Wednesday, January 13, 2021

Älskade Washington DC!
Godmorgon!Idag har det gått en vecka sedan upploppen vid Capitolium.
En dag som gick till historien och som vi sent ska glömma.
Vad jag vet när jag skriver detta så är riksrätt på gång, men inget som klubbats igenom. Vad gäller det 25 tillägget så tror jag inte man kommer att tillämpa det. Sittande president har idag en vecka kvar vid makten.
Nästa onsdag svär Joe Biden presidenteden, förhoppningsvis får det ske i lugn och ro. Det är så turbulent här nu att det knappt känns som om man kan gå rakt. Oroar jag mig för framtiden? Jomen det kan ni lita på …


Den andra januari for Peter och jag in för att ta vår morgonpromenad inne i Washington DC.
Det var en så underbart vacker morgon.
Nu har jag bott i Washingtonmrådet i snart 28 år.
Det är mitt hem, och det är en stad jag älskar!


Att resa in från Virginia-sidan är SÅ vackert.
DÅ ser du alla vita och mäktiga monument medan du kör in i stan. 
Lincoln närmast och sedan Washington monument och så förstås Capitolium som kröner hela staden från sin kulle.
Allt detta ligger längs en park som kallas för The Mall, eller The National Mall. Längs med denna park ligger då alltså minnesmonument, departement, Vita Huset kan man se då man står vid Washington monumentet och tittar ut över staden. Längs The Mall ligger också alla museum, The Smithsonian. Museer i världsklass vilka alla är stängda nu under pandemin.  I vanliga fall är det gratis inträde där, så kommer du någonsin till DC är dessa museer ett måste!


Makten känns, och makten märks.
Samtidigt är det en mysig och välkomnande stad. DC har massor med gemytliga stadsdelar.
OCH det är en stad med enorm mångfald. Det är nog därför jag gillar att bo här så mycket, just för mångfalden. Den berikar så otroligt mycket.


I DC råder undantagstillstånd fram till att Biden har svurits in. Undantagstillståndet trädde i kraft a little too late, to say the least …


 


Den här bilden har jag tagit från andra sidan spegeldammen.  Monumentet på bilden är den kända Lincoln Memorial.Men när Peter och jag gick omkring där för någon vecka sedan visste vi inget om det som komma skulle.
Vi satt utanför Capitolium i morgonlugnet och pratade om att de börjat rigga inför Bidens installation. Vi noterade även de kravallstaket som sattes upp medan vi satt där. De kravallstaketen sattes givetvis då upp inför kongressens godkännande av Biden.
Vi vet ju hur det gick … 
Det känns som om monumentet ska ramla på en då man tittar rakt upp på det.Det var en underbart fin morgon Peter och jag fick inne i nationens huvudstad.
Just då kände jag hur in i bomben mycket jag tycker om DC.
NU hoppas jag bara att DC ska förbli DC det DC jag älskar. Att den ska kunna fortsätta vara den demokratiska vagga den alltid varit. 

Capitolium!  Den vackra byggnaden!  Här satt Peter och jag länge och bara pratade och tog in DC.  Underbart! Here’s to hoping!!

20 comments:

Eva i Dalarna said...

Fina bilder. Och väldigt lite folk i farten. Lugnet före stormen så att säga.
Mer höst äm vinter på bilderna. Här har vi snö nu, sådär vackert som man vill ha det på jul! Och kallt.

Humlan said...

Fina bilder!
Att promenera i en stad när det är så lite folk som på dina bilder, brukar göra att man ser den bättre. Att se dina bilder, bara dagar innan allt hände är ändå tankeväckande. Jag hoppas verkligen att din önskan om att DC ska fortsätta att vara den stad som du älskar, slår in!

Kramar!

Anonymous said...

Yvonne said....
Så vackert det är i DC, hoppas det får förbli så. Tänk vad som hände en vecka efter ni var där, det kunde ju ingen ens komma på tanken att det skulle bli så fruktansvärt som det blev. Hoppas verkligen det inte händer igen nu när Biden ska installeras, men de borde väl vara förberedda denna gång på att det finns galningar som går lös.

Skönt ni hade som hade det så folktomt, då kan man ju verkligen njuta av allt fint och stanna och titta hur länge man vill.

Hur långt har ni in till DC? Brukar ni åka in ofta och strosa runt (i normalt läge såklart)? Vi har ju ca 31 km in till Stockholm och som jag längtar tills man får åka in till stan.

Ha en fin onsdag hälsar jag från ett snöigt Åkersberga, Kramar!

bettan said...

Älskar ditt inlägg Annika. Så vackra bilder. Jag är så tacksam för din guidning av en del av ditt älskade Washington DC. Ett av dina inlägg jag kommer återvända till.

Fasansfullt det som händer hos er men så även runt om i världen. Overkligt att det sker i USA men det kan hända var som.
Det hemskaste är när så många påverkas av verklighetsfrånvända påståenden. Men som sagt inget nytt.

Jag såg Agenda i SVT i söndags och irriterade mig till den grad att public service gör ett reportage och låter en vettvilling bre ut sig. Det var republikanen och pastorn Joy van Patten.

Jag blir alltmer rädd över vad som händer på olika håll i världen. Försöker tänka att det alltid har varit så på olika vis. Troligtvis har alla generationer oroat sig över världens tillstånd och hur det ska bli för barn, barnbarn osv.

KRAMAR!!

Annika said...

Eva:
Tack, ja DC är vackert. OCH det var SÅ lugnt.
Få turister här under pandemin, dessutom gäller karantän för många stater om de reser in i DC-
En guldkant för oss som bor runt stan.
Ja, lugnet före stormen är det verkligen.
Så ser en typisk DC vinter ut, om det inte kommer ut. Ja, som i mitt inlägg igår och här.
Njut av snön därhemma. Jag vill också!!

Annika said...

Humlan;
TACK!!!
Det kändes som om vi nästan hade hela stan för oss själva. OCH det var så lugnt och ljuset var sååå vackert.
Ja, det var nästan underligt att att tänka att vi var inne stan bara dagar innan kravellerna. OCH hur lugnt och stillsamt det var.
JA, jag hoppas också att det ska få fortsätta att vara den stad jag älskar. VERKLIGEN.
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
TACK!
Visst är det vackert i DC, det är det verkligen!!
Underbara stad.
Och så lugnt det var, stillsamt och bara så vilsamt.
Ja, det som hände skedde fyra dagar efter att vi varit där. Overkligt nästan då vi satt och pratade om lugnet och Capitolium som vi hade så god utsikt över.
Sen hände det som hände.
Och nu vet jag inte om jag skulle ha lust att åka in ens en gång med tanke på hur oroligt det är.
Biden säger att han vill sväras in utomhus, och det hoppas jag verkligen ska gå.
JAG antar att säkerheten därinne blir enorm den dagen.
Gillar att promenera därinne. Det är mysigt.
Vi tar oss in snabbt om det inte är trafik. Vi har tunnelbana in till stan också härifrån Reston, men jag åker inte den nu under pandemin.
Vi har 36 km till stan från oss. Som du in till stan ungefär.

Njut av snön.
Kram från ett soligt Reston, utan snö.

Annika said...

Bettan:
STORT STORT tack säger jag från djupet av mitt hjärta. Blir så glad över det du skriver.
Ja, jag älskar staden och jag är orolig över vad som komma skall. Det här landet håller på att glida ner i något som jag inte riktigt vet vad det är ...

Det läskigaste är alla konspirationsteorier som somliga sväljer med hull och hår. NÄR blev världen sådan??? Hur kunde det ske. Allt förbannat tjafs om att mainstream media är fake och död åt journalister ... men say what??. Alternativa sanningar? Japp, det kan vi skylla 45 och hans gäng för. Han har förstört USA, eller det började holkas ur redan när tepartyrörelsen började med sitt snack.
har sett så hemska bilder och alternativa "sanningar" att du anar inte.
OCH jag är verkliga orolig över vad som händer.
Du har rätt, detta hade kunnat hända varsomhelst i världen, det som skedde i DC för en vecka sen.

Läste Croneman i DN som helt fördömde det programmet, han skrev det du skriver. ja, varför låta dårar komma till tals utan att ens ställe en enda svår fråga tillbaka????

Försöker tänka som du ... Men de är svårt. Tycker det känns som världen är mer uppfuckad nu än ngn annan ngn under min levnad ...
MEN vi ska tro på det bästa.

TACK Bettan för dina ord. DE värmer och de gör mig glad.

KRAMAR!!!

vivi said...

Vilka fina foton! Det är en mäktig stad med mycket historia. Det skulle vara roligt att besöka Washington nån gång.
Fotot på Vietnam-muren där det ser ut som att muren med namnen på de stupade fortsätter ända upp till himmelen är väldigt vacker.

Det är verkligen svårt att tro att det som händer just nu verkligen händer på riktigt och inte är någon Hollywoodfilm! Helt surrealistiskt att å ena sidan se dessa människor utklädda som till halloween, krigssminkade med pälsmössa och vikingahorn, och sen å andra sidan se mobben misshandla polisen. Vad hade hänt om dom hade fått fatt på nån politiker? En demokrat? Vicepresidenten? Usch.
Jag ska villigt erkänna att de första bilderna fick mig att småskratta. Snubben med vikingahorn, killen som glatt vinkandes travade iväg med en talarstol. Jag tänkte; vilka nötter. Kommer dom från särskolan!? Sen visades fler bilder och filmer. Hur dom skanderade Pelosis och Vicepresidentens namn. Folk med koncentrationslägertröjor. Folk militärklädda upp till tänderna. Misshandeln. Då svalde jag skrattet.
Om nu allt, förhoppningsvis, går bra fram tills den 20:e, kommer dom att lugna ner sig då tros? Vad tror folk hos dig? Eller riskerar det att bli värre?

Jag hoppas verkligen den 20: e blir en lugn dag. Jag kommer sitta som på nålar.

Ha en bra dag. Här i Blekinge har vi nu äntligen fått snö också. Så vackert här just nu.

vivi said...

Jag menar förstås att jag småskrattade åt dom första bilderna som nådde mig via nyheter och sociala medier dagen när stormningen hände. Det har inget med dina bilder att göra eller nåt. Jag inser nu när jag läser vad jag skrivit att det inte framgår tydligt vad det är för bilder jag menar.

Elisabeth said...

Förstår verkligen att du oroar dig för framtiden, det hade jag också gjort. (Nu är jag visserligen expert på området "oroa sig", men som läget är nu hos dig oroar sig säkert många, även de som normalt inte stressar upp sig i första taget.) Vi får hoppas att Biden lyckas landet, även om jag tror att det blir svårt. Trump-supportrarna kommer garanterat inte att ge sig, utan bara fortsätta prata konspirationer och om att USA nu kommer bli ett kommunistiskt (!!) landet. Suck alltså.

Nåväl, jättevackra foton från DC, de ger mig verkligen lust att åka dit och se alla dessa platser i verkligheten! Minnesmonument gör mig förresten alltid så sorgsen; alla dessa personer som tvingades ut i krig och inte kom hem.

Annika said...

Vivi:
DET är det verkligen!
Ja, jag tycker att alla som kommer till US ska besöka DC. Mkt historia och mkt som hänt där genom åren i form av historiska händelser, demonstrationer, upplopp. protester etc.
Sen är det en mysig stad med många olika stadsdelar.
Vietnammuren är så fin, och just det fotot är ett sådant klassiskt DC-foto. jag är såå glad att jag fick ha muren för mig själv och verkligen kunna ta dessa foton.

Du har rätt i allt du skriver.
Vore det inte så hemskt som det är skulle man skratta. MEN nu är det vrickat och ur led allting.
OCH vad som komma skall, ja det vet väl ingen? Men inte fasiken tror jag att turbulensen ger med sig.
De här människorna är farliga.
Nu ska vi se om dagens möten i kongress och senat leder till riksrätt.
Att 45 måste står till svars, det tycker fler och fler även inom de egna leden.
Tycker ärligt talat galet synd om Biden-Harris som ska ta över detta ....
Folk tror lite olika, en del tror att dessa dårar kommer att spricka som troll i solljus när 45 är borta. En del tror att det kommer att eskalera.
Själv är jag mest rädd för det senare, och fruktar det.

Härligt med SNÖN i Blekinge!! NJUT av den!!!

Annika said...

Vivi igen.
Haha, jag fattade :-D

Annika said...

Elisabeth:
Absolut gör jag det.
Jag vet inte hur skutan ska kunna rätas upp.
ja, dessa foliehattar ... stulet val, kommunistisk och socialistiskt styre med B-H ... den djupa staten.
Allt är så sjukt at man faktiskt inte tror det är på riktigt. MEN tyvärr är det ju det.

Absolut, res till DC!
Det är verkligen en stad värd att ses som ofta hamnar i skuggan när folk liksom bara drar till NYC och LA.
DC är vackert och mäktigt.

BP said...

Är faktiskt riktigt, riktigt glad att jag "snubblade" över din blogg hos Karin tror jag det var. För dina bilder visar ofta ett helt annat USA än det som förmedlas via tv-kanalerna. Å idag med Washington är inget undantag. Din presentation liknar inte nåt jag sett av Washington i tv kan jag säga. För där ser man egentligen bara två saker - The White House och Capitol Hill. Å i dessa dagar är det ju The House of Representatives för hela slanten i direktsändning om impeachment av Trump eller inte.
Nej, då kikar jag hellre in här hos dig:-)

Annika said...

BP_
OCH jag blir riktigt riktigt glad över dina ord. TACK för dem, de värmer mer än du anar.
Säger samtidigt, DETSAMMA!
Karin tror jag du fann mig hos, ja. I hennes inlägg om ugglor då hon nämnde mig.
Det är nog sant att det man oftast ser av DC i nyheterna är Vita Huset eller The Capitol, där de som bäst röstar nu ...
NU vet du hur det ser ut lite mer. Mäktig stad, samtidigt såååå mysig.
TACK snälla BP!!!

Susjos said...

Vilka fina bilder du visar oss! Jag har aldrig varit där, men blir väldigt nyfiken på staden nu! Min man har varit där på genomresa för drygt 40 år sedan.
Ja, vad som hände där är ju så fruktansvärt. Hoppas nu att Bidens installation går fredligt till.

Så roligt att läsa din årskrönika, underbara bilder och ett fint år trots rådande pandemi!
Längtar att få åka över, min svägerska och svåger har en lägenhet på Manhattan dit vi varit ett par gånger, men tyvärr så ska de nog sälja lägenheten där nu på ålderns höst, för de är mest i Florida nu, där har jag aldrig varit, så i och för sig kan jag ju åka dit och hälsa på, när det nu blir rimligt att resa igen!
Må SÅ GOTT!
Kram

Channal said...

En hel vecka sedan!! Känns som igår. Hoppas verkligen Trump hamnar i fängelset. Han hade ju ringt in till Capitolium och frågat hur det gick!! Enligt Aftonbladet.

Måste ha varit magiskt, speciellt att stå där alldeles själv vid muren. Så sorgligt med så många unga som stupar i krig.

Vacker stad... och blå himmel! KRAM Anna

Annika said...

Susjos:
Tusen tack!!
Ja, det är en så fin stad.
HOPPAS att turbolensen blir lite mindre framöver, men jag har mina dubier ...

TACK, så kul att du gillar årskrönikan. Jag gillar också att läsa sådana hos andra, som hos dig tex.
Alltid intressant.
JA, må gränserna öppnas igen!! MÅ de!
Det gör de säkert när vaccinet kommit igång . Det ska bli härligt.
Florida, gillar delar av den staten, som The Keys (ÄLSKAR the keys), men annars är det nog ingen stat jag längtar till.
DOCK, det finns absoluta undantag av total mesighet och skönhet därnere.
OCH för äldre är det ju ett paradis.
Kram!!

Annika said...

Channal:
Ja, nu får vi se. Det blir riksrätt nu iaf. Den andra för honom. Hehe. Men om han fälls är väl en annan femma.
Gubben har 780 liv ...
Muren ja, den är så fin. SÅ fin.
en vacker stad, Anna. Du får komma hit när saker och ting lugnat sig.
Sol har vi iaf gott om, men också grått och regn. En bra blandning.
Kramar!!