Thursday, December 02, 2021

Annorlunda, Oftare, Min Kalender, Veckans Chorizo, Klappar och Julfilmer
Hej torsdag!!*  Annorlunda!Tack för kommentarer och tankar igår på mitt inlägg om advent. Visst är det underligt hur något så självklart som advent kan vara så olika.
Man skulle ju verkligen tro att advent är något amerikaner skulle omfamna rejält. Men nej …

Jag vet att min tyska granne Ingrid, som har en krans med fyra ljus som adventsstake hemma hos sig i, berättat  att även i Tyskland är advent ganska ofta förenad med stark tro. Hon är från trakterna runt Garmish-Partenkirchen så hon är verkligen uppvuxen i alperna. Ingrid brukar säga att många av dess invånare är väldigt väldigt troende och att det är bergen och naturens storhet som ger tron åt så många. Intressant. Ja, sen är väl de flesta katoliker också och det gör nog sitt till.* Oftare …   … ser man hus som ser ut så här den här tiden på året.
Det slog mig igår--då jag var ute och gick-- att detta verkligen är poppis hos amerikaner i juletid. Alltså att hänga kransar utanför varje fönster i huset. Det är ganska fint.
Jag tycker det passar bäst på den här sorteras hus som kallas “colonials”. 

Jag tog denna bild igår på min PW, en äkta colonial med kransar på fönstren.
* Min kalender!!
Måste ju visa er den fina kalendern från Rituals som jag köpte i oktober någon gång.
Den är så fin där den står i mitt sovrum. DET är kul att öppna “luckan”, eller i mitt fall “huset” eller “granen”, varje dag.
Igår låg det ett doftljus bakom den första “luckan”. Helt nöjd med det.
I skrivande stund vet jag såklart inte ännu vad som ligger bakom lucka två.
NO cheating allowed, haha!! 

Min kalender från Rituals.*  Veckans Chorizo.Chorizo i veckan slår alla rekord!!! Klart hen tog sig an Black Friday. Allt annat hade ju varit otänkbart, eller hur?
Bilden Idag har jag tagit. Men jag lägger in Chorizos mattes bildtext för hon är alltid klockren!


OCH KOLLA in affärerna Chorizo shoppat på, DÖÖÖÖR!!!
LÄGG även märke till att Chorizos namn är felstavat  på Starbucksmuggen. Starbucks baristor är ökända för att ha svårt för att stava kundernas namn, haha!!!


Spot on, Chorizo, spot ON!!!
Jag har inte så många att köpa klappar till längre (THANK GOD), men jag har fortfarande lite kvar att köpa till de två som får klappar.
Jo, jag handlar mycket online. Så bekvämt och så lätt. Ja, ni vet ju …


Känner mig lite som den här bilden!! GARVADE gott då jag såg den!!


 
* JulfilmerJösses vad jag sett många julfilmer i år. Alltså nya filmer, de som strömmas på Netflix, HBO etc. Det är lite småmysigt att sätta sig ner och se en film varje kväll.
TRO mig, det tycker Peter också. Peter kan försöka sucka och “låtsas” så mycket han vill, haha. DET är ändå han som OFTA föreslår många av dessa filmer och det är han som skickar listor till mig över nya julfilmer på Netflix, Prime, HBO och Hulu.
Ni ser, han gillar julen lika mycket som jag!


Men, fastän vi sett så många filmer i år kan jag knappt rekommendera en enda en. Alla faller in i samma rom-com julgenre.
Jag gillar visserligen rom-coms, men vad gäller dessa julfilmer följer  samtliga ett och samma mönster. Dock, jag gillar att man ser fler och fler “äldre” (alltså i min ålder) skådespelare i dessa filmer. Såg Brooke Shields i A Castle for Christmas nyligen. Gillar henne!!


Annars är nog årets bästa nykomling bland filmerna 8-Bit Christmas bäst. Den går på HBO MAX och Neil Patrick Harris spelar huvudrollen. En pappa som minns tillbaka till 80-talet då han så hett önskade sig ett Nintendo tv-spel! Söt film med hög nostalgifaktor.


 *** Önskar dig en fin och bra torsdag

10 comments:

Anonymous said...

Yvonne said....
Jag gillar de där kransarna på utsidan av fönstren, riktigt snyggt! Men vill inte vara utan mina elljusstakar eller stjärnor ändå. När vi har vår ljusstake i fönstret i Spanien och 2 stjärnor uppsatta är det ofta tyskar som stannar och kommenterar att det är så vackert i våra fönster. Har dock aldrig sett att de själva har något pynt i fönstren.

Jag har 3 kalendrar att öppna, en från ICA med små rim i, en från Bingolotto som vi köpte av barnbarnet som sålde dem för judoklubben och en med olika sorters kaffepluttar i. Lite kul att öppna en lucka varje morgon. ICA:s har jag haft sen våra barn var små och sen de flyttade hemifrån för många, många år sedan har jag fortsatt att norpa åt mig en, ha, ha, ha.

Chorizo i veckan var verkligen rolig, skrattade länge åt bild och text.

Julklapparna, ja börjar få småpanik med dem. Vi köper ju bara till barnbarnen (3 st) och sen har vi lottat att man köper till en framlottad vuxen för max 500 kr. Lika svårt att komma på till de små som till en vuxen, alla har allt och det de inte har köper de själva. Jag och dottern är inne på att vi vuxna ska sluta med klappar, men se det går inte min man och son med på, de vill helst utöka till som vi hade förr med hur många paket som helst, men DET kommer inte att inträffa, där kör vi "Girlpower" jag och dottern, ha, ha, ha

Julfilmer har vi inte kommit in på än, håller på att avsluta Chicago med och The good doctor, sen så blir det nog julfilmer för hela slanten om vi hittar någon bra.

Stor kram från mig från ett vitt Åkersberga

Annika said...

Yvonne:
Håller med dig, det tycker jag också.
De passar på de husen!!
Håller även med dig om elljusstakar och stjärnor. Det är sådana vi vi vill ha.
Aha, ok, ja nej det är nog så att de tyskar jag känner (har två tyska vänner på gatan) faktiskt inte heller kär ngt i fönstret.
DET är nog så att vi nordbor är ganska ensamma om det.
OCH det är ju sååååå extremt mysigt så att det roligt om andra blir inspirerade också.

ÅÅÅÅ mysigt med dina kalendrar. Just papperskalendrar är ju så fina och börjar snart tillhöra en svunnen tid.
KUL med kaffet!!!
OCH ja, ICAs ja ... minns ju den från förr jag också.


Den här veckan tror jag att Chorizos matte faktiskt har överträffat sig själv. Helt otroligt BRA!!!
Påhittigt till MAX!!


HAHA, skrattar rakt ut över din man!!!
Han vill tillbaka till det gamla med massor med paket. JA, tur att ni är starka kvinnor i familjen och att du och dottern kan styra upp.Gud, jag får nästan panik bara över tanken på att köpa åt alla igen.

Svårt med de strömmade filmerna i år. Ingen är riktigt bra.
Fast, frågan är om de nånsin är det, haha.

Kramar till dig i vintern!!

Eva Lindh said...

Hej!
Chorizos matte har ju verkligen en härlig fantasi!
Jag är ju mest ”less is more” i min smak, men det vita huset är skrämmande stelt, tycker jag, så jag längtar efter att se ditt härliga julhus nu!
Hos mig går det mycket snabbt att ta fram julen. Veckan innan 1:a advent putsar jag fönstren och på fredagen sätter jag upp ljusstakar i 4 fönster i olika rum av varierade utseende, en är som ett luciatåg.
I vardagsrummet har jag en ljusstake med små lampor i form av ett hjärta i ett av fönstren och den har jag tänd hela vintern. Jag har också 4 andra lampor i vardagsrummet. När jag tar bort adventsljusstakarna har jag andra lampor i de fönstren.
Ungefär vid lucia sätter jag upp en ljusslinga på trappräcket på utsidan och en konstgjord gran med kulörta lyktor på altanen.
Då brukar jag också ta fram två olika tomtepar i porslin som jag sätter i köksfönstren och ett härligt gäng lertomtar som sönerna gjorde i skolan när de var små. En större tomte som får stå vid den öppna spisen och någon tygtomte får nog också komma fram.
Eftersom yngsta sonen och hans fästmö kommer hit från Köpenhamn till jul så ska vi också köpa julgran i år!
När vi firat hemma hos mellansonen har vi struntat i julgran här.
När våra tre söner var i tonåren började det bli svårt att köpa julklappar till dem. De började gilla olika saker och det skulle ändå vara för samma summa pengar, svårt att veta vad de ville ha. Jag gillar inte att få presenter själv, jag väljer noga när jag köper saker, så hur skulle någon annan kunna välja?
Sedan dess ger jag dem pengar så de kan köpa vad de vill ha. Det har jag fortsatt med till barnbarnen. Deras föräldrar får köpa julklapparna från oss, de vet vad de önskar sig.
Jag köper bara småsaker för att även vi vuxna ska få några paket. I år har jag köpt små chokladaskar med 15 bitar till oss 8 vuxna som ska vara här i jul och även andra billigare chokladaskar till de 5 barnen som kommer.
Sönerna köper småsaker till oss också, för de vet att jag inte vill ha dyra presenter från dem.
Jag fyller år dagen innan nyårsafton och förra året pratade jag med mellansonen på FaceTime och sa att jag funderade på att beställa kängor med dubbar under från Icebug. Han och sambon åkte och köpte ett par till mig som de kom hit med en timme senare! De tyckte det var roligt att köpa något till mig som de visste att jag ville ha och jag blev jätteglad!
De kängorna är underbara och nu behövs de verkligen här i Göteborg, vi har fått mycket snö, men tyvärr försvinner det nog innan jul, som det brukar. Det var helt kaos i trafiken inatt med inställd kollektivtrafik och folk som satt fast i sina bilar nästan hela natten söder om Göteborg.
Det är så roligt att se alla dina vackra naturbilder från USA och inte minst från ditt härliga pyntande!
Varma hälsningar från Eva i ett kallt Göteborg

Annika said...

Eva:
Hej och välkommen till min blogg!!!
Visst är du ny här? Så kul att ha dig här.
Tycker du det om det vit huset? Jag tycker det är ganska fint :-)
Men det ska bli kul att se om de pyntar upp mer inför jul, går förbi där en gång i veckan ungefär, så jag ska spana.
Imorgon blir det BOMB härinne, julbomb från mitt hus :-D
Tycker det verkar mysigt i ditt hus och på det sättet du tar fram det på. Lite av den gamla skolan, och det är fint.
Härligt med gran också. DET är ju ngt alldeles speciellt med en sådan.
DET är svårt med klappar till äldre barn. Jag vet.
Jag är glad över att vi helt slopat klappar till övriga familjen.
Vilekn bra present du fick i fjol. Verkligen användbart med icebugs. Lite sugen på ett par sådana själv, men i år ska jag iaf skaffa broddar.
Läser, och ser på insta, om er härliga snö. Inget sånt här.
TACK för din kommentar och dina fina ord- Imorgon ska du få se mitt julhus :-)
Varmt välkommen tillbaka!!

BP said...

Sådana kransar är ju en enkel utsmyckning som gör sig riktigt fint på "colonials". Man behöver ju inte gå bananas. I vårt flerfamiljshus finns det några som hängt ut en krans på dörren, men det är absolut inte lika fint som på din bild.
Chorizos matte borde få en medalj. Hon är nog en av de mest kreativa människor jag "känner". Black Friday "utsmyckningen" ÄR klockren och så otroligt fyndig.
Din Rituals kalender är... röd. Den kostade närmare 1 800 kronor här, men jag har förstått att dagens doftljus var suverän;-) Brukar köpa deras dofter, fast i flytande form med trästickor som sprider en härlig doft under vintern, när inte alla dörrar och fönster står öppet.

Brysselkakan said...

Kan inte annat än att undra hur det blir med kransar på fönster när det blåser... Måste ju väsnas!
Och skrattade gott åt PIGKEA! Fyndigt!

Annika said...

BP:
Visst passar de där kransarna bra på det huset. Håller helt med.
Exakt, man gör som man vill. Love it.
Ös på, eller kör mer stramt.
Kransar på dörrar är vanligt här med.

Men eller hur!!
Chorizos matte är helt otrolig. FATTAR inte varifrån hon får allt.
Den här ngn har hon överträffat sig själv.

Rituals är en fin kalender, det är det. OCH nej, inte billig *hummar lite skamset*-
Idag ett mjukgörande läppstift. HIHI.
Igår doftljus.

Annika said...

Brysselkakan:
Tror de är riggade med ngn slags ståltråd, både nere och uppe.
Jag vet, Chorizos matte alltså ...
PIGKEA är sååååå bra!!!
När jag såg detta skrattade jag högt.

Elisabeth said...

*Kransarna är vackra, även om det skulle se konstigt ut med dem i Sverige, eftersom de inte skulle passa in i miljön.

*Din kalander är fin! Jag hade nog haft svårt att slänga den när advent är över, och säkert sparat den till nästa år även om det inte funnits något i den då.

*Veckans Chorizo är verkligen underbar! Total Swine liksom, haha.

*Jag ska faktiskt inte köpa några julklappar i år, för vi har i princip rationaliserat bort dem. Däremot har jag gjort två fotoböcker - en med bilder från mina föräldrars trädgård, en med bilder från mina och mammas promenader - och de ska förstås bli julklappar.

Annika said...

Elisabeth:
Sär är det nog, de passar här på de husen. Det är främst på den sortens hus jag sett dem.

HA, egentigen skulle man kunna spara den och be ens make lägga in smågrejer i den. Inga dum ide!
Den är jättefin!!!

Total Swine, priceless. Ja hon är otrolig på att komma på.

Fotoböker, det är liksom den ultimata gåvan, kan jag tycka. Personligt, fint och uppskattat. De kommer att älska den.
Fö. smart att slopa klappar.