Wednesday, March 24, 2021

Svettas in våren?
Godmorgon denna onsdag!!


Det våras. Det våras.
Än här och än där!
Vissa år går våren snabbt. Andra går den mer långsamt. DET här är ett år då våren bestämt sig för att köra i ett mer makligt tempo. En snabb titt tillbaka i bildbanken—via appar som TimeHop och Amazon Photos—visar att i fjol blommande magnolian vid denna tidpunkt.
I mars 2017 låg körsbärsträden i startgroparna. År 2013 fick vi en massa snö den här dagen. DEN snön låg inte kvar länge då den kommit. 
Så visst kan det snöa ordentligt i slutet av mars även här.   Den snön ligger dock aldrig kvar länge.
YOU BET, mars kan bjuda på blandad konfekt.


Personligen föredrar jag ju LÄTT sena och utdragna vårar istället för de vårar då det exploderat i naturen.
ÄLSKAR att se våren smyga fram.
I slutet av den här veckan ska det bli vansinnigt varmt för årstiden, 24 grader på torsdag, hela 28 grader på fredag och 22 grader på lördag. 
På lördag ska vi ge oss ut på en vandring längs Appalachian Trail, längtar redan. Så, ja … värme blir det. Onödigt varmt.
MEN, det är bara att digga läget och GO with the FLOW!! Som alltid bara att göra det bästa av det. 
Nytagen bild från igår.  Tidiga prunusblommor på grå asfalt.  SÅ vackert.Det här med kläder och vår är ju ett intressant fenomen. 
ÄVEN det att preppa sina deck och uteplatser inför sommarsäsongen.
Somliga fullkomligt rusar mot våren i 180! Decken ska fixas som vore det sommar. På med shorts och t-shirt. NU är det VÅR!!
Sen kommer bakslagen i form av blötsnö, kyla och kalla aprilregn.


Alltså, jag börjar frysa när jag ser någon lättklädd som går barbent redan under tidig vår. Tycker bara det ser helt flängt ut.
Här kan man i och för sig se folk (SPECIELLT män) som klär sig i shorts och flip flops även under vintern. Ja, även när det är åtskilliga minusgrader. FATTAR det INTE!!!Det finns ju ett gammalt talesätt att man ska svettas in våren och frysa in hösten. Ärligt talat, det talesättet skriver jag under på. Direkt. Så lever jag. 
Jag byter inte ut min garderob förrän i mitten till slutet av april. Jag fixar inte deck och uteplats på framsidan förrän i mitten av april. Frostnätter uppstår gärna i april likaså, även här. Iallafall under månadens första halva.
April är en månad här som vacklar mellan värme och kyla. Det kan lika gärna vara 8 grader varmt som det kan vara 22 grader varmt. YOU never know what you’re gonna get.


Just det här att stressa in i nästa årstid har jag aldrig fattat.
Men, det är ju det där att alltid ligga före, alltid in i nästa … Kanske att inte helt leva nuet?
Knappt har våren ens börjat innan sommaren kommer på tal. “KAN det inte bli sommar SNART”.
Ibland känns det som om hela året bara går ut på en enda sak, sommaren.
Halvtragiskt om du frågar mig.


Men iallafall, nu är tiden då man ser somliga i shorts och sandaler samtidigt som andra kommer iklädda tjockare jackor, vantar och boots …
Gissa vilken kategori jag tillhör? Just det, den sista.


THAT being said, jag älskar den här tiden på året. Att kunna sitta ute i min än så länge ofixade täppa med en kopp kaffe i morgonsolen. DET är fasiken GULD!!
Eller att på eftermiddagen sitta på mitt (också än så länge) ofixade deck med en kopp te i eftermiddagssolen. DOCK ej iklädd shorts, hehe.Hur är det med dig?
Svettas du in våren?
Fryser du in hösten?
Eller,
klär du dig i vår och sommarkläder så fort det är lite varmt ute redan i mars månad?
Grejar du med dina uteplatser redan när normaltid blir sommartid?
Eller väntar du tills du vet att frostnätterna verkligen är över?


IDAG ska jag iallafall fixa vår inomhus.
Nu ska vinterfiltarna bort, jag ska byta kuddöverdrag på soffkuddarna. Jag ska plocka ner mina stora vintercanvastavlor och ta fram de tavlor jag vill ha i vardagsrummet under vår och sommar. Lite sånt fix. En ganska trevlig sysselsättning en onsdag i slutet av mars.
Mitt eget vårfix vad gäller garderobsbyte ligger 3-4 veckor fram i tiden än så länge.  Trädgård och deck  brukar vara fixade i mitten av april.


En bra och fin dag önskar jag dig!!

19 comments:

Elisabeth said...

Här satser också våren på ett mer makligt tempo, som väl fram tills den här veckan får betraktas som FÖR långsamt. Hade våren fått betyg förra veckan hade den inte uppnått godkänt på hastigheten. ;-) Den här veckan däremot (och även söndag förra veckan) har varit mycket bättre. Igår hade vi 15 grader här! Idag ska det inte bli lika varmt, men ändå skillnad mot tidigare i mars.

Ja, mars hos dig kan verkligen vara varierande, och svänga så mycket på kort tid! Här kan marsmånaderna också skilja sig åt en del - jag minns t.ex. 2006, då var det -10 grader och flera decimeter snö i mitten på mars, detta i Göteborg! - men inte lika mycket som hos dig.

Jag skulle nog inte säga att jag svettas in våren, däremot att jag möjligen fryser in hösten, för att jag liksom vägrar att inse att det är höst. ;-) Däremot klär jag mig inte i vårkläder bara för att det är mars, så att säga. Ett tag i början på mars, när det var riktigt kallt, hade jag vinterkappa, och fram tills igår hade jag en tunnare vinterjacka/höstjacka, och jag kommer garanterat att använda den fler gånger den här säsongen. Shorts ja, haha, jag såg faktiskt en del unga killar i det igår! Liiiite väl tidigt, om man så säger.

När jag bodde i Tyskland var det intressant att se att många levde efter detta med att svettas in våren. Ett tag i slutet på april var det riktigt varmt 20, 25 grader eller något liknande, och många gick då runt i vinterkappor eftersom det ju var april. Efter 1 maj blev det kallare, det var nog bara runt 10 grader ett tag, men då hade folk bytt ut sin garderob p.g.a. att det blivit maj.

Uteplats har jag ingen, men på sportlovet (när det var så milt) fixade mamma och jag en del i mina föräldrars trädgård, krattade bort fjolårslöv och liknande. Vi/mamma brukar också sätta penséer i balkonglådor i mitten på april, för penséer klarar ju frostnätter. Det är så roligt att jag/vi liksom inte vill vänta!

För övrigt håller jag med dig om at det är ganska tragiskt när året bara verkar gå ut på sommaren. Visst tycker jag bättre om våren och sommaren än om hösten (framförallt den senare delen av hösten) och vintern, men bor man i Sverige blir livet så tråkigt om det enda som räknas är sommaren.

Anonymous said...

Yvonne said....
Igår var en dag, den första i år, som man kunde klä av sig lite och sitta ute och njuta på terrassen i flera timmar med blå himmel och strålande sol, idag är vi tillbaka till mulet igen.

Ingen idé att "klä av sig" för tidigt, inte kul att gå runt och frysa så fort man kommer ut, bättre att vänta.

Så vackra de där "asfaltsblommorna" är, passar sååå fint in med det gråa.

Minns så väl när dottern bodde i Spanien och jag var ner i januari och det var knallvarmt så jag hade bara på mig shorts och t-shirt och då sa hon att "det är bara turister som går klädd så där i januari" och när jag gick där på marknaden insåg jag att precis så var det, ha, ha, ha

Jag ser också fram emot att kunna sitta ute och dricka kaffe och äta lunch ute i solen, åh, så jag längtar efter det

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram.

Vår städerska kommer just nu så vi åker iväg några timmar

Anonymous said...

Visst ska man svettas in våren! Älskar att ha den där lite för tjocka jackan, knäppa upp den och känna sej lite för varm. Det är härligt.
Vi har tagit fram cafémöblerna på framsidan där det kan bli riktigt varmt i solen. Där är skönt att sitta och njuta med en fika. Och så naturligtvis första vårplanteringarna i krukor.Resten av utemöblerna väntar vi med liksom att byta i garderoben till vår/sommar.
Jag byter inte som du inomhus men det låter ju lite kul. Jag kör samma gardiner,kuddar och filtar året om :-)
Kram från Anette!

Malin said...

Jag kör nån slags mellanting. Har plockat fram den tjockare vår/höstjackan och sneakers. Men inte hängt undan vinterjackan och bootsen, så anpassar klädseln efter väder. Så gott det går. ibland är det ju kallt när jag åker till jobbet vid 6.30 och sen är det varmt på eftermiddagen. Men det är väl så det ska vara på våren :) Min 9-åring kör all in med vårkläder. Kortstrumpor, sneakers, byxor som är upprullade nedtill och ist för jacka har hon "overshirt" som är trendigt nu. Jag brukar försöka få henne till att iaf ta jacka på morgonen och ha skjortan i skolväskan så hon kan byta under dagen. Jag fryser bara jag ser henne men hon är envis :)
Än så länge får utemöblerna vänta undanstoppade under sina överdrag. Har däremot två stolar och ett bord som står framme året runt som går att sitta vid när man tar de där första kaffekopparna utomhus mot husväggen. Blommor får också vänta ett tag, men det blir nog lite penseer i krukorna nu till påsk. Gillar våren när det börjar bli lite varmare, men sommaren behöver inte skynda sig allt för mycket, den går över så fort ändå.

Brysselkakan said...

Tycker det är en jobbig tid nu när det kommer till kläder, enklare på hösten för då går man mot kallare och det funkar. Nu går det mot varmare och jag kan känna mig så off med min vinterkappa på eller vårkappan. Men det är en kort tid!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, den är nog lite seg överlag i år, efter vad det verkar.
MEEEEN å andra sidan spådde Phil, the groundhog, en lång vinter. HAHA.
OCH du vet, man ska alltid lyssna på Phil, fniss!!

JAMEN ja, just det. DU brukar ju betygsätta våren!!! KUL!!!
Det ska du får göra här hos mig i år också. PÅ äkta lärarmaner. ROLIGT!!
Ja, jag har förstått att ni hade riktigt varmt igår. Härligt.

Jo, här kan det bli galna tempskillnader, det kan det verkligen. Ibland kan det tom röra sig om skillnader på 20 grader från en dag till en annan. Ibland mer.

HEHE, jag är inte förvånad att du fryser in hösten. Inte alls, hehe. Det är liksom du det.
När jag tänker efter byter jag nog min höstgarderob lite snabbt. Men alltid i mitten av okt ngn ggn. Fast visst skulle jag kunna harva på med sommarkläder säkert ett tag till då. Brukar vara såååå less på de paltorna då. Lika less kommer jag att vara när vinterkläderna ska bytas mot vår.

Så du tycker att folk i Tyskland svettas in våren mer än svenskarna gör?
Intressant.
Här kan man också se alla varianter.
I Tyskland kanske man går mer per datum då det gäller klädbytet. BOOM, första maj, även om det är regn och snålblåst är det vårkkläder som gäller. BASTA.
Jag levde LITE så när jag bodde i Sverige, när jag tänker efter. Jag kunde bestämma att den och den dagen skulle jag börja med PUMPS (HAHA, 80-tal) på våren. Då skulle stövlarna bort. Spelade liksom ingen roll vilket väder det var. Eller, det kanske det gjorde. Inte tusan gick jag i pumps i snö.
Roligt det där med skillnader ändå.

Panseer tål absolut frost. Jag ser många sådana här också.
De är fina. Nog förstår jag ivern, det gör jag. OCH på en balkong är det ju jättefint med blommande lådor.

Det blir så sorgligt när hela året bara går ut på en enda årstid, sommaren. Ledsamt på ngt sätt.
Jag gillar samtliga. Men sommaren får ofta sådana krav på sig att jag blir trött ibland bara på tanken ...

Annika said...

Yvonne:
YAY!
Har förstått att ni hade det riktigt härligt igår med milda till varma temps. UNDERBART!!
VISST är det härligt då man sitter ute i lä i den varma solen. DET är underbart.
Idag regnar det här också.
Vet, tycker också det är bättre att vänta med vårkläderna. Det är ju dessutom så vidrigt att frysa också, hua!!

Ja visst är det vackert med de där rosa kronbladen mot den grå asfalten. SÅ vackert. Varje år måste jag fota det.

Jag började fnissa när jag läste vad du skriver om när du gick i shorts när du hälsade på din dotter i Spanien. HAHA. Bara turister.
Hur är det nu när ni är Spanien i ert hus på vintern? Tar du på dig shorts då? Eller kör du mer som spanjorerna?

MMMM... det är underbart med de där fikorna i solen. Snart, Yvonne, snart!!

Lylligt med städerska. Härligt!! Hoppas att ni har en riktigt fin dag.
KRAMAR från ett grått o regnigt Reston

Annika said...

Anette.
YAY!!
ABSOLUT. Så är det, jag med. Tycker också det är det enda rätta. DÅ blir det desto härligare då man verkligen byter garderoben sen.
Mer speciellt.
Men att gå omkring och frysa i för tunna kläder är INTE kul.

Anette, visst är det himla mysigt med cafebord i solen. ÄLSKAR det.
DET ska vi njuta av för fullt. Du är bra på det där med blommor i kruka utomhus under året. Jag är alls inte lika bra. Satsar fullt ut i april. Sen är jag less i september. haha.

Ja, jag byter verkligen efter årstid inne, har jag märkt. Jag har vinterkuddar och filtar, sen har jag vår och sommarkuddar etc. På hösten byter jag. Och julen ... ja say no more ;-)

Bamsekramar från mig!!

Annika said...

Malin:
Fusions funkar :-)
Absolut.
SOM du säger, det är så det ska vara på våren. Kyliga morgnar, kvällar, nätter och på dagarna varmt.
JAG gillar det :-)
HAHA, men ja ... alllstå jag minns det där från när jag var liten. ATT man verkligen ville ta på sig vårkläder och rubbet fastän det inte var varmt.
HAHA, precis som din dotter. Lite kul. Kiddosarna fryser nog inte lika mkt som vi gör heller. TROR jag.
VISTST är det härligt att ha ett cafebord som kan sitta vid. Älskar det.
Det är ngt alldeles särskilt att slå sig ner vid det oavsett årstid. Så du är precis som jag där. SÅÅÅ härligt.
Nej, exakt, sommaren behöver inte komma för tidigt. jag vet att det är lite andra förutsättningar i Sverige med den, men ändå ...
Hör blir det bara jobbigt om den börjar redan i april.
HA en fin dag nu och hoppas du kan njuta av lång koppar vid ditt cafebord!!

Annika said...

Brysselkakan:
Det är ju det, så kort.
OCH kanske är det lättare på hösten? Det är det nog.
På hösten kan jag nog känna att jag vill att den ska komma snabbt. MEN det beror ju på de heta somrarna vi har.
Vet ju att det inte riktigt är samma hos dig.

BP said...

Tror nog att dina grannar satsar lite extra på uteplatser i år. Så var det ifjol också, då byggvaruhandlarna hade hur många kunder som helst. Säger bara C-19...

Vad gäller klädval så klär jag mig efter vilket väder/temperatur som råder. Är det fyra grader i juni, vilket det kan vara här faktiskt, då sätter jag på mig vinterkappan. Å är det riktigt varmt under senhösten får vårjackan hänga med ett tag.

Vi har ju balkong, den pimpas inte, utan den ser likadan ut året om, inklusive möbler och dynor som vi är för lata att ta in. Men med den nyinköpta infravärmaren kan man faktiskt sitta ute (nästan) hela året.

Monics said...

Våren är lite seg i år men igår kastade sig folk ut i parkerna i City med sina datorer, var ju 13 plus, haha, lite mer blommor i stan på vissa ställen än utanför, avskyr dessa fula grushögar estet som jag är, vackert ska det va', pratade med maken om bristen på blommor i mataffären så vi kom överens om att gynna blomsteraffären, visserligen tre gånger så dyra men de hållit ut i detta viruskrig så de ska uppmuntras bestämde vi, kosta vad det kosta vill. Gör som du med lite vårbyte hemma och ska ta fram påsksaker också, då förresten kommer ryska värmen, inte ryska snuvan som tur är:-), idag var det bara plus 10 men sol, älskar ljuset och att det nu faller in så fint inomhus med. Men vinterkappan på idag. Härligt att se dina vårblommefoton, pratade med en kollega idag som gick under körsbärsträden i Tyskland, hon längtade inte hem men saknade oss. Ja ha det fortsatt fint Annika, här är full rulle och jag känner av min höga ålder nu, haha. Och igår lärde jag mig av bloggare, fylla år, fira hela den månaden, fylla nolla, fira hela det året, så jag tror femma måste firas halva året i alla fall:-)

Monica said...

Och jag har inte bytt namn men a och s ligger väldigt nära på minitangentbordet på mobilen ...

Humlan said...

Visst är det härligt med den där långsamma våren, när man hinner se hur den tar steg för steg! Jag vill ju hinna njuta! Och visst är det vår här även om det var ganska kallt i vinden när jag gick till bussen på förmiddagen, då var det skönt med varm jacka, men mössan fick vara hemma (hade varit bra för att hålla håret på plats dock, den där coronafrisyren blåste åt alla håll) och handskarna var tunnare.
På buss och t-bana var det alldeles för mycket folk, alldeles för få med munskydd och de var alldeles för nära mig och varandra. Men jag var tvungen att åka till tandläkaren och jag gick sedan för att göra några andra ärenden också. Det kändes som det var massor med folk överallt, är det för att jag är ovan eller har alla slutat bry sig om restriktioner och sådant?
Vid 13-tiden steg jag av bussen hemma och då var det med öppen jacka och varma fötter, så visst fick jag svettas in våren även om klädseln var lagom några timmar tidigare. Annars använder jag ofta kofta, det är lätt att ta av eller på när temperaturen växlar under dagen.

Jag plockar inte fram sommarkläderna efter ett visst datum, det beror helt på vädret, men det är ganska mycket kläder som jag använder året om och de fungerar ju under de här övergångstiderna när ena dag är varm och nästa isande kall. Men de riktigt svala sommarkläderna får vänta ett tag till.

Hoppas du blev nöjd med din bortstädning av vintern i dag!

Kramar!

Annika said...

BP:
Ja säkert. Det gjorde de redan i fjol.
Frågan är NÄR de drar igång? Har aldrig sett så många gasolvärmare, infravärme och eldkorgar som jag sett detta år, haha.
Ja, det kan bli bra kallt i norden på sommaren. Jag brukar alltid ha ett lite sjå att veta vad jag ska packa ... men ngn tjockare tröja blir det alltid + förstås att jag kan låna.
Avskyr att frysa. OCH att svettas.
Vilket bra köp infravärmen blev för er!!
Toppen!

Annika said...

Monica:
JA, ni hade ju riktigt fint väder igår, det vet jag. Sådär härligt vårvarma när alla vill ut.
Mysigt.
Älskar den långsamma våren, den är helt klart BÄST!!!
Det är jättefint att ni gynnar blomsteraffärerna. VERKLIGEN!!! Som du säger, de har nog inte haft så lätt detta hemska år då butik efter butik i övrigt har fått slå igen. Så enormt sorgligt allting.
Så det är superfint att ni stöder blomsteraffärerna.

Visst är det mysigt att göra om lite efter årstid hemma. Gillar det. Det känns bra.

Log lite när jag läste om RYSSVÄRMEN till påsk!! Är det inte ryssvärme är det rysskyla och ryssregn.
Men så fint att ni får lite skön värme lagom till påsk.
Älskar marsljuset, det finaste på hela året.

TACK, ja det är fint och vårligt nu. OCH ännu finare blir det i sinom tid.
Snart blommar nog körsbären här också, tror jag. Elller om ngn vecka eller så.

BRA Monica!!!!!! FIRA hela året!! Du har ju fyllt jämnt. Fira på!!!
Jag har fyllt femma och fira halva då!!
DET ska vi göra

HAHA lätt att s och a byter plats. Händer mig jämt, haha.
Det är toppen att du kan kommentera från din mobil. Jag lyckas typ aldrig med det.
BRA där Monica!!!

Annika said...

Humlan:
SÅÅÅÅ härligt med långsam vår. Den är verkligen allra bäst!!!
Mina föräldrar sa att det varit blåsigt i Sthlm idag, så jag förstår att coronafrisyrer och annat fick leka i vindarna.
INTE bra i lokaltrafiken med trängsel och brist på munskydd. Inte alls.
Är det så att folk har tröttnat på att följa rekommendationerna?? SÅÅÅÅ inte bra. Förstår att du blev obekväm med det. Det skulle jag också blivit.
Kofta, det perfekta plagget. Bästa plagget i världen. SNYGGT och vansinnigt praktiskt.
Nej, det kan vara svårt att byta garderober ett visst datum. Så resonerade jag ofta förr. Men inte nu längre. Nu väntar jag tills det på riktigt är varmt och då byter jag.
På hösten är jag nog lite ivrigare att göra mig av med sommarkläderna, haha.

Nöjd med dagens fix :-)

Stora kramar till dig!!

marianne.dahl3 said...

Nä, ingen snabb vår. Den ska komma sakta men säkert. Så man hinner med att märka alla vårtecken i sin tur.
Gör heller inte vår/sommar på min balkong ännu. Väntar till april då förhoppningsvis värmen kommer. Vi har haft en kall mars här i Göteborg. Inget väder för någon sommarstädning ännu. Penséer har jag satt och påskliljorna till påsk. Det enda. Men blev fint.
Även vårkläderna hänger kvar i garderoben. Mössa och handskar behövs ännu här. Bara hängt undan min tjockaste kappa.
Ha en riktigt fin helg. I värme som du skrev ni ska få.
Kram
Marianne D.

Annika said...

Marianne:
Exakt så, sakta och långsamt. DÅ är den bäst.
Så du väntar också med att fixa din balkong till sommaren. Tycker det är smart, än kommer det nog många bakslag.
ÄLSKAR påskliljor såååå mkt. Penseer är också väldigt tacksamma.
Ja, vi ska få mkt varmt imorgon och på lördag. Sen blir det mer normalt.
Ha en fin helg.
Kramar!!