Thursday, December 17, 2020

TACK, SNÖ!! Trevlig gran, Julen varar än till Påska? och Stora ugnar!

Hej torsdag!!* TACK!!


Stort tack för er input i gårdagens inlägg. DET här med att fira jul i att annat land, eller på annan ort, är inte alltid lätt. Alltså, när man verkligen HAR flyttat.
Att flytta från hemorten är överhuvudtaget inte lätt. Det tar sin tid att anpassa sig. Lära sig nya koder (det gäller säkert inom det egna landet likaså) på det nya stället. OCH att sedan långsamt falla in i en ny och fungerande tillvaro.
Som alltid läser jag med nöje era kloka kommentarer och funderingar, tack för dem!


  * SNÖ!!


Igår fick vi oss lite snö till livs.
DET var helt underbart. Stora maffiga flingor föll. Jag var ute på min morgonrunda medan de första flingorna började dala för att sedan börja snöa alltmer ymnigt.
Senare tog Karolina och jag varsin ryggssäck och traskade iväg till Safeway. Där köpte vi ingredienser till kanelbullebaket som Karolina åtog sig igår. Nej, jag bakar inte, men min dotter verkar ha fått bakgenen i led från sin mormor och moster Sara.
Trevligt tycker jag som faktiskt inte alls är bra på att baka. 


Det var så mysigt att gå till affären i snöryran.
DET är något alldeles särskilt med SNÖ före jul. Alas, som alltid ligger den ju inte kvar.
DOCK, det var ljuvligt de timmar medan det varade.


MER!! MER!
Jag vill ha massor med snö i vinter!!
MASSOR!!
PÅ min promenadväg  tidigare i veckan hittade jag denna gran!Så himla trevligt med alla polkagrisstänger som hänger i den. Den som vill ha en får ta en. 
DET är uppiggande och sånt blir man glad över! YAY!! 
* Jul långt in på nästa år?Det är ingen hemlighet att folk påbörjade julen 2020 rekordtidigt. Man ville dyka in i myset redan i början av november och brassa fullt ut direkt. Året som sådant inbjuder ju till det.
Jag är själv en av dem som med glädje anammade julen direkt efter Halloween. Eller påbörjade den iallafall. Härligt. SÅ kan det säkerligen bli nästa år också. MAN vet aldrig … Osvuret är bäst.


För några veckor sedan satte en av mina favoritgrannar upp sin julbelsyning därute, och det är så trevligt då han gör det. Han sa då att han skulle behålla den till “AT LEAST until February because we do need it this effed up winter”.
SANT i och för sig … JAG kommer inte att ha min jul uppe så länge. Heck, den ryker på nyårsdagen.


MEN jag tror att min granne har rätt, jag är säker på att folk kommer att behålla sin jul längre än vanligt. Långt in på vintern 2021 kommer vi att se julpynt både ute och inne. Jag kan inte säga så mycket om det. MEN det kommer säkert att STÖRA mitt sinne, haha!!!
Den här gången är det bara deala. FAST jag kommer att vägra jul efter nyårsdagen. 
SÅ det SÅ. 
Julen i år kanske verkligen kommer att vara ända in i påska. Fniss!! 


* De där stora ugnarna!


Runt Thanksgiving skrev jag om det faktum att kalkonuppfödarna detta år är oroliga för att folk inte kommer att köpa lika stora kalkoner som de brukar köpa under ett normalt år. 
Anledningen till det är ju återigen, PANDEMIN!
Man kan inte träffas som man brukar över de stora helgerna.
Kalkon är ett måste på Thanksgiving. Därtill äter väldigt många även kalkon på juldagen. Kalkoner är verkligen poppis den här tiden på året.
I år vill då folk givetvis kunna köpa mindre kalkoner, och det hade väl inte uppfödarna räknat med. Under ett vanligt år vill folk har kalkoner som kan väga upp emot 12 kilo och ibland mer.

Några av er frågade om en sådan kalkon ens går in i en ugn? SVAR ja! DET gör de!
Det finns en anledning till att ugnarna i USA är så stora som de är. En av dem är just att kalkoner av modell BIG ska få plats i dem.
Något annat som är vanligt här är att man har dubbelugnar. TVÅ stora ugnar där man kan få plats med en jättekalkon och samtidigt har man ugn två till alla tillbehör.


 ***


Med detta önskar jag er alla en jättefin 17 december!

19 comments:

Äventyret framtiden said...

Jag hoppas på mera snö för din skull; jag vet ju att du älskar snön och vintern! Och visst lyser tillvaron upp. Så där lagom kunde vi också få, men mera än så känner jag mig för lat till att ta vara på. Då ska det ju skottas och skottas och jag vill inte ännu. Har så mycket annat kul för mig.
Jag har förstått att det är väldigt viktigt att ha tillräckligt stor ugn när man ska påta in en stor kalkon i den. Har sett på tv-n i husförsäljningsprogram när amerikanare ska flytta till Europa. Då nämner de ofta ugnen; är den tillräckligt stor?
En viktig detalj helt enkelt. Små kalkoner finns ju egentligen inte. De får halvera dem nu när man inte kan vara så många runt bordet till julen i år. Också här har det tyvärr börjat röra på sig i fel ordning, smittan sprider sig och var och varannan dag så läser vi i våra tidningar att folk har fått coviden. Vi sitter här och ugglar i vårt hus, försöker att inte vara ute i samhället annat än när vi absolut måste och då med all tänkbar försiktighet och skyddsutrustning.

Njut av dagen Annika!
Kramar över haven!

Eva i Dalarna said...

Det är alltid mysigt med lite snö till jul. Men här ser det ut att bli en grön jul. Alla snöflingor som eventuellt ramlat ner här har regnat bort. Men såhär dan före dan och så vidare lever hoppet...

Erica said...

* Vad mysigt att ni äntligen fick lite snö! Vet ju att du längtat efter det :-)
Synd att det inte kommer ligga kvar; men jag håller tummarna att ni hinner få mer denna vinter.

* Jag skulle också kunna tänka mig att många behåller julen längre än i vanliga fall.
Ett ljus i mörkret -på många sätt.
Tror däremot inte att det är jättemånga här hemma som kommer behålla julen så extremt länge. Tror nog att många kommer plocka ner den någorlunda "normalt". Men däremot kanske det blir fler som faktiskt väntar till Tjugondedag knut.

* Oj! Så ugnarna är speciellt konstruerade med tanke på kalkonmiddagen i USA?
Å andra sidan känns det ju ändå väldigt rimligt. Hade varit svårt att sälja stora kalkoner annars.
Och två ugnar. Lyxigt!
Känns dock lite grann lite mer som en medelklass/övre medelklasshusgrej?


Så mysiga snöbilder du visar idag!
Hoppas du får en riktigt fin torsdag (och att det fortfarande ligger kvar lite snö).
Kramar /Erica

Anonymous said...

Yvonne said....
Så härligt att ni fick snö några timmar iaf och kul för Karolina som verkligen får annat väder mot för i LA. Snö ska vi också visst få 21 dec om prognosen håller, kommer väl lagom med is och halka till jultrafiken drar igång, men kanske blir den också mildare i år då många kanske avstår julbesöken just detta skitår 2020.

Fiffigt att dela ut polkagrisstänger för den som passerar och vill ha en sån.

Jag tror inte jag kommer att ha julen längre än normalt, blir mest irriterad på folk som kan låta allt hänga till februari/mars. Förra året hade en granne kvar sitt till påsken....

Kalkon, ja det hoppar vi nog i år, göra en till 2 ev 3 pers blir det alldeles för mycket kvar, så på juldagen får vi helt enkelt hitta på något annat att äta. Tycker det är jättegott men vill att man är många på den så det mesta går åt. Men gott är det och såsen ska vi inte tala om, mums!

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en kram från ett idag icke duggregnigt Åkersberga

Humlan said...

Det är verkligen något speciellt med snö före jul, det är bästa sättet att få lite advents- och julstämning. Bilden på K i snön som du la ut i går är verkligen fin, jag får en känsla av ett magiskt sagolandskap. Tyvärr ser det inte ut som vi får någon snö innan jul men prognosen är visst osäker, så jag kan fortfarande hoppas.

Så trevligt med en godisgran! Det är sådant som gör en glad oavsett om man vill ha en polkagrisstång eller inte.

Hoppas du har en fin dag!
Kramar!

Channal said...

Så här ska det se ut i december! Det gillar jag. Blir mycket ljusare, mysigare, mer ombonad och faktiskt varmare också fast termometern visar minus. Idag har vi gråväder med regn och +5 grader! Nu längtar jag efter lov och 2021!!

KRAM Anna

Annika said...

Karin:
DET var såååå härligt igår. OJ vad vi njöt, både K och jag.
Idag är det fint också, men ISIGT!!
TILL MAX!!
Kunde inte gå ut och gå. Omöjligt.
Gick ut på golfbanan och fotade istället och gick på skaren och isen.
Karin, förstår att ni har mkt att skotta på Pettas. Kan också förstå att du inte vill det, hehe.
Ni kan få lite snö som ligger vackert hela vintern.
:-)
Men, jag ser ingen snö i sikte när jag kolla på ert väder. Inte på mitt heller ...
Så vem vet ... detta är kanske allt vi får, haha.

JAAA!! HAHA, jag har också sett många program när amerikaner ska flytta till Europa och ugnarna är superviktiga, buuuut can we fit a turkey??

I år får man nog bli lite mer kreativ med sina kalkisar. Du ska se vissa exemplar, hur oändligt stora de är.
Man kan också köpa så att man endast får kalkonbröst. Det vita köttet (det som jag gillar bäst). Så får vi kanske göra här i min lilla familj i jul. Men det ordnar sig, resterna är ju goda också.

Så coviden sprider sig alltmer på Åland också, så tråkigt ...
Men inte oväntat, gissar jag.
Bäst att stanna hemma så mkt det bara går.

Kramar till dig!!

Annika said...

Eva;
Visst är det.
Här blir det ingen snö till jul heller.
Men så trist att det förmodligen inte blir så hos dig heller.

Annika said...

Erica:
Så mysigt, älskar det.
Njuter så länge det varar. Idag är det mest isbark, inte så kul. Men ändå ganska vackert.
Kunde inte ta min PW, bara isgata därute. DET är inte kul.
Men jag tycker om det ändå, hehe.

Ja, du får berätta sen om folk behåller den efter 13 jan. DET är ju ändå länge.
SEn får vi väl se hur länge folk här verkligen har kvar den.

Ja, ugnarna är väldigt anpassade för just en stor kalkon. Komiskt va.
OCH ja, de där dubbelugnarna finns mest i medelklassen och upp, helt riktigt.

ERICA!!
Feel BETTER!!!!!
Kramar från mig!!

Elisabeth said...

*Jag antar att snön är borta nu, men du får ändå mer än gärna behålla den hos dig. ;-) Till skillnad från en majoritet av Sveriges befolkning hoppas jag på en julhelg med plusgrader och barmark, och en titt på långtidsprognosen ser lovande ut vad det beträffar. Kan förresten tänka mig att Karolina var glad över snön!

*Håller med, kul gran! Hoppas att många uppskattar den.

*Kan nog mycket väl bli så att folk har kvar julen längre än annars. Jag får se hur jag gör med mitt pynt, adventsljusstaken tänker jag plocka ner ganska tidigt i alla fall, hur tråkigt jag än tycker att det är.

*Jag har svårt att "se" hur stor en kalkon på 12 kilo är, men det låter verkligen stort! Hur stor är en normal kyckling t.ex.? Det kan jag i alla fall på ett ungefär se framför mig. Jag minns i alla fall att jag tyckte om kalkon på den tiden jag åt kött, det smakade liksom lite mer än kyckling, om jag minns rätt.

(Jag åker förresten på söndag. Har lagt om min resrutt för att jag förhoppningsvis slipper åka buss. Tåg känns liksom lugnare, mer plats och lättare att flytta sig om det blir trångt. På ett av tågen kunde jag boka en plats där jag inte behöver sitta bredvid någon. Där såg jag även till att boka så att ingen sitter bakom mig, vilket är bra. Det blev dubbelt så dyrt, men det är det värt.)

BP said...

Ingen dålig tajming alls med snön, även om du skrev att Karolina bara ville ha regn - hahaha:-)
Snö får gärna falla julafton, vilket SMHI har utlovat (läst: hotat med) och vara borta senast på Trettondagen;-)
"Effed up winter" - det uttrycket gillar jag. Hade aldrig hört det förut.
Kul och generöst att låta förbipasserande ta en "candy cane". Det har jag heller inte sett här.

Å japp, det var jag som undrade hur ni fick in en 12-15 kg stor kalkon in i ugnen. Nu fick jag svaret:-) Hade totalt glömt att allt i USA ju är XXXL jämfört med Europa;-)

Annika said...

Yvonne:
JAA!! Så extremt härligt med snön!!
Njöt så in i ...
OCH den har legat kvar hela dagen idag. Som en isbark. Ja inte på vägar etc, så det var inga problem att köra. SKÖNT:
Vi får se om ni får lite snö också.

Visst är det en trevlig gest med polkagrisarna. DET tyckte jag också.

HAHA, jag med ... jag blir sjukt irriterad på folk som har sin jul kvar länge. HOPPAS jag inte ska bli alltför störd i år.
TILL PÅSK!!! GAAAAHH!! Skulle bli tokig, på riktigt. Fattar inte att folket i huset står ut.

Ja, nu blir det bara ni två i jul ... Du får tänka om och göra ngt annat. Jag vet, såsen till kalkonen blir så god.

Kram från ett ännu snöigt Reston!!

Annika said...

Humlan.
ÄLSKAR snö före jul!!
DET är något alldeles extra med det.
TACK, bilden på K igår är den bild som ligger här också, då hon står med sin mobil. TACK, jag tycker också om den jättemkt.
HOPPAS att ni får lite snö i jul. Verkligen.
VI lär inte få det, men det är inget ovanligt.

EXAKT, även fast jag inte tog ngn stång så gjorde det mig sååå glad. Så gulligt liksom.

Kramar!!!

Annika said...

Channal:
TACK Anna!
DET tycker jag också. SÅ ska det se ut i december. Men vi kommer ju inte att få behålla snön. DET var härligt så länge det varade.
HOPPAS att ni får. VET ju hur mörkt ni har det.
Kramar i massor!!

Annika said...

Elisabeth:
DEN är kvar!
Fast solen idag har slitit hårt på den.
JAG älskar den, men jag vet ju att du inte gör det, hehe.

VISST är granen kul. Blev så glad då jag såg den!!


Precis, det skulle inte alls förvåna mig om folk har kvar sin jul mkt längre än vanligt.
Jag är redo att ta smällen. Du vet ju har jag resonerar där :-D

BRA Elisabeth!! Helt rätt beslut med tåget. DET kommer att gå BRA!!!


Kalkoner är enormt stora. OCH ja, de är goda. goda goda.
OM de inte steks sönder och blir för torra.

Annika said...

BP:
HAHA, hon tog snön med största förnöjelse och njöt så in i bomben. JAG med!!!
AHH, vi får se om ni får snö till jul. DET vore härligt.
Jag följer ert väder varje dag och hänger med där. HOPPAS!!
EFFED UP winter rings true, right!! Han har så rätt i det.
Gillar också granen!!! SÅ trevligt med den.
YASSS, allt är bauta här, ugnarna inget undantag. Det är som Karin säger, alltid ett problem med ugnarna när amrisar flyttar till Europa. But, but ... the turkey!???

Bloggblad said...

Åh, jag har nästan glömt hur mysigt det är med snö! Fina vinterbilder, roligt att ni har K hemma nu!

Vet du, genom View from my window har jag fått kontakt med en ung lärarinna i Kentucky som messade och undrade om jag kunde svara på frågor om julen i Sverige och hur vi firar. (Mig av alla!) Naturligtvis ställde jag upp när jag kollat att hon inte var ett spam. Så nu har jag slitit ont med min utdöende engelska och svarat på frågor om tomtenissar m.m. Jättekul! Och hennes elever tyckte att det var roligt med en ”äkta svensk”.

Men ... än har inget mer än adventsljusstaken och ett par hyacinter kommit över tröskeln! En lite söt ”hemmaplockad” gran står i garaget och en granristomte vid yttertrappen med en adventsgran.

Annika said...

Bloggblad:
DET är verkligen det!!Älskar det.
MEEEN, den blir inte långvarig, men vi fick lite puder inatt igen. GOTTA love it!!

Aha, vad KUL!! Men det är en jättekul sida. Blir bara lite paff ibland över hur maffiga utsikter somliga har!!
WOOW:
BLEV så glad när jag såg DIN bild där. SÅÅÅÅÅ KUL!! OCH tusentals hälsningar till dig.
KUL med KY kontakten.
KUL att du kunde hjälpa henne.

Härligt Bloggblad, du är på g nu med pyntet!!!

Bloggblad said...

Ja, jättekul med fönstersidan, men jag undrar ibland om det kan vara helt sant ... som om 80% bodde på turisthotell i paradiset...
jag blev glatt överraskad själv när min dök upp så långt efteråt, och paffatt så många både svarade och delade bilden.

Jag får nog lägga in ett blogginlägg med julpynt när jag kommit så långt.