Wednesday, October 13, 2021

Det här med levande ljus ...
Hej onsdag!Nu är det PRIME TIME för alla oss som är mys och hyggeknarkare. Alltså, sådana som jag!!
OCH många med mig! Hösten är en guldgruva när det gäller att tända ljus, brassa mysbelysning galore samt att laga goda grytor. Det är liksom bara att njuta av rubbet. JA, om man är en som gillar hösten, vilket ju jag gör.
Jodå, jag vet ju att det är många som inte tycker om hösten också, möjligtvis är just du en sådan som inte gläder dig över hösten och allt vad den innebär. KANSKE gillar du framförallt inte vad hösten ofelbart leder till, vintern.
Men jag gillar ju både höst och vinter så för mig är det mys i kvadrat då vi går in i denna tid.
Det ÄR höst nu, vi har visserligen varmt. Sommartempen vill inte släppa sitt grepp. 
Lustigt hur olika det är år från år. ACn nyttjar vi än, på heltid.
På fredag lär det ska bli 29 grader varmt.
Jamen ni hör ju …
Dock, i nästa vecka verkar det ska bli ett rejält väderomslag. JAG är mer än redo! Oavsett väder och vind kommer jag att byta min garderob från sommar till vinter då.
ORKAR. INTE. GÅ. OMKRING. I. MINA. SOMMARPALTOR. LÄNGRE.Men, det är inte det jag tänker vika dagens inlägg åt.
Jag tänkte att vi skulle tala om fenomenet LJUS—levande ljus, kronljus, värmeljus, doftljus.
Att tända ljus så fort det mörknar därute. DET älskar jag!
Inspirationen till detta inlägg kommer delvis från Annelis blogg. Anneli jämför det svenska vs det amerikanska sättet att bränna ljus på. Själv kunde jag inte låta bli att spinna vidare på det.


Jag överkonsumerar ljus den här tiden på året. Köper på mig stora lager när jag ute och handlar. Mest och helst blir det doftljus av olika slag. JAG är helt galen i sådana.
Som tur är bor jag i rätt land för just doftljus. DE finns i parti och minut.
Yankee Candles känner ni nog igen, liksom Voluspa och andra kända doftljusmärken. Jag köper doft efter årstid, så nu är det mycket äppel och pumpadoft i mitt hus. Senare kommer jag att spetsa in mig på juldofter, och helst då gran och talldoft som jag är så svag för. 

Samtliga bilder i dagens inlägg är tagna hemma hos mig.
Jag köper doftlösa kronljus i stora lager också.
IKEA har de allra bästa. Åker jag till IKEA kan jag lätt köpa på mig fem förpackningar. 
Under pandemin, då jag inte tog mig till IKEA alls, köpte jag kronljusen på Amazon, IKEAs. De kostar lite mer där, men det var det värt för mig.
IKEAs värmeljus är tyvärr dåliga, vet inte vad som hänt med dem, men de håller inte måttet längre. Värmeljusen köper jag numera på en affär som heter World Market, de har jättebra värmeljus som är tillverkade i Danmark. 


Att knarka ljus … ja, det gör jag mer än vad medelamerikanen gör, det är då säkert.
Jag har haft flera amerikaner här genom åren som kommenterat mina ljus, och mina ljusstakar.
När min mamma var här på besök från Sverige sist räknade hon till 90+ ljus bara här på mellanplanet, haha.
Ja, och det är ju på mellanplanet jag bränner dem, inte på övervåningen eller på källarplanet.
Amerikaner är inte lika bra på hygge, mys och ljus som vi nordbor är.
DET har blivit bättre även hos amrisarna, dock. Men vi nordbor ligger i klar framkant då det kommer till detta. Jag har inte varit hemma hos någon amerikan som tänder ljus i den omfattning som vi skandinaver gör.
Amrisar kan tända ett doftljus i ett hörn, men inte så mycket mer. Eller, om är det jul eller Thanksgiving kan ett par ljus tändas i specialljustakar på matbordet. Ofta står de ljusen i färdiga blomsterarrangemang. Så fort middagen är uppäten blåses ljusen ut. Lite så. 
Bland latinamerikaner betyder levande ljus hemma att någon just har dött
. De bränner bara ljus vid väldigt speciella tillfällen. Det är nog inte så konstigt heller med tanke på deras klimat. Ljus blir liksom ingen naturlig del av deras livstil. Många förknippar ljus i massor med mystik och kanske med svart magi.  


Jag har ett roligt exempel på det.
En höstdag, eller möjligtvis vinterdag, för många år sedan satt jag här hemma och skrev på min dator vid köksbordet som alltid. Jag drack te och hade flera ljus tända på bordet under tiden. Det var mörkt och regnigt ute. JAG hade inga andra ljuspunkter än just dessa levande ljus. Dessutom väntade jag på en hantverkare som skulle komma hit och fixa något.
Då han knackade på öppnade jag för honom, han steg in i mitt kök och tappade hakan. Storögt sa han, på största allvar, ARE you a witch or something??? Han trodde alltså att jag var häxa och satt och höll på med svart magi!
GUD vad tyckte det var komiskt. —OOOOH no, I am just Swedish!! Jag fick förklara för honom att svenskar älskar sina levande ljus.   Killen nickade och skyndade sig att göra vad han skulle göra. HAN trodde säkert ändå att jag höll på med något lurt ändå.
VEM sitter och skriver i mörkret när det finns TAKLAMPA att tända om inte en HÄXA, tänkte han säkert. FNISS!!


 


Jag vet att jag inspirerat grannar till mig att använda mer ljus. DET är roligt.
När de läst artiklar om Hygge--och faktiskt även MYS--så har de genast tänkt på mig. En av dem sa till mig, you have been doing “hygge” since way before it became “a thing”. I thought about you right away when I read this article … 
Ja, DEEEET kan man ju säga att jag har, och att jag gör! Hygge och mys for the win!Det börjar blir dags för mig att åka iväg och köpa nya ljus igen. Som sagt, jag bränner dem snabbt. Mitt nya favoritmärke för doftljus har blivit Bath and Body Works. Deras butiker är numera till hälften  fyllda med de allra bästa doftljusen i mitt tycke. 
MEN jag åker gärna till HomeGoods och köper ljus likaså, eller till Target! Eller till …Som sagt, skulle inte amerikaner numera ha omfamnat myset och de levande ljusen som de har gjort med åren skulle heller inte utbudet vara så enormt stort som det är idag. 
Tacksam svennebanan är jag för det! 


Knarkar du ljus den här tiden på året?
Eller, du kanske bränner ljus hela året om (det gör jag, men allra mest blir det på hösten och förvintern)?
Gillar du doftljus? Eller, vill du helst köra doftfria varianter?
Bränner du värmeljus i större omfång än kronljus, eller tvärtom?
Har du någonsin fått kommentarer om din ljuskonsumtion (antar att denna fråga endast är relevant för oss i utlandet alternativt den som bott i utlandet)?


Med detta beger jag mig ut i vår varma höst medan jag drömmer om kyligare dagar, haha!

EN fin onsdag önskar jag dig!!!

14 comments:

Linda said...

Hej! Jag älskar ljus, tänder nästan uteslutande bara på vinterhalvåret då det är mörkt på kvällarna. Blir inte riktigt samma myskänsla annars :-) Jag tänder mest värmeljus och doftljus, och sedan jag blev medveten om paraffinljus skadliga inverkan på hälsan så har jag bytt till 100% stearinljus. Finns även doftljus utan paraffin :-)
Mvh Linda

Anonymous said...

Yvonne said...
Jag älskar att tända ljus, dock har jag inte tänt några här i Spanien då det är alldeles för varmt inomhus för det. Vi har inte på AC alls sen cirka 3 veckor tillbaks, då det känns onödigt. Vi har myggnätsdörrar öppna. Utomhus har jag tänt i en lykta iaf, men nu när vi kommer hem den 29 oktober, då lär jag tända hur mycket som helst.

Doftljus har jag men tycker ibland att det blir lite too much med dem, så det är mest utomhus jag tänder sådana. Värmeljus köper jag bara sådana som sitter i en plastkopp, eftersom de lyser snyggare i ljuslyktor av glas. På IKEA köper jag oftast massor av sterainljus, sällan och aldrig paraffinljus.

Nu såg jag på någon reklam på Insta att Liljeholmens ljusfabrik har jättefina färgade stearinljus, så det blir nog inköp av sådana.

Det med att tända ljus är ju verkligen extra plus med både höst och vinter.

Nu dags för frukost för om en timme kommer en engelsk firma hit och ska göra ren vår soffa, äkta matta och en fåtölj. Hoppas på bra resultat då jag älskar vår soffa som inte är så där modernt djup, utan väldigt skön att sitta i utan att behöva halvligga, ha, ha.

Stor kram från mig i Spanien

Humlan said...

Först om gårdagens post: Vilka vyer! Jag förstår att ni åker tillbaka till dessa fantastiska områden, dessa utsikter kan man ju inte tröttna på. Dessutom är det ju verkligen perfekt när ni åker omkring (i en bra och stark bil dessutom) och kan stanna och äta eller fika på olika platser men alla med en fantastisk utsikt och sedan ha bra boenden som väntar till kvällen. Jag förstår att detta sätt att semestra passar er perfekt, nu går jag ju för dåligt annars skulle jag också vilja ha en sådan semester.

Sedan var det levande ljus.
Jag använder inte så mycket ljus när jag är ensam, går man in i ett annat rum så är det ju inte bra att ljuset står och brinner. Har jag sällskap och vi sitter och äter eller pratar, så tänder jag gärna ljus. Mest blir det värmeljus i olika glas- eller keramiklyktor. Jag har ett lager hemma, men det är helt klart en väldigt skillnad på kvalitén på värmeljusen och IKEA:s har blivit sämre! Jag har också passat på att köpa kronljus på IKEA när jag kommit dit, men nu var det länge sedan och det är mest andra, handstöpta ljus kvar här hemma.

Något som jag däremot använder ofta under det mörka halvåret är batteridrivna "fuskljus" som kan stå och lysa i rummen även när jag inte är där. Man får det där trevliga ljuset utan att behöva tänka på brandrisken.

Doftljus däremot är en plåga!! Jag får problem med andningen och ofta huvudvärk också, det är bara att gå ut därifrån. Jag vet inte om det är dofterna eller annat jag reagerar på, men reagerar gör jag både i affärer som säljer dem och när folk bränner dem.

I dag har vi hög, klar höstluft här, solen skiner men termometern har inte orkat över 10-graderssträcket. Höstfärgerna lyser, det doftar höst och du skulle älska det! Nu ska jag plocka fram en varmare jacka och ta mig ut och njuta.

Ha en bra dag!
Kramar!

Annika said...

Linda:
HEJ, tror du är ny här. Välkommen hit!!
Absolut, brukar köra sojaljus vad gäller doftljus. De flesta doftljus idag verkar vara sådana.
Men, ljus for the win!!
Välkommen tillbaka!!

Annika said...

Yvonne:
Ljus är verkligen härligt.
MEN, jag vet ... är det för varmt så vill man inte tända. Lite så som du har det nu.
Så skönt att ni slipper AC nu iaf. Snart slipper vi den också, men jag är rädd att vi kommer gå från AC till värme. Brukar gilla den där perioden då inget av dem behövs.
Ja, du får brassa som bara den då du kommer hem till Sverige igen.

Ja, jag gillar de där värmeljusen som sitter i genomskinlig plast. Men hittar dem sgs aldrig här.
Håller med om att de ger ett finare ljus än de som brinner i de där gråa metallkopparna.

IKEA har bra ljus, eller iofs köper jag nästan bara kronljus där.
Tror att jag har lite för dåligt doftsinne, så jag kan brassa det här med doftljus mer än de flesta. HAHA.
Jag har verkligen ett ganska avslaget doftsinne, tyvärr.

I Sverige finns det så många fina, vanliga ljus sas. SOM tex färgarde kronljus. Det har jag knappt aldrig sett här. OCH har jag köpt har kvaliteten varit så dålig.

Precis, nu är det prime time för ljus och tändande. LOVE IT!!!

ÅÅÅ vad härligt att få en djuprengöring, Yvonne.
Det kommer att kännas så bra då det är gjort.

Stor kram från mig!!

Annika said...

Humlan:
Ja, tack. Det var en fullkomligt enastående resa för mig och P.
ÄLSKADE den!
Den passar vår livstil perfekt. Stark och bra bil, splitterny dessutom. Det märktes ju förstås på prestandan.
Jag förstår att du skulle gilla en sådan resa också.


Ja, vad är det med IKEAs värmeljus? De har blivit så dåliga. Jag köper dem inte ens längre.
Som du säger, det gäller ju att vara försiktig med levande ljus, att inte lämna dem obevakade.
Väldigt sant.
Gillar värmeljus i lyktor och keramik. Mycket.

Ah, du gillar inte doftljus. Det är du inte ensam om.
Skulle du komma hit skulle jag inte bränna mina :-) Lovar!

Batteridrivna ljus ja. de har verkligen blivit poppis. Även här. De ser ju äkta ut och ger ett vacker sken. Jag har inga, men jag förtår att många gillar dem.
De är ju praktiska.

UNDERBART väder hos dig, Humlan, Känner mig lite avis faktiskt.
NJUT i kvadrat.
KRAMAR!!

Elisabeth said...

Jag gillar levande ljus, i teorin. ;-) I praktiken blir det ytterst sällan av att tända, och faktum är att jag inte ens har några ljus hemma för tillfället. Däremot använder jag, precis som Humlan, batteridrivna ljus, för det känns på något sätt enklare. Dessutom riskerar jag inte att sätta igång brandlarmet med den typen av ljus.

Doftljus uppskattar jag. Har inga problem med att de doftar för starkt, utan tycker bara att det är trevligt med lite doft.

Det ser verkligen mysigt ut med alla ljus hos dig, så jag borde börja tända oftare jag också.

Brysselkakan said...

Doftljus? ALDRIG någonsin! Jag är den sorten som får huvudvärk och ibland mår illa av dem... Våra hyresgäster är nog som du för nere hos dem är det rejält med doft från ljus och sådana där pinnar i olja (vad det nu heter).
Det är upp till dem och inget vi bryr oss om. MEN för ett tag sedan hade hon satt ut dessa pinnar i deras entré och doften tog sig in i vår del av trapphuset. Men jag skyllde på T:s allergi och hon tog bort det. Var inga problem.

Men vanliga ljus! JA! Kanske inte i dina mängder men det går åt en del varje vinter. Håller med dig att Ikeas kronljus är bäst och bra pris också. Deras värmeljus har haft varierande kvalité de senaste åren så jag köper dem på Rusta istället. Men än har jag inte börjat med ljus så mycket, vi har en hel del mindre lampor här och där och de tänder vi tidigare och tidigare nu...

Annika said...

Elisabeth:
Jasså!!
Inte det!!! Inga hemma. Haha, det skulle aldrig hända här.
Har ett skåp fullt av ljus, som visserligen ska fyllas på nu.
batteridrivna är fina numera, ser riktiga ut. OCH ja, man slipper verkligen oroa sig över brandrisken med dem.

Älskar doftljus, men jag vill ha mkt doft på mkt. Mina kläder också så jag har både väldigt parfymerat tvättmedel och sen lägger jag in lite extra doft i form av sköljmedel också, hehe.
Sån är jag.
Har nog lite dåligt luktsinne överlag, så det kan nog bero på det. men huvudvärk etc får jag aldrig av dofter.

JAA!! Tänd ljus vettja!!!!
:-D

Annika said...

Brysselkakan.

Nej, vi är verkligen olika då det kommer till dofter överlag, tror jag. Tänker på tvättmedel och allt sånt.
Just det, tror jag minns det där med pinnarna i trappan. BRA att det inte blev sura miner, det skulle inte jag ha blivit heller om jag blev tillsagd i en gemensam trappa.
Får aldrig huvudvärk eller så av dofter, har nog lite avslaget doftsinne överlag.
Fattar såklart att det måste vara sååå jobbigt för sådana som du med just dofter. Inte kul alls.

Ja, mysigt med ljus.
SÅ mysigt.
Jag har aldrig alla mina ljus tända samtidigt. Kanske har jag fem av dem tända på kvällen nu.
Mer blir det framåt jul, men eftersom det ännu är så pass varmt ute så brassar jag inte så mkt. ÄN.
Ja, Ikeas kronljus ÄR otroligt BRA!! Men värmeljusen, nej. Vad bra att Rusta har bra värmeljus. Kan tänka mig att de har bra pris också!

BP said...

Skrattade gott åt hantverkarens reaktion. Förstår honom nästan - hahaha:-)
Knarkar du ljus den här tiden på året?
Nej, det gör jag inte. Men jag har massvis med LEDade ljusslingor. Säkrare. Tänker på brandfaran;-)

Nej, jag bränner inte ljus hela året, och doftljus är det värsta jag vet. De luktar allihopa som väldigt billiga parfymer eller wunderbaum.

Nej, vad gäller ljus är vi då absolut inte överens;-)

Annika said...

BP:
DET var komiskt. Han var faktiskt lite tagen, han skyndade sig ut.
Vem vill vara i samma hus som en galen svensk häxa liksom!!
Japp, bra tänka på brandfaran. Absolut.
Kör också med ljusslingor, året runt, älskar dem!!

Nej, vi är inte överens då det kommer till doftljus, men det får vi leva med :-DD

Susjos said...

Wow , du gillar verkligen ljus, va roligt! Här tänder vi mest ljus när vi har gäster på hösten och vintern, men nu blir jag allt lite sugen på att tända ljus även på vardagen. Det är lite rogivande med ljus faktiskt, och jag som inte gillar hösten och vintern speciellt mycket , men det kanske framför allt är mörkret som är så jobbigt..så varför inte tända flera ljus?
Doftljus nja, kan bli lite för mycket av en stark doft då...
Ha det gott i ditt varma sköna hem!
Kram!

Annika said...

Susjos:
JAA, det gör jag. Knarkar dem.
jag kanske tänder mer än de flesta? Men, jag tänder ju inte alla på samma gång. Det skulle nog blir lite too much, hehe.
Visst är det rogivande med levande ljus.
Tack snälla du.
Önskar dig en finfin natt och morgondag!!
Kramar!