Thursday, October 28, 2021

Tack, Substitut, Tiden, Flunsavaccin samt Här och Nu!




OCH så blev det torsdag igen!


Hej alla!!!




* Tack!



Kul att läsa era kommentarer igår på ämnet om julkalendrar för vuxna. 
Somliga av er tycker vuxenkalendrar är fåniga, många tycker det inte.
Dock,  vi är nog alla överens om att hypen för julkalendrar för både barn och vuxna har ökat enormt. Mer press överlag. Ja, framförallt vad gäller barnens kalendrar.
Vi vuxna gör ju ändå som vi vill. Det finns ingen som kommer att jämföra sig med oss vad gäller våra egna eventuella kalendrar.
För barn är det en annan sak. Tyvärr.

Nåväl, jag ser fram emot att öppna min smålyxiga Rituals-kalender med start den 1 december.
Kanske, kanske köper jag en (enklare) tekalender också …



* Vilket substitut!!



Häromkvällen provade jag ett nytt recept till middag. Det var en chili med butternutpumpa och kikärter. Sedan (bland mycket annat) skulle man även ha i meatless meat. Hela rätten var vegansk. 
OCH vad gäller köttfärssubstitut, alltså jag har ju ätit meatless burgers förr, kan jag bara säga en sak—WOW!!


För ett par år sedan lagade jag en liknande chili i Stockholm, använde quornfärs den gången. Även då var jag lika impad över hur GOTT det var!
Alltså, det smakar och känns ju precis som köttfärs. 

Både Peter och jag blev väldigt positivt överraskade av “köttfärsen” vi åt. Jag tror att jag hädanefter kommer att tillaga mycket mer med denna “färs”. Meatless meat som det kallas här. Fantastiskt! 


På Max hemma i Sverige åt jag en jättegod sådan burgare för några år sen. Nästa gång jag beställer in en burgare här i US kommer jag ABSOLUT att välja en med “meatless meat”.


Nej, jag har inga planer på att bli vegetarian eller vegan, men ack och oooo vad goda recept det finns som är just vegetariska och även veganska.
Vegan vet jag inte om jag skulle kunna bli ens en gång. Vegetarian skulle vara lättare.


Hur som helst, wow vilka substitut det finns numera!!

Skulle du kunna tänka dig att bli vegan?
Du kanske redan är vegetarian?
Brukar du köra vegetariska/veganska middagar ibland?
Har du smakat denna “färs”? Isåfall, vad tycker du?

En sak är iallafall säker för mig, jag kommer att trappa ner mycket vad gäller rött kött framöver.



* Tiden



Vad fort tiden går. Det är bara inte klokt att vi befinner oss i slutet av oktober redan.
Ofattbart att det är Halloween på söndag. OCH sen … november … Hösten går så försvinnande fort. Tiden överhuvudtaget.
Det tyckte man inte som barn då hösten kändes som en evighet fram till julen. Numera kan man knappt blinka i september och så är det jul.
Nej, jag skulle önska att man fick tillbaka lite av det där från barndomen då man tyckte att tiden kröp fram.


Vi har knappt inlett vår finhöst här i DC-området. Det mesta känns ännu ganska grönt.
MEN nu kommer skiftningen och den går rasande fort. Finhösten torde stå i zenit under den första veckan av november och sen blir det ganska snart fulhöst.
Med lite otur kan fulhösten vara ända tills i mars. Ja, om vi inte får någon snö, vill säga.
MÅ det bli en snöig vinter, jag säger bara det. 

Vi får se, helt enkelt.



* Flunsavaccinet



Häromdagen vaccinerade jag mig mot säsongsinfluensan. 
Om två veckor är det dags för den tredje covidsprutan. Känns helt rätt att ta dessa vaccin. 
Jag har läst att influensasäsongen kommer att bli svår. I fjol tog jag mitt första influensavaccin någonsin. Innan Covid kom in i vår tillvaro reflekterade jag knappt över säsongsinfluensan. Det var länge sedan jag hade en riktig influensa nu (kanske tio år sedan) men himmel vad sjuk jag varit de gånger jag verkligen haft flunsan.
Det verkar onödigt att ens utsätta sig för den när vaccin ändå finnes. Jag vet  faktiskt inte varför jag inte tagit det vaccinet tidigare? Ignorans?
Från och med nu kommer jag att ta det varje år.
Peter och jag kommer även att vaccinera oss mot bältros innan det här året är slut.


Tar du flunsasprutan varje år?


* Här och nu!




Så här ser det ut här nu!! Vi har SÅ vackra dagar.
Det är verkligen snart dags att sätta på värmen i huset. Tror faktiskt det är en fråga om timmar nu. 
Jag tar mina rundor varje morgon vid 7 och då är det mörkt när jag ger mig av. 

NI därhemma i Norden byter till normaltid i helgen som kommer. VI byter en vecka senare. 
FATTAR inte att vi inte ENS kan byta samtidigt. SÅ dumt.
Bytena är så korkade överhuvudtaget. PICK a time and STICK with it!!


Iallfall, här är HÄR och nu!!!






Jag önskar dig en riktigt fin torsdag!

24 comments:

Elisabeth said...

*Jag är ju redan vegetarian, sedan orimliga 22 (!) år. Några planer på att bli vegan har jag dock inte, dels tycker jag att det räcker med att vara vegetarian (både för miljön och för djurskydd), dels gillar jag inte de substitut som finns för mjölkprodukter. Har naturligtvis inte heller några planer på att börja äta kött heller! Jag använder inte så många köttsubstitut egentligen, främst färs och vegetariska bullar - jag är lite för snål för många av de andra produkterna. Köpte en gång vegetariska burgare med "kött"-saft till halva priset, och visst, de var goda, men kostade väl ca 25 kronor styck till normalpris, vilket jag tycker är för mycket. Men visst finns det många substitut! Det är en oerhört stor skillnad jämfört med när jag började äta vegetariskt.

*Hösten går verkligen fort. Det känns som att eleverna nyss började, och redan nästa vecka ska de ha höstlov.

*Jag skulle gärna vaccinera mig mot influensan i år, men det lär inte finnas något vaccin över till personer utanför riskgrupper. Så var det i alla fall förra året, och det lär inte vara någon skillnad i år. Räknar inte heller med att få någon tredje dos coronavaccin förrän tidigast nästa sommar, eller möjligen i april, maj. Eftersom vi inte har någon distansundervisning alls längre är risken stor för ett utbrott i februari, mars någon gång, när många knappt har något skydd kvar. Jaja, det var dagens gnäll. ;-)

*Det ska bli SÅ skönt med tillfälligt ljusare morgnar från och med söndag! Nu är det kolsvart klockan sju, härligt liksom... Att det är mörkt på eftermiddagarna spelar mindre roll, det är ju ändå inte så att jag hinner vara ute någon längre tid då, direkt. Är helt klart för normaltid hela året.

*Så fina foton! Det är verkligen vackert hos dig nu!

Annika said...

Jag äter inte kött - däremot ganska mycket fisk! Fisken köper jag lokalt och det mesta är fiskat rätt nära oss. Det är fint att det finns så mycket bra köttsubstitut - även om man äter kött tycker jag det känns som en bra strategi att kanske halvera sin köttkonsumption men i gengäld köpa riktigt bra kött när man väl äter det (dvs. humant uppfödda, ekologiskt, lokalt, etc.).

Jag har lite svårt att bli helvegetarian just nu pga. att den diet jag håller mig till kräver rätt mycket protein samt tar bort det mesta av mjölkprodukter (jag äter fortfarande en del grekisk yoghurt och feta ost men små mängder). Jag tycker att jag behöver fisken för att få balans i det hela. Smakmässigt däremot skulle jag nog klara av det - och har som sagt dragit ned väldigt mycket på mjölkprodukter så det vore inte heller nåt jätteproblem att äta mer veganskt på så sätt. Ägg skulle däremot kännas svårt att ta bort.

Har tagit influensavaccinet. Samt boostern. Samt lunginflammationsvaccinet. Verkligen nästan helvaccinerad nu... (inte bältrosvaccinet däremot).

Vad gäller förra inlägget inspirerade du mig att titta på amazon och såna ställen på de lyxiga julkalendrarna. Tänker att lite guldkant kan ju inte skada när man släpar sig igenom december. Men 115 dollar och så känns kanske lite väl...
Jag gillade syltkalendern och tekalendrarna (om det är bra téer). Kan verkligen tänka mig Niedereggerkalendern men vet inte om jag vill äta choklad varje dag...men, ja, överlag en rätt rolig grej. Treat yo self! ;).
Kram och ha en fin torsdag!

Sara said...

Jamen vilket skillnad i hur snabbt det känns som om tiden går nu jämfört med när man var barn. Kommer ihåg att du och jag brukade rita streck dagarna fram till julafton och att det kändes eeeeviiigheeetslåååångt... Nu hinner man knappt säga advent innan juldagarna är över. Samma sak alla andra veckor under året. Går till jobbet på måndag morgon och tycker att det känns lite segt, och vips - så är det helg igen.

Normaltid och sommartid, vilken konstig sak. Tänk att det fortfarande finns kvar. Tyckte det var längesen som det pratades om att nu, snart, ska det ändras minsann. Men icke. Och som du säger, vi byter inte ens samtidigt!! Bytet som sker nu är väl mer skonsamt ändå, vi får en timme extra. Men snälla, lägg om till samma tid jämt, skitsamma vilken (även om jag helst vill ha normaltid).

Bra att gå över till att äta mindre rött kött. Vi äter det väldigt sällan och när vi äter ska det vara riktigt bra kött. Svenskt såklart. Om det köttfria köttet är sojabaserat så klarar inte min IBS-mage det, tyvärr, för jag tycker att det är riktigt gott.

Sis, önskar dig en fortsatt underbar torsdag. Puss, kram och älskar!

Anonymous said...

Yvonne said....
Hösten är så vacker hos er, blir spännande att se om vi har högst ff hemma imorgon eller om det slår om och blir vinter så fort vi kommit hem.

Så irriterande med tiden som ska ändras, EU snackade ju om att det ska försvinna, men verkar vara en låååång process innan de kan ta beslut.

Vi äter inte heller mycket rött kött som typ biff, köttfärs däremot används ofta. Vi äter vegetariskt flera ggr i veckan, tycker det är jättegott om det är vällagat, men tror inte jag bara skulle vilja äta så. Jag är ju en stor fisk- och skaldjursälskare och skulle gärna äta det varje dag, men min man är inte alls lika förtjust i det, ha, ha, ha. Ostron däremot, det kommer jag aldrig mer att smaka, usch och fy!

Helt galet att det är november om någon dag, fattar inte att vi varit här i 2 månader. Nu hem och börja tänka på julen, men först en sväng till Skåne och träffa dottern, svärsonen och våra 3 ljuvliga barnbarn.

Vi ska ta influensavaccinet så fort de släpper det, tror det var 7 nov eller nåt sånt. Ska försöka få lunginflammationssprutan också och kanske bältros. 3:e covidsprutan lär vi också få i december, då är man fullsprutad och klar.

Tack för dina fina höstbilder, så vackra!

Stor kram från mig

Brysselkakan said...

Vi äter vegetariskt flera gånger i veckan och så fisk minst en gång i veckan. Vi äter sedan flera år aldrig rött kött utan kyckling och ibland lamm (som väl i och för sig räknas som rött kött). "Fuskkött" har vi aldrig testat, tycker inte det behövs. Men tror inte jag skulle vilja bli helt vegetarian, gillar tex charkuterier för mycket! Du får testa den vegetariska lasagne som jag tipsade om på Insta! Supergod!

Har heller aldrig tagit vaccin för säsongsinfluensan men vi tänker göra det i år, dock får vi vänta tills december för innan dess får bara de med större behov ta. Och nu börja Sverige ge tredje dosen till de över 65 så det blir väl min tur i januari ungefär, det ska gå sex månader sedan nr 2.

Och tiden... ja, den går på speedfart numera. Märkligt faktiskt.
Ha en fin dag och njut av din fina höst!

Annika said...

Elisabeth:
DU har varit det länge, länge!!!
Tycker också det räcker med att vara vegetarian. Vegan är lite väl kanske, men jag lagar gärna ett sådan recept då och då.
Det måste vara en helt annan värld idag än det var då du började? Nu finns ju såååå, sååååå mkt.
Good for you all!!
Vad fick dig att börja en gång?
Karolina har ju så många vänner som är både vegetarianer och veganer. Men, jag känner ingen i min ålder som är det, underligt nog.

Hösten rusar verkligen i raketfart. Inte klokt. MYSIGT med höstlov fö!!!

Jasså, är det så?? Trodde kanske att alla fick flunsavaccinet som vill ha det.
Tycker såklart att du tullhör en riskgrupp i ditt jobb. Hur går det med covid på skolan hos er? Många fall??
JAG tror du kommer att få tredje dosen snart ändå. Tycker inte det verkar vara samma tryck på den som de två tidigare var. Har en kompis inom skolan i Sthm som fått sin dos.
Men ja, fram tills dess är det bara att hoppas på det bästa. Blir stressad när jag läser om hur vaccinets effekt dalar ...
Må man snart kunna baka in det i den årliga flunsasprutan.


JAJAmen, vi tycker lika, NORMALTID FTW!! ALLTID!!
MÅ det bli så en dag,
Blir tokig på de här mörka morgnarna jag också.

TACK, det är verkligen vackert ljus när jag beger mig iväg. Älskar det!!

Annika said...

Annika:
Ja, jag håller med dig. Att äta kött bara ibland och då bara satsa på BRA kött.
Jag kan gärna använda meatless meat etc i fortsättningen.
Borde verkligen äta mer fisk, för jag gillar det mkt!!
Vegan skulle jag inte heller vilja bli, för mkt meck. Och nej, jag ser heller inget problem i att äta mjölprodukter. Jag förstår ju absolut vitsen i att sluta äta kött, men resten ... nej.

DU är vaxxad, my dear!! Mkt BRA!!! Du behöver nog inte ta vaccinet mot bältros ännu, du har åldern för dig där.

Treat yourself, honey!! Visst, de är dyra. MEN, å andra sidan är det ju en viss kvalitet på dem också.
World Market säljer ganska fina också.
Tycker absolut du ska slå till. För, varför inte?
You're worth it.
Davids Tea köpte jag i fjol, löste. Dyr. Men roligt, roligt att prova ett nytt te varje em.

Kram till dig Annika och ha en toppendag!!

Annika said...

Sara:
Eller hur!!
Då vi var små var det ju en gråhårig längtan till jul. Hela hösten som en enda seg kola. OCH julen kändes som en oändlighet bort.
Inget höstlov hade vi heller att se fram emot. När kom det egentligen???
HAHA, ja ... vi ritade streck galore fram till jul, och sportlov. Minns att jag gjorde det på min SÄNG!! På karmen på de gamla Kulansängarna. HAHA.
Jamen så är det onekligen, på söndagen kan man känna lite blues över en ny vecka (även jag), men så fort måndagen är där är det fredag igen.
Mamm brukar säga att det alltid känns som torsdag. Att veckan består av torsdagar. HIHI!!

EXAKT, TF! Det här med tidsbytet. SÅÅÅÅ förlegat. Normaltid vill jag också ha, men jag inser att jag inte bryr mig så mkt även om det skulle bli sommartid. BARA vi slipper BYTA! OCH EU och US kan inte ens ha den goda smaken att byta samtidigt. GAAHH!!

Ja, ni är bra på det där att inte äta kött så ofta, sis. Du älskar ju fisk massor också.
Håller med om att bara äta rött kött ibland och då av toppenkvalitet.
HAHA, joooo du, nog kände jag av det i magen jag med. DET kan jag säga!!
HIHI!!
men vad fint substitut det är smakmässigt. WOW, det är det enda jag kan säga.

Du med SIS, en riktigt bra torsdag önskas. ÄLSKAR!!

Annika said...

Yvonne:
Jag tror du kommer att komma hem till en ganska fin höst. Känns det bra att åka norrut nu igen?
Du har ju mkt att se fram emot vid hemkomsten också.

Jag VET, de sa ju att de skulle slopa tidsbytet. Men inget händer. Fattar inte.
OM EU byter hoppas jag att US hänger på.
Tycker det är skittöntigt att vi inte ens kan byta samtidigt.

jag vet, känner också att jag inte vill ge upp köttet totalt.
Vi försöker också äta vego ett par gånger i veckan. Måste bli lite bättre på det, känner jag. Ja, jag älskar skaldjur, precis som du. P med, vi skulle nog kunna äta mer av det. HAR dock en känsla av att du har bättre sådana eftersom du verkligen bor vid havet.
Ostron, kan bara hålla med ... NEJ och NEJ!!


DU är snart VAXXAD totalt. Härligt Yvonne!!! Det är toppen!!
Lunginflammationsvaxxet, det borde min käre make ta också.

tack gulliga och fina Yvonne för dina fina ord.

KRAMAR!!

Annika said...

Brysselkakan:
Ni äter klokt. Smarta val där.
Fisk, älskar det också, borde göra mer fisk överlag.
Absolut, ska testa din vego-lasagne.
VILL absolut inte sluta med mjölkprodukter, kommer inte att göra det heller.
Precis som du älskar jag också charkuterier.

Exakt, tänkte ju som du fram till i fjol ang flunsavaccinet. I år var det en no-brainer.
Jag tog min andra covidspruta den 8 april, så det är dags för booster nu.
Tror det kommer att gå ganska fort med tredje sprutan hos er också. Känns som om det är mkt mindre press på denna än de första två. Lätt att få tider etc.

Tiden är läskig, och hur man ändrar tidsuppfattning med åren ...
Vill helst ankra den.

DU med, ha en riktigt finfin dag!!!

Elisabeth said...

Det ÄR verkligen en annan värld nu jämfört med när jag blev vegetarian. Då fanns det några få quornprodukter (färs och filéer, om jag minns rätt) och grönsaksbiffar, ungefär. Nu finns ju ALLT, till och med färdigmat att ha i frysen. Jag började äta vegetariskt av djurskyddsskäl, och för att jag tyckte att det var konstigt att äta t.ex. ko, när jag aldrig skulle äta katt eller hund. I tonåren var jag nog rätt rabiat och hade bloggar och Instagram funnits hade jag garanterat skrivit "kött är mord" och liknande mogna saker. ;-) Numera ser jag inget fel med att äta kött, i alla fall inte kött från djur som haft det bra, men det skulle ändå kännas konstigt att börja äta det igen.

Ja, jag är lite (ähm, väldigt...) negativ angående influensavaccin, eftersom det var så dålig tillgång förra året. Kanske blir det bättre i år, man kan alltid hoppas! Angående tredje dosen har FHM bestämt att det i ett första läge bara personer över 65 som ska få en tredje dos. Vårdpersonal som fick andra dosen i våras kommer alltså inte få en tredje dos när det gått ett halvår, utan först när FHM bestämt att andra än vad de definierar som riskgrupper står på tur. HELT obegripligt, inte minst för att det ju som du skriver faktiskt FINNS vaccin. Blir galen på FHM!!!! Ska de hålla på såhär för varje ny dos som behövs?! För det lär ju krävas fler doser, tror jag i alla fall. Och det i sig vore inget problem om FHM vore lite vettigare.

Just nu är det faktiskt bra på skolan. Det var något enstaka fall i augusti, men sedan dess har det inte varit några, och de allra flesta elever har tagit båda doserna. Det har liksom blivit ett positivt grupptryck; i princip ingen vill vara den som inte är vaccinerad. De allra flesta vill verkligen inte ha distans heller, och har insett att vaccin är ett sätt att minska risken för detta.

BP said...

Återigen - vilka otroligt läckra bilder du bjuder på. På BBC sändes för en kort stund sedan ett relativt långt tal av Joe Biden om hur han vill spenderar biljarder dollar. Tänkte omedelbart på dig, för du lär ju "drabbas" - positivt menat.
Gillar dina frågor och jag svarar så gärna så:-)
Skulle du kunna tänka dig att bli vegan? Aldrig i livet.

Du kanske redan är vegetarian? No way!

Brukar du köra vegetariska/veganska middagar ibland? Aldrig.

Har du smakat denna “färs”? Isåfall, vad tycker du? Har testat Quorn och tyckte att konsistensen liknade gummikulor. Ungefär samma känsla som man får när man äter cottage cheese (keso).

Har tagit influensavaccin en enda gång 2009 tillsammans med sprutan mot svininfluensan. Det var första och enda gången jag fick influensa i hela mitt liv. Slapp dock den "sviniga" varianten. Sedan dess har jag inte tagit vaccin.

Erica said...

* Ja, det finns verkligen otroligt mycket goda vegetariska rätter!
Och alla substitut för animalier som finns idag... utbudet är ju gigantiskt. För varje typ av animalisk produkt finns ett vegetariskt alternativ.
Jag tycker absolut att vi borde börja äta mer vegetariskt generellt (vi har aldrig ätit så mycket kött per person som vi gör nu).
Och man behöver ju faktiskt inte bli aktivt vegetarian/vegan och sluta upp med animalier helt och hållet. Det räcker med att man på ett naturligt sätt för in fler veg.rätter i vardagen. Kanske att man försöker äta vegetariskt på vardagarna och någon kötträtt man gillar på helgerna.
Att man provar på nya recept man hittar (precis som ni gjorde). Det finns verkligen mycket gott där ute! Och med internet finns det ju huuur mycket som helst också.

Jag är varken vegetarian eller vegan, men måste erkänna att jag är nyfiken på dem.
Jag är intresserad av vegetarisk mat och har faktiskt i tanken att jag faktiskt ska försöka komma mig för att laga mer veg än kött.
Min ena syster har varit lakto-ovo-vegetarian sedan hon var 15 år. Hon blir 36 nu i februari, så hon har inte ätit kött på 21 år.
För om jag ska leka lite besserwisser ;-P så finns det tekniskt sett ingenting som heter "vegansk kost". Vegan är själva livsstilen och betyder att man varken äter eller använder animaliska produkter.
Vegetarisk kost eller Helvegetariskt är vegansk och betyder att man plockar bort alla animalier.
Vad vi i folkmun kallar Vegetarisk kost är egentligen exempelvis Lakto-ovo-vegetarisk (man äter fisk, ägg och mejerier men inte kött och kyckling). Kan även kallas Pescetarian.

Jag tror jag skulle klara av att bli Pescetarian, men skulle ha svårare att gå Helvegetariskt (alltså Vegan). Dock finns det absolut helvegetariska rätter jag kan laga och äta med god aptit :-D

Quornfärs tror jag att jag smakat någon gång för länge sedan, men minns inte riktigt hur den smakade om jag ska vara ärlig.
Däremot har jag faktiskt en påse sojafärs i frysen som jag tänkte att jag skulle prova laga någon rätt på snart.
På jobbet serverar vi alltid två rätter per dag; en animalisk och en vegetarisk (oftast lakto-ovo-vegetarisk). Men ibland, vissa dagar, är båda rätterna vegetariska.
Exempelvis byts köttfärssåsen till spagetti då och då ut sojafärssås. Inte lika populärt som köttfärssås (än), men ett sätt att naturligt introducera vegetariskt i förskola och skola.
Bästa maträtten på matsedeln är, enligt mig, en av de vegetariska som heter Tortellinigratäng med paprikasås. Äääälskar den!
Har tillgång till receptet via vår beställningssida, så har planer på att prova laga den här hemma. Håller verkligen tummarna för att den blir lika god när jag gör den själv!
:-D

* Ja, men eller hur! Tiden går så sjukt otroligt snabbt!
Tänkte på det när jag fick ett mail på jobbmailen igår; det handlade om vilken julskinka vi har på avtal och att vi gärna ska lägga in beställningen så snart som möjligt så Svensk cater hinner ta in den mängd som behövs. Så att den hinner komma till julbuffén.
Julskinka. Julbuffé. Det var ju nyss semester liksom! ;-)
Och höstlov nästa vecka. Ska bli spännande att se hur mycket eller lite barn det är närvarande då. På en förskola vet man ju nämligen aldrig. Det kan vara jättebortfall under loven, om det är många som har skolsyskon och/eller föräldrar som tagit ledigt. Men det kan lika gärna vara många som väntar med ledighet tills exempelvis jul.
(Julhelgen i år SUGER ju för övrigt! Julafton en fredag...)

Erica said...

Forts. pga. för lång kommentar ;-)


* Jag har aldrig tagit influensavaccin.
Har aldrig riktigt tänkt på det. Kanske beror det på att jag hittills varit väldigt förskonad från sjukdomar. Tror senaste gången jag hade influensa måste ha varit när jag jobbade i köket på Ringgatans fsk. Måste ha varit vintern 2018. Innan dess minns jag inte ens när jag hade det.
Så förmodligen därför. Kanske jag börjar fundera mer över det efter att jag passerat 40.
Så har inte så mycket input. Kan inte jättemycket om vacciner egentligen.

* Tidsbytet ja. Nu är det dags igen. Beslutet om att välja vilken tid vi ska ha konstant verkar dröja...
Och ja, du vet vad jag tycker om tidsomställningen. Älskar den på våren. Hatar den på hösten.
Att byta tillbaka till vintertid betyder för mig endast att det blir så mycket mörkare. Det betyder endast att det över en natt blir mörkt en timme tidigare på eftermiddagarna.
Den där timmen på morgonen märker jag ändå inte av.
Det är mörkt nu när jag åker till jobbet. Och det kommer fortfarande att vara mörkt nästa vecka då jag åker till jobbet på mornarna.
Om det ljusnar klockan åtta eller klockan sju spelar ingen som helst roll för mig, eftersom jag ändå börjar halv sju och åker iväg strax efter sex.
Det är som sagt eftermiddagarna som är jobbigast för mig vid den är tiden på året.
Idag körde jag hemåt vid fyratiden. Det var fortfarande ljust, men det var senare delen av solnedgången.
Kl 17 är det mörkt nu, vilket betyder att nästa vecka är det helt mörkt kl 16.
Mörkret tär sannerligen på mitt psyke och jag bor definitivt på fel ställe på jorden!




Dina bilder är verkligen underbara!
Du har verkligen FINhöst nu. Njut av denna vackra del av årstiden! :-D
Jag sekundärnjuter genom dina bilder ;-D
Så häftigt att vissa blommor fortfarande blommar!

Hoppas du haft en fin torsdag!
Kramar /Erica

Annika said...

Elisabeth:
Jag förstår det!
Jag märker det ju själv också. Utbudet verkar vara enormt. SÅ bra!!
Förstår då väl din ståndpunkt också. Djurindustrin är GRYM.
DET är den. Inget hymmel där.
Det är lättare idag att vara vegetarian än det nånsin varit. Vegan också.
SÅ mkt gott och fint som finns idag.
Du behöver inte bara äta potatis, sallad och sås om du går ut och käkar (vet en tjej som sa det en gång för länge sen).
HAHA, ja du hade säkert varit väldigt högljudd på Insta etc om det funnits då du började. Jag minns då Karolinas vänner läxade upp köttätare. HIHI!!


Jag är liiiiiiite positivare än du :-) i vaccinsfrågan ... LIIITE!!!
I hear you, THOUGH!! Läste just AB och där AT uttalade sig då. Skrev om att smittan ökar och att man tror det kan bli en tuff vinter. VACCIN finns, vaccinera för tusan!!
Som du vet tycker vi lika ang FHM och AT.
USCH!!!

BRA!! Med skolan!!
OCH att de unga vaccinerar sig. Låter toppen.
Det kanske är de yngre som har det värst nu?

MÅ allt fortsätta att vara lugnt vad gäller detta på skolan och annars. TACK för att du svarade på min undran :)

Annika said...

BP:
TACK och TACK för att du gillar mina bilder!!!
Så roligt att höra. det är så vackert här nu att det är omöjligt att inte få bra foton.
Jag bara går omkring och njuter.
Biden ja, gillar ju honom för det mesta.
Gillar det han vill satsa på. Helt på min sida, det jag har som prio. OCH tycker ska vara prio.
Han hade tufft nu, den kära presidenten. De där Trumpisterna går från bad to worse på daglig basis. herregud, igår hade Washington Post en artikel från Montana. En liten ort där. Skrämmande läsning.
Nåväl,det var var en parentes, ska inte gå in mer på det nu.

HAHA, ja vi tycker rätt lika där. Skulle inte heller vilja bli vegan.
Men du kör aldrig vego alltså?
Kött för hela slanten. Jag vet ju att en del verkligen inte gillar grönsaker. VET ju vad du tycker om majs :-D
Du borde kanske testa meatless meat. MEN ngt säger mig att du inte skulle gilla det ;-)

Åh, så drabbades av en flunsa den gången. DET är inte KUL. ALLS.
Kan förstå hur du resonerar isf.
Jag har nog aldrig fått ngt sådant av en spruta, men har givetvis hört om det. Det är väl kanske lite som att man får biverkningar som är som en flunsa? MEN i ditt fall var det kanske mer än ngn dag? Dagar?
När jag fick dos ett av covidspurtan var jag verkligen såååå trött och slut + hade halsont och huvudvärk. Men det gick över på 24 h. Antar att ditt var värre.
Min syster fick svininfluensan då när den gick. Hon var såååååååå sjuk, sååå sjuk. Hon fick Covid också i december. Inte alls lika farligt med den. MEN hon har fortfarande helt taskigt luktsinne. Inte så roligt.

Channal said...

Så vackert ljus på dina bilder. Vi har björkar som fortfarande är gröna och andra som tappat sina löv. En mkt märklig höst. Galet varmt här hemma! Idag + 13 grader. Enligt SMHI har vi inte höst (fem dygn i rad måste vara under 10 grader) fast det är höst typ. Snart november och milt väder. Jag är fullvaccinerad. Tog andra dosen i augusti. Maken däremot som tog mkt tidigare än mig ska snart få sin tredje. Vi har aldrig tagit någon influensavaccin. Borde kanske göra det.

KRAM Anna

Susjos said...

Finhöst och fulhöst, det har jag aldrig hört förut, men så sant! När löven skiftar i färg är det ju sååå vackert ute, men när löven faller av träden...tja då blir det grått!
Visst är det bra att äta mindre kött, jag gillar att äta vegetariskt, men det blir mest soppor då, typ linssoppa (mums!) eller grön ärtsoppa.
Tog också influensavaccin för första gången förra året, och ja, kommer nog att göra det i år igen! Skall också vaccinera mej mot pneumokocker, något som min öronläkare vill att jag gör inför en eventuell operation.
Nu vidare mot jobbet....
Ha det gott!
Kram

Annika said...

Erica:
JAAA! Det gör ju det. SÅ bra.
OCH du får ju laga sådana varje dag. Tycker det är bra att det numera finns så bra val redan för de små. Ja, om deras föräldrar sköter det rätt sas. Man jar ju hört talas om motsatsen också. Men jag antar att de allra flesta förälder som är vego eller veganer vet vad som gäller näringsmässigt för barn.
Säger som du, vi måste börja äta bättre och ffa mindre kött, kanske ffa rött kött.
Jag ska verkligen tänka på det.
Precis, på internet finns det ju en hel ocean med recept att ösa ur. FÖR ALLA!!!

Så din syster har hållit på så länge. Bra där!! Det funkar bra då? Hur gör hon med sina barn?? Det är sånt jag kan fundera lite på. Men, som jag skrev ovan så antar jag att hon har koll på näring och allt det där.
Inte heller jag skulle gå den veganska rutten. Nej.
Men jag skulle nog kunna tänka mig den vegetariska.
Eller ja, jag skulle kunna ÖVERVÄGA det. Fast det blir nog så att jag mer kommer att trappa ner på rött kött. Kyckling skulle jag inte heller vilja vara utan ...
OH well.

JA, tiden ja ...
Dess framfart. Minns att redan då jag var hemma i sept började man flagga för julbord.
Men det är väl så det är. Pressen på julen så stor o börjar så tidigt.
Jag kan förstå att du var tvungen att ta hem julskinkorna redan nu.

Som sagt, tycker det är toppen att det finns så mkt att välja på redan på förskolan. Och du får ju testa allt, kul!! Skulle göra smaka den där gratängen jag med.
Jamen prova sojafärsen, du kommer at gILLA den!! Kan nästan lova det!!

OK byter ruta jag med :-)

Annika said...

Erica igen:
Flunsavaccinet, tog mitt första i fjol. Hade inte en tanke på det innan covid slog till. OCH då har jag ändå haft minst tre flunsor i vuxen ålder och varit så sjuk.
Men det var först i fjol som jag tog den förta, har hört att det blir en svår säsong i år med den säsongsflunsan. Kommer förmodligen att ta den varje år.
Du kan ju fundera på saken iaf ;.)
Förresten, hur står det till med smittor och annat på skolan nu?? Tycker du att barnen ÄR hemma då de är sjuka? Att deras fldrar är bra på att hålla dem hemma??
Hur är det med covid? Vet du?

Visst är det konstigt att de aldrig får till det där med tiden?
2021 hette det att det skulle upphöra med tidsbytet. Men det har det inte, och det lär väl inte göra det heller.
Ja, som du vet är ju jag för normaltiden året runt.
Morgnarna är för jäkligt mörka nu.
MEN egentligen spelar det ingen roll, det blir inte fler ljusa timmar på dygnet bara för att sommartiden införs året runt.
Det blir bara en förskjutning av en normaltid. Och ja, jag tycker ju att normaltiden finns av en anledning. Just, normaltid som allt är inställt efter. Solur, dygn .. ja sånt.
Fast, mest av allt tycker jag bara att de ska bestämma sig. Skippa bytet. En gång för alla. Sen kan det kvitta vad de väljer.

TACK Erica!! Det är vackert här nu, och vi är inte ens vid finhösten än. MEN idag du, idag regnar det som SJOK från himlen och det blåser. En riktig höststorm. Tycker mest det är mysigt.

Stor kram till dig!!!

Annika said...

Susjos:
HAHA, jag tror att det var Erica ovan som började säga det. Ett bra ord!!!
Det beskriver exakt hur det är.
LINSSOPPA, älskar det!!!
Så gott. Gillar linser övh!!!
Mer vego borde vi nog alla äta.
Exakt, kommer också att fortsätta ta flunsavaccinet varje år nu. Varför inte? Så lätt och så bra skydd.
Att du ska göra det inför ev operation förstår jag till fullo. HÅLLER alla tummar jag kan!!
Hoppas natten var god!!
KRAMAR!!

Annika said...

Channal:
Tack Anna, ja ljuset på morgonen är sååå otroligt vackert!!
Ibland när jag ser bilder på din höst känns det som om vi ligger så lika i tiden. Men du har nog inte lika mkt grönt som vi ännu har kvar.
Klart det är höst även om det inte är det rent tempmässigt, men höst är det ju likafullt. Men milt HAR ni onekligen. Vi har lika varmt som ni idag, och höststorm med regn och regn och regn. Tycker det är mysigt.
Ja, den tredje dosen är nog bra att få, tror jag. Då det gått 6 mån. Det lär ju försvagas ganska snabbt. Men du har tid på dig, för mig har det gått över 6 mån sen dos 2.
TA flunsavaccinet, Anna. Läste senast idag i DN att man befarar en tuff säsong!! Ta sprutan!!
Kramar från mig!!

Erica said...

* Det går bara fint för min syster med vegetarisk kost. Vet att hon blev vegetarian på grund av hälsoskäl (mådde inte bra efter att ha ätit kött). Och det rättade till sig när hon slutade.
Hon är dock som sagt lakto-ovo, så hon äter fortfarande fisk, ägg och mejerier.
Det blev ju också så att hon då tidigt började fixa sin egen mat, eftersom hon blev vegetarian redan vid 15.
Hennes man är köttätare, och även deras barn. Mina systersöner är alltså inte vegetarianer. De äter säkert även vegetariska rätter hemma, men barnen äter som sagt även kötträtter.

* Angående smitta och sjukdom på förskolan...
Ja, det är ju ett kapitel i sig ;-P Har faktiskt reflekterat över detta den här terminen. Det är extremt mycket frånvaro nu, och har varit i höst!
Det är så mycket mer nu än det någonsin var under "djupaste pandemi". I alla fall hos oss. Det är dock inte Covid, utan typ feber och förkylningar.
Mitt under pandemin (exempelvis våren 2020) var verkligen ALLA oförskämt friska. Inte en enda snorig näsa så långt ögat kunde nå, OCH den våren var det Fullt hus på förskolan hela tiden.
Men NU, när pandemin är "över" (ja; inte över såklart, men när restriktionerna släppts), DÅ har det varit som att alla vanliga sjukdomar smällt till på en gång.
Feber, förkylningar och sådana vanliga åkommor.
Tänker också att en del kan handla om att RS-viruset tydligen haft en väldigt stor spridning nu i höst.

Närvaron har liksom gått i vågor hela terminen. Vissa veckor har antalet barn varit nere på typ hälften av alla inskrivna. En vecka för ett tag sedan hade vi mindre än hälften.
Den här veckan har varit en sådan bortfallsvecka...
Idag t.ex. var det totalt ca 30 barn på min förskola. Och vi har runt 65 inskrivna.
En avdelning har haft 3(!) barn per dag hela denna vecka.
Så skulle nog säga att föräldrarna är bra på att hålla barnen hemma fortfarande.

Hur det är med Covid ska jag ärligt säga att jag inte riktigt vet. Har tyvärr hållit mig så dåligt uppdaterad de senaste månaderna, så jag har ingen riktig koll på hur det ser ut i Region Norrbotten.
Men det känns som det gått väldigt upp och ner.
Ena stunden har jag hört att det ligger ganska bra och lugnt till, och helt plötsligt är smittspridningen stor.
Har det för (men är inte säker) på att det nu? nyligen? varit ganska stor spridning igen här.
Men jag har inte direkt märkt av det. Tycker mer att allt verkar vara tillbaka till pre-pandemi. Sedan restriktionerna släppte tycker jag det känns som det är otroligt mycket folk överallt. Tycker det är så otroligt mycket trafik (för att vara en småstad i norr) varenda gång jag ska ut med bilen. Allt känns liksom normalt.


Oj, det blev en lång kommentar igen. Jag som bara tänkte att jag skulle uppdatera lite med svar på frågorna ;-)
Hoppas du får en mycket fin helg!
Kram /Erica

Steel City Anna said...

Provade Beyond Burgers i somras, och blev också så positivt överraskad! Dock gillar jag kött och skulle ha svårt att välja bort det helt ...

Jag funderar på hur många covidsprutor det kommer bli? Stannar det vid tre? Hur ska det gå att rodda runt alla sprutor om det blir fler?