Wednesday, March 31, 2021

Kapat konto!
Hej onsdag!Här frodas våren så till den milda grad att jag blir stressad.
På riktigt blir jag stressad. Jag hinner inte MED!! Tycker inte om när det går så här fort.
Vi hade ju flera dagar i förra veckan då tempen steg till 25-30 grader. OCH när den gör det, ja då är det som att sätta krut i häcken på våren. DEN exploderar. 
Jag vill ju att det ska gå långsamt och vara lagom varmt. Som det är nu går blomningen bävansvärt fort.


Jag ska visa er våren snart.
Imorgon, i en av punkterna.
Vackert som bara den är det just nu.  Smärtsamt fint!


MEN idag tänkte jag berätta om något som hände med mitt instagramkonto och som störde min måndag ganska mycket.
Det började med att jag i godan ro på måndagförmiddagen satt och skrev ihop det inlägg ni kunde läsa här på bloggen igår, det om vandringen i Shenandoah
Jag kollade samtidigt in Instagram, som jag brukar göra då och då under dagen. Plötsligt hade jag fått MASSOR med privata meddelanden där. Det var säkert 20 stycken som låg i min inbox!
DET händer ju aldrig, får väl högst ett par privata meddelanden i veckan på Insta i vanliga fall. Men denna gång hela tjugo stycken på en och samma gång. Allt detta på bara någon halvtimme. 
Jag öppnade dem, och ALLA rapporterade om exakt samma sak, mitt instagramnamn och foto hade stulits. 
Alltså mitt användarnamn och mitt profilfoto. Personen hade INTE hackat sin in på mitt konto, tack och lov för DET iallafall.
Men personen hade tagit mitt namn och min “handle”. Istället för Skandigirl var det varianten Skandigirlll. Men tre L. Sen kom det annan “tjuv” som kallade sig Kathleen som även “hon” stal mitt foto och min “handle”. Detta berättade fina, trogna följare för mig. Nästan alla skickade med en skärmdump också på dessa falska konton.
Innan dagen var slut hade jag kontaktats av närmare 50 stycken följare på Instagram.  Givetvis lade jag ut en skärmdump i mitt flöde direkt då jag blivit varse om detta.  Det för att göra dem som följer mig uppmärksammade på dessa fejkade konton.  En del hade tyvärr redan börjat följa fuskkontot.OCH för alla dessa som HOJTADE och VARNADE är jag såååå glad och tacksam!
TACKSAM över uppmärksamma och snälla följare som GENAST kontaktade mig. Ärligt talat, jag hade inte upptäckt det om det inte vore för dessa alerta följare som i sin tur hade fått “följarförfågan” från “mig”, fastän jag ju redan följer dem. Så där anade man fara och färde direkt. TACK och lov!!Kontot Skandigirlll, med TRE L, togs bort omgående eftersom alla vänliga själar anmälde och rapporterade.
TACK för det alla ni som agerade!! GULD!!
Jag själv rapporterar GIVETVIS till Instagram likaså. Det störiga är att “Kathleen-kvinnan” inte är borttagen i skrivande stund. NU har det gått ett helt dygn sedan stölden. FATTAR det inte.  “KK” är anmäld och blockad av så många av er. OCH själv tror jag att jag gjort  minst TIO anmälningar till Instagram om detta. Men ännu har de inte plockat bort “KK” som använder mitt “handle” och mitt foto. “KK” har noll följare och hon har inte lagt ut några bilder.
JAG kollar henne stenhårt. Vill inte blocka henne, för då ser jag henne inte alls. Kommer att fortsätta anmäla till Instagram fram tills att hon är borttagen.
STÖRIGT!!! SÅ jädra störigt att tänka att någon använder sig av mitt foto, och mitt Insta-namn därute.
 Skandigirlll, detta konto plockades ner omgående.  MEN några hade redan börjat följa det.Jag själv börjar följas av säkert 10-30 “män” i snitt på daglig basis. De har konton med få följare och ofta har de en massa selfies i sin feed utan att skriva någon bildtext alls. Ofta är de “läkare” —gärna “orthopedic surgeons” har jag märkt. Eller så är de “änklingar”. Ibland är de “högt uppsatta amerikanska militärer”.
I call BULL on all this!!
Så fort jag får en sådan följare så blockar jag direkt. Alla dessa “män” tror jag är stulna från riktiga konton.
Nu tror jag även att min bild  surrar därute på Kathleens fejkade konto för att “ragga män”.
Alltså i ett liknande “sol och vår” syfte som alla dessa fejkade manliga följare. Fruktansvärt irriterande.

 Kathleen-Kvinnans fejkade konto.  MÅTTE detta försvinna snart!Syftet, förutom det jag nämner ovan, fattar jag inte.
Varför skapa ett konto som är snarlikt originalet?? Helt sjukt. 
Funderar också på om det är någon av dessa “män” som nu “kidnappat” mitt konto?
Flera gånger i veckan börjar jag följas av en som kallar sig Keanu Reeves, ni vet skådisen …
En tröttsam följetång och ett URFEJKAT konto som jag alltid anmäler och blockar. Eftersom denna person är så påstridig med att just använda sig av K.R så inbillar jag mig att det kanske är “han” som ligger bakom stölden?
Jag lär aldrig få veta.


Privat konto?
HAR noll och ingen lust med att göra Skandigirl privat.
Det är ett konto som till allra största del består av naturbilder. Inget personligt finns där som jag känner att jag måste vara försiktig med. Inga selfies i parti och minut. Inga privata funderingar, inget sånt. Bara arbetade naturbilder.
Ibland blir mina bilder upplockade av större “hubbar” där de läggs in och ger mig foto-cred. TREVLIGT! OM jag hade ett privatkonto skulle mina hashtags aldrig synas. Jag skulle aldrig kunna bli återpublicerad. Så nej, det vill jag INTE.
Mitt konto ska vara öppet för alla. MITT eget konto, originalet.  Det enda publika instagramkonto jag har.  JAG har ett privat resekonto också, men det är just PRIVAT och används endast vid semesterresor.Givetvis är jag väldigt tacksam över att MITT konto INTE blev hackat. FÖR sånt händer också.
En tjej jag följer—och som följer mig—fick sitt konto hackat när hon kommit upp i 24.000 följare. Hon var en av de följare som hojtade stort i måndags då mitt namn stals, tack Helena!!
Helena började om med nytt konto, och fick aldrig tillbaka vare sig originalkonto eller följare. Hon fick börja om från scratch igen då hon valde att helt avsluta sitt sönderhackade konto. SURT.KAN folk bara lägga av och sluta hacka sig in hos andra?
Sluta kopiera andras namn och insta-handles. OCH kan alla dessa BOTAR och skitföljare bara upphöra att existera?
SO THAT being SAID, får ni plötsligt någon ny följare som ni redan vet att ni har bland instavännerna så VET ni att det är stulet och fejkat. 
BLOCKA och FRAMFÖRALLT RAPPORTERA!! OCH såklart, tala om det för den person vars konto blivit kapat. DET är a och o!!


SÅ tack, tack och åter tack till alla er som hojtade och skrev och gjorde mig uppmärksam i måndags. 
DET var så fint ändå att se hur många av er som hörde av sig till mig, både på Insta och via FB!! Fantastiskt.NU hoppas jag bara att “KK-kontot” tas ner likaså.

Berätta gärna för mig om något liknande hänt dig på sociala medier!
Vill så gärna veta!


En bra DYMMELONSDAG önskar jag DIG!!!

18 comments:

Från Glam till Damm said...

Hej och godmorgon!

Jamen usch så läskigt! Och man undrar vad syftet är. Bootar av slag? Eller värre saker som vi vanliga människor inte förstår. Jag har väldigt många vänner inom militären och de allra flesta har ingen sociala media alls. Vare sig FB eller Instagram. Det kanske finns en anledning...Ibland vill man inte veta. Vad skönt att det första försvann. Det är en av anledningarna till att jag har stängda privata konton. Samma på FB där jag lagt in alla restriktioner som finns och skyddar till exempel vem som kan se vilka jag är vänner med. Man får verkligen strypa åt säkerheten vilket är så synd. Vart är världen på väg? Hoppas allt löser sig för dig i detta. Läskigt!

Så härligt med våren och värmen. Jag såg en tussilago igår på min hundpromenad och blev så lycklig.

Ha en riktigt fin dag!

Kramar, Anneli

Anonymous said...

Yvonne said....
Så trist att bli kapad, men verkar hända rätt ofta och jag fattar verkligen inte vitsen med det. Har aldrig blivit kapad där, men däremot såg jag att någon köpt en månadsprenumeration (98kr/mån) av ngn tidning genom Klarna (ett slags bank) och jag fick polisanmäla och satt i telefonkö en halv dag för att spärra , sen går det 2-3 dagar så var det ett uttag igen på en småsumma det också, ny polisanmälan och kö till Klarna. Sen, peppar, peppar ta i trä, har inget hänt. Fick ju ändra lösen på BankId och låsa allt på Klarna så ingen ska kunna handla nåt. Ruggigt, så utsatt man är i dagens samhälle. Gäller att ha koll på det mesta.

Jag försökte som sagt skicka mail, men det bara studsade tillbaka med att inte adressen fanns, tänkte att kanske är Insta på nåt sätt ihop med @gmail och att du spärrat kontot. Tur det löste sig iaf, bra med många bloggkompisar och vänner, ha, ha.

Nu kommer vår städerska så nu blir det till att åka iväg i 2 tim

Stor kram från ett duggregnande Åkersberga

Monica said...

Usch säger jag och det blir mer och mer vanligt, och vi är så övervakade och kontrollerade, säger som Anneli, folk med speciella jobb och funktioner har inga sociala medier, i alla fall inga som någon känner till, de är väldigt försiktiga och måste vara det. En konstig värld är det när allt är så uppbyggt runt det men så sårbart. Usch säger jag igen att du råkade ut för detta, så obehagligt på alla sätt och skönt att folk är uppmärksamma. Vi är många tror jag som råkat ut för något, så tråkigt och obehagligt. Det räcker nu mer än väl med annat virus. Hoppas det ordnar upp sig helt och ha det så bra på alla sätt. Tror vi hade påskvädret tisdag, nu gråtrist. Ta hand om dig och hoppas allt ordnar upp sig med kontot.

Humlan said...

Ja att detta händer är så trist! Jag såg ju först inte att det var tre "l" på det nya kontot, men reagerade på att det inte var några inlägg och tittade då närmare på det. Vad jag vet har jag inte råkat ut för något liknande, men jag har andra vänner som gjort det. Hoppas det går att få stopp på det andra kontot också, jag undrar också vad de ska ha det till? Jag har gjort mitt konto privat för att jag tröttnade på alla män (håller med, mest läkare och militärer), men hoppas att jag kan släppa på det igen. Jag har också följts av Keanu Reeves många gånger, förstår inte varför just han används så mycket, men de (som gör dessa fejkkonton) kanske inte orkar byta person?

Förstår att du blir stressad av att våren exploderar omkring dig. Här duggregnar det och är 7 grader, i dag, riktigt skönt promenadväder om man bara har rätt kläder. Dessutom ett bra väder för att hejda våren så att man (jag) hinner med.
En skön promenad blev det och jag träffade på folk som hade fångat salamandrar för att inventera beståndet. Jag har gått förbi barriärerna med uppsamlingsfällor som de använder för att samla in dem och visste att de höll på med att fånga något djur, men i dag hade jag turen att träffa dem när de var där.

Hoppas du har en riktigt skön vårdag!
Stora Kramar!

Annika said...

Anneli:
Ja, vad är syftet?
Lisko matt bara ta en annans namn och foto?
Fattar det inte. SÅ märkligt.
NU är iallafall KK borta, jag såg det igårkväll. TACK och lov.
Jag kommer att kolla mitt namn på insta som en hök nu i framtiden.

Bootar ja, det tror ju jag också att det är..
Just det där med högstatusyrken bland dessa "män" verkar standard. OCH som sagt, gärna högt uppsatta militärer. DET älskar dessa fejkade konton av använda sig av. Bilderna stjäls någonstans ifrån och sen "raggar" man med dem ... typ ...

Vill inte ha mitt konto privat. men kör man på ett annat sätt än jag kan jag förstå det.

HOPPAS nu att jag slipper detta elände i framtiden. Och du med, och vi alla.
Tröttsamt är det verkligen.

JAAAA!!! Jag såg ju din tussilago igår, underbart!!

Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
VET!!
Fattar inte heller vitsen med det hela. Om man nu ska skapa ett fejkat konto varför inte då bara hitta på ett namn. Foton finns ju överallt till profil etc.
För jävligt trist iaf.
Klarna ja, det finns även här numera.
Kan tro att det är mkt som kan hända med ett sånt konto. Tycker man får hålla koll på bankkontot också. Visserligen är banken bra på att hojta om ngt märkligt sker. Men allt blir ju mer o mer sofistikerat. SUCK.

Ja, min gmail adress är kopplad till mitt instakonto. MEN jag fick andra mails där igår också. SÅ det är skumt. OCH mitt eget instagramkonto blev ju aldrig hackat. Så jag slapp göra ngt där-
Märklo.
SÅÅÅÅ mkt man inte fattar.

ÅÅÅ härligt och lyxigt, Yvonne. Ha en finfin dag nu.
KRAMAR!!

Annika said...

Monica:
Så är det.
Obehagligt som bara den. NU finns ingen av de där fejkade kontona kvar längre.
Tur det. Men det där KK-kontot var det svårt att bli av med.
Böev så glad när jag kollade igår och kontot var borta.

Nej, alla de där "männen" på instagram är ju just botar och stulna. De är inte kirurger, militärer och vad de än utger sig för att vara. Därför finns bara ett sätt, att blocka dem!
OCH anmäla.

Ja, mkt skit är det med SM, det är det verkligen. Tur att folk hojtar när skit sker.
Tacksam ändå att mitt eget konto aldrig blev hackat.

Vi har också gråväder nu, och det ska tydligen blåsa hårt imorrn. DÅ rycker många kronblad och blommor från blommande träd. SÅ tråkigt.

En bra dag önskar jag DIG!!!

Annika said...

Humlan:
Nej, jag vet ... inte jag heller, med de där tre L.
Det var folk som talade om det för mig först, och då såg jag det ju.
Som tur är är de där kontona borta nu.
Men, jag kommer ju att ha KOLL på att eget namn på insta nu, mer så än jag tidigare haft.
Ja, dessa "män" med statustyrken på insta alltså ... gaaahhh!!
BLIR tokig.
Jag blockar, blockar och blockar. SÅ du har också haft KR som följare. Komiskt. Tror jag får en KR följare varje vecka. VARFÖR tar de just hans namn??
MEN min mamma sa att hon fått Leo deCaprio också, hahahahaha!!
Sure thing :D

Våren stressar mig. VILL inte att den ska gå för fort.
Extremt ledsamt när nästan allt är över innan april ens knackat på.
SUCK suck ..
Men vi har svalare nu, bra det.

Salamandrar, intressant.

Kramar!!

Erica said...

Ja, usch vad otäckt med Instakontot! En av de absolut läskigaste sakerna med internet.
Det du råkat ut för är ju en ID-kapning.
Att stjäla någon annans bilder på det viset och använda dem utifrån att det är en själv; det är Identitetsstöld. Har det för att det var något sådant fall i någon säsong av Trolljägarna.

Jag fick en notis om att "du" "börjat följa mig", och eftersom det var tre L antog jag att det var något fuffens på gång.
Hann dock inte börja fiffla med mobilen just då, eftersom jag var på jobbet. Och när jag kom hem såg jag ditt inlägg om id-stölden och fakekontot var borta.
Jag håller tummarna att det andra kontot också försvinner inom kort!
Usch, vilken otäck känsla! Kan tänka mig speciellt eftersom man inte vet vem - eller vad - som ligger bakom. Eller vad hen haft för planer med kontot.

Skönt att det inte var ditt riktiga konto som kapats i alla fall. Tur i oturen, om man får säga så.
Det var en Instagrammare här i Sverige för kanske 1-2 år sedan; hon hade runt 50000 följare. Tror jag; är osäker på siffran.
Helt plötsligt blev hennes instakonto kapat. Vederbörande bytte lösenord och även namn (till något helt random med typ siffror och bokstäver).
Hon kom alltså inte in på sitt eget konto.
Efter det fick hon mail från någon okänd, som skrev att om hon betalade tror det var 2500€ skulle hon få tillbaka kontot. Annars skulle hen radera det permanent efter 48 timmar. Hen höll alltså hennes konto "gisslan"...
Tror hon hade haft kontot i ett par år, så det hinner ju bli en hel del minnen och kommentarer. Och följare såklart.
Vet att den här tjejen startade ett nytt konto istället och fick draghjälp av andra instagrammare att samla ihop sina följare på nytt.
Hon fick aldrig tillbaka sitt gamla konto.
Det är sannerligen läskigt hur sårbar man egentligen är på sociala medier.

Jag har tack och lov inte varit med om något sådant. Fördelen med att ha närmast obefintliga konton på sociala medier :-)
Däremot var det någon/något som kapade mitt Facebook-konto för kanske 1-2 år sedan.
Varje gång jag loggade in hade "jag" gått med i minst 10 nya grupper. Grupper riktiga jag aldrig ens varit in och kollat på.
Dessutom började denne någon publicera inlägg "som mig" i olika grupper. Det handlade om den här typen kommentarer typ "Jag fick en iPhone för 1 krona/gratis. Klicka på den här länken för att läsa vidare".
Tror jag fick anmäla och byta lösenord 20 gånger innan det slutade.

Och så alla dessa bot/troll/porr-konton ja!
De två förstnämnda dyker upp på mina konton också. Fruktansvärt störande, det håller jag med om! Och speciellt när de dyker upp i DM´s.
"Hi" Eh... NOT interested att snacka med en instabot!
Och så porrkonton man ser överallt i kommentarsfält. Profilbilden är en nakenbild av en kvinna (troligtvis stulen), max ett par följare, tresiffrigt under "följer" och noll inlägg.

Jag fattar inte heller vad som är så kul med att kränka andra människors identitet på det här sättet. Vad får man ens ut av det?


Skönt att ena kontot är borta nu i alla fall. Håller tummarna för att det andra försvinner också.
Hoppas du har en fin onsdag trots allt :-)
Kramar /Erica

Brysselkakan said...

Inte kul... hoppas verkligen de tar ner det andra kontot också.
Vår yngste son har råkat ut för ungefär samma sak som Yvonne: någon beställde prenumerationer på dating-siter i hans namn. Polisanmälan, spärr hos UC och mycket oro. Allt det ekonomiska löste sig snabbt men oron låg kvar länge och då är han ändå en sådan person som verkligen tar detta med säkerhet på Internet på stort allvar och har mycket mycket komplicerade lösenord. Men svenska personnummer är enkelt att få tag i, tyvärr.

Elisabeth said...

Jag fattade direkt när "du" ville börja följa mig att något var konstigt, och det var förstås självklart att skicka meddelande till dig om detta + anmäla kontot. (Ibland känns det som en yrkesskada, att reagera på konstigheter, haha. ;-)). Skönt i alla fall att det ena kontot försvann fort, men konstigt med det andra.

Och ja, alla dessa bootar, man blir så trött. Det måste uppenbarligen löna sig, annars skulle de ju inte hålla på, men jag har väldigt svårt att förstå att människor kan bli lurade av detta, alltså att folk tror att de är verkliga. Förstår att du inte vill göra ditt konto privat, för det är klart att det är roligt när du får dina bilder återpublicerade.

Annika said...

Erica:
Riktigt obehagligt.
Nu är kontona borta, bägge två. Tack vare alla anmälningar + att jag själv ihärdigt fick anmäla KK-kontot massor av gånger.
Igår då jag tittade var det borta. Skandigirlll försvann direkt nästan.
Jag är mest glad över att mitt konto inte blev hackat. DÅ hade jag blivit väldigt ledsen. Det här var mer en irritation.
Att min profilbild är stulen är väldigt störigt. För denna person kan ju lätt använda sig av den om hen vill skapa ett nytt konto. USCH.
Bevakar min handle noga på Insta nu, kan jag säga.

Precis, varför stjäls konton på detta sätt?
Snarlika mitt eget?
FATTAR det inte.
Antar att de görs i "sol och vår syfte", lura folk. USCH. Blir så förbannad.

DET du berättar om är rena rama mardrömmen. Riktigt vidrigt hemskt. Skulle ngt sånt hända skulle jag bli både rädd och förbannad.
Undrar om Instagram gör ngt sådana gånger?
Har fått för mig att de knappt lyfter ett finger?
Skulle ngt sånt hända mig skulle jag också skapa ett nytt konto. Så oerhört obehagligt och vidrigt.
OCH det kan ju hända vem som helst. Men det är klart att det är tacksamt att ta ngn som flera tiotusentals följare. Tycker gott Insta borde hjälpa till en sådan ngn.

Ja, FB ha jag hört om stölder på också. Otäckt. OCH som så ofta är det väl i spamsyfte dessa konton kapas också.
Som i ditt fall.
Minns att du hade lite trassel att reda ut det.
Förbannat är det och sååå frustrerande.

Ja, det är bara att blocka de där följarna. Aldrig svara på DM. Jag bara blockar. Ibland anmäler jag . TROR ngn verkligen att man svarar på ett DM där det bara ståt "hi" eller "hello".
Inte en chans.
Så är det, Erica, såååå mkt botar och stulna bilder. NOLL följare, noll bilder. Noll ngt.
USCH.

TACK Erica, redan igår såg jag att KK var borta. Och Skandi med tre L försvann omgående. Nu hoppas jag att det ska bli lite lugn och ro ...
Kramar till dig fina Erica!

Annika said...

Brysselkakan:
DET är borta nu. Men jädrar vad segt det var att få bort KK kontot. FATTAR det inte. ATT det tog insta så lång tid att plocka ner det.
Men nu är det borta.
Glad för det.
OTÄCKT är det, det som hände din son. Det sm hände Yvonne.
Man känner sig så utsatt och som att ngn har koll.
Du har rätt om personnummer.
ja, vidrigt är det att bli drabbad av sådan här skit.

Annika said...

Elisabeth:
TACK, jag är så otroligt glad över alla er som reggade blixtsnabbt. Du var en av dem.
SÅ tacksam.
OCh just det här att ana ugglor i mossen när ngn som redan följer en dyker upp med nytt konto.
INTE bra.
det är bra att du är tränad på detta :-)

Ja, bootarna... de värsta.
USCH.
Folk måste gå på det, hur otroligt det än är i våra öron, annars skulle de inte finnas.

Nej, privat vill jag INTE bli. Absolut inte.
Det är roligt att plockas upp och bli återpublicerad av stora konton. DET kan man inte bli med privatkonto.
Nej, nu hoppas jag att det ska bli lite lugn ett tag, pheeew !!!

BP said...

Nej, usch så läskigt! Kan de kapa ditt Instakonto kan de kanske kapa andra saker.
En sak tänkte jag på - namnet på ditt Instakonto kan säkert av icke skandinaver uppfattas som aningen "porrigt", så jag skulle nog ändra det till nåt mera "neutralt".
Men så kul att dina följare hojtade till.

Annika said...

BP:
Exakt, det är otäckt.
HAHA, jag vet ... så är det nog, en del tror ju det är scandalgirl :-D
Nä, jag kommer inte att ändra det. Har haft det i 11 år nu. Det är lugnt.
:-)

Annika said...

Alltså jag som ju instagrammade på morgonen distraherad och utan läsglasögon på mig tackade jag till follow-förfrågan från falska Annika och fick ett private message också. Ofta försöker de skicka länkar till sajter (fast SÅ distraherad var jag inte att jag tryckte på de länkarna! ;)). Någongång har jag fått förfrågan om att skicka pengar. Men här öppnade de bara konversationen så jag vet inte vad de hade tänkt be om.
Bra att du fick det fixat!
Kram

Annika said...

Annika:
Ja, jag VET!! Och eftersom jag har en app dom visar vilka som börjat och slutat följa mig fattade jag direkt, NEJ det här är inte rätt.
Jasså, falska Skandigirlll skickade ett PM också. DÄR ser man, tack för att du berättar det.
Ja nu är det fixat, tack och LOV!!
Kramar!!