Wednesday, March 02, 2022

Spridda tankar ...




Hej på er!!


Så blev det återigen onsdag över världen.
Det är med hjärtat i halsgropen man slår upp tidningen varje morgon.
Jag har inga push-notiser som dyker upp på min lur eftersom jag har stängt av allt sånt. Därför ser jag de stora händelserna först när jag öppnar dagens tidning.
Jag läser Dagens Nyheter online, det är den första tidning jag läser på morgonen i sängen innan jag tar min dagliga promenad. Jag kan läsa den tack vare att jag loggar in på min svågers konto, mycket tacksam för det.
Sen blir det Washington Post.
Läget i världen är allt annat än stabilt.
Från en pandemi (som ju ingalunda är över heller) rätt in i ett krig. Ingen chans för återhämtning överhuvudtaget. 
Vad är det för fel på krigshärjade män och galningen som styr i ett visst land? Nu får kvinnor och barn fly hals över huvud medan deras män och pappor stannar kvar vid fronten. 
DU grymma värld.
Jag känner att jag får begränsa mitt nyhetsintag. Ja, precis på det sättet som jag begränsade mig i mars och april 2020 då coronaeländet sköljde över oss alla med största kraft. Då “fick” jag bara öppna tidningarna på morgonen, mitt på dagen och sen en gång till under sen eftermiddag.
Jag gör lite likadant nu. Ack ja.


En sång som jag hade på hjärnan halva dagen igår var “Jag vill leva i Europa”, en sång jag känner till enbart via Arja Saijonmaa, men som är skriven (och även insjungen) av Jan Hammarlund. Den satt som fastetsad i hjärnan. Ja, faktiskt tills jag letade upp den på Spotify och tvångslyssnade på den ett antal gånger.
Nu bor jag inte i Europa längre, men mitt hjärta och ju absolut där. Sången har en ganska fin text ändå, även om jag minns att vi mest gjorde oss lustiga över den förr. Eller så gjorde vi narr av Arjas sätt att sjunga den på, hehe. Men, ja budskapet är vackert.
Mitt hjärta tillhör USA också, som jag ju också älskar. Tur att man kan älska och känna så varmt för fler ställen på jorden.
För övrigt har Ukraina (nästan) hela världen bakom sin rygg. Det är ju ändå väldigt fint att se.
Må kriget snart upphöra. MÅ det det.



Pandemin dyker neråt iallafall. DET är väl en positiv sak just nu.
Här i Fairfax County ser det bra ut vad gäller infektioner, vårdplatser och dödsfall.
OCH från och med igår råder inget masktvång längre. Vi kan lägga av med munskydd överallt nu om vi vill. Ska man till officiella byggnader så finns det inte längre någon anledning att bära munskydd. Självklart gör man som man vill ändå.
Skolorna har också slutat kräva att elever och skolpersonal ska bära mask. Det är säkert skönt för många även om jag läser att det ger många oro likaså.
Nåväl, jag har inte slutat bära munskydd i affärer ännu. Men, det kanske jag slutar med snart jag också? Vi får se. Det har blivit något av rutin det med.
Men tro mig, det ska bli väldigt skönt den dagen man kan skippa dem, den dagen det känns A-OK att göra det. 
Damn, dessa två år alltså … 


Alltså, de smarta lurarna …
Ibland är de verkligen just SMARTA!
För lite sedan upptäckte jag den lilla info-rutan som ibland dyker upp vid de foton man tar med sin iPhone. Den rutan har ju funnits där hela tiden, förstås, men det är först nu jag upptäckt den, hehe. Infoknappen uppträder speciellt då man fotograferat blommor. DET är ju verkligen fördel, för det händer ju att man inte vet vad är för växt man fotat.
Google lens är ju bra för den som undrar också, men detta var en upptäckt för mig! Jag måste leta vidare i mitt stora bildarkiv för att se om detta endast gäller blommor och växter eller om det även kan få information om platser och annat? Jaja, en kul grej iallafall.


 

Finns inget löv på bilden kan det finnas information ändå.  Titta bara efter informationsknappen, om den har en ring och stjärnor så finns också info. How very nifty :-)



Sen var det ju fettisdagen igår.   DET gick det inte att missa!! 
JÖSSES, min feed på instagram fullkomligt exploderade av semlor. Semlor i parti och minut. OJ vad sugen jag blev på det bakverket alltså.
Jag brukar ju kalla dem för världens godaste! Semlorna alltså!
Numera finns de ju i alla utformningar också. Allt från klassiska till lakritssemlor. Ni i Sverige kan verkligen välja och vraka. Själv vill jag ha en äkta semla med en god bulle som smakar starkt av kardemumma, det ska vara massor med vispgrädde och galet mycket mandelmassa! Give it to me!!
Tösses lär ha det allra godaste … Send one to me!!


Bild från Aftonbladet.



Läste att Norge bojkottar rysk alkohol på sitt systembolag.
Samma här, rysk sprit säljs inte här heller på ABC-affärerna (vårt System). Den bojkottas. Bara en parentes ändå. Men nog börjar alla begränsningar och avskärmningar märkas i Ryssland nu. En vägg av avsky är vad som finns utanför landets gränser. 


Nåväl, jag ska ta på mig mina gympadojjor och ge mig ut i vårmorgonen. Vi får se vad den andra mars för med sig i bagaget.



Önskar er alla en så bra onsdag som ni kan ha denna konstiga vår.

18 comments:

Elisabeth said...

Det är verkligen otäckt och hemskt med Ukraina. Tror att det är en bra idé att begränsa sitt nyhetsintag (jag gör likadant), för ingen tjänar egentligen på att man följer precis allt. Dessutom är det så mycket osäkerhet i rapporteringen.

Hela situationen har också gjort att jag tänkt mycket på alla historier jag har fått från mina elever och hur det var för dem innan/under flykten till Sverige. Vill bara delge några exempel här:
- Tjejen som kom från Homs, där hon levt under IS-styre i flera år. Hon hade nu fått komma till sin mamma i Sverige, men kvar Homs var hennes pappa och syster, för systern var 19 och således för gammal för familjeåterförening och pappan kunde förstås inte lämna systern där.
- En kille hade stor ryggproblem efter att i timmar legat ihopkrupen i en bagagelucka medan en flyktingsmugglare körde honom över gränsen till Turkiet. Familjen förstås kvar i Afghanistan.
- En ytterligare elev gick först i tolv timmar från Iran till Turkiet och skulle sedan åka liten båt från Turkiet till Grekland. Båten var överlastad, flytvästar existerade inte och mitt ute på Medelhavet stannade båten. Ingen av flyktingarna hade någonsin kört en båt eller visste hur man fick igång en båtmotor.

Nåväl, det var en parentes, eller vad man ska kalla det.

Kul med inforutan! Google Lens tänkte jag prova, men då var man tvungen att aktivera platsfunktionen, och det vill inte jag, haha. Dock är det onekligen fantastiskt med så mycket information!

För mig blev det dessvärre ingen semla igår, eftersom de var slut när jag kom till affären. Det enda som fanns kvar var vaniljsemlor, och det vill jag ju INTE ha! Klassiska semlor ska det vara. :-D Däremot gjorde jag en semmelkladdkaka i söndags, så jag åt av den istället.

Channal said...

Hej Annika! Google bildsök är jättesmart, speciellt när det är någon art man vill ta reda på. Använder den då o då.

Ja du, först en pandemi i två år. Sen när den äntligen är över och man börjar känna hopp om en normal värld. Då blir det KRIG! Surrealistiskt! Putin måste ha fått en allvarlig knäpp under Covid-isoleringen! Känner mig helt matt! I natt sov jag åtta timmar. Så skönt! Försöker hålla mig borta från osociala medier!! Njuter av snödroppar, sol och semlor!

Ha en fin dag! KRAMAR Anna

Yvonne said...

Ja du, vilken värld vi lever i, det ena hemska avlöser det andra och det verkar aldrig ta slut. Kriget så nära känns bara för hemskt och oroligt och ingen vet vad som är rätt att göra eller inte göra, med den galningen vid makten. Usch och Fy! Försöker också hålla mig borta ifrån att läsa/lyssna på nyheter hela tiden, på morgonen och sen kvällsnyheterna får räcka.

Pandemin, ja den känns inte lika farlig just nu eller så är det för att vi har mycket värre saker att tänka på.

Fiffigt med den där knappen på Iphone, tack, alltid lär man sig något nytt.

En semla åt vi igår och den var god, men vidhåller att en semlewrap från Tösses slår allt.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett soligt och varmt Spanien. Nu väntar en stund i solstolen med min bok innan det är dags att ta sig en promenad.

Mamma C said...

Här läser vi NT som vår lokaltidning heter Sverige. Vi lånar svärfars inloggning där.
Man måste få ett stopp snart på detta krig som han den otäcka har startat.
Den är verkligen bra google bildsök tycker jag med.
Här blev det ingen semla igår utan jag knåpade ihop en blåbärsbakelse istället.
Ha en fin onsdag.
Carin

Annika said...

Elisabeth:
Ja, det är så. Inget blir bättre av att man sitter och lusläser nyheter på nätet, eller sitter framför CNN (eller valfri kanal). Inget.
Det är bara nyttigt att koppla bort det.
OCH sen hoppas innerligt att det ska gå över fort.

Ja, man kan ju verkligen inte låta bli att tänka på det du skriver om.
Peter har en gammal collegekompis som bor och verkar i östeuropa. Nu bor han i Moldavien och har tagit sig an en mamma och hennes tre barn fr Ukraina (mannen är vid fronten). Inatt flydde Peters kompis och familjen till Aten. Det är inte säkert i Moldavien längre.
När jag hör sådana historier ...
Och de som du berättar om, ja herregud ...
IS-flickan, ofattbart. Kan inte ens föreställa mig. Alltså det går inte.
Killen med ryggproblem ... Dessa historier är större än vi någonsin kan fatta och få i våra skallar.
Och den som flytt över land och hav o kommit med en båt över medelhavet som ingen egentligen kunde styra.
Dessa upplevelser? Vad gör de med en människa?
Kan du ens hålla tillbaka tårarna då du hör dem?
Det är så förfärligt hemskt och vi andra fattar det inte. Sen då alla Trumpister och SD-are och andra ... nej jag orkar inte ...
Tack för att du berättar.

Ja, så är det då alltså, man måste aktivera sin platsfunktiom för google lens?
Fattar om du inte hr lust med det.
På det sätter slipper du en massa konstiga annonser och annat.

MMMM!! Nej klart man vill ha äkta semla!!! Idag går du köpa dig en!
Semmelkladdkaka! MUMS!!

Annika said...

Anna:
Det är den verkligen.
Kul också att den kommer upp helt spontant vid blommor etc.
DET hade inte jag lagt märke till förrän häromdagen.
SÅ mkt jag ännu inte vet vad gäller de smarta lurarna, haha.

Javisst, från ena kaklet in i det andra.
Pandemi till krig. Inte ens chans att återhämta sig.
Det är inte klokt.
Det är för jävligt, och ett sådant onödigt vidrigt krig. Att ge sig på ett fredligt land ...
USCH!
JA, banta nyhetetsintaget. Jag tror ingen blir vare sig smartare, lugnare eller klokare av allt som pumpas ut.

Exakt Anna, njut av det som njutas kan.
Tycker det är helt rätt.

KRAMAR!!!

Annika said...

Yvonne:
Det är ju helt sjukt allting. Precis allt.
Detta krig, ge sig på ett lugnt och fredligt land. Vad jag verkligen hatar en viss president.
MÅ det få ett slut snarast.
Banta nyhetsintaget!! Det är det bästa man kan göra.
Jag gjorde så i början av pandemin och det hjälpte nog lite iaf.
Du gör helt rätt.
Vi måste elva våra liv, det måste vi.

Pandemin nedgraderas hela tiden.
DET fastän den inte är över. Samtidigt känns det som om det är klokt att de gör så.
Nedgraderar.

JA; visst är det så smart!! Du får kolla in det där då du fotar. Tyckte det var ytterst smart!!

Tösses, det är nog det bästa när det kommer till semlor.
De få semlor som jag köpt här (väldigt få, FIKA i NYC en gång) har inte smakat som "de ska". Inte helt bra. Då smakar hembakta hos mina svenska vänner här mkt bättre.
Så jag kan tänka mig att det är så hos dig också.


MMMM... härligt Yvonne.
Så härligt liv!!
Love it.

Kramar från mig!!

Annika said...

Carin:
VISST är det härligt att vi kan dela tidningar!!
HIHI!!
SÅÅÅÅ bra!!
VERKLIGEN!! MÅ kriget få ett slut.
Ryssland börjar väl känna av sanktionerna nu ...
Blåbärsbakelse låter ljuvligt gott.
Ha det toppen!!

Erica said...

Ja, det är verkligen helt sjukt med allt som händer just nu! Ofattbart.
Jag kollar tyvärr inte så mycket nyheter generellt sedan en tid tillbaka. Vet inte varför, har bara inte blivit så. Men har, av någon anledning, notiser påslaget för SR-appen, och den plingar verkligen hela tiden i dessa dagar.
När ska det sluta? Hur ska det sluta? Vad kommer hinna hända innan det slutar???
Kan inte den där äcklige diktatorn bara upphöra att existera?!?!
Skulle inte förvåna mig om hans slutmål är att återskapa Sovjet...

BRA att världen unisont ställer upp för och stöttar Ukraina helt och fullt.
BRA att världen verkligen visar allvar mot Ryssland och Putin.
Däremot tycker jag ändå synd om ryska befolkningen (den "stora massan"). Har sett bilder av hur de gått ut och massprotesterat mot kriget, och hur de blir arresterade när de gör det.
Hoppas hoppas hoppas att detta krig avslutas snabbt, INNAN det sjuke f*nskapet hinner ta till kärnvapen...


Härligt i alla fall att pandemilivet hos er också återgår till det normala.
Skönt att ni slipper masktvånget.
Ja, alltså... såååå mycket som hänt de senaste två åren! Känns som det hänt mer under dessa två år än vad som hänt totalt under hela min livstid.


Vilken otroligt smart funktion i mobilen!
Kliar lite i fingrarna att jag inte kan prova på den själv. Har inte den i min mobil, eftersom jag använder en gammal iPhone 6. Inte ens 6s, utan bara 6.
Känns som det finns så mycket funktioner på nyare iPhones som jag är så nyfiken på, men inte har någon möjlighet att prova själv. Har hört exempelvis om "Porträttläge" på de nyare mobilkamerorna. Avundsjuk.


Semlor ja... var en hel del av dem på sociala medier igår ;-D
Själv åt jag fyra semlor av lite mindre modell under gårdagen. Två på jobbet och två efter tacomiddagen hos mamma och pappa.
Fick med mig en påse semmelbullar därifrån också, så kam hända att det blir någon mer innan veckan är slut. Håller med; älskar detta bakverk!
Jag är som du; föredrar den klassiska semlan. Med MYCKET mandelmassa och MYCKET grädde.
Såg att COOP i veckan säljer semlor från ett bageri där det är så lite grädde att den knappt syns då locket ligger på... Hm, nej tack.


Hoppas du haft en fin onsdag trots all skit som händer i världen.
Kramar /Erica

Annika said...

Erica:
Ja det är så förfärligt allting att det knappt går att fatta det. Känner mig riktigt låg idag, det kan jag erkänna.
Ja, han vill absolut ta tillbaka de länder som en gång tillhörde Sovjet.
Fy satan, jag undrar också var det ska sluta?
Vill bara att det ska vara över.

Ja, det är fint att se hur väst går samman nu.
Verkligen.
Precis som du känner jag med de ryssar som absolut inte vill ha med detta att göra. USCH.
Ja vilken vidrig situation för världen.
JA må detta blåsa över snabbt, jag säger bara det. Hur många ska behöva dö innan allt är över?


Ja, det är jätteskönt att se att det blir mer normalt vad gäller covid.
MEN nu har vi detta helvete istället.
Snacka om att få noll paus.
Inte klokt detta.
En dåres dåd.

Ja, ett mkt bra system i de nyare lurarna.
Verkligen.
Porträttläget använder jag mkt sällan. Tycker inte et blir så jättebra, tycker jag kan göra det bättre själv sas. Men jag borde kanske ge det lite fler chanser. Har fotat blommor så, men det är ngt med skärpedjupet jag inte är helt nöjd med.

Ja jösses, hela insta exploderade av semlor igår.
HAHA.
Blev svårt sugen!!
ÅÅÅÅ vad härligt och underbart att du ätit så många. MUMS!!
Gud vad gott!!
Ja, du jan gott smaska på dem så länge de finns i butikerna. Absolut!!
Klassiskt ska det vara, och helst från ett kondis, hihi!!

Kram, lite låg idag som sagt. Men jag hoppas det går över.

BP said...

Har gjort som du, nämligen minskat nyhetstittandet både under pandemin och nu under invasionen av Ukraina. Man kan bara ta in så mycket innan det blir korvstoppning.

Den där infoskylten har jag aldrig lagt märke till på min iPhone, men så fotar jag sällan blommor;-)

Semlor är inte min grej. De är alldeles för söta för min smak, och mandelmassa gillar jag inte heller. Att ge mig nåt sött är liksom ingen hit om man säger så;-)

Det var en helt underbar pre-vår dag idag, och det fina vädret ska fortsätta enligt SMHI.

Anonymous said...

Tänk att så mycket kan skrivas om SEMLOR!
Jag tänker aldrig på dom, och när jag, i urtiden,
bodde i Sverige, åt man dom på Fet-tisdagen och
då var det bulle med mandelmassa och vispad grädde.
Jag gillade att äta min i het mjölk med sked.

Kriget är hemskt. Påminner mej om 1968, då min make
var på geologkonferens i Prague, och Ryssland invaderade. Det första ryssarna gjorde, var att stoppa all kommunikation med utlandet. Jag var i Sthlm och skulle
flyga till Prague just den dagen. Såg på TV vad som hänt. Jag gick till amerikanska ambassaden för att se,
om dom hade nyheter. Ingenting. Hörde ingenting fr. Don på fyra dagar. Han hade kommit ut med en grupp tyskar och befann sej i norra Tyskland. Vi träffades sen i London och hade en "second honeymoon". Vi hade tur vi!

Ruth i Virginia (som inte vet nånting om kameror)

Elisabeth said...

Usch vilken berättelse om Peters kompis med familj! Det är extra påtagligt när det kommer så nära.

Detta med mina elever och deras historier... Jag har nog alltid lyckats vara professionell, ungefär som människor inom vården är professionella, även om det varit svårt många gånger. Det var värst i början, framförallt för att de elever jag hade då varit kortare tid i Sverige, och därmed hade allt mycket närmare. (Nu försvinner naturligtvis aldrig sådana upplevelser, men de blir nog ändå lättare att hantera.) Nu har jag nog också blivit säkrare i min yrkesroll och har lättare att komma på passande saker att säga. Hur mycket jag tänker/reagerar på alla dessa öden beror ganska mycket på hur jag själv mår (psykiskt). I vissa lägen har jag liksom inget "filter", om du förstår hur jag menar.

Annika said...

BP:
Det är lika bra det!
Att banta. Inget blir bättre för att vi knarkar dessa nyheter, tvärtom.
VET du, idag dök infoknappen upp på ett annat foto. DET till min stora förvåning. Det var på några hus jag fotade (som du ser i morgondagens inlägg). SÅ, det gäller inte bara blommor.
Du är säkert mer av en salttjej än en söttjej. Du föredrar säkert chips och ostar etc any day of the week.
jg är lite av båda delarna. MEN går jag ut och käkar tar jag sjutton gånger hellre en förrätt än en efterrätt. Alltid.
VI med, en underbar vårdag idag.
BP; låter bra med vädret i sthlm. Imorgon fattar du mer varför jag skriver så;-)
OCH tack för dagens inlägg hos dig, det gjorde mig GOTT!! Jag har varit lite låg idag så jag blev riktigt glad när jag kom till dig!!

Annika said...

Ruth;
Haha, det är BRA det. Jag menar, att du aldrig tänker på dem ;-)
Men ja, förr åt man dem säkert bara på just fettisdagen.
Hetvägg, har aldrig ätit. VILL inte heller, hehe.

Kriget är så vidrigt. Idag har jag känt mig alldeles nertagen pga det.
Ser så många hemska bilder av familjer som skiljs. Pappan kvar och mammor och barn åker.
Det gör ont.
Eller när jag läser om tunnelbanan och alla som gömmer sig där. Fy satan vad det känns i hjärtat.
Stoppa detta elände NU!

Kan förstå att det var otäckt den gång 68 då du var i Sthlm. Då fanns ju inte den information som finns idag heller.
DU och Don hade en väldig tur!! Tack och lov för det!

Vilket väder idag va!! Helt underbart!!

Annika said...

Elisabeth;
Jag vet, så hemskt.
Det skulle ta 22 h för dem att bila till Aten. Men där bör de få en fristad. Han är amerikan och de andra fr Ukraina. De körde i konvoj. Eller kör, de är på väg nu. Peter har skickat pengar till honom, och det har flera andra gamla kursare gjort också.

Det är bra att du är proffsig när du får höra sådana här historier. Det sista de här tonåringarna behöver är en lärare som börjar gråta.
Så bra att du kan vara stark inför dem, och lyssna på dem. DET behöver de.
Förstår också att det beror på dagsform hos dig, hur mkt du kan ta in.
Ja, arma folk! Överallt. Jag säger bara det ...

Susjos said...

Usch ja, kriget i Ukraina är ofattbart galet! Jag får ju notiser från Aftonbladet på min Iphone ofta nu, kanske jag ska ta bort det, alltid jobbigt att läsa!
Semlor är gott, vill som du ha originalet. Men nån som är galen i semlor och köper hem dem varje dag, det är min man! Helt otroligt så många semlor han klämt i sig sen de började sälja dem här!..och nu när jag är sjukskriven och går hemma, så kan ju jag inte heller låta bli att äta dem, suck, det har blivit mycket av den varan nu!
Läste att Sverige också tagit bort all rysk sprit på systembolaget...
Ha det gott!
Kram

Annika said...

Susjos_
USCH ja!!
Ja det är nog bra att banta flödet lite, tror jag.
JAAA! Semlor. Världsbäst!
Klassiskt ska det vara.
HAHA, ja din man ja ... han älskar verkligen semlor :-D
BRA Sverige där!! Bra att man bojkottar allting och skär undan gränser etc.
Kramr!