Thursday, July 01, 2021

TACK!!! Juli, Fjärde juli, Veckans Chorizo, VAD är detta? Hetta och AC samt Tips på tv-serie

Hej torsdag!* TACK!


TACK för att ni gillat mina resebrev från Kalifornien. DET värmer mitt hjärta. Det var riktigt roligt att skriva dem också. Faktiskt var det lite som att uppleva resan igen. Just där är det extra kul att ni uppskattat mina rapporter därifrån.


Jag kommer att fortsätta att skriva i formen resebrev även vid nästa resa vi gör.


Roligt också att många tycker om mina foton. Det är med min iPhone jag tagit samtliga.
iPhone som blir alltmer den enda kamera jag använder. Dock, som jag sa, jag hade önskat att jag haft Canon med mig.


TACK också till er som skrivit ur en lite annan vinkel vad gäller problemen på USAs västkust i frågan om  hemlöshet och kriminalitet. Det är intressant att ta del av era tankar.

SEDAN kan jag berätta att en instagramvän, och bloggläsare, igår skrev till mig att hon nyligen varit på Venice Beach. Man har röjt upp där nu.  Precis som man gjort i Echo Park dagarna innan vi kom dit.
Nu är det lugnt att besöka Venice Beach igen.   Låter jättebra!
Jag blev riktigt glad när A skrev till mig igår (hon lyckades inte kommentera här, och vi vet ju alla att det är omöjligt ibland, tråkigt nog)  MEN Venice Beach är som förr nu igen! HURRA!!
Kanske kan man reda upp denna härva bland de hemlösa västerut nu när krisen är över? 
Känner gott hopp, trots allt
Som jag skrev igår, det borde ligga i ALLAS intresse.  Både hos republikaner och demokrater.  NU får de samarbeta över gränserna!


* JULI!!!


KAN ni fatta att det är den första juli idag. 
Själv tycker jag det känns i det närmaste otroligt. DET här året har fullkomligt forsat fram.
Konstigt att tänka att försommaren är slut och att vi befinner oss mitt i sommaren nu. JULI liksom.
HALLÅ!! Vad hände? Maj hade känts mer rätt.
* Fjärde juli …   … är det på söndag. USAs självständighetsdag och nationaldag. En dag jag verkligen gillar.
Parader, fin patroism, flaggor, grillträffar, hetta och fyrverkerier. GLADA människor med klar festämning hela dagen. Det är alltid hett som bara den på nationaldagen. Det hör till. 
Ibland regnar dagen bort, ibland fullkomligt bränner solen ner.

På söndag ska det bli 27 grader och sol här. På vårt deck kommer det att bli hett. Vi har bjudit in bara ett fåtal. Det blir ett lugnt firande. Men fira, det ska vi!!!* Chorizo

KOLLA vad jag såg häromdagen då jag var ute och gick.
En massa bråte som skulle slängas utanför ett hus. OCH så den stora nallen mitt i allting. Både lite kul och lite sorgligt.
Givetvis var jag ju bara tvungen att ta en bild.


 


Alltså, hela bilden ser ju ledsen ut. Inte minst nallen. Vad har den förtjänat för att hamna i soporna?  Eller återvinningen?  I och för sig förstår jag att man inte står ut med att ha en sådan där extremt stor nalle hemma, haha. 
Men visst är bilden sorglig ändå.  Funderar lite på de nedkladdade stolarna också.  What gives??* Hettan och ACJa, vi befinner oss mitt i en värmebölja, en av OTALIGA denna sommar.
Idag tror jag dock det är sista dagen vi ska tampas med den för denna gång. Det ska bli skönt då den släpper och det blir mer vanlig hetta och fukt igen.
ACn i mitt hus är ständigt satt på 20 grader så det är skönt svalt inomhus.
Kallast är det på källarvåningen och varmast på övervåningen. Här på mittenplanet är det totalt lagom. ACn, som är så kallad central AC (den strömmar ut ur ventiler på golven) får vi tack vare en stor värmepump på baksidan av huset. Det är via den vi får skön AC på sommaren och värme på vintern.
I vårt sovrum i västerläge måste vi dra för gardinerna när kvällssolen lyser in. ACn orkar inte riktigt pumpa vare sig värme eller luftkonditionering till våning tre så vi är beroende av fläktar däruppe.  Just det, värmefläktar på vintern.
I sovrummet surrar ett par fläktar vid vår säng varje natt.


Ja, alltså fastän det är så hett ute så går det ingen nöd på oss tack vare att vi kommer undan hettan. ACn snurrar dygnet runt hela sommaren.
Eftersom det är så fuktigt ute letar sig den in i husen om man inte har ACn igång. OM ACn till exempel går sönder känner man hur textilier, trämöbler och annat blir alldeles påvekade av den insmugna fukten.


På vissa håll i USA och Kanada, som till exempel i nordvästra USA och sydvästra Kanada, är inte AC standard i var mans hem.
Det är sällan de får riktigt hett, och luften är knastertorr där. DET är där de just nu är drabbade av 45-gradig värme. HUR vidrigt som helst.
Det går inte ens att föreställa sig den hettan. OCH att det därtill finns SÅ många som saknar AC. Det extremväder som just nu plågar dem är TOTALT ovanligt.
Jag hoppas verkligen att värmeböljan där ska vika hädan.
Att det sedan finns klimatförnekare …* Kevin can f himself.Peter och jag började titta på en ny tv-serie för ett par dagar sedan.
Serien heter "Kevin can f himself".
Den börjar som vilken spånig sitcom som helst. Först tänkte jag, vad ÄR det här? Det här tönteriet står jag inte ut med att se.
Ni vet det typiska, halvklumpig och tokrolig äkta man. Lugn, vacker och tålmodig fru som tacklar sin man med humor och moderlighet, grannen som alltid hänger hos dem med en öl i näven, inlagda skratt till förbannelse och det typiska amerikanska sitcom-vardagsrummet.
MEN sen ändrar serien karaktär totalt. Så fort vardagsrummet är lämnat av någon i serien så blir ALLT mörkare och alla inlagda skratt försvinner.
Man ser det främst ur den “tålmodiga fruns” perspektiv, och hon är allt annat än tokrolig och överseende. VI kan kalla henne LESS för att underdriva.
En mycket intressant och oväntad twist på detta, måste jag säga.
Här ser jag den via AMC (ser den strömmad via deras app på min Apple TV). 
Jag vet inte om den sänds i Sverige ännu. MEN gör den det--eller när den kommer-- så gör dig själv en tjänst och SE den! 
DU kommer inte att bli besviken, det går jag i god för. 
Huvudrollen spelas av Annie Murphy som spelade Alexis Rose i underbara serien “Schitt’s Creek”.   


  *** Med detta önskar jag just dig en jättefin torsdag.
Själv ska jag ut och gå i arla morgonstund. Himla tur att jag är extremt morgonpigg ibland.
Många gånger skulle jag dock önska att jag kunde sova längre. MEN just under SCORCHERS (alltså riktigt heta dagar) kommer det väl till pass att slå upp sina blå i svinottan.


Vi hörs en stund imorgon igen för den som vill och önskar!!

14 comments:

Elisabeth said...

* Cynikern i mig frågar sig vad som hände med de hemlösa på Venice Beach. Flyttades de till en plats där de inte syns så mycket, så att politikerna kan klappa sig själva på axeln och påstå att de löst problemet?

* Jag kan inte heller fatta att det redan är juli! Tittar man ut ser det dock mer ut som november, mulet, grått och kyligt.

* Blir det parader på 4 juli i år? Kan tänka mig att det kan fungera i något mindre skala. Skönt att hettan ska avta i alla fall. 27 grader låter ganska optimalt!

* Chorizo är och förblir underbar, och det gäller texterna också.

* Stackars nallen, jag tycker synd om hen! Så knäpp tanke egentligen, hen är ju bara ett gosedjur, haha.

* Puh vilken hetta ni har alltså; tur att ni har AC! Där jag bodde i Tyskland fanns det en del riktigt varma dagar (35, 36, med hög luftfuktighet - garanterat inte som hos dig, men betydligt högre än i Sverige), och då var det som gällde att dra för alla gardiner och stänga alla fönster, för AC fanns inte. Affärer hade förstås, och säkert en del större arbetsplatser, men det fanns inte överallt. Säkert kan det vara annorlunda nu. I Tyskland och Österrike finns faktiskt något som heter "Hitzefrei", vilket betyder att anställda får ledigt när det blir för varmt på arbetsplatsen. Borde finnas i Sverige också. ;-) Förra året i augusti hade vi ofta runt 30 grader i arbetsrummet, härligt liksom, man tänker så bra i de temperaturerna... Hur är det förresten med skolorna hos dig, har de AC? De borde rimligen ha det!

eastcoastmom said...

Om den stora nallen: dottern fick en stor nalle för många år sen av en kompis, inte riktigt så stor men nästan. Den var hopplös att husera i hennes rum, tog så mycket plats! Till slut skänkte vi den till Goodwill...

Serie: Tack för tips, ska försöka hitta den!

Anonymous said...

Yvonne said...
Hemma igen och en dator, går inte att kommentera på telefonen an ngn anledning.

Skönt med Venice Beach, men undrar också vart alla hemlösa placerades istället, hoppas de hittade ett bra ställe där de kan bo. Behövs nog tas itu med det problemet över hela världen kan jag tänka mig.

1 juli, det är helt ofattbart, vart tar tiden vägen ?! Härligt med 4 juli för er och med en överkomlig temperatur.

Chorizo är ju bara för söt.

Stackars stora nalle, han såg ju riktigt ledsen ut, men vem vill ha en sån stor bjässe på sitt rum eller ens i sitt hus. Blev ju läckert foto där han sitter i sin stol och ser ledsen ut.

Er värme och fukt är jag väldigt glad att vi inte har här. Varmt, ja, men inte fuktigt iaf och där vi bodde på vingården var både natten och morgonen så sval och skön, ligger ju i en dal mellan höga berg. Fram på dagen blev det varmt men det fanns pool om man ville svalka av sig. Vi hade på AC hela natten på +23 och faktiskt så framåt natten kom täcket fram.

Så fruktansvärt de har i delar av Kanada m fl ställen, 45 grader varmt låter helt förfärligt och dessutom utan AC

Hoppas den där serien kommer till Sverige, låter intressant.

Ha en fortsatt fin torsdag, vi är hemma igen och ska börja tänka till vad gäller mat till middag.

Stor kram

Annika said...

Elisabeth:
Det är en mkt bra fråga ... När Guilliano på sin tid rensade upp NYC flyttades alla ut i förorterna, eller var de nu hamnade.
Jag kan tyvärr inte svara på den frågan.
Bara att de är borta, precis som de röjde upp i Echo Park.

Jasså, har ni så taskigt väder nu?
Men det verkar ju som om det ska bli superväder igen, ser jag på min telefon.
HIHI, lite skönt med mulet ibland kanske, eller inte ;-)

Ja, jag tror nog att man kör på 4 juli ung som vanligt faktiskt. Stor skillnad på i fjol, då var det verkligen inget alls. De visade gamla framträdanden, fyrverkerier etc. Ingen stad höll parad. Inget sånt.

Chorizo underbar!!
Bildtexterna såååå bra!! Kommer hädanefter att alltid publicera screenshots från matten, hihi.

NALLEN ja, jag vet inte varför jag blev så ledsen då jag såg den. HAHA. FATTAR ju att det är en extremt stor nalle att ha hemma, hehe. JAG skulle inte vilja ha den.

Ja, det ör brutalt med värmen här. Tackar alltid högre makter för AC.
jag vet att man i NV USA och Kanada nu håller stängt på många jobb och ställen. De kan inte ha öppet i hettan. Lite som du var med om i Tyskland och Österrike.
Tycker det är klokt.
OCH ja, i Sverige skulle de nog absolut kunna tänka vid brutalvärme. Och det är väl i princip allt över 27 grader, kan jag tycka.
Vidrigt att jobba i sån hetta som 30 grader som du fick göra.
JA, ALLA skolor har AC här. varenda en.

Annika said...

AM:
HAHA, jag förstår dem som slängde den.
ORKA liksom.
Bra att ni gav bort den. Sådär stora nallar borde inte får tillverkas, haha.

JAAA!!! Hitta serien, AM!! SÅ bra, så annorlunda. GILLAR twisten. AMC kolla där!!

Annika said...

Yvonne:
Ni har haft en underbar resa.
SÅÅÅ härligt!!
Nej jag vet, det går inte kommentera från mobiler. Nästan stört omöjligt.

ja, jag vet inte alls var de placerar de hemlösa.
Önskar jag visste ...

1 juli, fattar INTE!!!!!
Maj hade känts mer rätt, haha.

ÄLSKAR Chorizo och hens mattes texter. KUL att du också följer på insta.


Nallen ja ... sorglig syn. FATTAR att de vill bli av med den. Man borde inte få tillverka sådana stora nallar, haha.

JAA!! Er vingård, helt underbrt. Rätt klimat där också, som i Cali. Varma dagar, kyligare nätter.
Idealiskt för vin.
GUUUD så mysigt att ha bott på vingården. Jag vill också göra det!!
POOL o AC, perfekt!!


Jag hoppas också serien kommer till Sve. SÅ annorlunda.

KRAMAR från mig!!

Brysselkakan said...

Nallen ser verkligen deppig ut... Hoppas någon ville ha den!

Tänker som en del andra; bara för det rensas upp bland hemlösa så försvinner ju inte problemet. Som jag skrev i går så såg vi detta ofta i Bryssel och de flyttade bara runt mellan olika platser och var snart tillbaka igen. Vi får väl hoppas att de i detta fallet fick någon slags hjälp.

Värmen... Ja, du vet ju att jag har en son som bor mitt i den där värsta värmeböljan på västkusten. Lider med honom och hoppas det snart avtar, såg att han ev skulle få svalare idag och med svalare menar jag 37 istället för 44. Det går ju inte komma undan liksom, han jobbar hemifrån och har inte bil (eller körkort) så att ta sig till en butik eller mall med AC är ju en cykeltur i denna värme... Så han håller sig hemma och går ibland till sitt kontor på univ för där är det svalare.

Humlan said...

Jag är full av beundran av Chorizos matte! Hur kan man vara så kreativ vecka efter vecka med aktuella klädslar och "miljöer", dessutom verkar hon ju bra på att skriva texter till sina tablåer också!
Men Stora Nallen ser inte ut att ha satts ut för att underhålla och roa sin omgivning, den stackarn ser riktigt ledsen ut. Men jag förstår att det är svårt att få plats med en så stor nalle även om det är sorgligt att hamna bland soporna.

Jag förstår att du är tacksam över er AC nu i hettan. Jag har inte alls tänkt på hur fukten måste påverka allt i huset om man inte har AC, men det är så typiskt en som inte har bott med er fuktiga hetta, nu förstår jag verkligen att det är så mycket mer än ens eget välbefinnande som gör att man skaffar AC.
Temperaturer som 49,6 grader i Kanada är verkligen svåra att fatta! Stackrarna som lever i detta utan att ha vare sig AC eller vanan vid hettan!

Ha en bra torsdag!
Kramar!

Susjos said...

Läste i kapp dina resebrev och blev bestört vad gäller de hemlösa och deras situation, galet! Och att Venice beach tagits över av dem, och nu är rensat? Hoppas de fått bra hjälp!
Värmen hos er, ett måste med AC inomhus! Tufft för dem i Canada nu...

Chorizo är underbar!

Svar: Trodde i min enfald att midsommaraftonen på jobbet skulle bli lugn, men ack vad jag bedrog mej, kändes som vi hade värre än värst, eller i alla fall lika hysterisk mycket som vanligt. Så vilka dagar det är spelar ingen roll, jul som midsommar!
Ha det gott!
Kram

Annika said...

Brysselkakan:
VISST gör den!!!
Ja, kanske ngn ville ha den?
Men den är så stor så jag fattar om mn inte står ut att ha den hemma. HAHA.


Ja, och jag kan tyvärr inte svara på vart de tar vägen heller.
Skulle också vilja veta.
Dock, tror nog städerna kan fixa detta nu iom att saker och ting börjar normaliseras. GLAD är jag att de röjer upp längs stråk, som Venice etc.

TYCKER så SYND om din son och alla andra som är mitt i eländet nu.
INTE KLOKT!!!!
GALET!!!
OCH just det där att inte komma undan den där vidtiga hettan. SÅÅÅÅÅ hemskt.
HOPPAS verkligen att det ska bättras snarast-
Här är det svalare idag. mkt skönt.

Annika said...

Humlan;
Jag vet, hon är för COOL!!
SÅ himla kreativ, både vad gäller C och i bildtexterna!!
Tummen UPP för allt där!!!


Nallen ser på riktig deppad ut, den gör verkligen det.

Ja, tack o lov för AC, skulle säga att den går non stop från maj till slutet av sept.
OCH utan den smyger sig fukten in och kan göra så mögel uppstår och mkt annat elände.
Så den måste vara på för att torka luften.

Ja herregud, tempen i Kanada och NV USA är vidrig och rent ofattbar. OCH sen det faktum att sååååååååå många saknar AC.. Det ör lite som om det skulle bli sådan temp i Sverige. Dt skulle vara så vidrigt att det inte ens går att föreställa sig.
SÅ må värmen släppa där.
SNARAST!!

Kramar!!

Annika said...

Susjos:
Ja, det är hemskt. En klar konsekvens av krisen.
Jag hoppas verkligen att man ska komma underfund med en lösning.
Tror iofs att man gör det. Det ligger ju i ALLAS intresse att få bukt med problemet.

AC ett måste här.
ja, Kanada och NV USA kan man nog till viss del jämföra med klimatet i Sverige. Tänk om det skulle bli 49 grader varmt i Sthlm. Folk skulle avlida. Bli sjuka.
Inte stå ut.
SÅÅÅÅ ofattbart vidrigt allting allt.

TACK för svar, ibland får jag för mig att det är mindre tryck på storhelger av ngn anledning. MEN så är det alltså inte. Fast det är klart, barn kommer då de kommer, folk blir sjuka, folk dör vilken dag det än är.

Stor kram från mig!!

BP said...

Så himla kul att läsa att Venice Beach är "back on track". Älskade denna fina stad med sin coola atmosfär:-)

Jo du, här är det också varmt. Runt 30 grader, ingen luftfuktighet, åtminstone inte i Täby. Varmare somrar lär det bli framöver - global warming. Personligen klagar jag absolut inte. Minns iskalla vintrar på 1970- och 1980 talet med 24 minusgrader så...

Chorizo är som alltid en hjälte:-)

Synd att USAs nationaldag infaller på en söndag, då går ni ju miste om en ledig dag. Eller får man ta ledigt på måndag? Här får man ju ta ut en ledig dag om nationaldagen infaller på en lördag eller söndag.

Annika said...

BP:
VISST, blev så glad när Anna skrev till mig igår och berättade om det.
HURRA!!
Övertygad om att mn kommer att reda upp det här- DET ligger i allas intresse, både höger och vänster.

Ni har också varmt ja. Har lidit i Sthlm många ggr och saknat AC sååååååå!!!!
Global warming ÄR det.
Som tex 49 grader i Kanada. VIDRIGT.
KAN bli så i Sthlm också ngn ngn. Farligt.
HAHA, minna också vintrar på 80-talet då det var SVINKALLT, -31 kommer jag ihåg.
DAMN!!

Om en helgdag här infaller på en söndag blir måndagen ledig dag istället.
Infaller den en lördag blir fredagen ledig.
Bra va.
Det gäller alla federel holidays. YAY!!