Wednesday, November 11, 2020

Funderingar i november ...
Godmorgon onsdag!Hur har ni det i höstmörkret?
Bara bra, hoppas jag. C-19 fortsätter oförtrutet sin bana runt oss alla. Inget ljus synes vad gäller viruset under Det Svarta Paraplyet
Ja, kanske ett litet ljus börjar skymta i horisonten vad gäller ett vaccin. Kanske, kanske …
Men innan dess ska många fler bli sjuka eftersom vi utan tvekan nu befinner oss under den så kallade andra vågen.
SÅ, det är bara att fortsätta att vara duktig, hålla avstånd, undvika folksamlingar och tvaga händerna i sinne. Och för oss som bor här, att bära munskydd.
Peters syster, svåger och systerdotter håller precis på att återhämta sig från c-19. Inte roligt för dem.Två av dem fick influensaliknande symptom som höll i sig ett par dagar, därpå blev de långsamt bättre. Den yngsta av dem, 16 år, har förlorat all smak och lukt. Hon har dessutom fått huvudvärken tillbaka och är så oändligt trött. I just detta fall blev den yngsta svårare sjuk än sina föräldrar. MEN, hon återhämtar sig också rätt bra nu. Smittan kom via en kund på svågerns jobb.


Många runt om mig, för att inte säga alla, bekymrar sig om Thanksgiving och jul. Planer får göras om. Man får tänka om. Göra nytt. Så konstigt det är ändå, allt så annorlunda. OCH det måste det vara. Förhoppningsvis och troligen kan något bra stiga ur det också.
Det kommer att  bli bra, vid nästa år vid den här tidpunkten är det alla gånger ljusare. DET är jag övertygad om.


Eftersom höstmörkret ju är här nu så får vi försöka omfamna mys och hygge så mycket vi bara kan. 
Kanske mer i år än någonsin förr. NU behöver vi verkligen gå in i en kokong av värme och mys. Det tycker jag alla ska göra. Vara extra snälla mot sig själva.
DET må vara höstmörkt och november, men dagarna är såååå innerligt fina för tillfället. Dessutom så varma. Faktum är att det osedvanligt varmt för årstiden. Den här veckan har det varit 24 grader varmt här, och därtill strålande sol. Dessutom då finhöst av rang som grädde på moset. Jag sitter ute i min lilla täppa och dricker mitt kaffe varje morgon. Det är så varmt där att jag får ta av mig jackan. För på morgnarna, då jag är ute och går, är det ju inte 24 grader. Då är det runt 8-12 grader. I sinom tid kommer kylan och råheten krypande.
Men nu är det nu.


I TV-reklam, i annonser på sociala medier och i reklamblad är det JUL som gäller i allra högsta grad.
Som ni alla vet så har jag börjat jula i mitt hus. I helgen som kommer tänker jag mixa årets första glöggmartini. DEN lär smaka gott.
På något sätt känns det både skumt och bra att pynta upp så här tidigt. Kan inte riktigt bestämma mig för vad som tippar över känslomässigt, det mysiga med julen i november? Eller det skumma att börja så här tidigt?


Netflix, Amazon Prime och Hallmark har börjat kränga sina julfilmer på oss. Som sig bör.
Jag har sett ett par av de nya *visslar obekymrat*. Jag kan recensera dem i punkterna imorgon.Annars går tankarna till mina föräldrar, och min moster. Bekymrar mig lite om hur de ska fira jul och få allt redo. Men, jag tror nog att det ska lösa sig det med. Jag har ju syskon i Stockholm, som tur är.
Ja, vi går alla i våra egna tankar och funderingar denna egendomliga höst. Detta konstiga år.
Ibland får vi göra det bästa för att skjuta dem åt sidan, försöka tänka så ljust vi kan. Göra det så trevligt och fint för oss själva som vi bara kan.
NOLL SHAMING eller fördömande för den som tar fram julen tidigt. ELLER, för all del för den person som kanske bestämmer sig för att ligga superlågt med helgerna i år.
All systems go, liksom. DET funkar det med.


Jag tog fram ännu lite julgrejer idag. Erkänner utan knussel, det känns märkligt …


Ha nu en fin och bra onsdag!

15 comments:

Elisabeth said...

Corona ja, det blir bara värre, och här fick vi nya restriktioner igår. Ärligt talat känns de mest som ett hån, med tanke på min och mina kollegors arbetssituation och vad som görs - eller snarare inte görs - för att minska risken för smittspridning. Det blir liksom ganska frustrerande när vi rekommenderas att undvika folksamlingar, hålla minst 1,5 meters avstånd, inte gå på gym, inte besöka biblioteket (som för övrigt har stängt nu) etc, när man vet hur det är i skolan. 1,5 meter liksom, haha, vilket skämt! Undvika folksamlingar, haha! Inte träffa för många människor, haha! (Obs, jag skrattar absolut inte åt det du skrev, utan åt hur myndigheternas rekommendationer inte överhuvudtaget kan appliceras på skolverksamheten.) För min del är verkligen den enda anledningen till att inte "nöjesshoppa" att jag själv inte ska medverka i smittspridningen, för blir jag smittad, då blir jag det på jobbet, det kan jag garantera med åtminstone 99 % säkerhet.

Okej, slutgnällt! Otäckt med Peters syster och hennes familj, speciellt med dottern. Det skrämmande med corona är att den kan slå så olika, vissa känner knappt av det alls, andra - oavsett ålder! - blir oerhört påverkade.

Vi har också ovanligt milt för årstiden. Skönt tycker jag. ;-) Däremot är det inte mycket till sol, men det är ändå trevligt att slippa frysa. Mysigt att du tagit fram en del julpynt. Visa gärna bilder! :-)

Elisabeth said...

Och med att jag "själv inte ska medverka i smittspridningen" menar jag SJÄLVKLART risken att ha Corona utan symtom, för den risken finns ju.

Äventyret framtiden said...

Vi får göra precis som du säger, försöka göra livet så mysigt vi kan och orkar. Det olustiga med covid-19 är att den går i så många faser. När man tror att man har klarat av den kommer den igen. Mina barn med familjer har haft den, dottern länge. När hon trodde att det var på bättringsvägen så kom den igen och igen. Nu är de alla friskförklarade men det finns ingenting som säger att de inte kan bli smittade igen. Antikroppar saknas efter ett tag hos dem, inget är riktigt som man tror att det ska vara. Det är en lömsk grej det här. Jag längtar efter vaccinet...mycket. Tror att det är det enda som kan stilla den här pandemin. Plus avstånd, renlighet och så vidare.
Den har poppat upp här på ön också...vi är inte många och har klarat oss bra men mitt i allt så är flera drabbade.

Var och en gör som den själv vill är min devis och det gäller i alla sammanhang. Vill man jula till det så gör man det, no problem at all. Själv tänker jag på julklappar åt de yngsta i familjen just nu :) Måste ju få över dem till svenska sidan på något sätt...

Ha det gott, onsdagskram!

Anonymous said...

Yvonne said....
Ja du, så förfärligt tråkigt att inte detta skitvirus ger med sig och försvinner för gott. Nu är det ju till att återgå till hur vi hade det i våras och inte slappna av ett dugg. Faktiskt såg jag rätt många på ICA imorse som hade munskydd, vore ju bra om alla hade det. Har just beställt fler från Apotea.se och massor av handspritsgel som kommer att levereras ikväll.

Julen, ja hur ska det gå? Blir ju alldeles för hemskt om man inte kan fira den med barn och barnbarn. Törs nästan inte tänka tanken.

Här blir sååå mörkt så tidigt och det brukar ta ett tag för mig innan jag ger mig ut öht i mörkret, känns ju som klockan är mer än vad den egentligen är när det är becksvart redan tidigt på em.

Jag känner verkligen för att börja "tända upp" julen snart, blir så mysigt med stjärnor och elljusstakar och belysning ute. Kommer nog kännas betydligt lättare att stå ut då.

Vaccin, ja det väntar nog alla på. Hörde just imorse att det kommer att ta i stort hela år 2021 innan alla är vaccinerade här i Sverige.... Vi tog iaf influensasprutan igår och det känns bra, ska försöka få ta lunginflammationssprutan också, ska ringa ner till husläkaren och höra.

Stor kram till dig och nu är det bara att hålla ut och sköta sig som bara den.

Annika said...

Elisabeth:
DET blir bara värre och värre. SÅ är det verkligen.
INGEN lättnad och den andra våg som experterna förutspådde är här nu. I allra högsta grad.
NOG förstår jag det, Elisabeth, att det känns som ett hån för dig o dina kollegor.
Skolorna, jag vet ju att ungdomar i den åldern du undervisar inte tänker på det. Vi vet också att det är de som ofta sprider skiten nu.
Jag förstår att det är jättekämpigt för er, och att ni är lite rädda hela tiden i skolans värld. Skulle du vilja att de stängde skolan? Gjorde som i våras?
För nog förstår jag att du går och är på helspänn hela tiden vid minsta snuva eller halsont.
Fy 17 vilket taskigt läge det är.

ja, det ör ju så otäckt med c-19, rena rama lotteriet. Ingen vet hur den slår. Precis, här var det inte 49-åringarna som blev sjukast, utan deras unga friska dotter. Men hon är på g nu igen, tack och lov!

Ja, ni har också väldigt varmt för årstiden. Lika bra det detta år, eller hur?
Idag har vi ösregn galore, jag var ute och gick i det. Riktigt härligt.

Kommer absolut att visa bilder sen när jag har satt upp allt. Nu tar jag det lugnt med uppsättningen, vilket är ganska skönt. Under ett vanligt år hade jag jobbat som fan i ett par dagars tid, men nu är det lugnt och sköööönt.
HAHA!

Annika said...

Karin:
Exakt, är det något år vi ska göra det så är det NU.
Göra det så fint och mysig som vi nånsin kan.
C-19 är så otäck. OCH som du säger, den verkar slå till i faser. Även långt efter att man är "frisk". Har hört om de som drabbats av stor hjärntrötthet som var sjuka i våras, en del har inte fått smaken tillbaka fastän de var sjuka för länge sen.
SÅ otäckt. Rena rama lotteriet.
Som din dotter :-(
Fy tusan. OCH det där med antikroppar, hur länge har man sådana?? OTÄCKT!!
Vaccinet är ett litet ljus i mörkret nu, må det vara effektivt så att det kan börja massvaccineras. Tror som du, det är det enda som kommer att stoppa det.
Fram tills dess, bara att hålla ut. Visst har ni munskyddstvång i allmänna lokaler på Åland?
KLOKT!!!!

Julisar ja ... förstår att du tänker på det ... Lite trist att bara sätta in pengar kanske?
Ja, Karin, vilket ELÄNDIGT år!!

Kramar från mig under Det Svarta Paraplyet!!

Annika said...

Yvonne:
I sanning är det verkligen den andra vägen som sköljer över oss nu.
VERKLIGEN!
Den som alla experter sa skulle komma. Nu är vi där.
tror vaccin är det enda som kan stoppa det. OCH må de komma nu!! Det verkar ligga nära!!

MUNSKYDD!
Alltså, fasiken, att Sve inge kan BÖRJA med det! KRÄVA dem!!
FATTAR inte,

Idag kom CDC här i US ut med ett nytt rön, du skyddar inte bara andra med munskydd, men även dig själv. Jag bor ju i ett klokt område där alla måste använda dem i allmänna lokaler och där folk lever efter råden. Vi har inte jättempnga fall heller. MEN vi är ju såklart under en andra våg för den sakens skull. Det är de yngre, som inte bryr sig så mkt, som sprider skiten nu. OCH här i US finns det många som vägrar också. Fast just här i mitt område kommer man inte ens in i butiker etc utan dem.
Men, vad jag skulle önska att AT i Sverige skulle börja kräva det. Eller att regeringen gick in och bestämde. SÅ enkel åtgärd dessutom.
Vad trött jag blir ibland över hur Sverige sköter denna kris, ja det blir jag faktiskt ...

Tycker ändå dt låter bra att folk tar saken i egna händer och börjar med munskydd. BRA!!!
SUPERBRA!!

Julen ja ...
Visst är det tungt på många sätt.
DET är det.

Yvonne, börja pynta. GÖR DET!! Kör på!!
Fullt ut.
När jag är klar med min blogg idag ska fortsätta.

Ja, det lär ta tid med at massvaccinera, men det är ett ljus ändå att det är på g!!

Stora kramar från ett regnigt Reson!!!!

BP said...

Ja du, snart känner vi alla någon som känner någon som känner någon som har fått C-19. Kusligt är det. Här är det ju inte lika varmt som hos dig, så det där med att mötas/träffas utomhus funkar ju inte riktigt som det faktiskt gjorde under sommaren. Å inomhus verkar C-19 ju verkligen frodas. Även här drabbas fler yngre nu också. Fler restriktioner här med...
Här har många hängt ut sina ljusdekorationer rekordtidigt i år. Förstår dom...

Elisabeth said...

Alltså, jag vet inte riktigt hur jag vill att de ska göra med skolan. Å ena sidan ÄR det roligare med eleverna på plats, men å andra sidan tycker jag att något behöver göras för att skydda både elever och oss som arbetar inom (gymnasie)skolan. Det pratas mycket om att smittspridningen inte sker inom skolan, utan på fester (som eleverna alltså har trots situationen, med föräldrars goda minne dessutom!!!!), men det är klart att risken finns även under skoltid, inte minst med tanke på bristen på möjligheter att hålla avstånd. Idag hade jag med mig min tumstock (hur absurt är inte det?!?) och mätte avstånden mellan borden i "min" sal, och det visade sig då att bänkarna står med ca 75 cm avstånd mellan varandra i sidled, och ca 60 cm framåt/bakåt. Mer går inte att sprida ut dem, för det är salen för liten för. Inga 1,5 meter där inte. I arbetsrummet kan vi i alla fall hålla 1,5 meters avstånd, visade mina mätningar, haha!

En annan anledning till att gå över på distans är också den stora frånvaron. Idag var 1/3 av eleverna i en av mina grupper frånvarande! Tanken är att de ska vara med på Meet, och det är en del också, men det blir inte så bra att ha elever både i salen OCH på Meet, för den undervisningen blir inte distansanpassad. Bäst vore kanske någon slags deldistans, att eleverna kom in var tredje vecka eller liknande, för då träffar man i alla fall inte lika många och det finns mer utrymme i matsal etc.

Brysselkakan said...

Ja, nu är det mörkt och rejäl höst. Här finns inga löv kvar på träden längre men det är ovanligt varmt så fortfarande gröna gräsmattor. Vi har haft mycket sol men från idag går vi tydligen in i en grå grå period...

Vi får se till att mysa hemma, rå om varandra och försöka se ljust på framtiden, även om det känns hopplöst vissa dagar.

Julen... ja, hur ska man göra? Vi kanske stannar i Linköping (ska ju dit 15 dec och tapetsera mellansonens lägenhet)? Ingen aning! Äldste sonen i Växjö vet inte heller vad de ska göra, de blir nog hemma med sina katter.

Man får göra det bästa av det, och som jag sagt tidigare, det lär finnas mängder av erbjudande på att få mat hem till sig!

Humlan said...

Ja i dag har det verkligen varit gråa november här, grått och så fuktigt att det nästan duggregnade när jag var ute. Vi har väl er morgontemperatur mitt på dagen, men det var skönt promenadväder och inte råkallt på något sätt.

Jag har inte minsta lust att börja julpynta just nu, men jag kan tänka mig att börja plocka fram mer ljus och ljusslingor för att lysa upp lite. Vi får se om lusten att pynta kommer eller inte, jag gillar ju julstämningen, så förmodligen kommer lusten så småningom.
Jag är glad att pappa bor på ett boende där han har människor omkring sig och en bra personal som ser till att det blir en trevlig jul för honom även om jag kanske inte får gå dit och hälsa på några timmar på julafton.

Det här är verkligen ett konstigt, tråkigt och hemskt år, men jag kan inte låta bli att tänka att om ALLA skulle följa de regler vi har (oavsett om man kallar det rekommendationer, det är ju egentligen byråkratspråk, eller förbud) så kanske färre skulle bli sjuka, lindrigt eller svårt, kort eller långdraget, livslånga eller dödligt.

Jag hoppas att du har en fin dag!
Kramar!

Annika said...

BP:
DET är verkligen KUSLIGT.
Det känns som om det kryper allt närmare. Otäckt.
ja, ni fick nya restriktioner idag.
Jag såg det :-(
Lika bra det.
Och visst, fram med allt som gör det mysigt, varmt och trevligt!!

Annika said...

Elisabeth,
Svårt och knepigt det där.
Jag förstår ju er som också hellre vill ha eleverna face to face. Inget snack om att de lär sig bättre på så sätt.
MEN också såååå svårt. Din skola verkar ju inte direkt c-19-säkrad heller.
Frågan är, är någon skola säker?
KLART att smittan sprids på skolan också. Inte bara privat, virus funkar inte så. Alltså jag vet ju att DU vet. Men skolan verkar lite trögare i det hör fallet.
BRA att du mätte!! Vad säger era skyddsombud åt detta??
USCH vad frustrerande det ÄR!!!
Jadu, ingen dum ide det där med var tredje vecka. Olika grupper. Distans resten.
HÅLL ut, vännen!!!

Annika said...

Brysselkakan:
Vi verkar ha väldigt varmt för årstiden, både ni och vi.
Ni har förstås mycket mörkare- Utan tvekan.

Som du säger, bara att göra det så bra för sig själv som det bara går. Vara extra snäll mot sig själv och de sina.
Vissa dagar känns det verkligen hopplöst.
Men det här med vaccinet inger ändå ett visst hopp.

Mat hem i jul är inga problem, varken hos er eller här. Allt finns att köpa färdigt för den som vill.

Ja, det är bara att grubbla vidare om julen, jag vet ...

Annika said...

Humlan:
Grått här med idag. Genomgrått.
Men ganska skönt.
Ja, ni har milt för årstiden likaså.
Just det där fuktiga som nästan är duggregn, jag vet ... inte så kul alla gånger.

Så knepigt det där att pynta upp tidigt. DET är det, även för mig. Även om jag gör det.
Idag satte jag upp stjärnor och elljusstakar.
Fint nu på plats. men visst är det tidigt.
Humlan, du får bita tag i det där när lusten och inspon faller på. Det kommer säkert, ska du se.
SÅ fint boende din pappa verkar vara på. Fint att de gör så juligt och trevligt för de gamla.
Hoppas du kan gå dit på julafton och hälsa på en stund.

VISST är det SÅ, skulle alla följa rekommendationer och restriktioner skulle saker och ting se annorlunda ut.
Absolut. MEN så är det inte hos er, och inte här.
Sorgligt.

Kramar!!