Wednesday, February 23, 2022

Att bo i en smältdegel




God morgon!!



I ett inlägg från förra veckan fick jag en kommentar där läsaren var förvånad över att det finns så många svenskar i mitt område.
Det fick mig att tänka på att jag kanske borde skriva lite om den del av USA där jag bor. En plats där mångfald råder stort, till min stora lycka.


Washington DC med omnejd är en sann smältdegel.
Med omnejd räknas alla kommuner i Northern Virginia
Med omnejd menas också alla kommuner i Suburban Maryland
Metropolitan Washington innebär en stor yta och tre delstater, District of Columbia (alltså Washington DC), Virginia (alltså den del av staten som går under Northern Virginia samt Maryland (Suburban Maryland).  Ibland räknas delstaten West Virginias nordöstra kommuner in i stor-DC likaså.
Här bor ungefär 6.3  miljoner människor. Det är USAs sjunde största “metropolitan area”, och tillika som ni vet—huvudstaden.



Bild från Rotary.


Här bor och verkar folk från jordens alla hörn. Alltså verkligen från precis hela världen.
I sanning är detta en enda stor gryta där olika kulturer, språk, seder och bruk blandas ihop.
OCH jag älskar det!
Eftersom jag själv är invandrare i denna karusell av folk slipper jag att känna mig udda. Ofta har jag tänkt på hur det skulle kännas att bo i en medelstor stad, eller på en annan plats, i mellanvästern eller södern? Hur udda skulle jag vara med min accent/brytning?
För visst har jag en klar svensk accent då jag talar engelska, hymlar noll med det. 
Hur annorlunda skulle jag vara i mitt tänkande?
Hur många FLER kulturkrockar skulle det inte ha blivit? Här är det så många som kommer någon annanstans ifrån att det aldrig känns jobbigt. Tvärtom.



Karolina gick i kommunala skolor genom hela sin grundskole och gymnasietid. Gissa om jag är glad för det, där rådde mångfald av rang. Det har format henne till en klok, öppen och förstående person. Privatskola var det aldrig någonsin tal om för oss (det blev privat på universitetet, men det är en helt annan historia) eftersom den kommunala skolan i Fairfax County hade så gott rykte, och har än idag.
Jag är så nöjd med den utbildning Karolina fick under sina 13 år i den kommunala skolan, från Kindergarten till senior year (12 klass).
På många andra håll i detta stora land är de kommunala skolorna av annan kvalitet. Det är orättvist, det är det. Det skiljer sig mycket från kommun till kommun.
Jag har skrivit så väldigt mycket om skolan genom åren här på min blogg, därför tänker jag inte börja blanda in den i dagens inlägg mer än att säga att vi varit toppnöjda med hela Karolinas skolgång.



I Reston bor det över 63.000 personer. Reston är därmed en stor förort till DC. 
Reston ligger i Fairfax County. I hela Fairfax kommun bor det cirka 1,1 miljoner människor. 
I hela NoVA ungefär 3,4 miljoner.
Fairfax är Virginias mest tätbefolkade kommun och det är inte underligt med tanke på att vi ligger så nära huvudstaden. 
NOVA är tätbefolkat överlag. Folk jobbar inom stat och kommun, de jobbar inom militären, på tech-företag, inom Världsbanken och Internationella Valutafonden eller inom det politiska väsendet.
Sen givetvis inom CIA, FBI, Secret Service, Pentagon och UD.
Det ligger även väldigt många stora internationella, och nationella, företag här i NoVA.
Det finns otroligt många expats i den här staden med omnejd, folk som bor här under några år och jobbar på kontrakt.
Smältdegeln är ständigt i rörelse.





Bild från Penn State University.



Svenskar finns såklart också representerade.
Även om vi är långt ifrån de största invandrargrupperna. Vi är en liten del av alla otaliga representanter från världens alla länder. Dock, vi är ändå ganska många, kanske framförallt som expats.   Men även—med tiden—är det många som blir locals.
Locals, alltså bofasta.
Några av mina svenska vänner här har kommit hit just som expats (för att kanske stanna i sådär tre år) men de har sedan blivit kvar eftersom de trivts så bra med tillvaron och livet här.
Jag har aldrig kunnat kalla mig för expat eftersom jag inte flyttade hit på de premisserna. Jag gifte mig med amerikan och blev local av bara farten … 
Liksom de allra flesta nordeuropeer är svenskar (oftast) en privilegierad grupp med bra jobb, löner och högt anseende.



I min grupp av svenskor är fem av oss gifta med amerikaner, två av tjejerna är gifta med svenska män (och de kom således hit som expats utskickade av företag i Sverige).
Hur vi alla har träffats en gång i världen är lite olika. Några av tjejerna i gruppen har jag lärt känna via andra expats som för länge sedan åkt hem till Sverige igen.
En annan träffade jag på Target då hon hörde att jag pratade svenska med Karolina (det är över 20 år sen nu). 
Den kompis jag känt längst träffade jag via Peter då han och min kompis amerikanske man tog en kurs i svenska tillsammans. Ingen av de två männen lärde sig någon vidare svenska alls, haha dagens sanning. MEN det hade det goda med sig att jag fick en riktigt bra kompis i Susanna. Och såklart att vi alla fyra än idag är så bra vänner! Vi firar alltid jul ihop, till exempel.
Då och då (men inte alltför ofta ändå) hör man svenska talas "på stan", ibland ger jag mig till känna som den svenska jag är, ibland gör jag det inte. Det beror lite på vilket humör jag råkar vara på.


I mitt grannskap, alltså i det radhusmområde där jag bor, har jag grannar från Tyskland ( min bästisgranne Ingrid till exempel), Columbia, Slovakien, Frankrike, Schweiz, Mexico, Österrike … 
Vi bor alla här bland de övriga amerikanerna i området, yes indeed.
Jag är återigen så glad för det. Mångfald äger!



Mångfald betyder också att utbudet är enormt stort vad gäller matbutiker, restauranger och underhållning.
Nej någon svensk butik, eller restaurang (förutom IKEA såklart. Vi har till och med TVÅ IKEA i DC-området) har vi inte.
Men däremot väldigt många butiker från andra länder. 
Jag har lärt mig att i ryska butiker finns det bröd och annat som jag älskar.
I tyska butiker hittar jag även en hel del från Sverige och Norden.
OCH så har vi alla stora asiatiska matvaruaffär (alltså i samma storlek som amerikanska jättestora supermarkets) där man verkligen kan upptäcka nya saker.
Det är aldrig svårt att hitta något udda här. Det finns!


Det är en välutbildad del av USA jag bor i. 
Det gäller hela stor-Washington. I NoVA ligger tre av USAs tio rikaste kommuner. Det betyder tyvärr också att jag bor i ett mycket dyrt område vad gäller i princip allt. Precis allt.
Amerikanerna här är ofta beresta och öppna. Intresset är överlag stort vad gäller andra kulturer.


Så, det bästa med att bo där jag bor är just att det är en smältdegel.
Att det finns folk från hela världen här.
Att min accent aldrig anses udda och konstig (den väcker däremot ofta intresse. Ibland prickar de som gissar på ursprungsland rätt, ibland inte).
Att utbudet här är så stort och att allt finns.
Att ambassaderna har sina fästen här (se där, ännu fler expats).
Att faktiskt bo precis jämte USAs huvudstad och att på det sättet verkligen bo i världens mäktigaste stad.


Nu vet du lite mer om området jag bor i. Jag har skrivit om det förr, men det tål att tas upp igen!  Förmodligen kommer jag att skriva mer om min plats på jorden i framtiden likaså.

Länkar för den som vill läsa mer:




En bra onsdag önskar jag dig!

27 comments:

Yvonne said...

Så härligt att bo i en smältdegel, alla accepteras oavsett hur de ser ut, varifrån de kommer osv. Upplevde det i NY också.

Kul att ni är ett gäng svenskar, när man är så långt hemifrån så är det ju extra roligt kan jag tänka mig och att sen skapa traditioner som era frukostar, julfirande osv är ju hur mysigt som helst.

Härligt med utbudet på olika länders butiker och kunna plocka godbitarna ur alla.

Verkar vara en jättefin del av det enorma landet du/ni bor i och har tillgång till så mycket och ändå en lite lagom stor stad.

Channal said...

Älskar’t! Kunna umgås och bo grannar med hela världen! Den om det såg ut så överallt i världen. Istället för allt hat mellan olika grupper kan man ta en fika tillsammans och sen gå hem och älska sin familj. Upplevde samma smältdegel i New York! Det var just det som jag föll för när jag var där. En häftig stad med hela världen!

KRAMAR Anna

Annika said...

Jag har också för det mesta bott och verkat i såna miljöer så länge jag varit i USA. Universiteten är ofta såna per automatik. Och när jag inte gjort det - dvs. när jag varit i mellanvästern och mindre blandade områden - har jag upplevt det som svårare ställen att fungera på, där jag kände mig mer isolerad och mer "annorlunda." Nu, i San Diego, bor jag ju i ett sant gränsland där nästan fler i min omgivning pratar spanska eller är tvåspråkiga än är rent engelskspråkiga. På mitt universitet går fler av mexikansk, filippinsk, vietnamesisk och mellanöstern-bakgrund (kaldéer) - ofta tvåspråkiga och ibland som bor på andra sidan gränsen - än vita studerande. Och mat- och annan kultur blir ju därför också brokig och mångkulturell. Älskar att ha tillgång till ryska, mellanöstern, mexikanska, asiatiska (både sydasiatiska och nordasiatiska - japanska och kinesiska) affärer, restauranger och service. Plus att den militära kulturen som vi också har ofta innebär internationella erfarenheter och kopplingar. Däremot antagligen färre européer än i ditt område - de finns men inte på så stor skala.

Men det är ju för övrigt märkbart att min lilla svenska hemstad också blivit så oerhört mycket mer internationeliserad jämfört med när jag växte upp! Tre bra sushirestauranger - ägda av om inte japaner så koreaner. Häromkvällen hittade jag en "foodtruck" med thaimat. Åt en god poké bowl till lunch häromdagen. Akupunktur och akupressur finns att få. Osv. Inget av det fanns på det tidiga 90-talet! Och jag hör en blandning av språk och ser en blandning av kulturer när jag rör mig ute på stan och åker buss. Verkligen en stor skillnad.

Kram



Anonymous said...

Bra beskrivning av området där vi bor! Gillar verkligen mångfalden här. Även om jag kan känna mig sugen på att bo någon annanstans har detta område ändå allt när man tänker efter. Skäms på våra män som inte kan mer svenska😜

SB

Brysselkakan said...

Men vad kul att läsa om din plats på jorden! Och ja, större städer blir ju oftare mer internationella. Och som någon skrev; även städer med universitet.
Och kul att du har så många svenska vänner! Det gör ju att du underhåller ditt modersmål!

Annika said...

Yvonne:
Jag tycker att det finns stor förståelse för invandrare och andra kulturer här. OCH då talar jag enbart om det område jag bor i. Rasismen ute i USA är nog så stor, och utbredd. MEN just här tycker jag folk är öppna och nyfikna, välutbildade och beresta.
Som sagt, nu snackar jag enbart NoVA/DC.
Det är helt annorlunda i the mid west, eller i den djupa södern.
Men längs kusterna är ju folk i allmänhet mkt upplysta.
NYC är verkligen en smältdegel av rang, så jag förstår att du tyckte det. Samma med Boston, Philly och större städer söderut.
Ja, min svennegrupp är det bra att ha, det är det!!
Så glad över dem, och sen det att vi håller traditioner vid liv.
Absolut, Yvonne, en bra del av USA at bo i, en riktigt bra del.

Stora kramar till dig!!!

Annika said...

Channal:
Ja, det är skönt. NU är ju detta min historia och min upplevelse, någon annan tycker säkert annorlunda.
Men mångfald är det verkligen som råder. Sen kanske man umgås med sina likar ändå mest.
Ja, jag förstår att du upplevde detta i NYC, det är ju verkligen en sådan stad, liksom många av de stora amerikanska städerna.
Sen är det såklart annorlunda då på andra platser i US.
Kramar till dig!!

Annika said...

Annika:
Ja, det förstår jag, Annika.
Som du säger, universitetsstäder blir ju sådan nästan per automatik.
DE berikar verkligen platsen de ligger på.
Jag med, Annika. Jag har upplevt ställen där jag känt mig verkligt udda, på gränsen till GA och AL tex, därifrån Peters mamma kom. Oj oj, det var knappt så folk fattade vad jag sa ... och hela samhället var liksom som de satt fast 20 år tillbaka i tiden. Minns kulturchocken då jag skulle beställa vin på restaurangen vi fick på. OOOOO nOOOOOOO ma"aaaah, this is a DRY county.
Innan dess hade jag inte ens vetat att sådana fanns.
OCh sen de frågor jag fick, do you have paved roads in the country you are from?
Alltså, helt sjukt. Jag ville bara därifrån. Atlanta är förstås helt annorlunda, men på landet. Alltså att på på bondlandet i USA i Södern eller mellanvästern är lite av en mardröm,.
SD är verkligen en smältdegel med så mkt influenser från Mexico, och militären och alla andra. Jag med, jag älskar, älskar ÄLSKAR det där breda utbudet och att folk kommer överallt ifrån!!! Just detta med matvaruaffärer!! OCH krogar. LOVE it!!

KUL att du märker sådan skillnad nu när du är hemma. En hel det har hänt, onekligen.
Snacka om att invandrarna i Sverige berikat landet. Utan tvekan.

Annika, fortsätt att ha set så bra i Det gamla Landet!!

KRAMAR!!!

Annika said...

Susanna:
Älskar att bo här!
Ibland, som du säger, funderar man lite på en flytt. Men sen tänker man, helskotta var kan jag få det bättre än här?
Minus är hur dyrt det är, allting. Men annars? It is NICE!!
TACK för att du gillar dagens inlägg.
Nu ska jag till Target!!
Ja, våra män är usla på svenska, haha!!
Vi ses imorgon!!

Annika said...

Brysselkakan:
SOM Annika skrev ja, universitetsstäder blir sådana också. OCH de städerna berikar verkligen stora delar av detta enorma land. Har en liten stad ett UNI är det per automatik mer kultur och kunskap där, och folk kommer dit från hela landet och även världen. Du känner ju verkligen till detta tack vare din son, så bra!!
Annars är det storstäderna, vilken som helst, i detta stora land.
Älskar det.
Mellanstora städer? Maybe not so much.
Ja, mina svenska vänner här är det bra att ha.
Språket blir aktivt, även glad att jag har denna blogg som verkligen håller språket igång.

Monica said...

Roligt att läsa och du bor så vackert också. Minns när Jimmie som bloggade visade foton från rundresa hos dig och skrev om så fint det var. Undrar förresten var de är nu?
Skönt att du har svenska vänner och så alla andra, det är roligt med mångfalden, finns mycket att lära av varandra.
Haha, språkkurs i svenska, men de försökte i alla fall. Du kanske kan ha någon svenskdag i veckan:-).
Önskar dig och er en fin helg Annika.

Elisabeth said...

Förstår att du trivs i Reston! Det är såklart också skönt att ha svenska vänner och att det är så lätt för er att umgås.

Där jag bor finns naturligtvis inte samma utbud av olika kulturers mat etc, men på många sätt blir det mångfald ändå. T.ex. finns det bara en gymnasieskola i kommunen, vilket gör att i princip alla går där, förutom de som åker till andra kommuner eftersom de hellre vill gå där eller väljer ett program som inte finns på skolan jag jobbar på. Detta gör att det inte bara är en typ av elever, t.ex. bara de som har föräldrar med hög inkomst, utan företagsledarnas barn går på samma skola som den som städar. Det tror jag är bra!

Själv har jag ju mångfald hela dagarna, haha, i år har jag BARA elever med andra modersmål än svenska.

Elisabeth said...

För att svara på din fråga från fredagens inlägg: Nu när det fortfarande är mörkt sover jag lite längre (till 06:00 kanske), och tycker att det är skönt att ligga kvar i sängen och läsa någon halvtimme. Men på våren/sommaren vaknar jag i princip samma tid på helger som på vardagar. Inte helt normalt, nej. ;-)

Annika said...

Monica:
Ja, och ffa där mångfalden råder. DET
r nog härligast ändå. att aldrig behöva känna sig udda för att man inte är härifrån.
Utbudet allt.
Ja, sen är det fint också, förstås. Det är det :-)
Jimmy och hans man bor i Sverige numera. Följer honom på Insta.
Ja, det är verkligen roligt med svenska vänner.
Språkdag med Peter? HAHA, vi försökte det en gång. men nej, det är nog kört.

En bra vecka önskar jag dig!!

Annika said...

Elisabeth:
DET gör du verkligen, jobbar med mångfald varje dag.
Kan tänka mig att det inte är det lättaste alla dagar. MEN såklart också väldigt berikande.
Trivs mkt bra med att bo här, så skönt det där med att det är så många som sitter i samma båt.
Jo, kag förtår ju att det inte blir samma utbud bland restauranger och annat på en mindre ort. Men som du säger, det kommer ändå.
Ganska bra det där med din skola, det var så det var på Ks HS också. Allt fanns där. Precis allt.
OCH det har format henne.
så glad att hon inte gick på en helt vit skola sas. Tack och lov för det.
Aha, du är också en early bird.
Det är ju skönt att inte behöva gå upp i svinottan om man inte måste. Ligga och läsa, som du gör när du kan..
Absolut normalt i min värld att vakna tidigt varje morgon, vardag som helg. HAHA.

Humlan said...

Jag förstår att du trivs där du bor, med människorna, utbudet och närheten till huvudstaden. Men något som jag har blivit förvånad och fascinerad över är hur nära du dessutom har till naturen och alla vandringsleder.

Kramar!

BP said...

Ett riktigt roligt och väldigt intressant inlägg. Hade inte den blekaste om att du bodde i en smältdegel. Se så lite man (läs: jag) vet om USA. Att Florida "tillhör" kubanerna visste jag. Att det bor många mexikaner i Kalifornien kände jag också till, liksom att Massachusetts och Boston är ett skandinaviskt fäste.
Så kul att läsa att det är rejält blandat hos dig. Det är så berikande för alla som bor där. Man lär sig ju av varandra, speciellt om man inte är född i USA.

Susjos said...

Wow ,vilken spännande läsning, så kul att bo med så många olika människor! Förstår att du trivs. Min svenska kompis i Kalifornien tycker jag pratar klockren amerikanska, men amerikanerna hör att hon inte kommer från USA!
H a det gott!
KRAM

Anonymous said...

Jag bor i Town of Herndon, granne nästan med Annika. Reston startades 1964; Herndon blev inkorporerad år 1879. Vi kom hit 1974 pga makens job. Efter 20 år i San Francisco Bay area och ett år i Alaska var det som att gå långt tillbaka i tiden.
Mycket har ändrats under åren. Dulles airport var förr mest för transportplan. Sen började ny industrier flytta hit - området kallades Silicon Vally east.
Jag har grannar från Ungern, Bulgarien, Puerto Rico, Vietnam och de senaste invandrarna har kommit från Pakistan och Indien. Restauranger öppnade hej-vilt före C-19, alla möjliga nationaliteter. Det bästa för en äldre person som jag - Det finns alla sorters läkare och ett utmärkt sjukhus inom en halvtimmes körtid.
Min engelska är så bra, att många inte märker en accent. (klapp på ryggen, Ruth) -
Kan inte utelämna våra Central-Amerikanare som gör jobb andra inte vill, motel maids, städare, rest.diskare, dikesgrävare, trädgårdsarbetare och, givetvis som byggnadsarbetare och assistenter på "homes for elderly".
Trevligt inlägg . Ruth i Virginia

Stockholmsbo said...

Annika när hon är som bäst. Dina onsdag-inlägg håller ofta så hög kvalitet och är så intressanta att läsa och ta del av.
Tack vare dig har jag fått lära mig något nytt.
Har varit i DC och slogs då av hur många olika nationaliteter jag såg. Detsamma gäller i New York och i Miami där jag också varit. Förstår att det här gäller storstäder på västkusten också eller hur?
Hur är det med storstäder i mellanvästern. Chicago?
Tack för matig information. Keep up the good work.

Annika said...

Humlan:
Det gör jag verkligen.
Ja, naturen är nära också. DET är ju ett underbart stort PLUS som jag inte ens nämnde, men SÅÅÅÅ sant!!
Dessutom så många leder i mim omedelbara närhet också.
Kramar!

Annika said...

BP:
Tusen tack för de orden, BP!
Roligt att du gillade läsningen.
Ja, I Miami är det mkt kubaner, men även en smältdegel av sååå många andra.
Boston var iaf ett skandinaviskt näste under lång tid, men kanske det inte är så riktigt idag. En gång var det det, liksom Minneapolis.
I NYC finns allt. Här med.
OCH samma sak i de stora städerna på västkusten. Smältdeglar av rang.
Det är ju så, man lär av varandra. Exakt, amerikanerna här tycker jag sällan är inskränkta, det händer såklart fast inte ofta.
Men på landet ... och i mellanstora städer är det en helt annan historia.

Annika said...

Susjos:
Tack för att du gillar detta.
Roligt för mig.
Ja, det är mkt berikande att som invandrare bo med invandrare från jordens alla hörn. OCH såklart bland vanliga amrisar.
Tror att nästan alla invandrare som bor här har accent. Jag brukar få höra samma sak i Sverige som din kompis, men här är det inte som misstar mig från att komma från tex Wisconsin, haha.
Ha det toppen.
KRAMAR!!

Annika said...

Ruth:
DET gör du!
OCH i Herndon bor två av mina vänner i den svennegrupp jag träffar ofta.
Kan tänka mig att du verkligen sett utveckligen här. DEN har ju rusat även under mina år i USA.
OCH snabbt har det gått.
När jag kom låg Reston/Herndon i obygden, tyckte jag. Nu är det närförorter till DC.
Bara en sån sak.
VISST är det berikade med alla grannar från jordens alla hörn.
Vi har tur där, Ruth, som har alla dessa i vår närhet.
JAAA, Ruth!! Vården ja, den är inte långt borta. Stora sjukhus och läkarmottagningar om hörnet. SÅ väldigt sant. OCH jag förstår att du verkligen, verkligen uppskattar det!


Men visst, absolut!!! Alla latinamerikanare som tar jobben ingen vill ha. Utan dem stannar DC, och stora delar av USA.
Så är det verkligen. CA skulle kollapsa utan dem.
Vi med fakiiskt. Denna grupp förtjänar ett eget inlägg.

TACK Ruth!! KUL att du gillade detta. OCH yay dig med accenten, kan inte säga detsamma vad gäller mig :-*

Annika said...

Stockholmsbo:
Stort tack för dina fina ord.
Så trevligt att du varit i DC och att du lade märke till just mångfalden.
Absolut, jag skulle säga att det gäller alla städer runt kusterna i USA.
Chicago? Jomen det tror jag nog också.
Det var länge sen jag var där, men är sgs säker på att det är lika där, USAs tredje största stad och allt som den är.
TACK igen för fina ord, de värmer.
Ha en fin torsdag!!

Steel City Anna said...

Spännnande att läsa, nu har jag en lite klarare bild över vart du bor!

Jag läser just nu en kurs där det ingår en del forskningsrapporter från USA där det handlar om hur man ser på elever som har ett annat modersmål än engelska. Det var en helt annan bild av skolan än vad jag är van vid, jag hade jättesvårt att ens relatera. T ex handlade en rapport mycket om fördomar kring elever som har spanska som modersmål el är tvåspråkiga. Intressant hursomhelst!

Kul med andra svenskar, det har man stort behov av ändå. Nu skulle jag dock inte ha något emot att träffa en britt :)

Annika said...

Anna:
Kul att du gillade att läsa detta.
Tror det beror på skolsystem till skolsystem, som så mkt annat.
Så svårt att dra amerikanska skolan över en kam. Ja, faktiskt omöjligt.
Men visst, fördomar är nog ofta större än man tror. Speciellt med spansktalande och även svarta. Eller ja, alla invandrargrupper.
Somliga, som asiater, är ju allmänt kända för att plugga mkt. Så fördomar all over the place.
Men som sagt, det kan nog vara svårt att göra en klar bild där också eftersom skolan ÄR så olika från kommun till kommun.

JAA, så kul med svenskarna här och jag förstår mkt väl att du skulle vilja ha en britt eller två att umgås med i Sverige :-D