Wednesday, December 01, 2021

Advent

Hej decembermänniskor!!Firas advent i USA?
Ser man adventsstjärnor i fönstren hos folk i advent?
Hur är det med de sjuarmade ljusstakarna, finns de?
Är advent något man reflekterar över i hemmen?Så här är det, det är i kyrkorna advent firas i första hand.
ELLER, uppmärksammas är väl ett bättre ord. Advent firas också av de väldigt troende. I övrigt skulle jag säga att advent inte uppmärksammas överhuvudtaget.
Du hör aldrig någon som säger, It is the second Sunday of Advent this upcoming weekend.
DET kan jag försäkra er.
I kyrkorna däremot tänder man ljus och pratar om advent. MEN annars? Nej. Jag har aldrig varit hemma hos en amerikan som haft en fyrarmad adventsljusstake i sin ägo. Sådana ljusstakar har jag bara sett hos mina svenska, eller europeiska, vänner. 

Fjärde advent hemma hos mig ett tidigare år :-)
Detsamma skulle jag säga gäller adventsstjärnor i fönstren. Sådana ser man sällan här likaså. Ibland kan man se en sådan i något enstaka fönster, men inte är det vanligt. Inte alls.
Du kan inte gå in på till exempel Target, Macy’s, Michaels, HomeGoods eller någon annan stor inredningsaffär/varuhus och tänka att där ska du köpa en stjärna att hänga i fönstret till advent. Du kommer att gå ut därifrån besviken.Och sedan det här med elektriska ljusstakarna?
HUR är det med dem? Ummm … NEJ!
De är tyvärr också väldigt sällsynta. Jag har sådana i samtliga fönster på framsidan. Två av dem köpte jag på IKEA för säkert 20-25 år sedan. Varje år är jag lika glad över att de fortfarande HÅLLER. 
Ett par har jag beställt från en svensk hemslöjdsaffär i Kansas. OCH ett par kommer från Amazon. Så nej, det går inte att gå in på ett vanligt varuhus och hitta en sådan ljusstake heller.
SOM tur är finns de att beställa online, tacksam för det. Men nu hoppas jag att mina elljusstakar ska hålla i många år till utan att jag behöver byta ut dem. 

Mitt ena köksfönster en tidigare jul  (snart kommer årets bilder från mitt pyntande hem).DET händer alltsomoftast att någon frågar om dessa sjuarmade stakar är menorhor, alltså att de står framme på grund av den judiska högtiden Hanukkah (som för övrigt pågår just nu).
Fler än en gång har jag fått frågan.
Jag TROR nästan alla svenskar och nordbor som bor i US har stött på den frågan någon gång. 
En menorah (den judiska åttaärmade ljusstaken) är ju lite lik vår svenska sjuarmade, men ändå inte … DOCK, jag kan förstå att man frågar och undrar. Förr i världen kunde jag himla med ögonen över dessa frågor, men med tiden förstår jag denna undran alltmer. 

Judisk menorah.  Bild från The Current.
Egentligen är det ganska lustigt att man inte firar advent mer än man gör i hemmen här. 
Ja, med tanke på hur många fler troende det finns i detta land än hemma i good old Sweden. Det är lite konstigt att just advent inte fått fäste utanför kyrkans värld. 
När jag frågade om detta—då jag var ny i landet— fick jag alltid svaret, you only observe Advent at home if you are really, really religious. Otherwise, no.
DOCK, det underliga är ju ändå att just adventskalendrar fått ett JÄTTEstort genomslag här. Fast, i och för sig är ju en sådan mer en nedräkning till jul än en reflektion över advent och söndagarna fram till jul.Min förra granne, som således har flyttat härifrån, anammade iallafall detta med elljusstakar fullt ut.
Inspon fick hon från mig! Hon hade också sjuarmade elljusstakar i varje fönster på framsidan runt jul. DET gillade jag. Älskade att se dessa stakar hos henne, och att sedan se dem i mina fönster. Det var som om vi utgjorde ett litet nordiskt hörn på gatan (trots att förra granen inte alls härstammade från något nordiskt land).
Hon gillade nordisk jul så pass mycket att hon skaffade en massa svenskt pynt från basarer, nordiska butiker och online. Inspo galore gav jag henne där till min stora glädje.I amerikanska hem denna tid på året är det vanligt att man ser ett enda ljus (eldrivet eller batteridrivet) som står i fönstret. 
Ofta står det ett sådant ljus i varenda fönster i huset. De är fina de också, men jag gillar givetvis våra sjuarmade mer.


Första december idag för övrigt. 
FATTAR det inte. Nu jädrar kommer tiden att flyga iväg.


Ha en fin och bra decemberonsdag!

16 comments:

Freedomtravel said...

Så intressant att lära sig mer om såna här kulturella fenomen, vad man gör och inte gör! Vi är inte ett dugg religiösa, men det jag gillar med advent är alla ljus som lyser upp denna mörka årstid :)

Anonymous said...

Som du vet har jag alltid tyckt om den amerikanska julen för allt det storslagna, att man går all in och inte sparar på krutet när det gäller dekorationer, jag är ju likadan. Men fast att jag inte är aktivt troende eller är uppväxt i ett religiöst hem så älskar jag advent! Alla ljusen, stillheten och känsla av frid och stillhet. Har det med mig från min barndom. Som sagt var mina föräldrar inte speciellt religiösa men mamma tyckte det var viktigt att vi lärde oss varför man firar jul och historien bakom allt. Ta till exempel trettondag jul, jag blev förvånad över hur många i min vänkrets som inte har en aning om vad som ligger till grunden för trettondag jul. Det är ingenting vi direkt firar i min familj mer än att vi äter lite gott men jag tycker det är viktigt att veta historien bakom som jag fick lära mig som barn och som jag i min tur lärt mina barn. Nej, nu spårade jag ur lite, skulle ju bara skriva att jag älskar advent, att det är ju startskottet för julen och alla förberedelser inför den. Tycker det är så intressant när du berättar om hur det är over there, har ju läst din blogg i många år nu och tycker så mycket om den.
Kram Elaine, lajnus74

Anonymous said...

Yvonne said....
Kul att läsa hur olika advent firas eller inte firas alls. Jag älskar allt ljus som tänds och utan mina elljusstakar vill jag absolut inte vara. Vi har på dem dygnet om. Har 11 st, en i varje fönster och 3 stjärnor, en i varje balkongdörr. Det är ljuvligt när det mörknar och man ser det lyser i alla fönster man passerar och alla slingor utomhus - I love it!

1 december idag, nu är det dags att lägga in storstöt vad gäller både tänka till om vad som ska handlas, lagas för mat osv och julklapparna inte att förglömma. Är sååå svårt att komma på något, alla har ju allt känns det som. Tänkte åka in till stan en sväng, men det är alldeles för kallt för att det är skojigt och dessutom känner jag inte för att trängas i affärer heller.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram

Annika said...

Helena:
VISST är det. Det är så lustigt för man börjar tänka på hur olika det är över världen.
OCH att just advent fått en sådan stadig plats i sekulära Sverige.
Samma här, sann agnostiker, men jag älskar stjärnor och stakar till jul!!

Annika said...

Elaine:
EXAKT, älskar det av samma anledning som DU! Just att man satsar så stort, att inget blir "fel" eller för vräkigt, ja du vet. Att det är OK att ösa så mkt man vill.
Älskar all denna julgalenskap. Anammar den till 120%
OCH jag håller med dig om advent också. DET är en sådan vacker tid. Nu drunknar väl den också i att folk pyntar upp allt tidigare (och fine, det gör inget. Det ena måste ändå inte utesluta det andra. Det är så fint i Sverige den här tiden på året med alla stjärnor och stakar i fönstren. Även om folk inte är speciellt troende så gör det ju ingenting. DET är vackert ändå. Och jag tror nog att de flesta vet varför man sätter sjärnor i fönstret.
Tycker nog det är lite skumt att advent lever i en sådan skyddad värld i det här landet då alla älskar att fira allt.
Hur kom det sig att det bara blev riktigt religiösa som tog till sig advent?
Ja, det är märkligt det där.

JA; och jag håller med dig ÄN en gång, jag tycker att alla ska VETA varför man firar jul. Det spelar ingen roll om man tror eller inte. MEN dt tillhör allmänbildning och kultur.
som det du säger om 13-helgen, du har så rätt. Jag tror också det är väldigt få som vet anledningen till att den firas.

Så ja, jag håller med dig till 100% vad du skriver idag.
TACK kära söta Elaine för dina fina ord.
Du gör mig uppriktigt glad.
KRAMAR!!!!

Annika said...

Yvonne:
Precis, lite annorlunda är det.
OCH lustigt ändå att det är så olika.
JAG med, jag älskar att gå omkring i Sverige den här tiden på året och se allt det vackra och upplysta. Nästan alla har stjärnor och stakar. Advent är en fin tid.
Mmmmm ... Yvonne, det måste vara så fint och hemma hos dig.
Nu ska vi fullständigt frossa ner i oss i denna ljuvliga tid.

fattar att du inte vill in och trängas i julhandeln. OCH ja, svårt att veta vad alla vill ha. GAAHH!


Stora kramar till dig från ett varmare Reston!!

Stockholmsbo said...

Annika for the win!
Älskar dina onsdags-inlägg. Känner att jag lär mig om hur olika länderna är genom dina reflektioner.
Tack Annika.
Jag minns när
jag var i Chicago före jul en gång på i början av 2000-talet. Det slog mig då att stjärnor inte fanns i fönsterna hos folk-
Olika är det i sanning.

Annika said...

Stockholmsbo:
:-)
TACK!!!
Ja, visst är det lustigt att ngt sådant här kan vara så olika?
Visst, man reflekterar absolut över det som svensk precis som du gjorde i Chicago den gången.
Nyår då, det är verkligen ANNORLUNDA!!
Tack för fina ord!!

Elisabeth said...

Adventsljusstakar (i betydelsen elektrisk ljusstake med sju ljus) och adventsstjärnor är väl ganska typiskt svenskt, eller möjligen nordiskt kanske? I Tyskland och Österrike är advent i sig en högst levande tradition, bland annat med speciella bakverk, men det är inte speciellt vanligt med elektriska adventsljusstakar. I Österrike (och säkert i delar av Tyskland) finns däremot något som heter "adventskrans" - en krans av gran-/tallris med fyra ljus i. Det är inte så vanligt i Sverige.

Adventsljusstakarna och dito stjärnor behövs i alla fall verkligen, så mörkt som det är nu! Mina lyser hela dagen, alltså även när jag är på jobbet, och det är verkligen trevligt att komma hem till en upplyst lägenhet.

Annika said...

Elisabeth:
TROR ute också, nordiskt numera kanske? men den 7-armade kommer ju verkligen från Sverige från början.
Exakt, det är en sådan krans min granne har, från Tyskland. De är fina.
Japp, mkt trevlig tid nu med alla ljus i mörkret.

Vonkis said...

Men så intressant. Jag har bara tagit för givet att advent firas av protestanter överallt. ortodoxa kristna vet jag inte gör det men katolikerna har jag inte så bra koll på. Håller tummarna att din nya granna också ska bli inspirerad och börja med adventsljusstakar i fönstren, och kanske en och annan adventsstjärna med :-)

BP said...

Tänk vad man lär sig genom att läsa bloggar. Hade aldrig hört ordet Menora förut. Nu vet jag mer. Visste du bakgrunden?

Många kristna kyrkor har sjuarmade ljusstakar, speciellt den ortodoxa kyrkan men judiska synagogor har det oftast inte eftersom menoran anses helig och avsedd för templet. En sjuarmad menora får inte användas utanför templet enligt Talmud, men en annan variant, chanukkia, används för firandet av chanukka, med 8+1 ljus, ofta stearinljus. I synagogan kan istället en "evigt brinnande lampa" finnas som symbol för templets menora.

Märkligt att advent inte firas i USA. Jag menar där firas ju allt hela tiden. Det enda jag la märke till när vi var i USA i två månader (mitten av november till mitten av januari) var alla hus- och trädgårdsutsmyckningar som blinkade hysteriskt från och med 1 december. Varenda hus hade sådana. Också ett sätt att fira...

Menoran används i den symbol som kallas det messianska sigillet och som används av messianska troende. Även synagogor använder menoran i symboler. Utanför Knesset i Jerusalem finns en 5 meter hög sjuarmad menoraskulptur av brons.

Annika said...

Vonkis:
Jag vet, det tror man ju onekligen.
Att advent firas stort bland folket. Katolikerna kör det nog också, det vet jag tack vare en annan granne från Tyskland som är katolik.
Men bland de vanliga amrisarna finns ingen advent. Bara bland de riktigt troende.
Min nya granne kör en annan stil, hon blandar in lite hanukkah också i det hela och har kulörta slingor överallt. Jag har vita.
Saknar min gamla grannes stil, haha!!

Annika said...

BP:
du ser, nu fick du lära dig ngt nytt :-D
Bloggar är verkligen SÅ bra. DET tycker jag också. Berikande.
Vet inte mkt om menorhans bakgrund, bara att den spelar en stor roll i judiska hem.
Under Hanukkah tänder man ett nytt ljus i staken varje kväll. DU vet däremot mkt om den, tack för det!!
NU fick jag lära mig ngt nytt också!!
Precis, det är de stakarna man ser här, de med ett ljus i mitten och sedan 8 ljus för varje kväll under Hanukkah.

Advent, nej. Bara om man är väldigt, väldigt troende.
Lustigt det där hur OLIKA det kan vara.
JA, att pynta utanför hemmen är stort, kulört, vitt, blinkande, vulgärt, snyggt. ALLT!
Och jag gillar rubbet, haha.

Susjos said...

Verkligen spännande info om firandet i USA, visste inte att advent inte firas där, så inga adventsstjärnor i fönstren?
Kul att din granne gillade den svenska traditionen, och visst lyser dessa ljusstakar upp så fint, dem vill man inte vara utan!
Tack för all spännande info!
Stor Kram!

Annika said...

Susjos:
TACK, vd roligt att du tycker det.
Visst är det underligt det där. Nej, inga stjärnor i fönstren.
OM du ser det kan du slå dig i backen på att en nordbo bor där, haha.
Så vacker tid nu.
Njut av allt.
OCH tack igen.
Kramar!