Wednesday, April 13, 2022

Det här med påsken ...




Godmorgon denna dymmelonsdag!



Det är den så kallade Stilla veckan, veckan som leder till påsken.
En storhelg av rang är det ju helt klart. I Sverige iallafall. I Europa.
Här i USA är påsken ett —absolut ingenting. Vi har inga extra lediga dagar runt denna helg.
Långfredagen är som vilken fredag som helst. Påskafton existerar inte. Annandag påsk ledig? GLÖM det.


Här firas påsken en enda dag, den som kallas Easter Sunday.
Ja, alltså påskdagen. Förutom den dagen finns inga andra lediga dagar. OCH eftersom påskdagen alltid inträffar en söndag är det ju ganska värdelöst.
Visserligen talar man om Easter Monday och om Good Friday, men vad spelar det för roll när det är helt vanliga arbets och skoldagar? Påsken blir liksom … ett stort ingenting.


Annika, du som pyntar och donar hela året kör förstås järnet då det komma till påskpynt?
HA, nej det gör jag INTE!
Påsken är kanske den enda högtid jag inte pyntar inför överhuvudtaget. Jag äger knappt något påskpynt. Det lilla jag har borde jag nog ta fram. Jag har inte mer än att det ryms på en enda liten hylla i ett skåp i min bokhylla. Typ, en kyckling och ett par glasägg. SLUT. 
Jämför det med julen då jag har så mycket att det tar upp halva källarförrådet, halva vinden och lite till. Jag har massor med pynt inför Halloween likaså (absolut inte i julens kaliber) men mycket har jag, flera lådor fulla med de gruvligaste tingestar som kommer fram i oktober.
Fjärde juli? Sure, jag har gott om små flaggor och ljusslingor som går i rött, vitt och blått samt lite annat true Americana-pynt.


 

Bild från Nostlgiska.se



Det är inte det att det inte finns fint påskpynt att köpa, för det gör det.
Affärerna har fullt med vackert pynt som jag tycker är fint och gulligt.
Men att köpa själv? NEJ! Har ingen lust och ingen ork att spilla krut på en helg som knappt finns.



Man kan lugnt säga att USA har förstört ALL min påskkänsla.
Min syster Sara därhemma i Stockholm brukar jämföra er svenska (europeiska) påsk med vår Thanksgiving.  Det handlar om exakt lika många lediga dagar, fira med god mat och umgås med familjen. Kravlöst och skönt. 
Håller med, man kan gott jämföra den ledighet ni står inför nu med vår ledighet inför Thanksgiving i november.
Skulle jag bo i Sverige skulle jag pynta hela mitt hus till påsk och glädjas så över denna tid, men här rycker jag bara på axlarna åt allt.



När Karolina var liten var det annorlunda. Hon fick påskägg och påskkorgar. Man klädde upp sig på påskdagen (det gör många än idag också, tro mig!) och ofta gick vi i kyrkan med Peters familj. Sen var det brunch och så påskmiddag sedan. PUST!
OCH alla uppklädda, som sagt. Numera blir det ingen kyrka för oss på påskdagen, och det var år och dag sen jag såg ett påskägg eller påskkorg i huset. Vi ska hem till Peters pappa och äta en påskmiddag. Det är det enda av påsken jag kommer att se. Lekte lite med tanken på att grava en lax till mig och Peter till lördag, men inser att jag är försent ute redan nu.


 
Bild från Ellyson.com 


HA, vad deppigt mitt inlägg idag låter. 
Men det är det inte. Jag lovar. Jag bryr mig verkligen inte om det hela. Det är helt okej att ha ett helt vanligt veckoslut (förutom den påskmiddag vi ska på under påskdagen). 



Men, det är klart att jag tycker att det är underbart med den svenska fina påsken som jag själv har så många fina minnen från. 
Att få klä påskriset.
Påskpynta.
Påskkärring på skärtorsdagen.
Påsklov.
Långfredagen som absolut inte var lika strikt som då mina föräldrar var barn. De fick inte göra något alls den dagen. När jag var barn var allt stängt på långfredagen, men visst kunde vi leka, ta hem kompisar och vara ute som alltid.
Påskafton var alltid extremt spännande med påskäggen vi skulle leta efter. Sen en jättegod påskmiddag med bland annat de ägg vi målat under dagen.
Påskdagen var nog en upprepning av  den goda påskmiddagen kanske då även med påskalammet. 
Annandag påsk en ledig dag TILL!
många lediga dagar och dessutom i en spirande vår. Härliga minnen.
USA, som sagt, har grävt all påsklust ur min själ. Himla trist egentligen. Samtidigt, helt okej.


That being said, ha en jättefin dymmelonsdag!

17 comments:

Channal said...

Jag tror nog att jag älskar påsken mer än julen och då ÄLSKAR jag julen! Påsken är mer kravlös och våren är på intåg. Påsken är en favorit! På påskafton ska vi ha alla barn och barnbarn + makens ex!! Jag har planerat upp all mat till påskbordet! Det blir äggjakt för barnen + fiskdamm haha! Godis har vi hemma för jag ser fram emot att det kommer påskkärringar på besök imorgon. Påsken piggar upp! Men jag kan förstå att man får nya traditioner när man flyttar till bla USA! Det är spännande och kul!

KRAM Anna

Yvonne said...

Påsken är inget jag brukar pynta till speciellt mycket normalt sett, i år har jag gjort det för vi ska folk hemma på långfredagen och påskdagen så enbart därför. Mitt påskris brukar jag sen slänga med fjädrar och allt, har ett lager att ta av om jag har lust att pimpa ris framöver.

På påskafton ska vi bort till goda vänner så då blir det traditionell påskmat i överflöd.

Ang att pynta till påsk så tycker jag att det är för kort tid att lägga alltför mycket arbete på. Inte kommer det några påskkärringar här heller så något extra godis behövs inte, ha, ha.

Här i Spanien är ju påsken enormt stor och viktig och det är ju mest religiösa helgen av alla. Processioner varenda kväll inne i stan som drar runt. Vi har sett det en gång i Malaga och en gång här och det räcker.

Ha en fin onsdag, nu väntar frukosten på mig hälsar jag med en stor kram

Äventyret framtiden said...

Jag är ingen traditionell helgfirare överlag, bara lite smått. Här finns inte mycket jul-, halloween eller påsksaker. Men jag gillar helgerna likväl men pyntandet har nästan fallit bort. Påsken står för ljusets återkomst för min del, det skira det vackra.Jag är ju inte religiös så det är kanske därför de kristna helgerna inte har stort värde för min del. Men jag gillar vissa saker trots allt.
Påskafton i år är vi bortbjudna till ett svenskt par som bor här året om. Givetvis ska det bli roligt att fira nordisk påsk och jag ser framemot det, mest att få umgås och ha trevligt men också att få se hur deras påsk firas. De är väldigt traditionella och har tagit sina svenska traditioner med sig.
Du får ha en fin dymmelonsdag Annika!
Karinkram

Annika said...

Channal:
Jasså, den som ändå kunde säga detsamma.
MEN jag kan säga det om Thanksgiving, den helgen ÄLSKAR jag ...
Här är påsken ett stort ... ingenting.
Hos dig är ju påsken värd att firas.
Med så många lediga fina dagar och så mkt familjekänsla. Skulle jag bor I Sverige skulle jg lägga stort krut på den.
Nu? Äsch.
Men jag vet ju hur mysig den är och förstår att du älskar den därhemma.
KRAMAR

Annika said...

Yvonne:
Inte du heller alltså. Det fastän den firas så stort i Spanien.
Mysigt ändå med ris och pynt.
OCH ja, får ni svenska gäster hem till er så fattar jag absolut. DET skulle jg nog också göra då, tror jag.
Exakt, det är för kort tid att spilla krut på pynt Iallafall här. Orkar inte.
Ids inte. bryr mig inte tillräckligt.
Förstår att påsken är enormt stor hos dig. På ett annat sätt, ett religiösare sätt, än i Sverige.
Måste vara så mäktigt att se det!
Kramar i massor till dig!!

Annika said...

Karin:
Nej, du är ju inte det. Vet att du inte är så galen över julen heller.
ja, att fira våren är vackert. Absolut. Att glädjas över ljuset och det skira. DET är jättefint.
Nej, jag är ju själv agnostiker, men tycker om alla traditoner. Utom just påsken, i USA. Måste tillägga det. I Europa skulle jag absolut fira om jg bott där.
MYSIGT med påskmiddag på svenskt sätt. Skulle med glädje gå på en sådan om jag blev bjuden, hihi.
Härligt Karin.
Stora, stora kramar från mig!!

Stockholmsbo said...

Fattar fullkomligt, Annika.
Om påsken endast pågick en dag skulle jag totalt strunta i den också.
Bra liknelse med Thanksgiving. Det är ju lika många dagars ledighet.

BP said...

Påsk firas ju inte bara i Sverige utan först och främst i länder med katolsk befolkning. Om du tycker vi har mycket "pynt" i Sverige, så är det ingenting jämfört med till exempel Spanien. Under den här veckan avlöser påkostade processioner varandra med start klockan 8 på morgonen. Sedan pågår hela cirkusen i omgångar till sent på kvällen - alla dagar.
Jag/vi är ju inte "pyntiga" av oss, så inget pynt här heller. Men jag köpte faktiskt två buntar med påskliljor idag som jag stoppade in i en vas som nu står på köksbordet.

Susjos said...

Jobbar man inte skift så är ju påsken en längre ledighet, det minns jag från mitt år som barnmorska på mödravården när jag jobbade dagtid! Nej, så mycket pynt blir det inte här heller, har någon tupp som kommer upp från källaren och en tjusig påskkärring som ska hängas upp, hm måste ju hämta upp dem också, det är ju skärtorsdag i morgon! Kanske köper jag färdigt påskris med fjädrar, för vi ska ha familjen på påsklunch på Annandag påsk,så lite pynt bör vi väl ha! Min man jobbar hela helgen tyvärr, dock korta dagar i alla fall!
Ha en fin påsk!
Kram

Elisabeth said...

Jag pyntar inte heller till påsk, men det beror nog mest på att jag inte är hemma över själva påskhelgen, och påsken är ju liksom bara påskhelgen. Däremot tycker jag om påsken mycket, faktiskt lika mycket som julen. Det är vår, ljuset har kommit tillbaka, oftast finns det vårblommor, med lite tur kan man till och med sitta ute en stund i solen. Det är trevligt! Gillar påskgodiset också, haha .

Elisabeth said...

För övrigt: underbara foton i gårdagens inlägg! Det är verkligen fantastiskt vackert hos dig nu.

Annika said...

Stockholmsbo.
Eller hur!!
Orkar inte. Om det hade varit fyra dagar hade jag går ALL in!!
men nu, pfft ...

Annika said...

BP:
Men det är väl klart. Den firas i hela den kristna världen. Det är väl tom den viktigaste av alla kristna helger.
Jodå, jag känner till katolikernas stora firanden, skulle gärna vara i tex Spanien själv om påsken. Skulle älska att se processionerna.
Påskliljor är SÅÅÅ fina, sådana köper jag hela vintern när de finns. Älskar dem.

Annika said...

Susjos:
Så sant, det blir ju förstås annorlunda för alla dem som inte har ett 9-17 jobb.
Som för dig tex.
Inte så mkt pyntande för dig heller alltså. Men låter trevligt med påskkärringar och annat som du har.
Bring em up :-D
Glada Påskkramar från mig.

Annika said...

Elisabeth:
Du åker hem förstår jag :-)
Alltså till dina föräldrar.
Mysigt.
Ja, påsken är ju fin där hos dig. Just att fira in våren och välkomna den!
PÅskgodis, jaaaa det gillar jag med!!
HIHI!!
Hoppas ni kan sitta ute i värmen.

TACK, ja det är rena rama drömmen här nu i naturen!!

Vonkis said...

I år har jag faktiskt tagit fram lite av mitt påskpynt men det är inte varje år det händer. Orken och lusten påverkar mycket. Sedan tycker jag det är svårt att hitta fint påskpynt och letar gärna lite äldre saker på second-hand. Mitt senaste fynd är en svart tvåarmad ljusstake med en tupp i mitten. Den är finare än det låter.

Annika said...

Vonkis:
KUL!
Jag tog inte fram en enda pinal, haha. MEN bra att du gjorde det.
Älskar vintage-pynt. Min svärfar tog fram världens gulligaste äggkoppar igår, från 40-talet, vill ha dem!!
HAHA.
Tror din ljusstake är såååå fin!