Wednesday, December 08, 2021

Det här med levande ljus ...

Hej onsdagsfolket!!!Medan ni där i den höga nord njuter (iallafall somliga av er) av riktig vinter är det illa ställt med den varan där jag bor.
Här roar sig vädret med att åka berg och dalbana till max just nu. I måndags var det hela 18 grader varmt här. Igår var det mer normala 6 grader. Idag snackar man om snö.
OCH på lördag sägs det ska bli 22 grader varmt.
Alla dessa extremt höga temperaturer ÄR ovanliga (även här) och så ska det verkligen inte vara i december. Jag är så less på det.
Normal temperatur den här tiden på året ska ligga runt sådär en fem till åtta grader. Nä, någon vit jul tror jag inte på. 
Men, man kan ju hoppas på att det blir lite kyla iallafall.
HA!Karolina säger iallafall att det är “100% mer julstämning” här än i Los Angeles. 
För ja, här är det ju vinterskalan som tagit över i naturen nu. Finhösten är SÅÅÅÅÅ över. Nu är det beige, brunt och grått som råder därute. Vinterns bleka palett.
Det är inte Karolinas favorit bland årstider. När hon flyttade till LA sa hon att det bästa med den flytten var att få slippa fulhösten och vintern i DC med omnejd.
För ja, det kan ju vara fulhöst i naturen fram till mars nu om vi inte får snö alls i vinter. 
MEN igår sa hon att hon riktigt njöt av färgerna och den gråa dagern som rådde då. Så, östkusttjej är hon onekligen.
Sedan njuter hon av att tända levande ljus på kvällen. I LA säger hon att det nästan alltid är för varmt för dem …Det här med att tända ljus då mörkret faller är ett måste för mig. Nej, jag tänder inte alla ljus jag äger och har på en och samma gång. Inte alls.
Men, det blir ett litet gäng som står på soffbordet kvällarna igenom. Jag tänder även ljus när vi äter i köket, men jag släcker dem då vi lämnar rummet.
Skräcken är att råka glömma att blåsa ut något av dessa ljus. Jag har ganska många ljusslingor inomhus—vilka går på timer— ofta går vi upp till övervåningen och lägger oss innan dessa slingor slås av. OM inte dessa slingor funnes hade det varit lätt att se OM man råkat glömma ett levande ljus i mörkret. Men, som sagt vi är noga (trodde vi åtminstone). FAST nyligen skedde det som inte får hända.
Det var runt Thanksgiving, innan granen hade kommit in i huset.
Jag vet att Peter och jag tände en massa ljus onsdagen innan Thanksgiving. Jag TROR att vi blåste ut samtliga. TROR alltså.
Sen kom Thanksgivingtorsdagen och vi var borta halva dagen och hela kvällen. Vi kom hem vid 22. gick vi raka vägen upp och la oss, trötta och STINNA som vi var. Vi satte oss inte i vare sig vardagsrum eller kök. Inga levande ljus tändes den kvällen. DET vet jag med SÄKERHET. SAMMA natt, vid 4, vaknade jag och såg ett flämtande ljus som spelade på väggen till trapphallen utanför vårt sovrum.
Jag trodde att det kanske var julutebelysningen (vilken vi tänt samma kväll) som gjorde att det blev så. Jag gick ner för att kolla och DÖM om min förvåning då jag ser att det är doftljus som brinner. Ett ljus vi glömt. Ett Yankee Candle i glasburk, ja ni vet hur de ser ut …
MEN när tände vi egentligen DET ljuset?? Det måste ha varit på onsdagen. 
OCH jag upptäckte det således natten mot fredagen. DET var faktiskt otäckt. VAD hade inte kunnat hända? De här ljusen kan säkert också spricka om det vill sig illa.
Fattar inte att vi glömde det. Ja, det var en tankeställare. OCH jag grubblar på om detta ljus verkligen brunnit i över 48 timmar utan att vi märkt något.
Men brann gjorde det så ensamt i natten då jag kom ner … En jul när min syster med familj var här hade jag massor med ljus tända, som vanligt.
Jag, Sara, Ebba och Karolina satt i köket och pratade. Killarna var på hockey inne i DC.
Helt plötsligt hör vi en SMÄLL från vardagsrummet och sen hur glas splittras. Vi flög upp från våra stolar och ut i vardagsrummet. DEN gången var det ett kronljus som brunnit ner i en Iittala-ljusstake. Värmen från ljuset gjorde att hela staken exploderade. USCH vad hemskt det var. 
Tur att det inte blev värre än det var. Så numera törs jag inte ha kronljus tända då jag lämnar ett rum. Jag låter dem heller inte brinna ner i staken som jag gjorde förr. 

Det var en sådan här ljusstake som exploderade för några jular sen.Nej, det gäller att utöva största möjliga försiktighet när det kommer till ALLA levande ljus. Vad som helst kan hända, när man minst anar det.
Numera finns det många ljus som ser helt naturliga ut men som är batteridrivna. Jag vet att många skaffar sig sådana.
Jag har ett sådant ljus som hänger i ett fönster. Det ser helt naturligt ut då det “brinner”.
Dock vet jag inte om jag har någon lust att införskaffa flera sådana? 

Mitt batteridrivna ljus går också på timer.


Hur gör du med levande ljus nu i juletid,
tänder du flera stycken varje kväll?
Hur ser din procedur runt släckningen ut?
Har du någon gång glömt ett ljus?
Skulle du kunna tänka dig att skaffa fuskljus? Alltså dessa batteridrivna som verkligen, verkligen ser äkta ut.
Eller, så struntar du kanske i ljus helt och hållet :-)
Samtliga bilder idag är tagna hos mig.


Ha en fin och bra onsdag!!

20 comments:

Anonymous said...

Yvonne said....
Det var då svajiga temperaturer ni har, verkar ju helkonstigt med vädret över hela jordklotet, läskigt är det.

Vi hade -15 natten mot onsdag och nu vid 08-tiden är det bara -5 grader, 10 grader försvann under natten, och ja, det tackar vi för.

Kul för Karolina att ha tillgång till både och vädermässigt, men förstår att erat klimat lockar mer än LA:s, omväxling förnöjer. Vi har också insett att bo i Spanien året om, nej tack. Är fint med 4 årstider som vi har här hemma.

Så läskigt med ljusen som glömts i flera dygn, vilken tur att inte glaset sprack. Förr lämnade jag alltid värmeljus att brinna och slockna av sig själv, men sen min brorsdotter berättade att de somnat till i soffan och vaknade av att ljushållaren i glas med sitt värmeljus i spruckit och bordet hade en mörk fläck där ljuset bränt, de tackar sin gud att de vaknade till i soffan innan det hände något mer. Efter det så släcker jag ALLTID värmeljusen om de inte brunnit ner innan sänggående. Släcker alltid kronljusen i köket när vi ätit klart och lämnar rummet. Ja, man kan nog inte vara nog så försiktig, går ju snabbt om man har otur och elden får fäste. Ryser vid blotta tanken.

I lyktan utomhus har jag ett blockljus som jag låtit brinna så pass att jag kan få ner ett värmeljus där (utan att det syns att det är ett värmeljus) och så tänder jag bara värmeljuset som slocknar själv när det brunnit klart och jag behöver inte oroa mig. Kollar alltid till det innan läggdags även där så att allt ser ok ut, oftast har värmeljuset redan brunnit ut tidigare.

Har inga batteridrivna ljus, men har sett att nu för tiden finns väldigt naturtrogna ljus, ja iaf lågan ser naturlig ut på håll. Nej, jag tror jag håller mig till riktiga ljus och är försiktig med dem.

Tänder ju ljus varje kväll både ute i lyktan, när vi äter middag och sen i vardagsrummet den mörka årstiden både här hemma och i Spanien. Gillar det!

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Humlan said...

Jag har ju skrivit tidigare att jag har batteridrivna blockljus, de ser ut som de har brunnit ett tag, man ser alltså inte lampan om man inte tittar ner i dem. Jag gillar dem för att de kan stå och "brinna" även i rum som jag inte vistas i hela tiden.
Annars använder jag mest värmeljus, några enstaka om jag är ensam, fler om jag har sällskap. Men det är inte varje kväll som jag tänder dem. Blockljus finns också, men de kan ju flyta ut på slutet, så jag vill helst ha dem också i blickfånget när de är tända.
Mina kronljus är slut, men jag har fått ta hand om handstöpta ljus och färgade ljus, så vill jag använda ljusstakar så tar jag dem.

Vilken tur att du hittade ljuset och att det inte hade ställt till med något! Eftersom jag inte alls kan använda doftljus, så vet jag inte hur länge de kan brinna, men som du beskriver det så måste det ju ha brunnit länge.
Just nu så vågar jag inte tända ljus alls. Har en rejäl förkylning (eller annat? väntar på test) och jag är lagom dimmig för att ha kommit ner varje morgon denna vecka och hittat någon lampa lysande. Det blir inga tända ljus här inte!

Här har det blivit mildare och det får gärna stanna nu med några minusgrader, det behöver inte alls gå över noll och börja slaska! Men oavsett så håller jag mig inne just nu, det räcker med att gå ut och hämta posten. :-)

Ha en bra onsdag!
Kramar!

Brysselkakan said...

Man ska verkligen ha respekt för ljus... Otäckt att du inte ens minns NÄR du tände doftljuset... Men förstår, man kan verkligen glömma sånt man gör regelbundet. Jag brukar säga saker högt: tex nu tänder jag ljuset eller liknande. Det är helt klart lättare att minnas saker man också hört.

Vi har också en incident med ljus, värmeljus: Detta måste vara från sent 90-tal, vi hade flera värmeljus på ett stort fat på soffbordet, vi vuxna lämnar rummet för att bära ut disk och hör hur barnen skriker. Springer in i rummet och det brinner i luften ovanför ljusfatet... Min man hade kylan att direkt slänga en filt över fatet med ljusen och det slocknade direkt. Sot i taket men det kunde gått så himla mycket värre. Efter detta har jag respekt för värmeljus och ställer ALDRIG dem tätt.

Annika said...

Yvonne:
Ja, jag är sååååå less på detta.
Speciellt att få sådana där konstiga värmetoppar.
Avskyr det.
Det uppstår en sådan förmultnande lukt i naturen också.
Nä, inget fan av det.
Jag är, såklart, avis på era temperaturer. Så ska det vara.
Men jg förstår också att du tycker -5 är mer lagom, helt klart.

Precis, jag tror att K känner som ni gör. Hon vill inte bo i LA hela året. Mike säger samma sak. De bägge vill tillbaka till östkusten och återigen få fyra årstider. Kanske inte nu ännu på några år, men sen.
Jag förstår dem.
OCH er!!
Tycker att ni har fått till det perfekt med ert boende!

Ja, det är otäckt det där med ljus. Och så sant, man ska inte låta sig luras av doftljus. Glaset kan ju verkligen spricka. Det står ju på dem också att man inte ska brinna i mer än x-antal timmar.
Så ja, jag förstår så väl hur
Samma med mig, blåser ut värmeljusen.
Vågar inte lämna dem.
Så hemskt det som hände din brorsdotter. Vilken tur att de inte lagt sig i sängen.
Ja, bränder är fruktsvärt läskiga och hur fort det kan ta fart.

Ja, utomhus är jag lite coolare.
Smart det där med att ha ett värmeljus inne i ett blockljus. Så har jag också gjort ngn ngn.


Känner som du, vill nog helst ha riktiga ljus jag också.
Men ja, det finns verkligen naturtrogna batteridrivna.

Älskar ljus och kommer inte att sluta med dem. MEN jag kommer alltid att kolla dem två och tre gånger innan jag lägger mig.

Kramar från ett grått Reston.

Annika said...

Humlan:
Ja precis, de är verkligen naturtrogna numera.
De ger ju exakt samma sken som riktiga ljus + att man inte behöver oroa sig för dem.
Värmeljus och blockljus är bra, men koll krävs förstås. Jag håller med om att det blir lite vanskligt när blockljusen ev rinner ut och smälter.

Ewwww ... Humlan ... det låter inte bra. Håller alla tummar för att det är en vanlig förkylning.
Bra att du ska testa dig.
KRYA på dig.
Hoppas du inte mår alltför dåligt.


Ja, jag hoppas att er temp inte ska gå över nollan. Så trist med slask och sånt.
Nä, hoppas vintern fortsätter.

KRYAkramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
DET är verkligen otäckt.
Jag vet iaf att jag inte tände dt på Thanksgiving. DET vet jag säkert.
Vi gick och la oss direkt då vi kom hem.
Så min enda gissning är att jag måste ha tänt det kvällen före, och glömt bort det.
Så det hade brunnit länge.
Men läskigt är det.

O jösses, det brann liksom i luften över ljusen?
USCH så hemskt och vidrigt.
Ja, de är lömska. Jag har varit med om att de FLAMMAT upp då man blåst ut dem.
Otäckt.
Men i ert fall var det ju verkligen läskigt.
OK, nu har jag också lärt mig ngt, att inte ställa värmeljus tätt. Hemskt!!

Brysselkakan said...

Ja, luften brann. Vi berättade det många år senare för pappan till en av sönernas kompisar, brandman, och han sa att det bildas gas över värmeljus, det var gasen som brann.

BP said...

Om du inte är nöjd med DC-vädret får ni gärna ta en tur över Atlanten och smaka på 16 minusgrader. Okej, termometern hade klättrat upp till minus 2 idag, och det kändes som vår. En rätt så skön känsla efter två veckor av dubbelsiffriga minusgrader.
Så otäckt med dina levande ljus. En himla tur att inte mera hände, vilket det lätt kunde ha gjort.
Inga levande ljus i vårt hushåll. Just faran att glömma ett ljus... nej...
Fuskljus skulle jag tänka mig - i värsta fall, men i ärlighetens namn måste jag säga att vi struntar i levande ljus. Däremot har vi några LED-ljusslingor. De sitter dock uppe hela året.

Anonymous said...

Yvonne said....
Kommer precis ihåg att sonen fick utbildning på jobbet ang ljus och bränder bland annat och de fick lära sig att ALDRIG ha värmeljus i något djupt, typ en rund "blomvas" o dyl, för det bildas gas i kupan och poff så exploderar den och då är elden lös. Man ska bara ha grunda ljushållare för värmeljus.

Läste vad Brysselkakan skrev och då kom jag ihåg det sonen lärde sig.

Monica said...

Har också varit med om att det brunnit ovan ett värmejus, maken blev paralyserad medan jag snabbt slängde en liten matta över bordet och tryckte till. Gick bra och har ju jobbat mycket med farliga saker i sjukhusvärlden och mycket akuta situationer och vi tränades i hur att agera och jag säger inte vem som utvaldes till att följa och leda i katastrofer:-).
Jag gör hemma som Brysselkakan, inte högt men till mig själv, nu låser jag dörren och alla lås, nu släcker jag ljusen. Fungerar bra för ofta rusar man iväg och tänker annars, hur gjorde jag?
Igår var minus 22 lokalt i Stockholmstrakten, kallt men vackert. Idag mildare och det är skönt.
Vi var på julbord andra advent hos Anna, så mycket gott hon gjort och sen sov vi kvar och fixade lite med snö och is i trädgården. Var rätt skönt i solen trots minus 18 där för vi rörde på oss och luften är underbar att andas mot hos oss. Och besökte min väninna och kollega som drabbats av cancer, vi stod ute enbart en stund. Extra försiktig i det fallet. Men ville ge en julklapp. Och hon är tuff som vanligt och såg pigg ut och har en underbar och fin man. Hon har fått jättefin vård också men sedan dröjer analyser, mer än tidigare och jag tänker på så många som drabbas, nyfödda och hela vägen till riktigt gamla av helt ruskiga sjukdomar och mycket smärtsamma och ofta dödliga medan allt är virusprat.
Roligt att K kom hem och ni kan träffas lite längre tid. Och i allt får man försöka göra det bästa och njuta av det man har. Är så skönt med värme inne och alla fina färger och ljus:-) men vi släcker när vi lämnar ett rum. Och när vi ska åka någonstans har vi en regel att inte tända något vid den frukosten. En Stockholmsfamilj, granne på vårt stugland, sa att de aldrig tände levande ljus fast det är så mysigt, nej inte värt det sa de, men vi tänder där vi sitter men inte där heller när vi ska åka tillbaka hem. Då hjälper inte, nu släcker jag ljusen:-). Och PS, här exploderade en snöboll en gång, du vet Kosta-Boda, hade fyra på rad som extra adventsljus, är något med värmeljus en, blir mest kronljus numera.

Ha det riktigt bra nu Annika och fint tillsammans.

Channal said...

Älskar levande ljus med respekt! Så läskigt att glömma! Vilken tur att du vaknade av skenet. En riktig mardröm om det skulle börja brinna. Har mentalt tänkt ut vad det första jag skulle rädda! Hu!!
Varje kväll och morgon tänder vi ljus! Ett måste! I år har jag köpt ljus med batteri som jag ska ha på nedre plan. Just för tanken att där nere är det lätt att glömma släcka. Även vid entrén har jag blockljus i lyktan som är batteridrivna. Men annars bara vanliga ljus.

KRAMAR Anna

Annika said...

Brysselkakan:
Alltså bara att SE det!! Det måste ha sett HELT overkligt ut.
Tänk ändå ... tack för varningen än en gång!!
SKRÄMMANDE!!!
Värmeljus, ingen lek!!!

Annika said...

BP.
Jag tar't direkt!!
KOMMER på stads och vi byter ;-D
SÅÅÅ otäckt med ljuset vi glömde och att jag inte riktigt vet när jag tände det ...
Jag hör dig vad gäller levande ljus. DET är en risk.
Led är bra!!!

Annika said...

Yvonne:
Jamen det är ju helt osannolikt märkligt. Jag är så glad över att jag vet om detta nu. innan du och Brysselkakan o Monica nedan berättade om detta hade jag ingen ANING!!
SÅ bra vetskap!!!
Alltså, tack!!!!!

Steel city anna said...

Jag tror att stora Yankee candle-ljus kan brinna väldigt länge. Det är rätt lätt hänt att man glömmer ett ljus, särskilt om man har många och börjar bli trött. Jag tänder ljus just bara där jag sitter på kvällarna.

Annika said...

Monica:
SÅÅÅÅ läskigt och SÅ bra att få veta detta.
För mig är det helt och hållet NYTT.
TACK!!!
Ja, att kunna hålla fattningen när det börjar brinna är inte lätt. Just det, att kväva elden, det bästa.
JA du hade absolut vanan inne från jobbet tack och LOV!!!
Det är ett bra knep ni har för att släcka ljusen, låsa dörren etc.
Ska ta efter jag också.
ÄR illa avis på ert väder, ska du veta. UNDERBART!!!
VILL också ha vinter.
Lite mildare nu dock hos er.
Vad mysigt att ni sov över hos Anna. Jag vet att ni var där. Det skrev hon på sin insta :-)
Trevligt och mysigt.
ÅÅÅÅ din kompis med cancer, må hon klara det!
Jag vet att mkt får stå tillbaka nu pga covid. Fy tusan så olyckligt.
Hörde dock nyss att våra vaccin skyddar mot omicron. Bra det.
Dags att tagga ner lite ang den kanske? FFA i media.
SÅ kul me K här. Just nu hjälper jag henne med ett projekt. det är lite kul!!
Ja, det är ju lite av ett problem nattetid att mjag har timer på så många ljusslingor. Ofta går vi upp och lägger oss innan de slås av.
OM det är helt mörkt i ett rum ser man ju om man ev glömt ljus.
Nej, håller med, det där att tända ljus på morgonen är vanskligt. Jag gör det titt som tätt, men är ju oftast hemma de dagarna jag tänder morgonljusen.
GAAAHH! Inte kul detta med eld... Eller det är både härligt och farligt ...

JAmen ja, i en snöboll ligger ju ljusen ganska djupt. SÅÅÅ sant.
DE borde inte få explodera. USCH.


Monica, ha det så gott!!!

Annika said...

Anna:
SÅÅÅÅ sant.
Respekt. Verkligen.

OCH som du säger, SÅ lätt att glömma. Läskigt.
Jag vet inte varför jag vaknade, men jag sover så dåligt att jag vaknar flera gånger varje natt. Ren tur dock att jag såg skenet. Tänkte att det ser inte rätt ut.
Ja vilken mardröm om det tagit fyr. Det stod på en bricka, men ändå---
USCH!!

Ja, jag gillar vanliga ljus, MEN fattar absolut vitsen med de fejkade. Inte dumt alls.
Numera ser de ju ut som riktiga ljus också.

Stor kram till dig!!

Annika said...

Anna:
Det är sant, de kan brinna i dagar.. . Tror det står på dem att de inte ska brinna mer än högst x-antal timar.
Oj oj.
Mest rädd för att det skulle ha spruckit.
japp, jag med ... tänder bara ljus i det rum där vi sitter numera. Förr kunde jag tända även i rum vi inte var.Usch så hemska saker det kan hända.

Anonymous said...

Tänk, när man hade levande ljus i granen, som
när jag var barn. Då var det en högtidsstund
att sitta och njuta av det vackra - dessutom
luktade det så gott - naturligt gott! Jag har
ljus på bordet, men släcker, när vi reser oss.
Måste säja, att jag ryser lite grann, när jag ser
en massa ljus i full flamma hos dej.
På samma gång undrar jag, hur du dammar under så
många prylar. Jag hade en hylla med många småsaker
på. Regeln var, att den som rörde dom så dammet
visade sej, fick lov att damma hela hyllan. Orört
är bäst. Hur gör du?

Ruth i Virginia

Annika said...

Ruth:
Ja precis, måste ha varit såååå vackert men SÅ farligt.
Kan tro att det var en högtidsstund.
Ja, äkta granar doftar så gott. Det är därför jag vill ha en sådan varje år, just för doftens skull.
Inte rys utan mys.
Finns ingen anledning att rysa åt det hela :-D
Ja, förutom om det skulle ta eld. Men annars? Nej.
Har ju dessutom lärt mig en liten läxa iom ljuset jag faktiskt glömde.
Hur jag dammar?
Nej, men som vanligt under året. En gång i veckan.
Ingen stor grej.