Friday, October 08, 2021

En underbar systerhelg i Stockholm
Hallå fredag!
Denna fredag tänkte jag ta er med till Stockholm. 
Jag tillbringade ju en och halv månad i min hemstad denna sommar. Det blev tre veckor vid stugan vid sundet (vi ska återvända dit snart här på min blogg) och resten av tiden befann jag mig således i Svea Rikes vackra huvudstad (med en avstickare till Kronoberg. Ännu en UNDERBAR långhelg, ska ta er med dit också vad det lider).Min syster Sara bor i Vasastaden i en lägenhet byggd 1912.
En trerummare med goda vibbar och som dessutom är inredd så vackert av min syster och svåger (Sara är mycket duktigare på detta än vad jag är. Större intresse för inredning än vad storasyster har. DET märks!! Jag kan mys och fix. Det kan Sara med, men hennes inredning är OH la la).
Min svåger Håkan var tvungen att åka ner till Småland en helg i augusti. Då blev det så att jag tillbringade just den helgen med min syster i trean i Vasastaden.


Här kommer foton, och bildtexter, från vår SIS-helg-galore!Vädret var perfekt. Vi vandrade i stan, drack vin, pratade och åt god mat. Varje dag hade vi nytt program. 

Lunchen intogs på Tehuset under almarna i Kungsan. Alltid mysigt där även om servicen är sådär ...
Bland annat for vi till Millesgården, kommer dock inte att skriva om det i det besöket idag.
Jag tycker Millesgården förtjänar ett alldeles eget inlägg. MEN jag kan säga en sak, det var första gången jag besökte denna UNDERBARA plats och jag föll som en FURA!!! 


Dagen efter skagenmackan blev det fisksoppa med fond av räkskalen från föregående middag.  SÅ GOTT!!
Alla har inte en bra relation till sin syster.
 
Jag vet det, det är verkligen inte förunnat alla. MEN jag har en sådan där önskerelation med Sara. Det har varit så sedan vi var små. Jag är tre år äldre än hon. 
Sara fick hänga med mig på mycket genom uppväxten. OCH jag lärde henne till och med att läsa, skriva och räkna då hon var fyra år och jag jag själv hade börjat skolan. Jag lekte skola med henne jämt då jag själv kommit hem från skolan på eftermiddagarna. På så sätt lärde hon sig genom mig som sjuårig fröken. DET tycker jag är ROLIGT!!
Nu är det jag som tar tips och lärdom från henne.
Vi har helt enkelt ett underbart utbyte av varandra. 
Man kan nog säga att min syster är min allra bästa vän.


Hoppas att du gillade de här bilderna även om de blev många (har visst svårt att välja bland mina foton, uppenbarligen).
Har du en god relation till din syster/systrar?
Eller till din bror/bröder?
Sara och jag har ju tvillingbröder också vilka vi också står nära. Men, det är nog ändå något alldeles speciellt med en syster ändå ;-)


En jättefin helg önskar jag DIG!!

31 comments:

Anneli said...

Fantastiskt vackra bilder från Stockholm. Du har fångat det vackraste i vår huvudstad. Jag bara njuter när jag tittar på fotografierna. Jag har två yngre systrar som jag har bra relation med. Känner igen det där med att leka skola med sina yngre syskon. Men idag lär vi av varandra och hjälps åt på alla sätt och vis. Jag bor i en förort norr om Stockholm och idag har vi en underbar höstdag i solsken. Ha en fin helg!

Anonymous said...

Yvonne said....
Åh, så fina bilder av Stockholm, det är så jag får lite hemlängtan faktiskt. Har ju inte varit inne i stan sedan före pandemin började och gissa om jag längtar. Nu när vi kommer hem i slutet av denna månad, då SKA jag in till stan och njuta av allt.

Jag har en storasyster och en lillebror och har bra kontakt med båda, syrran var lite bossig när jag var i tonåren, skvallrade till pappa när jag tjyvrökte och då blev jag sur, ha, ha. Vår mamma fick hjärnblödning och gick bort när jag var 15 år och syrran är 3 år äldre så hon tog väl på sig den rollen lite kanske. Nå, idag har vi jättebra kontakt och både min bror och syster är mig närmast.

Stor kram från mig där Spanien visar en mörk himmel, typiskt när vi tänkt grilla, men förhoppningsvis försvinner regnmolnen ut över havet.

Christina said...

Åh, vackra Stockholm! Vilka fantastiskt fina bilder! Och din systers lägenhet är ju to die for!! Jag tycker de flesta svenskar har väldigt fina hem men de ser ganska lika ut. Din systers stil är något helt annat och så fint att se! Det gör mig glad att ni hade så mycket tid tillsammans och att ni har en så fin relation. En sann rikedom! Jag har två yngre bröder, vi har en fin relation men jag är nästan 10 år äldre. När vi var barn var det en stor åldersskillnad. Nu träffas vi oftare, alltid när vi är hemma i Sverige och de har hälsat på oss många gånger med sina familjer.
Jag är allt lite avundsjuk på dig som har en syster! Fast jag byter ändå inte bort mina bröder för allt smör i Småland, de är toppen och på köpet har jag fått två fina svägerskor!
Ha en fin helg min vän!
Christina

Brysselkakan said...

Fina dagar ihop med din syster! Syskonskap är inte alltid lätt. Min syster och jag har en bra kontakt men inte så ofta; hon bor i Lund så inte nära. Det skiljer 3,5 år på oss och då jag kom i tonåren tidigt och hon sent så hade vi aldrig tonårstiden ihop plus att jag flyttade när jag var 18, blev mamma vid 19 osv. Men vi hörs ofta via sms och när vi ses så är det kul!

Visst bodde din syster vid vattnet förr? Känner inte igen hennes hem från tidigare bilder!

Och lite synd att du missade Greta två gånger!

Ha en fin helg, Annika!

Annika said...

Anneli:
Tusen tack för dina fina ord. Jag blir jätteglad.
Ja, Stockholm ÄR verkligen en fantastisk stad.
ÄLSKAR att fota den!!
Så fint med syskon, och allra helst om man står på god fot med dem. Annars är det väl mest lite jobbigt kanske ...
Vet inte.
Å kul att få veta lite mer om dig också.
Njut av er fina höst (brittsommar) och ha en finfin helg!!
Kram från mig!!

Annika said...

Yvonne:
TACK Yvonne.
Jag Sthlm är verkligen en strålande vacker stad. Jag är så glad att jag kommer just därifrån, hihi!!!
Alltid lika mysigt att komma hem och dit. Du känner säkert exakt samma!!
Absolut, in till stan då du kommer hem.
Jag var aldrig covidrädd när jag var i Sthlm, fast folk inte brydde sig ett skvatt om avstånd, haha. Känner mig nog lugn med vaccinet, trots allt.
DET kan du också göra.

SÅ fint med dina syskon. HAHA, storasystrar kan nog bli bossiga, haha. Men det ändras med åren, tycker jag. Om man var bossig som yngre är man det inte längre, jag är det inte iaf.
Man växer liksom in i andra syskonroller med åren.
VET att du förr nämnt hur nära du står dina syskon. DET är en rikedom!!!

MÅ alla regnmoln försvinna. HA en finfin helg i Spanien!!
Kramar från mig!!

Annika said...

Christina:
TACK snälla du!!
Jag blir så glad!!
Stockholm är verkligen en pärla bland städer.
JAAA! Visst är Saras lgh FIN!!!!
SÅÅÅÅÅ himla FIN och trivsam!! PLUS att hon ju har ÖGA.
Tycker också att alla mina svenska vänner därhemma har fint och mysigt.
Sara kör inte så trendigt, hon kör sin egen stil och det blir såååå in i bänken bra. Jag är så trött på trender ... jag är verkligen det. Även om jag säkert faller för dem mer än jag anar.
ÅÅÅÅ ja, eftersom dina bröder är så pass mkt yngre. Kan tänka mig att det blev mer en mammaroll? Jag har två vänner vars storasystrar är 10 resp 13 år äldre. Bägge mina kompisar säger att deras systrar tog på sig en mammaroll, på gott och ont. Mest på gott ändå. En säger att hon blev behandlad nästan som systerns docka, haha. KAN tro att det blir så.
DET är en rikedom att ha en bra relation med sina syskon, det finns ju motsatsen minsann.
En systerrealtion inbillar jag blir ngt speciellt. MEN, jag vet ju hur nära en syster och bror blir också!!!! Så det går nog på ett ut.
Härligt att du gillar dina svägerskor. Jag gillar mina svenska svägerskor mkt också!!
STOR kram till dig i det UNDERBARA Småland!!

Annika said...

Brysselkakan:
Nej, det är ju inte det.
Jag känner ju till realationer där det skurit sig totalt med syskon. Tror det är mkt vanligt, vanligare än man tror. vet att jag lyssnade på ett Karlavagnen en gång som handlade om syskon. SÅ väldigt många kom inte överens med sina syskon.
DU har en bra relation med din syster och det är fint!!
Jag träffar ju inte Sara så ofta heller, och det är inte roligt. MEN det är som det är. TUR att man idag kan hålla kontakt så bra ändå.

DU har rätt, de brukade bo på Hornsbergs Strand. Men de flyttade för tre år sedan. Mycket för att de innestod ut med livet från stranden och vattnet. Det förvandlades till en galen PLAYA på sommaren. Helt galet.
Folk som bor där har det verkligt tufft med den aspekten.
Men nu bor de i lugna, lugna Vasastaden. I ett hus som är SÅ tyst.
Älskar det!!!


DET där med Greta var störigt.
Speciallt andra gången eftersom vi sett på insta att hon var där, vilket hon ju är varje fredag. Men då vi kom dit var det helt öde.
Undrar hur länge hon sitter där om fredagarna?
HADE så gärna velat se den fina Greta som jag beundrar!!!

Anonymous said...

Glömde skriva hur fantastiskt fin våning din syster och svåger har, Wow! Visst ser man att hon har öga för att göra fint och mysigt.

/Yvonne

Annika said...

Yvonne:
VISST är den!!
SÅ personlig också, absolut inget trendskak där. Bara ett säkert öga och förstås en viss kvalitet.
Älskar deras lgh!!!
Kram igen!

BP said...

Alltid så roligt när man kan följa med en "turist" på besök i huvudstaden. Å din bildbomb var helt suverän. Du och Sara har verkligen gjort stan kan man väl säga, och härligt väder hade ni också.
Skrattade gott åt 1980-talets drink - Campari:-)
Våningen som Sara bor i är fantastisk. Har ju jobbat i Vasastan i 10 år och känner väl igen den "renoverade" Odenplan, som ju borde ha varit nytt för dig.
Japp, Stockholm ÄR fantastiskt. Det har du visat:-)

Annika said...

Otroligt vacker - härligt att promenera på Djurgården! Verkligen Stockholms vackraste tida.

Jag har en bra relation till min syster men inte en pratig, anförtro-varandra-allt sådan. Hon är mer den lakoniska typen - dessutom rätt mycket inne på att man får acceptera läget och att absolut inte klaga. Alltså inte idealisk att dryfta händelser, känslor och sånt med. Men så otroligt snäll och bra på de flesta sätt annars och alltid med på aktiviteter, promenader, matutflykter, etc. - därför blir det lite extra jobbigt att bo långt ifrån, för man har mycket mer utbyte av henne om man faktiskt kan göra saker och hänga tillsammans än av att prata i med varandra på distans iom att hon inte älskar att prata.

Härligt att du kom hem i sommar hursomhelst och fick så mycket kvalitetstid med de dina <3.
kram!

Channal said...

1000-tack för den bildbomben från världens vackraste huvudstad! Älskar Stockholm! Vilken fantastiskt mysig helg ni fick tillsammans och din syster bor och har det så fint. Jag har alltid drömt och fantiserat om att ha en syster. Så värdefullt! Jag har tre äldre bröder och det blir inte på samma vis. Lyckost dig!

KRAM Anna

Sara said...

SIS!
Det var verkligen en dunderhelg som blev en riktig energiboost.
Det är så mysigt att gå omkring med dig och och hitta restauranger med goda räkmackor, dricka vin, fota, utforska och prata, prata, prata.
OCH vilket väder vi hade, så lagom varmt och soligt.
Sen fick vi Småland också, härligt!
Ser fram emot inlägget från Millesgården också,
Systrar äger!!!!!
Puss, kram och älskar!

bettan said...

Underbart inlägg. Älskar allt. Din berättelse, dina bilder, som bästa lyxmagasinet.

Din systers lägenhet ser så inbjudande och så fin ut. Gläds med er och över er fina relation.

Skrev en lång kommentar på tidigare inlägg som tyvärr försvann. Jag blir så less och orkar inte skriva om.

Önskar dig en fin helg och här kommer KRAMAR!!

bettan said...

PS jag har två yngre bröder som är tre respektive åtta år yngre än jag. Vi har en vänskaplig och bra relation alla tre. Vi alla har mycket humor och har trevligt när vi ses. Båda två bor kvar på Österlen med sina familjer.

Eftersom jag flyttade till Lund vid 17-års ålder kan jag ibland känna en utanförskapskänsla. Den sitter i mig och är inte så värst påträngande. Men den ger sig till känna ibland.
Det blir speciellt när man bor och lever i samma by hela livet. Man har samma att referera till och det är väl det som jag märker av när jag är hemma på Österlen.
Båda är måna om mig och jag upplever vi kan prata om det mesta. Jag är himla glad över att jag har dem.

Nu har jag bott i Lund sen 1970 så jag känner mig fullt ut som en "Lunda-bo". Älskar min stad :)

DS + KRAM

Elisabeth said...

Vilken underbar lägenhet din syster har, så snyggt inredd, och vad speciellt att bo i ett så gammalt hus.

Det måste vara fantastiskt att ha en sådan relation till din syster som du har, att ha syster och bästa vän i ett, så att säga. Dessutom tycker jag att det är beundransvärt att ni hållit kvar i denna nära relation trots att du bott så länge i USA. Jag har ju inga syskon (och har aldrig saknat det heller), men OM jag hade haft det tror jag att vi haft en bra relation, för min familj har alltid varit viktig för mig. Roligt förresten att ni har tvillingbröder! Min pappa har en tvillingsyster - det är inte precis svårt att komma ihåg när hon fyller år. ;-)

Vackra bilder från Stockholm! Fint väder hade ni också.

Humlan said...

Du har sett mer av Stockholm än jag har gjort de senaste åren! :-)
Dels har jag så ont att jag har svårt att gå så långt/länge och dessutom har vi ju haft restriktionerna till helt nyligen. Jag har sällan kunnat ta mig in till stan utan att åka i kollektivtrafiken, vilket ju skulle undvikas om man inte måste för att inte medverka till trängsel för de som måste åka. Men när jag ändå har varit i stan för läkarbesök eller liknande så har jag passat på att gå runt lite och njutit av vår fina stad.

Så fint din syster har det! Jag önskar att jag hade förmågan att inreda mitt hem och jag tvekar fortfarande över vad som passar här i huset. Jag bodde ju förr i ett hus från 1912 och jag saknar det när jag ser hennes rum (men hennes fönster har väl blivit utbytta?), det är en speciell känsla i de gamla husen.

Jag har en bror och vi är väldigt nära och har alltid varit det, det är verkligen skönt att ha familj som är nära och som man vet finns där oavsett vad.

Kramar!

Steel City Anna said...

Enormt fin lägenhet! Stockholm är vackert :)

Vonkis said...

Du bjuder på underbara bilder från Stockholm.

Det där med att inreda är en konst jag verkligen inte behärskar. När jag ställer ut saker i ett rum ser det bara uppradat och tråkigt ut. Men så kommer någon och bara flyttar eller vrider lite på sakerna och hux flux ser det fint och ombonat ut :-)

Annika said...

BP:
Roligt att du tycker det :)
Brukar också tycka det är kul när ngn turistar i ens stad och man får se det genom deras ögon, spelar ingen roll om man är infödd som jag eller är turist på riktigt. Alltid lika kul!!
Ja, vi gjorde stan ett par gånger till. SÅ mysigt.
Visst bor Sara underbart fint.
Ja, jag tror faktiskt att Odenplans nya utformning var ny för mig. KAN inte minnas att jag sett det förr.
Bra och snyggt.
Campari? Är inte det en tidlös drink? Har alltid druckit den och innan mig, eller ffa min syster, så drack min moster den med njutning (gör det än) men hon började långt innan 80-talet.
För mig är det en sort som alltid funnits och varit aktuell. Men, kanske hade den en hajp på 80-talet, som typ Galliano, haha!!
VISST är Sthlm helt UNDERBART!

Annika said...

Annika:
Tack,roligt att du gillade detta inlägg.Ja, Djurgården är jättefint att vandra på.
Håller med.
Många vackra stråk att ströva på i Sthlm.

I hear you, förstår vad du menar med din syster. Vet inte hur vanligt det är att ha en bästa-kompis-prata-om-allt-relation med sin syster?
MEN det går ju hur bra som helst för dig och din syster ändå.
Ni har förlikat er med era olikheter.
VET, det suger att vara så här långt borta ibland, det gör verkligen det.

Japp, tack och lov att jag kom hem i somras. TACK och lov.
OCH du kom hem du med. Så bra.

Kramar!

Annika said...

Channal:
ÅÅÅÅÅ tusen tack!!
Ja, det är verkligen en synnerligen vacker huvudstad!!!
Visst bor Sara fint!!
Jag förstår faktiskt att man inte får samma relation till bröder som med en syster. Jag vet ju, pratar ju mkt djupare med min syster, och skojar och tramsar mer med mina bröder.
Lite så. Så ja, jag förstår dig där.
Men du har två döttrar och de har varandra!!
FINT!!
Kramar!!!!

Annika said...

SIS!!!
UNDERBAR helg. Mysigt från början till slut. HELT suveränt.
DET ska vi göra om nästa gång jag kommer, om det så blir i vinter eller senare ...
Japp, håller med om allt du skriver. ALLT!!
Och så Småland sen, helt underbart det också.
Glad att det fanns så många fina stunder i somras.
Systrar ÄGER!!
KRAMAR och ÄLSKAR!!

Annika said...

Bettan:
GUUUD vad glad du GÖR mig!!
TACK för de orden, TACK!!!
Det låter som om du har den slags relation med dina bröder som jag har med mina, en bra och humoristisk.
Alltid roligt att munhuggas med dem. Att minnas med dem också.
Men jag tror inte jag pratar på samma sätt med dem som jag gör med min syster. eller, det gör jag inte. De däremot har ju varandra som tvillingar, de har ett starkt band. Jättestarkt. inte så konstigt eftersom de är enäggare. Sen är det underbart att du har en så bra relation till dina bröder, underbart.
OCH att de dessutom bor på vackra Österlen!!
BONUS!!
Kan förstå att du känner dig lite på sidan eftersom du flyttat, så kan jag också känna ibland.
Antar att det blir ngt som dyker upp hos alla som flyttat? Vare sig det är inom landet eller utanför?
Lund förresten, såååå mysigt att bo där!!
TACK igen för din såååå fina och sporrande kommentar!!
KRAMAR!!

Annika said...

Elisabeth;
Visst är den fin!!!!
SÅ fin!
Ja, det är faktiskt lite speciellt med ett gammalt hus, väggarna där är så tjocka (innerväggarna) att wifi-signalen ibland har lite svårt.
OCH det är så tyst. SÅÅÅÅÅ tyst, hela huset är tyst. Redan när man kommer in trappuppgången är det tyst.
Sen är det sådär Astrid Lindgren-aktigt, som Karlsson på taket.
Lite så.
När de rev en garderob (för att sätta in en ny) hittade de mynt, vass och tidningspapper i innerväggen. Lite intressant.
Jag undrar vilka som bott där under dessa dryga 100 år?

Det är jättefint att ha en så fin relation till Sara.
Vi bara tar upp den röda tråden då vi ses, och har så kul från första stund.
Under året messar vi, facetimar och sånt. Numera är det ju ganska lätt att hålla kontakt med folk, tack och LOV!!!
Karolina säger som du, att hon aldrig saknat syskon. Jag tror er bägge, och det är inget att göra åt nu iaf. Tycker också det har varit sååå berikande och fint att bara ha haft henne. lätt också, det har liksom alltid varit vi tre. OCH jag har så lätt kunnat ta med henne överallt.
Men ibland kan undra om inte om ett syskon funnes ...
Men att ha denna fina människa som är hon, ja ... äsch svårt att beskriva. Din mamma känner exakt samma, det vet jag.
Det är en rikedom att ha en varm och innerlig relation till sin familj.

TACK roligt att du gillade bilderna från Sthlm!! Vi hade suveränt bra väder, lagom som bara den!!

Annika said...

Humlan:
ÅÅÅÅ, är det så?
Tråkigt, tråkigt att du ska behöva ha sådan värk.
Förstår att också att pandemin gjort sitt till, suck.
Men glad att du kunnat njuta av staden då du varit där.
Visst har hon det fint hemma. Jag har absolut inte heller det öga Sara har för inredning, hon har ju dessutom en egen stil som jag verkligen tycker om.
Jag förstår att du saknar din gamla lgh. Visst låg den på Kungsklippan?
Du har rätt, fönsterna mot gatan byttes ut ngn ggn på 60-70 talet? Min syster fattar inte hur de kunde göra så. De fönster de har mot innergården är icke utbytta och jättefina.
UNDERBART fint att du har en så fin relation med din bror. En stor rikedom.
Kramar!!!

Annika said...

Anna:
KUL att se dig här igen!!!!!
Visst är lgh jättefin!!
Sthlm är verkligen vackert!!!

Annika said...

Vonkis:
Stort TACK!!
Visst är det lustigt, det handlar ibland om att ngn kommer in och ser saker på ett helt annat sätt än man själv. Vips, funkar det :-)
Love it!!

Från Glam till Damm said...

Hej Annika,

Vilka underbara bilder du bjuder på från vår helt fantastiska huvudstad. Jag älskar Stockholm! Vad fint din syster bor. Älskar hennes mattor :-)

Vad fint att du och din syster har en fin relation. Jag har också en syster. Hon är ett och ett halvt år äldre än jag och de bästa resorna till när och fjärran är de som hon och jag har gjort. Så jag förstår det du beskriver.

Vad kul att du fick vara hemma så länge i somras.

Varm kram och ha en fin dag!

Anneli

Annika said...

Anneli:
TACK!!
JA, visst är det en fin lgh!
Älskar också hennes mattor!! Var med och hämtade den stora i salongen, den var inte lätt att baxa in i bilen, phew ...
Men ack och o så snygg på plats.
VAD mysigt att du rest med din syster. OCH ni är Irish twins!!!
Ja det var bra att jag kunde vara hemma så länge som jag var i somras, riktigt bra.
Stor kram till dig!!