Friday, October 09, 2020

Den amerikanska frukosten.




Hej fredag!



Ja, som alltid, veckan har flugit i rekordfart. What else is …
Jag hoppas att ni alla har lite trevliga planer inför veckoslutet. Även fastän viruset ännu surrar runt oss alla.
MEN, tills vidare måste vi lära oss leva sida vid sida jämte detta elände. 



Idag tänkte jag spinna vidare på förra veckas fredagsinlägg. Det om mackorna, ni vet. Amerikanska mackor, talade vi om då.


Jennievivi, som då var den som undrade om amerikanska mackor och dess val, ställde en del följdfrågor.
DE frågorna tänkte jag bita tag i nu!


Det handlar om frukost. Amerikanska frukostar.
Själv äter jag ingen frukost alls under veckorna. Det var länge sedan jag slutade med att inta sådan. Jag dricker bara kaffe, äter inget förrän till lunchen klockan 13. Hur det går? Jotack, det går alldeles utmärkt och jag är inte hungrig.


MEN, många äter ju frukost varje dag.
Vilken är då den vanligaste vardagsfrukosten in da U.S of A? JAG skulle säga att det är flingor och mjölk. I vilken amerikansk livsmedelsaffär som helst finns det hyllrader och åter hyllrader med frukostflingor. ALLT finns från nyttiga, fiberrika flingor till sockrade godisflingor. Peter äter yogurt med chiafrön till frukost. Karolina äter flingor med mjölk. Jag, ingenting.


 
Bild från The Daily Edge.




Annan vanlig frukostmat en vardag är bagels med cream cheese.
Bageln rostas, och sen bredes osten över den.
English muffins är ett annat klassiskt frukostbröd som även det rostas. PÅ sin engelska muffin breder man  faktiskt SMÖR som sedan smälter in i brödet, och ofta har man någon slags sylt eller marmelad på dessa bröd.
Jag kan berätta för er att engelska muffins är farligt goda!!! OJ vad jag tycker om dem, men äter dem aldrig. Eller ytterst sällan, kanske bara då jag har besök från Sverige, för de flesta svenska gäster ÄLSKAR English muffins.


 
Bild från King Arthur Baking.



Vanliga muffins (vilka vi svenskar oftast kopplar ihop med fika) är också hyfsat vanlig frukostmat. De muffinsarna finns ju i alla utföranden, från bran muffins och blueberry muffins (som jag älskar) till muffins med chokladbitar och kola i.
När jag var au-pair i Arlington för 100 år sedan brukade min värdfamilj baka muffins till frukost SOM de sedan åt med smör. Jag minns att jag bara gapade över det faktum att man åt muffins tillsammans med smör. Varma muffins dessutom.
Tro mig dock,  det är sjukt gott. Nej, familjen jag bodde hos var inga som åt skräpmat. ALLS egentligen. Men just dessa muffins minns jag så väl, vanligtvis var det bran muffins och ofta med valnötter. Bran är vetekli för övrigt.



Något annat som är vanligt under en vardagsfrukost är toast. Rostat bröd. OCH då med smör! Ibland med marmelad eller sylt. Min bästa grannvän äter det till frukost varje dag.



Helgernas frukostar så …
DÅ kan det ofta vankas brunch.
Ofta betyder det amerikanska pannkakor med lönnsirap. OCH smör. SANT, min make har både smör och sirap på sina pannkakor. DET är klassiskt att äta dem så i USA. Jag har bara sirap. ELLER sirap, blåbär och hallon.
Ibland gör jag blåbärspannkakor. Men bara till mig eftersom den käre maken inte tycker OM blåbär. Ja, jag vet … say no more … 
Peter brukar ibland vilja ha pannkakor med chocolate chips. Fast mest vill han bara ha vanliga.
Nyligen upptäckte jag blåbärssirap som är farligt gott. FY tusan vad gott det är. Som vanligt “får” man äta pannkakor bara ibland, vid speciella tillfällen.
Det serveras bacon, frukostkorv, äggröra, hashbrowns (stekt potatis) fruktsallad och croissanter vid en äkta brunch likaså. 
OCH ÄR det en riktigt stor brunch finns det nästan inga gränser på vad som kan serveras. Vill man vara riktigt dekadent på en sådan brunch dricker man en Bloody Mary, Bellini eller en Mimosa till.



 
Bild från The Promenade at West Lake



Peter brukar ofta beställa egg benedict då vi går ut och äter frukost. Ibland beställer han french toast, fattiga riddare galore skulle man kunna säga. Belgiska våfflor är också vanlig brunchmat.
JAG beställer nästan alltid omelett på restaurang. Älskar omelett. MUMS!!


Nu ska jag avsluta dagens matinlägg med att nämna mackornas macka för alla barn a la USA, peanut butter and jelly sandwich.
Just det, jordnötssmör och sylt på dubbelmacka. EN klassiker som varenda unge äter, eller har vuxit upp med.
Något som jag aldrig smakat innan jag kom till US. När jag smakade det första gången tyckte jag OM det. Jag minns att jag tänkte, det här får jag vara försiktig med för det är SKITGOTT.
Numera kanske jag äter en sådan macka en gång vart femte år, om ens det. Inget som jag direkt längtar efter någonsin, men äter jag det tycker jag det är gott.
Karolina åt det en hel del under sin uppväxt. En PB&J sandwich är stabbig, och jordnötssmöret liksom fastnar i gommen. Gillar man inte jordnötssmör är det kört, haha.
Jag gillar jordnötssmör jättemycket, men äter det sällan. MEN gott är det. Gillar det i glass och i kakor.
MUMS, you guys!!


Bild från Taste Atlas



Jaja, vi skulle kunna tala ännu mer om mackor, frukostar och amerikansk matkultur. FAKTUM är att min egen mamma gav mig ännu ett matuppslag, och det inlägget kommer i nästa vecka.


Önskar du att jag ska skriva och berätta om något typiskt amerikanskt?  Hojta då till i kommentarsfältet.


Med detta önskar jag er alla en toppenfin helg!!!

23 comments:

Äventyret framtiden said...

Haha, efter det här inlägget står jag nog över frukosten helt och hållet idag. Jag är proppmätt! :)
Jag platsar inte alls i den här ligan, jag som äter en skiva syrat rågbröd med tsatsiki på, något pålägg på det och mängder av grönsaker eller ett skivat äppel på. Idag blir det inte ens det, utan nylagad skomakarlax. Inget smör, bara fisken rakt på brödet.
Stackars den amerikan som skulle komma hit till frukost. Stora chocken skulle det bli.
Kulturskillnaderna är intressanta. Jag är säker på att flera av oss ålänningar äter mera amerikanskt än vad jag gör, som inte det överhuvudtaget. Jag tror min kropp skulle få fullständig fnatt och bara sucka lite och lägga av . Jordnötssmör använder jag någon gång som redning ( 1 msk ca) i en afrikansk kycklinggryta med mycket chili och grönsaker i. Det bryter så bra med lite jordnötssmak i.
Tack Annika för den här frukosten och brunchen med för den delen. Jag har nyss druckit min första mugg kaffe, sen mackan och så småningom den andra muggen. Sen blir det fruktsallad mitt på dagen och middag mellan fyra och fem.

Ha en fin helg!
Kram! <3

Anonymous said...

Yvonne said....
Tack för trevligt inlägg och jag inser att jag missat flera saker vid varje USA-besök :-) . Vi har ätit omeletter, trekantsbröd och stekt potatis och lite grönsaker till, sällan något annat. Men nästa gång vi åker över ska jag pröva alla dina bildförslag. Am pannkakor åt vi i South Beach kommer jag på, här hemma tycker jag det känns för sött att äta till frukost - men gott.

Här hemma äter jag en macka med ost, gärna paprika på, ibland både juice och ägg och en stor kopp te. Kaffet kommer först om någon timme efter frukosten. Jag älskar frukost och skulle aldrig klara av att hoppa över den.

Nu blev jag så hungrig av dina bilder så nu väntar frukosten på mig.

Ha en trevlig helg och tack för härligt inlägg säger jag och skickar en stor kram

Anonymous said...

Oj, att du klarar dej utan frukost Annika! Det finns inte hos mej kan jag säga, jag hade svimmat kl 9 :-)
Jag äter naturell yougurt med hallon o tre st finn crisp med smör och ost. Varje dag innan jobbet. På helgen blir det oftast smoothie med några goda mjuka mackor. När barnen bodde hemma blev det ofta amerikanska pannkakor på helgerna. Jag med lönnsirap övriga familjen med det och smör.
Jag älskar bagels. Men då dessa matiga sådana med lax, kyckling eller annat gott på.
Mums nu blir jag hungrig!
Kram från Anette (Du såg mitt mail va :-)

Anonymous said...

Peanutbutter and jellie sandwich...ush, inte gott enlig mig. Min man älskar det och förstör sina pannkakor med peanutbutter och sirap. Själv ligger jag lågt med frulle också. Men en rostis med ost är aldrig fel. Ha en bra helg!

SB

Annika said...

Min frukost är kaffe och havregrynsgröt med bär sen över 20 år tillbaka. Min man äter honeynut crunches with oats (sockerflingor) och mjölk med jordgubbar samt kaffe (kulturskillnader).

Den konstigaste amerikanska frukostvarianten enligt mig är poptarts...

Min värdmamma drack ett stort glas coca cola med is till frukost. Som du var hon inte förtjust i att äta före lunch. Men det såg konstigt ut i svenska ögon med det där glaset som frukost (vi fick ju lära oss om kostcirkeln i skolan...).

Bästa amerikanska uppfinningen är at gå ut och äta frukost eller brunch! Saknar eggs benedict, mimosas och kaffe på restaurang!

Ha en fin fredag!
Kram

Elisabeth said...

Ja, veckan har som alltid gått fort. Ibland känns det verkligen som att veckan består av måndagar och fredagar.

Kul ämne med frukostar! Jag brukar äta en smörgås med ost till frukost, och till det dricker jag ett glas vatten. Inte så spännande direkt, men funktionellt. Egentligen skulle jag lika gärna göra som du och hoppa över frukosten, för min lunch ligger ofta vid 11:30-12 (vi kan ju inte välja lunchtid själva, utan den beror på hur vårt schema ser ut den dagen), och tills då skulle jag klara mig utan frukost, för jag var liksom inte hungrigare när jag inte åt frukost än jag är nu. Flingor har jag för övrigt fått sluta med, jag åt liksom inte fil/yoghurt, utan flingor med fil/yoghurt. ;-)

Hotellfrukostar är ju annars roliga. För två år sedan fick jag åka (!!!) på konferens (!!!) på kommunens bekostnad (!!!), och det betydde två hotellfrukostar alldeles gratis. Det var jättetrevligt! Såhär i efterhand förefaller det helt osannolikt att jag a) fick denna konferens betald av kommunen (nu har de inga pengar till sådant, inte för anställda i skolan) och b) fick ÅKA på en konferens, och inte bara delta digitalt via datorn, som det är numera. Det var andra tider, helt klart.

Jordnötssmör har jag nästan aldrig ätit på smörgås, bara i diverse kakor. Men det ÄR ju gott, i lagom mängd. Tror att jag skulle tröttna på det om jag åt det ofta, för smaken och konsistensen är så speciell.

Kul ämne som sagt, och frukostar är ju väldigt olika i olika länder. När jag bodde i Österrike bodde en tjej från Filippinerna i samma korridor. Hon gick upp och kokade nudlar varje morgon, innan hon gav sig iväg till sin praktik på sjukhuset. Praktiken började 07:00, så hon var tvungen att koka dessa nudlar tidigt. En kompis från Japan brukade äta diverse varma soppor till frukost. Lite annorlunda mot en "traditionell" svensk frukost!

Elisabeth said...

"Jag åt liksom inte fil/yoghurt MED FLINGOR, utan flingor med fil/yoghurt" ska det stå!

BP said...

Å jag som trodde att jag var ensam med att hoppa över frukost. Dricker också bara en Nespresso och ett glas apelsinjuice.
De flesta amerikanska frukostvanor som inte är helt olik de spanska med mycket sött är ingenting för mig.
Minns att vi åt rostad bröd med smör och "grits" i stort sett dagligen på en cool Diner i Hollywood, Florida. De andra gästerna åt med American pancakes.

jennievivi said...

Åh, vilket roligt inlägg!!!
Jag håller med, kaffet är den allra bästa frukosten. Klarar mig nog inte länge utan kaffe. Annars vill jag ha en lätt frukost, ibland bara en frukt, ibland hackad frukt i filmjölk. Ibland nötter i också. Jag gillar flingor och musli också men har nästan slutat helt med det pga så mycket socker. Jag gillar inte müsli om det inte finns mycket socker i den haha. Om jag slår till stort så tar jag knäcke med ost eller leverpastej. Eller finn crisp eller lite kex med smör och ost. Och tomat/gurka/paprika överst. Mumsigt.

Brunch är gott men då måste det vara senare på dagen annars kan jag inte äta så mycket. Gärna så nära lunchtid som möjligt. Haschbrowns är ju så gott. Inte så förtjust i pannkakor eller våfflor till frukost/ brunch. Har testat amerikanska pannkakor med maple syrup i Canada men föll inte för det.

Peanutbutter-jelly, nä verkar lite smågalet enligt mig. likaså smör på våfflor och pannkakor!!! Har aldrig hört talas om. Vad är det för människor haha!

Om jag bor på hotell där det ingår frukost är jag den tråkiga typen som på sin höjd trycker i mig en fralla, nån skiva bacon och kaffe. Bredvid mig sitter min sambo helt salig. Han älskar stora frukostar och fyller tallriken till bredden. Och så måste man sitta där och vänta på honom. Suck. Kan ta tid!

Mycket intressant med skillnader i mat. Min bror berättar om frukosten i Eucador; bönor, ägg och bröd. Min kusin om frukosten han fick av paret han hyrde rum av i Japan; fisk, ris och misosoppa. Jag skulle tycka det var kul med en kokbok som handlar om frukostar runt om i världen. Förresten; en kokbok om mat över huvud taget runt om i världen. Jag gillar mat, det märks nog :-).

Ska bli spännande och se vad för idé det är din mamma har.

Ha en härlig helg!

Channal said...

Älskar klassiska cornflakes med mjölk! Alldeles för länge sedan jag åt det. En lyxig brunch/hotellfrukost är bara bäst! Eller? Min frukost idag är nog den godaste som jag står mig på länge. Ett perfekt kokt ägg med Kalles kaviar, havregrynsgröt med blåbär (som jag plockade i somras o tinar upp från frysen) och mjölk till en kopp te med honung. Mums!

KRAM Anna

Biggeros.blogg.se said...

Wow!!
Det var mycket smått och gott till frukost.
Vi äter nu sällan frukost för vi håller strikt keto i två veckor. Annars blir det omelett, bacon, lchf pannkakor och kokta ägg. Annars är jag löjligt förtjust i english scones och toasts. Kul att jämföra frukostvanor=)
Ha det gott<3

Humlan said...

Det här var roligt att läsa!

Jag äter nästan alltid frukost, men jag börjar med att laga en stor kanna te, så dricker jag te och läser nyheter eller gör annat tills jag är hungrig och då blir det oftast yoghurt. Nu har jag inte laga min egen müsli på ett tag (osötad med frön, spannmål och ibland mandel och nötter), så jag bryter i knäckebröd (minirut) och så har jag bär, frukt eller lite sylt i. Helst hemlagade vinbärssylt, annars lingon. Men det händer också att det blir en macka och då blir påläggen det jag råkar ha hemma. I frysen finns alltid finskt rågbröd men visst köper jag andra sorters bröd också. Så det enda fasta i min frukost är nog en stor kanna te.
Visst låter det gott med begels eller engelska muffins, farligt gott så det är sällan jag äter sådana, och gör jag det så blir det oftare till kaffe eller te på eftermiddagen.
Brunch med omelett och äggröra är gott, men jag klarar inte av att ha för mycket fett till, så inga stabbiga fyllningar eller bacon för mig, men gärna grönsaker till.
Jag har inte testat jordnötssmör och sylt, jag låter helst bli för risken finns alltid att jag fastnar för det och mer ovanor och frestelser behöver jag inte! ;-)

Ha nu en skön helg
Kramar!

Annika said...

Karin:
HAHA; pust ... ha det kan jag förstå, Karin!!! Matigt var ordet :-D
Njeaee, det är inte säkert. Den amerikan som kom till dig på frulle skulle säkert bli glad och gilla det du bjuder på. KOM ihåg att mkt av det jag listar här är brunchmat, sådan äter man långt ifrån varje dag.
Skulle absolut tro att flingor och mjölk, eller yogurt, är den absolut mest vanliga vardagsfrukosten.
Men, på helgen då kan det ibland slås på med stor, mäktig brunch.
Tycker din frulle låter jättegod. Skulle gärna hänga med där.
Kulturskillnaer finns onekligen i frukostar, det gör den verkligen!!
Ja, i mat övh.
Jag skulle aldrig palla den mat jag listar på en daglig basis heller, haha. Inte en chans.
Inte pB heller, men jag tycker om det. SOM du säger är det ju jättegott i såser, många asiatiska har ju verkligen det som bas.
Nu drinker jag min andra släta kopp kaffe till frukost och skickar dig kramar från ett grått och regnigt Reston!!

Annika said...

Yvonne:
TACK själv, så roligt att du gillade fredagens inlägg.
MEEEEN, det är ju så svårt att MOTSTÅ en amerikansk omelett med alla de tillbehören på en diner. JAG vet!!
DET kan jag ju knappt själv, så jag förstår dig till FULLO!!!
Pannkakor beställer jag nästan aldrig ute, men P beställer dem nästan jämt. Goda är de dock.
Låter som om du äter en jättegod och nyttig frukost. MUMS!!

Stora kramar till dig från ett regnigt och blåsigt Reston!

Annika said...

Anette:
HAHA, det är inga problem!!
Så fort jag kommer hem efter min PW slår jag mig ner och dricker kaffe, så härligt.
Sen är det på riktigt inga problem att vänta till klockan 13 till lunchen. Antar att jag vant mig vid det. På lördagar kan det dock bli frulle. IAF ibland.
TYCKER din frukost låter GOD!! MMM!!
Jag kör också finn crips till lunch ibland.
MMMM... din helgmat ... jajaja ... fast smoothies är jag inte ngt jättefan av. Jag gillar också bagels, jättemkt. MUMS!!
JA, vännen, svarat på det.
KRAMAR!

Annika said...

Susanna,
SÅ M kör jordnötssmör och sirap till sin pannkakor??!!
HAHA, det var ngt nytt.
Men, tjaaa ... allt går.
Nej, inga problem att avstå frullen alls tycker jag. På lördagarna kan vi ibland köra en frukost. OCH jag älskar ju frullar på Silver Diner and the likes!!
Ha en bra måndag!!

Annika said...

Annika:
An oldie but goldie för dig!
Ja, det är lustigt att man så lätt kan äta samma frukostmat år ut och år in, men man vill inte äta samma middagsmat.
Eller lunch heller.
Låter gott, och NYTTIGT!!
EXAKT kulturskillnader där mellan dig och din make. Helt klart. Samma mellan mig och P, om jag äter frukost skulle det bli mackor. Det skulle inte han äta. Fast han gillar då vi är i Sverige.

POPTARTS!!
JAA, jag vet!! Ja, jösses, det är ju en sockerchock galore. Minns när jag åt det ffg, fick ont i halsen av sötman. Du vet, sådär som man kan få efter fudge.
Men det finns ett ställe som gör sina egna poptarts här, farligt goda. Skulle dock aldrig äta dem till frukost.
Utan mer om jag skulle köra en äkta fika. Gofika som man säger.

EN av mina svågrar här i US dricker coke till fulle också. OBEGRIPLIGT!! Sen kan han gärna ta donuts till.... Ja jag vet ... say no more ...
För svennar som vi övergår det allt, haha!!


Visst är frulle på diner och restaurang gott!!
ÄLSKAR det också. SÅÅÅÅÅÅ gott!!
Snart igen ska vi tro, Annika, att vi kan besöka en sådan!!

Kramar och trevlig måndag!

Annika said...

Elisabeth:
TYCKER också det, veckan består av måndagar och fredagar.
SÅ känns det.

TACK, kul att du gillar ämnet.
Det ar roligt att skriva om det också.
Ja, jag tycker inte det är svårt att hoppa över frukosten. Känner ingen trötthet eller svaghet eller så för att jag gör det.
HAHA; känner till det där med flingor med lite yogurt. HEHE. CLASSIC!!
SÅ kunde det vara för mig också på den tiden jag åt just det till. SPECIELLT om det var ngn extremt god granola/musli.
Hehe.

Svenska hotellfrullar ...
DE måste vara världens godaste. ÄLSKAR dem!
Bor jag på hotell i Sverige äter jag ABOSLUT frulle. ALLT alltant skulle vara en skam. Oj oj så goda de ÄR!!
Härligt att ni fick det för ett par år sedan, en konferens så-
DET borde kommunen fixa åt er varje år, tycker jag, OCH inte bara ha det virtuellt.

Absolut, så är det onekligen med jordnötssmör. Det är en så speciell smak att den nog helst bara ska avnjutas ibland.
Jag skulle aldrig kunna äta det varje dag, inte ens varje månad. MEN ibland är det sååå gott. Speciellt i glass, och kakor,
HAHA:
OCH en god asiatisk jordnötssås. MUMS!!

ja, stora skillnader där i frullekulturen, som tjejen du kände som kokade nudlar till frukost. Otänkbart för oss, men absolut normalt där!!

Hoppas du hade en fin helg!


Annika said...

BP:
NEJ, du är inte ensam ;-)
Tycker inte det är svårt att alls att avstå den.
Ibland är frullarna här absolut för söta, precis som du märkt i Spanien.
Glämde ju att skriva att donuts är sann frullemat, danishes också (ett mindre gott wienerbröd), sen croissanter etc. Bullar.
Det vi skulle kalla fikabröd.
Grits!! CLASSIC. Hur gillar du det? DU gillar.
Jag gör det INTE. Kan inte äta det. Men har svårt för gröt och allt sånt fö.
Men grits är verkligen klassiskt, ngt jag glömde att skriva om.

Annika said...

Jennievivi:
TACK!!
KUL att du gillade att läsa om det.
DET var ju dina följdfrågor här som gjorde inlägget :D

Ja, för mig är det noll problem att bara dricka kaffe. Inga probs
Ett tag åt jag också yogurt med frukt i bitar, kryddade med kanel och kardemumma. Gillade det.
MENNNNN, jag är som du också, musli ska vara sockrat, då är det galet gott.

Ja, en äkta brunch får gärna vara lite senare på dagen.
GOTT är det.
Men ibland böhver man inte ens middag efter en stadig brunch.
Amerikanska pannkakor kanske är lite för söta för dig? Sirapen är ju verkligen söt.
SMÖR på pannkakor här är nog mer regel än undantag + sirap då, haha!!

ÅÅÅÅÅ är du???
Jag är som din sambo. en svensk hotellfrulle är nästan det bästa jag vet.
DÅ kan jag äta, äta och äta. DÅ jädrar äter jag frukost.

ja, fruskostvanor runt världen skiljer sig verkligen!!! DET gör de, intressant är det.
SÅ olika.
Ja, gärna kokböcker eller program om sådant. DET kanske finns förresten?

MAT!!
JA!!

PÅ fredag kommer min mammas förslag, tror du kommer att gilla :-D

Hoppas helgen var fin!!

Annika said...

Anna:
JA; hotellfrukostar är jag galen i. ÄLSKAR. Speciellt hemma i good old Sweden!!
Din frukost låter nyttig och mättande.
Kalles Kaviar, det saknar jag ibland.
Kramar!

Annika said...

Biggero:
Ja, det är frukost det, och då glömde jag ändå att lista en hel del, haha.
LCHF, ja där får man ju äta en hel del ägg,bacon etc.
Spännande med keto.
JA; jag älskar också scones och toast. MUMS!!
DET är kul att jämföra frukostar.
Hoppas helgen var toppen!!

Annika said...

Humlan;
TACK, kul att du gillade inlägget!!
Det är kul att kämpar detta med frukostar.
ÅÅÅ vad dina morgonvanor och frukostvanor låter sköna.
Just en stor kanna te och sen äta lite. Inte dumt. OCH nyttigt äter du också. Mycket bra.
LYLLOS dig med det finska rågbrödet dom typ är bäst i världen.
ÅÅÅÅ!!!
Absolut, mycket av den amerikanska frukostmaten är ju mer sådan vi kanske skulle ha till fika.
Jag tycker också att mkt av den är för söt.
VET!!
Testa inte sylt och jordnötssmör. DET är gott. HAHA.
Nej, jag kan förstå at omeletter med ost och annat i är för mkt för en del.

TACK Humlan. Hoppas att du haft en fin helg!!
KRAMAR!!