Friday, February 12, 2021

Fredag!




Fredag!


Alltid lika skönt då den dagen är herre, eller dam kanske, på täppan!
Fredagskänslan infinner sig som ett BREV på posten! Älskar den. Vad härligt ändå att man får denna känsla vecka efter vecka, eller hur?


När jag skriver dagens inlägg är det torsdag förmiddag och det snöar utanför fönsterna.
Jag har varit ute och gått. Det var sämsta tänkbara väder. DOCK inte halt, och det är alltid något att vara tacksam över. 
MEN det småsnöade och småregnade om vartannat. Snöblandat regn, yuk.
Jag mötte knappt en enda människa längs min rutt. De enda jag mötte var hundägare, annars var det bara jag som travade på.
Jag Facetimade med min syster i Stockholm samtidigt-- som sagt, gotta LOVE tekniken!!!
En bra promenad fastän vansinnig slaskig plus att det här råa vädret är av den sort som kryper in i själ och skelett.
IBLAND är det bästa med hela promenaden att komma HEM igen, och att då få göra sig en kopp kaffe och tända lite ljus.



Fredag alltså.
Det betyder att jag lagar en extra god middag, det betyder en lång och skön “Happy Hour” innan vi ens börjat laga till maten. Det betyder att en kompis till oss kommer hit, en kompis som jobbar hemifrån och är del av den lilla, lilla bubbla vi numera umgås i.
En bubbla där högst tre vänner är involverade. En helt safe person med andra ord. INTE klokt att man måste tänka så numera. Helt galet.  Make it STOP!
Kanske spelar vi spel?
Kanske inte.
Men vi kommer att prata länge, och det älskar jag mest av allt. Jag behöver ingen TV alls på fedagarna. Nope. Jag ska laga ramennudlar ikväll, det blir spännande. OCH gott. ÄLSKAR ramen!!
OCH då menar jag inte de paket man köper färdiga. Ni vet, den där klassiska studentkosten, hihi.


På söndag är det Valentine’s Day, Alla Hjärtans Dag eller Vändagen (som man kallar den i Finland). 
Vi kommer att fira dagen imorgon, jag och Peter. 
Tänker du fira dagen?
Det ska också bli mysigt. Det blir absolut inget storslaget och noll märkvärdigt.
Men, jag tycker man ska fira allt som firas kan. Speciellt det här ruttna året, AM I RIGHT or AM I RIGHT!
Vi tänker göra en Coq-au-vin och eftersom det lär ska snöa imorgon så tänker vi knata till affären och köpa det vi behöver till den rätten. DET blir en en bra prommis.
Vi är allt lite udda då vi kliver in med våra ryggsäckar och packar ner varorna i dem.
MEN vi gillar det.


 
JAG önskar DIG som läser här en jättefin och trevlig Alla Hjärtans Dag!




På måndag är det helgdag här, President’s Day.
MEN den käre maken har aldrig varit ledig den dagen, så för honom—och därmed mig—är det business as USUAL.


Fredagsmys förresten, är det något ni ägnar er åt?
Med det menar jag inte precis TACOS, haha. Eller chips och godis framför TVn.
Men, gör du något speciellt  festligt på fredagen och lördagen?
Då jag var liten var lördagen nog mer av en myskväll än vad fredagen var, tror jag.
Fast både kvällarna var lika mysiga då som idag. TROR dock att mina föräldrar la mer krut på lördagsmaten än de gjorde på fredagsmaten.


 



ANYHOOO, y’all!!
Önskar er alla en fin fredag, lördag och en extra fin Alla Hjärtans Dag!!

18 comments:

Elisabeth said...

När jag var barn var nog fredagskvällen den viktigaste helgkvällen, även om vi inte kallade det fredagsmys. Oklart när det ordet kom, men det fanns i alla fall inte på 90-talet, i alla fall inte där jag bodde. På fredagar brukade vi i alla fall ofta äta hemgjord pizza – eller någon enstaka gång köpepizza, det var en stor grej – och jag drack hallonsoda, en sådan där 33 cl-flaska från drickaback. Sedan blev det säkert lite godis eller någon kaka, både fredagar och lördagar.

Numera kan jag inte påstå att jag gör något speciellt på fredagar, förutom att jag för närvarande tittar på På spåret varje fredag. Jag äter sällan något speciellt, har inte energi/motivation att ta tag i sådant när jag kommer från jobbet. Däremot har jag nu, när det är ljusare, infört fredagsstädning. Det är så skönt att ha den gjord och inte behöva städa på lördagen! Till På spåret (eller till det jag tittar på i datorn, när det inte är På spåret) äter jag någon god kaka eller annat sött.

Alla hjärtans dag? Haha, om jag inte läst här hade jag inte ens tänkt på att den infaller på söndag. Visst, jag vet att det är den 14, men jag hade inte reflekterat direkt över att det är 14 februari på fredag. Så nej, jag ska inte göra något speciellt, utan det blir som en vanlig söndag.

Kan tänka mig att många tycker att ni är udda med era ryggsäckar! Bra dock, kombinera motion och utevistelse med sådant som ändå måste göras.

Channal said...

Älskar fredagskänslan... bästa på hela veckan. Om jag jobbade deltid skulle jag inte vilja vara ledig på fredagen. Haha! Självklart har vi lite fredagsmys. Extra god mat som vi lagar oftast tillsammans, det gillar jag. Framför "På spåret" och "Bergfeldt" blir det charkisar eller nötter till ett glas rött. Ska göra en thaikyckling idag. På söndag ska vi självklart fira Alla Hjärtans dag! Säger inte nej till sådana tillfällen. I år blir det hemma. Annars brukar vi gå ut och åta på den dagen. Vi har beställt hem restaurangmat och jag ska fixa till Candle Light Dinner! Längtar!

Ha en jättefin helg och skön fredag! KRAMAR Anna

Anonymous said...

Yvonne said....
Gillar också fredagar, varför vet jag inte då egentligen alla dagar kan vara fredagar när man blivit pensionär, hi, hi. Nå, det är mysigt att laga till något lite extra, idag blir det quiche lorraine med en sallad till och lite rött vin. Lite jordnötter kanske till kvällen, slutade äta godis för snart 2½ år sedan och saknar inte det så mycket, ibland kommer sug efter smågodis men inte dess mer. Choklad har jag helt tappat lusten till, sånt som jag tyckte var såååå gott tidigare.

Alla hjärtans dag, ja lite firas den men inte så stort längre, var mer när barnen bodde hemma.

Fredagsmys och lördagsmys innebär vin till maten som är lite "finare" mat än vardagsmat, sitter också längre vid bordet än man gör på vardagarna. Facetimemiddag då och då med Spanienkompisar i Malmö, då lagar vi samma mat, dricker samma vin osv och sitter ofta i 4-5 timmar och pratar och äter och har trevligt. Vi väljer ofta att laga sådan mat som är klar, typ grytor, så man bara värmer på så är det klart.

Nu dags att ta en promenad till vårt lokala "hembageri" och köpa lite godsaker till kaffet.

Smart att gå och handla med ryggorna på, förena nytta med nöje

Stor kram från mig och trevlig helg önskar jag er

Brysselkakan said...

Vi borde fira alla hjärtansdag men det blir sällan så. Det är den dagen vi sågs första gången T och jag (även om vi inte blev ihop då utan någon månad senare). Vi får se vad det blir på söndag!
Fredagsmys hos oss är räkmacka till mig och sushi, som jag hämtat hem redan, till T. Och så Yatzy! Vi har en pågående turnering sedan si så där 10-15 år och så här ser alla våra fredagar ut! Tråkigt? nä, det tycker inte vi!

Ha en fin helg!

Susjos said...

Visst är det mysigt med helgmys! Tyvärr jobbar jag många helger, men då blir ju lediga helger extra mysiga!
När barnen bodde hemma gjorde vi alltid pizza på fredagar, så mysigt!
Numera är det lite blandat vad vi gör, men nåt gott blir det ju alltid när vi båda är lediga.
Precis som dej minns jag att lördagar var den stora mysdagen hemma när man var barn. Vi åt nästan alltid spagetti med köttfärssås på lördagar, haha! Så chips och mys framför TV:n.
Lite dåliga på att fira alla hjärtans dag är vi nog här i Sverige tror jag, det blir en bukett blommor och kanske gelehjärtan.
Ha en toppenhelg! Kram

Anonymous said...

Haha, jag jobbar deltid som förskollärare och efter jullovet fick jag ett nytt schema - och blev av med mina fredagar! Blev så besviken, jag älskade ju att jobba på fredagar! Men måndagarna lämnar jag gärna till någon annan!
Kram Anna N

BP said...

Happy Valentine's Day to you too:-)
Det var ju vänliga veckan så det är ju bra att den avslutas med Alla Hjärtans Dag;-)

Älskar ramen nudlar (både de man åt när man var ung och inte hade några pengar och den "äkta varan"). Å om du gillar nudlarna så kanske du gillar äggen också. https://bp-computerart.blogspot.com/2019/12/isbad-isvak-och-ramen-agg.html. Serveras med nudlarna och fläskkarré i en ramen soppa. Testa - svingott!
President's day på måndag - OMG! BBC envisas just nu att visa alla pläderingar av åklagare och försvarare i senaten - för tredje dagen i rad. Har stängt av. Lite ironiskt med President's day på måndag alltså...

PS. Nej, vi firar inte Alla Hjärtans Dag alls. DS.

Annika said...

Absolut för att fira Alla Hjärtans Dag - tycker dessutom inte att det behöver handla om att dejta utan gillar idén att slösa lite extra kärlek på vänner, andra familjemedlemmar, eller en själv också för den delen. Mer kärlek åt folket.

Vi slår ihop Valentine och vår bröllopsdag (den 18e) normalt sett. Firar imorgon med lobster rolls till lunch.

Vi hade fredagsfirande hemma när jag var liten men jag kan inte minnas att det hette fredagsmys. Men det var den ända dagen vi åt framför TVn och maten skulle vara både festlig och lättlagad. Danska smörrebröd med rostbiff, ägg, mimosasallad (hej 80-tal!), ost och sallad. Eller varma mackor. Hämtpizza. Och den enda dagen då vi fick dricka läsk till maten också :). På lördag och söndag fick vi lite mer avancerad mat, kanske stek eller fiskgratäng. Men fredagsmaten var nog min favorit.

Nuförtiden åker vi till fiskaffären på fredagarna så det blir väldigt ofta färsk fisk till middag fredag kväll. Men happy hour oftare på torsdagskvällen. Jag har undervisat tisdag, onsdag, torsdag i åratal men har ibland möten på fredagseftermiddagarna.
Kram och Happy Valentine´s!

Annika said...

Elisabeth:
Hörde att fredagsmyset, alltså ordet, kommer från en reklam som måste haft världens genomslagskraft. Var det chips?
Minns inte.
MEN snacka om bra reklam.
När jag var liten och ung så fanns verkligen inte det ordet.
MYSIGA minnen du har, det är så fint att tänka på sådana.
Absolut, extra festligt på helgen. SÅ ska det vara. OCH så var det.
FÖ, jaaaaaa drickabackar med 33cl läsk. ÅÅÅÅ!!!!

På Spåret, klassiskt!!
det blir tyvärr inte av att jag ser det, men det är ju så bra!!
OCH ja, mkt bättre att få bort städningen på fredagen så att hela helgen blir ledig.

Blev inget av med våra ryggsäckar, det blev riktigt dåligt väder.

:-)


Annika said...

Channal.
OCH lika LJUVLIGT varje vecka. Just den känslan!!
Alltså, ja nästan bättre att vara ledig måndagar.
Mysigt Anna, just er fredag med god mat och lite tv. Älskar charkisar. SÅÅÅ gott. OCH rödvin. YES! Ett måste!!
MYSIGT med hela din helg. Hoppas den blev riktigt lyckad!!!
Kramar!!

Annika said...

Yvonne:
För att det är ngt alldeles speciellt och mysigt i luften den dagen.
Bara såååå bäst!!!
Tycker det är kul att det känns så varje vecka. GILLAR det så!!!
Älskar quiche!! SÅ gott.
Vad duktig du varit som lagt av med godis!! WOW, impad.
Och att du inte har ngt sug efter det.
BRA!!
Nötter är ju ett bra substitut förstås.

Alla Hjärtans ... lite mysigt att uppmärksamma det ändå. Vi gjorde heller ingen stor grej av det.

Dina fredagar och lördagar låter precis som mina. Och det gillar jag, just att det blir lite mysigare och festligare de dagarna.
Tycker det är KUL att ni har lite middagar med era Spanienvänner via FT och äter likadan mat. Supermysist.
Precis som du gillar jag att ha maten klar på fredagen ffa. Att göra en gryta, eller lasagne. Bara in med det.
Bästa!!!

ÅÅÅ ert bageri och gott bröd. Underbart.

Blev inget av med våra runda, vädret satte P för den saken. TYPISKT.

Kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
ÅÅÅÅÅ det ÄR ju speciellt. Just att ni träffades den dagen!!!
Firade ni i söndags?
FÖ, neej, låter inte alls trist med er turnering i Yahtzee på fredagar. Inte alls. BARA kul.
Är det bara då ni kör? Eller forgår den turneringen på lördagar?
Spelar ni nånsin under veckan?

Annika said...

Susjos:
Alltså ja, jag förstår ju totalt att det blir lite så och så med helgkänslan för dig eftersom du har det jobb du har.
Verkligen.
OCH då förstår jag att du lägger ännu mer krut de helger ni är lediga.
Ja, jag tror att vi är i ungefär samma ålder, så jag kan tänka mig att det också satsades mer på lördagarna då du växte upp.
Alltid chips och mys då. Aldrig annars. Aldrig läsk heller förutom KANSKE på lördagar. Det var verkligen speciellt när man fick läsk.
HOPPAS att du hade en riktigt fin helg.
KRAMAR!!

Annika said...

Anna:
BLEV du!!
HAHA!!
Ja, måndagen hade du väl kunnat få istället :-D

Annika said...

BP:
Happy V-day!!
:-)
JUST det, vänliga veckan var det ja . HOPPAS den var vänlig också.
ÄLSKAR Ramen, i alla former. SÅÅÅÅÅÅ gott!
Riktig comfort food för mig.
JAAAAAA!! JA jag ska absolut testa ditt recept. TACK för det, sparar det!!

SOM tur är ny president nu. Phew ...
Men det gamla skrället fälldes inte. Väntat iofs, ändå mkt uppseendeväckande med de rep som gått empt partiet.
Nu kommer väl fler civila rättegångar.
ACK ja. Fäll dåren ngn ggn.


Hoppas helgen var god och fin!!!

Annika said...

Annika
PRECIS SÅ!!!!
Det handlar ju inte bara om romantiskt kärlek utan om all kärlek och vänskap.
Så visst ska man fira!!

ÅÅÅÅ mysigt Annika, perfekt att slå ihop dagarna.
Lobster rolls, gooooootttt!!!


Just ordet fredagsmys kom efter att jag flyttat till US. Och enligt Elisabeth som kommenterar här fanns det inte på 90-talet heller.
Så det måste ha kommit senare. VIA en stor reklamkampanj som ju måste anses galet lyckad!!
ÅÅÅ vilka fina fredagsminnen från din barndom.
Varma mackor!! Alltså får LUST att göra sådana. SÅÅÅÅ gott JU!! MUMS. Vilka minnen!!
ÅÅÅ, igen.
Dricka ja, det var inget man fick varje dag.
Fina helgminnen Annika.

OCH mysigt med HH på torsdagen.

HOPPAS att du hade en riktigt fin och bra helg,

Sora kramar!!

Brysselkakan said...

Vi är rätt dåliga på allt sånt här så nej.
Yatzyn är näst intill alltid fredag kväll, lördag och söndag morgon. Och aldrig i veckorna. Sedan blir det lite då och då när vi är ute med båten också och då kan det ju vara vilken dag som.

Annika said...

Brysselkakan:
DÅ blir det ju mer speciellt och "helgigt"... gillar. Vi kör ju lite lika med spel, helger men inte under veckan.