Thursday, February 17, 2022

Tack, Taco Tuesday, OS och Fullmåne





Hej torsdagsfolket!!




* Skrivstilen igen!



TACK för era kommentarer igår vad gäller skrivstilens väl och ve. Det var mycket intressant att få ta del av era tankar runt detta.
Jag är övertygad att det skulle vara bättre om skolorna idag körde mer med penna och papper än vad de gör. 
Lika säker är jag på att man borde lära ut skrivstil än idag (hur gammalmodigt det än kan tyckas vara), och att eleverna sedan också får öva på att läsa skrivstil. Jag tror det är lättare att tyda skrivstil om man kan lite själv.
Skolorna, lyssna på mig, inför skrivstil igen!!

Men stort tack igen för trevliga och kloka kommentarer på detta ämne!





* Taco Tuesday



I Sverige är tacos starkt förenade med fredagar, barnfamiljer, myskvällar vid TVn och godis … Ja, fredagsmys, helt enkelt.


Själv minns jag första gången jag åt tacos. Det var på Taco Bar inne vid Hötorget i Stockholm.  Det var 80-tal och jag var runt 19-20 år.   Jag och kompisarna gick till restaurangen efter att en av våra vänner redan varit där sedan tidigare.  Hon var salig, nu skulle vi minsann få äta något gott ...
Japp, jag beställde in tacos och enchiladas. Det var förmodligen en kombotallrik. Tro mig, jag tyckte det var något av det godaste jag någonsin ätit. WOOOW liksom!!


Sen började vi göra tacos hemma också då och då. SÅ gott.


När jag kom till USA märkte jag att de mexikanska restaurangerna stod om spön i backen och jag älskade att äta där.
Bara en sådan sak som endless tortilla chips med salsadipp. DAMN, så härligt.
Minns också den seven layer dip vi brukade beställa in tillsammans med tortillachipsen.
Flämt så mycket jag gillade den!


Här i USA är Taco Tuesday ett lika utbrett begrepp som tacos på fredagen i Sverige.
Lite lustigt hur olika det är. Lustigt också hur försvenskad och hur amerikaniserad en taco kan vara. Här har ingen gurka som tillbehör, eller ens majs. Det är ju vanligt hemma. 
Peter, han äter tacos med honung. Ett lika stort måste som sour cream är för mig. Jag har faktiskt inte ens smakat Peters variant efter alla dessa år.
Karolina kör som sin far, tacos med honung. Honungen ringlas på sist när man laddat den med de tillbehör man vill ha i den.


 


För övrigt tycker jag att den godaste mex-maten  finns på västkusten.
Men, även vi har upp har ju många, många latinamerikaner som tagit sin matkultur med sig. DET gillar vi.  




* OS




Varje morgon när jag vaknar sträcker jag mig efter min mobil. 
Dags att läsa DN, alltid.
Men det kan också hända att det kommit en massa textmeddelanden på den gruppchatt jag har med mina syskon. Jag behöver aldrig slå upp tidningen för att se om någon svensk tagit guld, eller annan medalj, under natten. DET får jag veta i gruppchatten, haha. Ganska bra egentligen.
I går natt ramlade det in lite medaljer till Sverige, så det var kul att vakna till de nyheterna. 



Häromkvällen satt vi och tittade på damernas korta program i konståkning. Det var eftersändning, såklart. Vi visste hur det gått, men jag ville ändå se den 15-åriga ryskan åka.
Jag såg hennes åk i lagtävlingen i konståkning och tyckte då att det var det finaste jag sett någon åka någonsin.
Det tyckte de amerikanska kommentatorerna också, att det var total utklassning och att denna ryska var den bästa de sett.


Nu är ju den unga ryskan utpekad för att ha dopat sig. Jag tycker synd om henne som bara den. Hon har säkert bara gjort som hennes tränare sagt.
De amerikanska kommentatorerna menar att det är helt fel att hon ska få fortsätta tävla. Själv känner jag mer att man måste ge henne “the benefit of a doubt”, men jag läste också att man hittat spår av tre olika hjärtmediciner i hennes blod ...  Tufft det där.
Jag kommer ändå att följa friåkningen och hålla på henne.




* Fullmåne 




Fullmåne var det natten som gick.
Igårmorse låg jag och tittade på månen från min säng. Den gick ner rakt i väster och den var så vacker.
Jag älskar månen! Speciellt älskar jag nätterna runt fullmåne. Månljuset lyser upp hela landskapet och jag bara älskar att vakna frampå efternatten och ha den lysande rätt i nyllet.
Månens silversken gör mig lycklig.
Tvärtemot alla andra sover jag bättre vid fullmåne.
Februarimånen kallas snow moon, och även om vi inte har någon snö kvar är det ett passande namn. Månuppgången igårkväll var något alldeles extra. Den steg som en apelsin i öster. Jag hoppas att jag kan njuta av en vacker månnedgång denna morgon likaså.


  *** 



Med detta önskar jag dig en riktigt bra och trevlig torsdag

14 comments:

Yvonne said...

Jag älskar tacos och skulle gärna äta det oftare än vi gör. Äter alltid gjorda med köttfärs hemma och äter jag ute på restaurang så väljer jag oftast fishtacos, som är sååå gott.

Majs, gurka, tomat, riven ost, tacosås, sallad, rödlök och ananas är mina favoriter och toppa med guacamole och gräddfil, mums! Vi äter aldrig det på fredagar utan mer sön-tors.

OS tittar jag bara sista minuten av eller läser i efterhand på nätet.

Vi kanske hade fullmåne inatt för jag sov såååå dåligt och vaknade stup i ett, för trött för att kliva upp och titta om så var fallet, ha, ha

Här snöar det för fullt, men tror det är mest snöblandat regn så inte så mycket som fastnar på marken.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram

Anonymous said...

Tacos är en trevlig rätt att bli bjuden på, alla äter den verkligen olika :-)

Mvh Linda

Annika said...

Yvonne:
SÅ gott!!
Älskar tacos, nu var det länge sen jag åt sådana dags igen snart!!
JAAA! Fish tacos är galet goda. Håller med, jag tar dem också när vi är ute och ska äta mex. MUMS!!!!
Har aldrig lagat fish tacos hemma.
Tycker det är så kul det där med toppings alltså, hur olika det är.
Jag vill också ha rödlök på mina, tomater, riven os och gräddfil.
DAMN vad sugen jag blev nu!!

Os, så konstiga tider för oss, Jag får förlita mig helt på nätet nästan.


DET var fullmåne natten som gick, det var förmodligen därför du sov dåligt :-)
Jag sov också skitdåligt, men det berodde på lite för mkt mat och vin (var hos en kompis på middag igårkväll).

Här 20 grader varmt och mulet.
Snöblandat regn är inte kul.

Önskar dig en fortsatt superfin torsdag!!
KRAMAR!!

Annika said...

Linda:
Verkligen!!
Det är så, alla kör olika. Lite roligt.
:-)

BP said...

Fredagsmys med tacos - ja, vi har ju inga barn så det fredagsmyset slipper vi. Alla dagar i veckan, då ingen av oss är förtjust i tacos.
Det har gått fantastiskt bra för Sverige i detta vinter-OS. Skoj med några otippade medaljer som mer än väl kompenserar för de uteblivna. Många deltagare var ju så upphaussade på svensk manér, att pressen måste ha varit fruktansvärt.

Vad gäller den ryska konståkerskan så gjorde jag min åsikt hörd i gårdagens inlägg. Den 34 åriga ukrainska längåkerskan blev avstängd direkt, medan 15-åringen från Ryssland får fortsätta tävla. Det tycker jag är helt fel. Hon tävlar ju på seniornivå. Och vad sägs om tjejerna som blir "bestulna" en ceremoni om/när ryskan kommer ta medalj. Nej, usch, vilken soppa.

Annika said...

BP:
Samma här, eller hon är utflugen :)
SÅ kul med OS!!
Jättekul. Bra att få reda på vem som vunnit under natten också, alltid kul att se.

Ja ryskan ja ... jag kom precis från din blogg och läste det du skrev.
Visst, jag håller nog med, tre olika hjärtmediciner hittades i blodet.
Men hur mkt visste hon??
Kanske inget alls.
Läste nu att hon inte vann friåkningen. Lika bra det kanske ändå.

Humlan said...

Visst är det gott med tacos, men tyvärr kan jag inte äta dem längre utan att få rejält ont i magen. Jag kan inte äta chili och paprika, vilket går att undvika om man gör tacos hemma och jag får speciella ingredienser, men det är tyvärr inte lika gott som "riktiga" tacos. Men jag åt också tacos på Taco Bar på 80-talet första gången, vem vet om vi var där samtidigt! :-)

Ja, det har gått riktigt bra för Svenskarna i OS och det är roligt att gå upp och titta på morgon-förmiddagssändningarna dessa veckor. Jag gillar ju framför allt längdskidor och skidskytte, och de har kört på våra förmiddagar.

Jag har också följt dopingfallet i konståkningen. Det klokaste jag har hört var en kommentator i dag som sa att OM hon ska tävla på seniornivå, så ska hon tävla efter de regler som gäller på seniornivå! Har en vuxen fått i sig någon dopingsubstans så får den personen stå sitt kast även om det inte var medvetet (se bara på norska Johaug, hon använde en salva på munsåret som hennes läkare hade sagt att hon skulle använda) och du hör ju hela tiden idrottare som inte dricker ur en öppnad vattenflaska, som inte tar något kosttillskott eller annat, bara för att vara på säkra sidan. Konståkerskan ska alltså ha druckit sin morfars hjärtmedicin?? Nåja, jag antar att det man läser/hör i media inte är hela sanningen.
Jag hörde en brittisk kommentator som tyckte synd om ryska flickan, för att ryskorna får aldrig en ny chans, de har slitits ut innan det gått en ny olympiad. Hon ska alltså vara utsliten och pasé när hon är 19 år!
Det är tydligen ett förslag på att ändra åldersgränsen så att man måste vara 17-18 år för att få tävla i OS & VM, en orsak till det är att man inte ska slita ut flickornas kroppar innan de har vuxit färdigt och att de då får en chans att tävlar under längre tid och ha större chans till en fungerande kropp efter idrottskarriären. Tänkvärt!

Jag har inte sett att det är fullmåne nu, men jag gillar månsken och en promenad under en molnfri fullmånenatt har ofta en väldigt speciell stämning. Helst då i öppet landskap utan störande lampor. När jag bodde i stan så hände det att jag vaknade när den sken rakt in genom fönstret och rakt in på min säng, här är det mer träd utanför och jag bor ju inte längre högt upp med stora fönster, jag får gå ut för att uppleva månen här.

En bra torsdag, önskar jag dig!
Kramar!

Annika said...

Humlan:
Kan förstå det .
Mkt hårdsmält som ingår i dem.
Tacobar ja, snacka om ställe man gick till. MUMS.
Undrar vad vi skulle tycka idag?
HAHA.

Missar nästan ALL skidåkning live, det är tråkigt.
Verkligen trist. Den sänds mitt i natten här.
Gillar också längdskidor bäst.

Ryskan ja, fick en flash nyss att hon kommit fyra.
Kanske lika bra det.
Och ja, de borde nog höja åldern till 17 -18 är för seniorer och OS.
Bara klokt.
Denna stackars tjej har ju haft sådan enorm press på sig.
Jag hoppas att hn kan komma tillbaka, utan doping. Hon är den finaste jag någonsin sett på isen.
Minns andra ryskor som tävlat väldigt unga, och sen aldrig kommit tillbaka. Oksana Balliu tror jag en hette som tävlade 94 i Norge. Hon vann allt. Men sen vara det vara en enda nedförsbacke med droger och skit. Hon tävlade mig veterligen aldrig mer.

Fullmånen natten som gick, så fint.
Ja att vandra i ett landskap upplyst av månen är verkligen så speciellt. Kul att du också gillar det.
Kramar!!

Elisabeth said...

*Jag är en konstig svensk som nästan aldrig äter tacos. Det är säkert tio år sedan sist! OM jag skulle äta tacos skulle jag naturligtvis göra dem på sojafärs (gillar den bättre än quorn), med gurka och tomat som tillbehör, samt någon god sås till. Honung på tacos låter minst sagt udda, det kanske är gott. Du får testa någon gång!

*OS går verkligen bra för Sverige den här gången. Igår hade tittade vi faktiskt en del på sprintstafetten i skolan, på en storbildsskärm som finns ute i skåpshallen. En i personalen har konto hos de som sänder OS och hade kopplat sin dator till storbildsskärmen. Lite roligt faktiskt. På tal om ryskan håller jag med kommentatorn, att det var fel att hon fick fortsätta tävla. Visst, hon är bara 15, men tävlar man på seniornivå så gör man och hon är ju inte direkt den första att säga att hon är oskyldig. Dessutom fattar jag ärligt talat inte hur hennes morfars/farfars hjärtmediciner skulle kunna ha kontaminerat hennes blod.

*I förrgår lyste månen så vackert här. Den lyser rakt in i mitt sovrum vilket konstigt nog knappt påverkar mig alls, förutom att jag ibland när det är fullmåne kan vakna och undra om jag glömt att släcka lampan.

Susjos said...

Visst är det gott med tacos. lustigt nog så äter vi det nästan aldrig? När barnen bodde hemma var det alltid hemgjord pizza på fredagar. Men visst hade vi tacos ibland, men inte på fredagar, haha!
Jag gillar ju tacos, kanske vi ska ta upp det igen här hemma. Jag vill gärna ha de hårda krispiga skalen, min man vill ha de mjuka bröden. Sen ska det vara köttfärs, riven ost, lök, tomat, kanske majs och sallad och så salsasåsen ,gräddfil och guacemole..mums! Kanske det blir tacos i helgen?!

OS är kul med alla svenska medaljer, såg tjejernas skidstafett och silvret på sprint, jättekul!
Fullmåne på jobbet ...då brukar många ringa för att vattnet har gått!!
Ha en fin helg!
Hälsar en lyrisk farmor som fått träffa sitt barnbarn ikväll!
KRAM!

Channal said...

Tacos är gott men nej tack med honung. Jag gilla min egna guacamole och TexMex ananas-salsa. Majs, gurka, tomat, lök, krispsallad, OST, mango och köttfärs. Finns många varianter!

Jag hade bara hört om den unga ryskan. Tittade lite idag och det var inte vackert. Trist att hon föll så många gånger och konstigt att hon drack sin morfars hjärtmedicin. Borde vara en åldersgräns på 18 år för att få vara med i OS! Stackars flicka! Jättekul med så många medaljer och det blir säkert fler!

KRAMAR Anna

Annika said...

Elisabeth:
HAHA, ja ...
Men jag tror min syster och svåger är exakt som du, bara för att nämna ett par till ;-)
Sällan vi äter det också.
Men det är gott.
Skulle också välja sojafärs om jg vore du. Tycker jättemkt om den färsen.

KUL!!! DET påminner mig om när jag gick i skolan o Stenmark åkte. Hela Sverige stannade och man drog in tv-apparater i klasstummen.
SÅ roligt att det sker i skolorna nu också. KUL och sammansvetsande.

Jo, det är sant det ni skriver om den ryskan. Det var ju ren tragik att se finalen igår, tittade bara lite. Bara det inte knäcker henne nu. Det var bra att hon inte vann, ändå.
Men jag kan hålla med dem som vill höja åldergränsen.
Mkt märkligt med hjärtmedicinen, mkt mkt konstigt.


Du ser, du är som jag, fullmånen påverkar dig inte.
Härligt.
Ja, månens sken är verkligen starkt.

Annika said...

Susjos:
DET är det verkligen. Borde äta sådana oftare.
JAAA, gör tacos i helgen. Leker med tanken själv också, hihi.
Hemgjord pizza så gott!!!

JAAA, tänk ändå ...
Mna har alltid hört att fler får barn vid fullmåne. Tänk att det verkligen ÄR så. Fascinerande!!!
Månen påverkar verkligen jorden.

ÅÅÅÅÅ vad underbart mysigt det måste vara med en BEBIS och dessutom barnbarn.

KRAMAR!!!

Annika said...

Anna:
Du får testa honung ;-)
HAHA, inte ens JAG har testat.

Du måste se den unga ryskan i tidigare åk. Hon är magnifik.
Men finalen var ju en ren shit show.
På alla sätt.
Nya regler måste in, de får nog höja åldersgränsen.
Exakt, stackars henne. Fy tusan, det var ren tragedi där på isen.

Kramar!!