Thursday, June 30, 2022

Kloka ord från er, Smartphones och icke sådana, Sommarprogram och Sista juni.
Hej på torsdagen!Så blev det åter torsdag och dags för de sedvanliga punkterna.* Kloka …


… Jag är så glad att jag har er kloka läsare.
Ni förstår alla hur arg jag är över abortfrågan (och en hel drös annat). Jag ser ju själv hur förbannad jag låter i gårdagens inlägg. Men, så känner jag. NI med!

Jag skulle kunna skriva mycket mer om politik här på min blogg, men jag vill inte göra det. Ni vet alla var jag står politiskt iallafall.

MEN, jag ska bara säga en sak till … 

OM inte en viss expresident får fängelse för det han ställde till med den 6 januari 2021 så vet inte jag. HUR uppenbart kan ett brott vara?
HUR många fler bevis behövs?
Watergate var ingenting i jämförelse mot vad vi ser nu.
Det som pågår är skrämmande och jag anser att DT ska in bakom galler. 

OK, nu ska jag lämna alla mina politiska åsikter för denna gång …
* Smartphone …


Idag känns det som om alla har smartphone. Varenda en. 
MEN inte alla ändå, nej då … Inte riktigt, min moster har ingen. Hon har en gammal hederlig “flip-phone” helt utan alla de finesser en smartphone har.
Mostern är nog den enda jag känner som inte gått över till en smart lur.

Har man en smartphone så är det ju så in i bänken lätt att hålla kontakt hela tiden.
Dessutom kan man ju numera snacka HELT gratis över land och hav med alla älskade i världen.
Tack för det FaceTime!
Tack för det WhatsApp!
OCH faktiskt, inte minst Facebook! De har ju en fantastisk tjänst också då det kommer till kommunikation och att ringa. 
Jag har alla tre appar ovan, och jag använder dem ofta.
Man lär ska kunna ringa via Instagram också, men den vägen har jag aldrig gått.  BRA dock att det går via dem likaså.

Förr hade man knappt råd att snacka i telefon med Sverige. Numer gör man det gratis!
YAY, gotta LÖV the utveckling!
Fast har inte den person man vill snacka med en smart lur så kostar det minsann.

Jag har pratat med min moster flera gånger genom att ringa gammaldags utlandssamtal från min iPhone. Vi har inte längre kvar vår fasta telefon. Från den fasta linjen förr kostade det inte alls mycket att ringa till Sverige. Det var nästan gratis. 
Mostern och jag har hållit samtalen korta, men telefonräkningen kom häromdagen och den var chockerande dyr. Mina korta samtal till min moster gick på över 100 dollar! Helt sjukt. Men så är det. Mobil till mobil blir dyrt om inga gratisappar finnes hos den ena.

Jag känner att jag vill hålla tät kontakt med mostern just nu så jag började leta bland telefonappar på Appstore. Jag hittade en, RebTel, där man kan ringa Sverige (eller annat valfritt land) obegränsat för bara fem dollar i månaden. Sagt och gjort, laddade ner den. OCH ja, den funkar toppen! Så glad för det.

Det här är ett litet tips för er som kanske, liksom jag, har någon i utlandet som inte äger en smarttelefon utan kör med de mer gammaldags lurarna. Isåfall kan jag verkligen tipsa om denna tjänst.


 
Bild Digital Trends.
* Sommarprogrammen!Jag har bestämt att jag ska lyssna på så många Sommar i P1 som jag bara kan. 
Nästan vartenda program brukar vara bra (det vet jag sedan tidigare år).

Min syster skrev till mig då hon lyssnat på programmet med Pär Lernström och hon bad mig ladda ner det. Sagt och gjort, så skedde. 
Jag lyssnade då jag var ute och gick och även sedan jag kommit hem. Vilket underbart, bra och gripande program det var! Jag kände inte till honom innan det här sommarprogrammet. Men ååå vad hans ord berörde mig.
Jag satt i min lilla täppa och grät på slutet, som tur är hade jag solglasögon på mig. Vilket fantastiskt bra program det var!
LYSSNA på det om ni inte redan gjort det.

Har även lyssnat på Emma Hamberg, också jätteBRA!!
KLOKA Emma. GULLIGA Emma. Roliga Emma. Gillar henne verkligen. 

Igår lyssnade jag med stort intresse på Gudrun Persson, rysslandsexpert. Det var, såklart, också väldigt bra. Mycket intressant att höra henne berätta.

Det är svårare för mig att hinna med helgpratarna så jag har ännu inte hört de program som sändes då. Vet i och för sig att Pär L inledde hela skaran på midsommardagen, så i det fallet lyssnade jag ju i efterhand i måndags.

Sommar i P1 är verkligen en institution. OCH tack vare min smarta lur så kan jag höra allt. 

TACK Sveriges Radio Play, en av de bästa appar jag har på min lur!

* VA, JULI!??


Say what?
Är det verkligen junis allra sista dag just idag? ÄR det det? FATTAR inte.
Begriper inte vart juni tagit vägen. Den bara försvann.

Årets ljusaste månad är över. Vi går raskt in i juli och högsommaren. IN i hetta och ännu mer fukt. 


  ***


Med detta önskar jag DIG en riktigt fin och bra sista juni!

23 comments:

Yvonne said...

God morgon, ja nog måste väl DT hamna inom lås och bom, men skulle inte bli förvånad om han klarar sig ifrån det på något sätt. Usch och Fy för honom.

Så smart med RebTel, klart impad måste jag säga och 5 dollar är ju billigt som bara den.

Jag har lyssnat på Pär Lärnström, verkligen gripande och Emma Hamberg och hade precis läst ut hennes bok Je mápelle Agneta som handlar om det där klostret i Frankrike hon pratar om på slutet. Jättebra bok, kan rekommendera den.

Lyssnar också på dem i efterhand, oftast kopplar jag in programmet över datorn och lyssnar när jag fixar middagen. Kommer inte lyssna på alla, väljer ut de jag tror jag gillar mest.

Tycker också det var nyss Juni började och nu står Juli inför dörren, skrämmande så fort tiden går.

Ha en jättefin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Sara said...

Läste om Hutchinsons vittnesmål i DN i morse (som du ju vet eftersom jag messade dig om det) och tänkte att är det nu det verkligen händer!? Hoppas hoppas!!!!!

Så skönt att appen funkade, sis. Räkningen blir annars i saftigaste laget och nu behöver du inte känna att du måste skynda på samtalet heller.

Pers "Sommar" var ju bara så bra!! Tårarna rann. Lyssnade på Emmas i tisdags, tycket mycket om det. Hade ingen aning om hennes mans sjukdom, så himla läskigt. Hon berättar väldigt målande och det märks att hon är författare. Önskar henne all lycka framöver!

Juli ja, vad hände.....

Pus, kram och älskar!

Mamma C said...

Tycker inte ska behövas mera bevis för den mannen att hamna bakom lås och bom.
När jag jobbade förr lyssnade jag alltid på "Sommar" i P1. Nu blir det lite då och då bara. Så tack för tipset.
Så skönt att du hittat en app för att kunna ringa till din moster.
Ha en fortsatt fin torsdag.
Kram Carin

Humlan said...

JA! Måtte DT få skaka galler! Både för det han gjorde under sina fyra år och det han (påstås) ha fuskat med företagen!

Min pappa har inte en mobil! Först vägrade han, han har t.o.m. fått en enkel DORO för många år sedan, men han har bara vägrat börja använda den. Nu bor han på ett särskilt boende och för att kunna ringa så får han betala ca 650 kronor i månaden!!! Det är helt vansinnigt, men nu har han så dåliga funktioner i sina händer (mest att han skakar mycket) så det är svårt att slå ett nummer ens med den telefon han har. Han har en trådlös, fast telefon och har de nummer han brukar ringa inlagda i den. Ibland hamnar han fel, men då är det ju bland dem han brukar ringa. (Den dyra telefonen beror på att det är IP-telefon och han betalar nästan 500 kr för bredband, han äger ingen dator eller annat för att använda bredbandet.) Vi har försökt få honom att testa en mobil, men han vill inte och då får han betala de vansinniga priserna!

Jag brukar tänka att jag ska lyssna på Sommar varje år, men sedan blir det bara några enstaka gånger varje sommar. Jag brukar kolla vilka jag tror att jag vill lyssna på, men samtidigt vet jag ju att de allra bästa programmen har varit de som jag inte förväntade mig något eller visste något om den som pratade. Jag ska försöka lyssna mer i år!

Ja, denna fina junimånad är snart slut! Jag har tillbringat en tid uppe i Umeå och fått uppleva de ljusa sommarnätterna, det speciella (dags)ljuset i norr och en andra syrenblomning. Dessutom umgåtts med släkten och träffat den yngsta medlemmen för första gången, hon har hunnit fylla två innan jag fick se henne, jäkla pandemi!

Hoppas du får en fin dag!
Kramar!

Äventyret framtiden said...

Självklart så ska man ryta till när det stormar inom en, i all synnerhet när det handlar om att ett helt samhälle återgår till hedenhös igen. Otroligt. Och in med DT i buren nu! Troligen klarar han sig igen med hjälp av sina likasinnade maktstinna ....usch ja.

Jag ringer via Telegram och Messenger till mina barn och vänner. Fungerar utmärkt. Att ringa på vanliga smartphonsnumret blir dyrt och som vi har det så går samtalet av efter ca 2 minuter. Av någon underlig anledning så har det portugisiska Meo som vi har köpt tjänster av en policy på att knäppa av utlandssamtal efter just två minuter, så vem ringer då via vanliga telefonnumret? De gör valet väldigt lätt

Ja, idag är det sista juni, otroligt nog. Vår Wilhelm, ett av barnbarnen fyller 12 år. Jag ringde men han tyckte att jag kunde ringa ikväll för han var mitt uppe i ett muffinsbak och blev disträ, haha...underbara unge.
Presenterna har han redan fått så nu väntar bara samtalet, det sedvanliga.

Hoppas du får en finfin torsdag!

Kramar!

Annika said...

Yvonne:
Ärligt talat tror jag att DT klarar sig från allt.
På riktitgt.
Det här är nog den västa skandal son drabbat amerikansk politik. Men DT lär gå fri.
DET fastän han har precis allt emot sig. C Hutchinson for the win ...SÅ modig den tjejen är!
Om inte hennes ord fäller så vet jag inte ...
MEN du ska se att de INTE gör det.
DT klarar sig från precis allt.

Rebel, bästa jag kunde ha hittat.
Fem dollar för vanliga samtal i en månad. Fantastiskt.

VISST var Pär L sååååå bra.
Herregud så bra han var. Tårarna bara rann på mig. Satt nästan och fulgrät därute.
SÅ fint!
SKA köpa den boken av Emma H i sommar, gillar henne verkligen!!!

Visst är det underbart med SR Play och att vi kan höra allt. Lyssnar också alltid i efterhand. ELLER i förhand, som Sommar. De släpps på appen innan klockan 13 i SE.
Jag kommer säkert inte kunna lyssna på alla i sommar. Det blir inte så sen när jag åker hem.
Så då får jag lyssna i höst istället.
Men nu innan tänker jag beta av så många jag kan,

VAD snabbt juni gick. FATTAR inte .

Stora, stora kramar till dig!!

Annika said...

SIS!
Hutchinson väger tungt nu.
SÅ tungt.
Vad modig hon ÄR. OCH lika gammal som våra döttrar!!!
Som sagt, om han inte fälls NU så fälls han aldrig.
Men du vet hur pessimistisk jag är vad gäller allt DT.
Han är som en gås, allt rinner av honom.
OCH hans följare dyrkar honom.
Orkar inte ...

Rebtel, så bra. Sa till mostern att nu kan vi prata ofta och att jag slipper känna stress över det.

Ja, tack för att du tipsade om sommarprogrammet med Pär. SÅ himla bra och så rörande och fantastiskt . Emma H såååå bra också.
Lyssnade just på Camilla Hamid, sen vi hade slutat prata, bra det med.

Juni ja, försvann som en suck ...

Kramar Älskar!!

Annika said...

Carin:
Exakt, hur många fler bevis behövs det?
Obehagligt detta att han ännu går fri. Tycker det är hemskt.
Ja, Sommar är bra. Men jag förstår att tiden kan bli lite svår att hitta. Kommer inte heller att kunna lyssna på alla sedan då jag åker iväg.
ja, tack och lov för appar som gör att man kan ringa billigare. Tacksam för det.
Stor kram från mig!

Annika said...

Humlan:
Lock him up.
SÅ är det bara, han har förstört hela USA. Hans svallvågor så starka. Alla dessa konservativa krafter som han fick igång på alla sämsta sätt.
Skrämmande.
Hur många fler bevis behövs egentligen för att de ska sy in honom?

Visst är det så svårt med de gamla. Som din pappa och hans telefon. Jösses så dyrt han får betala.
Tycker så synd om dem också eftersom det är så svårt för dem att hänga med i utvecklingen.
Och blir man skakig och ser dåligt och allt det där ...
Nää, det är inte roligt. Inte alls.
:-(

Det är verkligen så, de man knappt vet vilka de är i Sommarprogrammen är oftast de allra bästa. Men jag vet också hur svårt det är att få till lyssnade sedan.
Nu går det an medan jag är kvar här, men sen blir det svårt.

MYSIGT med Umeå och de ljusa nätterna däruppe. Stor skillnad mot Sthlm.
Gillar Ume, trevlig stad.
Så glad att du varit där och träffat även de minsta i släkten.

En fin dag önskar jag dig!
Kramar!

Annika said...

Karin;
Ja, det måste man få, eller hur?
När det gäller så stora saker som att riva upp mänskliga rättigheter.
Orkar inte med detta.
OCH DT, fattar inte hur mkt mer som måste bevisas alltså. Nu med denna modiga C Hutchinson, vad modig hon är. Det hon berättar är ju tecken på en mkt sjuk man.
ATT man inte fattar detta.
Men han är som en gås, han lär bli kvar o jag tror nästan att han vinner 2024 (alltså, måtte jag ha fel, jag säger bara det),

Ja, att hålla kontakt med de som har smartphone är otroligt lätt i dagsläget, TACK för det, tekniken!!
Gillar Messenger, kvaliteten på de samtalen är så bra oftast.
Exakt, att ringa via egen operatör på mobil till utlandet ör galet dyrt.
Helt sjukt dyrt.
TUR det finns andra vägar att gå.
Precis, vem ringer om samtalen på vanligt sätt bryts efter 2 min?
Inte en chans.

ÅÅÅ grattis till Wilhelm!!
12 år!
OCH han bakar, precis som sin mormor. GULLIGT!!

Önskar dig en jättefin torsdag och skickar stora kramar!!

BP said...

Måste säga att jag aldrig ägt en "flip phone". Fick faktiskt googla...
Kollade faktiskt deltagarlistan av sommarpratarna. Enda prataren jag kände igen är Hedvig Lindahl. Om hon är lika "flummig" som hon är när hon intervjuas så... Ja, Robert Aschberg känner jag såklart också igen.

PS. Håller helt med dig om DT, men är inte säker på att han döms... DS.

Anonymous said...

Vad roligt att du nämnde Rebtel, det var kollegor till mig från de glada internetdagarna som startade det, men jag vet inte om de är kvar i bolaget. Själva använde vi det när sambon åkte motorcykel tvärs över Kanada 2006, före de smarta telefonerna.

Ja, Sommar i P1, helt fantastiska program, eller i alla fall de allra flesta av dem. Emma är min favorit av de jag har lyssnat på hittills.
Tysta C

Annika said...

BP:
Men nu vet du vad det är! En flip phone.
Classic! :-D

Det är många jag inte känner igen heller i sommarlistan. Men det gör inget. De brukar vara toppen de allar flesta.

Nä, men han borde fällas. HUR mkt mer kan egentligen komma upp i bevisväg för att han ska skaka galler?
MEN, jag tror också han går fri. Tror faktiskt han går fri från precis allt.
Han skulle kunna mörda med egna händer och stå fri.

Annika said...

Tysta C:
Men gud ved kul!
jag läste att det var svenska grundare. ÄNNU roligare att du känner dem!!
Ja bara googlade mig fram till dem, och tog den app som hade bäst i test. DET var Rebtel!
Så redan innan de smarta lurarna fanns Rebtel!!
Underbart bra att ni kunde använda det när din sambo var i Kanada.
Love it.

Ja, Emma H var SÅÅÅÅÅÅ BRA!!!!
Älskar Sommar i P1!!

Susjos said...

Min syster som lider av psykisk ohälsa, har jag köpt en vanlig liten mobil till som går att ringa på och skicka sms, men ingen kamera. Men det är bekymmer då hon inte har bank-id som ju förenklar mycket, och ingen dator, men men, hon är inte ensam om det.

I år kan jag ju äntligen lyssna på sommarpratarna tack vare min nya hörsel, sojagrädde har saknat det! Pär L sommarprat var verkligen tänkvärt, och precis som du hade jag tårar i ögonen på slutet. Lyssnade på Lena Ph : s sommarprat idag, det var inte så intressant. Fler sommarpratare kommer det att bli!
Ha det fint! Jag längtar faktiskt efter regn nu….det brukar jag aldrig göra på sommaren!
Kram!
PS. ja hoppas det blir fängelse för DT! DS.


Annika said...

Sus:
Förstår ju att det blir jättesvårt utan smartphone.
Som hos min moster och din syster.
Just det, de smarta lurarna förenklar ju så mkt. Inte minst bank-id som du säger.
Antar att min moster inte har det.
Eller det kan hon väl inte då såklart.
Som du säger, de är inte ensamma. Tycker synd om alla äldre och de som inte hänger med i dagens teknik. INTE lätt.

JAAA, underbart med hörseln.
UNDERBART!!
Pär L var helt otroligt bra, bäst hittills.
Emma H på andra plats.
Lena Ph, gillar henne men har inte så stor lust ända. Hörde att hon mest talade utifrån sin bok, då blir det lite trist.
Lyssnade på Edvin Ryding idag, sådär, sådär ...

KRAMAR!!

Anonymous said...

Jag tvekar faktiskt om jag överhuvudtaget ska säga något om abortfrågan. För att jag konstaterar att du och dina jämnåriga blir så oerhört upprörda, förbannade och att ”blodet kokar” som du själv skrev. Och jag tänker att det förstås är alldeles förståeligt, helt rätt och reaktionerna är helt adekvata. Så tro inget annat - jag är lika upprörd som du/ni över denna märkliga tillbakagång till ett annat tänk, en annan tidsperiod. Under min ungdomstid i Sverige var abort förbjudet. Man ”fick” helt enkelt inte bli med barn och det var först i slutet på 1960-talet som de första p-pillren kom. Gräsliga, med enorma biverkningar. Och de var vi kvinnor som tog ansvaret också för oönskade graviditeter då. Som nu. Min mamma, född 1925, var på väg att adopteras till ett begynnande nazistiskt Tyskland men eftersom mina morföräldrar tillhörde sk ”fin familj”, ordnades bröllop och allt var sen i sin ordning. Min mamma blev med barn med mig när hon var 18 år - abort var uteslutet men det blev samma sak där - mina föräldrar gifte sig med ett pampigt societetsbröllop där den lilla magen inte syntes. Jag är ganska tacksam för det - jag hade inte velat bli betraktad som en geleklump utan liv utan är glad att jag blev det första barnet av fyra till mina föräldrar. Jag fick mitt eget första barn vid 23 års ålder exakt på vår första bröllpsdag! Jag minns stoltheten - det hade gått mer än 9 månader efter bröllopet och t o m BB-personalen uppmärksammade detta som speciellt. Under den här perioden var abort fortfarande förbjudet i Sverige och märkligt nog var det tillåtet just i Polen dit nästan alla då åkte för att få aborterna medicinskt kontrollerat utförda. Abort blev sen tillåtet i Sverige och det har inte varit så mycket prat om just det. Mer än under perioder då man varit bekymrad över att så många unga flickor verkar bekymmerslöst ha använt det som en slags ”dagen-efter-piller”. Det förekommer fortfarande: Influencern Bianca Ingrosso gör slut en gång om året med sin pojkvän samtidigt som hon gör abort hela tiden eftersom han ”inte är mogen för att bilda familj”. Själv har jag också genongått detta och det har varit en av mitt livs värsta upplevelser. Efter tre barn och sen en oväntad fjärde graviditet sa min dåvarande man att han inte ville ha flera barn och uppmanade mig att istället tänka på de tre vi redan hade och också min ganska framgångsrika karriär efter många år som hemmamamma. Jag har varken religiösa eller andra skäl att motsätta mig abort men i mitt fall blev detta extremt svårt. Den genomfördes kliniskt och perfekt medan jag grät mig igenom processen. Före, under och efter. Och gick in i en djup depression som varade länge. I säkert över 15 år levde jag med vilken dag barnet skulle ha fötts, jag ”bara visste” att det var en pojke, han fick ett hemligt namn oss emellan och jag sörjde honom som om han fått leva, bli fullgången och ha fötts. Den här upplevelsen: att mer eller mindre ha tvingats avsluta en graviditet för att min man inte ville ha flera barn ledde senare till skilsmässa. Han gifte senare om sig med en yngre kvinna och då försvann hansproblematik. Med henne har han till och med TVÅ nya barn. Den här upplevelsen är fortfarande inte över för mig och kommer aldrig att bli. Och jag är inte ensam om detta. Många forskningsrapporter visar att det här är vanligt. T o m kvinnor som blivit våldtagna och har män i fängelse som mördat kan avstå från abort - det är något djupt naturligt i oss som reagerar. Det är ju också därför missfall sätter så oerhörda spår. Jag skriver, faktiskt utlämnande, det här för att visa att det inte är enkla frågor. Självklart ska vi ha rätten att välja till skillnad från våra mormödrar, mammor och också min tonårsgeneration. Men frågan är inte enkel, den är inte svart eller vit och rör djupt existensiella frågor. För egen del kommer de fullkomligt absurda vilda -västernlagarna om amerikanskt vapeninnehav före den här frågan. Där skjuts levande födda, barn och vuxna, ner urskiljningslöst och man kommer ändå inte tillrätta med den frågan?

Monet said...

Monet skrev ovanstående

Annika said...

Monet:
Du får såklart uttrycka din åsikt även om den avviker.
Men vi är inte jämnåriga i raddan som kommenterade i onsdags och här igår, många är äldre än jag. Många är mkt yngre än jag. En del av dem är i min ålder.
Mn spannet är stort. Med ett gemensamt, vi är kvinnor som anser att det är en mänsklig rättighet att vi själva ska få bestämma över våra kroppar. OCH vi tycker det är synd och skam att det vi nu ser är något min mammas generation kämpade för som nu rivs ner.
Visst kokar mitt blod, alldeles särdeles mycket till och med. Jag har väldigt svårt att fatta att detta äger rum mitt framför mina ögon 2022.
Det var ju en evinnerlig tur att det gick bra i dina föräldrars fall, att det blev ett lycklig äktenskap. Men samtidigt var det ju påtvingat dem eftersom det var normen i samhället då de gifte sig.
Inte så bra det heller, men så var det ju då. Tänk så många som tvingades gifta sig förr just pga att kvinnan råkade bli gravid. Och tänk så många olyckliga äktenskap så många tvingades in i just pga en oönskad graviditet.
DIT vill jag verkligen inte igen, och det vore ett enormt steg bakåt. MÅ vi aldrig behöva tvingas in i ett äktenskap pga en graviditet igen.
Som du skriver om abort själv så är det inget ngn enda kvinna tar med en klackspark. De vänner jag har som genomgått aborter har alla varit djupt tagna av det (men i deras fall också lättade o de ville verkligen inte ha de barn de väntade), men lättvindigt har ingen tagit det. Just därför tror jag heller inte att det finns någon enda en som rycker på axlarna och ser en medicinskt abort som ett p-medel. Dock, de ser det som en mänsklig rätt, att själva bestämma när och om de vill bli mammor.
I ditt fall kände du dig tvingad till det, och det är ju vansinnigt sorgligt.
Du ville verkligen inte ta bort dit barn, jag förstår att du sörjer det.
Fast jag tycker nog det är en ganska självklar fråga ändå, ALLA ska ha rätten att bestämma över sin kropp. ALLA kvinnor ska få bestämma om hon är redo, eller inte. Faktum är att jag inte ser ngt alternativ alls där. En mänsklig rättighet, liksom att kvinnor får rösta ... Män i ledande ställning ska ha noll att säga till om i det här fallet.
Jo, klart att missfall är hemskt, det är ju ett barn som är väntat och välkommet som aldrig blir av. En dröm som krossas.
Vapenindustrin, och var jag står där, ja det vet du nog ... Det står på samma punkt som aborter i mitt liv. USAs vapenlagar är helt galna. Men det är en annan debatt och för någon månad sedan skrev jag ett onsdagsinlägg om just detta.
TACK för din kommentar, jag beklagar verkligen att det blev som det blev i ditt fall. Jag förstår att det varit en plåga för dig. Du borde inte ha övertalats till det. Naturligtvis inte. Speciellt eftersom ditt x skaffade två nya barn sen. Bittert piller att svälja, det skulle jag också tycka.

Anonymous said...

Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att inte missförstås? Jag tyckte jag var extremt tydlig med att jag är lika upprörd som du och alla andra som kommenterat abortfrågan. Jag har absolut ingen avvikande åsikt och är ju också kvinna med samma uppfattning som alla att det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sin egen kropp. Jag kan inte ens föreställa mig att motsvarande beslut skulle ske i Sverige - det finns ju inte på kartan! Så visst förstår jag upprördheten. Det jag ville tillföra var, dels min egen erfarenhet av att ha levt med skräcken att bli gravid under en abortförbjuden tid, dels hur det också var för kvinnogenerationerna före mig. Jag tog både min mamma och min mormor som exempel på hur man resonerade då - man placerades på särskilt hem, födde barnet som då direkt togs ifrån en och adopterades bort. (Om man inte tillhörde den olyckliga krets av kvinnor som gjorde egna och/eller illegala aborter, ofta med dödlig utgång). I både min mormors och mammas fall ändrade man sig men det var inga påtvingade äktenskap - det var stor kärlek för alla men graviditeterna gjorde att bröllopen fick påskyndas och så var det också för många. På den tiden -och min egen - var det också vanligast att man födde sina barn som ung, att vänta upp till 30-40-åldern fanns heller inte på kartan. Idag har man längre utbildnimgstid, det är en självklarhet att man arbetar utanför hemmet och har egenförsörjning och många skjuter upp barnafödandet till man är etablerad i sin karriär. Och det är därför vanligare idag (eftersom det är fullt möjligt) att man fram till dess kanske genomgår en eller flera aborter för att ett barn inte kommer ”rätt i tiden”. Som t ex Bianca och många med henne faktiskt. DET kan jag tycka är problematiskt i den här svåra etiska och moraliska frågeställningen. Och jo, trots att jag hade min egen fria vilja vid den fjärde graviditeten kände jag mig ändå tvungen att avsluta den. Vem vill ha ett barn tillsammans med någon som säger att HAN inte vill? Vad han inte räknade med då var att min kärlek till honom plötsligt bara försvann….Så nej det var inte svårt för mig med hans nya barn, det var ju inte så konstigt att han inte kunde förmena sin nya kvinna dem - hon var 15 år yngre dessutom! Hoppas det här är lite mera klargörande, annars vet jag inte hur jag ska beskriva att vi faktiskt är helt överens i sakfrågan men att det kan finnas lite olika aspekter kring en så här svår fråga som det trots allt är. Man får bara hoppas att det löser sig för de amerikanska kvinnor som kanske måste ta sig till andra delstater framöver…/Monet

Elisabeth said...

*Har nu läst alla kommentarerna till onsdagens inlägg, och jag håller med dig; de är verkligen kloka! Hur abortfrågan hanteras i USA som helhet är i sanning helt absurt. Man kan såklart vara emot abort för egen del, men att förbjuda det för alla är att gå många år tillbaka i tiden vad gäller kvinnors rättigheter.

*Min pappa har ingen smartphone. Det stör mig, vilket jag vet är fånigt... MEN han skulle ha så mycket glädje av en smartphone; kunna lyssna på radioprogram, läsa nyheter, se på tv etc. Eftersom jag bara ringer till folk i Sverige (förutom tjänstesamtal* ringer jag nästan bara till min mamma) har jag inga appar för telefonsamtal, utan jag ringer på "vanligt sätt". Som brukligt numera kostar det ju ingenting per minut, utan allt ingår i abonnemanget. (När slutade man betala per minut egentligen? Känns så avlägset på något sätt.) Det är dock verkligen bra att dessa appar finns för alla som ringer till andra länder. Minns för övrigt när jag bodde i Österrike; då köpte man en slags telefonkort med en viss summa på. Sedan kunde man använda den från den fasta telefonen som fanns på våra studentrum.

Jag lyssnade också på Gudrun Persson. Mycket intressant! Har även hört delar av Camilla Hamids och Diamant Salihus sommarprat, också intressanta, och med viss igenkänning med saker jag hört från mina elever. Ibland blir jag lite trött på sommarpratare som, hur ska jag uttrycka mig? "Viker ut sig" för mycket och blir - i mina ögon - lite för privata. Sämst tycker jag dock om dem som bara pratar om hur bra de är, ofta i kombination med att de minsann inte fått något gratis och minsann hade en jobbig barndom.

*För ja, ska jag ringa/sms:a mina elever eller deras föräldrar får jag göra det från min privata mobil. Tjänstetelefon liksom, vad är det? *ironisk emoji*

Annika said...

Monet:
Jag förstår.
Ja vi ska verkligen hoppas att detta beslut inte ger ringar på vattnet nu. Men jag läste i tidningen att det ju gjort det redan, att vissa högergrupper i Europa vädrar morgonluft.
MEN vi ska tro att den är fortsatt skyddad i de flesta europeiska länder framöver.
OCH hoppas att det på ngt sätt kan dras tillbaka här. Inte för att jag vet hur det ska gå till.
Tycker det går från bad to worse ...
Monet, jag beklagar verkligen din abort som du ju bli övertalad att göra. SÅ inte rätt. Jag förstår så väl att det satt stora spår i dig, och det med rätta. Du ville ju INTE. Men klart också att du inte ville ha barn med en man som absolut motsatte sig det hela. SVÅRT det där.
Sen när ditt ex dessutom skaffar två barn till med sin nya fru. DET är bittert. OM än förståeligt så eftersom den nya var 15 år yngre.
Jomen vi är absolut på samma plan, Monet. Inget snack om den saken.
TACK för att du du berättade din historia. All förstålse i världen från mig!
Ha en riktigt fin dag!

Annika said...

Elisabeth:
VISST är det absurt. Det la också ett lock över 4 juli hos så många av oss. Det kändes inte så kul att fira i år som det brukar.


Jag vet, smartphones for the win. ALLA borde ha det.
Det skulle underlätta så väldigt mkt i deras vardag. Inte minst detta att hålla kontakt.
MEN ja, allt man kan göra på den, lyssna på radio, poddar, läsa, titta på etc etc.
Precis, inom det egna landet idag kostar det ju fasiken ingenting att ringa längre.
BRA där.
Men det är toppen med appar av alla d slag när man ska ringa utlandet.
MINNS det där telefonkorten, hihi!

Ja, G Perssom var bra. Det var Camilla H också.
Gillar nästan alla program.
Kan tro att du känner igen en hel del i det som CH berättade om vad gäller uppväxt.
OCH ja, ibland kan det bli lite väl mkt sorg och stånk i programmet.
Håller med.

Jamen ja, ni lärare BORDE ju onekligen ha en tjänstetelefon. Inte klokt egentligen att ni måste sköta sånt från era egna telefoner.