Wednesday, May 25, 2022

Nostalgi-Annika: Prärieklänningar och Holly H!





Godmorgon onsdag!


Vi klarade av den fjärde Pfizer-dosen utan problem. Lite trötta och sega var vi väl igår, men det kan lika gärna ha berott på att det regnade hela dagen.
Fast, lite ont i nacken hade jag (precis som vid de tre tidigare sprutorna). Dock, absolut inget att orda om.
Fine, vaxxad och klar för den här gången.



Häromdagen blev jag påmind om något från min barndom, nämligen Holly Hobbie!
Minns ni henne?
Eller kanske framförallt de planscher som så många hade hemma på väggarna? Holly Hobbie var som mest populära på 70-talet, efter vad jag kommer ihåg. Hon satt på var och varannan tjejs vägg på den tiden det begav sig. Kommer du ihåg?


 
Bild från Pinterest.



Holly Hobbie själv var konstnären bakom dessa romantiska flickor. 
Holly Hobbie är en amerikansk konstnär som skapade sig ett imperium närapå tack vare dessa flickor som i sin tur fick namnet Holly Hobbie, det fanns även andra namn på de olika flickorna.
Holly Hobbie-dockor fanns också, trasdockor som var klädda precis som teckningarna. Det lär ha funnits böcker och en tv-serie också.
Jag KAN ha läst någon Holly Hobby bok, men jag har inget direkt minne av just böckerna. TV-serien har jag NOLL minne av, förmodligen visades den inte i Sverige. När jag googlar ser jag att serien visats i Sverige, men kanske efter “min tid” och de år jag gillade sånt här.




 


Trasdockan Holly Hobby var också populär.  Dockan var inget jag någonsin önskade mig.  Jag tyckte bara om den tecknande Holly Hobby. Bild från Rubylane.com




Holly Hobbie som planscher av olika slag var mäkta populära.
Själv satt jag vid mitt bord och försökte rita av dessa flickor eftersom jag tyckte att de var SÅ fina!


Måste säga att jag gillar de nostalgikonton jag följer på Instagram, och även på Facebook, där jag ständigt blir påmind om sådant som ligger långt bak i minnesbanken och dammar. 
Det är så roligt att världen är full av nostalgiker som jag.
Älskar att se, och läsa, om sånt jag en gång sysslade med. Ännu roligare är det att bli påmind om sådant man helt och hållet glömt bort. I mitt fall är Holly Hobbie ett sådant exempel--jag älskade henne medan det begav sig--men sen har hon placerats i ett mörkt nostalgirum någonstans långt inne i min medelålders hjärna.




 

Bild från Etsy




Holly Hobbie kom i samma veva som prärieklänningar blev poppis. 
Minns ni dem?
Klänningar som ofta var rutiga, randiga eller blommiga. De hade volanger över bröstet, rosetter och puffärmar. Klänningarna var ofta långa, eller halvlånga.
De var så väldigt romantiska och den 8-11 åriga Annika var fullkomligt galen i dem. Man skulle gå omkring och se ut Laura Ingalls från “Lilla Huset på Prärien”. Eller (ännu hellre i mitt drömmande fall) som Mary, Lauras storasyster med de vackra blå ögonen (Mary som sedan blev blind).

 

Äkta 70-tals prärieklänning. Bild från Pinterest.


Lilla Huset på Prärien var ett program som "alla" såg. 
Ja, faktiskt alla, efter vad jag kommer ihåg. Jag minns en vän till mina föräldrar som hade en ganska tuff jargong, han brukade säga att han satt och grät till “Lilla Huset …” och att han tyckte det var “det bästa TV visat”.
Mina egna föräldrar brukade påpeka hur sentimentalt programmet var (de hade helt rätt), men det brydde ju inte vi oss om. Vi satt som bänkade framför TVn en gång i veckan då programmet visades. Jag kan tänka mig att ni som är i min ålder gjorde just detsamma.
Det var i den här vevan prärieklänningar och Holly Hobby var som störst. Såklart.


 

Bild från Pinterest



Jag slukade även Laura Ingall-Wilders böcker om “Lilla Huset …”, och det kan jag tro att många av er gjorde likaså.
När Karolina var liten såg jag till att även hon fick böckerna. Jag var även den som införskaffade oss hela “Lilla Huset …” boxen på DVD. Dessa dvd-filmer har jag kvar än idag. Karolina och jag älskade att se dem på eftermiddagarna när hon kom hem från skolan då hon gick i lågstadiet.
För mig blev det nostalgi galore och för Karolina var det något helt nytt.
Vad jag kan minnas är att den höll även åratal efter att den visats som serie.



 

Bild från Amazon.


Det finns annat från min barndom och uppväxt som INTE håller idag. 
Tro mig, jag har försökt då Karolina var liten. 
Jag minns att jag köpte serien Den Vita Stenen en sommar i Sverige. Karolina och jag skulle sedan se den härhemma. Jag kommer ihåg att jag sa till henne att jag ÄLSKAT serien som liten (vilket jag verkligen gjorde).
Tjaa, hur gick det då? Tror vi stod ut i tio minuter, även jag. Något så makalöst trist, långsamt och tråkigt … HAHA. Nej, där hade tiden verkligen gnagt sin tand.
Samma sak när jag med glädje köpte första säsongen av The Cosby Show en jul. DETTA var innan vi visste vilket svin B Cosby är, märk väl.
Vi slog oss ner alla tre, och stod ut ungefär fem minuter. Hjälp så förlegat det kändes … OCH Cosby var också ett program som verkligen alla älskade då det begav sig, både stora och små.
Nope, det höll verkligen inte på 2000-talet. Tidens tand.
Jag köpte också serien “Huset Silfvercronas Gåta” (älskade den som barn, det var krypande kusligt och spännande) på dvd när Karolina gick i låg eller mellanstadiet. Så fort jag satt in dvd-filmen i spelaren insåg jag att detta var KÖRT. Från första scenen. Det var bara att lägga ner. 
Som sagt, återigen tidens tand.



 

Laura, Nellie Olsen (alltid så elak, minns ni?) och Mary från Lilla Huset ... Bild från YouTube



Hur är det med dig,
minns du Holly Hobbie?
Var ditt flickrum fullt av Holly-plancher?
Kommer du ihåg prärieklänningarna?
OCH, såg du Lilla huset på prärien lika troget som jag?

Vilka serier, eller filmer, har du sett på senare år som inte håller från din barndom och uppväxt?
Vilka tycker du har stått sig genom åren?



 


Bild från Pinterest.


En bra nostalgionsdag önskar jag dig!

25 comments:

Elisabeth said...

Holly Hobbie minns jag inte alls, vilket förstås är ganska logiskt, eftersom jag ju är lite yngre än du är. Böckerna om Lilla huset på prärien däremot, dem läste jag och tyckte så mycket om! Minns inte exakt hur gammal jag var, men 10-12 kanske? Serien har jag också sett (delar av i alla fall), dock inte förrän jag blev vuxen.

Det är så jobbigt när man ser om en film/serie som man älskade och man sedan märker inte håller. Det har hänt mig också, även om jag nu inte kommer på något bra exempel.

I mitt flickrum fanns för övrigt mest bilder på hästar och till viss del katter (först katterna, sedan hästarna). Hade faktiskt inte heller några planscher på musikgrupper etc., utan det var hästar och sedan vanliga tavlor (=planscher köpta på konstmuseer). Varför göra som alla andra liksom, haha. ;-D

Anonymous said...

Visst minns jag bilderna på Hollie Hubby! Just som stora vykort! Så söta! Sydde en prärieklänning! Hade snörkängor också men ingen liten hätta haha! Omåttligt populära klänningar! Hade flera blusar också! Lilla huset på prärien måste höra till favoriten! Älskar verkligen den TVserien! Michael Landon love!! Skulle gärna vilja se den igen! Systern som blev blind är lika gammal som jag! Kul inlägg! Tack Annika! Nu måste jag gå upp! Sista arbetsdagen denna vecka!

KRAMAR Anna

Malin said...

Men tack! Nu trillade poletten ner! Mina barn har nämligen tittat lite på en (nyinspelad) tv-serie som går på SVT Barn. Den heter just Holly Hobbie, och jag har funderat på varför namnet känts så bekant.
Jag känner ju mycket väl igen bilderna och tror att jag kanske kan ha haft någon mugg eller liknande med Holly Hobbie. Definitivt brevpapper och någon anteckningsbok iallafall.
Jag är ju lite drygt 10 år yngre än dig så jag vet inte om Holly Hobbie hade en revival när jag var liten eller om det helt enkelt höll i sig länge.

Åh, Lilla Huset på prärien är nostalgi. Slukade böckerna och såg såklart serien.

Yvonne said...

Den trasdockan hade min dotter som nu är 44 år i augusti. Säkert har hon sett både den och lilla huset på prärien.

Vi tog fram typ Enid Blyton böckerna till vårt 15-åriga barnbarn för något år sedan då han läste jättemycket, men de där tyckte han var sååå gammelmodiga så han läste inte dem, ha, ha. Samma är väl med filmer, man ser ju på kläder och annat att det inte är supermodernt precis. Förr fanns ju inte samma möjligheter som barn har idag att se hur mycket som helst. Vita stenen minns jag dottern gillade.

Stor Kram från mig och ha en toppenfin onsdag

Mamma C said...

Kommer ihåg bilderna men inga dockor, böcker eller tv-serie.
Lilla Huset på prärien såg jag på ibland.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Jodå, jag minns Holly Hobbie, hade brevpapper med motivet på också.
Det var väldigt pop med Holly Hobbie också på Åland, vi tog ju alltid efter Sverige.
Jag var varken fan eller inte fan men Holly Hobbie fanns ganska länge i butikerna på olika sätt. Jag sydde också en sådan klänning åt min dotter, som då var en liten tös.
Jodå igen. jag hade ett par prärieklänningar själv. bl.a en i ljusgrön manchester. :)
Vi såg på Lilla huset på prärien, absolut, först jag med mina föräldrar, sen mina barn med mig. Den gick i repris när de hade landat på jorden.

Jag har knappt sett på några serier överhuvudtaget under många år, bara ramlat in i någon du och då. Men Morden i Midsomer och Agatha Christies Poirot har jag inte tackat nej till om tillfälle har givits. Jag har jobbat så mycket på så många olika tider så tv-n har fått stå. Nu tar jag igen det lite grann, sitter här och se på gamla serier, haha..

Ha en fin dag Annika!
Kramar!

Humlan said...

Visst minns jag den tecknade Holly Hobbie även om jag nog var lite för gammal för att ha dem på väggen eller så. Men när du visade bild på trasdockan så såg den inte alls ut som min minnesbild, kanske blandar jag ihop den med någon annan?

Jag har ju aldrig varit någon stor tv-tittare, så även om jag såg Lilla huset, så missade jag nog många avsnitt också. Det var ju en serie där man kunde missa avsnitt men ändå hänga med de gånger man såg den.

Filmer, serier och böcker åldras verkligen olika. Vissa håller än medan andra mår bäst om man inte ser/läser om dem! Ibland är det tiden, ibland är det man själv som har vuxit ifrån dem.

Ha en fin dag!
Kramar!

Erica said...

Holly Hobbie väcker inga barndomsminnen alls hos mig tyvärr.
Känner igen att jag sett någon sådan bild som tavla någonstans, men inte mer. Visste inte ens om att hon kallades något särskilt.
Böcker, serier, dockor har jag inga minnen av.
Planscher hade jag för övrigt inte mycket av heller, men de jag hade bestod av hästar och - i tonåren - Hanson-bilder.
Kunde bara sätta upp planscher på mina två garderobsdörrar, eftersom vi inte fick "göra en massa hål i väggarna" ;-P

Prärieklänningar väcker inte heller några minnen. Men var det en 70-talsgrej är det kanske inte så konstigt :-)
Däremot älskade jag "Madicken-klänningar" minns jag.
Lite grann samma stuk, men mer svenskt sekelskifte. Klänning under och så utanpå ett (helst vitt) förkläde med volanger.
Vet att jag och min syster bland annat hade varsitt nattlinne (likadana) som vi tyckte "såg ut som" Madickenklänningar. Älskade det nattlinnet!

Vad roligt att du kunde föra vidare Lilla huset på prärien till Karolina.
Den serien tittade jag också på under barndomen. Kommer ihåg att jag bland annat brukade pricka in den på någon håltimme. Bodde ju två sekunder från skolan, så gick alltid hem på håltimmarna.
Intressant ändå att läsa om de barndomsserier som inte gick att återuppliva. Vissa är verkligen mer hållbara än andra.
Tror Lilla huset på präriens fördel är att den på sätt och vis är ganska "tidslös" (i brist på bättre ord). Att den utspelar sig så väldigt långt tillbaka i tiden att ingen som lever idag minns den tiden.
De serier som görs numera, och ett par decennier tillbaka, som utspelar sig "i nutid" (alltså nutid då de spelades in) lättare känns förlegade.
Lilla huset spelades ju in över hundra år efter den utspelar sig.
Ursäkta att jag trasslar in mig i ord. Hoppas du förstår hur jag tänker :-)

Försöker komma ihåg vad jag kollade på som barn...
Den vita stenen tror jag att jag sett något avsnitt av. Kanske alla? Vet ej hur lång den serien är. Minns inte jättemycket av den, men har det för att jag inte riktigt fastnade för den.
Andra serier jag kommer ihåg från min barndom är typ Ebba & Didrik, Wendy, MacGyver (!!), Mirror Mirror, Tvillingarna på Sweet Valley high...
Tycker det känns lite kul att typ 98% av alla tjejer födda på 80-talet vet vad Tvillingarna i Sweet Valley är för något... :-) Lite som Kitty för 70-talisterna :-)
Tyvärr har jag inte riktigt sett någon av dessa serier på senare år, så har svårt att säga om de håller för tiden. Skulle gissa på nej, i alla fall de flesta av dem. Eventuellt MacGyver och Mirror mirror. Och om man älskar hästar, eller har ett barn som älskar hästar, skulle kanske Wendy fungera.
Tvillingarna-serien håller sig INTE! Kanske böckerna (har inte läst dem på länge), men definitivt inte TV-serien! Den ÄR 90-tal och ska stanna på 90-talet..!

Däremot kom jag nu på en serie som jag ändå tycker håller sig ganska bra även idag, trots att den utspelade sig i nutid (då den spelades in). Det är Huset fullt.
Även Buffy; från sent 90-tal/tidigt 00-tal.
The golden girls, från 80-talet. Jepp, den kollade jag på ;-)


Nej, nu ploppar det bara upp fler och fler serier jag kommer på från min uppväxt ;-) Så jag tror att jag avslutar här.
Jätteroligt inlägg idag i alla fall, vill jag bara säga! Jag älskar att läsa inlägg här hos dig som verkligen sätter hjärncellerna i arbete och gör en djupdykning i minnesarkivet :-D

Hoppas du får en toppenfin fortsatt onsdag!
Stora kramar! /Erica

Annika said...

Elisabeth:
Fattar det, för ung för detta. Det var ett fenomen under 70-talet. Tror inte de direkt levde kvar sen, TROR inte det.
De var en fluga.
ÄLSKADE Lilla huset, både böcker och serien.
Tror den håller än. Om jag skulle se ngt avsnitt är jag ganska säker på att jag skulle gilla det.

Jag vet, det är jobbigt när man vill ha sig en nostalgitripp och ska se en gammal serie. Sen skiter det sig totalt och man blir bara ledsen när man märker att det bara inte går att se längre.

Hästjejerna hade sina hästar, och läste "Min häst" och satte upp planscher på väggarna.
Jag var ingen sån tjej. Men jag fattar verkligen att du var det.
Jag hade ABBA i rummet, och sen HH och så balettplanscher innan jag flyttade hemifrån.
Gillar att du inte är som alla andra :-)

Annika said...

Anna:
Förstår det. Du är ju bara ngt lite äldre än jag.
HIHI, för det är väl Channal?
JA jösses, prärieklänningar ville verkligen ALLA ha!!
Det var som en dröm när man såg dem på ngn och man önskade sig hett en egen.
Lilla Huset som serie tror jag fasiken ALLA såg då det begav sig.
Undrar om den strömmas? Du borde kunna hitta den nånstans.
Själv får jag närapå lust att se ett avsnitt ikväll, hihi!!!
ÅÅÅÅ ja, långhelg in spe.
KRAMAR!!

Annika said...

Malin;
HAAAA!! DÄR ser man! INTRESSANT!!
TACK för att du berättar om detta.
DE kan säkert ha haft en återkomst där under din tid, och de verkar ha det än idag.

ÄLSKADE Lilla Huset och jag är helt säker på att den håller än.
Böckerna gör det absolut.
Men serien också, skulle jag tro.

Superkul att få lite upplysning om HH!!!

en fin dag önskar jag dig!!

Annika said...

Yvonne:
Det kanske var så att HH aldrig riktigt försvann?
Det var bara jag som ble äldre?
Det verkar som om hon finns ÄN idag som serie. Din dotter är ju hela 12 år yngre än jag och hon hade dem.
Intressant.

Intressant också med Fem-böckerna.
Att de inte håller, jag är inte jätteförvånad.
Antar att det känns väldigt gammaldags.
Och de var väl gammaldags redan då jag var barn, tror jag. Har bara läst ngn enstaka, minns dem inte så väl.
Jag läste Kitty, och jag tror inte de håller idag heller.

Stor kram till dig!!

Annika said...

Carin:
Exakt, bilderna är det enda jag minns också.
Kan ha läst ngn enstaka bok? Men är såååå osäker på det.
Serien visste jag inte ens fanns.
Lilla Huset var kul att se.
Kramar!

Annika said...

Karin:
ÅÅÅ kul att du minns HH!!
Ja, jag kan tro att de var poppis hos er också.
Vad mysigt att du hade HH-brevpapper, det skulle jag ha ÄLSKAT!!
Nu när jag läser era kommentarer inser jag att HH säkert aldrig dog ut, och att hon än idag är aktuell för dagens barn.
Det var nog bara jag som blev äldre.
Prärieklänningar var verkligen på modet.
OCH serien, tror faktiskt ALLA såg den. Det var ju på den tiden då vi inte hade så många kanaler som idag.
Precis som du såg du om den sen med dina barn.
Jag tyckte den höll DÅ, men jag har ju inte sett den nu på ca 15 år, så vem vet vad jg skulle tycka idag?


BRA Karin, gillar de serier du ser. MYSIGA.
OCH jag fattar att du har mer tid nu än du hade förr.
Nu finns ju allt att se såååå lätt också.

Stora kramar till dig!!

Bloggblad said...

Jag minns de tecknade HH-hattarna. Lilla huset såg jag aldrig, barnen såg Vita stenen, men inte jag.
Jag är supernostalgisk, mer för varje år ... Älskar det tv-program som sänds varje år ”för 50 år sedan” - förstås nytt för varje år. Älskar program om 60-talsmusik också.
Saltkråkan kom när jag var i rätt ålder. Jag ser gärna om serien och njuter.

Annika said...

Humlan:
Kan tro att du minns dem även om du egentligen vuxit ifrån dem då de kom.
De var ju så stora på 70-talet och alla måste ha sett dem.
Säkert fanns olika trasdockor att köpa också, tänker jag. Så du kan nog ha minne av ngn som inte direkt liknar denna.


Precis, Lilla Huset hade nog englgtien alltid avslutande avsnitt. Inga cliffhangers att tala om, efter vad jag minns.
Så det gick not utmärkt att ta ett avsnitt då och då.

Ja, serier, och HUMOR, åldras verkligen.
Somligt håller, annat inte.
Ja,man kan absolut ha vuxit ifrån somligt, och annat hr tiden slitit ut.

ha det så gott!
Kramar!

Annika said...

Erica:
KAN tro det, du är nog för ung för det (tror jag) även om jag ser att HH nog aldrig helt gått ur tiden sas. Tänker på andra som kommenterat om detta.
MEN modet i detta var nog absolut inte samma som på 70-talet då de kom.
Så ja, jag skulle nog säga tt du är för ung.
Hanson!
CLASSIC!!!
Jag var ju allt för gammal för idolbilder då de kom, men jag fattar verkligen att satt i mångas rum.
MMM bopp :-D

Madicken är ABSOLUT samma stuk som prärieklänningarna.
Utan tvekan, de liknar verkligen varandra.

LIlla Huset tror jag nästan alla älskade och såg.
Det var ju på den tiden då vi hade få kanaler.
Sp jag kan tro att du också gillade det, den repriserades ju senare under dagtid. MINNS det jag med.
Så det vr då du såg den.
JA, jag tror att historiska serier inte åldras lika fort som de som handlar om "nutiden", de tappar sin glans och blir gammaldags medan det historiska består.
Så du har absolut rätt i det.

De serier som du räknar upp var jag för gammal för.
MacGyver ringer en klocka för, spelades det ngn låt där som blev superpoppis????
Måste googla, för det är en låt som ringer i mig då jag hör namnet på den serien.
Ebba och Didrik vet jag att jag också såg, och tyckte OM!!!! Jag var nog "för gammal" men jag tyckte mkt om den.
De andra serierna känner jag inte en igen namnen på, för gammal.

Full House, har ALLA säsonger av den, Erica. Det var en serie jag och K också betade av.
Älskade den.
Men gillar inte den nya på Netflix. Stod inte ut med den. DOCK, jag tror att den gamla håller än ...
TROR det.
Somliga sitcoms är för alltid tidlösa.

Buffy, den såg Peter då det begav sig. Inte jag. OCH en gång kom jag ner och han satt och såg den med K!!! Hon var nog fyra år då, tror jag. Jag blev så arg på honom för att han lät henne se den.
Nä, sa Peter, jag förklarar bara att det inte är på ritrkgit och att blodet är ketchup. HAHA, det är ett skämt ännu i vår familj.

Golden Girls, tro't eller ej, har aldrig sett den fastän den var sp MÄKTA poppis!!

KUL Erica att du gillade detta!!
jag blir så glad över det!
Älskar ju själv nostalgi.
TACK!!!!

ha det bäst Erica!!
KRAMAR!!!!

Annika said...

Bloggblad:
Ja, jag kan tror att du minns HH.
Och ja, visst blir nostalgi allt roligare med åren. Duhh, I guess, haha.
Ja, det är kul att se om sånt man älskat en gång, men tyvärr blir man ju besviken ofta.
Saltkråkan älskade jag som barn.
Nu ska den väl komma ut i ngn nyinspelning, blir spännande!

Erica said...

Tillägg:
Förresten... Lilla huset på prärien finns på Viaplay. Alla säsonger.
Vet såklart inte om den finns på någon amerikansk streamingtjänst, men den lades nyligen till på Viaplay här :-)

/Erica

Erica said...

Tillägg 2 (skrev förra innan jag läste svarskommentaren) :
MacGyver-introt! Kanske är det du tänker på?
Typ ett av de mest igenkända intromelodierna som finns :-D
Finns inget, absolut inget, intro som ger mig så mycket barndomsnostalgi som just det.

/Erica

Anonymous said...

Det är jag, Channal! Går inte att logga in! KRAMAR

Annika said...

Erica:
KUL!!
Och hoppas att ngn ser detta som vill kolla.
Vet inte om det streamas här, får googla på det.
Men har alla på DVD.

Nej, Erica, det är inte den jag tänker på.
Fasiken får googla på det här också, kan absolut vara en annan serie jag tänker på.

Kramen!!

Annika said...

Anna:
Men attans. Vet du, jag har problem med dem som har inbakade fält.
Men jag brukar gå via browsern Chrome och då funkar det.
Går jag in via Safari funkar det inte.
HOPPAS det löser sig!!
KRAMAR!!!

BP said...

Har ett väldigt svagt minne av att ha sett "dockorna" och kläderna i form av affischer/målningar. Men det är allt. Gillar stuket, och det närmaste jag kan komma stilen idag är Odd Molly (såldes 2020 och byttes mot fastigheter!!!???) och Laura Ashley (gick omkull 2020).
Ingen av stilarna var något för mig. Alldeles för "romantiskt" för min smak;-)
Lilla huset på prärien säger mig ingenting - oooops!
Är urusel på filmer både när jag var ung, medelålders och nu;-)

Annika said...

BP:
Odd Molly ja, och Laura Ashley. Älskade LA back in the day. Gillar Odd Molly, till en gräns.
HAHA, ja jag vet att film och TV inte direkt ligger för dig!