Thursday, May 26, 2022

När ska detta få ett slut?
Torsdag …Istället för punkter blir det idag ett inlägg av ett mycket sorgligt--och mycket aktuellt-- slag.
Punkterna kommer istället imorgon, fredag.


Det vidriga har slagit till igen.
Ännu en skola har utsatts för en masskjutning, denna gång i Uvalde, Texas.
I tisdags hade jag redan hunnit skriva, och förpublicera, gårdagens inlägg då det vedervärdiga kablades ut på nyheterna. Alltså det fruktansvärda att att 19 oskyldiga barn skjutits ihjäl av en 18-årig vettvilling under en helt vanlig skoldag. Massakern skedde tre dagar innan deras sommarlov skulle ta sin början …
Två lärare på skolan fick också sätta livet till.
Tjugoen hjärtan slutade slå i tisdags, mitt på dagen under en helt vanlig skoldag.
Ja, faktiskt tjugotvå eftersom gärningsmannen sköts till döds av polisen likaså.Vilken tragedi och vilken OÄNDLIG sorg.
Nu har 22 familjer fått sina liv förstörda för resten av den tid de har att leva här på jorden.
Och det ger ringar på vattnet till alla de släktingar, vänner och bekanta som finns i deras sfär.
Den 24 maj 2022 kommer alltid att förbli en sorgens dag. Dessa drabbade människor kommer aldrig någonsin att kunna passera denna tid på året utan att påminnas om det som inte fick hända …VAD är det som gör att en 18-årig ung man får för sig att meja ner 21 personer på en låg och mellanstadieskola?
Hur är man funtad då man gör något sånt?
Hur tänkte han?
Varför?
Vad hade han för motiv?Den 14 december 2012 skedde en liknande skjutning på Sandy Hook Elementary School i Connecticut. 
Den gången minns jag att jag tänkte att NU kanske det äntligen blir en förändring. Barack Obama stod och torkade tårar i direktsändning och svor på att NU ska vapenlagarna ändras.
Igår såg vi Biden, djupt tagen, hålla ett liknande tal till nationen.
OCH,
inte ett skit har ändrats på tio år.Nej, inget kommer att ändras nu heller. 
Såklart inte. Givetvis inte. 
Om tio är är det precis lika illa som idag, om inte värre …Vapenlobbyn i detta land är alldeles för mäktig och stor för att det någonsin ska kunna ske en förändring.
Det kommer att vara fortsätt lätt för den som vill att införskaffa vapen. Masskjutningar kommer att fortsätta vara en del av vardagen i det här landet.
Vi kommer att höra, och förfasas, över nya dåd om och om och om igen. Men kommer något att ändras? Naturligtvis inte. Jag har helt gett upp hoppet där.I Texas (en stat jag för övrigt inte skulle vilja bo i för allt smör i Småland) har det dessutom blivit ÄNNU lättare för den som vill skaffa vapen sedan en tid tillbaka. Ja, det är otroligt … det finns verkligen ingenting att säga … 
Det är bara för ofattbart lätt för personer som vill att få tag på halv och helautomatiska skjutvapen. Varför säljs ens sådana vapen till privatpersoner? Varför?


Faktum är att man lever ett farligt liv i det här landet. När man minst anar det så smäller det. Det kan ske var som helst, i skolor, på mataffären, på bio, i köpcentret, på en krog, i en bar, i en bil då du är på väg någonstans.
Det kan hända precis varsomhelst och ske när du minst anar. Slumpen. Ödet. Vapenlobbyn.


När Karolina gick i skolan var min största skräck just detta med skolskjutningar. Jag tänkte ofta på det. Så fort jag hörde en massa utryckningsfordon under dagen började mina tankar rulla på … Hade det hänt nu? Hade någon börjat skjuta?
Detta förföljde mig hela under hela Karolinas skoltid, hela vägen fram tills att hon tagit sin examen från Elon University. Nu går mina tankar till de arma stackars familjer som för alltid fått sina liv förstörda.
Tankarna går till dem som överlevde, till alla rädda små barn som fick bli vittnen till scener de aldrig i hela sina liv borde fått se. 
Tankarna går till den lilla staden Uvalde i Texas som nu hamnat på kartan liksom så många andra städer som för alltid är förknippade med skolskjutningar, Littleton i Colorado, Blacksburg i Virginia, Newton i Connecticut, Parkland i Florida och så väldigt många andra i detta ibland så “fucked up” land.


När ska det få ett slut?
När …

19 comments:

Yvonne said...

Håller med dig på alla punkter, det är alldeles, alldeles förfärligt det som skett igen och att inte vapenlagarna kan ruckas på alls.

Stackars, stackars alla barn som utsattes för detta och stackars, stackars alla anhöriga. Tänk att han först började med sin farmor som han bodde hos (enl nyheterna här) sen åka till en skola för så små barn och dra igång sitt skjutande och dödande. Tänk så hemskt för de barn som överlevde också, kommer ju ALDRIG kunna lägga detta bakom sig.

Verkligen en sorgens dag och man hoppas ju från hjärtat att nu MÅSTE väl vapenlagarna ändras så sådant här inte händer igen. Tyvärr är ju risken att det triggar igång någon annan galning någon annanstans.

Sååå sorgligt säger jag och skickar en varm kram

Äventyret framtiden said...

Allt detta är ofattbart ändå är det grym verklighet.
Vapenlagarna måste ändras men som du skriver det ligger för mycket pengar och makt i hanteringen/försäljningen av vapen så det sker inget även om det finns politiker som säger något annat och också vill något helt annat men i bakgrunden finns de krafter som motarbetar dem som vill förändring.Det är pengarna som talar sitt språk.
Att barn sedan från det de kan sitta upprätta får overkligheter till sig via olika dataspel och via filmer gör inte saken bättre. Man skjuter ner en massa människor i spelen, människorna stiger upp igen och så där fortsätter det. Gör man det från alltför ung ålder bildas spår i hjärnan som inte är vad de ska vara. Varför ser man inte sammanhanget? Det är en fråga jag har ställt mig många många gånger.
Det finns många obesvarade och outforskade frågor i de här sammanhangen. Vi ser ju hur det är i Sverige, där vapenlagarna är mycket strängare än i USA. Ändå skjuts folk så gott som dagligen.

Det måste till förändringar av särskilt slag, vet dock inte vilka, i alla länder. Men givetvis, gör vapenlagarna strängare i USA, till att börja med. Sen är det en annan fråga om det verkligen går att få ordning på den biten så länge den vanliga människan anser att hon behöver ett vapen hemma för att skydda sin familj. Det har helt enkelt gått för långt. Kommer det sedan en typ som Trump så röstar de på honom, för de behöver ju ha sina vapen och han förespråkar ju fria vapen. Pengarna talar som alltid,även om det finns ett stort motstånd.
Det är grym verklighet och stackars alla oskyldiga som drabbas av det.
Så många unga människor som nu är döda. Det är fruktansvärt.
Egentligen finns det inte ord för hur j-t det är.
Många tycker som oss men ändå så sker ingenting till det bättre.

Varm kram över havet!

Humlan said...

Du skriver precis det som vi sa i går, inte heller vi kan känna hopp om att detta ska få ett slut. Hur ska man stoppa det?

Jag läste detta i tidningen i dag:

...Men dödssiffran är bara en aspekt av skoldådets katastrofala effekter. Överlevare av skjutningar runtom i landet vittnar om ärr av skuld och smärta – 500 elever kommer bära dem för resten av livet.

Sexåringarna som överlevde massakern i Newton 2012 går i dag i high school.

”Alla sa att allt skulle bli okej och som vanligt igen. Men nu går jag i high school och det har inte blivit bättre.” ...


Precis som du skriver, det är så många som påverkas av en skjutning!
Finns det något hopp? Jag vet inte.

Många varma kramar!

Mamma C said...

Det är så hemskt det som hänt igen med skolskjutningen.
Det måste väl gå att ändra dessa vapenlagar på något sätt tycker man.
Hoppet är det sista som överger en säger man. Och det känns nästan så i detta fallet.
Ha en bra torsdag.
Kram Carin

Annika said...

Yvonne:
Vapenlagarna sitter som stenstoder i detta land. NRA och vapnlobbyn alltför mäktiga.
Aborträtten kan de tydligen lätt rubba på (orkar inte ...) , men vapen? GLÖM det. Glöm att det någonsin blir en ändring där. Aldrig blir det det.
Inte konstigt att man blir uppgiven.

Visst, han sköt sin farmor först ... bara det liksom ...
Hon ligger på sjukhus nu och tillståndet är kritiskt.
OCH sen då resten ... som dog.
Ja tänk alla anhöriga, vilka ringar på vattnet det ger ...
Exakt, och de barn som blev vittnen till infernot. HUR ska de kunna gå vidare?

Så är det, copy cats i sådana här fall är en stor fara direkt efter en massaker.

Men att något ändras? Aldrig.
Det kommer att hända om och om igen ... och det är så förfärligt hopplöst.

Stora kramar till dig!!

Annika said...

Karin:
För mycket pengar och makt bakom vapenlobbyn och NRA. Det kommer aldrig att ändras, och det är det som är så hemskt.
Som du säger, pengarna talar sitt tydliga språk här.

Ja, Sverige går inte fria heller, inte alls ...
Händer mer skit där än någonsin förr.
OCH jag tror du har rätt i att video och dataspel har stor del i detta.
Absolut, och barn börjar spela våldsamma sådana från unga ålder.


Det har gått för långt när en vanlig människa kan gå in och köpa på sig halv och helautomatiska vapen. DET är så fel det bara kan vara.
En revolver är en revolver, men resten???
OCH det har hänt så mkt hemska saker just för att folk har vapen hemme. Oskyldiga har dött. För ett par år sedan sköt n man ihjäl en granne, grannen kom hem sent på natten (ung pojke) och gick in i fel hus. DET blev hasns död då husägaren sköt ihjäl den unge pojken.
Så ja, Karin, jag håller med dig --- INGEN skulle få ha vapen hemma.

JAPP och som grädde på moset har NRA en stor kongress i Houston i helgen, med Trump som galjonsfigur, bland många andra puckon. HUR smaklöst och opassande just nu.

Den 11 juni ska P och jag in till DC på stor demonstration. MEN det har vi gjort förr också, och inget ändra ju.
Men vi ska iaf sluta upp.

Återigen, du har rätt ... det finns faktiskt inga ord. Det är bara så ofattbart. Det är inte den sista masskjutning vi ser heller, det ligger många mer framför oss ...

Kramar till dig Karin!!

Annika said...

Humlan:
Det är just det. Det är en evig cirkel som aldrig kommer att gå ett slut, det är det som gör det så hopplöst.
HOPPLÖST.
Vi vet att det aldrig kommer att ändras. Aldrigt. NRA och hela den biten är alltför starka och mäktiga. SÅ mkt pengar där.

Precis som dina citat säger, det här är ärr för de efterlevande som aldrig kommer att försvinna. Aldrig.
OCH det ger sådana ringar på vattnet.
Det är för jävligt.

Nej, jag har gett upp hoppet. Det har jag. Tyvärr.

Varma kramar!!

Annika said...

Carin:
DET är så enormt hopplöst allting.
Har inget hopp längre. OCH det är så hemskt att ens skriva det, men så känns det.
SKA iaf in på en stor demonstration i DC den 11 juni.
Det känns som ett måste.
KRAMAR!!

Erica said...

Helt jä*la sjukt!
Och det värsta är att man knappt blir förtvivlad längre. Det är nästan så att det första som händer är att man blir förbannad. På vapenvurmarna (börjat kalla dem det...)
Hur många familjer ska få hela sina liv totalförstörda - hur många barn ska förlora sina liv - innan det blir någon förändring???
Precis som du skriver; det kommer förmodligen aldrig bli någon förändring. Men kan inte låta bli att ställa mig den frågan.

Och huvudet på spiken: Varför behöver en privatperson ens ett automatvapen?? Varför? Av vilken anledning?
Och svaret är ju såklart enkelt: Det finns ingen! Det finns absolut inte en enda skugga av en anledning till att en privatperson skulle behöva ett automatvapen.

Även om det är många år sedan, så har den delen av en av Michael Moores dokumentärer (Bowling for Columbine) etsats sig fast i hjärnan... Den där det var en bank som hade ett erbjudande vid någon tidpunkt... "Open a bank account, get a free gun". (https://www.youtube.com/watch?v=jY2PzzjO3zo).
Det absurda når nya höjder...
Även om de gjorde någon typ av "background check" är hela grejen totalt sinnessjuk!
Bakgrundskollen innebar dessutom bara att han behövde fylla i ett (1) papper med några frågor på plats på banken. Sedan fritt fram att knata därifrån med ett vapen.
Detta var 20(!) år sedan, och som du skriver: Det har bara blivit värre sedan dess!!

Dessutom; hundra spänn - hundraTUSEN spänn - på att människorna inom vapenlobbyn är samma personer som kallar sig "Pro-life".
Den ironin alltså..!


Stora kramar och Stay safe!
/Erica

Bloggblad said...

Det är liksom för stort och hemskt för att riktigt ta in ... Att det finns så många människor som inte har någon empati eller känsla för andras liv. Hur ändrar man på det när säkert inte heller föräldrarna har kunskaper och insikter att fostra sina barn? Och så tillgång till vapen på det...

Det är så sjukt - finns det inget hopp för mänskligheten? Det skjuts en hel del här hemma i Sverige också.

Annika said...

Erica:
Så är det ...
Det blir liksom, jaha det har hänt nu igen ...
OCH det är så in i bänken SJUKT!!!
Inte blir det ngn förändring, om det INTE skedde efter Sandy hook kommer det ALDRIG att ske. Aldrig.
Det är bara så det är ...
Och det är för jävligt.

Precis, varför SÄLJS ens halv och helatuomatiska vapen till personer?
VAD ska de med dem till?
det är ju inte revolvrar vi pratar om nu. Nej, vi snackar mordvapen deluxe
Jag saknar ord.
OCH inga bakgrundskontroller, allra minst i TEXAS.
Satan alltså.

jag har ett Bowling for Columbine. SÅ bra och stark film.
Gillar det mesta Michael Moore gör.
just det, open a bank account, get a free gun ...
Vad ska man säga???

Oh YES!! DE är pro-life hela bunten. OCH naturligtvis även för dödsstraff. MEN ett embryo ska man slåss för.
SÅÅÅÅÅ jävla sjukt.
Orkar inte ...

Stay safe, du anar inte så rätt du har med de orden ...

KRAMAR!!

Annika said...

Bloggblad:
Jag vet---
det finns inga ord. Det finns inget att säga.
Det är bara obegripligt allting. Det är bara att tugga i sig att vapenlobbyn för alltid kommer att ha sin makt över USA.
För mkt pengar där.

Nej, Sverige är inget oskyldigt land heller, det är då så väldigt sant. OCH hemskt.

Erica said...

Tillägg:
Skymtade något om dataspel och dess eventuella inblandning i hur saker ser ut.
Avfärdar dem såklart inte helt; såklart har de en viss del i ökningen av våldet.
Man har skyllt på dataspelen sedan de uppfanns.
Men jag har också en annan teori...

Jag tror en större orsak är de skenande och astronomiska klassklyftorna i samhället.
Det är lättare att rekrytera människor som ligger längst ner i samhället. Människor som är desperata och till och med gett upp om sitt eget liv.
Man missar oftare att fånga upp människor som mår dåligt i de lägsta klasserna, eftersom fokus ligger på de som "kan betala för sig" ( =kapitalism ).
Barn från underklassen helt utan skyddsnät är rena drömmen för rekrytering in i kriminalitet.
Barn som mår dåligt, men ingen ser det och de får därmed inte den hjälp de behöver.

Såklart finns det människor inom de högre klasserna också som begår våldsdåd, men strukturellt är det inte de som fått alla förutsättningar som är lättast att manipulera.
Barn/ungdomar från övre medelklassen som spelar mycket dataspel har oftast bättre stöttning i att få utveckla en förståelse och en möjlighet att separera fantasi och verklighet.

Så jag tror absolut att klassklyftorna har en betydande större del i dessa problem än vad TV-spelen har.
Men jag har såklart inga svar eller lösningar, bara en teori.

/Erica

Elisabeth said...

Det är verkligen fruktansvärt och helt obegripligt. Som lärare tänker jag även på alla anställda i skolan - hur ska de någonsin känna sig trygga på jobbet igen? Läste för övrigt att republikanerna vill att lärare ska vara beväpnade. Vilken anbsurd tanke! Ska det ingå i utbildningen då har de tänkt sig?

BP said...

Så länge man har USA:s vapenlagar kommer dessa skjutningar inte att upphöra, tyvärr. Förstår inte att politikerna i delstaterna inte tar sitt förnuft till fånga och ändrar lagen. Hur många oskyldiga måste dö för politiker att inse att någonting måste göras.
Åt andra sidan har vi också haft masskjutningar i Finland, Norge och Tyskland. Å dessa länder har ju lagar. Tyvärr är det rent allmänt alldeles för lätt att komma över ett vapen till ett "hyfsat" pris. Så ledsamt...

Susjos said...

Nej, man har inga ord att säga om denna tragedi, sååååå galet att kunna köpa vapen så lätt, och tror liksom Erica skrev att klassklyftorna gör sitt till. Varför går en 18-åring in och skjuter barn?
Som du också säger, tyvärr kommer det inte bli svårare att få tag i vapen, detta är ju inte den första gången som såna här tragiska masskjutningar händer.
KRAM

Annika said...

Erica.
När man ser på skolskjutningar, och masskjutningar i stort (i USA iaf) utförs de av vita män, till allra största del.
Att det är mkt psykiskt lidande bakom är helt klart, det har många vittnat om i dess närhet. Inte sällan lärare.
Men även vänner.
Men vad som verkligen triggar en man till ett dåd som detta är säkert också lättillgängligheten vad gäller vapen.
Ofta finns de hemma, finns de inte hemma kan han lätt få tag på dem ändå. Som i fallet i Texas, han hade just fyllt 18 då han skaffade sitt automatvapen.

Jag tror att chattar etc på the d'ar'k web ligger till grogrund deluxe i många fall. De hittar andra sjuka och galna människor där, och sen triggas det upp.
Heck, det sker ju på tiktok och andra e
tablerade medier också.

Tänker tillbaka på de största skjutningarna här.
Killen i CT. Sandy hook, kom från en välbärgad familj men där vapen fanns tillgängliga.
Killen På VA Tech kom från NoVA och gick på själv på Tech, från en "normal, högpresterande asiatisk" bakgrund.
Killarna i Columbine kom från medelklassen.
Här är det mer missförstådda unga, vita män som skjuter.
Ja, I Texas var det en latino dock. I en skola där nästan alla barn kom från samma bakgrund som han själv.
I Sverige är det ABSOLUT en fråga om klass, utan tvekan.
Se vilka de är som skjuter där ...
Här är det mer komplext. Jag kan inte heller (absolut INTE) förklara detta.

That being said, du r spot on annars vad gäller ras, klass, utbildning etc.
Det är verkligen så här också. Så det där snacket om att alla har lika förutsättningar i US är en lögn. Förutom i få solskenshistorier. Men på det hela taget, en lögn,
Är du född rätt in i slummen i valfri amerikansk storstad, eller mindre stad för den delen, är du ganska förbannat dömd redan från början.
Så är det bara.
It sucks
För att ta dig upp ska du vara så in i helsike motiverad och duktig och driven och vilja bort till 200%.
Ja du vet ..

Kram till dig!!

Annika said...

BP:
Så är det. Så länge det är som idag kommer mass och skolskjutningar att vara ett problem.
I tiders evighet.
OCH inget kommer heller att ändras. DET är jag tyvärr ganska säker på.
Det står i grundlagen, du har rätt att bära vapen.-
Men for CRYING, det skrevs ju för flera 100 år sen. DAGS att luckra upp lite nu.
Men det blir inte så.
SÅ sorgligt.

Annika said...

Susjos:
SÅÅÅ sorgligt, så sorgligt.
Allting.
OCH inget kommer att ändras. DET är det vidrigaste.
Exakt, det var varken den fösta eller sista gången som det hände.
DET är vidrigt.
Kramar!