljus hela natten. Jag kan sakna de vita, nordiska sommarnätterna. Men, jag får mig dem till livs då jag kommer senare i sommar. Fast, jag kommer ju inte förrän i mitten av juli och då är det ljusaste ljusa över … Men, visst råder vita nätter även då.



I Närpes, där den älskade sommarstugan ligger, går solen nu upp 03:37 och ner går den 23:33. 
DÄR blir det verkligen inte mörkt under sommarnätterna. Hela tiden ser man solens sista strålar som en rodnad i norr.
Visst, det råder ingen midnattssol där, men det är så pass långt norrut att himlen aldrig blir midnattsblå utan en rand av orange syns natten igenom i norr.
Nätterna DÄR är mina favoriter. Det vilar en vit skymning över nejden även om klockan är två på natten.



 

Sommarnatt på skären.  Den här bilden är tagen 00:17 den 26 juli i fjol.


En sommar kom jag och min syster dit med våra familjer en sen natt.
Vi hade tagit dagbåten från Stockholm till Åbo och sen kört upp i kvällningen.
Jag och Karolina hade tagit den sena bussen från Åbo till Närpes, och den kom in vid busstation vid 00:30 på den tiden. Numera går inte den bussen längre, DUMT nog.
Karolina och jag fick hämtning av någon i familjen och vi kom till stugan sent. DEN natten var det varmt och jag minns att jag och min syster tog ett dopp 02:30 och det var ljust och helt underbart ljuvligt. Fåglar som tjattrade långt ut till havs och en himmel som befann sig någonstans mellan rosa och turkost. Havet var som en spegel. Kort sagt, det var den bästa av sommarnätter.



Jag har aldrig varit norr om polcirkeln, aldrig fått vara med om midnattssolen. Gissa om jag skulle vilja.
Men vita nätter tillhör mitt nordiska arv och sitter inristat i mitt DNA och min själ. Ljuvaste ljuva ljusa nordiska sommarnätter.



 

Agustinatt 2019.  Klockan är 23:00 den 11 augusti.



Numera uppskattar jag både de mörka, heta nätterna här liksom jag uppskattar de ljusa nätterna i Norden.


Under vintern har vi ljusare här än norden. 
Hela tiden. Solen står högre på himlen. Snön faller och försvinner lika fort igen.
Någon tjäle går nog egentligen aldrig i jorden där jag bor. 



Jag har ju en del läsare som bor på sydligare breddgrader.
De flesta av er andra--bofasta skandinaver--har ju varit söderöver många gånger där sommarnätterna är av helt annan karaktär än i Norden.
Berätta om vad du tycker om skillnaden mellan sommarnätter långt norrut på klotet, och sommarnätter närmare ekvatorn.
Nyfiken på att höra vad du tycker! Fördelar? Nackdelar?



Bild tagen den 27 juli i fjol,  klockan är 23:12.




Njut av juninatten som verkligen aldrig blir av därhemma.







Ha en fin och bra onsdag!

17 comments:

Elisabeth said...

Sommarnätterna i Norden är fantastiska, MEN om jag kunde (utan att flytta) skulle jag ändå byta bort dem mot något ljusare vintrar, lite som där jag bodde i Tyskland eller Österrike. Allra helst som i den österrikiska staden, där det var ljust redan 07:15 på morgnarna på vintern, eftersom staden i fråga låg så långt österut. Det var i sanning oerhört skönt och att somrarna inte var lika ljusa spelade mig ingen större roll.

Så visst, det är underbart vackert nu, och någon väckarklocka behöver jag inte ställa - jag vaknar absolut senast 05:00, och då har det ju varit ljust i säkert 1,5 timmar - men i valet mellan ljusare vintrar och dessa sommarnätter hade jag ändå valt ljusare vintrar.

Blir för övrigt även så vemodig av de ljusa kvällarna. Vill liksom spara dem i en liten ask och plocka fram dem vid behov.

Vad fint det måste vara med eldflugor! Som du skriver inte konstigt att man trodde på älvor och feer förr.

Som alltid vackra foton i inlägget. Er sommarstuga är verkligen en liten pärla.

Yvonne said...

Jag är ju uppvuxen med midnattssolen och tyckte då det var toppen och inga sömnproblem på den tiden. Det var liksom belöningen efter 9 månaders mörker nästan dygnet om. Idag skulle jag inte gilla att ha ljust nätterna igenom, för nu vill jag sova på nätterna, ha, ha, ha. Hemma har vi mörkläggningsgardiner i alla sovrummen för att slippa vakna så tidigt, och du vet ju hur tidigt solen går upp i Stockholmstrakten, så det känns som en nödvändighet med sådana gardiner.

Här i Spanien går solen upp just nu 06.40 och ner 21.27 och då blir det kolsvart med en gång, ingen skymning att tala om. Lättare att sova om det är mörkt tycker jag och inte tror man det är morgon om man vaknar till heller.

Midnattssol är fantastiskt vackert, men inget jag saknar för en enda sekund. Beror säkert på att sömnen förändrats med åren och man sover bättre i mörker tycker jag.

Här har vi haft på AC för första natten i natt, före det klarade vi oss bra bara med öppna fönster med myggnät, vi har just inga myggor men jag är ingen fan av några kryp, stora eller små, så jag vill vara på säkra sidan att de inte kommer in. Nu är det ovanligt varmt för att vara juni både dag och natt så nu har man inget val, men jag tycker öppna fönster är att föredra så länge det bara går.

Helt magiska bilder från ert sommarparadis, såååå vackert så man nästan tappar andan. Förstår att det är helt underbart att vara där och vilken upplevelse det blir för K att visa för hennes pojkvän, hoppas ni får fantastiskt väder både där och i Stockholm.

Intressant inlägg som vanligt och tack för de magiska bilderna säger jag och skickar en stor kram

Mamma C said...

Vilka fantastiskt vackra bilder från ditt sommarställe i Finland.

Jag kan längta ibland till de ljusa nätterna som man hade under sommaren när vi bodde i Sverige. Här blir det ju mörkt på nolltid när solen gått ner.
Men det som är fantastiskt med sommaren här i Spanien är att man kan sitta ute hela natten utan att frysa. Det kunde man inte i Sverige, utan där blev det en liten tröja på framåt kvällen oftast.
Här spelar syrsorna som attan med under högsommaren, men man vänjer sig vid ljuden och tycker de bara ska finnas där.
Vi har inte kört någon av våra AC:n ännu på kyla. Just nu är det bara påslakan som gäller. Vidöppet fönster på natten och takfläkten som snurrar för fullt.
Ha en fin onsdag.
Kram Carin

Brysselkakan said...

Har ju bott söderut, Bryssel, men inte nere vid Medelhavet. Men även i Bryssel var sommarnätterna varma, lite väl varma ibland! Men underbart att kunna sitta ute i linne och shorts sent utan att frysa. Men så klart mörkt tidigare.
Även vintern där bjöd på mer ljus och inte mörkt redan vid 14.30...

Skulle jag få välja så valde jag nog bort våra ljusa sommarnätter mot mer ljus på vintern och ljumma nätter på sommaren. De ljusa sommarnätterna gör det bara svårt med sömnen och jag sover ju ändå och har ingen nytta av ljuset.

Äventyret framtiden said...

Jag njuter stort av dina fina sommarnattsbilder. De vita nätterna är något alldeles speciellt som jag bär med mig just nu där jag inte har de nätterna längre. Här mörknar det vid 21-tiden och ljusnar vi 07, ungefär, sommartid. Men jag är inte särskilt nostalgisk av mig har jag märkt. Det var då när jag bodde i Norden som de nätterna fanns, här är det annorlunda men fint på ett annat sätt. Jag är glad att jag har möjligheten att få uppleva nätterna här även om jag vet att nätterna norrut är så speciella den här årstiden. Däremot är det skönt att veta att novembermörkret inte finns här, här är det fortfarande skön sensommar/höst när allt är mörkt och dimmigt i hemmaknutarna längre norrut. Sitter här och försöker komma underfund med hur jag känner.
Känner att jag är nöjd med att få ha varit med om många, många år av vita nätter men är nöjd nu när nätterna är sammetsnätter, precis som du beskrev det i ditt inlägg. Här har vi också våra grodor och syrsor som håller orkestrarna igång natten lång. Nästan i alla fall. Det kan vara väldigt tyst här nattetid, mest bara hundar som ropar till varandra i natten.

Kramar!

Hannas said...

Vad fint att få läsa om skillnaderna i ljuset och värmen. Vita nätter har jag inte här där jag bor, bor alldeles för långt söderut men just nu är det bara skymning hela natten. Bästa tiden är helt klart nu. AC under högsommarnätterna är ett måste här med.

Annika said...

Elisabeth:
DE är verkligen så fina i Norden.
Men jag har svenska vänner här som faktiiskt föredrar sommarnätterna här.
Mörkret och värmen.
OCH som du säger, att få ljusare på vintern. För det ÄR verkligen SÅ mkt ljusare här på vintern än hemma.
På din ort i Österrike verkar det precis som här. Det är ljust vid den tiden. Solen går upp vid 7:30 på vintern, men det är ljust innan dess.
Det är faktiskt ganska skönt, så jag förstår dig.

JAAAA, jag tycker också det är vemodigt med vita nätter och den ljusa sommaren hemma. Det är bå vemod och stor skönhet i allt.
Jag märker ju hur färgad jag är av det, och jg drabbas sällan av det där melankoliska här. Vilket är både skönt fastän jag saknar det också.
Komplicerat.
Men ett vemod ÄR det över den svenska/nordiska sommaren.

eldflugor är ngt alldeles speciellt. Som en liten saga i kvällen då de kommer.
Stjärnor som blinkar.
Älskar dem!!

Ja vårt ställe jag. Älskar det!!

Ha en finfin onsdag!

Annika said...

Yvonne.
JAAA det är du JU!!
ÅÅÅ vad jag vill se den ngn ggn. Vara där solen aldrig går ner.
Jag kan tro att om man föds in i det så har man noll problem.
Mörkläggningsgardiner är nog MKT bra om man inte riktigt mättar med de vita nätterna.
Jag gillar dem, sover OK alltså. Men jg vet många som tänker precis som ni.
TUR att det finns sådana gardiner.

Just det. Vi är väl ungefär på samma breddgrad nu? Solen går ner lite senare hos dig förtstås. En timme senare
OCh solen går upp en timme tidigare här.


Ja, jag kan förstå att du med åren lärt dig att uppskatta att inte ha midnattssol.
Det är ju onekligen mkt mer naturligt att det blir mörkt på natten när man ska sova.
men ååå vad jag skulle olja uppleva den.

Håller med dig om öppna fönster, det skulle jag också gilla, men nätterna är för heta och fuktiga för det.
Superbra för er om det går, även om ni nu har en bölja som kräver AC dag och natt.
OCh myggnät för fönsterna, ETT måste!!!

TACK käraste Yvonne, blir glad över att du gillar både inlägg och bilder.
Mike ja, nu ska han till skären ffg. DET blir spännande.
HOPPAS han gillar det, dieter ju totalt annorlunda mot vad den NJ-killen är van vid, haha.

Stora kramar till DIG!!!

Annika said...

Carin:
TUSEN tack, det är verkligen en ÄLSKAD plats!!


Kan verkligen första att du saknar de vita nätterna ibland. DET gör jag med.
PRECIS, vet EXAKT vad du menar om att sitta ute en hel natt om man vill utan att frysa. Det är samma här.
DET minns jag kändes SÅÅÅ märkligt i början. Tänkte då, det är bäst jag tar med en tjocktröja. Haha, behövs inte.
Jag gillar den aspekten lika mkt som du!

Ja, jag kan tror att ni har cikador, gräshoppor och syrsor som sjunger dag och natt. Som här.
OCH visst vänjer man sig. Det ska bara vara så, det är sommar!!!

Fläktar, den hjälper MASSOR!!!

Kramar och ha en jättefin onsdag!

Annika said...

Brysselkakan:
Kan förstå att nätterna var mkt mörkare där än i mellansverige.
Det är ju stor skillnad på ljuset bara i jämförelse med vår stuga i Österbotten och ljuset i Sthlm.

Ja, jag håller med. det är så härligt att kunna sitta ute utan att frysa. GULD!!
vad fint att det var så i Bryssel också.

Jag tror det är många som håller med dig, att de skulle byta bort de ljusa nätterna mot lite mer "lagom". Har svenska vänner som föredrar mörket på nätterna här vs de vita nätterna i Sve.

Annika said...

Karin:
Visst kan man sakna dem!
Ljuset. Vemodet.
Skönheten. ja allt!!!
Jag förstår dig, Karin!
jag är nog mer nostalgisk än du är, tror jag.
Men jag gillar ju sommarnätterna här också, det gör jag verkligen. Det ligger magi i dem också!!
YES, du har sååå rätt, novembermörker slipper man. Visst, det är ju mörkt på vintern, men absolut inte som i norden.
Det mörknar vid 16:30 i dec och ljusnar vid 7. Stor skillnad mot i Sthlm.
Så nog förstår jag att du tycker om det.
Kan tro att det är hos dig som här, kakafoni av ljud på sommaren under nätterna och sen tysta vinternätter.
De brukar tystna när tempen går ner mot 10 grader och sen efter första frosten är det helt tyst.
Stora kramar över havet!!!

Annika said...

Hanna:
Välkommen hit!
Så trevligt att du gillade det här inlägget, tack!!
Var bor du?
Ja tack och lov för AC kan kag säga!!
Varmt välkommen tillbaka!!

Susjos said...

Håller med dig, ingenting går upp mot de ljusa sommarkvällarna i Norden! Jag som jobbar natt njuter av att det inte blir riktigt mörkt på nätterna, vinterhalvåret däremot..när man jobbar natt missar man ibland det lilla ljus som man får se mitt på dagen för att man sover då!
Min dröm är också att åka långt norrut för att få se midnattssolen, måste vara magiskt!
Viktigt dock när man jobbar natt och ska sova på dagtid, det gäller att ha mörka rullgardiner, haha!
Eldflugor, minns när jag såg dem för första och enda gången i Connecticut sommaren 1989, så fint och speciellt det var!
Njut av sommaren!
KRAM

Annika said...

Susjos:
DE är sååå fina och så unika.
OCH med en så stor skopa skönhet att det inte är SANT!!
ÅÅÅ ja, jag kan tro att detta underlättar för dig nattetid. Just ljuset. Viljen skillnad ot vinterns helmörker.
Midnattssolen ja, vad jag skulle ÄLSKA att se den! Hoppas att vi bägge får se den ngn ggn.
Mörka garderer är verkligen a och o för dig. TUR de finns!!
Och eldflugor ja, vad roligt att du sett dem- DE är ju såååå fina.
Du med, njut av sommaren!!
Kramar!!

BP said...

Sommarnätterna är fantastiska. Men jag har aldrig upplevt midnattssolen norr om Umeå. Men även här i Stockholm blir det ju aldrig riktigt mörkt under nätterna så här års.
Personligen skulle jag kunna avstå några ljusa sommarnätter om jag kunde njuta av längre dagar under vintern.

Annika said...

BP_
DET är de! SÅÅÅ vackra.
Exakt i Sthlm råder det ju blå skymning under några timmar fram tills att det verkligen ljusnar. Minns att 2:30 var en magisk tid.
Du med alltså, det är många som håller med dig. OCH jag kan förstå!

UppsalaJohanna said...

Va kul och kunna inspirera med inlägg. Har massor av frågor så ska komma fram mer några fler :). Mycket handlar om vardagliga saker som skiljer sig mellan Sverige och USA.

Eldflugor låter underbart. Har aldrig sett sådana själva. Var förvånad av att se kolibris när jag besökte kompisar i Seattle/Nanimo. Det kändes exotiskt på något sätt. Och då gjorde jag min undergrad i Zoologi i Australien.
Jämför man Sverige och Australien är det väldigt skönt när man jobbar i trädgården här att det inte är så mycket ”farliga/giftiga” kryp/insekter. Har ni något speciellt man måste se upp med i trädgården ect?

Ha en trevlig helg!