Friday, June 11, 2021

Andra resebrevet från Los Angeles

Godmorgon fredag!Idag ska vi återigen styra kosan mot Kalifornien. Det är dags för det andra resebrevet från vår resa. Häng med mig på färden!

Massivt resebrev--långt, och med bildbomb som heter duga.


Som jag skrev i onsdagens inlägg hyrde Peter och jag en liten AirBnB i Melrose. Lägenheten låg på bottenvåningen i ett litet lägenhetshus långt inne i en gränd.
Det var en pytteliten etta med en liten kokvrå och ett badrum. En skön säng fanns, en fåtölj samt två barstolar. Det var det det. 
Ytterdörrarna var av glas och egentligen skulle vem som helst kunnat ta sig in där om de hade velat. 
Dock, denna lilla etta hade goda omdömen på AirBnB och det var faktisk ett riktigt bra ställe att bo på. Utanför ingången stod ett litet kafebord med två stolar.

Det är det väderfenomen som ofta uppstår vid stora delar av kusten längs Kalifornien under våren och försommaren. Det det kalla vattnet från Stilla Havet som är orsaken till att morgnarna och förmiddagarna ofta är dimmiga och molniga.
Riktigt grått är det. Vi drabbades av fenomenet varenda dag på vår resa.
Framåt eftermiddagen klarnar det upp och blir soligt med klarblå himmel.Första morgonen i Los Angeles vaknade Peter och jag väldigt tidigt. Jetlag, ni vet.
Så vi drog på oss våra träningskläder och gympadojjor och gick ut för att äta frukost. Målet var The Sunset Strip, alltså en del av Sunset Boulevard.
Vi travade på, och det var uppförsbacke nästan hela vägen. Så vi samlade på oss våra steg steg där och fick  oss även lite flås till livs. Alltid trevligt. 
Eftersom det var söndagsmorgon, och dessutom mitt i en långhelg (Memorial Day), var det mycket lugnt på stan.


Därpå travade vi hem och duschade och fixade innan de unga tu kom för att hämta oss. 


Söt liten gränd i Melrose.


Vi hyrde ingen bil, Peter och jag. Istället hade vi privatchaufförer hela tiden i form av Karolina och Mike.
När de hämtade oss mitt på dagen hade det hunnit bli klart, soligt väder och vi styrde kosan mot Malibu och Malibu Farm där skulle vi hänga och äta lunch. Malibu Farm är ett trevligt ställe, vacker natur och perfekt att slöa vid under ett par timmar.


Malibu är tjusigt på ett diskret sätt. Det är liksom avslappnat, oglammigt (fastän husen som ligger där kostar skjortan flera gånger om). DET är ett av de allra finaste områdena i Los Angeles med omnejd. Men det är liksom “chill” där, sköna havsvibbar och surfing.
I Malibu bor en massa stjärnor, vi såg bland annat Cher’s hus. Hon bor precis på stranden längs Pacific Coast Highway. Att köra i Malibu innebär att man kör i bergen. Husen sträcker sig längs bergen, det ena tjusigare än det andra. OCH nästan alla har de utsikt över Stilla Havet, och då snackar vi MAFFIG utsikt.


 Vi for ner till El Matador Beach och där var det så fint och härligt
. En brant, brant stig med stupande trappor ledde ner till stranden. DET var så underbart att komma dit.
Stranden är så himla fin! OCH bara att känna doften av det stora, stora havet är underbart. ÄLSKAR den doften sååååå ofantligt mycket. 

På kvällen var de två äldsta i vårt lilla gäng på fyra himla trötta.
HAHA. Någon som är förvånad? NÄ, trodde inte det.
Karolina och Mike tog oss med till en liten “hole in the wall”. En Taiwanesisk restaurang i East Hollywood. Det gick inte att sitta inomhus där, alltså fick man maten “to go”, och vi slog oss ner på några bord och stolar i en allmän park precis utanför denna lilla krog.
SÅÅÅÅ gott det var, så otroligt gott. Karolina och Mike visste precis vad vi skulle beställa och vi delade på allt detta goda och blev så mätta!!!
Jag tycker det är så roligt att de unga tu blivit så intresserade av mat.
Karolina var den petigaste av petiga vad gällde mat under uppväxten. Numera är det som bortblåst. Hon älskar att prova nya rätter och nya kök.
En viss skillnad på den unge som bara åt tomater, broccoli, kex, pasta med smör och ris under uppväxten. HAHA, överdriver lite förstås, men hon har verkligen varit PETIG så till den milda grad.
GLAD att den fasen i hennes liv är över.Efter middagen skjutsades de två äldsta hem och de bägge stöp isäng.
Sedan var det måndag, och Memorial Day. Ledig dag alltså för många amerikaner.
Memorial Day är också det som brukar kallas “starten på sommaren” här i USA.
Jag och min kära make hade bestämt att vi skulle äta frukost i Beverly Hills. SÅ dit gick vi, till The Golden Triangle där bland annat Rodeo Drive ligger.
JAG passade in som hand i handske bland alla tjusiga butiker … Eller inte … HAHAHA!!!
KUL att ha sett denna berömda gata. Vi minns den väl alla från filmen Pretty Woman, den filmen såg jag säkert tio gånger det året jag var au pair. JAG äskade den, hehe. 


Vi hittade ett kaffeställe i Beverly Hills, men vi fick inte sitta inomhus där heller.  Vi fick ta med vår frukost och sätta oss i den här tjusiga parken. DET funkade det också.På hemvägen tog vi en annan väg som ledde direkt genom det stora sjukhusområdet, Cedars-Senai.
HÄR har många av Hollywoods storheter dött. Här föder många stjärnor sina barn och här vårdas de när de blir sjuka. KUL att ha sett det bedömda sjukhuset likaså.


Same procedure as yesterday, hem och fixa iordning sig inför eftermiddagens utflykt till Glendale och Americana at Brand, som är ett stort utomhusköpcentrum med fina butiker och jättetrevliga krogar. 
Vi åt lunch där. SÅ mysigt.
Sedan for vi till en park där det finns otaliga vandringsleder som slingrar sig upp för de branta bergen. DET var HETT!!
Solen brände ner. OCH torrt är det i Kalifornien, det märks ÖVERALLT.
Alla berg runt stan, alla kullar, är brunbrända av torkan. Det är väl bara att anta att det blir en tuff säsong med skogsbränder i Kalifornien även detta år. Torkan är och förblir ett sorgebarn för Kalifornien. 
Jag skulle ha god lust att vandra de är stigarna i denna park
. Men vi var inte rustade för det alls. Vi hade fel kläder och inte tillräckligt med vatten med oss.
Som sagt, det var BRÄNNHETT!!!! 
Vidare for vi till Echo Park där man precis städat upp efter alla de hemlösa som intagit parken så till den grad att man hade fått stänga den under flera dagar.
Alltså, jag ska återkomma om situation med de hemlösa i LA längre fram. Det är tragiskt och ett STORT problem. Återkommer.
Det var vansinnigt varmt då vi gick runt sjön i Echo Park. Roligt att se den här delen av staden också. 

Downtown LA i bakgrunden.På kvällen blev det middag på EveleighSunset Boulevard.
HÄR hade Karolina och Mike sin första date, och de visade glatt bordet de då suttit vid den gången. ETT supermysig ställe är det som jag varmt kan rekommendera …

Mer om det i nästa resebrev vilket kommer i nästa vecka.


Önskar er alla en fin helg!!

19 comments:

bettan said...

Såhär Annika, jag bara totalt älskar dina reseberättelser. Tusen tack för din detaljrikedom. Jag läser och njuter och läser om igen och kollar nogsamt på alla fina bilder.

Så svältfödd på intryck från den stora världen och här får jag mitt lystmäte tillgodosett.

Åh Pretty-woman-hotellet. Filmen har jag sett oräkneliga gånger(Notting hill likaså) Och Melrose place såklart.

Vilken lyx för er att ha fullfjädrade guider. Himla fina är de dessutom.

Det är så mycket jag skulle vilja kommentera om, fråga om och ha synpunkter på men det får bli vid annat tillfälle.

Önskar dig en fin helg och jag ser framemot nästa vecka.

Stor KRAM!!

Annika said...

Bettan:
OCH jag säger TACK till dig!!!
Så glad att du gillar det.
Du gör mig jätteglad!!!

Jag vet, Pretty Woman är verkligen en film man minns!!
Så det var ju såååå roligt at verkligen både få se hotellet och Rodeo Drive.

DU får SÅÅÅ gärna ha synpunkter. GILLAR DET!!!

TACK Bettan!!!

Stor stor kram och TREVLIG helg!!!!

Brysselkakan said...

Vilka härliga dagar i LA! Och att få bli ompysslade av dottern och hennes pojkvän.
Känner igen det där med att knappt gilla någon mat... Vår äldste son var, och är, sådan sedan dag ett i sitt liv... Det är fortfarande lite svårt att få honom att gilla något man lagar och han fyller 33 i år! Men jag har lärt mig att det finns de som har speciella smaklökar, minns inte vad det heter, och de personerna kan känna mer smaker än oss andra och anses ofta vara petiga med mat. Helt övertygad att vår äldste son är en av dessa.

Annika said...

Brysselkakan:
Verkligen!!
OCH vad fint det var att bli guidade överallt av dem.
AHA, du vet vad dt innebär ...
ja, det var så betungande då hon var liten. OCH även under tonåren.
SÅ lite hon åt.
I Karolinas fall gick det över.
MEN jag är också säker på att du har rätt ang smaklökar. Så lustigt det där.
Vi är verkligen olika vi människor.

Ha en jättefin helg!!

Elisabeth said...

Vill inleda med att säga att jag håller med Bettan; dina reseberättelser är fantastiska!

Alltså, dörren till ert AirBnB känns inte så lyckad. Fin lägenhet annars, men verkligen väldigt liten. Det syns ännu bättre på bloggbilderna än på Instagram exakt hur liten den är.

Malibu Farm ser ut att vara ett trevligt ställe, som jag också gärna skulle besöka. Utsikten från vägen går sannerligen inte av för hackor heller, och ja, doften av hav är så härlig. Fin strand också! Var det någon som badade?

Naturen är verkligen brunbränd. Är det vanligt att den är det såhär pass tidigt på säsongen, vet du det? Synd att det inte blev någon vandring, men just vatten är ju verkligen viktigt att ha med sig.

Förresten, på tal om videoklipp på bloggen: eftersom du ju har ett Google-konto borde det vara lätt att skapa ett Youtube-konto också, så att du kan bädda in klippen från kontot på bloggen.

Eva Lindh said...

Hej!
Så roligt att se bilder från er resa till Kalifornien och vad härligt för er att få träffa Karolina och Mike!
Ronnie och jag har aldrig varit utanför Europa. Det jag tänker på när jag ser bilderna är att de knaggliga bergen påminner om hur det ser ut i sydeuropa. Det är inte så släta klippor som vi har här efter inlandsisen. Båda mina föräldrar var från Smögen i Bohuslän och där tänker man verkligen på de släta klipporna för där är så lite växtlighet.
Nu har vi checkat in på ett hotell i Malmö. Vi ska träffa vår yngste son Olof och hans Levinia. De har lånat en lägenhet på samma gata.
Vi har inte träffat dem sedan i augusti förra året! De bor i Köpenhamn, men vi tycker att det är lättare att träffa dem här i Malmö innan vi får vaccinpassen i början på juli. Levinia är härifrån Malmö och Olof har också bott här i några år innan de flyttade över till Köpenhamn, så de känner väl till staden och de har bokat bord på en fiskrestaurang till ikväll.
Det är så roligt att vara iväg på en liten resa. Vi har knappt varit utanför Göteborg sedan vi var i Grekland i september 2019.
Det är alltid så roligt att se dina vackra bilder! Jag har sett dem på Instagram också.
Jag önskar er en fin helg också!
Hälsar Eva L från Göteborg

Humlan said...

Den lilla lägenheten räcker gott när man bara är där och sover, men jag förstår inte varför man inte kan sätta in säkrare dörrar! Jag har också råkat ut för osäkra dörrar när jag varit på semester, både på hotell och i hus, känns inte så trevligt.

Skönt när ni kan gå så pass mycket och får se lite olika delar av staden när ni ska äta frukost, sedan har ni verkligen haft härliga dagar med utflykter åt olika håll som har avslutats med goda måltider. Det låter verkligen som en härlig semester. Bilderna från era förmiddagspromenader ser verkligen folktomma ut, någon har utrymt staden, ungefär.

Ja det syns verkligen hur torrt det är, även om det är ett klimat med härdiga växter så ser det verkligen uttorkat ut. Jakarandaträdens blommar hade jag inte alls koll på, att de är lila! Så fina, jag förstår att du är tagen av dem.
Jag har hört flera som bott i LA och älskat att hajka upp i bergen, enda är att man måste se upp med ormar, man annars ska det vara underbart. Jag ser ju landskapen och utsikterna på dina bilder och förstår att ni och andra gärna vill gå i den omgivningarna.

Som alltid ett roligt och intressant resebrev, jag ser fram emot fortsättningen.
Önskar dig och er en trevlig helg!

Stora Kramar!

Annika said...

Eva:
Hej och varmt välkommen till min blogg!!
Det var verkligen roligt att träffa K och M och se deras lgh och bli så fint guidade.
Riktigt härligt.
Ja, absolut det påminner nog om en hel del platser. Bergen runt LA och även kusten.
så härligt för er att träffa familjen igen. Nu känns det verkligen mer och mer som om det normaliseras. UNDERBAR känsla!!!
TACK roligt att du följer mig på insta.
Vad heter du där???
Njut av helgen.
Varmt välkommen tillbaka.

Annika said...

Humlan:
VISST är det lite läskigt med dörrarna ... DET tycker jag också ...TUR att vi inte tänkte så mkt på det ... hoohuuuummm ....
OCH jag vet inte om jag skulle bo där igen, mest pga dörrarna faktiskt.


Jättebra att vi kan gå mkt även i LA. Många menar ju att det inte "går" men det gör det visst det. Det finns trottoarer överallt och man kan gå mellan stadsdelarna till stor till.
Inte överallt, men på väldigt många ställen.

SÅÅÅÅÅ torrt, speciellt märkbart i bergen och på kullarna.
Marken sprucken och ett damm som heter duga.
Obehagligt och ett stort problem för staten. Ska återkomma till alla negativa aspekter i ett särskilt inlägg sedan.

Mmmm.... vandringsleder har de gott om i LA. K bor nära Runyon Canyon och det är en så vacker led.
Sen kan man trava upp till Hollywoodskylten också.
Tuffa stigningar är det verkligen. Nästa gång ska vi ta en liten hajk.

Tusen tack snälla Humlan för din kommentar.
Blir så glad!!
Kramar och trevlig helg!!

Monica said...

Roligt att se och läsa Annika, vad mycket ni hann med och mer förstår jag. Så kul för er alla och vilka fina minnen.
Vi gör lite kortare resor och väldigt roligt är det i denna fina tid, så vackert överallt men när jag såg ditt fick jag lite lust att besöka någon lyxbutik, haha. Tycker om att se vackra saker. Lite tips till dig om du kan se som omväxling, "Jag ser husen som kvinnor jag dansar med en sommar", haha, finns bara en sån och han ska snart starta åtta sommarprogram med renovering av ett fiskartorp, ett matprogram extra blir det och i denna omgång kommer kända artister på besök. Jag skrattar än och tror man kan bli lite uppiggad av dem. Tror jag ska besöka hans kompis och se om han gjort något nytt.

Ha det riktigt fint i helgen Annika, vi har sol men strömlösa i timmar idag. Men kopplar av, haft mycket trädgårdsjobb och det tar lite på krafterna i sommarvärmen.

BP said...

Vilket härligt inlägg! Några vyer kände jag faktiskt igen - Beverly Hills och Rodeo Drive. Så mycket ni hann med under er vecka där. Å det är ju perfekt med en privatchaufför, för att inte tala om Karolina och Mike som ju bor där och vet vilka ställen man ska gå till.
Du och Karolina ser ut som syskon, inte som mor och dotter kan jag säga:-)

Susjos said...

Åh vilken härlig resa ni har gjort! Känner igen mej från när vi var där,Rodeo drive, Beverly hills. Å så mysigt att få guidning av dottern med pojkvän. Karolina är så lik dej!
Ha en fortsatt skön helg!
Kram!

Channal said...

Melrose Place... minns du TV-serien? Jag gillade den. Ser mysigt ut där ni bodde. Vilken tjusig utsikt över Malibu. En av mina första Barbiedockor var just Malibu Barbie - blond, solbränd i baddräkt och solglasögon. Melrose och Malibu låter ouppnåeligt... exotiskt! Och tänk, nu bo din dotter där. Häftigt!

KRAMAR Anna

Stockholmsbo said...

Ett väldigt välskrivet och intressant brev ännu en gång.
Tack för att du berättar så levande och har så fina fotografier alltid.
Ser fram emot berättelse nummer tre nu.

Annika said...

Monica:
Tack, ja det var en verkligt fin och rolig resa!!


Rodeo Drive, baby!!
Lyxbutik på lyxbutik.
När jag var där var det tidig söndagmorgon och allt var stängt. HADE inte haft råd med ngt ändå, hahaha.
En parfym på sin höjd ;-)

OOOO ja, vi älskar ju Ernst bägge två!!!
Tyvärr har TV4 gjort det knepigt för oss i utlandet att se deras program, även me VPN.
Men som du vet är jag ju lika svaaaaaaaaag för Ernst som du är.HIHI!!

Int kul att vara utan ström.

Hoppas helgen var finfin!!!!
:-*

Annika said...

BP:
TACK!!
SÅ kul att du tycker det.
Förstår att du känner igen en del från din resa.
Alltså, K och M gjorde att allt blev som ytterligare en dimension. De är alltid på språng, upptäcker nya ställen, får tips etc.
Så jag är sååå tacksam för det eftersom jag tycker att LA är en "svår" stad annars.
TACK, vad GULLIG du är som säger så.
HOPPAS din helg varit fylld med härlig fotboll!!

Annika said...

Susjos:
TACK!!
Förstår att du känner igen mkt från när du var där.
KUL att du tycker att K liknar mig :-)
Kramar och jag hoppas att helgen var fin!!

Annika said...

Channal:
OOOOOOOOO ja!!! ÄLSLAKDE Melrose Place!!!
OCH 90210.
NOSTALGI!!
Borde ha googlat upp var de filmade Melrose medan jag var där. DET får bli nästa gång :-D
Malibu är en enda dröm, hela stadsdelen. Helt enormt fint.
OCH "understated", fast ändå med en air av välmående.
De som har råd att bo där blir flott.
Utsikten över Stilla Havet ENORM!!

Samma, jag hade också Malibu-Barbie ... MINNS henne mkt väl. Ljusblå baddräkt, stora solglasögon och en solhatt.
ÅÅÅÅ älkade Barbiedockor!!!

Ja, tänk nu bor min tös där. JA inte i Malibu, men i West Hollywood.
OCH hon kan guida sina gamla päron där.
INTE dumt.

KRAMAR!!!

Annika said...

Stockholmsbo:
STORT tack.
JAG blir så glad över att läsa det du skriver.
TACK!!!
Trean kommer mkt snart!! Imorrn :-D