Thursday, March 04, 2021

Borde bott i Florida nu (haha), Karolina, Chorizo, Den bistra stenen och Hett filmtips!
Torsdag!


Hej på er!


Alltså, vad tiden fullkomligt BRAKAR iväg!
Fattar det inte. Det är inte så att jag precis har tusentals saker och aktiviteter på gång.  DET är inte så att jag reser i tid och otid eller går ut och roar mig eller träffar vänner i en aldrig stridande ström. Inget sånt.
Men tiden, tiden fullkomligt RUSAR iväg trots att mina dagar är så inrutade. Eller, kanske just därför? Märkligt. Nåväl, det känns som om jag konstant skriver torsdagspunkter likaså.
Nu är det dags för veckans.


* Man skulle ha bott i … 


… Florida nu. HAHA.
 I veckan har jag vid ett flertal tillfällen blivit uppringd av en kommun nere i Florida. De har lämnat meddelande på min telefon likaså. De vill boka tid för vaccinering för mig.
Mycket märkligt, fattar inte hur de fått tag på mitt nummer? Hur har det hamnat på en databank i Florida? Fattar noll.
Till sist svarade jag.  Sköterskan på andra sidan tråden ville genast att vi skulle boka tid denna vecka för Modernas vaccin. Fick ju säga då att jag bor i Northern Virginia och tyvärr inte kan komma ner hur gärna jag än skulle vilja, haha!!
Struken från den listan alltså.

Florida har gott om vaccin, och faktum är att det sker en viss vaccinturism där just nu.
Själv väntar jag på att bli kontaktad av Fairfax County, jodå jag är registrerad där ÄNNU. Jag var genast tvungen att kolla det när Florida ringde, phew … Hann bli lite rädd en stund där … hehe.
Nej, men jag står kvar på min plats i den kö där jag SKA stå.

Nu har Johnson & Johnsons vaccin kommit ut på marknaden också. De ska få hjälp med tillverkningen av Merck så det bör nog gå lite fortare nu.
Joe Biden har lovat att alla ska ha fått vaccin till sista maj … 
Hoppas också att vaccinproppen i EU ska släppa snarast.
VI får hoppas och TRO!!


* Men Karolina …


… HON får sin första dos av Pfizer imorgon!! Det lyckades hon boka utan större problem.
Varför hon får det vid sin ringa ålder utan underliggande sjukdom? Jo, för att hon är en så kallad “essential worker”. Serveringspersonal räknas in där. 
HON var så glad då hon ringde och berättade för mig. Visserligen får hon åka till ett ställe en timme utanför LA för att få det, men det var hon helt cool med.
Tre av hennes vänner, som också är arbetslösa skådisar med serviceyrken, har lyckats boka tid för vaccin likaså. BRA där. 
Jag är sååå glad för deras skull och inte så LITE avis!!!


* Veckans ChorizoNär jag FÖRST såg Chorizo i den här utstyrseln tänkte jag att hans matte är VÄLDIGT tidigt ute med Saint Patrick's Day.  MEN så var det INTE, förstod jag när jag tittade närmare på hen.
  Häromdagen var det "Read Across America" här i US.  Det är en dag då man uppmuntrar läsandet hos barn och unga.  Tror att det var Doctor Seuss (känd barnboksförfattare) som hittade på den här dagen för många herrans år sedan.  När Karolina gick i skolan uppmärksammades alltid denna dag i klasserna, speciellt på låg och mellanstadiet.  En känd barnbok Doctor Seuss har skrivit är just "Green eggs and Ham".  Det är gröna ägg Chorizo äter på bilden.  OCH skinka?? ... NÄ, det tror jag inte Chorizo äter. Hen är väl ingen kanibal, eller? HAHA.
Givetvis uppmuntrar Chorizo "Read Across America".* Den bistra stenen.Hittade denna sten på en av mina rundor i veckan.
En så sorglig påminnelse över alla som dukat under detta sorgens år.
Ack så väldigt svarta siffror. * Nomadland


NU ska jag tipsa er om en film som jag tycker att ni måste se!
Nomadland med Frances McDormand i huvudrollen. Här går filmen att streama på HULU, men ni får googla var den finns för streaming i Norden.


DET är en spelfilm baserad på en bok av Jessica Bruder, boken heter Nomadland och den är i sin tur baserad på en sann historia. Jag har läst den boken,  den är verkligen intressant och den väcker många tankar. Alltså såg jag verkligen fram emot att se filmen.


Filmen handlar om människor som lever utanför samhällets inrutade normer av olika anledningar.
Den handlar om “the working poor”, vilken är en stor grupp i USA.
Många väljer att köpa en enkel husbil, eller inredd van, som de sedan bor i. Dessa så kallade nomader finns främst i västra USA där campingplatserna är fler och vidderna enorma. De här människorna försörjer sig via udda, lågbetalda jobb hela året.
Under senhöst och fram till nyår jobbar de kanske för Amazon som går på högtryck då.  Under andra delar av året arbetar de med skörden av till exempel potatis eller rödbetor. De kanske jobbar på någon restaurang som short order cooks eller servitriser ett tag.
Ibland kan de ha tur och få ett jobb på den campingplats de bor på just då.
DET är ett liv som hela tiden är osäkert.
Varifrån ska nästa lön komma?
Vad gör man om blir sjuk?
Hur tacklar man familjemedlemmars oro för en då man lever ett helt annat liv än vad som anses normalt?
HUR ska det gå på vintern när kylan slår till?
Har jag mat för dagen?
Kan man någonsin slå sig till ro mellan fyra väggar igen?


Frances McDormand är helt fantastiskt i sin rolltolkning. Den skådespelerskan väljer alltid intressanta och komplexa roller ofelbart.
DET skulle inte förvåna mig om hon vinner Oscar för sin rolltolkning.
Det fina med filmen är att många av de medverkande spelar sig själva. DE lever detta liv på riktigt och de medverkar under sina egna namn.
DE är de riktiga nomaderna som kuskar fram i gamla husbilar och ombyggda vans på USAs vägar.

DET är alls ingen feelgood-film. Tvärtom.
Du kommer att tänka på den länge efter att du sett den.
MEN det är en film som MÅSTE ses!                             *** Jag önskar dig en fin torsdag!

18 comments:

Elisabeth said...

* Haha, vad märkligt att du blev uppringd från Florida. Man kan verkligen undra hur det gick till. Å andra sidan är det inte mycket som förvånar mig längre beträffande vaccineringen; i Tyskland till exempel har människor som inte lever längre fått vaccinationstider. Jag läste om en kvinna, vars man varit död i flera år, där mannen fått vaccinationstid, men inte kvinnan. Och det i Tyskland, ordningslandet nummer ett.

* Vad skönt att Karolina får vaccin! Det måste vara en lättnad både för henne och för dig. Är också avundsjuk, inte bara på Karolina, utan på alla som fått vaccin... Själv står jag (p.g.a. att jag är förhållandevis ung) långt, långt bak i kön, och räknar därför inte med något vaccin förrän tidigast i november, december, samtidigt som vi garanterat ska hålla skolan öppen som vanligt från efter påsklovet. Blir så frustrerad på svenska myndigheters totala ignorans mot oss inom skolan. Ja, jag vet ju att vi tycker lika om detta!

* Vi får hoppas att Chorizo håller sig till att äta ägg. ;-) Är som alltid imponerad över hans mattes kreativitet och påhittighet.

* Nomadland låter som en mycket intressant film. Ett så osäkert liv liksom, sådant som trots allt inte riktigt finns i Sverige. Nog för att det finns många som har en osäker tillvaro här, men hur det än är finns ju mer hjälp att få från myndigheter.

Eva i Dalarna said...

Herregud vilket liv det skulle bli här på somliga, om serveringspersonal fick vaccinet före människor i riskzon (med sjukdomar tex). Det är olika hur länder tänker.
Jag har fått första sprutan, beroende på att jag ju jobbar på ett äldreboende. Övriga i min familj lär få vänta. Har inte hört nån av dem uttrycka avundsjuka dock, vare sig mot mig eller andra. Alla som vill kommer ju att få vaccinet till slut.

Anonymous said...

Yvonne said....
Ja du, veckorna bara rusar iväg och vi med dem. Känns som det bara är måndag och fredag hela tiden och detta trots att man inte gör så mycket. Ja, ja bara att gilla läget.

Kul att få erbjudande om vaccin i Florida, aningens långt att åka även om det måste varit lite lockande. Skönt att Karolina fått sitt vaccin som utsätts med folk så mycket, klok prioritering av myndigheterna. Lite avis får du vara, hi,hi. Jag fick info från en pensionsförening som tagit reda på info för Stockholms region och nästa vecka ska brev skickas ut från husläkarna om tider, börjar med +80 så då lär ju dina föräldrar vara aktuella för det - om det nu håller tidsmässigt vet man ju inte, men hoppas kan man ju alltid. Alla över +65 skulle få brev nästa vecka

Chorizo ser ju för härlig ut med alla bokstäver, gröna ägg och kanske skinka

Förskräcklig sten, det är ju så att man har svårt att ta till sig siffrorna.

Googlade på Nomadland men vi får nog vänta på den, verkar som den ska gå på biografen Zita inne i stan, men i dagsläget är ju inga biografer öppna (tror jag iaf). Men har skrivit upp filmens namn för kommande tider. Har aldrig sett så mkt på TV som nu och Netflix gör ju det ganska lätt att halka dit på någon bra serie. Just nu är vi på sluttampen på en spansk/mexicansk film som är riktigt bra, "Du kan inte gömma dig" heter den på svenska. Handlar om en mammas desperata kamp för att hitta sin dotter som kidnappats. Klart sevärd serie, 9-10 avsnitt.

Nu väntar frukost på mig så jag slutar här med att skicka en stor kram och önska dig en härlig torsdag

SweFlo said...

Jag tror inte de ringde "på riktigt", det var nog en sv de scams som pågår just nu, tyvärr. Har inte hört om någon som blivit uppringd för att boka här. Tvärtom är det jättesvårt att få tid. Nu har de öppnat FEMA-vaccinering (via federala medel, inte FL staten). Där ska tydligen de som inte kan komma fram via web/telefon kunna boka i person. Floridas guvernör är en total idiot med huvudet upp i arslet på Trump och med höga ambitioner som president 2024... han är en mini-Trump. De satte stopp för "semester-vsccinering" här ganska snabbt. Nu måste man uppvisa bevis att man bor här permanent. Det är mycket värre läge gällande att bli vaccinationer här än hos er i VA, tror jag tyvärr.

eastcoastmom i CT said...

Hej från Connecticut! Här öppnades för vaccination åldersgrupp 55-65, personal i skolor och dagis/förskolor, den 1 mars. Man får boka sin vaccination själv, finns många ställen. Först lyckads jag få en tid i slutet av april nästan en timma bor... kändes sådär. Sen fick jag en tid på Walgreens för onsdag morgon, så då avbokade jag den andra. CT gov har skett det här med vaccinationer jättebra, tycker jag. Han hoppas väl på omval... Sjukhuspersonal, personal på äldreboenden, brandmän, poliser, de äldre än 65 har redan blivit vaccinerade, de som vill.
Det verkar finnas en hel del vaccin här i USA. Värre läge i Sverige.

Brysselkakan said...

Ibland tänker jag att om tiden rusar som den gör nu under pandemin, kommer vi ens hinna med då allt är över och det finns massor vi vill göra som vi inte kunnat på så lång tid?
Vaccin... Ja, hoppas du också får ditt snart. Här får vi vänta och i Pullman, WA får nog sonen sitt snart för han är ju lärare och räknas in bland de som behöver. Nu är han en mycket solidarisk person så skulle inte förvåna mig om han väntar till förmån för andra för just nu behöver han ju det inte ändå när han ändå undervisar hemifrån. Men å andra sidan så vill de ju komma igång med vanlig undervisning till hösten.

Annika said...

Elisabeth;
FATTAR NOLL!!!
OCH hon var så PÅ direkt då jag svarat. Presenterade sig och rabblade upp dagar för vaccinering och sen frågade hon om informationen var rätt, om jag bodde i den kommunen.
NEJ, sa jag. OCH då var hon lika förvånad som jag och strök mitt nummer.
Synd att jag inte bor där liksom, haha.
DÅ hade saken varit biff redan denna vecka.
DU ser, det verkar inte finnas ngn rim och reson ngnstans vad gäller detta. Inte i ngt land. SÅ underligt allting.
Som i Tyskland, jag säger då det ...

DU vet vad jag sagt, NI om några oavsett ålder, underliggande sjukdomar och annat SKA få vaccin nu. NU. Ni lärare SKA bara ha det.
Obegripligt för mig,
MEN FHM och gänget ger jag inte mkt för, som du vet ...
Jag är superglad att K ska få sin första dos nu.
Så glad, för servitriser är minsann nära folk, och folk som inte bryr sig om att använda munskydd ens då de beställer maten.
Så, YAY!!

Chorizos matte är BÄST!!
Glad att hen inte äter skinka, haha!!


Just den klassen, den sk working poor, inte working class utan lägre på skalan tror inte jag heller finns i Sverige. Just dessa som kajkar fram längs vägar i taskiga husbilar och ombyggda vans. Ofta äldre, men ibland också yngre.
Sådana som verkligen lever hand till mun. Nej, jag tror faktiskt inte de finns i Sverige. OCH det är bra,
Elisabeth försök se filmen. DEN är otroligt bra!! OCH gripande.

Annika said...

Eva:
OCH det är lustigt, eftersom de ju verkligen är utsatta i sina jobb.
Jag vet, Sverige och USA har helt olika inställning till detta.
OCH i det här fallet är jag helt och hållet team USA. De fattade tidigt hur mkt vaccin de skulle köpa in. De satte in bestämmelser direkt i vilken rang man får vaccin.
Superbra.
Visst, alla får vaccin ... ngn ggn men hur lång tid ska det behöva ta?? Mina gamla föräldrar har ännu inte fått sina. OCH här är samtliga jag känner på 60 plus nu dubbelvaccienerade.
Jodå, många är nog avis på de som fått vaccin nu, jag också. I sinom tid, som sagt.

Annika said...

Yvonne:
Ja, jösses vad det brakar PÅ. Tiden är underlig, den fullkomligt bara försvinner.
FAST man inte direkt gör så mkt.

Ja, mkt otippat.
Med Florida.
Komiskt.

SÅ glad att Karolina får sitt vaccin imorgon, hon är ju så nära folk som inte direkt kör den artiga stilen med munskydd vid beställning heller.
Så visst ska hon ha det.
Och visst kan vi väl få vara avis på de som fått det, alla vill ju dit! OCH kommer dit, med tiden.
Avis, men inte missunnsam. Så är det. jag är lika glad för alla som får sitt vaccin, varje gång jag ser ngn lägga ut en bild på det på sm blir jag lika glad.
OCH avis, hehe
JA, jag läste i DN att ni alla på 65+ ska få brev i nästa vecka. BRA!!
Äntligen.

Chorizo är bara för BRA!!
Hens matte såååå himla påhittig!!

Stenen ja, den berörde mig då jag såg den. Nu är vi på march mot 600.000
Inte klokt.

Ah, filmen kanske inte kommit ut på streaming än. DEN är ju absolut tänkt att vara biofilm, liksom så många andra filmer detta år.
Se den då den kommer.
Den är så gripande.

Ah tack för tips på Netflix. En av mina bästa vänner här i US har tipsat om serien Grand Hotell, som är spansk. Har du sett den?

Stor kram till dig Yvonne!!!

Annika said...

Sweflo:
ja, så kan det ju såklart vara ...
DET föresvävade mig inte ens ...
Ska fasiken googla på numret och se om det finns rapporter om det.
Lovar att skriva om det imorgon om jag hittar falsk info om det.
Jo, jag vet ... det du skriver om huvudet i rumpan och FLAs guvernör ... inte klokt. Det har utvecklats till ett litet Trumpland där du bor. INTE kul.
AH OK, nu förklarar du lite om turismen och vaccinet också. Tack Katrin!! Fattar inte att jag inte tänka på scam själv direkt. Brukar vara sååå på där, men denna gång hade jag säkert fallit för det om jag bott i FLA.

Annika said...

AM:
Precis, vi har ju mkt mer vaccin än vad EU har. Ngn var smart där och köpte in ordentliga doser medan tid funnes.
Bra där.
OCH bra med ditt vaccin. Underbart!!
Här är ju alla riskgrupper vaccinerade nu, eller håller på. Först all vårdpersonal, sen skolpersonal och servicepersonal.
Ja, och de äldre.
Nu håller de på med "resten".
Alla jag känner som är 60+ har fått doserna. Tycke det borde släppa lite i proppen nu när JJ kommer in som aktörer också.
JA; ni verkar ha en BRA guvernör!! Heja CT!! Det gick otroligt snabbt för dig!!

Annika said...

Brysselkakan:
EXAKT!!
TÄNK sen när allt återgår till det normala. Jäklar, då blir det väl rent fritt fall vad gäller tiden, hehe.
Jadu, när får vi vaccin?
Tror kanske att jag får relativt snart ... men vem vet?
Din son ja, ja han borde verkligen få snart. OCH får det säkert också.
Så hint rörande och fint att du tror att han tom skulle kunna tänka sig att avstå till förmån för ngn annan, fint.
Men, ja, det är säkert sååå viktigt att de kan dra igång klasserna IN PERSON nu i höst!!

BP said...

Inte så lite fräckt att erbjuda vaccin i Florida! Det verkar vara många seriöse och oseriösa företag som köpt upp massvis med doser och troligen säljer vaccinet dyrt till alla som nappar. För om jag förstått det rätt är C-19 vaccinet kostnadsfritt för alla som bor i USA. I EU ligger man ju som sagt efter med leveranser och vaccinationer...

Att räkna in serveringspersonal som "essential" workers är ju ganska logiskt, egentligen. Kanske inte lika "essential" som sjukhuspersonal, men ändå. Så skönt för Karolina!

Chorizo kan ju fira både och:-)

Ha en skön helg nu!

Channal said...

1000-Tack för filmtips! Frances McDorman är en favorit. Har sett många bra filmer med henne. Skönt att du snart ska få vaccin. Jag lär nog få vänta. Tackar ja till Modernas vaccin. Maken har fått Pfizer. Själv har jag satts i karantän en vecka. Trist! Bokläsardagen uppmärksammar vi på skolan. Men när nu den är!

KRAMAR Anna

Susjos said...

Lustigt att du blev uppringd angående vaccin från Florida!
Å så skönt att din Karolina får vaccin nu!
Vi får hoppas att leveranserna skyndas på med vaccin nu!
Tack för filmtipset, hon är ju superbra Frances McDormand, såg henne sist i filmen "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri", där hon vann en Oscar ! Också en sevärd film.

PS. Inte cyklade jag och storhandlade inte, nejdå, jag hade bilen, passade på innan min man skulle till jobbet. När vi flyttade till Solna så sålde vi min lilla bil, för nu behöver vi inte två bilar längre, och svårt med parkering är det också här i Solna.

Ha det gott!
Kram

Annika said...

BP:
DET är konstigt faktiskt.
Börjar tro att det är en scam. Önskar nu att jag låtit henne snacka längre så att jag verkligen fått veta.
Absolut, det är gratis. ÅNGRAR så att jag inte lät henne fortsätta med sin tirad.
För hade hon börjat fråga om mitt social secutiry nummer etc hade jag vetat direkt att det var en scam.
Märkligt-

MKT smart att serveringspersonal blir sedd som "essential", för de är ju så nära kunderna och sååå många kunder har inte på munskydd då de beställer och så ska de ju ta hand om smutsiga tallrikar etc efteråt.
Vet att personal i matvaruaffärer får det i CA nu också, mkt bra!!! FÖR de är ju galet utsatta.

Chorizo ja, vi ska se vad han har på sig på Saint Patricks :-D

Annika said...

Channal:
Den filmen ska du se, Anna DEN är så otroligt bra och STARK!!
VI får väl se när jag får vaccin, än vet jag inte när det kan ske. Bara att jag står på listan.
Moderna, Pfizer eller JJ spelar ingen roll. BARA jag får det!!
:-)
Kan tro att din make blivit vaccinerad. BRA!!
OCH du i karantän?? Men vad nu ..?

Kramar!!!!

Annika said...

Susjos:
VISST är det, börjar tro att ngn försökte lura mig. Meget skumt.
SÅ glad att K får sitt vaccin, inte mer än rätt.
ÄLSKAR den filmen, Three Billboards. DEN är SKITBRA!
Hon var såååå värd sin Oscar i den. OCH hon lär bli nominerad i år igen.

AHAAAA, jag förstår. OM storhandlingen :-)

Ja, parkering, alltid ett problem i och runt Sthlm.

Kramar!!