Wednesday, June 30, 2021

Sista resebrevet från Kalifornien (nu med plus och minuslista)

Hej onsdag!!Idag skriver jag det allra sista resebrevet från Kalifornien.
Jag tackar DIG som hängt med på färden. Stort tack för visat intresse och kommentarer.


, de två sista nätterna i Los Angeles bodde vi på det trendiga “Mama Shelter”. 
Det var ett alldeles för hippt ställe för oss två gamlingar, men det fick ju gå bra ändå. På lördagmorgon gick Peter och jag ut på promenad i den del av Hollywood där vi bodde. Vi travade upp till Hollywood Boulevard för att spana lita på stjärnorna i gatan ni vet …… OCH nu kommer jag att skriva om EN av de saker som var NEGATIVT med resan. HEMLÖSA i Los Angeles!!!
Los Angeles har blivit en samlingspunkt för så många vilsna själar som saknar tak över huvudet. Hemlösa har visserligen alltid funnits i LA. 
De som saknar tak över huvudet finns i VARENDA amerikansk storstad. MEN nu, i och med Covid, har det verkligen gått från BAD to WORSE i LA. 
I kvarteren bredvid Mama Shelter fanns det gator som var helt belamrade med tält. 
Vi såg män som både pissade och sket utan att ta någon som helst notis om folk som gick förbi. Fruktansvärt obehagligt. Och såklart också fruktansvärt SORGLIGT.
Faktum är att Peter och jag inte kände oss säkra i de där kvarteren alls. Vi gick snabbt och åt frukost på ett cafe, och sen gick vi tillbaka till hotellet igen.


Visst, vi hade sett hemlösa i andra stadsdelar i LA på denna resa också, men här var allt nära. OCH det fanns så många.
Karolina berättade för oss att det inte längre går (eller gick. Det kan ju ha blivit ändring nu) att besöka Venice Beach eftersom de hemlösa totalt tagit över där.“Skid row” är ett allmänt i begrepp i LA över de platser som totalt nu intagits och blivit förvandlade till tältstäder.
Det är ett stort problem för staden, ett stort problem för storstäder över hela västkusten. Portland i Oregon lär vara en fruktansvärt drabbad stad likaså. 


En mycket sorglig och ledsam situation alltså. 
En svårt nöt att knäcka för stadens borgmästare. OCH för Kaliforniens guvernör eftersom detta är ett problem i andra städer i Kalifornien likaså.
Vi ska hoppas och TRO att det släpper lite nu när Kalifornien blir allt mer  normaliserat igen. Jobbmarkanden har öppnat upp stort nu igen. I slutet av det här inlägget ska jag återkomma till lite annat som var negativt likaså. Alltså, Karolina och Mike hämtade oss vid 11-tiden. 
Vi fyra for till Manhattan Beach. OCH där, där rådde rena rama motsatsen till det vi just lämnat bakom oss. 
Manhattan Beach är en fantastisk strand i LA. En stadsdel med massor med krogar, små butiker, barer och COOLA hus!!! Plus, en jättevacker strand.


 Strandpromenaden i Manhattan Beach.  Söder om denna strand ligger nästa jättefina strand, Hermosa.Peter och jag sa att nästa gång vi är i LA ska vi hyra en AirBnB här. 
Underbart mysigt ställe som jag gillade direkt! När man tänker på Kalifornien och LA är det sådana här stadsdelar som seglar upp i huvudet. SÅ som man VILL och TROR att det ska se ut. 
Vi strosade omkring i Manhattan Beach länge. Njöt av husen och stranden och vädret. Vädret var perfekt, 23 grader och strålande sol.


OCH det här stället serverade den BÄSTA maten på HELA resan. OCH då ska ni veta att vi ätit extremt gott hela tiden.
Säga vad man vill om LA, men en MATSTAD av rang är det!! SÅ otroligt många matställen, och väldigt få kedjor.
LA är ett matmecka för foodies.
Denna krog hade mysfaktor som en skolmatsal, ja ni fattar …
Men maten, MATEN, MATEN!!! SÅ extremt GOTT!!! ÄLSKAR det koreanska köket SÅ mycket!!


Karolina och Mike körde oss tillbaka till Mama Shelter. Peter och jag packade och la oss tidigt. Nästa morgon blev vi upplockade redan före klockan 06:00 av en beställd UBER för vidare befordran LAX.
Det sista vi såg utanför Mama Shelter var en man som uträttade sina behov på en kyrktrappa mitt emot hotellet. Hemlös? Men visst. SÅ sorgligt. Nästa gång vi kommer till LA hoppas jag att man löst det här enormt stora problemet.


TACK igen för att du läst mina resebrev!
DET betyder mycket för mig. Vår dryga vecka på västkusten var helt underbar. Jag älskar Kalifornien. Jag gör verkligen det, trots de problem staten har att tackla. Jag tycker att varenda stat väster om Klippiga Bergen är fascinerande.
Väster om den bergskedjan börjar ett helt annat USA än det till öster om den.


NU ska jag lista det sämsta och det bästa med resan.DET sämsta:


* Hemlösheten och de stora konsekvenser den för med sig för städerna. En känsla av otrygghet för turister och bofasta på somliga ställen (SOM just i kvarteren runt Hollywood Boulevard). 


* ALLA nedlagda affären och restauranger. LA var vid ett tillfälle under Covidkrisen USAs mest drabbade stad. Detta var runt jul och veckorna efter nyår. I krisens spår fick många småföreatager slå igen sina företag då staden intog lockdowns under ett flertal tillfällen. OCH de konsekvenserna märks än idag förstås Staden har INTE hämtat sig efter Coronakrisen . SÅ många tomma lokaler, så många ödelagda och igenspikade butiker. Det ser så enormt sorgligt ut, och det ÄR SÅ LEDSAMT. * Turistattraktioner som inte kan besökas längre. Ett exempel där är Venice Beach och delar av Hollywood. Man känner sig inte säker där.


* ATT jag inte hade med mig Canon. Det här var första gången jag åkte på semester utan min systemkamera. Jag hade bara min iPhone med mig. Den tar jättefina bilder, min 12 pro, det gör den. MEN jag saknade ändå att inte kunna fota naturen genom min Canon. BIG mistake av mig att INTE ta med den. DETTA grämde mig flera gånger under resans gång. Speciellt när vi körde Highway 1, alltså Pacific Coast Highway.* ATT vi drabbades så hårt av June Gloom. DET hade jag inte räknat med, att mer än halva dagarna skulle gå till att vara gråa och dystra. Speciellt ledsamt var detta då vi körde längs PCH och vi ofta gjorde det i dimmor där molnen vilade lågt över berg och hav. En läxa, att inte åka dit i maj eller juni. Detta är ju framförallt en kustfenomen, så jag tror inte problemet alls existerar inåt landet. I Carmel-by-the-Sea såg vi inte solen en enda gång.* Trafiken i LA ...
... ÄR helt SJUK!!!
 ALLTD trafikstockning, alltid köer. ATT ta sig från A till B kan ta vansinnigt lång tid.
ALLA freeways och interstates är FULLPROPPADE i och runt stan. DESSUTOM kör folk som blådårar. Helt livsfarligt. JAG SKULLE ALDRIG VÅGA KÖRA BIL DÄR!!!
OCH då har Washington DC med omnejd dåligt rykte då det kommer till trafik och trafikvolym.
DOCK, LA slår ALLT. ALLT. Värst i USA.
DESSUTOM, de har sina egenhändigt hopsnickrade trafikregler till råga på eländet som alla LA-bor kör efter, men som kommer som en överraskning för någon som kommer inresande som besöker stan. DET att exempelvis två bilar kör mot rött när man ska svänga vänster även om signalen slagit om.
Helt galet, och jag sitter med hjärtat i halsgropen.
Jag HATAR trafiken i Los Angeles.* För kort tid.
Vi borde ha haft mer tid på oss. Framför allt då vi lämnade LA och körde norrut.
“DET bästa med LA är när man åker därifrån”,  jag brukar ju säga det. Hehe. MEN det betyder också att utanför LA är det helt ofantligt ljuvligt och man behöver TID på sig så fort man lämnat LAs hank och stör. 

DET BÄSTA!* Att ha så fina guider!
Karolina och Mike är de bästa guider man kan önska sig! DE kan staden utan och innan. OCH de känner till platser, krogar och parker. Det var en ren fröjd att vara med dessa två under vår vistelse* Maten! 
Maten i LA slår det mesta. Det är en sann matstad och ett paradis för den älskar mat. Gillar du mat, åk till LA. Jag åt inte en enda rätt under hela veckan som jag inte tyckte om. Inte en enda. ALLT såg gott och SÅ vällagat.* PCH!
Pacific Coast Highway, eller Highway 1 som den också kallas, är en DRÖM!!!
ALLT du hört om den är sant. Speciellt trakterna runt Big Sur. PARADIS!! MEN det är inget för den ovane bilföraren.
SE till att ha med dig en van bilförare som INTE är rädd för höjder och slingrande vägar längs berg och hav. * Vinet!
DO I need to say more?
Besök vingårdar! BESÖK dem! Du kommer inte bli besviken. Kalifornien kan vin!
KVALITET!! Plus att maten på dessa vingårdar är god. 
Nio gånger av tio är mysfaktorn dessutom skyhög.

***DET var det!!! 
NU slickar jag igen kuvertet för denna gång. Jag återkommer i kategorin Resebrev efter nästa resa.


HA en mycket fin onsdag! PS, det är så varmt här att det är brutalgrymt. Idag ska det bli 37 grader. Lägg till fukt på det så känns det som om det är över 40 graders värme.
YAY, eller inte …


30 comments:

Annika said...

Hej! Jag har ju själv varit ute och rest (är fortfarande) så har inte hängt med i dina reseberättelser så mycket men tänkte jag skulle kommentera på det här iallafall: det värsta när man bor permanent i Kalifornien är ju att boende och hyror är så enormt dyra :(. Inte så konstigt att hemlösheten skjuter i taket när arbete blir ostabilt (för många är anställda av turistnäringen) och bostadskostnaderna ligger kvar på helt orealistiska höjder. Visste inte att det var så illa i delar av L.A. dock, jag åker ju ärligt talat aldrig dit.

Haha! June gloom tycker jag är rätt skönt - fast ur fotosynpunkt kan det förstås vara lite trist. Men annars är det mycket skönare att åka till stranden, träna eller köra ärenden när den ligger jämfört med när det är 100% gassande sol. Mindre folk också. Jag tar alltid mina utflykter på morgonen för att kunna komma in under tak sen när det börjar bli varmare.

Fint att resan blev bra annars och att ni fick så mycket kvalitetstid med Karolina och Mike!

Hänger i Sverige nu och det har varit drömlikt sommarväder nästan hela tiden (utom midsommar). Fast den här veckan ska det mulna på lite tror jag.
Ha det bra,
Kramar,
Annika

Anonymous said...

Yvonne said....
Tusen tack vi fick följa med på resan, så vackra bilder, så intressanta platser ni besökte och så bra skrivet som vanligt.

Sorgligt att det har ökat så med hemlösa och alla problem det för med sig. Läskigt att vissa delar av LA känns osäkert pg av alla hemlösa.

Alla dessa fina, stora hus, skulle inte säga nej tack om någon erbjöd mig ett, hi, hi. Manhattan Beach såg ju inte alls fel ut det heller. Antar det är orimligt dyrt att bo där, eller?

Härligt med så mycket god mat, Koreansk mat älskar jag, så mycket smaker och inte så mastigt att äta som en t ex en stor köttbit.

Så sorgligt med alla negativa grejer som Covid ställt till med på så många områden över hela världen.

Trafiken verkar ju inte sååå kul och sen lite lokala regler på det. Bra att ha Karolina och Mike som guider förstår jag

Bra att du skrivit "dagbok" tills nästa gång ni åker ditåt, lätt att komma ihåg vilka små missar ni gjorde och undvika dem nästa gång.

Nu ska vi snart åka med goda vänner på en liten vinresa, ca 1.5 tim med bil från oss. Har bokat in oss på en vingård med övernattning och en god middag, sen besök och inköp på en annan vingård och efter lunch på torsdag åker vi hemåt igen. Ska bli såååå kul att äntligen få göra sådana saker igen.

Stor kram skickar jag från ett soligt och skönt Spanien

Anne said...

Jag har smygläst dina resebrev, som vanligt trevlig läsning och mycket vackra bilder. Jag gillar ärligheten och det uppriktiga, för så är det ju, allt är inte ljuvligt utan det finns mindre fint också. PCH har jag åkt och skulle gärna göra igen nån gång, det är en ljuvlig sträcka och att se dina bilder var lite som en trip down memory lane så att säga. Skulle vilja besöka mer vingårdar, som ni gjorde också. Mycket inspirerande bilder du visat, man blir sugen.
Manhattan Beach verkar grymt! Dit vill jag åka. Precis så man tänker sig (som du också skrev) att det ska se ut i de där trakterna.
Det där med hemlösa, det måste nämnas och även om jag inte varit i LA sedan 2004 (då var det också hemlösa, som du säger är det ett problem i varje amerikansk storstad och varit så länge, men de mängder som nu finns är i en helt annan liga). Hörde förresten om en som nyss varit till Venice Beach, hon var extremt kritisk, det hade varit hemskt. Jag tänkte på det när jag nu läste dig nämna Venice Beach som icke längre möjligt/säkert besöka).
Alltså, det här är hemskt. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, men det är helt ohållbart fortsätta så här, det kommer på sikt göra städer går under.
Jag känner mig väldigt engagerad i de här frågorna för som du nämner så är Portland, OR en annan hårt drabbad stad. Jag ser inget av det här i förorten och det skyddade liv vi lever. För nu i alla fall... Men Portland ligger ju nära och det som pågår där påverkar obönhörligen allting runt omkring, som business som flyttar ut pga det inte längre är tryggt för anställda, ingen som vill/vågar besöka downtown mer. Alltså, det är för jävligt och de som förnekar eller inte vill säga det öppet har rejäla skygglappar för ögonen. Jag känner till många som flyttat från Portland. Eller ja, lämnat västkusten helt och hållet för läget i Portland, Seattle, San Francisco, LA är inte så muntert heller. Mycket allvarliga problem alltså, det här måste man få bukt med, annars vet jag inte var det slutar. Vill inte låta som en alarmist men jag anser att det är en av de viktigaste frågorna för i princip alla guvernörer, mayors osv i alla delstater här i väst. Jag har inga svar och tyvärr ser jag ingenting som tyder på att det här kommer kunna vändas i brådrasket, tror tyvärr det kommer bli värre före det blir bättre.
Jag trivs förbaskat bra med livet, livsstilen, naturen, klimatet vi har här där jag bor. Det är vackert, naturen är så fin och allt det där som gjort jag känt mig så HEMMA här i snart 15 år. MEN och det här är ett stort men, jag trivs inte längre lika bra just pga allt som förändrats och pågår i stan nära mig. Det är förändrat för mig. Jag kan inte förneka det längre. Vi har ett mycket bra liv här, vi personligen, som jag är tacksam om, än mer så nu då jag vet hur många förlorat allt under Covid. Men om man kunde flytta med bra jobb och annat så hade jag varit öppen för en flytt.

Anne said...

Behöver mer ruta.

Även om det inte är nåt jag påverkas av eller ser, du vet hur förortsbubblan ser ut och fungerar, man är lite i en skyddad verkstad, men ändå går det inte slå ifrån sig och som jag sade, till slut kommer det en punkt när allt och alla lämnar och det inte finns nåt kvar. Det blir bara en slumstad kvar där ingen vill satsa mer, varken turism, business eller annat vill satsa, stanna kvar och investera heller. Ond spiral förstås. Det måste stoppas före man hamnar där. Morden har det senaste året ökat enormt här, skjutningar framför allt. ER belamrade, ärligt talat är jag livrädd behöva ER-vård nu, för det verkar rena kalabalik på sjukhusen och även där syns problemen av vad jag kallar den laglöshet som dragit fram.
Nu blev det här lång utläggning men det här problemet med hemlöshet, kriminalitet och allting som följer i fotspåren måste förändras. Men jag är väldigt kritisk till hur Portland förfallit och inget görs. Jag är ärligt rätt trött på att inget händer, problemen var stora före Covid men de har eskalerat nu, helt utom kontroll vill jag påstå. Visst, Covid HAR påverkat enormt, visst är det så. Men det fanns där innan så behövdes inte mycket till kris för att gå från bad to worse. Så sorgligt med all business som gått under, hur det är lååååångt kvar till att komma tillbaka, åtminstone här.
Senaste gången vi var till Seattle på miniresa fick jag också en chock, det är för jävligt där med. Jag bryr mig inte om vissa säger "men det är säkert", får man som besökare känslan man inte känner sig trygg, inte är säker, aggressiva hemlösa som jagar en eller sitter och skiter på trottoaren när man går förbi. Inte fasen känner jag mig trygg då inte, även om det kanske "är" säkert så att säga... Samma var det i San Francisco för två år sedan, alltså före Covid. Så hur ska det inte se ut där nu... Jag vägrar åka in till Portland mer, vill knappt åka igenom ens då man ska till Ikea och andra ställen i ringleder runt stan.

TACK för fina resebrev! När åker du till Norden förresten? Ingen sån resa för oss, men vi ska åka på en dryg 2 veckors bilresa till the Dakotas. Drar på torsdag. Det blir långt och många mil i bilen, är ju långt bort, mitt i landet. Men det ska bli så kul, årets höjpunkt efter en låååång tid under det mörja paraplyet. Nu blir det att leva lite igen, liksom :).

Helena said...

Tack för att vi fått ta del av dina resebrev! Jag har besökt LA en gång och förstår dina känslor för staden. Jag skulle gärna återvända, men då - precis som du också skriver - kanske inte bo "mitt i smeten". Jag vågade mig heller inte på att köra bil där, utan åkte mest Uber. :)

Anonymous said...

Tack för resebreven!
Nu förstår jag mer en kompis som bodde i LA för många år sedan sa att det var som en massa städer och att det var svårt att navigera i om man inte hade någon som kunde staden. Och så underbara foton och du beskriver så bra!

Hemlösheten - den första gången jag såg den i större omfattning var i slutet på 80-talet i London. Visst fanns det en del hemlösa i Göteborg men det var oftast folk med väldigt grava problem med till exempel knark, för på den tiden fanns det lägenheter även för mer udda människor. I London såg jag ett par som bara var några år äldre än mig och som såg väldigt skötsamma ut, men de låg i en sovsäck på trottoaren i december.

Trots att jag är en vinnare på Sveriges bostadsmarknad så är jag inte riktigt glad över det, jag tycker klyftorna har växt rejält och jag tror att samhällen med stora klyftor blir negativt för alla medborgare. Det är inte så att jag är kommunist, men jag tror på bra utbildning, sjukvård och bra och funktionella bostäder åt alla lönar sig för mig personligen i form av att säkerheten i samhället blir större.
/Tysta C

Humlan said...

Det är lite tråkigt att dina resebrev är slut för denna gång, jag gillar dem verkligen!

Jag skulle säkert trivas på Manhattan Beach, det ser verkligen ut som ett ställe som man vill tillbringa semestern eller bo på, framför allt om man hade havsutsikt. Jag förstår att det även skulle passa er bättre än att bo mitt i stan med allt vad det verkar innebära.

Hemlöshet är verkligen hemskt och det finns så många med stora missbruks och/eller psykiska problem, men även de som hamnar där bara för att de blir av med jobbet, så jag förstår att det verkligen har eskalerat nu under pandemin. Ett svårt problem över hela världen, men jag håller helt med dig; jag vill inte heller gå nära de som hänger eller bor på gatan. Och den ökade hemlösheten hänger väl också ihop med alla småföretagare som har gått under, alla butiker och restauranger som har försvunnit.

Jag förstår att ni tycker att det var en för kort resa, det hade jag också tyckt! Det låter verkligen som det finns massor att upptäcka och ni bara hann med lite. Men det låter verkligen som ni hade bra guider som verkligen kunde välja ut det bästa och godaste åt er.

Tack så väldigt mycket för att du låter oss följa med på dessa resor! Jag tycker verkligen om att läsa dina långa resebrev och se alla bilder som du delar med dig av!

Den hetta som sprider sig på väldigt många ställen låter verkligen brutal! Era 37 grader är alldeles för hett för mig och då har Kanada nått upp till 49,5 såg jag i nyheterna i dag! Jag kan inte ens föreställa mig hur det är. Här har det kommit in svalare luft i dag och det ska ligga runt 20 grader, det passar mig mycket bättre!

Ha en bra dag och var rädd om dig i hettan!
Kramar!

Från Glam till Damm said...

Hej,

Så fina resebrev och kul med för- och nackdelslistan.

Manhattan Beach är jättefint. Om ni gör en liknande resa igen så vill jag varmt rekommendera att ni reser ner till San Diego och åker över bron till min vackra ö, Coronado. Jag älskar Coronado. Det är en egen liten vacker bubbla, en egen liten värld. en pärla. Bo på Hotel Del och se till att inte missa deras söndags brunch i The Crown Room.

Alla de där problemen som både du och Anne i Portland beskriver är grundade i den politik som Kaliforniens och Oregons makthavare för. Där har vi problemet. Just nu flyttar väldigt många människor ifrån Kalifornien, och även ifrån New York, på grund av det kaoset som orsakats av delstaternas makthavare.

Jag tror inte att media i USA rapporterar så mycket om det eftersom det censureras hejvilt samt för att media inte längre tillämpar professionell och opartisk journalist utan har istället blivit extrem vänster aktivism.

Inne i centrala LA finns flera tältstäder, samma sak i San Fransisco och i San Diego. Kriminaliteten är hög. Människor går på toaletten på gatorna.

Det råder total kaos nere vid den södra gränsen mot Mexico. Ca. 200 000 människor från andra länder som är illegal immigrants väller in över gränsen varje månad, och med detta människohandel och rekordmängder med droger eftersom drogkartellerna nu är back in business igen. Allt detta är makthavarnas ansvar.

Jag gråter för Kalifornien och jag tycker otroligt synd om befolkningen i gränsstäderna som får lov att stå ut med detta kaos. Men vad jag förstår så rapporterar media i USA inte så värst mycket om detta. Locket på. Skam på det!

Skulle jag flytta tillbaka till USA så skulle jag flytta in i ett så kallat Gated Community i Florida, nära någon vit sandstrand. Jag älskar Kalifornien, men där kan jag inte tänka mig att bo längre på grund av politiken som ställt till kaoset där.

Varm kram,

Anneli

Anonymous said...

Tack för att vi fått följa med på din resa! Kul som alltid.
Tråkigt att höra att hemlösheten var så tydligt värre nu även om det inte var förvånande.
Kul med all god mat. Älskar god mat :-) Perfekt att ha privata guider med oxå!
Kramar från Anette!

Annika said...

Annika:
Du är hemma nu, så jag fattar om du legat lågt i Bloglandia. Istället har du njutit av annat.
Jamenvisst är det SÅ!!
MIN dotter betalar en förfärlig hyra för det rum hon hyr i lgh. Helt galet.
Vad Mike betalar kan jag bara föreställa mig.
Inte underligt att folk hamnar utanför, det går ju inte att lösa dessa hyror. OCH än mer så om inget jobb finnes. Det ena föder det andra.
LA tycker jag var förändrat, sist jag var där var våren 2019.
Man mörker verkligen hur krisen slitit på stan. MKT!!!
FÖ fattar jag om du inte besöker stan så ofta, hehe.

Förstår att ni som bor i CA permanent njuter av june gloom. MEN för en turist som jag vill jag kunna fota och ffa se PCH i sol, haha.
Men jag fattar att ni tycker det är SKÖÖÖÖÖNT!!!!!
Och P och jag tog ju vara rundor under de grå morgnarna. Slapp svettas.

UNDERBAR resa!!!
Nästa gång kommer vi söderut!!
YAY!!! TILL SD!! DET blir kul, då kanske vi kan ses?

NJUT av Sverige, vet att ni har toppenväder. Säkert bara skönt om det blir lite svalde :-D

Kramar!!!

Annika said...

Yvonne:
TACK för att du hängt med!
Och för alla kommentarer. SÅ roligt!!
TACK!!!

Ja, de hemlösa i LA alltså ...
Även i sådana delar av stan som ska vara "säkra" sas. DE kändes nu osäkra. Som i den delen av Holllywood dör vi bodde
Att det finns delar man ALDRIG ska och bör besöka där finns ju också, och har alltid funnits. Samma i DC, det finns stadsdelar dit man ABSOLUT inte ska gå.
Men det här var ändå the next level. Just för att de fanns på sådana platser där det normalt ska vara säkert.
Hela situation är så tragisk. Det är den.

ALLT är dyrt i LA.
Hyrorna otroliga.
I Manhattan Beach är det SVINDYRT!!!! men en jättefin stadsdel är det!!!
Älskade att gå omkring där.

Maten i LA är top of the line.
vet att den är rankad som USAs bästa matstad just nu.
OCH jag fattar varför!!!
Älkar också koreansk mat, den är ju bara såååå god!!!

Covid och dess lockdowns har förstört mkt för LA.
SÅ mkt misär i dess kölvatten.
SÅ mkt!!!
Och det kommer nog att ta tid att få allt på fötter igen.

Ja, om du åker till CALI så kolla in de hör inläggen igen.


OCH vad UNDERBERT för ER med vingård och övernattning. ÅÅÅÅ så härligt.
Tycker du att livet känns ganska normalt i Spanien nu??

KRAMAR!!!

Annika said...

Anne:
MEN HEEEEEEEEJ!!!!
Så himla KUL att ha DIG här igen!
Varmt välkommen tillbaka.

Tackar också för att du läst och gillat. DET betyder mkt!!

Abolut, jag vill gärna lista det som inte är ngn höjdare heller.
För nog finns där problem som heter duga.

Enligt K och Mike går det inte att besöka Venice Beach nu. Den är helt balmarad av hemlösa. Vet inte hur det är i själva Venice, men en gemensam instagramvän till oss bägge var där nyligen, och där verkar det ju vara OK.
Men själva stranden ... GLÖM det!
Strax innan vi kom hade de städat upp i Echo Park. Har bilder därifrån i ett tidigt resebrev från resan.
K sa att det inte hade gått att vistas där i veckovis innan vi kom. Hemlösa precis ÖVERALLT!!!!!
Överallt.

Precis, hemlösa finns i alla amerikanska städer, och i ALLA städer finns områden dit man inte KAN eller SKA gå om man är rädd on livet.
Nu tycker jag det känns osäkert i LA även mitt i Hollywood. Mörk väl, Hollywood, inte västra eller östra delarna.
Såg hemlösa i Melrose, på the strip också. MEN inget alls emot vad det var i Hollywood. Och då tror jag inte ens att det är det värsta stället.
Men vi blev så pass osäkra att vi inte ens vågade gå där en lördagsmorgon. TÄNK då efter mörkrets inbrott.

Jag vet att ni har stora problem med hemlösa i Portland. OCH som du säger, det är samma i andra städer på västkusten,
Håller helt med om att ngt måste göras.
Annars blir hela innerstäder ghetton som ingen vill besöka.
Jag förstår din rädsla.
Politikerna måste enas här och röja upp i städerna.
Annars blir det mer illa än det redan är.
Förstår din oro.
Förstår också att du märker noll av det där du bor.

Covid har gjort mkt till ett helvete för folk.
Helt enig där.
Nu när den viker hädan återstår att ta hand om kölvattnet. OCH det måste ske.
Som jag säger, här måste ALLA politiker ta sitt ansvar och kunna enas.
Ingen vill ju ha det så här.

Ni på västkusten drabbades hårdare än vi på denna kust, det kan jag nog säga.

Ok, byter ruta.

Annika said...

Anne.
Absolut, förorterna blir som smp bubblor. Man kan lätt inbilla sig att allt är som förr om man inte besöker den stad man bor i med jämna mellanrum,
Alltså den storstad i vars förort man bor.
Jag har inte varit i DC på länge. Men saker och ting är är ändrade där med. OM än inte som i Portland.
Covid o krisen har satt sina spår där med.
Ett tag var ju halva stan avstängd, ja du vet, efter 6 jan.
Så var det länge.
Nu tror jag man öppnat upp mer och mer.

Borde åka in, men kommer inte att hinna med det.

Samma här, Anne, kriminaliteten har ökat här med iom krisen.
Faktiskt ganska tydligt. Nästan varje kväll är det ngn helikopter som hovrar. PÅ Nextdoor brukar folk veta varför, ofta är det ngt butiksrån, eller faktiskt mord.
Så jag första hur du känner.
Jag är inte rädd på ngt sätt, har inga vapen etc. Men visst mörks skillnad. OCH hur är det då inte i DC ...

Ja, Anne ...
Likadant i Seattle alltså ... nej ...
SÅ ledsamt.
SF har ju länge haft problem, det vet jag.

Nej, det gäller att vända det här skeppet nu.

OH ja, jag såg ju själv flera män som bara gjorde sina behov rakt framför oss.
Nej, man ÄR inte säker då. K berättade att hemlösa har blivit aggressiva då ho går förbi. DET är ju ngt nytt och mkt obehagligt.

SUCK Anne, vilken nöt att knäcka detta är. MEN nu måste politker fr bägge håll ENAS.
Ingen, ingen vill ju att hela städer ska bli till slum.


Åker snart, Anne. Med allt det innebär ... gaaahhhh!!!
MYSIGT med the Dakotas. ÅÅÅÅÅ vad härligt.
UNDERBART.
Njut av rubbet och STORT tack för dina kommentarer!!!
TACK!
Så KUL att du är här igen,

KRAMAR!!!!

Annika said...

Helena:
TUSEN tack för att du hängt med på färden.
Att du kanske även känt igen en del och sånt är ju alltid kul då man läser ngt.
Nej, fastän jag tycker att jag är en hyfsad förare skulle jg INTE vilja köra bil där. Uber är verkligen en underbar tjänst!!! Dessutom är ju parkeringen i stan komplicerad, minst sagt.
LA är en konstig stad, den har verkligen ingen direkt kärna heller. Allt så utspritt.

Annika said...

Tysta C:
TACK för att du läst.
Jamen så är det, det är så utspritt. Som olika städer inom en ram liksom. Underlig stadsplanering. Svårt att ta sig från A till B.
Trafiken vidrig.
BLIR så glad över att du gillat dessa inlägg :-) Det har varit roligt att skriva dem också.

Men visst, minns ju själv hur det var i Sthlm förr. Fanns inte en hemlös. Inga tiggare att tala om, ingenting. Utstötta, visst, men just denna misär i hemlöshet fanns inte. Idag är det ju annorlunda även där- OM än inte som i amerikanska storstäder och även i europeiska, som London.
Sen kom jag till DC och fick se hemlösa och bli varse det problemet.

OCH jag håller med dig.
Alla ska kunna ha ngnstans att bo, till ett pris de kan betala. Det måste finnas hem åt alla i ett samhälle. Inte heller jag är kommunist. Men jag kan tycka att själva grundideen med den är mänsklig. DOCK, vi vet ju att det sedan inte blir så utan ... ja ...
Men mer och mer socialistisk blir jag nog med åren. Med lite färgning av det liberala USA.
Det blir ju så, man ser allt med lite nya ögon efter x-antal år i ett annat land.
Men jag håller verkligen med dig.
Säkerheten i ett samhälle är verkligen a och O. Utan den, ingenting.

Stort tack för att du läst och gillat!!

Annika said...

Humlan:
TUSEN tack, gissa om du gör mig GLAD!!
DET är trevligt att skriva dessa brev också. Det har varit som att återuppleva resan för mig.

Manhattan Beach är underbart.
Helt underbart.
OCH mkt dyrt.
Skulle gärna hyra ett hus där ett tag, men det skulle väl kosta för mig förstås.

Japp, du har helt rätt, Humlan.
Det beror absolut på covid till stora delar. Folk har förlorat sin jobb, sina hem etc under krisen.
Visst, hemlösa har alltid funnits, men nu har det eskalerat så till den milda grad.
Kriminaliteten kommer ju då som ett brev på posten också.
Men det var stor skillnad på hur det såg ut nu och 2019.
Milsvid.
Hemskt, och jag hoppas verkligen att man ska kunna komma till rätta med detta.
Obehagligt är det att gå förbi dessa skid rows. Stinker ju givetvis också.
Ja en hemsk verklighet.

DET var för kort tid.
Det finaste och coolaste ligger utanför LA.
hela Cali är som en dröm.
USAs finaste stat, det tycker jag nog.
Skulle vilja spendera ett åar månader där i en husbil. Se och upptäcka. Lansbygden såååå fin.


ÅÅÅÅ jag tackar dig igen ur djupet av mitt hjärta för att du gillat mina brev.
TACK Humlan!!
Då jag reser igen skriver jag flera brev sedan
DET är ett roligt sätt att skriva på.

Ja,brutalt hett, men fukten spm grädde på moset är det som 42 grader. DÅ har vi AC och kommer undan i hemmet.
Men det har de inte i Kanada på många ställen och ej heller i NW USA på alla ställen.
Hemskt är det. Hemskt.
OCH så finns det klimatförnekare. ...

Kramar!!!!

Annika said...

Anneli:
TACK!!
Så roligt att du gillat dessa brev. Blir så glad.

Manhattan Beach är SÅÅÅÅÅ fint!! ÄLSKADE den stadsdelen. Skulle vilka hyra där nästa gång.
Anneli, nästa gång blir det SD!! DET har vi bestämt redan.
OCH jaaaaa!! Coronado. YOU bet!!!!
Vet ju hur vackert du bodde där!!!


Ja, det är ett stort problem iaf. Det är det.
Just dessa hemlösa i de stora städerna i väst.
Sen vet jag inte vems fel det är, och var problemet börjat.
MEN ett borde både vänster och höger ha som gemensamt mål, att REDA upp.
Ingen, vare sig demokrat eller republikan, vill se städer förvandlas till ghetton och slum. Det borde ligga i allas intresse att verkligen få stil på städerna igen.
Jomen visst skrivs det om det, jag läser ju iofs bara sk mainstream. Mitt husorgan är Washington Post. Tycker nog de skrivit om detta och annat en del. Kan nog inte kalla den tidningen radikalvänster även om den har liberal grund.
Men sen får man ju höra ett och annat från de som verkligen bor där. Som Anne ovan, och även fr Karolina.
Ja, absolut gör folk sina behov på gatorna. SÅG det själv, flera gånger.
DET är obehagligt.
ja, det känns osäkrare på många ställen, tex i just centrala Hollywood.
K säger att det i dagsläget inte går att åka till Venice Beach. Tidigare gick det inte att vara i Echo Park heller, men det var uppstädat då vi kom dit.
Så vi kunde njuta av det fina där.

Ja om invandringen i söder kan vi tycka mkt. ett problembarn. Ett riktigt problembarn.
Men så många oskyldiga som sitter där och hoppas på ett bättre liv på andra sidan gränsen. De som är villiga att jobba hårt bara de kommer över gränsen. Helt vanligt folk som råkat födas in i diktaturer och svår fattigdom.
Läste att CALI skulle kollapsa utan sina invandrare från syd. Samma gäller nog här. Det är ofta just de som tar de allra tuffaste jobben i samhället.
Utan dem skulle sen samhället inte funka längre.
Men visst ÄR det ett problem och ett uppfuck med alla karteller. För jävligt helt enkelt. Tänk om det gick att spränga dem.

Ja, vi ska hoppas att man kan lösa krisen. ATT man kan samarbeta över gränserna.
Så här vill ju ingen ha det, det är då ett som är säkert.

Kalifornien är en iaf en ljuvlig stat, det tycker jag. helt underbar, den finaste i USA. Inte konstigt att folk vill dit från hela världen och att den lockar till sig folk. Fast ja, jag vet ju också att många flyttar därifrån av olika anledningar, skattetryck tex. Samtidigt kommer nytt folk.

Ja, en svår nöt att knäcka ÄR det iallafall.
Gäller hela västkustens storstäder.
Sen har vi ju klimatet och torkan och bränder och ...
GAAHH!!
Men en hell of state är det. OCH alla stater väster om the rockies är jag svag för. Varenda en, fastän jag inte varit i dem alla, haha.


Stor kram till dig Anneli!!!!

Annika said...

Anette:
TACK, kul att du gillat dessa brev. YAY!
Blir glad för det.
En superresa med perfekta guider och vansinnigt god mat.
MUMS.
Kramar!!

Brysselkakan said...

Precis som du skriver så har väl alla städer sina problem och de har verkligen inte blivit färre under pandemin...
Under åren i Bryssel såg vi mycket sånt också, det fanns ett ställe några hundra meter från vår lägenhet som de ofta bodde vid, sedan blev de bortkörda och någon vecka senare var de tillbaka. Kände aldrig någon rädsla men gick ju medvetet inte på den sidan av gatan.
Sist vi var i Seattle, 2019, såg vi uteliggare precis som i andra städer vi besökt i USA men kan förstå att pandemin gjort det värre.
En svår nöt att knäcka när det näst intill saknas ett socialt välfärds system liknande Sverige. Men även här finns uteliggare och hemlösa och det ökar.

Men ett fint sista brev från er resa!

BP said...

Börjar med det negativa, nämligen uteliggarna och de hemlösa. När jag var i LA 1994 för att följa VM i fotboll (ja, vad hade du förväntat dig) slogs jag av alla narkomaner som helt öppet tog sina sprutor mitt i stan. Däremot såg jag så gott som inga hemlösa/tiggare.

Sedan hyrde jag faktiskt bil och vi åkte runt. Tyckte att det var inga problem alls att köra. Å Venice Beach besökte vi alltså innan det blev otryggt. Ja, det var ju några decennier sedan om man säger så.

Bilder från de otroligt fina villorna vid Manhattan Beach är underbara. Sedan skulle jag inte vilja på på bottenvåningen med insyn, men det är en annan sak. Den där runda kåken är ju hur futuristisk som helst. Gillar att alla hur är annorlunda, det ger området en viss karaktär:-)

Det är ovärderligt att bli guidad av personer som lever/bor där och som känner till "rätt" ställen och inte hamnar i turistfällorna. Så Katarina och Mike får MVG för hur de tog hand om er:-)

bettan said...

Läser och tar in det du berättar om. Intressant som alltid. Kontrasterna du beskriver är enorma. Alla hemlösa. Sorgligt. De sanitära bekymren låter vidriga.

Älskar dina reseberättelser och tycker det är tråkigt när de tar slut. Men du har skrivet och visat oss makalösa mängder och för det är jag glad och tacksam.

Manhattan Beach ser ut att vara något för mig ;) Är ganska säker på jag hade trivts där. Jag som älskar att bada i havet, njuta av solen och glo på folk.
Låter fantastiskt med så mycket god mat överallt.

Vilken tillgång ni haft med två fullfjädrade guider. Så roligt att se hur trevligt ni har tillsammans.

KRAMAR!!

Monica said...

Skrev en jättelång kommentar som bara försvann vid publish, inte hela världen fast jag skrev nästan om hela den, haha. Men nu önskar jag dig en jättefin sommar Annika och fin resa "hem" och att du får det toppenfint här och på landet.

Elisabeth said...

Alltid lika roligt och intressant att läsa dina resebrev. Fotona är underbara, speciellt de på rosorna. Skulle nästan kunna åka till Kalifornien bara för att se dessa rosor, haha.

Sorgligt med alla hemlösa. Ja, jobbigt också förstås, jag förstår att Karolina inte vill besöka vissa platser om de känns osäkra. Vet du om det finns en politisk vilja att göra något åt problemet? Kanske att de blir mer villiga att göra något när hemlösheten blivit ett problem för andra än de hemlösa, så att säga. Jag är nog lite cynisk nu, men när "vanligt folk" (och kanske t.o.m. de med rätt mycket pengar) påverkas känns det som högre sannolikhet att politikerna agerar än om det "bara" är de hemlösa själva som drabbas.

Problemet med hemlösa finns ju dessvärre i Sverige också, om än inte i lika stor omfattning. Där jag bor nu har jag inte sett någon hemlös alls, men jag är fullständigt övertygad om att de finns även i mindre städer. Med svenska mått mätt är för övrigt bostadsmarknaden, framförallt i storstäderna, helt absurd. En kollega sålde nyligen sin lägenheten - en stor fyra med två badrum, uteplats och ypperligt läge - för ca 2,5 miljoner. I Göteborg räcker de pengarna endast till en liten etta, i alla fall om man vill bo i ett bättre område. Helt orimligt! Visserligen är genomsnittslönen högre i storstäder, men tar man lärarlöner är skillnaderna inte så stora ändå.

Kul med en lista över positiva och negativa saker. Nästa gång får ni helt enkelt vara där längre! När är bästa tiden att åka dit tror du? Kan tänka mig att det måste blomma fint i bergen i mars, april någonting. Bra att Karolina och Mike är så duktiga guider! Jag skulle vara en rätt usel guide när det handlar om restauranger och caféer, eftersom jag ytterst sällan besöker dylika inrättningar. Efter snart tre år i Västervik har jag varit på café två gånger och restaurang noll!

Annika said...

Brysselkakan:
Exakt så!
Det har inte blivit bättre under krisen. MEN jag är hyfsat säker på att trenden går att vända.
Redan nu vet jag att tex Venice är "som det ska" igen.
Exakt, finns ju samma problem i Europeiska städer, helt klart.
DET är obehagligt då man ska gå förbi dem, det är det. MEN hela stan är ju långt ifrån drabbad, så det måst man också komma ihåg.
Som du säger, man ser ju numera många tiggare och hemlösa i Sthlm också.
En svår nöt att knäcka är det för politikerna här, absolut är det det.
Men nog tror jag att jag kommer att märka skillnad nästa ngn jag är i LA.
TACK snälla, såååå kul att du gillat detta!!

Annika said...

BP:
Ja, tycker det är så kul att du var där på VM!! OCH vilket ÅR det blev för Sverige!! Du kunde inte ha valt ett bättre VM!!
SÅ kul.
Jag kan bara jämför med de ggr jag varit där, 16, 19 och 21. OCH nu var det sååååå många där. DOCK, känner nog hopp trots allt över att man kan röja upp. Tror de hemlösa ökat överlag här i US under åren. Men jag minns då jag kom hit 90 och slogs verkligen av hemlösheten/tiggarna inne i DC.
Venice lär vara helt OK igen nu, det är uppröjt.
En instavän berättade det.
SKÖNT!!
Så de röjer upp de där platserna, som Echo Park där vi var precis efter röjning. Skönt.
Venice är ju annars en säker plats, vi har varit där mkt under de här åren.
Finns ju udda typer där alltid, men inget man känt sig rädd för,
SÅ, vi ska tro på det bästa v gäller HELA detta problem.

Trafiken i LA ÄR det värsta jag sett. Just alla oändliga bilköer, att det är så svårt att äta sig från en plats till en annan. Inte minst att sen parkera.
MEN det har säkert blivit etter värre sen 94. Så fort man drar från stan och har lämnat förorterna är det SÅÅÅÅÅÅ mkt bättre.

Visst är det coola hus!!!
Älskar dem.
JA!! Vi hade de bästa av guider!!
:-)Annika said...

Bettan:
TACK tack tack!!
Du gör mig såååå glad!!
Det är så sporrande att läsa din kommentar.
JA, kontrasterna är stora. DET är DE!!
Det var så äckligt där de gjorde ifrån sig, och utan att ta minsta notis av förbipasserande. Många är ju psykiskt sjuka, utstötta ur samhället. Har givit upp.
Då struntar man nog i allt. SÅÅÅ sorgligt.

DU hade älskat Manhattan Beach. HELT underbar plats, jättestor strand som du ser.
Bara mys där, och inte en enda hemlös vad jag kunde se.
På vissa ställen får de aldrig fäste, som i Beverly Hills, där körs de bort direkt.
OCH jag har en känsla av att det här är ett sånt ställe också.

Bettan, tack och tack för dina fina ord om mina brev. DET är så fint att läsa!

Stora kramar från mig!!

Annika said...

Monica:
MEN äsch då. SÅÅÅÅÅÅ TRIST!!!
Ja, då tappar man sugen, har hänt mig också.
Önskar dig en trevlig sommar likaså!!!
:-*

Annika said...

Elisabeth:
TACK!!!
Vad glad jag blir.
JAAAA!! Rosorna i Cali alltså. OCH så många andra blommor. Sanslöst vackra!!!

Ja, det ÄR ett problem för städerna.
Tror bägge sidor inser det. Har ändå gott hopp för att man nu kommer att ta tag i det. Krisen är över och Cali är tillbaka i normalläge igen.
K har inte åkt till Venice pga av detta. MEN nu vet jag att man röjt där så det är lugnt igen.
Jag vet inget om deras lokalpoltik, vad deras borgmästare säger.
Men att de vill bli av med problemet är gjutet.
Hemlösa har alltid funnits, och kommer nog alltid att finas, i amerikanska städer.
Men just dessa mängder är förfärligt att se.

I de rika områdena vi var i ser man inga hemlösa. Där körs de bort direkt, som tex i Beverly Hills. Inte en hemlös där och inte i den park P och jag åt frukost i.
Samma med Manhattan Beach och andra välmående ställen, du ser ingen misär där.
Jag vet inte riktigt hur de fick fäste i venice. Men Venice är ett sådant där free spirit ställe till att börja med, så de hemlösa kunde säkert blanda sig in där och sen gick det som det gick ...
MEn som sagt, nu är det OK där igen.

Som du säger, problemet finns i Sverige också. MKT mkt mer så nu än för jag bodde där.
Tiggare utanför butiker, hemlösa i parker.
OCH ja, visst är priserna ett STORT problem. Ett jätteproblem. Det är läjigt dyrt att köpa och hyra i storstäderna. Inte klokt. Folk måste ju BO!!
Inte konstigt då att en och annan faller mellan ribborna, så sorgligt.

Bästa tiden att åka? Tror det är på hösten eller i mars eller april.
Det tror jag. På s¨sätt slipper man ju den värme som kan bli grym på sommaren också. Visserligen torr värme, men ändå.
OCH sen dras det ju med ständiga bränder om sommaren i skogarna där. Just pga av den eviga torkan de senaste åren.
Som sagt, sen finns det klimatförnekare ...

Ja, superbra guider. Min fd SÅÅÅ petiga dotter har gått och blivit foodie. HAHA.

Nä, inte lätt att guida bland krogar för dig :-) HIHI!!

Jenny said...

Vad kul att läsa! Det var precis i närheten av Manhattan Beach som jag bodde när jag var au pair. Eller, ännu en bit söderut, Palos Verdes. Men hängde ofta på Manhattan beach, solade, gick ut, åt brunch eller var hemma hos min au pair-kompis som bodde där. Väldigt trevlig del av L.A!! Det var så konstigt att vara tillbaka där för några år sen, kände igen mig men ändå inte. Hollywood är ju bara slum, hemskt för de som bor där. Venice också, men har ändå charm! Westwook var väldigt kul på kvällarna då, många studenter där från UCLA. Så sorgligt med alla dessa hemlösa, man tycker att alla borde ha rätt att ha någonstans att bo ändå...Det har ju ökat här hemma också, men kanske inte just under pandemin, det vet jag inte.
Santa Barbara tyckte vi också var mysigt. Annars är jag nog inte så förtjust i storstäderna i USA, men skulle gärna åka lite mer inåt land eller ner till New Orleans.......

Annika said...

Jenny:
Drömställe för en au-pair. JUST att vara vid stranden i LA.
Eller LA övh.
Nästan alla jag kände på den tiden ville till LA, eller Florida. eller NYC.
Jag ville till Chicago, men hamnade i DC. haha.
Manhattan Beach är jättefint!!!
Förstår att det var underligt för dig att komma tillbaka. Allt annorlunda, men ändå samma.
Venice verkar helt Ok igen nu. MEN där har ju alltid vilsna själar samlats.
West Hollywood helt OK, inga problem där. Men just i kvarteren runt Hollywood Blvd är det inget KUL alls.
DET är så sorgligt att se dem. OCH så många av dem som lider av olika psykiska sjukdomar.
Så utstötta liksom.
Ja, det är sorgligt hemma också med alla tiggare/hemlösa. ALLA ska ha ett tak över huvudet. En mänsklig rätt.
Santa Barbara såååå himla fint.
USA har så mkt att se och upptäcka. Landsbygden är ju såååååååå ofantligt ombytlig. Älskar det.