Wednesday, October 21, 2020

Önskerubrik: Det bästa med att bo i Washington DC-området
Godmorgon onsdag!Idag tänkte jag bita tag i en önskerubrik. Ni kanske minns att jag jag efterlyste bloggämnen i våras då livet kändes så oändligt mörkt. Ja, då när Krisen just anlänt och vi var rädda och ängsliga. DET stämmer väl till VISS del än, Det Svarta Paraplyet har verkligen inte alls har bleknat.
Fast, sanningen är nog att vi på något sätt vant oss vid att leva under detta paraply. Vi är inte lika skräckslagna längre, fastän vi alla lever våra liv under beskurna former. En dag kommer ett vaccin, en dag är det över. Men fram tills dess får vi traggla på under Paraplyet och göra det bästa av det vi har här och nu!Elisabeth är en trogen läsare hos mig, tack för det Elisabeth. OCH tack för det säger jag till alla som läser här.
Utan er, absolut ingen blogg.
Elisabeth vill att jag ska berätta om vad som är absolut bäst med att bo i Washington DC. DET ska jag med nöje skriva om!  ***Det bästa med Washington DC med omnejd!
Jag bor ju inte i själva staden Washington DC. Det vet ni ju.
Jag bor i Reston som ligger i Virginia. Det som i dagligt tal kallas Northern Virginia, eller NoVA, är Washington DCs förorter i delstaten Virginia.
Washington DC ligger vid Potomacfloden inom sin egen statsgräns. Söder om floden ligger Virginia, och norr om floden ligger Maryland.
DC ligger som en liten fyrkant inbäddad i mitten. DC är sin egen stat, den ligger varken i Maryland eller Virginia utan den är helt oberoende och har sitt eget styre.
Men, om jag är på resa någonstans och folk frågar var jag bor brukar jag säga DC, eller numera säger jag väl mest Northern Virginia. Det är så vedertaget att jag tror att folk i hela USA vet exakt att det handlar om DC-området då man säger det.
Okay, så vad är då det bästa med den här delen!


 
* Att vara nära där det händer.
 


Ja, det är faktiskt något mycket speciellt att bo så nära USAs huvudstad. Att liksom vara i närheten av staden där beslut tas som påverkar hela landet, eller hela världen ibland.
Världens mäktigaste stad.
En sak är säker, när du åker in i DC känner du makten!
Staden är vacker, pampig och samtidigt ganska oamerikansk. DET finns inga skyskrapor i Washington DC. De skyskrapor som finns, och de är ändå inte speciellt höga, ligger i Rosslyn i Arlington, VA precis vid gränsen till DC. Anledningen till att det inte finns skyskrapor i DC är att ingen byggnad får överskugga Washington Monument.

En annan härlig sak med DC är att det är en riktig gå-stad. Du kan åka in till The National Mall (runt den parken ligger otaliga monument och museum. Smithsonian kallas det) och bara ta in den ena sevärdheten efter den andra. Att gå längs The Mall tar tid, men det är en härlig runda och verkligen CLASSIC DC! Från The Mall kan man sedan ta sig till andra delar av DC. Mysiga stadsdelar inne i stan är Georgetown, Adams Morgan, City Center och Eastern Market. 


På Virginia-sidan ligger Arlington Cemetery som är USAs största krigskyrkogård.
Där ligger John F Kennedy begravd, liksom Jackie. Här vilar även många andra stora statsmän och kvinnor. Här finns Challenger-monumentet och Okända Soldatens Grav.
OCH, där ligger även min svärmor begravd. Det är en speciell kyrkogård som är ett måste att besöka för den som aldrig varit i DC förr. 


På Virginia-sidan ligger också Old Town Alexandria som är URMYSIGT och supergulligt
. Lite som Georgetown fastän kanske ännu gulligare.
PÅ Virginia-sidan hittar du även Pentagon, CIA och FBI’s stora training academy. Makten i DC-området både syns och känns!
Men det är också en väldigt mysig och gemytlig stad.


  * Utbudet.


Ja, det har ju nämnt förr. Utbudet är enormt! Här finns allt och lite till. Affärer och restauranger i mängd. Museum och teatrar. Matbutiker i aldrig sinande ström. Jag uppskattar detta stora utbud så mycket.


* Naturen och dess lättillgänglighet. 


DETTA kan jag inte nog stryka under, men NATUREN!!
Du behöver inte åka långt från DCs stadskärna för att komma ut på den riktiga landsbygden. Du kommer så lätt ut i naturen i både Virginia och Maryland.
Jag uppskattar att det finns vandringsleder ÖVERALLT!! Jag älskar alla state, county och nationalparker som vi har här. Jag har aldrig, aldrig behövt sakna allemansrätten.
Vi kommer ut i naturen på nolltid. Leder, stigar och parkvägar finns det hur mycket som helst. För detta är och förblir jag evigt TACKSAM! 
* Mångfalden.


Det här kanske är den viktigaste punkten av dem ALLA, mångfalden.
Här finns folk från USAs alla hörn. OCH, här finns folk från jordens ALLA hörn. 
DET är något jag verkligen inte nog kan understryka.
Eftersom jag själv är invandrare uppskattar jag att bo i en del av USA där jag delar min vardag med tusentals andra invandrare. JAG älskar att bo på ett ställe där man hör olika brytningar överallt. Ingen höjer på ögonbrynen åt någon som ser annorlunda ut. De kommunala skolorna har elever från länder kors och tvärs över vårt klot. DET är det ALLRA bästa.


 

SEDAN— ja detta måste jag också skriva—att jag bor i en liberal del av USA.
DC, själva stadskärnan, är så gott som helt och hållet liberal. DC röstar till 97% på demokraterna. Här i Norra Virginia är det övervägande demokrater. Det är Norra Virginia som tippar hela staten Virginia vid valen.
Här bor flest människor, och här är det demokraterna som styr. Att bo i en sådan del av USA är ett måste för mig. Jag har väldigt svårt att se mig själv i den djupa södern eller i mellanvästern. Nej, jag skulle nog inte trivas speciellt bra där. Jag uppskattar att bo i en liberal och progressiv del av USA. 


DETTA börjar bli ett alltför långt inlägg.
Jag ska runda av nu. Kanske skriver jag en del två vad det lider. För jag har mycket mer att säga om Washington DC med omnejd.Ha en riktigt bra och fin onsdag!!

18 comments:

Anonymous said...

Yvonne said….
Jättekul att både se och läsa om din del av USA. Washington ser ju ut att vara en väldigt trevlig och mysig stad och väl värt ett besök när resandet blir fritt.

Naturen du har är ju helt fantastisk med så mycket att bjuda på, och allt detta fina har vi läsare fått ta del av genom dina fantastiska bilder.

Skönt att bo där det finns en sådan mix av folk och att alla accepteras oavsett var de kommer ifrån. Barnen som växer upp i en sån del av världen har ju mycket positivt i bagaget och lär sig acceptera alla människor.

Blir sååå spännande att se hur det går i valet hos er, nu är det inte länge kvar.

Stor kram från ett varmt (+20 nu på morgonen) Spanien där solen inte riktigt tittat fram än. Vi åkte ner igår och har egentligen biljett till 9 december, men kommer inte stanna merän 2-3 veckor denna gång. Bara se till huset som för första gången stått tomt i 7 månader, sen fixa det som behöver fixas. Kändes helt ok att flyga och då vi har egen bil på flygplatsen så kändes det bra de 5 milen hit.

Äventyret framtiden said...

Du bor bra! Jag vet det ju från tidigare också förstås men nu blev det ännu tydligare när du berättar om din del av världen. Så vackra bilder du har tagit Annika, bedårande. Härligt med mångfalden runt omkring dig, sådant berikar.
Ja, hela världen väntar på presidentvalet hos er och jag förmodar att de flesta vill annorlunda än det är för tillfället. Men men...säger skeptikern inom mig. Makt är ingen lätt match att förstå sig på.
Ha en fin onsdag, här är det mulet och småregnigt men jag har det bra i alla fall! :)
Kram!

Taina said...

Fasiken vilket bra inlägg! SÅ mycket att lära sig. Ja själva DC är verkligen en fin stad och jag tyckte väldigt mycket om Georgetown. Där hälsade jag på hos Peter och Ginna!
Det som slog mig var att det inte fanns skyskrapor. Blev liksom en mysfaktor över hela staden. Älskar musee-utbudet och även zoot. Så mycket att göra och se.
Ha en finfin dag!
KRAMAR!!!

Sara said...

Vilka härliga bilder sis, och bra inlägg! Nu sög det till lite extra i hälsa-på-sis-igen-tarmen. Men det lär ju dröja.. först vill vi ha dig hit, vi alla som är här:)

Du beskriver DC fint. Det är en pampig stad och det är mäktigt att promenera omkring bland alla monument och insupa atmosfären, man känner makten. Och jag har ju haft turen att få följa med Melinda på en rundtur i Capitol building, det var intressant. Och Georgetown är ju underbart. Och även Alexandria. Även om jag nog gillar Georgetown mer. Och Arlington cem, så pampigt. Ja, det finns mycket att tycka om med DC. Och bäst av allt är du:) (även om det är Reston, men du fattar..), puss och kram, älskar!!

Vform said...

Hej! Intressant inlägg du gjort igen, man lär sig så mycket av livet och platserna där långt borta! Det uppskattar jag!
Naturen är så jättefin åtminstone genom din kameralins!
... och snart har ni presidentval. Vi är uttröttade genom TV-rutan redan!
Annat är när jag berättar något ... då vet du allt ... haha!!
Vädret ska jag nämna .. snö senaste natt, som nu snart är ett minne blott!
Coronan kryper allt närmare .. huujedamej. Finns nu på flera äldreboenden i Näsby! Hoppas man klarar sig ... men tror tillika att vi är bra på att skydda oss. Munskydd ser vi på "nästan" alla då vi besöker affärer o andra ställen!
I morron blir besök hos frissan .. så får se hur det går!
Ha det bra!
KRAMAR!!

Annika said...

Yvonne:
Absolut ska du resa hit när gränser öppnas igen. DET ska faktiskt bli intressant att se när USA öppnar upp för turister igen.
Smittan kan ju kvitta, tycker man. DEN finns överallt.

Naturen här är så OTROLIGT vacker. Jag äskar den!!!
Och det är nog så att det nästan är det allra bästa med DC, the mid-atlantic region. JAG tackar dig för dina fina ord, Yvonne!!

Mångfald äger. JAG KAN inte ens tänka mig hur det skulle vara att bo på en liren ort i södern ... eller i mellanvästern.
Skulle nog inte kunna bo där.
OCH att Karolina gick i skolan med så många olika nationaliteter är bara så guld!!!

Valet ja ... ödesvalet med stort Ö. Tror det här är det viktigaste valet nånsin ...
Men vi får se ...

JA och ni har kommit till Spanien nu!!!
Hur känns det???
Kändes det säkert på flyget?
Hur många var ni ombord?
Känns det begränsat i Spanien med restriktioner etc?
Antar att minskydd är ett måste?

Kramar i massor från mig!!!

Annika said...

Karin:
Tack!
ja, jag bor bra. Ibland tänker jag att jag inte skulle vilja bo på ngt annat ställe. MEN jag skulle nog kunna slå mig till ro längre norrut också. Absolut inte söderut.
TACK fina Karin!! Uppskattar verkligen det du säger om mina foton. De är alla tagna under olika tillfällen i DC.
Mångfald berikar verkligen!!! SÅ tacksam över att bo här just därför.
Valet ... ja du vet ju hur SVART jag tänker där ... han leder inte just nu, men vi vet alla att vi inte kan lita på mätningarna. OCH jag är rädd för att 45 tar hem det igen. Olyckligt obeskrivligt olyckligt om det blir så ... men jag har en känsla att ... nä, vi släpper det. Det är bara depp.
DU med, karin, ha en fin och bra onsdag!!
Kramar från ett dimmigt NoVA!!

Annika said...

Taina:
TACK, vad KUL att du tycker det!!
Du har ju varit här, det vet jag.
Ja, jag skulle ju ha kommt till Peter och Ginna när du var där. Fasiken att det inte blev SÅ!!!!
Georgetown är URMYSIGT!!
Håller helt med.
VISST!! DET är jätteovanligt att det inte finns skyskrapor alls inne i staden. Tycker också det ger mysfaktor.
Kramar till dig!!

Annika said...

SIS:
NU vill jag att ni ska komma så fort USA släpper på sina gränser!! GUD vad jag saknar er här. Det är ju så kul att ha er på besök att det inte är KLOKT!!
Ja, jag ska komma hem också med tiden, det kan jag ju eftersom jag är svensk medborgare. Men ni kan verkligen inte komma hit i dagsläget :-( Tycker de kan öppna gränser etc igen, det kvittar ju nu. Smittan är precis överallt.

Ja, det är en härlig stad. Du har ju varit här så pass mkt nu att vi kan börja köra finlir med besöken. JAAA; sp kul att Melinda visade er kongressen och senaten!!
DET är ju speciellt. DET har verkligen inte alla varit med om!!
AWWW SIS!!
Saknar och ÄLSKAR!!!!!

Annika said...

Vivan:
TACK Vivan!!!!
TACK!
Ska skriva en del två vad det lider.
Ja, naturen är underbar, underbar och åter underbar!!!
Valet, minder än två veckor bort.
MEEEEEEN, du lär få höra om det ännu mer efter att det är över ... Du vet hur det är, haha!!


SÅÅÅÅÅG på Närpessidan och på Insta att ni fått snö!!!
jag vet, ni har fått skiten ni också nu. INTE bra. Tycker ni har för många fall för att vara en så liten ort. USCH!!
Antar att det är på Frida etc det sprids? USCH.
ja vidtag stora försiktigheter nu. Använd munskydd!! Alltså i affärer etc. SÅÅÅÅ bra att Finland yrkar på munskydd. Jag är övertygad om att vi skyddar varandra med dem. Ta det lugnt med stora samlingar etc.
Må det komma vaccin snart.
HATA skiten!!

Stora varma kramar från mig!!!

Stockholmsbo said...

Så fint och informativt du skrivit här.
Klassisk Annika onsdag.
Tack Annika.

Jag har varit i DC med jobbet en gång. Du har rätt makten märks. Vackert med allt det vita.
Jag slogs också av naturen, var där på våren. Sagolik blomning av just den sortens foton du brukar visa oss.

Valet blir nog en rysare.

Tack för fin blogg-post.

Elisabeth said...

Vad roligt att få läsa om min önskerubrik (eller en av dem rättare sagt, minns hur min lärarhjärna gick igång när du ville ha ämnesförslag, haha)!

DC verkar vara en trevlig stad, och intressant det där med skyskraporna - det hade jag verkligen ingen aning om. Jag kan också tänka mig att man faktiskt känner makten i DC, för det är i sanning den stad i världen där mest makt finns.

Nej, att bo i en liten stad mellanvästern är nog svårt om man kommer utifrån. I Sverige är det inte riktigt på samma sätt. Faktiskt det enda jag kan bli lite trött på i min stad (36 000 invånare i kommunen som helhet) är att så många känner varandra sedan urminnes tider tillbaka, och har gått i skolan tillsammans, festat tillsammans, deras barn har lekt tillsammans etc, etc, etc.

Visst är mångfald bra, och jag tycker att det är roligt att vi i arbetslaget jag är med i kommer från fem olika länder (på 12 personer).Tre av de som inte är födda i Sverige har dessutom kommit till Sverige som flyktingar. Det sköna med att jobba som jag gör, på en gymnasieskola där "alla" går och med elever från många olika program, är att man dessutom får mångfald av bakgrunder. En del kommer från akademikerhem, andra har föräldrar med arbetaryrken, och det är bra. På "finskolor" (i brist på bättre ord) i Göteborg (eller för den delen Stockholm) är det garanterat så homogent.

Okej, förlåt för utvikningen, tillbaka till DC: 1) Körsbärsblomningen är verkligen fantastisk, med mängden körsträd. 2) Det måste kännas speciellt (och bra) att din svärmor är begravd på Arlington Cemetery. 3) Städer som man kan promenera mycket i är bra! Så skönt att slippa ägna en massa tid åt transporter.

(På tal om lasagne, och din fråga till min kommentar: Oftast gör jag den med vego-färs, krossade tomater och grönsaker, samt vitsås förstås. Ibland gör jag på spenat, men det har en tendens att bli lite torrt. Vego-färs däremot blir jättegott!)

BP said...

Det är ju bara att titta på dina fina bilder för att förstå att du trivs i ditt Reston som ligger nära till allt som man kan önska sig. Naturen har du ju visat många gånger när ni är på era hikes, och den är verkligen "breathtaking".
Jättekul och mycket viktigt med mångfald och en "smältdegel" där alla trivs. Just det är lite sisådär här med många segregerade områden, tyvärr.
Intressant att läsa mera om DC, lärde mig mycket nytt där faktiskt. Tycker mycket om kontrasten mellan de pampiga delarna och "förortsidyllerna".
Ett toppen inlägg:-)

Annika said...

Stockholmsbo,
TACK för snälla ord!!
Vad kul att du varit här!! Då vet du. Våren är som en dröm, så vacker.
Visst är DC en pampig stad.
Återigen ,tack för dina ord!

Annika said...

Elisabeth;
JAG har flera att ösa ur som du kom med :-)
TACK för dem!!!
Detta var KUL!! Jag hade kul medan jag skrev om det.

Eller hur, det där med skyskrapor är nog förmodligen inget man inte vet om man inte varit här. SÅ på det sättet känns DC ganska europeisk.
Visst, det är verkligen världens mäktigaste stad. OCH det KÄNNS! Och märks.

Ja, jag skulle inte kunna bo i södern eller i mellanvästern i en liten stad. Det skulle vara så svårt. KAN absolut tänka mig att du delvis märkt det också i din småstad. Tror det är ofrånkomligt vart man än kommer.

Älskar mångfald. DET äger!!!
Det gör verkligen det. Det tillför såååå mkt. När jag jobbade på Montessori här för många år sedan var vi också ett arbetslag på 10-12. Vi kom från Sverige (MOI), England, Brasilien, Kina, Pakistan och Indien. Vår chef från US + en av lärarna från US. Gillade det så mkt.
SÅ jag fattar verkligen att DU gillar det också!! Det blir så mkt roligare. Viker en liten punkt åt detta imorgon också.

Körbärsblomninnen här är magisk. Ja du vet ju ...
Helt otroligt.
Ja, jag tycker det är lite speciellt att min svärmor vilar på Arlington. Det känns bra.

Vego-färs var sååå gott när jag lagade chili på sådan. SÅ himla god.
Kunde knappt känna att det ar vego.
Så din lasagne är alla gånger sååå god.

TACK för inspo till detta inlägg. KOM gärna med mer ont du har, ÄVEN om jag har en lista från dig redan, hihi!!!

Annika said...

BP:
Tackar, ja jag trivs verkligen i Reston. OCH med att bo så nära DC som jag gör.
Naturen här är helt otroligt fin. SOM jag älskar den!!
Smältdegel och mångfald, det är grejer det. Ja, det kan bli lätt homogent på ganska många ställen.
TACK BP, gud vad glad jag blir!!!

bettan said...

Tack bästa Annika för ännu ett intressant och lärorikt inlägg. Otroligt fina bilder, som alltid.
Du anar inte så otroligt stor glädje jag har av din blogg.
Från hjärtat tack.

KRAMAR!!

Annika said...

Bettan:
TACK för det, Bettan!! Du gör mig glad.
Faktum är att du gör mig riktigt rörd!!!
Det är tack vare sådana SOM DU jag skriver den här bloggen.
Stora, stora kramar!!!