Wednesday, November 17, 2021

Matminnen ...

Hej onsdag!!


Jag följer ett par nostalgisidor på Facebook. Det är lite kul för det kan verkligen få en att minnas tillbaka.
Den ena handlar om Stockholm och givetvis är den fylld både riktigt gamla bilder, men även med foton från den tid som nyss flytt.
Den andra är en sida för alla som växte upp på 60-70 och 80-talen. Alltså en sån som jag!
Allt kan tas upp där, leksaker, kläder, godis, musik, tidningar och gamla skolböcker. Ofta figurerar maträtter där också. Såklart!
Just mat är det ofta väldigt roligt att tänka tillbaka på, och kanske sakna. Mat man åt förr.Idag tänkte jag vika onsdagsinlägget åt mat från förr (som såklart kan vara lika aktuell idag). 
Mat vi tyckte om, eller inte tyckte om. När jag gick i skolan minns jag att jag åt exakt samma frukost varje dag. Det var en kopp te och ett grahamsbröd (som min mamma bakat). En grahamsbulle jag delade på mitten, smörade och åt med ost. Alltid samma. Jämt.
Numera äter jag nästan aldrig frukost till vardags längre. En vanlig dag dricker jag bara kaffe och äter mitt första mål för dagen runt klockan 13.
It works well for me!
Men under hela min ungdom var det just detta jag åt till frukost. 
Det var det här brödet min mamma så ofta bakade, Cranks bröd.  Bild från Asta på vift. 
Min mamma bakade allt vårt matbröd, och fikabröd likaså.
På den tiden hade jag väl inte direkt vett att uppskatta det. Jag ville också ha Skogaholmslimpa, eller Skärgårdslimpa, som mina kompisar åt. Köpebröd.
Som sagt, jag fattade inte bättre …
OCH vad var väl bättre än att komma hem från skolan och det doftade kanel, eller kardemummabullar, i hela huset? Mmmm …Skolluncherna sedan …
Ja, jag och min syster talade om detta i somras. Sara sa att hon aldrig tyckt illa om skolmaten. Jag minns det inte riktigt så, jag gillade inte allt som serverades där. Det är lite lustigt för vi gick i samma skolor hela tiden. 
Sara har godare matminnen från skolan än vad jag har. Men, skollunchen skulle ätas.
Mattanterna var det som delade ut maten, vi fick inte ta själva. OCH jo, mattanterna var barska.
Den mat de la upp på tallrikarna skulle ätas upp. Somliga dagar var maten helt okej och god.
Jag minns att jag brukade gilla sjömansbiff alldeles särskilt mycket och köttbullar gick alltid hem likaså. Minns även att dagarna vi fick spagetti och köttfärssås var poppis hos samtliga.
På den tiden fanns inga vegetariska alternativ som det gör idag. Men råkost fick man alltid. Kan inte direkt minnas att vi skulle ha fått sallader i skolan. 

JUST så här såg det ut.  Bilden är nog tagen några år innan jag själv började skolan. MEN faktum är att det här är en bild från Blackebergsskolan där jag gick.  Bilden är från Stockholms Stad
Mat jag inte gillade på skolan var fiskpanetter (efter en sådan lunch var jag deppig hela dagen).
Jag gillade inte heller lapskojs, blodpudding eller pölsa. HUA!!
Ibland fick vi risgrynsgröt eller risgrynspudding. Jag avskydde den maten som pesten. MEN, det fina i kråksången var att vi fick “fruktsås” till. Den ÄLSKADE jag (och alla andra också). Jag tror det var aprikoskräm eller liknande som kallades för fruktsås kort och gott. 
Jag kunde knappt få ner risgrynsgröten, men fruksåsen … MMMM….


 

En lite uppdaterad bild av fiskpanetter.  Vi fick remouladsås till likaså.  De flesta gillade nog fiskpanetter, men inte jag.  Bild från Köket.se Middagarna så …
Ja, de var alltid, alltid hemlagade. Vi gick aldrig ut och käkade på restaurang.
Min mamma lagade maten nio gånger av tio. Men, då hon började jobba deltid igen fick vi barn också börja göra middagar ett par gånger i veckan.
Min allra första middag--som jag lagade till familjen-- var en makaronipudding. Då gick jag i högstadiet eller kanske i gymnasiet. Minns inte riktigt hur gammal jag kan ha varit. 
Det jag däremot kommer ihåg är att den hemlagade maten alltid var god.
Bland annat minns jag att jag fullkomligt älskade torskromslåda. Är det någon annan som minns den rätten?
Älskade hur torskrommen liksom smällde då man tuggade i sig rätten.
Spagetti och köttfärssås var en given favorit hos oss förstås (rätten är ju en klassiker än idag). Ibland fick vi blodbröd och fläsk. Ingen favorit hos mig, kan jag säga. Minns att vi åt det med en klick smör. Blodbrödet var det nog ingen fara med, speciellt om det ännu var lite al dente. Det var nog fläsket jag hade problem med.
Potatis hade vi till maten nästan varje kväll. Kokt. Ibland stekt om det blivit mycket över från dagen innan. Fick vi pommes frites var det rena, rama festen. 
En soppa jag äskade var potatis och purjolökssoppa. OCH den soppan ÄLSKAR jag än idag då min mamma lagar den. Galet god.
En annan pastasås jag minns med glädje var en morotsbaserad sås, helt vegetarisk. Den skulle man äta med tagliatelle. 
I somras när jag var hemma lagade min mamma den rätten igen, och det var så gott. Jag fotade av receptet för att kunna göra det själv härhemma endera dagen.
Vi fick strömming ganska ofta, stekt. Det godaste var då mamma gjorde strömmingsflundror. Än idag en rätt jag ÄLSKAR.
Det var mycket husmanskost, kalops, dillkött, kålpudding, kokt torsk med äggsås, biff a la Lindström, ugnstekt falukorv med rotmos.  På torsdagarna var det ofta tjockpannkaka med sylt. 
Alla åt, för det mesta, med god aptit.
Rotmos förresten, hur underskattat är inte det!!!! Måste laga det så snart jag bara kan, känner jag.
På helgerna älskade min pappa att laga till helstekt kyckling, minns jag.


 

Hittar ingen bra bild på torskromslåda.  En del av receptet däremot :-)  Bild från pinterestKvällsfika …
Vilken vi kallade “vanlig kväll”, just därför att det hörde till en vanlig kväll.
Runt klockan 20 var det kaffe, te och något litet att äta. Det kunde vara en bulle, en kaka eller skorpor. Skorpor var det väldigt ofta, med marmelad. GOTT. 
Där satt vi framför ettan eller tvåan och tittade verkligen på det “ALLA andra såg”, så var det på den tiden då det bara fanns två kanaler. Ljusår från hur det är idag med strömning och hundratals kanaler. 

Alltså skorpor är ju egentligen galet gott.  Bild från pinterest
På lördagarna kunde det förekomma chips, ostbågar och dricka!
JA, läsk alltså, haha!
Lördagarna var helt klart den festligaste dagen på veckan.
Det jag vet är att det absolut inte var de mängder man äter till “mys” idag. 
Vi var sex personer i min familj och vi delade på en chipspåse och dipp.
Åt vi godis var det inte ens i närheten av de mängder man äter idag.
På många sätt var det mycket sundare. Eller, det var sundare, inget snack om den saken.
Chipspåsarna har ju blivit mycket större med åren också.
PÅ den tiden fanns inte lösgodis heller på det sättet det finns idag, alltså självplock. Nä, man fick gå ner till kiosken och köpa det man vill ha bakom disk. Kiosktanten lade noggrant ner det godis man pekade ut i påsen.
Idag när jag köper lösgodis i Sverige blir det lätt sådana otroliga mängder. Det gäller nog oss alla.
Här i US finns inte lösgodis i den utsträckning som det gör i Sverige.
Godiset här är inte så gott heller, men det är en annan historia som vi kan snacka mer om vid tillfälle …Nostalgibild från pinterestBerätta!
Vad minns du från din barndoms mat?
Hur gillade du skolmaten?
Vilken var din favoriträtt?
Åt ni hemlagat?
Gick ni ut och åt då och då?
Hur skiljde sig helgmaten från vardagsmaten?


Med detta önskar jag dig en toppenfin novemberonsdag!

24 comments:

Anonymous said...

Yvonne said.....
Matbröd har nog jag nog också ätit hembakat i alla tider och gör det fortfarande. Gillar att baka matbröd av alla de slag. Fikabröd är det kanelbullar som gäller och ibland Sarah Bernhards biskvier och Snickerkaka, något annat blir det aldrig

Skolmaten minns jag som helt ok, det enda jag absolut inte kunde få ner var mannagrynspudding med saftsås, hu så hemskt. Gick bara inte att svälja ner det och mattanten hade oftast lagt på en stor klump som SKULLE ätas upp. Kålsoppa är nog inget jag gillade heller med frikadeller, står över det än idag om det skulle bjudas, ha, ha, ha.

Middagarna var nog alltid hemlagade och restaurangbesöken var sällsynta och på helgen åts fläskkotletter, helstekt kyckling och sånt. Vi hade ju en egen livsmedelsaffär till jag var ca 16 år så det fanns ju allt att välja på i matväg.

Torskrom har jag nog aldrig smakat, köttfärssås och spagetti var och är ff en favorit. Blodbröd, nja det låter inte så gott (har aldrig smakat). Soppor gillar jag, framför allt den här tiden på året

Gillar den svenska husmanskosten starkt och har försökt föra över kunskapen till våra barn, tycker man ska värna om riktig, vällagad husmanskost.

Skorpor är gott med ost och marmelad, dock sällan jag äter det. Vi dricker ofta en kopp te på kvällen, ibland som den här tiden med en pepparkaka till, annars bara te.

Helgen var ju chips, smågodis, ostbågar och säkert också en dricka/läsk till. Tänkte på det i Skåne för barnbarnen frågade om de fick ta en dricka, om det är typiskt för Skåne eller ett danskt ord (svärsonen är dansk) vet jag inte. De pratar ju inte skånska som skåningar men vissa ord och tonfallet är skånskt.Anonymous said...

Yvonne said
En stor kram från ett duggregnigt Åkersberga hann jag inte med, blev så hungrig av att tänka på mat, ha, ha

Elisabeth said...

Här kommer mina matminnen från barndomen, som främst härrör från 90-talet, och lite från 80-talet:

Bröd - det var till stor del hembakat som gällde hos oss också, av den enkla anledningen att det blev (och fortfarande blir!) billigare så. När jag blev lite äldre, från tonåren och uppåt kanske, började vi köpa en del bröd, men merparten var fortfarande hembakat. Kakor och liknande var ENDAST hembakat, ja, om man bortser från fyllda kex och liknande. Jag gillade för övrigt också Skogaholmslimpa, haha! Än idag förknippar jag den med min mormor och morfar, för där fanns det ofta sådan limpa.

Skolmaten var av rätt varierande kvalitet under min skoltid. På lågstadiet var den jättegod, mattanterna - som vi kallade dem - lagade all mat i skolans kök, och bakade till och med eget bröd. På mellan- och högstadiet skulle kommunen spara pengar p.g.a. 90-talskrisen, och då infördes systemet "cook and chill", vilket dessvärre gjorde maten mycket sämre. Det här systemet har säkert utvecklats sedan dess, men då blev maten bara smaklös. På gymnasiet blev det bättre igen, speciellt i trean. Fiskpanetter gillade jag! (Så länge jag åt kött alltså.) Och remouladsås kan jag fortfarande äta med sked, så gott är det. Något jag minns att jag gillade extra mycket är korv stroganoff. Av någon anledning åt vi det inte hemma, och då blev det extra gott i skolan.

Vi åt sällan middag i betydelsen lagad mat, utan bara kvällsmat bestående av fil, smörgås och liknande. I efterhand har jag insett att det är/var lite udda, men jag kände (eller känner) aldrig något behov av två mål lagad mat om dagen. Vet inte om det hade att göra med att båda mina föräldrar alltid jobbat heltid? Möjligen kan det vara så.

På helgerna åt vi ofta maträtter i stil med de du nämner; kalops, strömming (strömmingslåda!!!), fläskkotletter, kyckling, falukorv i ugn, köttbullar etc. Fredagskvällar åt vi ofta hemgjord pizza, och till det drack jag en 33 cl hallonsoda Det tyckte jag var mycket läsk, men dagens barn hade väl inte tyckt att det var tillräckligt alls. En del lösgodis blev det förstås också, och på helgerna hade vi också nästan alltid efterrätt, ofta anpassad efter säsong. Äppelpaj på hösten etc.

Vi gick ALDRIG ut och åt när vi var på hemmaplan, så att säga, utan restaurangbesök var helt och hållet en grej vi gjorde när vi var ute och reste. Jag är fortfarande likadan på den punkten, för mig känns det onödigt att lägga pengar på restaurangbesök när jag lika gärna kan gå hem och ät. Så snål alternativt sparsam är jag. ;-)

Det är alltid lika roligt med dina nostalgiinlägg, fler sådana, tack!

bettan said...

Vilket underbart inlägg.
Även om jag är äldre än vad du är så känner jag igen mycket av det du beskriver.
Vi åt alltid hemlagat. Det var Mor som lagade all mat. Jag har aldrig sett min Far laga mat.
Många av rätterna du räknat upp var desamma i min familj.
Min absoluta favoriträtt var/är kokt torsk med senapssås och potatis. Far köpte stora fina torskar direkt från fiskegubbarna i hamnarna i Brantevik, Skillinge eller Simrishamn. Vilken lyx!
Panerade fläskkotletter med brun sås och potatis var en klar helgfavorit. Tillbehör var gröna ärtor och tärnade morötter i parti och minut. Konserverade persikor eller cocktailfrukt till efterrätt. Någon gång pulver-chokladpudding.
På vardagar åt vi alltid klockan 17.

Mor bakade ofta. Ibland flera gånger i veckan. Fyra stänger vetebröd och någon mjuk kaka. Det doftade underbart när man kom hem från skolan.

Skolmåltider hade börjat införas slutet av mina skolår. Men då fick man betala för dem. Eftersom familjens ekonomi inte tillät denna typ av extrautgifter fortsatte jag som tidigare med matpaket. Det var alltid smörgåsar med några varierande sorters pålägg såsom kokt ägg, rivna morötter, ost. Och en frukt. Så länge det fanns var det frukt från grannar i omgivningen som hade gott om fruktträd.

Så roligt att få tänka tillbaka på en tid som ibland känns nyss och ibland evigheter sen.

Läser ikapp dina inlägg. Älskar. Är och har varit mycket i livet som måste prioriteras därav glest med kommentarer från mig. Men läser gör jag ALLTID.
KRAMAR!!

Bloggblad said...

Jag kom på för nåt år sen, att jag aldrig ser torskrom på burk i affären. Tror inte att det säljs längre. Jag minns att vi åt det stekt i skivor - jättegott! Och billigt.

Frukost gillade jag inte att äta som ung, men nu är det min bästa måltid. Jag äter samma varje morgon, bara variation på fil eller youghurt, müsli och två digestivekex till en stor balja kaffe. Aldrig smakar mat så gott som på morgonen - alltså, när jag äter frukost dricker andra förmiddagskaffe...

Jag fick aldrig välja mat som barn, det var bara att äta det som serverades. Men stekt strömming var hopplöst att rensa och sillpudding... blä. Då grät jag. Havregrynsgröt tyckte jag var som att äta gammalt snor, oftast slapp jag det. Nu älskar jag det... Smaken ändras.

Anonymous said...

Äter du ingen frukost Annika? Hur klarar du dej till lunch? Det skulle jag aldrig göra...
Haha, jag minns oxå att min mamma bakade allt bröd och fikabröd. Jag var så lycklig när jag fick "köpekakor" hos ngn kompis. Hemma lagade mamma all mat från grunden. Halv - eller helfabrikat skulle hon på den tiden aldrig servera. Det fanns även mellanmål klart när jag kom från skolan. Min absoluta favorit var fruktsoppa med sagogryn. Tror hon gjorde den av torkad frukt men dagogryn vet jag inte vad det var. Små vita goda :-) Jag tyckte oftast att skolmaten var ok. Bäst gillade jag mandelfisken och fiskpuddingen. Det värsta minns jag var kokt höns i currysås. Man tuggade och tuggade men det gick liksom inte att svälja....
Kramar från Anette!

Annika said...

Yvonne:
KAN tro det, Yvonne!!
Du är ju så himla bra på mat och bak också!!
Lyllos den får äta, och fika, hos dig!!!
SÅ du gör egna chokladbiskvier också. OMG!!
MUMS!!!
Det är ngt av det godaste jag vet i världen!!


Mannagrynspudding ... Nej, det skulle inte jag gilla heller. OH nej.
Klarar inte av såna där rätter.
Ja, vad var det med mattanterna som hävde upp såna stora portioner fast man sa bara LITE.
Kålssoppa inger för dig alltså, haha. Frikadeller.. Ja, det fick vi nog med ngn ggn. Tror inte jag tyckte om det heller.

Låter som om vi hade liknande middagar under helgerna. Fläskkotlett var ju såååå självklart också, ja!! Min pappa gjorde ofta sådana.
JA, ni hade ju mataffär så allt fanns ju att hämta där. Så BRA!!!


JA! jag med, ÄLSKAR svensk husman!! Det är riktigt BRA mat. OCH god.
Jag brukar laga det också då och då.
Tycker som du att det är ett arv att föra vidare.

Samma, äter aldrig skorpor längre. De finns ju inte här heller, men svenska affärer har dem. När jag ngn ngn äter det tycker jag jättemkt om det.
På kvällen numera äter jag bara en liten skall med vindruvor. Inget annat Ingen fika.


ja, på helgerna är det absolut mysigt att äta chips och godis.
KUL med drickan, att dina barnbarn säger det!

Kramar till dig!!

Annika said...

Elisabeth,
TACK för dina matminnen- Du är ju yngre än jag så jag förstår verkligen att saker och ting var annorlunda då.

Precis, hembakat bröd är billigare. Jag vet att det var just så min mamma resonerade också. OCH vi var ju fyra barn, så jag kan verkligen förstå det.
KUL att du också gillade Skogaholmslimpa. CLASSIC för alla oss som vuxit upp med hembakat bröd.
Just det, samma hos oss, kakor etc var också hembakade. OCH kom det ballerinakex och dyl var det ju en dröm, haha!!

Ja, skolmaten ja ...
Redan där tror jag att det var mkt annorlunda för dig. men cook and chill alltså ... på 90-talet?? Var det mat som var halvfabrikat som de värmde upp?
KAN verkligen tänka mig att det inte var så kul.
Hur är skolmaten nu?? Du kanske aldrig äter av den?
ja, gymansiet var bättre även för mig matmässigt. Men jag kan tro att det var mkt bättre då du gick i skolan.
Precis, de flesta gillar fiskpanetter, hehe. Remouladsås är gott, håller med!!
Korv stroganoff ja!!! Klassiker. DET gillade jag också. Vi fick det med ris. Säkert ni också.


Jag kan tänka mig att du inte var helt ensam om att inte äta lagad middag hemma. Som du säger, bägge dina fldrar jobbade heltid, de åt säkert varm mat till lunch. Du åt i skolan.
Tror många kör som ni gjorde än idag.


Helgmaten låter som min helgmat.
Lite festligare.
HAHA, ja herregud fick man en egen läsk (och slapp dela med ett syskon) var det fest och helt tillräckligt. Vi delade för det mesta en flaska två och två.
dagens barn skulle inte acceptera det, sååå sant!!


Inte du heller alltså, gick ut o käkade som barn.
Men jag kan hålla med dig om det där att gå ut och äta. Förmkt pengar för medioker mat. P och jag var jämt ute o käkade fre och lö förr. Inte klokt. K kommer nog verkligen ihåg det från sin uppväxt.
Sen en dag för många år sen fick jag nog, och sen dess äter vi nästan alltid hemma på helgerna. Luncher på fredag och lördag äter vi dock ute.
Men inte middag. Ja, ibland förstås, men absolut inte som förr. Inte ens i närheten.

TACK Elisabeth, så glad över att du gillade detta inlägg :-D Fler kommer!!!

Annika said...

Bettan:
TAAACK Bettan!!!
Vad glad jag blir. DET var kul att skriva ihop det också och minnas ...

TYCKER det är så roligt när vi i olika åldrar jämför!!!
Kul också att du känner igen dig i mycket jag skriver.
TACK för att du väcker minnen hos mig också!!!!
JUST konserverad frukt var ju jättestort till efterrätt. MINNS hur jag älskade juicen de låg i.
OCH chokladpudding, Ekströms va? ÄLSKADE den!!! ÅÅÅÅÅ tack för att du får mig att minnas!!!

SÅ lyxigt med torsken ni bara kunde hämta.
OCH det är ju så vansinnigt gott. På den tiden var det ju en billig fisk också, det är det inte längre.
ÄLSKAR torsk!!

YES, ja, konserverade grönsaker också. Som du skriver om. SAMMA!
Jag gillade det :-)
Och brunsås och kotletter. Absolut!!!


Vi åt också vid 17. SÅ sant!! HAHA, vad lika vi är!!

OCH din mamma bakade. Det var säkert så att de allra flesta bakade då. OCH visst var det underbart att komma hem från skolan och det doftade nybakat. Mmmm.... fina minnen.

AHA, intressant md skolluncherna. Att ni fick betala för dem!! Visste faktiskt inte att det var så i Sverige då de kom.
Jag förstår ju då att du fortsatte att ha med dig mat hemifrån. Säkert mkt godare också.


TACK Bettan!!! TACK för att du läser och gillar!!!
Älskar dina kommentarer!!!

KRAMAR och KRAMAR till DIG!!!!

Annika said...

Bloggblad:
DET tror jag inte ag heller att torskrom på burk finns längre!
Så du minns den rätten alltså? Jag älskade den!
ja, just det, man kunde steka den också. Jag skulle göra mkt för att smaka den rätten idag. Både lådan och de stekta skivorna.

Du kör din frulle ganska sent!! Och det funkar ju fint.
Låter gott allt du har. Mums.

ÅÅÅÅ nej, inte kul med sillpudding som du inte tyckte om.
MINNS att jag var livrädd för fiskben i fisk då jag var barn. OCH i den steka strömningen fanns de.
Det gällde att kolla.
Gröt i alla former går bort för mig. Gillade det inte som barn och inte nu.
USCH,
Men du har rätt i att smaken verkligen ändras med åren!!
Brukade HATA lutfisk som liten, men skulle med glädje smaka det idag.

Annika said...

Anette:
No probs, ma dear!!
Jag är ju upp i svinottan, tar min prommis, sen dricker jag tre koppar kaffe då jag kommer hem.
Det går fintfint.
HIHI!!

Ja, tänk, det verkar som om alla av oss har mammor som bakade. Vilken lyx, men det fattade vi inte DÅ.
Ja, jag vet köpebröd hos kompisar var guld.
DAMN, jag säger bara det, så lite man fattade.
Sagogryn .... Känner inge det namnet ... men tror aldrig jag ätit det. Påminde det om mannagrynsgröt??

Mandelfisk minns jag från Mossvägen, Anette. GILLADE det där såååå mkt. Det och potatisbullarna. De dagar vi fick den maten på Mossvägen var det härliga tider, haha.
Visst måste vi ha betalat för maten???? Minns inte, gör du???

Kramar i massor!!!

Annika said...

Ojojoj! Matminnen - vilket rabbit hole!
Vi hade också mycket hembakat bröd - mamma gjorde rågrutor som var vardagsbröd. Till julen bakade hon sirapslimpa som var - tror jag - en kombo av jäst och bakpulver. Men annars åt vi en del grovt rågbröd som köpebröd. Det jag känner att jag verkligen kan sakna är utölimpa! Å så gott!!

Min frukost var filmjölk och flingor på sommaren och gröter av olika slag på vintern. Mannagrynsgröt, havregrynsgröt, råggröt fanns alla i cirkulationen - mannagryns med äppelmos var favoriten. Kanske en macka med leverpastej eller ost och gurka också. Och jos.

Och ja, det här med skolmaten. Barska mattanter hos oss också. Och väldigt vattnig potatis för den stod i många timmar innan den serverades. Min värsta maträtt var fisklåda. Favoriten pannkakor förstås. Men jag fick specialmat ofta eftersom jag var allergisk mot konserveringsmedel och färgämnen och nästan all skolmat hade dem i sig. Värst var det med spagetti och köttfärssås - de gav mig en köttfärssås som varken hade färgämnen eller konserveringsmedel...men inte heller några naturliga alternativ. Den var som en grå salt sörja med små köttbitar i. Skitäcklig!!! Annars gillade jag både pölsa och blodpudding och fiskpinnar :). Potatismoset fick jag inte heller för pulvermoset hade återigen konserveringsmedel.

Sen var det ju mellis under hela skoltiden. Blåbärssoppa, nyponsoppa, olika krämer. Mamma gjorde jos-soppa, krusbärssoppa också som vi fick äta. Det bästa var hallon- eller blåbärskräm med mjölk och en ostmacka.

Till vardags blev det fiskpinnar, köttbullar, makaroner, makaronilåda, ibland ostkaka, blodpudding, pölsa, stekt falukorv, pannkakor (det bästa!), risotto (väldigt fuskrisotto med djupfrysta ärtor i). Minns även alla kreativa grejer man gjorde med falukorv - ugnsbakad falukorv med senap, tomatskivor, smält ost och ströbröd. Och flygande jakob! (fast det var fredags eller helgmat).

Minns tydligt att vi hade fredagsmat som skulle vara lyxig men lättlagad. Detta var innan tacos blev en grej. Ibland åt vi danska smörrebröd, ibland pizza eller varma mackor. Och ja läsk fick man på fredagskvällen, aldrig annars.

På helgerna lagade mamma lite extra fin mat. Så kanske fisk eller kött i ugn, eller en gryta.

Vi gick sällan på restaurang, nej. Det var väldigt högtidligt och speciellt om vi gjorde det.

Roligt med matminnen! Tack för nostalgin.
Kram och ha en fin onsdag!BP said...

I det stora hela är vi helt överens vad gäller rätter som vi gillade och inte tyckte om. Min mamma som var hemmafru lagade all mat från grunden, precis som din mamma. Men på söndagar åt vi lunch ute. Pappas tack till mamma för alla mat hon lagade under veckorna tror jag.


Minns att min mamma var en utmärkt kock, men bakade aldrig bröd, däremot kakor/tårtbottnar.
Skolmaten gillade jag inte. Undantag spaghetti med köttfärssås.
Favoriträtt - det minns jag faktiskt inte.
Åt ni hemlagat? Alltid, förutom på söndagar.
Gick ni ut och åt då och då? Mest på söndagar.
Hur skiljde sig helgmaten från vardagsmaten? Se ovan.

Rotmos ÄR gott! Gärna med rimmad oxbringa. Tvivlar dock att ni har det köttet i USA eller...

Erica said...

Ååååh! Vilket roligt inlägg! Jag såg det faktiskt redan i morse, men hann varken läsa eller skriva något eftersom jag var på väg till jobbet. Låter lite fånigt, men jag har hela dagen sett fram emot att läsa. Kanske lite för att det träffar så nära mitt eget liv sedan jag började jobba i kök :-)

Vi åt också så gott som bara hemlagat när jag växte upp. Det bakades inte eget bröd, utan sådant köpte vi förstås, men maten var hemlagad och allt fikabröd var hembakat.
Både mamma och mormor har bakat myyyycket genom åren, speciellt mormor.
På restaurang med familjen har jag varit kanske en handfull gånger i hela mitt liv. Det var i princip endast någon gång då mormor och morfar bjöd. Vet att vi var ut och åt när de firade 50-års bröllopsdag. När mamma fyllde 50. När hennes bror fyllde 50. Men när jag tänker på det var jag vuxen då allt det ägde rum...

Frukost var alltid samma hos oss också. Fil, flingor och smörgås. Klassisk 90-talsfrukost typ.
Ibland fick vi O´boy på helgerna. Men minns det som att vi först skulle äta fil. Har inget minne av att vi enbart fick dricka O´boy och äta mackor. Förutom på julafton.
Det var enda gången vi fick göra det, om vi ville.
Det var också enda dagen på hela året som vi fick äta frukost i vardagsrummet :-)
Det bröd vi oftast åt var Polarbröd Rågkaka (såklart haha. Luft och mjöl ;-))
Sedan var det Hansénslimpa och Svensbylimpa. Hansénslimpa finns fortfarande, men tyvärr inte Svensbylimpa. Och den sistnämnda var SÅÅÅÅÅÅÅ god!

------------------

Men skolmaten ja... Den är en annan femma. Jag HATADE skolmaten. Verkligen avskydde den. Åt knappt av maten under grundskolan, och inte alls på gymnasiet.
Har alltid tänkt att det hade att göra med att jag var så bortskämd med hemlagat.
Skolan hade ju (såklart) exempelvis "köpta köttbullar", som vi kallade dem hemma. Alltså industriköttbullar. Jag hatade dem, och jag klarar fortfarande inte av dem.
Hemma gjordes alltid sådant från scratch.

Däremot fanns det såklart vissa maträtter även i skolan som även jag gillade.
Storfavoriterna var Palt, Spagetti och köttfärssås och Pizzapaj (som en panpizza med jättetjock botten. De slutade dock med den rätten i början av 00-talet).
Bottenskrapet på menyn (för mig) var Potatisburgare, köttbullar, biffar och basically allt det var sås till. Kommer ihåg att såsen alltid var typ som ett segt klister i skolan.
Potatisburgare klarar jag fortfarande inte av! Det är en av de populäraste rätterna bland barnen, och jag kan verkligen inte förstå det...

Vi fick ta maten själv i skolan, men har faktiskt ett par minnen från min riktigt tidiga skolgång att "mattanterna" öste upp på tallrikarna. Tror att det var så när jag gick i 1:an.
Egentligen är det rätt sjuk att skolbarn förr var tvungna att äta upp allt när de (ni) inte fick ta maten själva.
Kommer ihåg att vår lärare i Hemkunskap i 8:an sa (lite som en tumregel)...
"Om någon annan har serverat en mat är det okej att lämna. Men om man försett sig själv måste man äta upp". Jag kan tycka det är så mycket mer logiskt.

Skolmaten idag är hundra gånger bättre än den var "på min tid", och det säger jag inte bara för att det är mitt jobb.
Hade vi haft dagens skolmat när jag gick i skolan, då hade till och med jag ätit lunch.
Bara det att det är laxrätter på menyn då och då numera. Någon gång ibland har vi ju till och med Lax i ugn med potatis på menyn.
Och fiskpinnarna heter "Guldlaxfriletter" :-)
Aldrig, aldrig att vi fått LAX i skolan!

Erica said...

Såg cook&chill nämnas i någon kommentar här ovanför.
Vi har cook&chill-systemet i Piteå kommun i nuläget (sedan 2015). Ja, det infördes samma år som jag började jobba hos Måltidsservice, så jag hann vara med om omställningen :-)
Maten tillagas i ett av fyra produktionskök och körs ut till varje enhet; s.k. Slutberedningskök. Mitt kök är ett sådant.
Min mat kommer från Öjebyns produktionskök, vilket är det största i kommunen.
Inget fel på den maten :-)
Hundra gånger bättre än vår skolmat på 90-talet.
Idag var det Fiskgratäng Créme bonjour. Det blev helt slut i formarna.
Igår var det Köttsoppa. Och DEN är riktigt god! Förskolebarnen är inte lika förtjusta i soppa dock. Förutom "Bondsoppa med kyckling". Den är också populär.
I måndags var det Köttbullar och makaroner.
Imorgon är det Palt, och på fredag Potatis -och kalkongratäng.

Sedan finns det ju som sagt alltid ett vegetariskt alternativ. Och en salladsbuffé med ca 6 sorter. Jag brukar göra 7-8 st på min förskola.
Vegetariskt alternativ började komma in i skolköket (i alla fall i min kommun) ungefär när jag gick på gymnasiet. Då började det komma lite smått, och nu hör det som sagt till standarden. En animalisk rätt och en vegetarisk. Och eventuellt "veckosoppa". Det finns att beställa (görs ofta av skolorna) en soppa att ha som ett tredje alternativ.
Jag skrev "en animalisk rätt och en vegetarisk", men då och då är ju såklart båda rätterna vegetariska. Exempelvis dagar då man inte tänker på det; som Plättar, Potatisburgare o.s.v.
Men istället för att ha köttfärssås och spagetti är det ibland Sojafärssås och spagetti.
Däremot en bra salladbuffé hade vi även när jag gick i skolan. Typ halva "buffélängan" i Hortlaxskolans matsals var sallader.

------------

Helgmys hade vi också hemma :-)
Fredagsmys med chips och dip till barnprogrammen på fredagar (men jag kan inte minnas att det var varje fredag), och sedan Lördagsgodis på lördagarna.
Minns också att vi hade möjligheten att välja just i det här läget. Antingen fick vi plocka lördagsgodis, eller så välja bort godiset och istället få den tjugolappen i veckopeng.
Kommer ihåg att jag gjorde det under en längre period när jag var runt 7-8 år, och till slut hade jag sparat ihop tillräckligt pengar för att köpa en Skrivmaskin!
Mitt livs första "större" köp. Minns till och med priset. 770 kr, men jag fick den för 700 när killen i butiken förstod att det var jag som sparat ihop till den helt själv ;-) Det var en liten parentes, men tänk vilka saker som fastnar i minnet ändå... :-)
Jag har fortfarande kvar den skrivmaskinen.

-------------

Men NU ska jag nog börja runda av. Blev en romankommentar igen; men vissa ämnen kan jag verkligen skriva och prata hur mycket som helst om ;-)

Hoppas du haft en jättefin onsdag i alla fall!
Kramar! /Erica

Erica said...

Tillägg:
Kom precis på en annan maträtt jag verkligen inte tyckte om som barn, men som typ alla andra i familjen älskade... Det var Leverkaka som farmor brukade göra.
Typ varje gång vi var bjudna på middag hos farmor och farfar var det Leverkaka och lingonsylt.

Godare var det när vi åt hos mormor och morfar. Där var det i princip två serveringar de brukade varva mellan... Alltså när vi åt middag där hela gänget, typ på helger.
Det ena var Palt och Potatispannkaka (ugnspannkaka gjord på potatissmet).
Det andra var ugnsstekt lax och pressad potatis.
Men har det för att man kunde köpa lax direkt från fiskebåten i Pitsund (strax utanför stan), och det brukade mormor göra. Så har ätit mycket lax hos dem genom åren :-P

/Erica

Brysselkakan said...

Jodå, nog minns man all denna mat från barndomen... Både på gott och ont. Skolmaten... minns när det nog för första gången serverades ravioli, något helt nytt för de flesta, och våra rent ut sagt fruktansvärda mattanter tvingade en tjej som kräktes att äta upp. Man fick verkligen inte slänga maten och inte heller själv välja hur mycket man ville ha... Men det blev som tur var bättre! Kan inte minnas skolmaten som god, tyvärr.

Också all denna potatis... jag har alltid haft svårt för kokt potatis, som barn var enda sättet att få ner det att mosa det med såsen och om det fanns lingonsylt röra i det. Då kunde jag svälja. Men på det sättet fick jag inte en enda gång äta utan att pappa blev arg för så åt man inte.
Idag äter vi aldrig potatis här hemma och jag har som "tur är" en man som inte tål potatis!

Mamma lagade givetvis all mat och det var ofta älgkött, älgfärs osv för min farfar jagade och även efter hans död fick vi kött från hand jaktlag i många år. Kan meddela att man tröttnar på älg!

En annan sak som jag tänkte på när jag läste ditt inlägg var att jag aldrig fick lära mig laga mat av mamma. Tror hon ville ha det för sig själv, det var hennes sak att vara duktigt på. Så när jag flyttade hemifrån vid 18-års ålder var det bara att lära sig! Allt var nog inte gott i början men med tiden har jag fått kläm på det!

Men känner igen det där med hembakat och aldrig köpt bröd eller fika. Det fanns alltid kakor och bullar i frysen. Köpelimpa fick vi bara hos farmor på sportlovet. Och riktig O'boy! Hemma blandades det av kakao och socker.
Och så gick man till City (tobak, godis och presentbutik i Bankeryd) och köpte godis, fick kliva upp på en låda och peka vilka man ville ha.

Gamla minnen, en del bättre än andra!

Susjos said...

Så kul att läsa om dina matminnen, och visst känner jag igen mej! Jag älskade skolmaten, allra helst spagetti och köttfärssås, och du påminde mej om sjömansbiffen, mums! Jag gillade det mesta, som spenatsoppa med ägghalva, fiskpudding med skirat smör, liksom laxpuddingen! Var inte så förtjust i fisk med mandel, potatisbullar.
Hemma blev det husmanskost såklart som mamma lagade, söndagssteken var så god med mammas goda sås till och kokt potatis! Annars var det stekt strömming, fiskpinnar, pannkaka…
På lördagarna åt vi spagetti och köttfärssås. Å som du skrev, chips och godis i små mängder om man jämför med idag. Skulle man ha nåt extra gott på lördagskvällarna så gjorde vi varma mackor eller tonfisksallad, mums!
Kul att minnas tillbaka!
Kram från Gran Canaria!,

Annika said...

Annika:
Ja matminnen ja. DE ÄR verkligen äkta rabbit holes. Man kan nästan snacka om det hur länge som helst.
Det verkar som om det var såååå många mammor som bakade då vi växte upp. Det fastän vi alla är i olika åldrar. KUL!!
minns också sirapslimpa. OCH långpannebröd
Grovt, finskt rågbröd saknar jag nästan alltid. MEN Annika, i fjol gick jag till ryska affärer och köpte väldigt gott rågbröd och även ett kavringliknande bröd.
Så gå till ryska affärer om du har några sådana i din närhet.

Gröt för dig, i alla former. BRA mat och mättande.Fil är ju också bra mat (som jag heller inte tycker om).

JA!! Vad var det med de barska mattanterna förr?? Jösses, det var ju bara att sleva i sig.
Potatisen, den var verkligen inte god.
USCH ja.
Nej, det var den inte. Säkert som du säger, stod i vatten i timmar. INTE kul.
Fisklåda, nej det låter inte gott. Tror inte vi hade det, tror inte det. Minns det iaf inte.
Nej men vad tråkigt att du var så allergisk. Jag kan tänka mig att det verkligen ställde till det. På den tiden var det ju inte så många som åt alternativ kost heller. Idag kan jag tänka mig att det är "vardagsmat" på skolorna.
Så tråkigt att den var så smaklös.
Inte heller potatismos för dig ... Men det minns jag som stabbigt, stabbigt stabbigt. Samma där, fick väl stå i vattenbad tills det blev som klister nästan.

Mellis, ja det åt man då man kom hem från skolan. Kan inte minnas ngt specifikt, kanske åt vi mackor??
Jag älskade saftsoppor och krämer också.

Ja, vi har liknande minnen vad gäller vardagsmaten.
Den var nästan alltid god. Inte för att man hade ngt val, det var bara att äta.
Ugnsbakad falukorv med tomat, lök, äpple och senap och ost minns jag med glädje. Rotmos till.
GUD så gott.
Flygande Jakob ja, det var helgmat. GOTT. Lagar det ibland än idag!!


Varma mackor!! DET var helgat det också. SÅÅÅÅÅ gott. SÅÅÅÅÅÅ gott.
OCH alltid brände man sig på tomaten eller ananasringen, haha.
ÅÅÅÅ måste nog göra varma mackor ngn dag.

Samma, aldrig restaurang.

TACK för dna matminnen, Annika.
Stora kramar!!!

Annika said...

BP:
Vad kul att vi har liknande matminnen.
Just detta att vi alla är uppvuxna med mat från scratch. Det var nog bra, men det är ju lite andra tider nu förstås.
Vad fint ändå med lunch ute på söndagar. Bra tänkt av din pappa där.


Härligt med det fikabröd din mamma bakade.
Skolmaten på vår tid var verkligen inte så rolig, jag tycker inte det. Minns ju vilka färgämnen köttförssåsen hade, alla gick omkring orangea om munnen hela em efter en sån lunch, HAHA. Spagettin överkokt, men jag tror inte vi reggade så mkt på det förr. Kanske var vi vana vid överkokt pasta överlag?

Rotmos är helt underbart gott!! Underskattat!!
Bättre än potatismos ibland.
Oxbringa, det tror jag kan jämföras med corned beef eller brisket här.
Jag har ätit det som liknar.
ÄLSKAR oxbringa med rotmos!!

Annika said...

Erica:
TACK!!!
Blir så glad över att du gillar det. Tänkte att det nog skulle falla dig i smaken, hihi.

Ja, hemlagat verkar nästan alla de som kommenterat vuxit upp med. God, rejäl och hemlagad mat.
Men ni köpte matbröd, men fikabrödet bakades.
Precis, det där att gå ut och käka gjorde man bara inte. Det fanns inte på kartan en vanlig helg. För dyrt förstås.
Men ni gick ut då och då ändå, fastän bara vid väldigt speciella tillfällen.

Klassisk frukost för dig då du växte upp.
O'boy ja ... det fick vi nästan aldrig.
OCH nej, att äta framför TVn i vardagsrummet fick vi nog också bara göra vid julmorgon på jullovet. Då dukades det upp där.
Aldrig annars.
Polarbröd ja!!! ÅÅÅ GOTT!! Fastän det bara är fluff.


Skolmaten ja ... det är lustigt det där att så många inte tyckte om den. Det betyder ju bara att den verklige inte var speciellt god.
Det märks att du är yngre än jag, de maträtter du gillade fanns inte på kartan då jag gick i skolan. Pizza tex, det fick ALDRIG vi. Det kom senare.
Palt, det kan jag tala om att vi aldrig fick, haha. Men det är såklart lokalt och säkert hade barnen på mi tid hos dig också palt som skollunch ibland.
Spagetti ja, alla barn älskar det. ALLA vuxna också. Snacka om en rätt som nästan alla gillar!!

Klok hemkunskapslärare ni hade, såååå sant det hon sa. Så är det ju, om du tagit för dig av maten så ät upp den, om ngn annan lagt upp kan du lämna om du är för mätt.


JAAA!! Absolut, skolmaten har gjort en verklig resa, tror jag. Blivit så bra med åren.
Lax, nej det fick inte vi heller i skolan. Kan inte minnas det alls. Torsk fick vi. Billig som den var då. Men aldrig lax.

Potatisbullar älskade jag!!! HAHA, där tycker vi olika.

Byter ruta nu

Annika said...

Erica igen:
Cook and chill ja ...
Att den kommer från storkök OK. OCH att du sen slutlagar den.
Nej, det låter onekligen gott med den fiskgratäng du skriver om, mums.
KAN tro att den slår skolmaten för oss bägge då det begav sig.
Ni har god mat, jag hör ju det.
Låter som en jättegod veckomeny.
Nej, jag minns att soppa var svårt då jag jobbade på dagis på 80-talet.
Barnen gillade den inte.
Tror det var typ Bongs soppa som den som jobbade i köket bara värmde på.


JAA, snacka om att det kommit långt. Jag har ju sett din fina salladsbuffe på jobbet. Och alternativ.
Så himla BRA!!!
Fantastiskt!!

Ja, helgmyset var härligt.


DU ser, du sparade dina veckopengar (godispengar) och köpte en skrivmaskin. STORT!!
Jag minns att jag gjorde samma sak, sparade 25-öringar och köpte en JULKYRKA för de pengarna. Du vet, en sån där man kunde dra upp en speldosa i kyrktornet så den spelade Stilla Natt. OCH så var det en lampa i själva kyrkan. Älskade den.
Men du sparade hela 700 spänn och köpte en skrivmaskin. Fasiken, bra gjort!!!

JAAA, men vissa ämnen är som gjorda för långa kommentarer. Som Annika ovan skriver, det här med mat är ett rabbit hole. Man kan snacka om det hur länge som helst.
SÅ det är jättekul att läsa vad du skriver om dina minnen.

Erica, leverkaka låter verkligen INTE gott. INTE alls.
Förstår dig där.
Men palt och potatispannkaka låter däremot super.
Och pressad potatis till lax är ju såååå gott!!
Palt, det har jag fö aldrig smakat. GISSA om jag skulle vilja!!!!

Kramar!!!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Precis, på gott och på ont. SÅ är det onekligen med minnena. OCH maten.
ravioli ja, jag minns också att jag åt det på skolan första gången. OCH jag tror inte jag tyckte om det.
HAR faktiskt också minnen av mattanter som tvingade stackars barn som spytt att äta upp. Hur fan var de funtade?? SADISTER.
Tror många av de som jobbade på skolorna när vi var barn hade lite sadistiska drag ...
USCH!!

Potatisen, som stått i vatten till den var helt urvattnad. NEJ, den var inte god.
Mitt fösta minen av skolpotatisen var att jag fick en rutten, den var helt svart inuti. Jag gick i ettan, vågade inte kasta den. Åt upp den.
Minns det än idag.
Älskar potatis idag, i alla former. Men skolans ,,, nej.
Just det, jag minns ju att ni aldrig äter potatis. Bra där, där kan du skylla på din mans allergi.

För mig låter det helt underbart med älgkött. ÄLSKAR det.
Har fått för lite sånt i mitt liv. DU har fått för mkt. För jo, nog kan jag förstått du lessnade också.

Jag minns inte alls om jag fick lära mig mat av min mamma. Kanske inte så mkt. Jag var så oroligt OINTRESSERAD på den tiden.
Tyckte inte matlagning var ett dugg kul.
Ja, i ditt fall kanske det var så att din mamma ville ha maten som sin grej.


HAHA, samma här. Minns ju vår varma choklad också, det var inte O'boy. Just gjord på cacao och socker, som hos dig.
ÅÅÅ vad jag inte tyckte om skinnet som kom på ytan.
O'boy var lyx som vi nästan aldrig fick.

JAA, tänk ... inget barn eller ungdom idag kan relatera till hur det var att peka ut vilket godis man ville ha i en kiosk. DET är verkligen en svunnen tid.

Som du säger, somliga minnen är bra, andra inte.

Annika said...

SusJos:
ÅÅÅÅ du gillade skolmaten!!
Vid kul, precis som min syster gjorde fullt ut.
Sjömansbiffen var jättegod!! Borde laga till det själv ngn dag.
OCH spagettin, alltid en fullträff!!

Husmanskost hemmavid, det är nog ngt alla som kommenterat har gemensamt. SÅ god!!!
Och de klassiska söndagsstekarna.

ja, vi fik mkt minder mängd godsaker och chips än vad dagens barn får. Inget snack om den saken.
Allt kom i mindre förpackningar.
Inte helt fel det heller på många sätt.

FORTSÄTT att ha det helt underbart på GC!!!
KRAMAR!!