Wednesday, November 18, 2020

Är jag månne en SCROOGE!!?
Godmorgon onsdag!Allt kommer att bli annorlunda den här julen. Både hos er i Sverige och här hos mig. Vi kommer inte att kunna fira som vi brukar göra. Inga stora sammankomster med familj och vänner.
Det blir att tänka om och att göra nytt.Ja, det kommer att bli egendomligt och udda.
Sitter och funderar på julklappar också … Egentligen är det väl i år man borde ligga superlågt med sådana? Å andra sidan gynnas ekonomin om vi handlar. Så är det ju också.
Peters ena syster vill ha samma  julklappslotteri som vi alltid brukar ha. Det betyder att alla vuxna drar ett namn och så köper man till den personen.
Alla "barn" (alltså Karolina och kusinerna) drar också ett namn var från kusinpotten.
Jag tycker vi ska strunta i det här i år. VI kommer iallafall inte att fira tillsammans, och då kan det här lotteriet få vila ett år.
Det roliga med det är ju att se hur den person man köpt klappen till reagerar då de får sitt paket och öppnar det.
Ja, det kanske bara är jag som en Scrooge och därmed urtråkig. Men jag fattar verkligen inte poängen med lotteri detta onådens år.
Dessutom är vi alla vuxna och ingen behöver något. Naturligtvis hade detta legat i annan dager om vi hade kunnat fira ihop. Men att bara åka hem till alla och lägga paketen på trappan känns såååå trist.
Nä, tråkiga jag tycker vi ska strunta. Karolina håller med mig. Peter är lite mer tveksam. 
Vi får se hur det blir …I vanliga fall hade vi alla samlats i Peters pappas hus på juldagens eftermiddag.
Alla hade vi tagit med någon maträtt, sen hade vi druckit lite drinkar, småätit innan middagen. Öppnat klapparna under granen, en och en. Allt hade avslutats med middagen. Fine. 
Men, psst … nu ska jag erkänna något, jag ser fram emot att inte fira så i år.
Ja, jag säger ju att jag är en Scrooge!!! 
Jag har aldrig firat hela juldagen hemma hos mig. Aldrig.
Julaftonens sena eftermiddag--och tidiga kväll-- firar vi alltid hos min vän Susanna tillsammans med en annan kompis till oss alla, men vi får väl se om det ens går att få till det denna jul?
Det beror väl på om alla våra unga vuxna barn håller karantän i fem dagar innan julafton …Tre unga tjejer alltså, Karolina inkluderad.
Som sagt, vänta och se … Men ååå vad jag vill fira en vanlig julafton hos Susanna. Verkligen.


Fast, juldagen …
Den har alltid varit lite stressig här hos oss. Vi har öppnat våra julstrumpor i sängen, det är såååå mysigt. Sen har vi gått ner och gjort en stor julfrukost. Därpå har vi nästan fått skynda oss att öppna paketen under granen.
Sen har det bara varit att laga den mat som ska med till svärfar. Förbereda.
Fixa till sig själv och dra till svärfar någon gång mitt på eftermiddagen.
I år ser det onekligen lite mer öppet ut, som sagt, det gäller att göra det bästa av rådande elände …
Men, jag ser fram emot att ta det lugnt på juldagen, verkligen drar ut på allt. Inte stressa för att komma iväg någonstans.
OCH så får jag laga min egen kalkonmiddag, vilket jag ser fram emot. Ja, faktiskt gör jag det.
Svärfar kan inte lämnas ensam, det kan han inte. Vi ska ju fira med honom, hemma hos honom, på Thanksgiving.  Det blir bara Peter, jag och svärfar.  Svärfar törs inte fira med alla de barnbarn som kommer hem från sina respektive universitet dagarna innan Thanksgiving.  Inte jag och Peter heller, för den delen, törs fira med dem.
Men kanske kan svärfar komma hit på juldagen? Eller vara hos någon av sina bägge döttrar, men det beror såklart på tonåringarna och de unga vuxna i de familjerna också … Då har de visserligen kunnat hålla karantän ett tag, men ändå ... Peters ena brorson går på college i Ohio.
Han skulle ha kommit hem till Thanksgiving. Sedan skulle han ha läst på distans fram tills att jullovet börjar. Så kör samtliga universitet detta år, vad jag vet. Man skickar hem studenterna till Thanksgiving, men sen återvänder de inte till sina respektive skolor förrän till långt efter jul då nästa termin börjar. På de flesta skolor tas c-19 test innan eleverna åker hem, KLOKT!!
Men, just denna brorson i Ohio kommer inte hem till Thanksgiving. Hans lägenhetskompis har åkt på c-19, och därför kan inte brorsonen åka hem till sin familj heller. Han måste hålla karantän i två veckor nu, minst. SUCK. Tycker så synd om honom, och om Peters syster och svåger som inte får hem sin äldsta son. Men, det är vad det är … Han kommer ju sedan så fort kusten är klar.
Som sagt, tänka om och tänka nytt. 


Hur tänker du angående julfirandet detta år?
Kommer det att bli annorlunda för dig och din familj?
Ser du fram emot att det faktiskt MÅSTE bli annorlunda?
Skulle du kunna strunta blankt i julklappar?
Tror du att du kommer undvika affärer i juletid? 
Beställa det mesta online? Alltså, var gäller att både klappar och mat. 


Ha en bra onsdag!!

35 comments:

Channal said...

Usch!! Julen blir inte alls som vanligt!! Det är bar Lotta och Ida med sin familj som kommer hem till oss. Det här med att gå runt till olika familjer som dessa skilsmässobarn känner att de måste göra blir väldigt kännbart denna jul. Sen min lilla mamma. Det är det mest tragiska och jobbiga. Mina bröder och jag har pratat om att vi tar ut henne en liten stund och ses ute på behörigt avstånd på torget. Vi tar med varm glögg i termos, pepparkakor och lite goda ostar. Vi får se hur det blir. Ser hur Grinchen sitter och gnider sina händer!!

Oj så mycket att hänga i julgranen! En saltgurka?!! Nej tack! Jag köper varje år till mig och mina barnbarn unicefs handmålade julkulor. Så fina och det går till en god gärning.

Jag blev helt knockad av serien The Queens Gambit! Vilken klass på skådisar, regi, scenografi, musik och 60-talskläderna. Ja, ALLT! En upplevelse som gjorde mig helt matt!

KRAMAR Anna

Brysselkakan said...

Satt just och klurade på julklappar! Vi kör rätt lågmält vanligtvis så kanske ingen större skillnad i år. Dock kommer äldste sonen och hans flickvän inte åka upp hit, inge pga covid-19 utan katterna! Och jag förstår dem, det är som att åka bil med tre bebisar; de spyr, bajsar och det blir kaos...

Och vi ska ju ner till Linköping 15 dec för att måla om mellansonens lägenhet och vet inte riktigt om vi blir klara till jul. Ska vi åka hem och fira här? Eller åka ner till äldste sonen, bo på hotell och fira med dem?

Det enda jag vet är att jag vill ha ALLT planerat, förberett och inköpt innan 15 dec så nu får jag ligga i!

Sonen i USA kommer inte hem, det hade han ju inte gjort även om allt var normalt och vem vet när vi kan ses utan att riskera liv och hälsa med att resa...

Det blir som det blir och säkert mysigt också!

Sara said...

Jag kan på något sätt också se fram emot att det kan bli en lugnare och mindre stressig julafton, lite sådär som övriga juldagar kan vara, bara lugna och sköna med mys och god julmat. Vi får verkligen göra det bästa av det i år, så är det ju bara. Jag är glad att mamma och pappa har varandra, att de inte behöver vara ensamma. Sen får vi styra upp något annat under juldagarna, ja du vet ju vad vi pratade om. Det löser sig. 2020 får vara ett sketet mellanår i livet, en parantes.

Julklappar ja, egentligen är det väl bara EE som vi måste handla till. H och jag ska köpa något litet bara. Ingen av oss vill ränna runt i affärer i år. Sen kanske det inte är så inspirerande att handla via nätet alla gånger men vilket superbra alternativ det är. Det är nog så det blir. Men som sagt, vi kommer ligga lite lågt i år.

Jag längtar till nästa fredag när jag kan pynta inför advent med glögg och julsånger på högsta volym!! Det ska bli så mysigt! Jag brukar längta i vanliga fall men i år... ojojoj.

Nu knarkar vi The Crown 2, shit vilken säsong!! Blir ett litet avbrott iom Småland men då har vi något att se fram emot när vi kommer hem. Puss, kram och älskar!!

SweFlo said...

När dottern kom satte jag ner foten. Jag ville fira hemma, skapa egna mysiga minnen såsom jag kommer ihåg från min barndom. Innan var vi tvungna ta oss till makens familj, över fyra timmar härifrån. Och tillbaka. Vi välkomnade den som ville att fira hos oss, men svärmor var här en handfull jular bara, sedan ville hon fira med Jesus. Hon är superkrafter. Så vi brukar komma förbi hennes veckan innan, bjuda ut henne på lunch och öppna presenter. Förutom den delen firar vi som vanligt i lugn och ro här hemma. Svärmor är även en rabiat Trump-anhängare, som inte använder mask eller bryr sig om denna "fejkade pandemi". Så eftersom jag själv med lupus inte vill bli sjuk, håller vi oss borta från henne. Det är lite som om hon gått med i en kult! Hon är 84... fattar inte.

Anonymous said...

Yvonne said....
Julen, ja, jag får ont i magen bara jag tänker på den ifall vi inte kan fira med barn och barnbarn, så hemskt! Så många tankar som rusar genom huvudet just nu. Bara hoppas, hoppas att alla håller sig friska och vi kan fira som vanligt. Både dottern och svärsonen jobbar ju hemma sedan lång tid tillbaka så de borde ju vara friska även då. Sonen i Solna är ju aningens svårare med då han är på jobbet varje dag, men vi hoppas på att allt ska gå bra. Våra 3 barnbarn (14, 11 och 7 år) är ju också en liten riskfaktor, men bara att vänta och se.

Känner inte för att handla vare sig julklappar eller förbereda bakning och matlagning än. Har iaf klart för mig vad som ska köpas eller rättare sagt beställas på nätet. Vi vuxna har fått lottat vem man ska köpa till och det är bara till 1 man köper, sen är det ju barnbarnen men de önskar sig sånt som går att beställa.

Ska försöka ta mig i kragen och börja få in julen i huset nästa vecka. Ställer väl fram det gamla vanliga så länge så får vi se. Usch, idag känner jag mig riktigt låg, hoppas på en bättre dag imorgon. Läste en artikel om ishockeytränaren från Luleå som bor i Kina i Wuhan och de lever helt som vanligt nu med endast munskydd och han sa att det verkar helt overkligt som resten av världen har det. Har en bekant som är helt övertygad om att Kina planterat ut detta virus för att kunna köpa upp allt de vill ha i resten av världen, lite konstigt är det ju att de inte själva har problem med smittan längre. Ja, vem vet vad som är sant eller inte ?!

Nå, jag önskar dig en jättefin onsdag med en stor kram från ett blött och mörkt Åkersberga. Ska baka lite piroger med tacofyllning så kanske jag ser lite mer positivt på allt om någon timme :-)

SweFlo said...

Super-religiös, inte superkrafter... :-)

Annika said...

Channal:
Nej, den blir SÅ annorlunda. Så totalt annorlunda.
Din mamma ja ... det är faktiskt det allra mest sorgliga. Det hade ju varit underbart om hon hade fått komma hem till er och fira med dig och dina barn. Men ja ... suck.
Vilket elände det ÄR!!
Du har rätt, det är som en jättegrinch som sitter och gnider sina händer nu. PÅ bekostnad av våra gamla mest. USCH.
Make it STOP!!!

HAHA, kollade du in mitt julinlögg från WM. Saltgurka i granen, jasså inte det ... haha.
nej, jag tycker inte heller om mat i granen. Ja, förutom äpplen.

VISSTE att The Queen's Gambit skulle passa dig.
FASCINERANDE!!!
OCH så vacker. OCH så BRA!! Jättekul att du gillar den.
Jag var också helt matt när den var klar. SÅ spännande också.

Stora kramar!!

Annika said...

Brysselkakan:
Ja, en helt annorlunda jul, helt klart.
Så ingen äldste som som kommer, men jag förstår att det är jättesvårt att resa med katterna. Som med småbarn, som du säger.
Svåra beslut där som ni får ta, jag förstår att det är ett dilemma. Du har ju lite tid kvar att fundera på, som tur är.
Ja, nu får du köra på så att allt är klappat och klart 15 dec. MEN det fixar du alla gånger galant.
Förstår att USA-sonen inte reser. För riskfyllt på alla håll och kanter med viruset för att kunna rättfärdiga en sån resa.
Skit är vad det är.
Tror också det blir mysigt, trots allt. Jag tror verkligen det.

Annika said...

SIS:
Jamen så känner jag också.
Lugnt, fint, kanske skapa ngn ny tradition. Jag tror på det här, trots allt. VAD gäller vår situation.
KOM just på att vi ju har varit en hemma en juldag, när NI var här!! DÅ fixade ni maten medan vi for till P och M och öppnade julisar. Sen kom vi hem!!
men inte ens den dagen var jag hemma hela dagen.
Ser fram emot det i år, en lugn juldag.
mamma och papp har det bra, de har varandra och de är vana att mysa på. Sen kan du o H åka dit på juldagen, S och L kanske ngn annan dag.
Annorlunda, men det kan bli bra det med. Liksom göra julen längre ...
Inte så dumt det heller.
Som vi, Sis, kommer att ligga lagt. Jag hoppas verkligen att P kan säga nej till M ang lotteriet. WHAT's the point???
helt värda.
Ja, de klappar jag köper kommer säkert att beställas online. Att åka till tex Tysons nu känns sådär lockande ...
SIS; du är taggad!!!
Black Friday and the SIS is going at IT!! Love it.
Jag har ju börjat. Känns bättre dag för dag.
The Crown, nuvarande säsong menar du?? Eller ligger du på andra säsongen?
P obj jag knarkar den senaste nu. KAN inte sluta. Så fort vi ätit middag, på med Netflix och sen sitter vi där och betar av den. ÄLSKAR den!!
AVIS som fan på Småland. ÅÅÅ vad jag också skulle vilja ...
Kramar och ÄLSKAR!!!

Annika said...

Sweflo:
Inte alls dumt att göra så.
Att börja skapa sitt eget. helt klart rätt.
Jag hade bara de kraven på julaftonen, inte på juldagen. men nu tycker jag att vi kan börja sära på oss eftersom alla barn är vuxna, mer eller mindre.
Så jag välkomnar det i år.
OCH ni som skulle resa såååååå ofantligt långt också!! PUST!! Peters fam är ju ändå bara 20 min med bil härifrån.
Jaha, jaha ... du har en riktig fundie-svärmor låter det som. Inte lätt det där, inte alls.
TÄNK ändå ... Jag fattar att du inte vill, om hon dessutom inte "tror# på viruset och vägrar mask etc ... NEJ, håll er borta.
FÖ, Trumpisterna är som kult (många av dem inte alla såklart, men de mest extrema), fattar inte hur en vanlig GOP:are pallar. Jag har ju flera republikaner i familjen, men ingen av dem gick ju Trumps väg. De gick Bidens. Tror att GOP kommer att vittra sönder eftersom det inte alls är vad det en gång var. demokraterna kan nog gå den vägen också. Fler partier borde finnas i detta stora land. Men jag tycker synd om vanliga, vettiga GOP:are i dessa tider. Lincoln project and the likes.
OK, det var en parentes, verkligen ...
MEN jag förstår dig till FULLO!!
Kram från mig!!

Anonymous said...

En dag i taget här. Får se helt enkelt hur vi kan få till julen. Mina barn tar C19 test innan de kommer hem vilket är bra. Julklappar har jag alltid varit lite emot, de är ju mest för barnen. Men pynt och mat är ju något man vill ha iallafall. Julmusiken får vänta till December. Fast jag hittade en flaska julglögg från min resa hem till Sv förra året. Den ska bli mysig att testa. Kanske efter flytten för den ska vi ju ta oss igenom också.

SB

Annika said...

Yvonne,
Verkligen inga lätta tider nu.
OCH nog förstår jag att du grubblar, grubblar och grubblar över julen. Vilket skit det är, allting.
ja, du år vänta och se vad de säger närmare jul.

Ni har som vi, lotteri. OCH ja, förr köpte vi till alla barn också, men de är ju sgs vuxna nu.
MEN jag fattar fullkomligt att du köper till dem. Min svärfar köper ju till alla barnbarn också. OCH alla köper klappar till honom.

Yvonne, helt OK att var lite låg. DET är ju mest bara skit allting. OCH nog fattar jag att du inte har samma geist som du brukar vad gäller att förbereda inför julen.
Du ska se att det känns bättre sen när vi verkligen vet vad som gäller. Hur det än blir. Jag håller ALLA tummar jag kan.

TROR inte på Kinas rapporter övh. Inte på dem, inte på Ryssland.
Skulle vara så skumt att de inte har några fall när resten av världen ligger under en stark och vidrig andra våg.
USCH.
vem vet vad som är sant? Otäckt är det SÅ vidrigt hemskt.
Vem hade väl trott detta får ett år sen?

Kramar till dig, fina Yvonne. EN dag är det över, det är verkligen det!!!

Annika said...

Susanna:
Ja, en dag i taget, verkligen ...
Ja, dina barn tar test, det är BRA.
OCH de är ju försiktiga också. MÅ vi kunna fira ihop, vännen!!
Du har ditt att kämpa med nu.
Men klart du ska korka upp den glöggen i nya huset.
Julisar kan verkligen kvitta detta år, känner jag.

Annika said...

Nää, du är absolut ingen Scrooge! Inte samtidigt som du förvandlar ditt hus till julstuga och mys! Men det är en svår balans det där - å ena sidan kanske undvika lite konsumptionshets och inte vräka på men å andra sidan gärna behålla de guldkanter man FÅR ha på firandet. Och bevara så mycket som möjligt "normalt."

Om det blir så att ni kör julklappslotteri kanske du kan satsa på lite ätbara klappar t.ex. Ett färskt bröd från ett lokalt bageri eller en god flaska vin? Jag håller på att samla ihop mig för att skicka mina svenska klappar och det har ju gått så enormt dåligt med det projektet det här året - dvs. skicka paket till Sverige - att jag undrar om de faktiskt kommer komma fram, om det är någon poäng. Men för min familj är julklapparna viktiga och känns som skickad omtanke så jag får iallafall försöka.

Vi skippar också allt resandet i år. I vanliga fall brukar vi åka bort på Thanksgiving och svärmor komma hit över jul. Nu blir det bara vi. Känns lite sorgligt. Får satsa på god mat och tid att läsa romaner. Tack och lov för Skype och Zoom!

Och mina vanliga julprydnader är i ett förråd i Colorado så det blir lite glest med den saken också. Får köra på ljus, julblommor och kanske pepparkakor lite här och där...Gran blir det nog också trots att julgransprydnaderna är två stater bort...

Jag undviker ALLTID affärer om det går. Amazons bästa kund - även ebay och ibland etsy eller självständiga affärer.

Tror det blir okej men kommer sakna svärmor och mina tomtenissar...
Kram till dig!

Annika said...

Annika:
HAHA, det är bra det.
SANT, inte som jag håller på iofs. Men kan känna mig lite scroogig när jag inte är heltänd på klappar, eller ser fram emot att göra ngt helt nytt.
Sånt.
Hehe.
Säger som du, vill nog försöka behålla så mkt som möjligt normalt, i den mån det går.

Jag förstår, Annika. Med din familj därhemma. Absolut, fortsätt med det så mkt du kan.
Läste att ngn här beställt via svenska Amazon. DET kanske kan vara ngt för dig med??
För vi vet ju alla hur mkt Postnord strular.

Precis, du får göra det bästa av allt. Så bra det bara går, men visst är det så hemskt att det ska behöva vara så.
Som med gran, och med det pynt du har. Du får köpa till lite kanske? Unna dig lite sånt när allt är så eländigt ändå.

Och svärmor lär sakna ER!!!!!
Make it STOP!!!!
men det ska bli bra, en dag blir det verkligen det.

Stora kramar från mig!!

Monica said...

Var rädd om svärfar tycker jag! Tänker på Sven Wollter som var försiktig i alla långa månader, bodde i lgh med frun och var världens bästa kock sa hon och mycket boende i sommarhuset men sen åkte han till ett av barnen i Sthlm och någon i familjen där hade smittan, han var försiktig och sov i eget rum men det hjälper inte, verkade vid gott mod första veckan men dog redan inom två veckor. Visst var han åldersrik men jag tyckte det var tragiskt. Glad ändå att alla barn satt hos honom, de bestämde det och visste väl allt om visir och munskydd. Han var inte ensam.

Kanske kan ni göra mat till honom själva julen och leverera? Om han inte är mästerkock själv men är ju alltid kul att få ändå och att ni tänker på honom.

Det där lotteriet blir nog lite väl krångligt att genomföra. Och bästa julklappen är ju Karolina, så roligt att ni kan fira ihop och sen kan det som du säger ha sina fördelar att få vara hemma en hel juldag och inte flänga runt.

Jag tror att vi på något sätt ska kunna fira med Anna, jag har sommardynorna kvar på balkongen, haha, ska bara klippa ned rosorna och piffa till lite, kanske plantera några vita julrosor, de är underbara tycker jag. Julklappar ska jag köpa här och där raskt där det är lite folk, kollar noga och tar en annan dag om det inte funkar. Har en del redan. Sen tänkte maken och jag att ta en om dan till nyår ungefär, haha.

Men så trist ofta nu så roligt att göra fint hemma och inne. En väninna, ja vi arbetat mycket ihop, hon är läkare, kom hem från en långresa och vi avvaktar med att ses ute också, hon har ju varit på stora flygplatser och i fullsatt plan. Åkt taxi på det. Men vi tänker ju att ta en kopp kaffe bara, nej går ju inte hemma och sen tänker vi på att ta med ut, men hur kul är det om vi står ute här och alla jobbar hemma nästan och sitter och glor. Gå till nån park och sitta kan man inte heller, då kommer väl någon knivutrustad. Blivit hemskt i detta land men som sagt, man får se de ljusa stunderna och tända ljus. Och planera. Det jag minst känner för är julmat men fixar säkert till en del, kan ju välja det absolut godaste och baka lite.

Ha det så bra Annika och snart är november överstökat, ja tiden tänker man ju knappt på längre, den rusar iväg bara.

Elisabeth said...

I min familj har vi aldrig haft några stora julfiranden, utan det har varit mamma, pappa och jag, samt mormor och morfar så länge de levde. Stora firanden, med kusiner och liknande, har aldrig varit aktuellt, så på det sättet ligger vi bra till i år. ;-) Däremot borde jag EGENTLIGEN självklart inte träffa mina föräldrar alls i jul, för enligt rekommendationerna ska vi ju bara träffa människor vi bor med. Jag tänker dock trotsa detta och åka hem till mina föräldrar ändå, de ser det som självklart, och jag måste tänka på min psykiska hälsa också. (Övedriver dessvärre inte på den punkten.) Jag är som sagt medveten om att det egentligen är fel, men ja... Tror inte att jag kommer att vara ensam om att bryta mot den rekommendationen. Inte mycket till försvar, jag vet, men ändå.

Helt utan julklappar skulle jag nog inte vilja vara, det hör trots allt till, men däremot förstår jag att du tycker att julklappslotteriet känns onödigt i år. Jag vet inte riktigt hur jag kommer att köpa julklappar, men det blir nog en del på nätet, för i affärer ska vi ju inte vistas, enligt rekommendationerna. Att det sedan inte är trångt (här, alltså) och att jag och många med mig vistas i betydligt trängre utrymmen hela dagarna tycks FHM inte tänka på.

Bra ändå att ni ska fira Thanksgivning med din svärfar! Förstår att ni inte kan låta honom sitta ensam då. Dessutom måste väl risken att du eller Peter är smittade vara väldigt liten? Tänker på att Peter jobbar hemma och att du inte heller vistas så mycket ute bland folk.

BP said...

Det finns en gammal klyscha "vi får göra det bästa av situationen". Hatade när någon sa så vi ett och annat tillfälle. Men i år är jag den första som säger just så.
Varken min man eller jag firar ju högtidsdagar på något speciellt sätt, så för oss blir det ingen skillnad. Bortsett från extra god mat förstås, och den tänkte jag köpa irl i en affär, inte beställa via nätet.
Hos er är ju Thanksgiving och Jul riktigt stora högtider. Vet inte hur viktigt nyårsfirandet är hos er? Hos oss är det riktigt, riktigt stort med alla fester med mera. Undrar hur vi klarar av det firandet i år...

Sara said...

Haha, nää, menar såklart säsong 4, den senaste. Otroligt bra säsong!

Anonymous said...

I år firar vi med mina föräldrar, de är 70+ och borde alltså hålla sig hemma. Men både sambon och jag jobbar hemifrån och har inga barn, och umgås med folk utomhus. Så det är endast gymbesök och handla mat i våra lokala så butiker som vi gör. Så jag tänker att vi håller oss hemma veckan innan jul, och sett till att handlat allt innan dess så borde vi vara så säkra som det går.

Sedan får vi hoppas att mina föräldrar inte drar med sig något, för de vägrar karantän, de handlar mat i butik och tränar i simhallen. Jag tycker egentligen inte om det, men jag kan inte uppfostra mina föräldrar, de lyckades inte uppfostra mig, så varför skulle jag lyckas med dem, envishet går i familjen.

Anonymous said...

Och den sista korten var från tysta C

Erica said...

Ja, det blir sannerligen en annorlunda jul i år. Det är då ett som är säkert.
Jag tycker det känns både dystert (såklart) och samtidigt lite spännande (i brist på bättre ord) att se var vi landar till sist.
Det är verkligen ett år då vi får pröva vår kreativitet och utmana vår kapacitet att tänka i nya banor. Ska jag försöka hitta något "positivt" så tror jag att just det faktiskt kan vara ganska utvecklande för oss som människor.
Vi har fått/får lära oss att liksom släppa den raka motorvägen och göra vårt bästa för att navigera längst den slingriga skogsvägen. Men vem vet; den skogsvägen kanske leder till ett gömt smultronställe...
Med metaforen tänker jag mig alltså att nytänkandet leder till något bra. Menar inte att själva Covid-19 är bra.

Förstår vad du menar med julklapparna. Vi har aldrig kört julklappslotteri, men ja, en stor del av nöjet är ju att se hur mottagaren reagerar på det man köpt.
Jag hade lätt kunnat strunta i julklappar i år, om det är så att det inte blir ett klassiskt julfirande.
Julklappar till andra vuxna vill säga. Oavsett firande så kommer jag köpa klappar till mina syskonbarn. De är ju så pass små (1, 3, 4 och 6 år).

Istället för att köpa julklappar för att åka och lämna kan ett tips kanske vara att man sätter ihop en liten presentkorg med juliga godsaker i, tänkt till hela familjen.
På så sätt får man grejen med att ge bort någonting till varandra på jul, men utan att det blir just det typiska med julklapparna. Speciellt om man inte kommer fira tillsammans.

Vet inte än hur julen kommer bli för oss. Tanken var att vi skulle vara hemma i Hortlax hos mamma och pappa (som vanligt). Men vi får väl se hur det blir nu med Max 8 personersregeln. Den skulle ju vara "normerande" (eller vilket ord som nu användes) även för privata sällskap, och vi är 15 pers när vi är alla. I en liten enplansvilla med ett litet kök. Vi sitter väldigt trångt när vi samlas allihopa...
Så vi får se.
8 personersregeln går ju trots allt inte ut förrän på självaste julafton. Skulle ju vara 24/11 till 24/12 tror jag. Med risk för förlängning beroende på smittläget.

Affärer kommer jag definitivt, i möjligaste mån, att undvika framöver.
Däremot tänker jag att det kan vara bra att försöka hitta något sätt så att man trots allt stöttar den lokala handeln just i år, istället för att enbart handla från större företag på nätet.
Det är ju trots allt viktigt för att vi ska få ha kvar ett lokalt näringsliv efter krisen.
Här i Piteå jobbar det lokala näringslivet mycket med att hitta lösningar för att vi ska kunna shoppa lokalt utan att behöva "gå på stan". Det sker säkert i väldigt många andra städer också; att man hemifrån kan lägga undan saker som man sedan får hemlevererat eller som man Covidsäkrat kan hämta utanför butiken.
I början av pandemin startades initiativet Local Hero Piteå här i stan. Tanken var att samla de lokala företagen och stötta för att vi ska kunna shoppa lokalt även under Corona.
Gillar att initiativet spred sig till andra städer efter att det startats här.
Googlade lite och hittade att Local Hero redan i maj fanns på 30 orter runt om i Sverige. Kanske ännu fler nu...
http://www.affarerinorr.se/nyheter/2020/maj/local-hero-finns-nu-paa-30-orter/

https://pitea.localhero.nu

Så jag kommer försöka göra mitt bästa för att handla lokalt och Coronasäkert :-)


Hoppas din jul blir så bra som du vill ha den :-)
I år får vi hålla oss fast vid uttrycket "Det är vad man gör det till" :-D

Kramar från mig! /Erica

Annika said...

Monica:
Är absolut rädd om honom.
Han får inte vara ensam på julen. Antingen hos oss, eller hos ngn av sina döttrar.
men inte ensam. DET vore för ledsamt.
P och jag är med honom på Thanksgiving.
jag vet, såååå sorgligt med Sven W.
Följer ju hans dotter Stina på insta. Så så sorgligt. Det var för tidigt för honom att dö trots att han ju var "gammal". Men han hade säkert haft flera år kvar om inte detta elände kommit i hans väg.
Min egen svärfar tas absolut om hand.

HAN är mästerkock, han är faktiskt det!!! han är grym på mat!!

Lotteriet vill jag skippa. helt och hållet.
Fyller ingen funktion iår. Alls.
Svärfar kommer säkert att få från alla, men resten av oss kan strunta och bara ge till sina egna.
Han kommer inte vara ensam, inte på Thanskgiving och inte på julen.

Så bra att ni kan fira med Anna. Tror säkert det går fint om hon håller sig inne i sådär fem dagar innan jul, om det GÅR.
Annars får ni ta det på din balkong.
OCH jag gillar att ditt tänk med klapparna. MYCKET!!!

Ja, du och din kompis ...Jag och mina vänner ses utomhus, bara ute. Aldrig inne. Det funkar så länge det är OK milt. Så jag vet inte hur vi gör i vinter.
Men du och din kompis skulle ju kunna ta med kaffe etc och gå till ngn park?
Eller om det finns ngn eldstad på din gård, gör en eld där. Jag vet, folk glor, men låt dem glo då. De kommer säkert tycka att det ser urmysigt ut
Du ska se att det kommer att kännas roligare, Monica.
Vi får se på det här året som ett mellanår. Vaccin kommer ju. DET gör det.
Men visst är det visset.

ja, nu ska vi först ta Thanksgiving och sen jul. Sen kickar vi ut det här året med huvudet först.

Monica, det kommer att bli bra!!!

Annika said...

Elisabeth:
Ungefär som vanligt för er. DET är bra.
Mindre julfiranden är verkligen inte dumma. De är riktigt mysiga.
ÅK du!!
Din mentala hälsa är viktig. Dina föräldrars likaså. OM du går på jullov några dar innan du åker får du hålla karantän. Sen drar du.
PÅ med munskydd, bunkra upp med handsprit och ÅK!!!!
Absolut, inget snack. eller skulle din mamma kunna komma och hämta dig, som hon gjorde i påskas?

Exakt, vill också ha klappar under granen. MEN lotteriet tycker jag vi kan skippa.
Det räcker om alla bara köper till sina egna familjer.
Vi kommer ändå inte att fira ihop så.
MEN i vår lilla trojka härhemma blir det absolut klappar. Vi firar lite som din familj, i lugn och ro. SKÖNT!!
FHM, jooodu ... jag kan säga både en och tre saker om AT och hans gäng ...

Absolut Thanksgiving med svärfar. Och i jul får han inte heller vara ensam.
P jobbar hemifrån, jag är inte ute mkt. Och är jag det är det alltid med munskydd och avstånd. Vi har inga unga vuxna hemma. Nu vet vji ju att det främst är de yngre som sprider eländet.
TROR det är säkert för honom att fira med oss två.

Annika said...

BP:
VET!
Håller med dig, JAG MED!! Jag sällar mig i din kör.
Säger likadant, och MENAR DET!!
Det är bra att det inte blir så stora skillander för dig och din man. Skönt det.
Och ja, jag kommer också att handla min mat på butik.
Thanksgiving och jul är jättestora.
Nyår är mindre här än hemma i good old Sweden. Inte lika festligt. Men vi har alltid festat med grannar, men så blir det inte detta år. ja, det ska bli intressant att se hur folk i Sverige firar nyår i år.
Jag och P kommer att vara hemma, kanske vår gode vän kommer hit och äter middag med oss.
Vid midnatt ska vi skola med grannarna utomhus och träffas vid en eldstad hos en av dem. Vi ska skriva lappar på allt vi hatat med 2020 och bränna dem, en efter en ...
Som sagt, göra det bästa av allt.

Annika said...

SIS!
JAAA! Vi får prata om den imorrn på FT!!
GRYM!!!!

Annika said...

Tysta C:
Som Peter och jag.
Tycker det borde vara ganska riskfritt för 70+ att fira med oss medelålders utan barn hemma. Så det är säkert helt lugnt för er.
HAHA, ja du har så rätt i det du säger om dina fldrar!! Du ska se att det blir BRA!!

Annika said...

Erica.
DET blir det verkligen.
Annorlunda.
OCH där håller jag med dig. Både dystert och spännande. SÅÅÅÅ sant.
Återigen, håller med dig, det är nog rätt nyttigt detta. OCH det KAN nog uppstå nya traditioner även i detta skitår. Övertygad om det.
Förstår exakt hur och vad du menar. Har ofta tänkt i samma banor som du.

Exakt, är det ngt år man faktiskt KAN slopa julklappar till vuxna är det i år. ALLRA helst om man inte ska fira ihop.
Barn är en annan sak, de ska ha om de är yngre än typ 18.

Presentkorg, ingen dum ide.
Inte alls.

i din familj låter det inte så klokt att klämma in er alla i dina fäödrars lilla hus.
Ni får kanske dela upp er?
Några kommer dit på julafton.
Andra på juldagen.
OCH så kanske ngn på annandagen.
Maxa ut julen på så sätt?
Så kommer mina syskon att göra med mina gamla föräldrar.
tror det kan bli bra det också.

Just det, vi måste handla. Måste hålla igång ekonomin. Jag kommer nog inte att besöka ngt stort köpcentrum. DET kan jag inte tänka mig.
Men jag kommer nog att sticka in huvudet i mindre affärer.
Men det mesta i presentväg till de mina två köps nog online.

SMART drag av Piteå där och att det spritt sig till andra städer.
GILLAR!!!
Mkt bra.
OCH klokt.
Det finns ett liv efter c-19 också. Och affärer och krogar måste överleva.

Precis, vi gör det bästa av det vi har. OCH det blir nog bra det med.

KRAMAR!!

Anne said...

Haha, lite Scrooge får vi nog alla vara i år. Jag är på din linje där, vad gäller skippa lotteriet. Det ÄR en superidé och fin tradition ni har, det tycker jag verkligen, men den känns som nåt man gör när man firar tillsammans, alltså fysiskt träffas. Så jag skulle lägga min röst på att skippa i år eftersom ni inte kommer fira ihop.
Men förstår de som vill känna nån form av normalitet, att det redan som det är blir allt annat än normalt, men att behålla en sån tradition som lotteripresenterna även om man inte firar ihop skulle göra det känns som inte allting är upp och ner utan nånting är "normalt"...

Hela december kommer nog kännas väldigt annorlunda i år. Tycker december, hela månaden, brukar innehålla ganska mycket aktiviteter och brukar kunna kännas småstressig också. I år blir det ju ingenting, det kommer nog kännas lite tomt faktiskt.

Alla ni i familjen och Peters familj som alla har äldre barn, vuxna barn som är i college eller i vuxenvärlden, det är lite svårt ha alla i karantän. Vi med yngre barn som i Stellas ålder kan ju lätt "låsa in dem". Du förstår vad jag menar, de går liksom inte ut och träffar folk ensamma ändå och exponeras inte för smitta, och kan lätt isoleras. Men med äldre collgeungdomar och vuxna barn så är det ju inte möjligt, så det blir svårare ha koll på ev smittade personer också när människor kommer från olika håll och kanter och samlas.
Ja jösses, Thanksgiving, julen och hela Holiday Season blir så väldigt annorlunda i år.

En som jag känner, kanske jag redan skrev det här i email till dig för länge sen, men hennes pappa är 90+ och länge isolerade de sig från honom. Höll honom "safe" och utanför umgänge. Men nu säger ju pappan att han inte vill, han klarar inte av det längre, han säger han inte bryr sig om han får viruset för han vill träffa sina barn och barnbarn och umgås på vanligt sätt. Han säger han i den här åldern ändå inte har så lång tid kvar, helt krasst är det ju sant, och han vill inte ha sin sista tid i livet i ensamhet. Det är inte "att skydda mig" säger han nu. Jag kan helt uppriktigt förstå vad han menar och känner. Den här familjen har nu bestämt att fira med honom, de började umgås med honom för nån månad sen. Han säger han inte är rädd mer och att han vill bestämma själv om han ska isoleras eller inte. Blir så ledsen höra såna här historier, om gamla och ensamma som tvingas till isolering. Flera av de som bor på hem får ju inte ens ta emot anhöriga, fastän anhöriga och den på hemmet boende själva vill det. Var och en måste bestämma, det tycker jag nog.
Lång utläggning. Försiktighet ja, men isolering är dödande det också.

Kram!

Anonymous said...

I år ska vi fira med min sida av släkten, dvs mina bröder med familjer och pappa och hans sambo (mamma finns tyvärr inte med oss längre) men jag säger som du, ser faktiskt fram i mot att bara vara jag, Hasse och barnen (14 och 18 år gamla) här hemma själva hela julhelgen. Slippa stressa i väg på julaftons eftermiddag eller ha massa folk här, bara skrota runt i myskläder och äta god mat och se på mysiga julfilmer. Vi brukar köpa julklappar till varandras barn jag och mina bröder, men om vi inte ska fira ihop i år ser jag ingen mening med det heller. Tycker vi gott kan spara på det tills vi kan fira ihop igen. Ungarna får ju så mycket ändå.

På min mans sida är vi alltid upp i mot 20 personer när vi firar med dom och på min sida nästan lika många så det har länge varit en önskan hos mig att bara få vara vi fyra på julafton. Kan ju lätt bli lite hysteriskt när man är så många och med barn i alla åldrar så jag välkomnar detta tillfälle. Barnen är dock mindre roade, de tycker julen blir tråkig om vi inte träffas allihop. Så jag förstår dina tankar till fullo.

Jag har fått igenom min önskan om semester så jag kommer vara ledig mellan den 10-30 december så här kommer julmysas till 100%. Ska baka, pyssla och bara njuta av alla julförberedelserna. Valde att jobba hela nyårshelgen i stället, man kan ju inte träffas och ordna fester ändå. Man får helt enkelt försöka göra det bästa av denna nya situation och hoppas att det nästa jul och nyår ska vara som vanligt igen.

Kram Elaine

Anonymous said...

Jag håller med Erica om att det är spännande eller vad man nu ska kalla det, intressant kanske, med att se hur samhället förändras på grund av covid. Jag har länge hälsar att Sverige Britt skakas om, alltså ett tre dagars strömavbrott eller liknande, för jag kan tycka att vi svenskar bryr oss för lite om våra medmänniskor, någon kan se ut att må dåligt på bussen och folk funderar bara på om de ska flytta sig för att inte stanna av det, ingen frågar hur personen mår eller säger till chauffören. Jag tycker redan att människor verkar bry sig lite mer, när jag som synskadad kommer med vit köp så hoppas det upp dörrar och folk verkar för hinner mycket mer än tidigare. Sedan kanske Em del saker blir sämre också, hur blir det för barn som nu är 4 ungefär, de får inte ens krama sin mormor och farfar sitter det här i några år kommer det bli ofarligt för dem att vidröra andra människor?
Tysta C

Annika said...

Anne:
HAHA, känner mig lite Scrooge faktiskt, haha!
MEn i just det fallet tycker jag det är hyfsat värdo
DU har iofs en bra poäng där med normalitet. DET har du.
Men näääee ... vill helst strunta i det. Du ser, Scrooge.

Du har återigen så rätt, december kommer att kännas så annorlunda. Inga julfester, inga adventsfika hos svennar, inga roliga shoppingturer med frukost på lokal först. Inget sånt.
ALLS.
Det blir ett lugn och en lunk istället.
Förmodligen kan ngt bra komma ur det också. Men, absolut en tomhet kommer säkert att uppstå.
USCH vad jag är LESS på detta virus.

Ja, jag är mest rädd för unga vuxna nu. vet ju att de bryr sig typ noll. OCH blir de sjuka blir de det oftast så lindrigt.
Det är vi äldre som får ta smällarna, och de gamla allra mest.
Jag vet att de kommer att få svårt att hålla sig ifrån kompisar. DET är lättare när barnen är små, som Stella.
Kan ärligt säga att det är de unga vuxna jag är mest rädd för.
INKL min egen tös. Hon måste testa sig innan hon kommer hem och sen vill jag inte att hon träffar vänner inomhus. OCH de är ju kloka också, det ÄR de ju. De unga idag är visa. MEN jag vet inte hur det är med just detta.
Men ja ...

Ja, Anne, jag minns då du skrev om det.
OCH nog har jag förstående. Detta virus får sådana enorma ringar på vattnet.
OCH psykisk ohälsa bland de äldre går i topp nu.
SÅ jag kan verkligen förstå dem. Ensamheten kommer till sist att ta livet av dem.
Jomen ja, jag håller med dig om att var och en måste bestämma när det kommer till de gamla. Absolut.

Stora kramar till dig min fina vän!!!

Annika said...

Elaine:
PRECIS!!
Det finns mkt gott i det också. DET gör faktiskt det. Inte minst detta att julen taggas ner ett par spass. ATT vi verkligen får ta det lugnt. ALLA.
Att de fleta bara firar med de närmaste. ja, sen måste man se till att de gamla inte blir utanför, givetvis. OCH att de träffar dem de kan lita på. Som medelålders mestadels hemmasittande par, Peter och jag tex. HAHA.
Nej, men det finns en del guldkanter, trots allt. DET gör det.
Inte minst lugnet i jul.
nej, ingen mening att köpa en massa klappar när man inte kan fira ihop. DET tycker ju jag med.
Förstår att dina barn är lite ängsliga. Men jag är stensäker på att ni får det supermysig.
OCH ja, 20 pers på jul, blir lite trött när hag hör det.
Peters familj är 14 pers då vi alla ses.
DET är pustigt nog. OCH det har funnits jular då de dragit magsjuka till firandet, trots att ngn spytt timmarna innan. FY fan.
ja, det var det om det *visslar oskyldigt*

ÅÅÅÅÅ vilken underbar lång och mysig ledighet. LJUVLIGT!!
Som du säger, nyår blir så annorlunda och nedtonad att du lika gärna kan jobba.

Stora kramar!!

Annika said...

Tysta C:
DET är ju det. OCH mkt gott kan träda ur detta också, det är jag övertygad om.
Just att kunna dra ner julen ett par tagg. Att tänka inåt istället för utåt.
Det är spännande.
När allt är över kommer vi att se en del bra grejer som stigit ut c-19 också. OCH massor med sorgligheter, givetvis.
men det finns vissa guldkanter.
Utan tvekan.

Anonymous said...

Här blir det nog att fira hemma med tonårsdottern och kanske grannarna i dörren bredvid. Vi ses och umgås flera gånger i veckan så vi är som en fem personers familj :)
I vanliga fall tar vi tunnelbanan till min syrra och firar där. Men dom är många! Syrran har en dotter, sex barnbarn och två barnbarns barn. Så då har vi överskridit de åtta personer som rekommenderas att max vara tillsammans. Det är kul att ses alla men skönt att slippa stressa iväg och slippa åka kommunalt. Förra året firade vi med grannen. Två steg från vår lägenhet 😁 Det var skönt att vara på hemmaplan eftersom det är alltid vi som åker iväg till dom.
Julklappar blir nog bara till dottern.
Adventsstjärnorna och lite tomtar har kommit på plats i helgen. Nästa helg blir det granens tur. Ska väl ge mig på jakt efter lite mer pynt. Vill ha mer, har inte så mycket.
Julmusik har jag lyssnat på lite men det får vänta till första advent. Julfilmer på Netflix har det dock blivit betydligt mer av 😂
Kicki i Stockholm