Thursday, June 23, 2022

Tackar, Otäcka djur? TV-tips, Midsommartankar och Ledig fredag
Torsdag!* Tack!


Tack för era kommentarer igår på ämnet tvåspråkighet. Det var intressant att ta del av era tankar runt detta.
Jag ska även berätta, vilket jag inte gjorde igår, att det svåraste för Karolina vad gäller att skriva (och även läsa) svenska har varit att skilja på å, ä och ö. Hon hade svårare för det när hon var mindre. Med åren har det blivit lättare för henne. 

Nej, jag kan heller inte påstå att Karolina någonsin har blandat ihop svenska och engelska. Men visst har det blivit svengelska ibland. Som, det fittar (HAHA) när det passar och sådant.
Hon har även givit mig onda ögat då jag talat om fack, som i väskfack och dylikt. Komiskt det där.

Ja, när vi är i Närpes talas det ju dialekt där av ett mycket speciellt slag. Närpesiskan är ganska unik i sig själv. En av de äldsta svenska dialekter som finns.
Den har mycket gemensamt med gammelsvenska, men även med dalmål och gotländska. För en oinvigd är den svår att förstå. För mig är den lätt eftersom jag hört den hela mitt liv. Men, jag är dålig på att tala den själv. Jag försöker, men se det är då inte lätt, fniss.
Dock, alla i Närpes talar ju så kallad högsvenska också.   De kan lätt slå över från dialekt till högsvenska när helst de vill.
Karolina förstår en hel del av Närpesspråket också. OCH hon härmar den gärna då hon kan.
  * Otäcka djur?


Jag fick några frågor i förra veckan om det finns giftiga ormar här där jag bor?
Har vi har giftiga insekter och spindlar?
Svaret är ja.  På allt.


Vi har tre giftormar i trakterna där jag bor, skallerorm, cottonmouth och copperheads. Sedan finns det många andra ormar som inte är giftiga. Så jo, ormar finns det gott om. Det är därför jag avskyr att gå i långgräs där man inte tagit hand om vandringsleder och stigar (vilket man oftast är väldigt bra på här). Jag har sett ormar på vandringar, de har legat på (eller strax bredvid) leden. Men jag vet också att det är jättelätt att missa dem och att i misstag trampa på dem.
Jag har även sett ormar här i Reston, och visst tänker jag extra mycket på dem då jag rensar ogräs och sådant i rabatter där grönskan är tät.
Jag vill absolut inte gå i närkamp med någon orm, varken giftig eller ofarlig. Speciellt vill jag inte råka på en giftorm, såklart (PUST!). Nej tack, NEJ!!! 

Jo, vi har giftiga spindlar också. Jag har sett svarta änkor i trädgårdar. Ja även i min egen lilla täppa.
Vi har haft riktigt stora, skräckinjagande spindlar på besök inomhus, wolf spiders till exempel. De lär inte vara giftiga, men de lär kunna bitas hårt om de känner sig hotade.
Det läskigaste med en wolf spider är ändå storleken. Jag är inte rädd för spindlar egentligen, men en wolf spider skrämmer mig ändå just på grund av sin storlek.


En annan giftspindel vi har är brown recluse, de håller sig oftast gömda (som namnet anger) men kan orsaka stora, smärtsamma skador vid bett. 
Blir man biten av en brown recluse ska man söka vård så snabbt man kan.


Vi har många insekter av de slag jag aldrig sett i Sverige, många stora och högljudda saker som flyger, kryper och krälar.


Det farligaste lilla djuret är nog ändå fästingen, precis som hos er därhemma. Vi har många av den sorten också. 
Jag skyller på alla rådjur och hjortar vi har så nära inpå oss. Jag har två goda vänner som bägge lider av kronisk borrelia. Jag känner ännu fler som haft borrelia och blivit friska.
Jag vet folk här som drabbats av andra fästingburna sjukdomar, som Colorado spotted fever
Fästingar är verkligen så otroligt farligt otäcka och jag hatar dem. 


Ibland händer det att någon ser en svartbjörn eller en coyote i grannskapet.
Tvättbjörnar, skunkar, hjortar, rävar, ekorrar och jordekorrar är vardagsmat.


På våra vandringar i bergen har vi sett svartbjörn ett par gånger och även skallerormar.
Skallerorm bara på håll. Svartbjörn på närmare avstånd, men inte hotfullt nära alls (TACK OCH LOV!). 
* Hacks


Nu ska ni få ett riktigt härligt serietips  till livs från mig.
Har ni HBO så SE, skynda er allt ni kan, Hacks!
Jag är i skrivande stund galen i den serien!
Peter och jag håller på att beta oss igenom de två säsonger som ligger ute nu. Serien är verkligen helt underbart rolig och skruvad. 
Den handlar om pensionsmässiga Deborah som varit (OCH är) framgångsrik stand up-komiker med egen show i Las Vegas. Deborahs skämt börjar dock bli en aning dammiga och trötta. Till undsättning (mot bägges vilja) kommer den unga manusskribent Ava.
Generationskrockarna blir många och ibland även mer än komplicerade. Deborah skulle lätt kunna vara Avas mormor.
OCH Deborah vet vad hon tycker, och var hon står. Deborah är självupptagen, divig och van att få som hon vill.
Ava är ung, “woke” och kör sitt generation-z race genom allt. Men, dessa två motpoler lär sig gilla varandra med tiden. 

Serien är stundtals ganska mörk, humorn likaså. Det ligger starka feministiska undertoner i bakgrunden hela tiden. Ava är politiskt korrekt där Deborah inte är det. Men, Deborah kan minsann hon också. Rest assured … 

Skådespelarna är perfekta för sina roller. 
Jean Smart (ruskigt skitsnygg för övrigt) gör rollen som Deborah Vance.
Hannah Einbinder gör rollen som Ava Daniels.
Avsnitten korta, runt halvtimmen. 
Serien har vunnit flera prestigefyllda priser.

GÖR dig själv en jättetjänst och se denna helt underbart sevärda serie! 

* Midsommartankar … NU ska ni därhemma i den höga nord fira midsommar.
Inget kan vara svenskare än den helgen.
Midsommar borde koras till Sveriges nationaldag, för som sagt—inget är svenskare. Midsommar måste väl i Sverige vara den största helgen efter julen?
Jag vet att somliga håller midsommaren som årets absolut största helg. 


Jag är ingen midsommarälskande person. Det är ingen helg jag saknar eller känner vemod över att missa. Faktiskt inte alls. 
Jag tror att det grundar sig på lite olika saker, men mest på att midsommaren omgavs av sådan stress då jag var tonåring och ung vuxen. 
Man “skulle” fira på ett visst sätt och gjorde man inte var det liksom ingen vits, typ.
-Vaddå, sitta i stan??? DU ska väl ut i skärgården? Eller gå på någon jättefest i någons stora hus?
Nej, jag hade inga vänner som hade hus i Stockholms skärgård. Vi hade heller inga vänner som ordnade jättefester i stora hus. 
Just denna press och hets innan midsommar gjorde att jag blev avtänd. TOTALT.
Oftast firade jag med mina finaste bästisar och vi var hemma hos någon av oss och åt det “man ska”, men vi festade inte per se. 
Jag tror vi var ganska nöjda med det ändå … Men hela tiden kände vi nog att vi inte riktigt var “där man skulle vara”.
Fånigt. 
Önskar att jag kunde säga till de 15-23 åringar som vi var att det var BRA som det var.
Vi hade inte behövt stressa eller känna oss dumma då vi var kvar i stan. Vem bryr sig?
Skulle önska att jag bara kunde säga till oss, kör ert race, gör det ni vill, det spelar ingen som helst roll. Bara vila i hur NI gör och ha så roligt ni kan, ni tjejer som ändå är SÅ himla bra kompisar. Midsommar ska ni fira som ni vill och totalt känna er tillfreds med det.

När midsommardagen grydde var det en skön känsla inom oss.


Bild från iStock.


Jag tog med mig detta när jag flyttade till USA.
Det var så skönt att midsommaren inte firades här, att det var en vanlig fredag bland andra fredagar. Om jag hade bott kvar i Sverige hade jag alla gånger förlikat mig med midsommaren med åren. De gånger jag firat midsommar hemma i Sverige sedan jag flyttade hit har ju varit helt underbara eftersom jag varit med dem jag älskar och tycker om. Vi har då verkligen kört efter eget tycke och smak, och samtidigt varit traditionsbundna vad gäller maten.
Men inte med press och påtvingat festande som oinbjudna gäster. Det har varit fina firanden.


Ett underbart minne var då vi var i Småland (i svågerns hus) och det hade regnat hela dagen. Vid midnatt blev det uppehåll och vi gick ut i skogen och gick en runda. 
DET var magi, det var så lugnt och tyst. Naturen låg i halvdager och vi såg lysmaskar på marken. Å vilket fint minne det är.
Skulle jag fira midsommar hemma idag hade jag velat vara på landet i en stuga, bara med några få som sällskap. Det där med festande på midsommar har jag helt lagt på hyllan. 


Midsommar är också en helg som är svårflyttad. Dock, den firas stort ändå av många, många svenskar utomlands. 
Jag har sett flaggningar online om midsommarfest inne i DC i helgen. Jag vet också att IKEA har en midsommarfest idag eller imorgon (minns inte vilken dag).
Ska jag gå på någon av dem? Pfft … nej … 

Midsommar är svårflyttad eftersom den är så nära sammanvävd med svensk natur, naturromantik och ljusa sommarnätter. Här är det mörka nätter, ja nersvarta. Det blir absolut inte den rätta midsommarkänslan här. 
Visst, det blir alternativt såklart.
För många utlandssvenska midsommarälskare funkar det toppen. Men för mig som inte bryr mig alls så struntar jag blankt i det hela om det bara är Peter och jag. Bild från Peterlarson.net


Jag har varit på midsommarfester hos svenska vänner här, många gånger. Det har varit trevligt, men om jag ska vara ärlig har jag nog sett på dem mer som sommarfester med svenska flaggor än midsommarfester.
Att jag själv skulle ordna en midsommarfest finns inte på kartan. Bryr mig alldeles för lite. 


Jag tror också att min antimidsommarpersona ligger lite i barndomens tvång att dansa runt midsommarstänger med en massa okända människor. Ogillade det något enormt som barn, att hålla en främmande vuxen eller ett främmande barn i handen … Nej tack, tyckte jag som liten flicka.
OCH sen dessa hemska ringlekar, som skära, skära havre och flickan hon går i ringen. NOOO!


Haha, nej inte ens idag vill jag dansa runt en midsommarstång. Jag kan titta på och sjunga med, men jag kan lätt avstå dansen.

GUD vad trist jag låter, jag ser ju det i min text. Men det är som det är. Take it or leave it.


THAT being SAID, jag vet att jag hade omvärderat det hela om jag bott kvar i Sverige och hade fått utveckla min midsommarsjäl.


Som sagt, vill gärna höra hur DU känner angående denna storhelgers storhelg?
Jag vill jättegärna höra vad just DU ska fira midsommar imorgon?
Om du bor utomlands, ska du fira?
Hur firar du resten av midsommarhelgen?
Hur skulle du VILJA fira den om du fick bestämma helt själv?
Jag tycker det vore så trevligt (och mysigt) att få ta del av era tankar. 


* Bloggledig fredag.


EFTERSOM det är midsommar imorgon så tar jag ledigt härifrån.
Ni är iallafall fullt upptagna med sill och potatis, kransbindning, midsommarstänger, lekar, grillande och sång, hihi! Precis som det ska vara. 
Vi syns på tisdag igen!


  ***


Med detta önskar jag dig en midsommar som blir precis SOM du vill ha den!
Ingen press, ingen stress. Inga måsten.
Bara just precis som DU vill fira!


TREVLIG MiDSOMMAR!!

27 comments:

Anonymous said...

Glad midsommar Annika🥰 Vi ska fira morgondagen tillsammans med makens dotter och familj. Ska bli mysigt med dans, glada barn, sill och grill! Som barn tyckte jag det var kul med dans runt midsommarstången. Likaså när barnen var små. Nu är det mer än tre år sedan människor kunde samlas, resa stången och dansa! Ska bli extra festligt i år! Inte ska det regna heller! Tjoho!! Minns aldrig några måsten i min ungdom, bara tyvärr för mycket fylla hos många!

Tack för serietips! Gillar att ligga o titta innan jahaja sova. Du, det räcker med huggorm, brännässlor och fästingar! Skallerormar, svarta änkor och svartbjörnar kan jag vara utan!

KRAMAR Anna / Channal

Yvonne said...

Midsommar är för mig inte heller sååå viktig, gillar att äta typiska maten, avstår mer än gärna dansen och en kliande krans i håret, ha, ha.

Stressen om att man absolut måste göra något "stort" minns jag och när jag flyttade till Stockholm var ju Sandhamn ett måste nästan. Så här när man tittar i backspegeln var det egentligen inte så trevligt alla gånger, med alla som fått i sig alldeles för mycket, sova i blöta tält osv. Tälta gjorde vi alltid i Norrbotten under midsommar och som jag minns så regnade det varje midsommar. Vi åkte till Pite Havsbad i Piteå, 30 mil enkelresa och firade midsommar.

När våra barn var små var vi i närområdet (Åkersberga eller Vaxholm) och de fick dansa runt stången och gå runt där det oftast fanns lotter att köpa, fika och glass. När de var nöjda åkte vi hem och åt mat.

Här i Spanien firar vi med ett gäng bestående av utflyttade svenskar, spanjorer och någon från England. Sista budet var 26 personer och det är knytis så alla bidrar med något. Vi ska fira den först på lördagen då många jobbar på själva midsommarafton. Vad vi själva gör imorgon, ja det får vi se. Inga större utsvävningar skulle jag tro. Här är ju vädret aldrig några problem, utan man måste tänka på att inte börja för tidigt då det är sååå varmt.

Tack för tipset med serien, vi har inte HBO så får se om den kommer på Netflix någon gång. Just nu kollar vi på ditt förra tips, Keep sweet pray and obey, helt sjukt hur det ens kan förekomma i ett modernt land.

Fy vad läskigt med era ormar och spindlar och för att inte tala om björnar, vill nog inte möta någon av dem någong ång i livet.

Hoppas du får en fin vanlig helg säger jag och skickar en stor kram.

Anonymous said...

Jag har heller aldrig förstått poängen med midsommar och är övertygad om att detta svala ointresse i själva verket är rätt utbrett. Jag blir alltid förundrad när man börjar veva på om hur helig denna högtid är, att den borde vara nationaldag, yada yada…förstår inte behovet av att perpetuera den myten. Men ingen vågar sticka hål på den där fantasin.

Jag skulle gissa att det är en minoritet som kommer i närheten av en midsommarstång, skuttar runt i ringlekar, som sitter på stora fester eller middagar i galanta skärgårdsvillor eller ens små stugor. Skulle tro att det enda som är ett hyggligt vanligt minimifirande är att äta sill (samma sill som på påsk och jul…), men å andra sidan är det inte en rätt som faller alla i smaken. Numera har dessutom minst 25 procent av befolkningen utländsk bakgrund och därmed förmodligen en ljummen eller obefintlig relation till den här myten. Skulle också tro att de regionala variationerna är stora.

Jag förutspår att midsommar under det kommande halvseklet fasas ut som helgdag (inte minst i takt med den demografiska utvecklingen, där etniska svenskar bara kommer att vara en av många minoritetsgrupper i landet) och blir en kuriositet för de som är särskilt intresserade. Den som lever får se.


Helén

Malin said...

Känner igen det där med stressen att man alltid skulle hitta någon rolig midsommarfest att vara på när man var yngre. Oftast blev det inte någon jättefest, och det blev kul hur man än gjorde.Så stressen var helt i onödan.

Innan pandemin firade vi med ett kompisgäng sen ett antal år tillbaka. Det började utan barn och genom åren har det tillkommit ett antal ungar, och det har ibland varit med "extra" familjer som värdparet bjudit in. Det har varit trevliga fester. Men under pandemin valde vi att inte vara med utan firar sen dess istället tillsammans med mina föräldrar och syskon med familj, samt ett par vänner till mina föräldrar som brukar sluta upp framåt kvällen. Så kommer vi nog fortsätta, för jag tycker det är så skönt och avslappnat, och barnen har roligt ihop med sina kusiner.

För mig känns inte midsommar som den viktigaste högtiden. Den svenskaste kanske, men inte den viktigaste. Har varit utomlands några gånger just runt midsommar och då inte brytt mig alls att det råkat vara midsommarafton.

Mamma C said...

När vi bodde i Sverige var det alltid midsommarfirande i den lilla byn där vi bodde. Vi samlades i parken och hade med oss egen fikakorg (jordgubbstårta). Man dansade runt midsommarstången och det var lite lotterier med.
Efter det gick var och en hem till sitt och fortsatte firandet. Vi hade våra föräldrar oftast som firade midsommar med oss. Vi åt sill som man ska och grillade på kvällen.
Nu när vi bor i Spanien tar vi cyklarna och åker ner till stranden. Har med oss egen picknickkorg med sill och potatis.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Apropå ormar så har vi inte sådana här på Madeira. Det kom ett rykte i sving här för några veckor sedan på en fb-sida att någon hade massor av småsmå ormar i sin trädgård och hon menade och trodde det verkligen men alla visste att det inte var fallet, vilket det inte heller var. Hon hade vanlig bandmask, svart i sin trädgård. Sådana har vi också men ormar saknar vi. Eller inte alls egentligen. Det är tryggt att vandra här. Spindlar, ja, de finns, men inte sådana som ni har i USA.
Fästingar finns trots att det inte finns varken rådjur eller hjortdjur här. Det är fåglarna som sprider fästingar och allt varmblodigt får besök.Kor, hästar, får, getter, råttor, ekorrar, harar, katter, hundar....allt som är varmblodigt och så vi människor då också förstås. Att vi har mycket rådjur och hjortdjur i Norden betyder förstås att de får fästingar de också. Men de är inte dom som är de ursprungliga fästingbärarna, det är fåglarna. Fästingarna har det bra, de tar sig fram överallt de små kräken.

Nordengruppen på Madeira kommer att träffas i Catarinaparken på midsommardagen, ta mat med sig och blomsterkrans i håret och jag har förstått att en liten midsommarstång också ska resas. Om vi går dit överhuvudtaget vet vi inte. Vi firar inte midsommar traditionellt, har inte gjort det på många, många år p.g.a. det vi sysslade med under dylika helger, Vi jobbade helt enkelt och när vi inte gjorde det drog vi till havs och fiskade strömming istället. Få se vad vi gör? Vi vet inte, kanske vi går förbi och träffar de andra på vägen hem när vi har varit ute på vår dagliga vandring.
Vi är inte speciellt traditionella överlag och här vet de ju inte ens vad midsommar är.

Sommarkramar över havet!

Anonymous said...

Glad icke-midsommar Annika! :-) Oj, vad det var längesedan jag var inne och kommenterade dej här. Blir mest instagram nu...
Jag tycker midsommar är så härligt! Älskade det som barn men framförallt när barnen var små och vi åkte iväg till ngt ställe och dansade runt midsommarstången (japp, gillar det)
Nu när barnen inte längre firar gillar jag att göra olika saker, inte samma plats med samma människor år efter år. För oss blir det kryssning med man och vänner. Kram från Anette!

Annika said...

Anna:
Låter supermysig!!
DU är en mifsommarälskare, det hör jag. BRA det!
Det är ju en så stor dag!
Jag skulle tro att de allra flesta ÄLSKAR den!

Du skulle gilla Hacks, Anna. SE den!!
SÅ bra!!

Jag vet, skippar också gärna ormar och skit. FNISS!

Ha det bäst över helgen!!

Stor kram!!

Annika said...

Yvonne:
Maten ja, liiiiiite sugen är jag på sill och potatis, erkänner det. MEN jag orkar inte ta mig till ngn affär som säljer Abbas.
Funderar på att laga Toast Skagen imorgonkväll. Det kan vara gott.
Men annars blir det inget av det "som skas" ätas.

Ja gud ja, Sandhamn var så stort, Grinda också!
Vaxholm likaså. Men var på Sandhamn var det nog det tjusigaste av allt.
JUST de ställena var högstatus på midsommar. USCH vad trött det gjorde mig och än idag kan jag känna hur det kändes med all denna press.

DU åkte minsann långt då du firade midsommar i ungdomen.
Och dom du säger, det regnade och var kallt ofta, ofta. Tälta har jag också gjort på midsommar ngra ggr.

Ja och sen när dina barn var små tycker jag det låter som ett väldigt lagom firande.

Ni kör precis som på de fester jag varit på här.
En blandning mellan nationaliteter, vilket ÄR kul!!
Vi kör alltid också på midsommardagen eftersom aftonen är en helt vanlig här, precis som hos er.

Keep Sweet, vad BRA att du kollar den!! Visst är det häpnadsväckande!! Helt otroligt är det.
Ofattbart. OCH hur de KAN fortsätta som de gör än idag.
De lever liksom i laglöst land. VILKET jag fakaitkt inte riktigt fattar.

TACK kära Yvonne, önskar dig en riktigt fin och bra helg och att ni ska få kul på lördag!!!
KRAMAR!!!

Annika said...

Helen:
Välkommen hit!! Tror att du är ny här.
Ja, du har nog rätt. Vi är nog många som känner lite avog mot midsommaren, men de flesta kniper om det. För då anses man lite knäpp!! HAHA. Skiter i det, så känner jag ... så ---
Nämen, det där med att midsommar "egentligen är den sanna nationdagen" köper jag. Den 6 juni är ju rätt oklar ändå. Om man ser det till hur det firas och hur mkt fosterlandskärlek många nog känner på just midsommar så är den dagen så mkt mer "nationaldagig". Skulle nog gärna se att det blev nationaldag av just midsommar ändå.

Det var säkert mer press på 80-talet när jag fick mitt stora antimidsommarkänn.
Då var det ett stressmoment.

Njea, tror du verkligen att midsommar kommer att fasas ut som helgdag?
Fastän jag bryr mig noll hoppas jag verkligen inte det.
DET är ju en stor dag, och en jättestor helg i dagsläget ändå.
Det skulle vara roligt att veta hur många som går till en stång och dansar imorgon? Hur många procent av befolkningen som tar sig dit.
Lika intressant att veta hur många som kör med totalt trad.mat etc.
Nysvenskar kanske inte bryr sig lika mkt. MEN å andra sidan ser jag ju här hur alla firar 4 juli och Thanksgiving oavsett ursprungsland.
Skulle därmed vara intresserat att veta hur många invandrare i Sverige som anammar midsommaren i någon form?

Som du säger, den som lever får se ... Det blir intressant att se hur det går med utveckligen av midsommar och för den delen med 6 juni likaså. Tror dock ända på midsommarens enorma styrka.

Varmt välkommen tillbaka!

Annika said...

Malin.
DET var jobbigt, och det var i den vevan jag flyttade hit.
Så jag är kvar i den i mångt och mkt.
Har aldrig fått "kultivera" min midsommar och gjort den till min egen sas.
För ja, det var verkligen en PRESS då jag var ung.
Eller hur, stressen var helt i onödan. Vi hade ju våra bästa vänner med oss ändå liksom.
GAAHH!! Skulle vilja ruska om oss som unga.

ÅÅ vad jag tycker ditt firande imorgon låter lagom och fint.
Kan tro att många la om sitt firande iom pandemin, precis som julen. Man insåg då hur skönt det var i mångt och mkt att göra på annat sätt.
JAG hade gjort som ni, lätt. Det där med kompisfester blir ofta så stort, och nya kommer med och så blir det ännu större.
JAG gillar ert nytänk!
DET kom en del bra sånt ur viruset trots allt.


Du ser, du är halvljummen du med. Vi är nog ganska många som är det.
Just det, det kan vara en befrielse att vara utomlands just den dagen.

Malin, ha en finfin dag imorgon. JAG gillar ert tänk!!!

Annika said...

Karin:
Inga ormar på er ö!!
DET är ju härligt! Då slipper du den skräcken på era vandringar iaf.
HIHI, ja maskar är bra at ha i jorden. Kul att den kvinnan trodde att det var ormar.
Vet du om farliga fästingburna sjukdomar är vanliga hos er?
Här är det ju så många som blir sjuka.
Du har rätt i att fästingar sprids med djuren av allenhanda slag.
Vet att min moster och mamma brukar säga att deras kor under barndomen var fulla av fästingar som de fick plocka bort.
Men det känns som om fästingar blivit farlgigare med åren.
Ja, vad gör de krypen för nytta???

Yes, kan tro att nordengruppen på Madeira kommer att fira.
DET är en stor helg bland utlandsboende nordbor.
Du vet vad jag skulle gjort, struntat i det.
HEHE.
Men ja, på tal om alla år på Pettas så kan jag verkligen förstå att ni inte firande midsommar med buller och bång.
Lätt.

Karin, den bästa av helger önskar jag dig på din ö i havet!!!

Annika said...

Anette.
DESTO roligare att ha dig här nu.
Skiver ju inget på Insta, bara en mening eller så, haha.
Så det är här du finner mig.
Alltid kul att hitta en kommentar från dig här, Anette!!

Jag vet att du alltid gillat helgen. DET är bra. KUL för dina barn också att de haft föräldrar som älskat den.
K vet knappt vad det är, hehe.
Jodå, men inte har vi firat den som ni, inte ens i närheten.

Anette, kryssning for the WIN!!!
Tycker det låter perfekt. Speciellt nu med vädret ni ska få!!!

Kramar och ha en riktigt fin midsommar!!!!

AnnMarie i Colorado said...

Ja fästingar är verkligen otäcka. Som du vet hade jag en fästingsjukdom förra sommaren, babesiosis, det är en dödlig sjukdom om man inte får behandling i tid. Babesiosis är en parasit och behandlas med malariamedicin i första hand. Jag är glad att min man insisterade på att jag behövde uppsöka emergency care och att dr där tog blodtest för både lyme och babesiosis (som är ganska ovanligt).

Sonen hade lyme när han var 10 ungefär, men det är otäckt hur det kan ligga kvar i kroppen och kanske komma tillbaka långt senare. Han har varit frisk, så vi hoppas det fortsätter så.

Brysselkakan said...

Ormar är det värsta jag vet...

Midsommar! Ja, det är nog den viktigaste helgen för väldigt många. Vi har absolut noll traditioner. Tills jag var 18 hade jag inga som helst minnen av svensk midsommar eftersom vi från jag var 8-9 år alltid bilade runt i Europa i husbil vid den tiden på sommaren. Och våra barn gillade inte midsommarfirande. Vår nya tradition är att åka ut med båten, ensamma i någon vik med god mat, ljudböcker eller serier på paddan. Lite Yatzy och bara mysa. Fast det gör vi ofta så inget speciellt för midsommar!

Önskar dig en fin helg!

BP said...

Visst har/hade vi kompisar ute i skärgården. En av dem hade till och med en egen ö. Vi blev alltid bjudna dit, men efter första gången liggandes i tält med regnvattnet som gjorde att luftmadrassen simmade fritt, tyckte vi inte längre att det var så värst roligt. Sedan var man ju "tvungen" att dansa "små grodorna" runt majstången, bada bastu och hoppa i iskallt östersjövatten. Så, nej. Vi har mest hållit oss på land med gott att äta och dricka. Vi är ju inte så värst mycket för bemärkelsedagar...

Anonymous said...

MIdsommar hemma på vår fina Gammelgård var jättekul
Vi barn fick komma och hjälpa klä stången tidigt på
Midaommarafton, Senare på eftermiddagen restes stången av starka karlar. Spännande! Skulle dom lyckas? Sen kom spelmanslaget och folkdansarna. Ox Dansen var min favorit! Det sena 30- tidiga 40-talet,
Min familj har firat Midsomrar i Dalarna och
alltid gillat det. Här firas ingen MIdsommar;
inte rätta atmosfären. Ha en glad veckända.
Ruth i Virginia

Äventyret framtiden said...

Annika,

ja, folk blir sjuka i borrelia och TBE här också, som svar på din fråga men kanske inte i samma storleksordning som hemma på Åland där varevigaste en har haft borrelia. Det hör nästan till , haha...Jag har haft borrelia tre gånger och TBE en gång( kan bara ha den en gång, blir immun av den, tack och lov)
Glad Midsommarhelg, jag gör som du, lämnar bloggandet för alla är ändå ute och dansar runt stången och leker grodor ;)

Susjos said...

Tack för serietipset!
Jag gillar midsommar, kanske mest för det känns som sommaren börjar nu, och vi har haft så underbara midsomrar med våra barn och och goda vänner och deras barn, faktiskt har vi inte dansat runt midsommarstången med dem, utan ätit silluncher och grillat på kvällen vid vår stuga i Roslagen, och så detta underbara LJUS, dessa ljusa midsommarnätter!
Som barn har jag nog dansat runt midsommarstången och sjungit, i tonåren var det väldigt mycket festande och campande i Stjärnsund i dalarna eller i Säter, puh!
Men jag har också jobbat en hel del midsomrar, jobbar man inom sjukvården så...
Ha det gott!
KRAM

Anonymous said...

Sen på att kommentera här, skyller på värmen som rådde under helgen. ;-D

Intressant med Karolina och svårigheterna med å, ä och ö. Logiskt dock, eftersom bokstäverna i sig inte finns på engelska. Hade hon svårt med själva ljuden också? Eller finns det något annat ljud hon har tyckt varit svårt?

Du skriver att Karolina blandade ihop vissa ord, har hon gjort likadant med grammatiken? T.ex. ordföljd? På svenska vänder vi ju på ordföljden i vissa fall, t.ex. "Igår badade jag i en sjö", inte "Igår jag badade i en sjö" (Vilket vore det logiska med tanke på att vi säger "Jag badade i en sjö igår.").

Ber om ursäkt för utfrågningen, haha, men jag tvåspråkighet är så intressant och jag möter den ju varje dag under terminerna.

Fyyyyyy vad äckigt med de giftiga ormarna och spindlarna! Skallerormar är ju hemska, ja, alla ormar är otäcka, men giftiga är förstås ännu värre. Otäckt att du måste ha koll på ormar när du rensar ogräs. Sådant slipper vi tack och lov här!

Annika said...

AM:
Hej vad Kul att se dig i bloglandia igen!
Ja, jag minns att du var sjuk.
Fästingar är helt vidriga insikter-
Jag kände en person (inte ens fyllda 45) som fick fästingburen TBE. Hen var sjuk, som ett kolli, i många år innan hen slutligen dog.
Fruktansvärt blev det för hen och hens familj.
Ja, vilken TUR att ni kom iväg till läkare.

Precis, jag har två goda vänner här som bägge har kronisk borrelia. Fästingar, vilken nytta gör de engtligen på jorden?

Annika said...

Brysselkakan:
Jag är rädd för dem då jag är ute bland högt gräs. Gillar inte när leder inte sköts som de ska.
USCH:

Midsommar ja.
Nej, bryr mig noll också.
Dina midsomrar som barn låter trevliga.
Och NU vet jag ju att ni hade en jättefin midsommarhelg på båten. Underbart!!

Annika said...

BP.
Du fick såna där midsomrar som "man ska" ha.
Med egna skärgårdsöar och allt.
HAHA, mindre kul med regn och annat. PUST!
Såklart.

Annika said...

Ruth;
Klart du som dalkulla har jättefina minnen, haha. FATTAS bara.
Nej, men det låter jättefint.
Nej, ingen vits att fira midsommar här. Hela känslan saknas och det är helt OK!!

Annika said...

Karin:
Tack för info!!
Ja det är samma här, känns som om "alla" har har har haft skiten.
TBE, känner en som avled av det. Men innan dess var hen sjuk i många år. Hen blev aldrig mer sig själv. SÅÅÅ otroligt vidrigt och ofattbart.
Fästingar alltså ...
Kramar!

Annika said...

Susjos:
Låter som jättefina midsomrar, verkligen.
Av det där sättet de ska vara.
OCH på landet i en stuga om midsommaren i Sverige ÄR magi!!
Ren magi!!
Förstår att du jobbat många midsomrar.
Kramar!

Annika said...

Ano.
JA nu har ni minsann varmt. Inte så kul va ...

K ja, nej det var värre förr med blandningen av å, ä och ö.
hon har grejat det med åren.
Ordföljden ... ja den kan nog bli lite fel ibland, det kan det.
Men för det mesta bli det rätt ändå. Dt blir aldrig så "gravt fel" som i dina exempel.
DET
är mkt intressant med tvåspråkighet.

Ormar ja, inte kul.
Alls.
Var ute och rensade idag, och ja, jag får liksom kolla i väldigt täta hostabeständ och under täta hortensior etc.

PUST! HIHI!