Thursday, December 10, 2020

Körsbärsblom i december, MYS is the WORD, Veckans Chorizo, Årets julkalender och Utplockat.

Godmorgon torsdag!!

* Decemberblommor?


Häromdagen då jag var ute och gick såg jag plötsligt—till min förvåning— körsbärsträd som småblommade.
DET var inte alls varmt, snarare runt nollan. Det var grått och vansinnigt RÅTT i luften vilket det ofta är under vintern här. I grådagern ser jag då rosa små körsbärsblommor.
SÅ märkligt.
SÅ fel.


Jag lade ut en bild på instagram, och där finns ju klokt folk, det måste jag säga.
En följare skrev en kommentar att det kan vara en körsbärssort som heter Autumnalis.
Google to the rescue
OCH — sure enough—den kloka följaren hade helt rätt!!
VISST är det ett vinterkörsbär.

DOCK, precis som alla andra prunus och körsbärsträd så blommar de som MAFFIGAST på våren.
MEN, det ÄR inte ovanligt att de kan blomma lite smått mellan oktober och januari heller. DET speciellt om höstarna varit milda. DET har ju denna höst varit i mångt och mycket.


Iallafall, nu känner jag mig lite lugnare, haha.
DET var inte fullt så kusligt som jag trodde.

Lägger ut två bilder av dessa träd. Den första hur blomningen ser ut nu. Den andra hur det ser ut i april. En viss skillnad, trots allt …


 
Körsbärsblom i april!
* MYS is the WORD, People!!


Glöm HYGGE!! Pfft … gammalt vid det här laget … hehe.
NU är det det svenska MYS som gäller! Vi svennar kan sträcka på oss och ta åt oss av att vi kan MYS bäst! Det har vi ju vetat länge, eller hur? HAHA.

Läste en artikel i New York Times nyligen som handlade just om detta nya modeord i US, Myset alltså. Enligt artikeln är mys hygge på steroider.
Ett sätt för svenskarna att orka med den långa, mörka vintern. Fast, vi svennar vet ju att mys är något som gäller hela året. DET är inget som är vikt till en speciellt årstid utan det gäller 12/365.

Bästa staden att handla i vad gäller mys? Stockholm.
Japp, det skriver NYT, alltså måste det vara sant ;-). 

Nu ska det bli intressant om jag börjar läsa om fenomenet lite överallt, precis som då hygge var nytt. MEN, ett är då säkert, svenskar ÄR bra på mys! Fast, det gäller nog alla nordbord, i och för sig. Mer mys åt folket!!
* Veckans Chorizo!


IGÅR stötte jag ihop med den person jag alltid anat är Chorizos matte. Hon och jag möttes under min morgonpromenad. DET var knappt att jag kände igen henne eftersom hon är en av dem som skaffat grått hår under krisen och vi bär alla munskydd, som ni vet. Men vi kände till slut igen varandra bakom munskydd och nya frisyrer.

JAG frågade om hon är Chorizos matte. OCH visst är hon DET!!! SOM jag trodde.
Då fick jag verkligen berömma henne och hon blev så så glad. Hon sa att Chorizo gett henne så mycket glädje under krisen. Hon jobbar hemifrån, liksom så många andra, i dessa dagar. Hon har hemmakontoret mot den parkväg där Chorizo står och hon kan se hur glada folk blir, hur de stannar och fotar. 

 Jag frågade varifrån hennes inspo kommer? Hon sa att hon helt följer aktuella händelser under året, men hon planerar högtider tidigt. Chorizos jul sa hon att hon började planera redan i augusti . Hon gillar verkligen att Chorizo blivit poppis bland er som läser här.

Chorizos mattes son och Karolina är gamla vänner sedan åren på high school. Han är ett år äldre än Karolina. Sonen var en av de lysande teaterstjärnorna i high school. Han utbildade sig också till skådis, precis som Karolina. Men numera arbetar han som fotograf.

 
Just  nu är temat "Toy Story".  SÅ gulligt.  MEN ser ni att det kommit en till gris??  Chorizo lär vara lite svartsjuk :-)
* Årets julkalender!Det är tradition för mig och Karolina att titta på SVTs julkalender tillsammans. Vi har gjort det sedan Pelle Svanslös, vilken vi fick tillskickad till oss på DVD en gång för länge sen. Ja, givetvis såg vi den då ungefär ett år efter att den visats på SVT, men det funkade lika bra det.
En snabb googling visar att den kalendern visades 1997, alltså måste vi ha sett den 1998 eller kanske till och med 1999?


Men sedan strömningen kom in i våra liv har vi följt kalendrarna via SVT Play. TREVLIGT!!

Igår började vi titta på årets kalender. OCH vi föll som furor bägge två. VI älskar den. Vi betade av fem avsnitt på raken. Idag ska vi fortsätta.

Vilken härlig handling, och fin miljö därtill!

Tittar ni på den?
Här har ni två stora fans!!

* UTPLOCKAT!!


Karolina och jag for till butiken World Market igår för att handla lite.
Jag skulle ha tag på värmeljus och Karolina ville spana lite efter små gåvor att lägga i julstrumporna. Jag kan verkligen tala om att det var utplockat vad gäller julen där.
Själv var jag ju där i mitten av november och DÅ var det fullt med härliga julsaker, mat och dryck där. NU, utplockat så in i bomben … Vi fick det vi skulle iallafall.
MEN det visar bara ÄN en gång att man ska köpa medan det finns!! DET visar också att folk verkligen GÅR in för julen mer än någonsin denna jul!!


 *** Med detta önskar jag alla en fin och bra torsdag!

29 comments:

Äventyret framtiden said...

Ni har ett tredje fan i Geta. Jag sätter mig ner kl. 8.15 finländsk tid varje morgon för att se julkalendern som jag tycker att är jättebra det här året. Toppen helt enkelt. Spännande också.
Här blommar ringblommorna fortfarande förutom julrosen förstås men den ska ju blomma nu. Såg på min facebooksida att någon här på Åland också har sett blommande körsbär. Troligen vinterkörsbär då. Det här året går till historien på många sätt, minsann.
Hälsa Chorizo från mig när du går förbi nästa gång.

Torsdagskramar!

Ama de casa said...

Här finns det fortfarande mängder av julpryttlar att köpa och jag måste verkligen hålla mig i skinnet, det räcker med dom jag har. Det är kul att plocka fram allt, men när det ska ned igen till Knut, ja då är det inte alls lika skoj :-)

Julkalendern har jag inte kollat in. Inte än. Tur det finns webb-TV nuförtiden :-)

Ha en fin Nobeldag!

Anonymous said...

Yvonne said...
Länge sedan jag såg julkalendern kommer jag på. Våra barnbarn ittar på varenda avsnitt varje år och det är kul. Kanske synd man inte tittat för tid har jag alltid haft gott om, hi, hi.

Här tror jag då rakt inte något blommar denna mörka, regniga höst/vinter, men ska hålla ögonen öppna när jag går på promenad.

Så Chorizo har fått en konkurrent, hoppas det går bra ändå.Så fint hon gjort därute, måste vara spännande att gå förbi det huset.

Ha en fin torsdag, nu ska jag ner för mitt årliga läkarbesök. En stor kram kommer från ett mörkt, regnigt/fuktigt Åkersberga

Malin said...

Här är en till som gillar julkalendern i år. Jag har tyckt att de senaste åren inte varit så jättekul och inte orkat titta mer än några avsnitt, men Mirakel gillar jag. Sitter bänkad ihop med barnen. Många säger att den är för äldre barn i år, och så är det kanske, men även 4-åringen här hemma gillar den väldigt mycket. Dom ser den även på förskolan, så hon ser den gladeligen två gånger om dagen, minst :)

Kul med Chorizo, men vilket jobb att hitta på alla teman och fixa allt pynt. Jag hade tröttnat efter en stund. Men kul att Chorizos matte hänger i, måste vara sååå kul för alla er som går förbi och kan se i verkligheten.

Annika said...

Karin:
SÅ BRA den är!! Tycker den har allt, julstämning, spänning och sen detta med att resa i tiden som ju alltid är fascinerande.
GILLAR SÅÅÅÅÅ MKT!!
DET är så UNDERLIGT allting. En följare på insta som bor i Gävle skrev till mig att hon sett hortensior i full blom!!
Helt galet!!
OCH hos dig också. Men visst är det kusligt, även om det råkar vara vinterkörsbär. Vt du, på tal om det, läste i ngn tidning att man sett små blommor i Kungsan också.
Nej, gillar INTE!!
Ska hälsa Chorizo från dig.

PS, tycker att du ska skaffa en avlägsen nordisk släkting till Chorizo!!
En som bor på Pettas och som kör samma stuk!!
:-D

Kramar!!!

Annika said...

Arma de Casa!
BRA det!
Jag blev faktiskt lite nedtagen då jag såg WM igår och hur himla utplockat det var. Ska kolla in lite andra butiker också. Men jag har märkt det förr också, att grabbar man inte det man ska ha när man ser det så finns det inte sen. GAAAHH!
Xmas crazy country you know. HAHA.

JAMEN JA!! Absolut, tack och LOV för webb-tv!!! OCH radio!!
Vilken underbar gåva det är för oss utlandssvenskar!

Detsamma önskar jag dig!!

Annika said...

Yvonne:
DU skulle nog gilla den här kalendern!!
SÅ BRA!!
OCH spännande och fascinerande. OCH julig!!!
Jättefin är den!!
KOLLA, allt ligger på Play!!

Yvonne, läste i ngn tidning, eller på nätet, att man sett blommande smp blommor på träden i Kungsan!!!!
DET är ju scary som fasiken.

Jag måste fråga Chorizos matte om vems den rosa grisen är. Tror hon skrivit om det på insta. Kan vara hennes egen. Hon gillar nog grisar lika mkt som jag gillar ugglor. HAHA!!

LYCKA till med läkarbesöket idag!!

Kramar fr ett soligt och frostigt Reston!!

Annika said...

Malin:
SÅÅÅ bra!
Tror de måste köra hårt på jultemat och ha mkt julkänsla för att folk ska gilla. O OCH temat fascinerar med tidsresor. Ja, jag ger den 5 plus. SÅÅÅÅ BRA!!!
Håller med om de senare åren, i fjol minns jag inte ens vad det var.
Vi gillade 100 år till julafton, minns jag.

Chorizos matte är bara så kreativ. Jag skulle inte kunna komma på det hon kommer på. OCH att hon sen dyker rätt in i aktuella händelser också och gör det så bra.
Tror folks reaktioner och deras glädje föder inspiration. Det blir som ett batteri!!
DET är så roligt att gå förbi där, och det är MKT folk som går där också eftersom den vägen leder till Starbucks och vårt lokala centrum. HIHI!!

Stockholmsbo said...

Först och främst ditt pynt i din täppa är magnifikt. Långt ifrån tacky och fult.
Du är så bra på att få till det, Annika. Det syns att du kan det här.
Otroligt fint har du både ute och inne.
Chorizos matte får också till det. Kreativa själar i Reston tror jag.
Julkalendern i år är den bästa på många herrans år.
Ha det så gott.

www.brysselkakan.wordpress.com said...

Hörde om att Mys är det nya Hygge för några veckor sedan! Perfekt sa min man som gav mig smeknamnet Mysen redan för snart 35 år sedan!
Och givetvis är det mys året runt, lite kul att de tror att man måste till Stockholm för att få ihop mys! Så inte sant!

Och kul att du fick en pratstund med Chorizos matte!

Min man följer julkalendern, som vanligt, tyvärr har jag inte fått tummen ur och det blir nog inte alls i år misstänker jag.

Channal said...

MYSIGT att du har Karolina hemma! Årets julkalender är så bra och spännande. Vi ser den varje dag i klassen och den är populär. Bara det här med språket, hur man uppförde sig förr och nu och det här med stereotypa roller. Bra diskussioner i klassen.

Rolig artikel i NYT. Hygge, visste knappt vad det betydde =) Visst myser vi året runt! Men nu går jag all in med ljus, glögg, pepparkakor och hyacinter. Det behövs nu när man bor i ett kylskåp med trasig lampa!!

KRAMAR Anna

Monica said...

Vackra blommor, fint ändå att se även om det kanske är lite märkligt det mesta nu i denna värld. Men händer väl lite då och då att det rapporteras här också om att det blommar andra tider än det ska. Såg en del grönt idag på promenad men inget blommande.

Mys, vad kul att de skrev om Sverige, nåt positivt! Och julkalendern tittar vi på, så bra. Pelle Svanslös minns jag nästan i detalj, vad bra den var och alla minnen av Gösta och Erna Knutson i Uppsala. Vi hittat ekologisk honung från Murre i Skogstibble här i Stockholm, så kul, en familj i flera generationer har Sveriges bästa odling sägs det, och den äldre i företaget, 70+, dansar tango när han inte slungar honung, haha. Så kul och honungen är jättegod.

Så roligt att ni har Karolina hemma, vad skönt för er alla. Ha det fortsatt bra Annika!

Humlan said...

Jag har inte sett några årstidsförvirrade blommor här, vet inte om det är för att halva min värld är suddig och jag har fullt upp med att försöka se var jag sätter fötterna (det är snart dags att hämta nya glasögonen, ska bli så skönt!) och jag inte har tid att titta mig omkring, men jag håller med dig om att det känns så fel och nästan lite skrämmande när vårblommor blommar mitt i vintern. Jag vill inte ha fler tecken på att jorden håller på att värmas upp!

Kul att du hade rätt om Chorizos matte och att du träffade henne. Det måste ju vara extra roligt och inspirerande för henne när hon ser och hör att så många uppskattar hennes verk.

Här är det fortfarande gråa dagar, inte så skönt i den råkalla vinden, men jag hade väldigt rosiga kinder när jag kom in. :-)

Kramar!

Annika said...

Stockholmsbo:
DET tackar jag för. Nej, tacky är inte min melodi. Mysigt får det gärna vara, men inte tacky.
Blir glad över dina ord.
HAHA, ja kanske vi är kreativa här i Reston :-D
TACK för fina ord!!

Annika said...

Brysselkakan:
KUL!!
Ja jag läste om det ganska nyligen. NU ska vi se om det tar fart på andra håll också. Du vet hur det brukar vara, man ser det på ett ställe och sen börjar det poppa upp överallt.
Mysen, det är ju ett trevlig smeknamn:-)
HAHA, ´komikst det där med myset i Sthlm. HAHA. Som om det vore den enda platsen man kan hitta bra butiker på.
MKT trevligt att äntligen stöta på Chorizos matte.
På tiden!
HIHI!!
Jag vet, ibland blir det bara inte av att man ser program.
Lätt hänt.

BP said...

Då blir mys nästa exportartikel från Sverige efter ombudsman, lagom och fika. Jättekul!
Så roligt att du fick träffa Chorizos matte. Gissar att hon ville förbli anonym. Hade varit skoj att se hur hon ser ut. Hon förtjänar i alla fall en medalj för att hon lyckats skapa en dekoration som gör folk glad.

Annika said...

Channal:
Ja, jättemysigt att ha K hemma.
Julkalendern är så bra. Just det, hur språket förändras. SÅ bra att de tar upp det som aspekt.
Toppenkalender, den bästa på många år.
HAHA, kylskåp med trasig lampa! ja samma temp också.
HEHE.
Vi har helt klart fler soltimmar än ni har.
KRAM!!

Annika said...

Monica:
Ja, hela världen har fått hispan. Naturen också. Underligt det där.
Men jag fick iaf förklaringen för just detta träd.
Ja, det lär blomma lite här och där. Lustigt och lite jobbigt.
Skönt att du inte såg ngn blomma.

MYS, maka på er Danmark!!
VI vet ju att det är sant!
:-)

Årets kalender så bra. DET var Pelle Svanslös också. En riktigt toppkalender.
DEn honungen skulle jag vilja smaka. MUMS!!

Tack, det är skönt att ha henne hemma och att hon inte är i Cali.
Allt gott, Monica!!

Annika said...

Humlan:
DET är underligt, och det känns SÅ fel!!
SÅ fel.
Det är bara bra om du inte ser några konstiga blommor som inte bör vara där.
MEN jag hoppas att du får dina glasögon snart och att de ska göra underverk!!

Jättekul att jag träffade Chorizos matte igår. HON blev verkligen GLAD när jag berättade om bloggen och att jag lägger ut C varje gång hen har nya kläder och nytt pynt.

Jag gillar att komma hem med rosor på kinderna. Friskt och fint.
Här sol idag, och milt nu.

Kramar!!!

Annika said...

BP:
DET verkar inte bättre.
HAHA.
Mys på export.
Chorizos matte var fullt påbyltad igår med mössa, långt hår och mask. Hon hade förblivit anonym även om jag plåtat henne. JAG kände knappt igen henne då vi möttes, haha.
Kan höra med henne nästa gång vi ses, ska säga att jag ska ta en idolbild då!
HIHI!!
Hon gör verkligen folk glada och det är så roligt!!

Elisabeth said...

*För några år sedan, oklart hur många men minst fyra för jag bodde fortfarande i Göteborg, var det ett reportage på TV, där de pratade om att en del buskar blommade i december i Göteborg. Då sa experten de intervjuade att det egentligen inte var så konstigt, för allt som blommar "passar på" att blomma när tillfälle ges. Och tillfälle gavs, eftersom det var milt även det året. Och visst syns det skillnad på decemberblomningen och aprilblomningen på dina foton - decembervarianten är så mycket klenare än den andra.

*Så ordet mys har alltså hittat över Atlanten, intressant! Men hur går det för amerikanerna att uttala det? Det svenska y-ljudet brukar vara en svår bokstav att få till för personer som lär sig svenska, enligt min erfarenhet. Kul i alla fall! Jag måste dock säga att jag håller med NYT om att mys framförallt hör hemma när det är som mörkast alternativt håller på att blir mörkare. Från mars och fram till... september, kanske, har jag egentligen inget behov av att göra det mysigt inne. Eller jo, självklart vill jag ha det fint och trevligt, men mys, med filt, mysig belysning och sådant gäller framförallt från september till början på mars.

*Vad roligt att du träffade Chorizos matte! Chorizo har ju fått sin egen fanclub långt borta i Sverige.

*Det var några år sedan jag tittade på julkalendern, men i år ser jag dagens avsnitt på Svt Play innan jag går till jobbet. Den är faktiskt riktigt spännande, haha! Håller med om att miljöerna är mysiga också. En sak stör mig dock; att 1920-talsmamman inte säger "du" till din dotter, utan "hon". Att Rakel inte duar sin mamma är en sak (så var det ju i finare samhällsklasser), men föräldrarna sa du till sina barn, och gjorde de inte det sa de förnamnet, inte "hon". Samma sak att Rakel säger "han" till Sören, hon borde naturligtvis säga du till honom (han är tjänstefolk och därtill yngre än henne). Mvh Språkpolisen. ;-)

Pelle Svanslös förresten, så trevlig julkalender! Jag håller på och ser om den på Svt Play. När jag var barn läste mina föräldrar mycket Pelle Svanslös för mig, och vi brukar fortfarande citera från böckerna.

Elisabeth said...

Det ska naturligtvis stå SIN dotter, inte din!

Channal said...

Helt fantastiskt med körsbärsblomningen!
🌸🌸🌸🌸 Kram igen!

Susjos said...

Älskar årets julkalender, så kul att vi är flera som gillar den!
Va häftigt med körsbärsblomning i december!
Ha det gott!

Eva i Dalarna said...

Gillar också MIRAKEL!
Det är bra att man kan se den på svtplay och kanske se flera avsnitt på raken men MYSigast är det att se ett avsnitt varje dag i december. Julkänsla galore!

Annika said...

Elisabeth:
Ja, jag tror nog det är just så. OCH jag har sett det förr också.
Dessa lär ju dessutom göra det så fort de verkligen får chansen.
OCH nu har de det. DE lär få ännu mer chans i helgen då det ska bli hela 16 grader.

MYS det nya inneordet och nya grejen fr Skandinavien. HAHA.
I NYT stod det, det uttalas "mees". Ja, om vilket jag kan ha invädningar, men det kanske är det närmaste man kommer ändå???
Mys for the win,
Du har rätt, just den mystiden som de beskiver är ju under det mörka halvåret. MEN myset råder ju även på sommaren fast i annan form.
NU ska vi se om jag börjar se ordet dyka upp än här och där. haha. DET brukar ju vara så ;-)

Exakt, så kul med Choizos matte. Berättade om fan-klubben i Sverige och hon tyckte det var SÅÅÅÅ kul!!

HAHA, Du har alla gånger rätt där. Rakel duade INTE sin mamma, det kan vi vara säkra på. Tror det hängde med ända in på 60-talet.
MEN att mamman absolut borde duat Rakel! RÄTT.
OCH att Rakel absolut borde sagt du till den gullige fine Sören.
Bra reflektion där. Hade själv inte tänkt på det.

Pelle Svanslös var ju SÅÅÅÅÅ underbar!!!
En av de bästa kalendrarna SVT sänt. Har också sett om den, och skule gott kunna se om den nu också. Ska höra med K om hon har lust ;-)

Annika said...

Channal:
Ja, nu är det lite mindre CREEPY när jag vet att det är den sorten :-D
Kramar!!

Annika said...

SusJos:
JAA!!
en jättefin kalender som blev helt slaktad av en krönikör i DN idag. Håller inte med krönikören alls!!
Vi är SÅÅÅ många som gillar den!!
Märklig blomning, men tydligen helt normal.
HA det så jättefint!!

Annika said...

Eva:
Den är SÅ otroligt BRA!!
OCh julkänsla har den. Toppenkalender helt enkelt!