Friday, October 16, 2020

Vad är egentligen comfort food?




Godmorgon fredagsmänniskor!!



Ännu en vecka har kommit och gått. Snabbt som tusan har den sprungit.
Dagarna går alltför fort, trots allt.


I ett par fredagars tid har jag skrivit om mat.
Dagens inlägg är inget undantag. Vi ska fortsätta med mattemat. Faktum är att ideen kommer från min egen mamma.
Jag pratar dagligen med mina föräldrar via FaceTime, tack och LOV för det!
Det är underbart att se och höra dem en stund varje dag. Det har blivit en självklar del av min morgon att slå mig ner med en kopp kaffe och ringa dem. Det känns på så sätt som att vi är tillsammans en stund. 
Jag kan knappt bärga mig tills jag KAN åka hem och få vara med dem PÅ riktigt. Fram tills dess är det bara att prisa tekniken.
Jag brukar fråga dem varje dag vad de ska äta till middag. PÅ så sätt kom vi in på ämnet för dagen …


  … Comfort food … 


Vi läser DN alla tre, de läser papperstidningen och jag läser den online. 
Häromveckan recenserades en svensk kokbok i tidningen om just comfort food. Detta fick oss att prata om ämnet för dagen.

Vad är egentligen comfort food?
Finns det en bra svensk översättning? Må-bra mat?
Nej, jag vet inte vad man ska kalla den sortens mat på svenska. Vi kom fram till att husmanskost kanske är det som ligger närmast? Men det stämmer ändå inte riktigt bra …


Comfort food är mat som … Ja, det är mat som får en att MÅ bra. 
Det är oftast inte världens mest kalorisnåla mat. MEN det är mat som GÖR gott för kropp och själ. Mat som känns som att få en kram. Comfort food är ofta ganska stabbig, mer vintermat än sommarmat, det måste jag nog säga. 
Kaloririk, fettrik och kolhydratrik. DET är grunden till en äkta comfort food-måltid.




Bild från Amazon



Maten kan vara sådan man åt som barn, eller under uppväxten. Mat man förknippar med något trevligt. Mat man blir varm av. Ofta kan så kallad comfort food vara starkt nostalgisk.


För mig är äkta comfort food följande, bland många andra rätter:

Spagetti med köttfärssås
Kalops
Kålpudding
Beef Bourguignon
Köttfärslimpa med potatismos
Ostfondue
Gratinerad falukorv med rotmos
Tomatsoppa med grilled cheese sandwich (se där, ännu en klassisk amerikansk macka)
Lasagne
Potatis och purjolökssoppa med nybakt bröd. 
Köttbullar med potatis, sås och lingon.
Fransk löksoppa


Ja, listan kan göras jättelång.
Men vad comfort food har gemensamt är just att det inte sparas på vare sig fett eller kolhydrater. Kanske är det så, som jag skrev ovan, att man oftast förknippar den här sortens mat med de mörkare årstiderna. Jag har svårt att komma på någon sommarmat som kvalar in under detta epitet? För ja, comfort food är (oftast) varm mat.




Bild från Amazon



NU är det iallafall den tiden på året då man fullt ut kan njuta av dessa rätter. De värmer en kall kväll i november.
Du blir ALL WARM AND FUZZY INSIDE av denna sortens snälla mat i februari.


VAD är comfort food för dig?
Vilka rätter får dig att må riktigt GÖTT?
Brukar du laga comfort food?
Kan man kalla husmanskost för comfort food?



Bild från Donna Hay.



Fredag som sagt, och gissa vad jag ska laga för middag ikväll?
Hos mig blir det köttfärsslimpa med potatismos och sallad. GOTT så det förslår!! OCH därtill äkta, klassisk comfort food.


Ha en trevlig och GOD helg!!!

16 comments:

Eva i Dalarna said...

Må bra mat kan du väl kalla det. Husmanskost passar väl också. Kålpudding är det bästa jag vet. Nylagad till middagen och resterna (om det blir några) uppstekta med potatis till lunch nästa dag. Tyvärr får jag gallkänningar av kålen så det blir inte så ofta vi har kålpudding på bordet.
Sån mat du beskriver är ju lite mer passande på hösten/vintern, men ska vi kalla det Må bra mat, så finns det ju godsaker för sommaren också, tex glödstekt sill...det får i allafall mig att må bra.
Min man är husets kock sedan början av detta år, han föredrar att tillaga kött, mycket älg blir det, eftersom han är jägare. Hemgjorda köttbullar på älgfärs: sååå goda.
Ha en bra fredag over there och en fin helg. Blir det nån vandring kanske? Jag ska vandra på jobbet jag, fredag och lördag natt. Ingen frisk luft och ingen fin utsikt men vad gör man inte för pengar...

Äventyret framtiden said...

Må bra mat känner jag också för att kalla Comfort food. Åter ett engelskt ord som tar sin in svenskan :) Husmanskost när den är som bäst skulle jag också kunna tänka mig att kalla det. Men jag håller inte med riktigt om det här med fett, kolhydrater osv. Husmanskost, må bra mat, nostalgisk mat behöver inte drypa av kalorier enligt mitt förmenande. Kålrätter är oftast rätt magra, köttbullar kan vara rätt magra osv. Min kropp säger ifrån om det blir för fett och pompöst, den klarar inte den typen av "comfort food". Tröstemat kan man säkert kalla det också, för när man får äta något som man tyckte om att äta som barn så känns det lugnande och tryggt på något sätt. Mycket intressant är det här med mat och vad vi äter överhuvudtaget, hur stor betydelse maten har, inte bara näringsmässigt utan också känslomässigt. Mår man bra av något behöver det inte betyda att det är det mest optimala man "borde" äta enligt alla hälsoföreskrifter. Ibland tror jag att alla mår bra av att äta det de verkligen tycker om av hjärtat och av smak, att slänga alla de där pekfingrarna som alltid finns, överbord och bara njuuuuta istället av livets goda. Det är också hälsosamt!
Njut av middagen idag, fullt ut. Här blir det förmodligen en lite enklare variant av middag, en svampsås på blodriskor, egen potatis, en rödbetssallad, smörslungade morötter och de sista tomaterna från växthuset för det här året. Mums filibabba, en riktigt god comfort food.

Må gott-kram!

Anonymous said...

Yvonne said....
Comfort food för mig är också mat man äter när det är mörkt, kallt ute och då är det ju höst- och vintermat helt enkelt.

Köttgrytor, kåldolmar, köttfärslimpa, kålpudding, ja svensk husmanskost öht, kanske för att man är van vid det och har klimat med olika årstider. Ett land som alltid har sol och värme har nog ha andra rätter som sin comfort food. En mastig köttgryta i +35 - nej det skulle jag inte vilja eller bli sugen på.

Fredagar och lördagar äter vi nog sådan mat som jag inte skulle vilja äta 7 dagar i veckan. Jag gillar ju att laga mat så det blir mycket koreanskt, italienskt och indiskt under helgen, sen återgår det vanliga på söndag. Försöker hitta nya recept att äta under veckan också så man inte bara kör med samma gamla, vanliga maträtter, ibland får man en ny favorit, ibland blir man besviken på att det inte smakade så gott som det såg ut :-)

Mat är ju så gott och det vore förfärligt om man inte fick äta det man är sugen på just den dagen. Jag gör aldrig upp matsedel utan tanken på vad vi ska äta till middag poppar upp på morgonen oftast. Lunch äter vi lätt och sällan något som tillagas, utan kan bli soppa, gröt, fil och en macka osv. Igår blev det dock en rostad macka med ett berg av smörstekta gula kantareller och det var supergott och jag var mätt fortfarande vid middagstid.

Dessert är gott, men väldigt, väldigt sällan vi äter där om vi bara är själva. Ofta blir man så mätt av maten så man orkar inget mer. I dessa tider här hemma så frossar jag i svenska äpplen och det kan jag äta både före och efter maten, de är såååå goda.

Tack för ett intressant inlägg, mat och vad man äter är ju så intressant säger jag som är en riktig matnörd. Hade en bekant som berättade att hon och hennes man bara åt frukt till alla måltider sen åratal tillbaka, såååå tråkigt enlig mig, ha, ha, ha. Var lite problem då hon väntade barn för hon vågade inte säga det när hon var på kontrollerna på MVC för hon visste nog innerst inne att det kanske inte var helt 100 bra när man var gravid. Nå, det gick bra både för henne och barnet var i bra form, så vem vet, kanske lever de ff bara på frukt. Man behöver ju inget stort skafferi om man har så ensidig kost :-)

Ha en fin helg säger jag och skickar en stor kram från ett höstlikt och kyligt Åkersberga

Annika said...

Eva:
Det kan funka, men vi är alla lte svajiga vad gäller det hela, haha Även DN var det.
Men absolut, det är ju sådan mat man mår bra av.
Kålpudding ja, det är galet gott. ÄLSKAR det också. Oj oj vad det smakar bra. Trist med gallkänningar, men jag kan förstå att just kålen kan trigga fram det.
Jo, jag tycker nig att den mesta av just den här maten är vintermat. Stabbigare, varmare. Jag vet att vissa räknar in hamburgare också, men jag vet inte varför jag inte gör det? Sen är det förstås olika från person till person vad som är må bra mat. Stekt strömming kan jag absolut också räkna in där, med mos, pressgurka och lingonsylt. MUMS.
Älg, älskar det jag också, såååå gott.
Tack Eva, hoppas du får en fin helg på jobbet. Vi kommer säkert att gå ut och gå, men vi ska ägna oss åt vårt andra höstintresse denna helg ;-)

Annika said...

Karin:
Du har rätt, ännu ett engelskt ord in i svenskan. Må bra mat kan gå bra, men ingen verkar veta vad som är en bra översättning ,inte ens DN, hihi.
MEN alla vet vad som menas när man nämner det.
Som jag skrev hos dig, du har rätt. DE behöver inte drypa av fett och kalorier. Du har så rätt. Rotmos tex, icke fett det är så säkert.
Köttbullar kan förstås göras magra.
Tröstemat är faktist en bra benämning också, Karin. Den perfekta översättningen ligger ngnsans mellan må bra och tröst.
Visst är det intressant detta, mat man förknippar med bra tillfällen i livet, tror jag. Kanske goda middagar efter en riktigt bra dag. Älsklingsrätter. Mat som kanske ofta är gjord med lite mer omsorg. Om än en del är ganska lättlagad. Nostalgi och minnen.
FÖ,yes. alla bode äta den mat de vill med jämna mellanrum. Slänga allt rätt tänk överbord och bara dyka in i härligheten. Helt rätt. Mat är så stor del av livet, och stor del av våra dagar. DET ska vara härligt att äta.
men åååå vilken god mat ni ska äta då. MUMS!!!
Underbart.
Stora helgkramar över haven till dig!

Annika said...

Yvonne:
Ja, visst, jag tycker också comfort food är vintermat, och höstmat. Ganska stabbig sådan. Ordentlig mat.
Inget knussel mat, haha.
Mat de flesta älskar.
SÅ väldigt sant, comfort food måste ju växla över världen. Alla har sina egna varianter av det hela.
Givet.
Sen, som du säger, en mustig köttgryta då det är 35 grader är inget man drömmer om direkt, pust.

SAMMA här, Yvonne. På fredagar och lördagar lagar jag sådan mat som jag inte heller äter i mitten av veckan. Jag äter mkt magrare då än jag äter på helgen.
Och det funkar bra. Sen tycker jag det är mysigt att göra tex en köttfärslimpa när det är fredag.

Du är en grym kock. det vet jag. Dina middagar måste vara såååå goda!!!
Koreansk, älskar det. OCH ja italiensk såklart. MUMS!!

Aha, så du går från dag till dag vad du känner för. Jag gör en meny på söndagen och går efter den. Men ditt sätt funkar ju topp också.
FÖ det ni åt igår, stort MUMS på det!!!

SAMMA, Yvonne, äter nästan aldrig efterätt. JUST för att vi är för mätta. Så det blir aldrig av. OM jag väljer mellan förrätt och efterrätt välje jag hellre förrätt.
Svenska äpplen, världsbäst. SAKNAR!!


TACK Yvonne, det är kul att skriva om sånt här. Det kan nog bli fler inlägg om det hela framöver. DU är en matguru verkligen.
BARA frukt!! NOG för att jag är galen i frukt. MEN BARA frukt? Skulle vli tokig.
På rikrigt, det skulle inte funka.
KAN inte vara helt nyttigt heller.

Kram till dig, fina Yvonne. Här är det också grått idag , men det gör inget.

Channal said...

Hej Annika! Denna vecka har varit seeeg. Har legat hemma genomförkyld! När jag jobbar springer veckorna förbi. Haha läste först matte-mat! Tänkte, vad har nu amerikanarna hittat på! Räkna ingredienser kalorier point eller? Sen fattade jag, mat-tema😂 Visst är det så nu när hösten kommer då smakar det bra med kalops, dillkött, sjömansbiff, kåldolmar, rotmos o fläsk och en smarrig lasagne! Älskar husmanskost! Comfort food!

KRAMAR Anna

Elisabeth said...

Mycket av det du listar som comfort food är sådant jag fryser in för att ha med som matlåda! Fast vegetariska varianter då, förstås. Lasagne till exempel är perfekt för matlåda; det är gott, man är mätt på det länge och det är inget som riskerar att läcka ut ur själva lådan. Det är alltså snarare vardagsmat för mig. Så jag lagar kanske comfort food utan att veta om det. ;-)

Tänk vad fantastiskt ändå att du kan prata (gratis!!) med fina föräldrar varje dag. Självklart är det inte som att ses på riktigt, men ändå bättre än att vara begränsad till hur mycket man kan prata.

Erica said...

Intressant att läsa :-)
Jag har nog aldrig egentligen reflekterat så mycket över just comfort food, eller vad som räknas dit. Men har såklart hört ordet.
Men mat jag tänker på när jag hör det ligger nog ändå väldigt nära de rätter du skriver om.
Sådant man oftare äter när det är kallt ute snarare än på sommaren, lite "tyngre" maträtter. Typ mustiga köttgrytor, spagetti och köttfärssås o.s.v.
Köttsoppa känns också som en sådan mat. Med ostsmörgås till.

Tror nog du har rätt i att mycket husmanskost kan räknas till sådana rätter.
Tror kanske inte man direkt kan "översätta" comfort food till husmanskost, men att många husmansrätter är comfort food :-)

Att den här typen av mat är mer mustig och fettrik tror jag nog kan bero på var på jorden vi bor, och att det går långt tillbaka.
För att vi här uppe ska klara oss genom vintern behöver vi tyngre mat än de som bor i varmare klimat året runt.

----
Insåg precis att jag även förknippar comfort food med animalier. Mat innehållande kött i någon form. Jag förknippar t.ex. inte vegansk mat med comfort food.
(Och om det är någon vegan som råkar få syn på den meningen så nej, jag säger inte att det inte finns vegansk comfort food. Det är jag säker på att det gör. Så det är absolut ingen diss mot växtbaserat.)

Skulle nog kunna säga att jag lagar en del comfort food. Eller jag lagar mycket husmanskost och det blir väl de rätterna som kan klassas som just comfort food (vet att jag överanvänt det ordet nu i min kommentar ;-))
Min go-to-mat när jag har absolut NOLL matfantasi är Spagetti och Köttfärssås... :-)

----
Försökte fundera ut närmare om jag har någon lista vad som är comfort food för mig, men kom inte på så många såhär på rak arm.
Men de jag kom på är sådana rätter vi åt hemma under barndomen; rätter jag älskade då och älskar nu:

* Köttfärssås och spagetti (likt på din lista)
* Köttsoppa
* Fiskpudding, potatis och smält smör (MUMS!)
* Korvstroganoff och potatis
* (HEMMAGJORDA) köttbullar och hemmagjort potatismos
* Rostbröd med *Etiopisk pepparsås och ost
*En köttfärssås med massor av lök och Bakokrydda.
Har man i 1kg köttfärs har man i 1kg lök.
Tar 3-4 timmar att koka.
Sinnessjukt gott!!

* Grönpepparbiff, potatis och sås
* Lasagne (speciellt LCHF-varianten jag brukar göra. Den är top notch!)
* Fläsklägg med hemmagjort potatismos
* Och ja, inte mat men den får ändå vara med... En vanlig smörgås med kall köttfärslimpa och grillkrydda som pålägg.

Viktigt också att det till alla rätter med potatis/potatismos är Mandelpotatis.
Jag är uppvuxen med Mandelpotatis som standard, och kunde knappt äta Rundpotatis förrän bara för ett par år sedan.

Detta är nog de rätter som är mest Mysmat för mig. De maträtter jag mår riktigt bra när jag äter.
Blev faktiskt sjukt sugen på flera av rätterna nu när jag skrev listan, och då har jag nyss kommit hem efter att ha ätit pizza tillsammans med två vänner, haha ;-D

Velade fram och tillbaka om jag skulle sätta Palt på listan. Det är en rätt jag alltid mår bra av att äta (förutom Paltschwimen då ;-)) men trots det vill jag inte riktigt kalla Palt för comfort food.
Därför får den vara med som en liten extra sidenote.
----

Intressant ämne (som alltid i och för sig :-)) speciellt med mitt nyvunna intresse för matlagning :-)

Hoppas du får en riktigt toppenhelg med god mat! :-D
Kramar /Erica

BP said...

Så otroligt befriande att titta på en kokbok som inte riktas till veganer och som innehåller quinoa, konstiga böner och estetiskt inte tilltalande PK-mat. Tack för den Annika:-) Är så otroligt trött på dessa "hälsokokböcker" som riktas till ja - PK-personer som följer nuvarande trender.

Vilka rätter får dig att må riktigt GÖTT? Allt från Shepard's pie till fiskgratäng, en indisk gryta till musslor och kåldolmar.

Brukar du laga comfort food? Jo, speciellt under hösten/vintern, där det ofta blir värmande soppor och grytor.

Kan man kalla husmanskost för comfort food? Det tycker jag nog, men det är ju individuellt. Tyvärr finns knappt några vettiga restauranger som serverar husmanskost kvar här i stor-Stockholm. Tycker det är synd faktiskt.

Annika said...

Channal:
Trist med förkylningen. USCH i dessa tider får man ju nästan panik av en sådan också, pust.
HOPPAS du mår bättre nu.
Mattemat, hahah .... komiskt. Ja ibland kan ihopskrivnignar se lite galna ut, men hellre det än särskrivningar ...
ALLT du räknar upp är urgod comfort food. MUMS!

Kramar och hoppas du mår fint nu!

Annika said...

Elisabeth.
Perfekt att frysa in mat.
GILLAR det massor.
När jag lagar mat under veckorna görjag oftast så vi har i två dagar. Igår gjorde jag en köttgryta tex, den äter vi i två dagar. Ikväll ska jag göra en chili, den ska också räcka i två dagar.
OCH ofta fryser jag in likaså.
Lasagne är en sådan TACKSAM rätt, god och passar så bra att frysa in. MUMS!!
Brukar du laga sådan med vegokött? Eller gör du den helt och hållet utan vegofärs? Alltså, jag vet inte riktigt vad jag ska kalla sådan färs. MEN jag har lagat en galet god chili på sån färs. OCH det var verkligen som kött, smakade nästa exakt detsamma.

men visst ÄR det underbart med tekniken. ATT jag kan se mina fldrar. Jag uppskattar det så enormt mkt.

Annika said...

Erica:
Precis, det handlar ofta om lite tyngre mat, höst och vintermat. Det är väl kanske sådan mat som man gärna äter då det är mörkt och kallt och som får en att må bra, tror jag.
Köttsoppa här absolut dit. Älskar den soppan. MUMS!!!
Nej, som du säger, man kan inte rakt av säga att comfort food är husmans. DET går inte. Men ja, mkt av det vi kallar husman kan kvala in där.
Men visst är det ganska svåröversatt ord.
Ja, jag kan hålla med dig, visst är det animaliskt baserat. Jag ser ju det på min lista, absolut.
Men som Elisabeth säger ovan lasagne och sånt går ju att göra toppen på grönsaker. Ostfondue likaså, men inte för en vegan förstås ...



Spagetti och köttfärssås är barnslig gott o funkar JÄMT!! ÄLSKAR den rätten.
En go-to för mig med, Erica.
Fiskpuddding ja, laxpudding. JA!!! SÅÅÅÅ gott!!!
Ah, där kom ett nytt recept också. Äter du den röran på mackan då??
Får lust att testa.

Ja, du har mandelpotatisen. Sådan potatis får jag nästan aldrig tag på här, och jag kan inte säga att jag är upvuxen med den heller. GOD är den!!!
DET är då sant. Förstår att du älskar den.

HAHA, jag blev också hungrig då jag skrev listan.

Pizza, lustigt, det förknippar jag inte med comfort. DET är asgott och jag älskar det, men kan inte räkna in det bland det jag anser vara comfort. Samma med burgare. Lustigt det där.

TACK Erica, mat är intressant!!
Håller helt med.

KRAMAR!!

Annika said...

BP:
HAHA, nej vegan är jag inte.
Inte vegetarian heller. Även om jag älskar grönskare och kräver dem till varenda mål jag äter.
Quinoa älskar jag visserligen. MEN ...
HAHA.
Nej, nej nej, jag skulle inte så ut med att vara vegan. Det går emot hela mitt jag, fniss.

Shepards Pie ... det är gott det, älskar det!! OMG!!
Fiskgratäng likaså. Jag bruka göra en som påminner om findus. Findus fiskgratäng åt jag sååå ofta när jag var ungkarlsficka. ÄLSKAR den än. Brukar köpa en sådan och bara njuta av då jag är hemma.

Härligt BP att du gillar denna sorts mat lika mkt som jag.

OCH ja, det är fasktikt urtrist at husmansrestaurngerna i Sthlm blir allt färre. MÅ trenden vända.

jennievivi said...

Mmm, ännu ett inlägg man blir hungrig av....

Jag såg någon skrev tröstemat- jättebra förslag tycker jag. Mysmat var annars det jag först tänkte. Enkel mat med minnen från barndomen ofta. Tomatsoppa med ostmacka efter skidturen hos mormor och morfar. Och varm chokladmjölk till. Oj, kan det bli mysigare! Köttsoppa, potatismos med vad som helst till, kåldolmar, grönkålssoppa med våfflor efteråt som mamma ofta gjorde på hösten. Söndagsstek med hur många tillbehör som helst. Svartvinbärsgele är obligatoriskt. Ugnsstekt kyckling, eller ännu hellre kalkon. "Äpplamos" till. Dansk fläskestek med krispig svål mmmm. Sockerstekta "pantoffler" till ( det betyder potatis hihi). Mmmm, nu är jag hungrig. Vad synd att det blir en torftig middag här ikväll, falukorv och stuvade makaroner. Men stuvade makaroner är ju också comfort food när jag tänker efter. Eller som ni gör- mac and cheese. Det har jag aldrig gjort men det är väl helt enkel ost och makaroner antar jag :-).

Väldigt bra idé av din mamma!
Ha en jättebra vecka. Snart är det val hos er. Jag dör av nervositet!

Annika said...

Jennievivi:
Du ser, här kom nästa matinlägg. DET kan bli flera, haha.
Svårt att översätta, tycker jag. Inget låter riktigt klockrent.
Men det har ju mkt med nostalgi och fina minnen at göra. God mat under trevliga former från förr.
OCH som du skriver, det är ju så personligt med vad man förknippar det med . Som ju då så väl beskriver med tomatsoppa och ostmacka efter skidorna hos din mormor och morfar. Underbart!!
Potatismos är nog en universell comfort food. Tror nästan alla blir ALL warm and fuzzy av ett gott mos!!!
Mac and cheese är jättecomfort också, ja. Absolut. Helt rätt. Det påminner mkt om stuvade makaroner. Skulle nog kunna jämföra dem rakt av. MEN ibland är mac and cheese gratinerat, och det är galet gott. SÅÅÅÅ gott.
Det blir ingen spännande mat hos mig heller ikväll, en chili gjord på kalkonfärs.
Läntar redan till fredag!!
HAHA.

Valet ja, det är LÄSKIGT!!!


Ha en superfin dag!!