Friday, April 22, 2022

I Stockholm igen





Godmorgon fredag!



Målningen av decket är klar. OCH nu kan vi äntligen göra iordning det som blir vårt sommarrum för de varma dagar (läs månader) som ligger framför oss. Stay tuned for pix. 
OCH jag är fixad i håret och det tog förbannat lång tid och det var förbaskat dyrt. 
Nöjd? Indeed. Så nöjd. Men god damn it viken tid det TAR. 



Idag ska vi återigen ge oss av till min hemstad Stockholm.
Jag har snart varit tillbaka här hemma i en månad. Tiden går så fort att det bara inte är klokt. 
Återigen, jag är så vansinnigt tacksam över att min marsresa hem blev av. Turen jag hade med vädret är också sanslös. Så fort jag åkt tillbaka hit försämrades vädret rejält. Tur som en tokig hade jag.
Och ja, jag kallar två platser hemma, Stockholm och Reston. Jag åker hem och jag åker—hem



I sommar ska jag ju hem igen. 
Någon frågade om Karolina och Mike ska vara i Stockholm i sommar också, och inte bara vid sommarstugan i Närpes. Yes, de ska de. 
Så här ser deras schema ut:
De reser direkt från LA till Stockholm med Finnairs direktflyg därifrån. Perfekt.
Sen är de i Stockholm i TVÅ dagar innan de tar Viking Glory (Viking Lines allra nyaste färja) till Åbo och sen vidare till Närpes.
I Närpes är de i FYRA dagar. 
Sen flyger de från Vasa till Helsingfors. OCH samma eftermiddag tar de ett plan från Helsingfors till Paris. De är sedan i Paris i FYRA dagar. 
Därpå flyger de tillbaka till Stockholm och är där i FEM dagar innan de återigen flyger med Finnair ARN-LAX. 
I Stockholm får de bo i min snälla systers fina lägenhet i Vasastan. That is how they’ll do it! Unga som de är orkar de säkert, jag blir mest trött bara av tanken på att kuska runt som de ska.


Stockholm i mars. Ljuset var helt underbart. Som ni vet njöt jag av nästan allt. 
Jag tycker tunnelbanan i den staden är så bra. FAST, jag gillar INTE de nya vagnarna. 
Jag gillar verkligen stadsbussarna i innerstaden. Jag och min syster nyttjade dem ofta.
Återigen impades jag över hur det funkar med apoteken och recepten. Här är det så EFFING gammaldags att det inte är sant. Läkaren ringer visserligen in receptet numera, men sen måste jag gå till ETT speciellt ställe och hämta min medicin. I mitt fall Safeway (som jag själv valt). Hemma skickar läkaren recept till en databas, man kan sen hämta upp receptet direkt på vilket apotek som helst. Ingen väntetid heller, medicinen direkt i handen. Ja, ni vet ju detta redan ni som bor där såklart … men ni ska veta att jag verkligen gillar det systemet. LOVE it. SÅ ska det ju fasiken vara!
Min pappa , som är över 85 år, har all sjukvård helt gratis.
Deklarationerna (iallafall när det inte är mer komplicerade sådana) är URENKLA att skicka in. IMPAD! Här får vi, trots att vi gör det digitalt, ändå skriva ut dem och skicka dem med posten (i mitt och Peters fall av någon outgrundlig anledning. Det gäller inte alla).


Nu ska jag visa er lite fler bilder som jag tog under mitt besök hemma. Detta blir mitt sista inlägg om min resa hem i mars. TACK för att ni hängt md på färden!







OCH till sist en klassisk skärgårdsbåt.



Jag önskar er alla ett jättefint veckoslut!

19 comments:

Mamma C said...

Där ser man, trodde det var busenkelt med recept och medicin hos er. Tycker det är smidigt och bra i Spanien med när gubben beställer och hämtar ut sin medicin.
Stockholm är så vackert och dina bilder likaså där ifrån.
Ha en fin fredag du med.
Kram Carin

Äventyret framtiden said...

Tack så innerligt för den här Stockholm i mitt hjärta-boosten! Den tog nästan andan av mig. Vilka fina bilder du har tagit och så knep det till lite extra i hjärteroten när du skrev om att resa till Åbo (Vet ju att den resan går vi Åland). Åland i mitt hjärta. Tur att hjärtat rymmer så många fina ställen.
Här fungerar det riktigt bra att få ut recept bara man har fått dem förnyade av en läkare här. OM du är fast boende så att säga. Tidigare har vi fyllt kappsäcken med de mediciner som Uffe behöver, lite grann med tvång och övertalning från apoteket hemmavid men nu tar vi ut medicinerna här på ett enkelt sätt. De är väldigt serviceinriktade på det apotek som vi går till.

Ha en superfin helg Annika!
Kramar över havet!

Elisabeth said...

Puh, jag blir också trött av att bara läsa om Karolinas och Mikes schema. Faktum är att jag aldrig varit förtjust i att "flänga runt", inte ens när jag var i deras ålder. Men de kommer säkert att få många härliga upplevelser! (Även om jag tycker att de borde valt Berlin istället för Paris. ;-) Berlin är något extra, alldeles speciellt för unga människor!)

Konstigt att det är så gammaldags med recept och deklaration hos dig. Just att deklarera digitalt tycker jag är så bra, mycket enklare blir det också eftersom man slipper räkna ut något själv. Beträffande recept tror jag att man kan få den typen av medicin levererad från nätapoteken också, och då hela vägen hem till dörren. Verkligen smidigt!

Så fina foton från Stockholm! Det är verkligen en vacker stad. Söderkåkarna är förvisso söta, men nej, jag skulle nog bli galen på alla människor som gick förbi, haha.

Channal said...

Tack för alla vackra bilder du delar med dig! Älskar Stockholm! Fantastiskt att ha två hem att åka till som ligger i olika kontinenter. Vilken tripp de ska göra Karolina och Mike. Ett äventyr för de båda! Ja du, det är dyrt att gå till frissan. Sling o klipp tar två timmar och jag blir 1.600kr fattigare. Är det samma eller ännu dyrare i USA?
Njut av ert nymålade altandäck och Välkomna hem till den svenska våren!

Ha en fin fredag och KRAM! Anna

Yvonne said...

Så häftigt att Karolina och Mike ska vara både i Stockholm och Närpes. Hittar K bra i Stockholm så hon kan vara en perfekt "guide" för M? Låter tufft med deras resa men de är ju unga så det är nog bara kul. Säkert en häftig upplevelse för båda två, kanske mest för Mike om han inte varit tidigare i Paris, Stockholm el Finland.

Tänk så lätt vi har det med att få ut medicin mot för er. Jag beställer alltid på hjärtat.se och får det gratis levererat utanför dörren, hur smidigt som helst

Deklarera är ju ingen konst allts nu för tiden, verkligen bra!

Så kul att Stockholm visade sig från sin allra bästa sida när du var där och du kunde fotografera så fantastiska bilder och visa hur vackert Stockholm är. Vi har precis varit hos grannar som är från Göteborg och jag berättade om hur fina bilder du tagit, man blir ju lite hemmablind när man ser det för jämnan.

Önskar dig en trevlig helg och skickar en stor kram från ett mulet Spanien, strålande sol igår och blir så imorgon - hoppas vi

Kerstin said...

Så kul för Karolina och Mike att resa till både Stockholm, Finland och Paris. Jag skulle lätt kunna göra deras resa. Paris är en underbar stad i mitt tycke. Så mycket att se och att bara promenera utan mål är underbart i Paris.
Jag ska absolut inte klaga på vädret jag fick i Stockholm. Lite Aprilväder , men det gjorde mig inget. För jag fick många fina soliga dagar också. Jag bor nog nära din syster, då jag kommer till Stockholm. Så underbart att bo i Vasastan och att komma till samma ställe varje gång då jag kommer till Stockholm. Har du provat den kallrökta laxen hos Melanders Fisk? Så god!
Jag hade också så underbara veckor i Stockholm.
Så fina kort du tagit från fina Stockholm.

Kerstin said...

Håller helt med dig om hur bra och service
vänliga de är på de svenska apoteken. Och att man kan beställa online och så har du varorna innan kl.7 på morgonen,
Helt otrolig service!

BP said...

Tror inte att jag någonsin tagit så fina bilder i Stockholm som du har gjort! Helt fantastiska foton, som verkligen visar vilken fin och varierad stad Stockholm är. Där bjuds på gammal och nytt och till och is som ju la kvar i mars när du var här.

Vad gäller allt från recept till deklarationer ligger Sverige ljusår före andra länder, både i Europa och USA verkar det som. Kan hända att det är så "avancerad" då vi har så få invånare, men vet faktiskt inte. Bara en sådan sak att många ställen inte tar kontanter längre, precis raka motsatsen till Spanien till exempel. Ja, allt är ju på gott och ont såklart, men ändå. Ibland är jag riktigt stolt över Sverige.

PS. Det var snabbt målat - ert däck alltså. Stort GRATTIS! DS.

Susjos said...

Säger som BP, vilka foton! Dem kan du ju sälja till reklambyråer! Blir ännu mer kär i Stockholm när jag ser dina bilder!
Å man blir lite impad att Sverige är lite före vad gäller vissa saker i alla fall ;-)
Ha det gott!
KRAM

Bloggblad said...

Det är bara tre veckor sedan jag gick i gamla stan - fast då var det isande kallt och snöade (helt fel enligt min almanacka).

Men våra inringda recept går att hämta ut på vilket apotek som helst i Sverige! Jag går sällan till samma.

Annika said...

Carin:
MKT enklare i Sverige.
Är ruskigt impad av det svenska systemet där.
Man kan beställa sin medicin online här med, har dock aldrig gjort det.
Tack för bildberöm!!
Kramar!

Annika said...

Karin:
AWWWW vad gullig du är. TACK!!!
Blir så glad över dina vackra ord. TACK!!
OCH ja, Åland ... visst förstår jag att det åländska blodet svallar friskt i dig.
Just det, inloppet till Mariehamn ... Kobba Klintar och sen rutten mot Åbo.
ÄLSKAR det också så väldigt mkt.
DU har SÅ rätt, tur att vi kan ha fler än ett hemma. DET är en rikedom. Älskar det. DU har det också nu.
Priceless.
BRA att det är lätt med medianer på ön nu. Kan tro att det var knöligt innan ni fick till det. DET är ju nästan alltid det vid flytt.
Karin, hoppas din helg var jättefin!!!
KRAMAR!!

Annika said...

Elisabeth:
Eller hur!!
Blir matt också på att flänga sådär. PUST.
Att det blev Paris var ren slump. De kommer till Helsingfors vid 15, och sen beställde de första flyget som gick ut i Europa efter ankomsten, haha. Det blev Paris. De är nöjda med det.
Berlin ja, så coolt. Skulle gärna själv resa dit.
Från början hade de tänkt åka till Belgien också, till Brugge. Men jg hejdade dem som den morsa jag är. SA att fyra länder på två veckor inte är mänskligt. haha. De lyssnade, otroligt nog!!

Det är mkt som är gammeldags här. Tro mig.
Man kan beställa online här med, har aldrig gjort det. MEN det är säkert smidigt. Alltså mediciner.
Deklararioner är mkt jobbigare här överlag.

TACK!! KUL att du gillar mina bilder.
Nej, jag skulle inte heller vilja bo i en söderkåk, det är som att bo till allmän beskådning.

Annika said...

Channal:
TACK för dina vackra ord om mina bilder.
Ja, Stockholm är verkligen otroligt vackert!
Verkligen en rikedom att ha två hem, det är en ynnest.
Eller hur, mysig resa de ska ut på i sommar.
NU vet du vad jag betalar för min klipp och sling. HUTLÖST eller hur!!!!
Så ditt är ett klipp.
Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
SÅ kul, eller hur!!
JA, Karolina är helt självgående i Sthlm. 2017 hade hon fyra vänner från US som kom över. De bodde i mina flädrars lgh och Karolina var guide i en veckas tid. De hade sååå roligt.
Ett extra plus i kanten är att hon är tvåspråkig så det gör det hela ännu bättre.
Tror Mike varit i Paris. Men aldrig i Norden. Så dt blir nytt.

Era apotek därhemma är bara för bra. SÅ smidigt och så bra.
Man kan nog beställa online här med, men jag har aldrig gjort det.
Smidigt


AWWWW, TACK för dina vackra ord om mina bilder och för att du berättat om andra om dem. BLIR ju rörd JU!!
TACK!!!
Ja, det är lätt att bli hemmabild och inte se skönheten till slut.

HOPPAS din helg var jättefin!!
KRAMAR!!

Annika said...

Kerstin:
Eller hur!!
SÅ kul för dem!!
Paris ja, tänk så totalt underbart för dem att åka dit. ÅÅÅÅ avis ju!!!
Du kom till Sthlm precis efter mig.
VET att vädret förändrades då.
MEN, det hör till med snö och sånt väder också i april. Men du hade absolut sämre väder än vd jg hade. Jag hade ett helt sanslös vackert väder. Kan knappt fatta det.
Kul att du också är i Vasastan.
TACK för tipset om laxen, ska prova nästa gång. MUMS!!
Apoteken i Sverige for the WIN!! OCh vänliga ja, det är de verkligen!!!
Fasiken mkt trevligare än den apotekare jag har på Safeway som alltid är sur ... eeehhhh ...


Kramar!!

Annika said...

BP:
Men tacK!!
Du gör mig såååå glad. TACK!!!
Staden var ju så skön när jag var där. Perfekt ljus och väder.
Älskar Sthlm såååå mkt!!!

Var stolt över Sverige och lättheten med SÅÅÅÅ mkt där.
Apoteken är guld.
Deklarationen bara fällde mig på ett positivt sätt. OTROLIGT!!
Sant, cash är inte king i Sverige längre. Jag är glad att Apple Pay finns. Det kan vara sååå knepigt att betala med amerikanska kort ibland (vilket är sjukt och knäppt) men Apple Pay är det noll problem med. Love it!!!

Decket, det var bara golvet som fick sig en rundsmörjning. Det målades för bara tre år sedan så räcket var helt OK och pålar och stolpar också. men golvet var mkt slitet.
NU är det klart.
TACK!!
:-)

Annika said...

Susjos:
TACK tack och tack för dina genomfina ord!!
BLIR glad!!
Absolut, var impad över Sverige. De ligger i framkant vad gäller mkt.
Kramar!

Annika said...

Bloggblad:
ja, jag snodde med mig mitt övervackra väder då jag for tillbaka hit. Vet ju att det took a turn or the worse sedan

Precis, det är ju det jag säger, ni har det verkligen bra att ni kan gå till vilket apotek som helst o hämta ut recept. fantastiskt!!