Wednesday, November 03, 2021

Respekt
Hej onsdag!I söndags var det Halloween och vi tog emot en sisådär sjuttio barn. Allt detta skrev jag om i gårdagens inlägg om någon vill läsa mer.
Nu är alla mina Halloweensaker bortplockade, instuvade och satta i sitt mörka hörn i min källare. Nu väntar SÖT, och alla hans läskiga kompisar, i stora plastlådor på nästa år.
Som jag sa, så fort Halloween är över så bara MÅSTE allt pynt bort. Nu har perioden börjat då jag blänger lite på de hus där man ännu inte tagit bort sina Halloweendekorationer.
En del är ju inte lika snabba på att plocka bort som JAG är, hehe.


MEN nej, det var inte om detta jag hade tänkt tala idag. Faktum är att jag tänker skriva om Halloweenspektaklet i Sverige. Möjligtvis är det likadant i hela Norden, alltså att det skett ett enormt missförstånd någonstans på vägen. Det kanske bara bevisar att det inte går att importera helger friktionsfritt?


Här är Halloween en helg med humor. Mycket humor.
Det handlar inte om blodiga skelett och hemska demoner som ska skrämma vettet ur dig till varje pris. OK, delvis kanske det gör det bland tonåringar och unga vuxna vilka besöker speciella “spökhus” och majslabyrinter i samband med Halloween. 
Men annars? Bland oss andra?
NEJ! Det är absolut inte som man verkar tro i Sverige att de barn som kommer utspökade den 31 oktober enbart är utklädda till blodiga spöken, döingar och gastar … NEJ! NEJ! NEJ!!
De kan vara utklädda till nallar, brandmän, piloter, Greta Thunberg (ja, men visst), änglar eller fotbollspelare. Alltså, fantasin sätter inga gränser här.
MEN att det enbart handlar om SKRÄCK är inte sant. Långt därifrån. långt därifrån. Humorn har en jättestor roll vad gäller Halloween likaså.


En annan sak som jag tänker ta upp i mitt inlägg idag är RESPEKTEN hos barn och ungdomar. Jag har hört flera hemma i Sverige säga att de fått sina hus “äggade”, eller har utsatts för andra obehag vid Halloween.
Hörni, jag har varit här i snart 30 år, OCH jag har aldrig hört talas om någon som blivit utsatt för TRICK/BUS-delen.Så här är det, barnen och ungdomarna vet att de INTE ska gå till hus där man signalerar att man inte deltar!
Hur vet man det då?
JO, genom att man släcker utebelysningen, man har inga karvade pumpor som brinner eller något annat som tydligt visar att du är intresserad av att få en ström av knackande barn på Halloween.  OM du håller släckt så får du heller INGA besök.Jag satt och betraktade detta från första parkett i söndags.
Jag har en granne som INTE vill ta emot barn och ungdomar i strid ström den kvällen. Hon släcker sin utelampa, drar ner persiennerna mot gatan och därmed ÄR hennes hus inte längre med i leken.
Flera gånger såg jag barn som var på väg mot grannens hus, men de hejdade sig i sista stund då de såg att det var nedsläckt. Min granne slapp helt och hållet besök den kvällen.
INTE heller var det en enda som kastade ägg på hennes hus, eller lindade in det i toapapper. Inget sånt. BUS drabbade inte heller någon annan som hade nedsläckt på min gata. 
När jag läser om folk som blir utsatta av detta i Sverige brukar jag tänka att man inte fattat alls vad Halloween går ut på. Tröttsamt. Isåfall är det bara att lägga ner.
Inte konstigt om hela Halloween missförstås och börjar hatas då.
Halloween i Sverige blivit en helg som man våldfört sig ganska hårt på där. Man har, helt enkelt, tappat hela poängen. 
“Amerikanskt skit som de kan behålla i det där våldsamma och okulturella landet over there.”
“Varför ska det vara hemskt, blodigt, spöklikt och gastkramande. Nej, de kan de behålla i USA de där amerikanerna.”
 “Varför ska vi hålla på med något sånt här hemskt amerikaniserat som bara uppmuntrar till bråk, förstörelse och bus?"
SUCK.
Gör om och gör rätt, Sverige! OM det nu alls ska firas där.
För det jag listat ovan stämmer ju verkligen inte.
Alltså, jag blir så TRÖTT.


Sedan, det här med respekt och barn är ju inget som enbart handlar om just den 31 oktober.
Nej, det handlar om hela livsstilen.
Iallafall i den del av USA där jag bor, och den delen är ju alltid min utgångspunkt i allt jag skriver.
Barn får lära sig respekt, och att vara artiga, från början. Föräldrar filar in detta då barnet föds, sen är det “share with your friends”,  "use your nice words", “be nice to your friend”, “listen while people are talking, do not interrupt” etc etc.
PÅ lekis och i skolorna är det a och o med respekt. En aspekt jag verkligen gillar. Du ska behandla dina medmänniskor med respekt och du måste lära dig det redan då du är liten. Från början.


Jag har tidigare skrivit om Karolinas kompisar, och andra vänners barn och kompisar, vi träffat genom åren. De är nästan uteslutande (det finns ett par undantag bland alla jag stött på) så väldigt artiga, de har lätt att prata med äldre och de visar respekt. En dygd.
Detta märks alltså med klar tydlighet en kväll som den 31 oktober. Inget bus. Bara godis. OCH ingen som knackar på senare än klockan 20.


Näväl, Halloween är över för i år. 
MEN respekten består alla dagar. Året runt.


Ha en fin novemberonsdag.

17 comments:

Channal said...

Hej Annika! I år var du riktigt söt! Instämmer, vi har noll koll på Halloween. Temat är läskigt här! Frank och Alma var på Halloween i Kolmårdens djurpark. Det var så läskigt att Frank ville inte vara där. Det fanns ett rum som hette barnhemmet. Där hängde det massa blodiga barnkläder och dockor bla. Det var inte kul! Tycker det har gått för långt. Sen i alla streamingstjänster t.o.m. SVT var full med skräckfilmer! Förstår att många tar avstånd här. Sen hade vi ett halloweenparty hemma två veckor för tidigt. Det var jättemysigt. Jag har en söt glad pumpa vid entrén. Men ingen kom och ringde på. Vi tar det i påsk istället.

KRAMAR Anna

Humlan said...

Problemet är väl att vi har fått över en tradition som vi bara sett på bild och film. Vad har vi då sett? Skräck, blodigt och äckligt, och när det gäller kvinnor; sexigt och lättklätt.
I början pratades det om Halloween som att det var ett sätt att fira Allhelgonahelgen, mycket roligare än att gå på kyrkogårdar och tända ljus. Och jag (som inte har barn) såg det ju i reklamen och i affärerna, så att man här ser det som ett sätt att bara sälja på oss mer, är inte konstigt. Och det är inte heller konstigt att folk tyckte att det kunde flytta runt som ju Allhelgonahelgen gör. Dessutom gör vi (framför allt barnfamiljer) ju sällan extrasaker på vardagar här, då har alla fullt upp och är inbokade, ska man göra något extra så ska det vara helg eller röda helgdagar.
Att barnen ringer på hos alla är väl inte heller konstigt, deras föräldrar hade/har ingen aning om att man kunde signalera om man var med och firade eller inte. Och säger man "Bus eller Godis" så tycker väl barnen att logiken ska vara att det gäller, varför ska man annars säga det?

Så här går det när man tar in en tradition från en annan kultur, utan att förstå den och veta hur och varför man har den. Även om alla amerikaner säker inte heller vet "varför" så har de från barnsben lärt sig hur man gör och inte gör. Flyttar jag till USA så kommer säkert grannar och andra hjälpa mig och berätta hur det går till med era traditioner. Här var det ingen som berättade och guidade oss i alla regler. Då försöker folk skapa sina egna traditioner och det blir väl väldigt många olika tolkningar ...

Jag har inte haft några dekorationer alls i min trädgård eller mina fönster, men jag fick i alla fall besök (med föräldrar stående på gatan), så det är uppenbart att de inte förstår den signalen. Men de som kom i söndags var utklädda, några vampyrer och liknande men också superhjältar och annat, så den delen hade i alla fall gått fram här.
Denna tradition har på något sätt sålts in i vårt land genom filmer, tv, handlare och en och annan som är från/har varit i USA. Inga regler utan bara gissa sig till vad det egentligen är. Orsaken till att det har kommit hit är väl att det är kul att klä ut sig och "godis är gott". Annars vet ju ingen vad det går ut på.
Så inte vet jag hur man ska få "folk" att göra "rätt" dvs som amerikanerna gör, eftersom ingen brydde sig om att tala om hur amerikanerna gjorde när detta kom hit.

Med allt det här menar jag inte att du har fel, det är bara rätt svårt att få oss att göra rätt när ingen har talat om hur man ska göra. Nu har det ju blivit någon typ av tradition här, men med tusen regler och ingen vet väl vad som egentligen gäller.

Ha en bra dag, jag ska gå ut och se om de få som hade dekorerat sina trädgårdar (spindlar, spöken och blodiga kroppsdelar), har tagit ner dem.

Kramar!

Annika said...

Channal:
Nej, faktiskt är det så. Halloween är så misstolkad att jag undrar hur det ens gått till. Läste om Kolmården i DN och firandet där. Helt galet tydligen, OCH det skriver ju du också.
TF? HUR kan de göra så??? ALLT har man fått om bakfoten. STACKARS Frank.
Jag tycker det är rent sorgligt, och anser att ni lika gärna kan lägga ner det.
Det är som en ren våldtäkt på en helg som SKA firas mysigt och med humor. Önskar att Frank kunde komma hit och gå på en pumpkin patch här där de har väldigt snälla spöktåg. OCH då menar jag SNÄLLA.
När K var liten gick vi på en skogsvandring som Reston Association ordnade innan Hween. Då var folk utklädda till olika ogräs, djur etc. Det var märkt, i skogen, men man gick med guide och så var det ju lärorikt. SÅ trevligt.
MER sånt. Det handlar inte om att skrämma skiten ur folk. Verkligen inte.
Ert firande låter mysigt och trevligt.
Kramar!!!

Annika said...

Humlan:
Ja, så är det nog.
Det är väl rena skräckfilmer som Halloween (Alla helgons blodiga natt) och sånt som fått sätta ton.
OCH visst, de sänder ju skräckfilmer här runt Halloween. Men det är ju vuxna som ser dem, eller tonåringar. Sen finns det en massa snälla Halloweenfilmer som går, för barn.
Alltså nej, det är tröttsamt allting.
Läste nystans att just översättningen på Halloween-filmerna (alltså det som blev Alla helgons blodiga natt) har gjort jättestor skada och även gjort så att Allhelgona helgen blivit ansatt.
Jag minns ju det själv från 80-talet.
Nej, man vet ju inte ens vilken dag som rätt.
Nej, så sant, det kom aldrig några ordentliga regler heller då man importerade helgen. Här ser man ju varje höst, innan Hween, hur villaföreningar och kommuner etc skriver ut reglerna år efter år. Alla vet ju, men de skriver ut dem ändå. Det hjälper nog, tror jag.
Det är också så inbankat hos föräldrarna hur man ska göra, och inte göra. Lite som påskkärringar iaf var den gång i tiden.

Precis, det är svårt att ta en helg från ett land och börja anamma den i ett annat. Jättesvårt.
JA, i söndags kom en hel grupp med tyska besökare. De hade nyögen flyttat till US, deras barn skulle gå rundor ffg i livet. OCH de tyckte ju det var helt underbart. Pappan sa att hans arbetskamrater och grannar sagt till dem hur det går till. Så de fick lära sig så. De tyckte det var underbart kul. OCH det förstår jag.
De gånger jg haft besök av svenskar runt Halloween har de älskat det.
Men det är svårt att veta vad det är om man aldrig fått vara med om det "på riktigt".

Nej, jag förstår att man absolut inte vet reglerna hemma. Det "kom aldrig med några sådana" när Halloween togs in.
Alltså tror alla att det är en ALL go och att man kan ringa på var som helst. OCH sen kanske ÄGGA huset, som Yvonne skrev om igår.
ACK JA!
Alltså, inte konstigt om folk hatar Halloween i Sverige. Det skulle fasiken jag också göra.

BRA iaf att alla som kom till dig var utklädda till annat än ren och skär skräck.
Så fint att det gått fram.

Läste i DN, som jag skrev till Channal ovan och som hon nämner, att Kolmårdens Halloween var som en trortyrkamera helt utan finess. FATTAR det inte.

Jag blir bara paff när jag läser om sånt här. och hör om det.
GAAHH!!
OH well, nu är det över för året.

Ja, du får spana i området om det läskiga är borta. DET borde det ju vara. Fast även här finns det sengångare, tro mig.

Kramar!

Anonymous said...

Yvonne said....
Precis så känner jag att svenskarna helt missuppfattat Halloween. Tyvärr!

Läste att flera i vårt område fått ägg kastade på både fönster och tegelväggar, inte kul. Vi klarade oss för vi var i Solna så huset var mörkt. Det är ju de större barnen som hittar på en massa skit, de små knackar ju bara på lite fint och är nöjd med godis.

Respekt, är tyvärr ett ord som fler och fler inte lärt sig. Skulle behövas mycket lärdom om det.

70 barn, wow, inte illa och ni var beredda med godis till alla, imponerande.

Ha en fin onsdag hälsar jag med en stor kram från ett grått och regnigt ÅkersbergaMonica said...

Det blivit så våldsinfluerat här, såg de sökte särskilda galningar till Grönan, vet inte hur det blev och läste om Kolmården.
Annars var det dämpat i affärerna som jag skrev förut, mest jul. Och familjer samlas och gör fint, barnen skär ut pumpor och även stora paprikor som blir goda med fyllning och dukar fint. Tänder pumporna i trädgården.
Men vet att förr klädde förskolepersonal ut sig och skrämde slag på barnen, ja nästan på föräldrarna också som inte växt upp i Sverige. Jaja.
Något annat och fint. Igen har man börjat markera avstånd i affärer och ropar ut om hänsyn och försiktighet. Jag stod vid en markering och väntade på min tur att betala. Flera ställde sig före. Kassapersonal sa till. Då kom en kvinna och bökade sig fram. Hennes lilla pojke, 4 år kanske: "Mamma sluta upp med att tränga dig framför folk, du ser var du ska stå!" Jag log, blev riktigt glad. Finns hopp.
Ha det fint Annika, milt här men grått. Tänder ljus, just nu vaniljdoft.

Annika said...

Yvonne:
Japp, och det är så TRiST att det blivit så fel.
Så tråkigt eftersom det ju är en mysig helg! Barnens bästa helg näst efter julen, tror jag.
jag vet, du skrev det, Yvonne, att ungar äggat husen hos er. TF??! så vidrigt och SÅ fel!!!
Precis, det är ju äldre barn som sysslar med äggning och sånt. Inte de små.
Ja, respekt ja. In med sådan från barndomen redan. Respekt på alla håll, inte bara yngre mot äldre. Utan överallt.
Ja, 70 kiddosar. Ja vi har en hel skål godis över, phewww....
Kramar!!

Annika said...

Monica:
EXAKT. What gives??
När blev det så?
OCH varifrån kommer det? Tror att Humlan har rätt i att det kom från filmerna som i Sverige så dumt översattes till Alla Helgons Blodiga Natt. De som heter Halloween här.
Ja, nöjesfälten har ju helt gått över styr. Här kör de ju också Halloween på nöjesfält, men efter ett visst klockslag byter de till de mer gruvliga. Småbarn ska ju absolut inte behöva se sånt de fick så på Kolmården. Låter ju helt sinnessvagt att köra så med små barn.
ALLT har missförståtts.

Visst finns det hopp, jag ser ju hur trevliga de i Karolinas ålder är hemma också. Service minded och fina. Tycker ju servicen överlag blivit bättre och mkt trevligae hemma. Det har jag tyckt i flera år.
Så ja, jag ska absolut inte peka ut att det inte finns respekt hos de yngre hemma. MEN väl att den måste börja nötas in redan i barndomen.
På ett bra sätt.
Sen ska ju respekten vara ömsesidig. Vuxna ska inte få trycka ner barn, eller låta bli att visa dem respekt.
Absolut inte.

Vilken klok liten pojke på affären. GILLAR!!

Idag har jag varit iväg och köpt en massa ljus jag också. Var tvungen att fylla på :-)
SÅÅÅ mysig tid nu, Monica.
Njut av rubbet!!!

Erica said...

Jag har tyvärr knappt några erfarenheter själv av Halloween, så jag kan inte skriva så mycket om det.
Eftersom jag bor i stan ser jag aldrig några bus-eller-godis-barn, och vet därmed inte om det är vanligt eller ovanligt i villaområdena här.
Däremot känns det ändå som att fler och fler börjar veta att det är den 31 oktober som är Halloween. Känns som förvirringen var större förut, eller så har jag bara umgåtts med folk med koll senaste åren...

Jag har aldrig heller hört talas om något aktivt "bus". Men återigen så bor jag som sagt i stan. Vet ju som sagt inte hur det ser ut runt villor.
Min tanke är att det i så fall skulle vara lite äldre barn som skulle hitta på sådant. Typ mellanstadieåldern. Känns inte som en yngre-barn-grej.
Och äldre än mellanstadiet; tonåringarna... ja, de är väl på någon fest istället.

Så förutom att förskolan ordnar med lite "Halloweenfest" en dag så märker jag inte av Halloween. Alls. Annat än ett litet hörn med Halloweenprylar i butikerna.
Försöker tänka efter; men jag kommer inte på att jag hört klagomål på Halloween på många år vid det här laget.
Känn som det är mer (i alla fall här där jag bor) att de som inte gillar Halloween bryr sig helt enkelt inte om den.
Men å andra sidan umgås jag inte med sådär jättemycket människor ;-P

Utklädningsmässigt tänker jag att det är mest "skräckigt" som säljs här, framförallt såhär i slutet av oktober, och det är vad folk (barnen) ser. Tänker att det kan bli en sådan sak att vi liksom indoktrineras av handeln att "man klär sig läskigt på Halloween". Det i kombination med att våra referenser kring högtiden är filmer.


Kommer ihåg när jag bodde hemma på 90-talet och Halloween började komma lite (med betoning på lite) smått hit.
Då kunde samma ungar komma typ 2-3 gånger under samma dag. Och typ 3-4 dagar i rad...
SÅ är det dock inte längre. Har i alla fall inte hört något sådant alls.

Så generellt upplever jag inte direkt några problem med Halloween idag. I alla fall inte i min lilla hemstad.
Men igen; säger inte att det inte kan se annorlunda ut i större städer eller framförallt i villaområden med mycket barnfamiljer.

Men jag håller med; att importera en högtid till ett annat land är otroligt svårt, om inte omöjligt när det gäller vissa traditioner. Det blir fel, eftersom det inte har samma rötter i det nya landet.
Tänker typ ifall Sverige skulle börja fira Thanksgiving.
Eller om USA skulle importera Midsommar eller Lucia.
Hybriden som uppstår gör att det inte skulle bli samma känsla i firandet, även om man skulle göra samma saker/aktiviteter.
Det är ju faktiskt DET som är så kul med kulturer; att de innehåller olika saker. Jäklar så trist om alla kulturer på jorden såg exakt likadana ut och innehöll exakt samma saker! Då fanns det ju inget nytt att upptäcka och lära sig om.


Hoppas du haft en finfin onsdag!
Nu ska jag hämta upp mina arbetskläder från tvättstugan och sedan blir det att fixa Svensk cater-beställningen av nästa veckas varor till jobbet (jag tycker om att göra sådant hemma, där jag får sitta i lugn och ro :-))

Kramar! /Erica

BP said...

Visste inte att det fanns vissa "oskrivna regler" för Halloween-firandet i USA. Bra där och ännu bättre att reglerna respekteras. Å du visste väl att Halloween har sitt ursprung på Irland och Skottland. Först därefter kom firandet till USA.
HU har jag aldrig bott i villa i Sverige, så jag har aldrig utsatts för äggkastning. Helt sjukt ju kan jag tycka.
Det är ju mycket som Sverige har anammat mera eller mindre halvhjärtat. Halloween, Black Friday, Cyber Monday, St. Patrick's day med mera.

PS. Beklagar valet av guvernör. Det blev tyvärr inte som du ville. Men som jag har förstått det stötte han åtminstone inte Trump och hans idéer. DS.

Annika said...

Erica:
Nej, det kan jag förstå. Ibland får jag för mig att der firas mer på vissa ställen än på andra i Sverige. Ni firar den alltså bara lite lagom på förskolan, låter bra.
Jasså, du tycker att det man verkar förstå att det är den 31 oktober numera. DET är toppen iallafall!!

De som utför buset är alla gånger äldre barn, kanske tom tonåringar. Eller sådana runt 11-12.
Hemskt är det oavsett, helt sjukt faktiskt.
Just det att ägga en främlings hus liksom. USCH!!
Precis, det är ju så här också, vill man inte deltaga i Halloween så gör man inte det. Vilket ju är helt OK.
Man blir så inte heller störd av ngn som ringer på.
Bra där, så ska det vara.

Just det, det är just det. Hallween i Sverige har lanserats som ngt gruvligt hemskt. Blodet ska rinna och skräcken ska lockas fram till varje pris.
Så SKA det ju inte vara.
Som jag skriver, det ska vara mkt humor i firandet också. SAMT respekt.

Exakt, det är sällan lätt att importera en helg från ett annat land där denna helg funnits mkt länge.
Det blir ofta fel.
Thanksgiving är en fin helg, men den skulle ju inte funka hemma. Just där där med pilgrimer och indianer som delade en måltid vid Plymoth Rock. Nej.
LIKA lite finkar Midsommar här. Det går bara inte.
Det kom ju en skräckfilm för ngt år sen som heter Midsommar. Alltså en skruvad, satanisk midsommar i Sverige.
Folk har faktistk frågat om det är som i filmen. Alltså till en viss gräns.
Svar, NEJ!!!
SÅ är det ju inte.
Tror det var lite så som halloween blev missförstådd också. Kanske främst genom 70-80 tals filmerna som hette Halloween, men som översattes till Alla Helgons Blodiga Natt i Sverige.
Tror att missförstånden började där.
Så nej.
Lucia, har hört en massa missförstånd om den dagen också. Att det alltid är äldsta dottern i en familj som är lucia, eller att man öppnar klappar den dagen. Eller, det bästa ... att man äter surströmming på lucia.
HAHA.
Ja, så där är det ... Inte lätt med alla jordens högtider.
DU har SÅÅÅÅ rätt, det är det som är så kul. Att just alla länder har så mkt eget som är unikt för just dem!
GILLAR!!
OCH har man tur kanske man får vara med på riktigt och fira ngt av det.

Har haft en bra onsdag!!!
Förstår att du vill göra det jobbet hemma i lugn och ro.

Stor kram till dig!!!!

Annika said...

BP:
Jo, det finns ju det.
Regler som liksom sitter i ryggmärgen på folk. Så som det blir när man är van med något sedan barnsben, antar jag.
Klart jag vet att helgen kommer från Irland, men det är här i US den gjorts stor, om jag förstår saken rätt. Invandrare som tog den med sig från Irland/Skottland för länge, länge sen. Den fick sedan spridning över hela riket. Det blir nog ofta så i en smältdegel som US. De allra mesta kommer från andra länder, och får en egen grogrund här.
Som just Halloween.

Äggkastning är fruktansvärt, och att det verkligen SKER.
Min bror blev utsatt för det vid deras villa Järfälla en gång. Han jagade fatt i ungarna, som var runt 14-15. Vet inte vad han sa, men de kom aldrig tillbaka igen. BRA det. MEN för jävligt då de skulle tvätta bort äggen.
Detta var inte runt Halloween, helt sjukt ja.

Ja, mkt halvhjärtat har det nog blivit.
St Paddys day ja, ännu en helg som firas stort här. DET kan man nog tacka alla otaliga irländare för som tog med sig den hit. Liksom Halloween.
Black Friday ja, konstigt att man inte tagit Thanskgiving också. Eller tack och lov förresten.
VET att de som en gång bott här firar den, och det skulle jag också göra om jag flyttade hem till Sverige. Jag skulle fira Thanksgiving med största nöje.

Ja, precis ... det blev Youngkin. Han är iaf inte Trumpsupporter och det hedrar honom storligen.
Det blir nog bra. Är inte förvånad.

Susjos said...

Håller med Humlan här, vi har inte förstått Halloween här i Sverige, har fått våra fönster nedkletade med ägg när vi inte öppnat för för utklädda barn. Blir glad när du nämner humor och respekt, låter mycket roligare än blod och skräck!
Ha det gott!
Kram

Humlan said...

Vi skulle helt enkelt behöva åka över, hela det här landet, på studiebesök och se hur man ska fira! Men bara en sådan sak som du skriver om att man skickar ut regler som en påminnelse varje höst låter bra, då vet man ju vad som gäller i området, nu gör ju alla lite som de vill eller tror att det ska vara.
Jag skulle väldigt gärna uppleva Halloween hos er, det låter verkligen mysigt och roligt!

Kram!

Annika said...

Humlan:
Nej, det funkar inte hemma. Det bara går inte.
För jävligt det som hänt er. SÅ fel det bara kan vara.
Lika bra att lägga ner skiten, tycker jag. Det är ju så förfärligt missförstått.
Det är så annorlunda här, humor, respekt och en skön blandning av stilar.
Ledsen att det hände er.
Kramar!!!

Annika said...

Humlan:
Precis, det skulle ni.
SÅ synd att det blev så fel från början.
Ja, varje höst kommer regler både från kommun och villaförening.
Borde lägga upp det här, får komma ihåg det till nästa år hur det ser ut, och vad de skriver.
Du skulle gilla Halloween här. Mysigt och med humor.
Kramar!!

Linda said...

Jag försöker förklara för familjen i Sverige vad det handlar om, men jag tror att för att passa in så gör de som alla andra, dvs klär ut sig till något läskigt. Det spelar ingen roll hur mycket jag tjatar 😆 däremot är det roligt att mamma vet precis vilken dag det är och att hon ska ha lite godis att dela ut till barnen som kommer!