Wednesday, March 17, 2021

OM musiksmak ...
Godmorgon onsdag!!Vi befinner oss i mitten av mars redan. 
Vårtecken dyker upp än här och än där. Naturen är ännu mestadels grå, brun och beige …
MEN små färgklickar dyker upp överallt i form av påsk och pingstliljor samt krokusar. Våren är lite senare i år än vad den varit tidigare år.
FINE, works for me!!Men idag tänkte jag vi skulle prata musik … Jag är gift med en man som håller sig mycket uppdaterad inom aktuell musik.
Peter är mycket mycket, MYCKET mer up to date än vad jag är vad gäller ny musik, artister och grupper. Jag skulle säga att han är på samma nivå som Karolina och de i hennes ålder.
Peter hittar jämt ny, aktuell musik. Jag känner själv att jag sitter fast litegrann vad gäller den biten. Jag lyssnar inte lika mycket på radio som han gör.
Eller jo, det GÖR jag, men jag lyssnar BARA på pratprogram och poddar. Aldrig lyssnar jag på någon musikkanal, förutom i bilen.
OCH numera kör jag absolut inte bil lika ofta som jag brukade. Pandemin, ni vet …
Peter har musikradio/Spotify på ibland medan han jobbar och på så sätt plockar han upp nya låtar och artister.
När jag kör bil lyssnar jag IBLAND på så kallade “Top-40”-kanaler. Men mest sitter jag och harvar på Wash-FM, samma kanal som jag lyssnat på sen till DC jag kom. Tjaa … gamla klassiker helt enkelt.
Jag är MOSSIG och jag är FAST.


Mina Spotifylistor är helt olika Peters. 
Vi har lite olika musiksmak överlag. Han älskar också gamla klassiker och äldre låtar och artister. Men han är en SANN allätare och han letar verkligen aktivt upp NY musik.
När Peter och Karolina snackar musik är de helt på samma linje.
Jag bah’ … VA??? Vad pratar ni om …För någon månad sedan hade Dagens Nyheter, den enda svenska dagstidning jag läser VARJE dag, en artikel om att en människas musiksmak grundläggs då personen är runt 14 gammal.
Om man inte aktivt musikaliskt frångår sina tonårsår kan man lätt fastna i just den sortens musik och aldrig riktigt komma därifrån.
Såklart ÄR det ju en sanning med modifikation. Vi upptäcker, och uppskattar, ju nya låtar och artister HELA livet.
MEN, på det stora hela är det just sådan musik man hörde i tonåren som förblir kvar inom en. Ibland frågar Peter mig,
Vilken konsert skulle du helst vilja gå på? Vilken artist skulle du helst vilja se?
Jag kan aldrig svara på den frågan.
Sanningen är väl att jag inte bryr mig om någon artist tillräckligt mycket för att vilja gå på den sångarens eller gruppens konsert.
USCH vad tråkig jag låter, jag hör det.
Peter har massor av artister han skulle vilja se, och som han HAR sett. Peter gillar än idag att gå på musikfestivaler, och har så gjort många somrar. För mig är det nästan en mardröm. När jag är i Sverige/Finland brukar Peter alltid försöka besöka någon musikfestival.
Han drömmer om Coachella (stor musikfestival i Kalifornien), jag har mardrömmar om den, haha.PÅ Spotify läggs det ständigt ut nya artister och låtar. Peter lyssnar aktivt och tar in. 
Jag, jag skulle aldrig drömma om att aktivt lyssna på sånt. MY BAD. MY LOSS!
Om Peter hör en en ny låt när vi ser på något TV-program (och han gillar den) tar han genast fram låten via SoundHound och så laddar han han sen ner den via Spotify. 
Jag tror aldrig det hänt mig. Eller jo, men då har låten varit pinsamt gammal (för det mesta).Jag var 14 år 1980, och enligt DN skulle de låtar—och den musikstil som var då—ha etsat sig fast i mig.

Här är listan:


1, När vi två blir en, Gyllene Tider

(Ja, jag gillade Gyllene Tider då det begav sig. Hade en LP, eller fler med dem)


2, One More Reggea for the Road, Bill Lovelady


(Absolut gillade jag den låten!! UTAN tvekan. Jag hör den inom mig just nu. Tror inte jag hade den på singel, men säkert hade jag spelat in den från radion)


3, Brass in Pocket, Pretenders

(Helt OK. Pretenders var ingen grupp jag lyssnade på då det begav sig. Sällan och aldrig lyssnar jag på dem nu heller)


4, What’s Another Year, Johnny Logan

(ÄLSKADE den låten!! ÄLSKAR den ÄN!! OCH visst, klart jag har den på en och annan Spotify-lista)


5, Upside Down, Diana Ross


(YES!! Älskade den låten från allra första stund jag hörde den. Köpte LPn likaså!!)


6, Woman in Love, Barbra Streisand

(ABSOLUT OCH JA!!!! SOM jag älskade den, och som jag gillade Barbra Streisand. Tror jag lyssnade sönder LPn Guilty. Den har jag för övrigt nedladdad på en lista, hela skivan).


7, Master Blaster, Stevie Wonder


(BRA!! Stevie Wonder har jag alltid gillat!!)


8, Another Brick in the Wall, Pink Floyd


(Just den låten gillade jag. Annars var Pink Floyd absolut ingen grupp jag lyssnade på. Gruppen är dock en av Peters stora favoriter)


9, Just nu, Tomas Ledin


(DÅ på den tiden gillade jag inte Tomas Ledin lika mycket som jag gillar honom idag. Faktiskt inte. Men, jag började gilla honom desto mer i mina senare tonår och under mina tidiga 20-år)


10, Video Killed the Radio Star, The Buggles.


(Jamen helt OK. Hade den säkert inspelad på något band).


DET var 66:ornas lista det. 
Somliga låtar ovan var min stil, andra inte. Jag gillade disco överlag, ABBA, Björn Skifs, Bee Gees, Olivia Newton-John, Donna Summer och fler i den stilen år 1980.


Hur uppdaterad är DU när det kommer till ny musik?
Känner du att du också fastnat i din ungdoms musikstil?
Eller, är du en sådan som aktivt lyssnar på aktuell musik?
Älskar du konserter? Eller tycker du, som jag, att de mest är stöniga och för långa (jag vet jag vet … SÅ tråkig)?


Med detta önskar jag er en bra onsdag medan jag tar min lur och lyssnar på ännu ett pratprogram …

16 comments:

Eva i Dalarna said...

Jag gör som du, lyssnar mest på poddar och prat. Och i musikväg blir det mest sånt jag alltid gillat. Men på årets svenska mello hittade jag Behöver inte dig idag med Clara Klingenström och föll pladask.
Konserter är det långt emellan, men jag har biljetter till Celine Dions show som skulle kommit i augusti förra året, men nu är framflyttad till 2022. Ska gå med min dotter som är ett stort fan av Celine.

Anonymous said...

Yvonne said....
Jag känner igen mig, är inte heller någon som har koll på "dagens" musik, min man däremot lyssnar och hänger med på allt det nya som kommer och är även bra på äldre musik när det är musikquiz, Lyssnar på datorn ibland på nya, oprövade förmågor på X-factor, Americas Got Talent och ibland är det riktiga stjärnor där. Även vår egen Chris Kläfford (som vann IDOL här i Sverige) var ju i USA och tävlade med "Imagine" och både publiken och juryn var ju helt lyriska. Sånt är kul att lyssna på.

Konserter, har varit på Ledin, Magnus Uggla, Pavarotti och nån till, men vet inte om jag är så förtjust i det, ofta för liten lokal och då blir det lite "skrikigt". Pavarotti var på Globen så den var enbart njutbar.

Ha en fin onsdag säger jag och skickar en stor kram från ett lite kylslaget Åkersberga. Kom några snöflingor imorse, sen lite sol men nu är det mulet igen.

Annika said...

Eva:
Ja, det är liksom intressantast med pratpoddar och program.
Det låter som om du är som jag ungefär.
Mellon skulle jag nog sett om jag bott i Sverige, iaf finalen. Tror inte jag skulle orka med alla deltävlingar.
Celine Dion skulle jag faktiskt vilja se. Tror det skulle vara mäktigt.
Tycker, liksom din dotter, att hon är bra och hon har ju en av världens vackraste röster.

Annika said...

Yvonne:
Jamen jag tror att det är så vanligt. Många av oss sitter fast. Även fast vi kan gilla och uppskatta ny musik också.
Men att aktivt leta upp den och verkligen lyssna. Nope.
ÄR män bättre på detta än kvinnor???
Vår kompis Keith är ju så uppdaterad också då det kommer till ny musik?
OCH så din man.
Hmmm ... kan det vara så att män lyssnar mer aktivt?? På ny musik alltså.
Ja, jag kan också fastna på YouTube ibland och hitta ngn där. Speciellt om ngn lagt ut oå FB och jag ser det där.
Det kommer ju vansinnigt många nya talanger hela tiden.


Mindre konserter skulle jag gilla så mkt mer. TROR jag.
Men inte om det blir skrikigt och akustiken är dålig.
Jag har varit med Peter på Springsteen 2-3 gånger (han har sååååå långa konserter och jag är en väldigt måttlig fan av Brucan). Har varit ed P på U2 också ett par gånger, inte min grej. DÅ har det varit på jättestora arenor
.Såg George Michael på Globen (ÄLSKADE den konserten) och Whitney Houston en gång på samma ställe.
OM de levde idag skulle jag med nöje gå på deras konserter.

Stora kramar från ett kylslaget Reston!!

Brysselkakan said...

Förr lyssnade jag massor på musik; hemma och i bilen.
Sedan "gick jag in i väggen" 2001, dvs utmattningsdepression deluxe och efter det har jag extremt svårt för mycket ljud kring mig. Och i bilen? Tyst! Jag vet knappt hur jag får igång att lyssna på radion i bilen! Enda gången jag aktivt lyssnar på musik är när T och jag åker bil ihop, om vi inte lyssnar på ljudbok. Och det är jag som bestämmer volymen för jag klarar inte hög musik.

Så jag kan bara hålla med; jag är fast i musiken från då jag var mellan 15 och 30 kanske, dvs gammal musik! Sedan dyker någon ny låt upp som jag gillar men eftersom jag lyssnar så sällan är de få.

Elisabeth said...

Jag är PRECIS som du beträffande musik. Har liksom inte intresse nog för att lägga ner tid på att hitta "ny" musik, och musikfestivaler?! Nää, för att besöka en sådan skulle jag vilja ha betalt! Beträffande konserter känner jag också som du, att jag liksom inte bryr mig om någon artist/grupp så mycket att jag har intresse av konsert. Dessutom blir det trångt på konserter, och trångt gillar jag inte, inte ens i normala tider.

Det jag lyssnar på nu är i princip också bara "pratradio". När mamma och åker bil (jag har inte körkort) brukar vi ha P4, för ingen av oss vet hur man byter kanal på radion, haha. Där är det förstås visserligen en del musik, men av den är ju gamla klassiker, vilket jag gillar.

Faktum är att jag aldrig varit speciellt musikintresserad. Visst, jag lyssnade en del på musik när jag var i tonåren, men jag hade aldrig någon idol på det sättet de flesta har i den åldern. En kompis till mig var helt frälst i Boyzone, kunde allt om dem, hade affischer av dem och så vidare - jag kunde liksom inte förstå mig på det. Ett tag i tonåren lyssnade jag på musik från 60-talet, vilket väl var lite av en protest mot att man förväntades lyssna på och vara intresserad av ny musik.

Annika said...

Brysselkakan:
Lyssnade också mkt mer på musik förr.
Försår att saker och ting verkligen kan ändra sig i och med en utmattningsdepression. Att du inte orkar lyssna och vill ha tyst omkring dig.
Nej, men då förstår jag att det inte blir direkt ngt slölyssnade på radion för dig heller.
Ja, nya låtar får ofta svårt att få fäste. Jag tycker att 90-talet är en enda BLURR i musiken vad gäller mig. OCH ändå hände ALLT i mitt liv då, typ. Men musiken från det årtiondet har liksom suddats ut på ngt sätt.

Annika said...

Elisabeth:
Alltså. det här är intressant. Jag tycker verkligen det.
Det stämmer nog väldigt bra detta. Att smaken liksom grundades i de yngre tonåren.
OCH sen kanske det fortsatte tills man var 20. Typ.

Nej, jag har inte intresset att lyssna in ny musik, som Peter och flera andra killar jag känner. Lustigt det där.
Mkt underligt.
Och inte du heller.
Konserter är mest bara jobbiga. De ja varit på under senare år har varit låååååånga och jag har suttit och tittat på klockan, ja även på Bossens konserter. HEHE.
Trångt är det, och tar man bilen (som vi gör för det mest) är det sjuka köer ffa när man ska hem.
IRRK.

P4 gillar jag också. HAHA. P4 och P1 lyssnar jag mest på vad gäller SR!!
HAHA, det där att ni inte kan byta kanal. FNISS!!


Jag var ju galen i ABBA- DE är nog mitt livs största musikidoler.
Ja, du var väl i den perfekta åldern tas när alla boyband kom. Plus Britney då. Som jag ju gillar.
boyband är jag inte lika galen i.

Men det är lustigt det här. Tror DN slagit huvudet på spiken.

BP said...

Hahaha! Din Peter är som min man, även om min man inte är så road av samtida musik. Jag är totalt ointresserad av musik, och det är inte många sångare jag gillar -Neil Young, Lou Reed, David Bowie, Tom Petty, Eva Dahlgren, Bruce Springsteen är några av dom. Är med andra ord inte ett dugg uppdaterad vad gäller "ny" musik. Lyssnar inte på aktuell musik. Det var första gången någonsin jag lyssnade på Melodifestivalen i år.

Har absolut fastnat i en musikstil som jag gillade när jag var mellan 20 och 30 år gammal.

Jo, jag älskade konserter med artisterna ovan. Men det är som sagt väldigt länge sedan jag var på en konsert, och det var nästan alltid min man som tog initiativet till det.

Anonymous said...

Jag har gratis versionen av Spotify på min telefon. Har väl ca 50 låtar där. Prince. Michael Jackson, Al Green, Eurythmics, Tina Turner, Tom Petty, Beyonce, John Mayer, David Bowie, Harry Styles, Marvin Gaye, Simply Red, Roxette och Mauro Scocco. Jag är nog öppen för ny musik men fördrar mest 80talet. Jag brukar lyssna när jag diskar på kvällen eller på något lugnt typ en sovspellista vid läggdags. Men ibland när jag jobbar precis på morgonen när hjärnan behöver vakna till. Koncerter är inte min grej heller. Och värre blir det med åren. Känner mig mest instängd på en arena. Fast glad ändå att jag sett koncert med Prince 1987. Och Diana Ross 1985. Rolling Stones var nog den sista jag var på. Övertalad av maken för bara några år sen.

SB

Annika said...

BP:
Igen, boom, det stämmer.
Män verkar mer TUNED in. Helt otroligt alltså.
Kul att din man också sällar sig till skaran, även om det inte är splitterny musik.
Du är lite som jag , sitter fast i gamla spår.
OCH du ser, den gamla musiken sitter i.

Då har du också sett Brucans låååååånga konserter.
HIHI!!

Annika said...

Susanna:
Du med då!
HAHA.
Öppen för ny musik, men föredrar det gamla. Lite som jag mao. OCH de flesta med oss.

Konserter ja ... OMG, minns du RUSH ... guuuuud trodde jag skulle bli tokig innan vi kunde åka hem. KALLT var det också, hahaha!!
Mina bästa konserter var George Michael och Whitney Houston. DET var på 80-talet. Sen dess har inga kunnat mäta sig.
It says it all :-)

Susjos said...

Hihi, kände igen listan över din musik från 1980, och gillar samma musik som dej!
Jag var dock 14 år redan 1974 och minns alltså närABBA vann ESC i Brighton. Så ABBA är en av mina stora idoler. Ted Gärdestad likaså.
Tomas Ledin var en av mina stora idoler 1977, och fick hans autograf på min arm när han uppträdde i Folkets park, vilken lycka!

Men en grupp som inte är mina idoler, men som jag såg på Friends Arena för att vi just flyttat så nära Friends, och för att de är ett kultband är : Rolling Stones, det är nog den bästa ”konsert” jag sett, vilket drag, vilka ”gubbar, eller rockstjärnor ska jag säga!
Kram från Hälsingland!

Annika said...

Susjos:
Visst är det kul!!
ÅÅÅÅ jag minns det också, jag var 8 år när ABBA vann. Lofe changing. De blev min barndoms största idoler.
SÅ kul att du också gillade dem.
Ted Gärdestad, ja!!! Speciellt nu på senare år, men även på 70 och 80-talen.

JAA, jag har hört att gubbsen i Rolling Stones lär ge grymma konserter. DET är coolt.

Kramar och NJUT!!

Freedomtravel said...

Intressant! Jag är omusikalisk och ganska musikaliskt ointresserad. Kan gilla att lyssna ibland i ögonblicket, men glömmer det snabbt. Sätter aldrig på musik själv. Det värsta jag vet är musiktävlingar och sånt på fester, haha, jag kan absolut noll ;)

StrandMamman said...

Hahahaaa Annika, jag är ju som du, och med samma musiksmak!! Och jag började garva då du nämnde Barbara Streisand! För då jag som 18-åring kom till USA på sommarutbyte och min familj (ett pensionerat par) frågade mig om vad jag brukar lyssna på för musik så kläckte jag ur mig ”Barbara Streisand”, och de stirrade på mig som om jag inte var helt klok ! 😂😂