Friday, June 10, 2022

Skolavslutning
Hej och godmorgon fredag!Det mesta känns just nu bara som kaos och elände. Flyg som inte går, vedervärdiga flygplatser med köer som är mardrömslika, eventuell flygstrejk hotar till råga på allt nu också.
Därpå kan vi lägga till bekymmer på det privata planet vad gäller äldre släktingar och deras hälsa.
Sten på börda. Hela tiden. 
Just nu är det inte så mycket som känns jättekul, och resorna i sommar ser jag mest som ett stort berg som måste bestigas. Men, det är bara att sitta ner i båten och hoppas att stormarna ska lugna sig. 
Livet …Idag går skolorna i Fairfax County på sommarlov. Sommarlov är ju verkligen något mycket speciellt och roligt.
När jag var litet skolbarn låg sommarlovet framför mig som en enda evighetslång sträcka. Det fanns så mycket roligt att se fram emot. Dessutom var frihetskänslan enorm.
Ja, ni känner säkert igen er från er egen uppväxt. Sommarlov var verkligen totalt underbart härligt och ljuvligt. 
Säkerligen tycker dagens barn precis detsamma som vi tyckte en gång anno dazumal.Skolavslutningen inför sommarlovet var ju dessutom underbart härlig.
Den dagen klädde man upp sig och kände sig JÄTTEFIN!! Alla hade nya kläder dagen till ära.
Kyrkan först, sen klassrummet, present till fröken och sen LOV!!!
På tal om fika och så brukade min mamma alltid baka en tårta till oss på avslutningsdagen. Vi fikade tillsammans hemma hos oss med kompisar och sen gick vi ofta ner till Mälaren (Kanaan eller
Ängbybadet för vår del) och tog ett dopp. Ofta nog var det nog årets allra första bad, tror jag.


 
Här tror jag att vi går ut femman respektive tvåan.  Jag och mina kompisar Mari-Louise och Helena.  Sara, min lillasyster, står längst fram.Sen var det sommarlov med kompisar varje dag. 
Badstranden med både vänner och familj.
Sen åkte vi till bästa stället på jorden, till mormor och morfar i Närpes. Ja, just där vi idag har vår sommarstuga.
Den plats som min gammalmorfar köpte vid havet år 1930 och även den plats han fick sig tilldelad av byn då man styckade upp tomter vid havet till bönderna som skulle ha sommarbete för sina kor.
Min moster har idag sin stuga på den tilldelade biten, medan vi har vår stuga på den tomt min gammelmorfar köpte. Det är bara två kilometer mellan platserna. Bilvägen. Går man längs stranden går det mycket fortare. Ja, och de ligger vid det underbara Ledörsundet.
Så där var vi hela somrarna och lekte, både vid havet och på mormors och morfars bondgård uppe i byn. Perfekta somrar.
Somrar som vi sen även gav till våra barn.
Jag brukade säga, vem behöver sommarläger när vi har skären. Bättre sommarvistelse finns inte. Dessutom slapp jag alltid bekymra mig över det som mina amerikanska (och även somliga svenska) vänner fick börja planera för redan i januari för sina barn, att få in dem på ett bra läger över sommaren. 
Karolina sista dagen i Kindergarten sommaren 2002.  FÖR 20 år sen!!  GALET!!Återigen, jag har ju berättat om amerikaner och deras korta semestrar. 
Sommarloven är dock långa och ingen förälder kan ta den tiden med sina barn om bägge yrkesarbetar. Yngre, och även äldre barn, måste ha sysselsättning.
Sommarläger är en STOR business i USA. Det gäller att få både barnpassning och aktiviteter för sina telningar. Man måste anmäla barnet tidigt. 
Det finns många dagläger, men även läger dit man åker på flera veckor. Lite som kollo en gång var i Sverige.
Finns kollo kvar?
Berätta för mig!
Jag har aldrig varit på kollo, och jag vet att jag inte skulle ha tyckt om det. TACK och lov att jag slapp. TACK och lov!
Men här är det ju många som inte har något som helst val, som sagt. 
Att vara på sommarläger här i USA är inte billigt heller. Tvärtom. Det kostar bra mycket pengar. Det är inte lätt att ha barn här alla gånger.Jaja, det här var ett lite spretigt sommarlovsinlägg så här på fredagen.


Jag hoppas att DIN helg ska bli riktigt fin på alla sätt.
Jag ska försöka göra det bästa av min också.

20 comments:

Elisabeth said...

Blir det inte sommarlov ovanligt tidigt hos dig i år? Min känsla är att eleverna brukar sluta minst en vecka senare, eller har jag fel?

Där jag jobbar slutar eleverna inte förrän nästa vecka, ettorna och tvåorna den 16 och treorna den 17. Dessvärre blir det inte någon gemensam avslutning för ettorna och tvåorna, utan varje program gör som de vill. Det jag tillhör ska spela brännboll, vilket går bra, bara jag slipper vara med och spela. ;-D Studenterna har dock förstås gemensam avslutning, i år även med kortege och normalt utspring. Det är SÅ roligt att de här eleverna får en vanlig student, efter att ha fått i princip halva sin gymnasietid påverkad av pandemin.

Jag vet faktiskt inte om kollo finns kvar, men en del sommarlovsverksamhet tror jag existerar. Mina elever är ju dock för gamla för sådant, så jag har inte jättebra koll på det. Däremot ordnar kommunen kommunala sommarjobb, s.k. feriepraktik (fånigt namn!), där ungdomar jobbar i tre veckor till lägre lön än ett vanligt jobb och utan att ersätta någon ordinarie personal. Det är en bra grej, för att få ett vanligt sommarjobb i Sverige när man är 16, 17 är inte lätt, om man inte har kontakter.

Beträffande kollo är jag som du; hade inte gillat det. Några somrar var jag på ridläger, vilket var jätteroligt, men dels handlade det om högst en vecka (ofta snarare fem dagar), dels var fokus just hästarna. Resten av somrarna handlade om kompisar och några resor.

Fin bild på dig med kompisar och syster! Det går verkligen att se att det är just du på bilden.

Yvonne said...

Verkligen en snurrig värld vi lever i idag, är nog bara att hänga med i alla snurr och hoppas på det bästa

Tror inte du/ni behöver oroa er för resorna i sommar, kanske ändring en dag hit eller dit, men inte tror jag SAS går i putten helt. Synd bara att piloterna återigen ska börja bråka i känsliga tider. Då gräver de sin egen grav vad gäller jobb i SAS iaf, gäller ju nu att få tag i investerare och det finns visst några intressenter sägs det, hoppas på Lufthansa i så fall. Tysk ordning och reda!

Sommarlov, ja, hemma tror jag de går sista dagen idag och lärarna en vecka till. Har inte samma koll längre sen jag slutade jobba och inte har skolbarn längre. Skiftar ju också var i landet man bor, totala antal skoldagar har alla samma iaf.

Kollo vet jag inte om det existerar längre, kanske har alla (dyra) läger tagit över och sen eftersom Fritids har öppet alla lov nu för tiden så är det inte samma behov längre för föräldrarna att ordna omsorg för barnen. Tror nog många ändå fixar och trixar för att få ihop sommaren för att barnen inte ska behöva vara i skolmiljön hela sommaren.

Så söt bild på Karolina och dig med kompisar och syster, tycker Karolina är lite lik dig när man jämför bilderna.

Hoppas du får en jättefin helg och kan släppa funderingarna på resandet, det kommer lösa sig det är jag helt säker på. Kan vara bökigt just den dagen men redan nästa har man glömt det. Hoppas dina äldre släktingar också kryar på sig snabbt.

Stor kram från ett soligt och varmt och skönt Spanien

bettan said...

Här är det studentavslutningar i en-och en halv vecka. Barnbarnens sista skoldagen är den 17/6.

Gång efter annan noterar jag att trots vår åldersskillnad har bi ungefär samma minnen om hur det var.
Jag började sommarjobba när jag var tolv år. Passade två bröder 2 och 4 år vars mamma jobbade natt och måste sova på dagtid. Fattar inte vilket ansvar man fick ta? Barnen skulle vara tysta inomhus så mamman kunde sova.

En av min mors uppfostringsmetoder var bl a att hota med kollo. Det var min största fasa att jag skulle skickas iväg tre veckor. Kommer ihåg hur jag andades ut när sista anmälningsdatumet var över.
Hota, muta, lura är tre gamla beprövade uppfostringsmetoder man inte ska underskatta😉
Tack och lov slapp jag kollo.

Jag har ingen aning om det finns kollo i den mening som du beskriver men vet att socialförvaltningen kan bevilja sommarvistelse för barn av olika anledningar.

KRAMAR!!

Anonymous said...

Stör mig på stavfel men så blir det när jag skriver från telefonen.

BP said...

Även här var det den stora "skolavslutningsdagen" idag i nollåttaland alltså.
Det där med flygstrejk utöver alla problem man fått på grund av pandemin är inte roligt. Å då har USA valt att skippa alla krav på Covid-tester med mera från och med söndag. Vill inte ens tänka på allt kaos som det kommer att leda till.
Vilka härliga bilder på dig, din syster och kompisarna. Å det är roligt att se att Karolina på den bilden är en kopia av sin pappa, men hon som vuxen är mera lik dig. Så skoj att se:-)
Ha en riktigt trevlig helg trots allt elände...

Annika said...

Låter ledsamt allting - och politiken är ju verkligen inget att hänga i julgran! Om det är nån tröst så reste mina vänner mellan USA och Sverige häromdagen och köer och security och sånt var väldigt okej, inte besvärliga alls (och då har han inget EU-medborgarskap så måste gå i den kön).

Jag minns skolavslutningarna och - i mitt fall - den enorma lättnaden jag kände att jag inte skulle behöva gå tillbaka till skolan på flera månader! Klänningarna, buketterna med syrener och prästkragar. sång och flaggor.

Minns även de där första ljuvliga sommarlovsmorgnarna då man inte behövde stressa någonstans utan vaknade till ett lugnt hus, kunde ta sina frukostflingar och sätta sig framför TVn med sommarlovsmorgon på (Solstollarna!) och bara vara. Solen strilade in genom persiennerna då.

Vi var på läger på somrarna - ridläger, seglarläger, smådjursläger, 4h-läger - fick även vara med mormor delar av tiden. Mamma pusslade för att vi inte skulle få alltför tråkigt under sommarlovet. Vet inte om kollo finns kvar men min känsla är att sommarläger är mycket mer ovanligt för mina svenska kompisars barn än det var när jag var liten.

Hoppas saker och ting lättar och att era äldre släktingar har det bra mitt i allting.
Kramar!

Channal said...

Vilka underbara bilder! Så kul att se dig i femman. Jag har precis lämnat en femma. Underbar ålder och årskurs. Självklart finns kolla. Har två i klassen som ska åka. De är gratis och prioriteras av olika skäl. Sen ordnar Fritidsgården massor av kul under sommaren. Hajk bla. Inte alla som har två föräldrar och kan ta ledigt. Mina båda föräldrar var yrkesverksamma. Minns att de delade på lovet och hade några veckor tillsammans. Vi bodde i Oxelösunds skärgård hela somrarna. UNDERBART! Älskade mina sommarlov. Sommarlov är som smörkola i munnen. Hoppas allt ordnar upp sig nu med resan och allt annat och att den närstående snart blir bra! KRAMAR Anna

Mamma C said...

Fina bilder på dig när du var liten.
Ser att Anna redan skrivit att kollo finns kvar.
Jag själv var aldrig på något kollo. Hade både farmor och farfar och mormor och morfar rätt nära oss.
Men vet att jag var på ungdomsgården när de ordnade roliga saker under sommarlovet. Men då var jag lite större.
Ha en fin helg nu.
Kram Carin

Humlan said...

Jag hoppas att det ska ordna sig med ditt resande, men jag förstår att du oroar dig. Jag ska flyga nästa helg, men då ska jag flyga till Bromma, så det borde fungera om man bara tar lite extra tid på sig. Oron för de äldre som man har omkring sig kan verkligen ta på! Hoppas det blir bättre och att ni kan släppa oron lite!

Vi har väldigt lika minnen från skolavslutningar och sommarlov även om jag var i Vasa skärgård. Din beskrivning av sommaren på skären liknar verkligen mina fantastiska somrar. Något kollo var aldrig aktuellt och jag är inte så säker på att jag hade gillat det heller.

Jag förstår att du ser fram emot din semester på skären, hoppas nu att resan går bra också!

Kramar!

Bloggblad said...

Koloni - det var min barndoms stora trauma. En vecka varje sommar som jag grät mig igenom ... mamma och pappa var på en stor kongress som var deras stora sommarupplevelse. Och min fasa ... längtade ihjäl mig. Dagarna var nog kul, minns inte mycket av dem, men kvällarna ... när jag längtade!

Jag älskade skolan, sommarlov var tråkigt. Då VILADE mina föräldrar på sin semester. Sååå tråkigt. En vecka i tält, några dagar hos mormor eller farfar... Jag var så lycklig när skolan började igen. Helt tvärtemot hur jag kände som vuxen.

Nu har jag sommarlov året om. Hurra!

Annika said...

Elisabeth:
Spot on!
Du har rätt.
När K gick i skolan gick de fram till i slutet av juni.
Men för några år sedan började sommarlovet tidigare. OCH de börjar även höstterminen tidigare numera, i mitten av aug.
När K gick i skolan började de höstterminen i början av sept.

GAWD, I hear ya!
Våga vägra brännboll. Samam här, kommer aldrig mer att spela brännboll.
Tortyr ju!
Men kul för dem som vill.
Såg ju så fin mat ni hade på skolan idag då dina elever hade med. TREVLIGT!!

Jättekul att eleverna nu får en riktig student med utspring, fest och kortege.
SÅ ska det vara!

ÅÅÅ gillar det det med feriepraktik. Vilket bra initiativ och toppen för ALLA!!

Gud ja, jag hade hatat kollo. SÅ glad att jag slapp.
Ditt ridläger låter alldeles lagom.

HA, kul att du tycker att jag är mig lik från femman :-D

Annika said...

Yvonne:
Är inte så rädd för SAS per se ...
Mer för Arlanda o bytet till Finnair där. Köerna.
Men skulle de börja strejka och det blir långvarigt blir det mindre kul. PUST.
Precis som DU hoppas jag på Lufthansa om ngn ska gå in och hjälpa SAS. Tysk ordning, som du säger. ÅNGRAR djupt att jag inte bokade med dem på en gång via Munchen.
Det hade varit så mkt bättre, tre flyg istället för fyra. Direkt till Finland istf att deala med mellanlandning i CPH.


Så är det ju, sommarloven börjar på olika tider på olik håll.
OCH det är svårt att hänga med när man inte längre har skolbarn.
Ellen som du, som jobbade på fritis.

Ja, fritids öppet hela sommaren. SÅKLART. Bra det.
Men det är nog många som får trixa hemma också eftesom sommarloven är långa, som du säger.

Du har rätt, måste släppa min reseångest. Jag har tom skrivit mer om den imorgon. MEN jag ska släppa den.
Har haft två kompisar som rest i dessa dagar, så jag tar upp dem i morgondagens inlägg.

Men du har kloka ord att komma med, som alltid.

KRAMAR!!!

Annika said...

Bettan.
!7 juni är ganska sent!
För en avslutning, eller hur?
Men sen är det härligt sommarlov!!

KUL att vi har liknande minnen!!
Ditt jobb kan inte ha varit lätt, två barn och en mamma som skulle sova.
INTE lätt för dig.

HAHA, kollo som straff!!
Alla medel tillåtna, helt klart när det kommer till barnuppfostran, hot, mutor och allt sånt. HA!!!

Kollo, Barnens Ö i flera veckor. Iaf om man bodde i Sthlm. Ni skulle säkert iväg på annat håll. VIDRIGT!!!! OAVSETT!!
Jag skulle ha hatat det.

Stora kramar!

Annika said...

Bettan igen,
LUGNERS :-D

Annika said...

BP:
Just det, även i nollåttaland.
SOMMARLOV nu för alla osnutna ungar, haha.
Flyget nu, och allt som rör det, känns BARA jobbigt.
Jag oroar mig mkt för ARN oh mitt byte där.

MEN att USA slopar testkravet är bara underbara nyheter. För oss.
Det ska bli rent oroligt skönt att slippa deala med det när man ska hem igen.
Fy tusan, inte en dag för tidigt.
MEN ja, resorna hit kommer nog att öka nu.
Och lägga ännu mer tyngd på kaoset. OM det nu kan bli mer.

TACK för att du gillar mina bilder.
K var sååå lik P som liten, men mer lik mig nu!!

Annika said...

Annika:
Tror inte det är minsta problem att resa fr US till Sverige. Men tvärtom ...
DÄR ligger skiten.
Eller, vart man än ska åka från ARN.
Kaos galore där,
Måtte det upphöra.
Jag oroar mig för bytet där till Finnair. Men jag måste sluta tänka på det. det blir vad dt blir helt enkelt.
Från USA till Europa tror jag inte är minsta prob, här funkar securiy som den ska och byter man utan att behöva checka ut bagaget slipper man skiten med köer i Europa.
Problemet med mig är att jag bokat två olika resor. En med SAS och en med Finnair. SÅ jag måste ta ut bagaget ARN och checka in det igen.
Det är så mkt jag ångrar då det kommer till resan, som att jag borde bokat m Lufthansa istället via Munchen och sen bara flugit direkt till Hfors. Och sen visare till Vasa.
Men, men ...

JAAA!! Visst var avslutningarna på sommaren underbart ljuvliga. Sommaren kändes så oändligt lång och underbar.
OCH ja, morgnarna ...
Minns ju Sommarmorgon på TV SÅÅÅÅ väl!!!
Bland annat solstollarna. CLASSIC!!!


tror absolut at läger är mindre vanligt nu.
Kollo inte minst.
Säkert finns ridläger, eeglarläger etc kvar.
Ja, som ni gick på.

Jadu, äldre släktingar. Det är en oro hela tiden.

Varma kramer till dig!!!

Annika said...

Channel:
TACK!!
Ja det var tider det.
Verklgien läge sen.
OCH du har precis lämnat en femma. Så fint. OCH lite sorgligt säkert.

SÅ kollo finns!!!
Utan kostnad. Hur länge är de borta?
Vart åker barnen?
Tänk att det finns kvar ändå. HOPPAS det är en bra verksamhet.
I Sthlm for man bla till Barns ö på Väddö. Vet inte hur bra det var alla gånger? Men säkert är allt sådant mkt bättre idag.

ÅÅÅ vilka fina sommarlov du hade.
Sommarlov ja, ett av de vackraste ord som finns. SÅ mkt ljuvlighet i det ordet!!

Varma kramar från mig!

Annika said...

Carin:
TACK!!
j precis, tänk att kollo finns än idag.
Trodde inte det.
Just det, ungdomsgården hade massor med aktiviteter. FINNS sådana längre då??? Ungdomsgårdar. Så mkt jag inte vet.
En fin tisdag önskar jag dig!
Kramar!

Annika said...

Humlan:
Jo jag oroar mig.
Skirver om det imorgon också, men sen SKA jag släppa det.
Inget blir bättre för att jag angstar mig redan nu.
Ja, Bromma ha jag inte hört så mkt om i dessa kaostider. Kanske funkar det bättre där? HOPPAS.
Visst, man orkar sig mkt för de äldre i familjen. Samma sak för oss alla som har gamla släktingar kvar i livet som vi älskar.

Humlan, kan tänka mig att våra skärisomrar liknade varandra.
DET är mina käraste minnen. Säkert dina också.

Kramar till dig!!

Annika said...

Marianne:
Nej men gud, hemskt.
Har kompisar som också var på kollo och sa samma som du.
Jag är så glad att jag slapp.
ja kvällar och nätter för ett litet barn ...
Berättade du detta för dina fldrar?

HAHA, jaaa du ville gå i skolan.
DÅ!
Sen som lärare älskade du sommarloven!!
HIHI.

Sommarlov året runt, GULD!!!!