Wednesday, September 16, 2020

Hus.

Godmorgon onsdag!

Idag tänkte jag att vi ännu en gång ska återvända till Hatteras IslandThe OBX!
Imorgon är det punkttorsdag och på fredag kommer det allra sista inlägget från havet för denna gång.
I nästa vecka blir det spridda skurar på bloggen igen.


Vad säger ni om ett husinlägg?
Bra, för det blir det idag :-)
Husen vid havet. Husen i Rodanthe-Waves-Salvo.
Hur bor man?
Hyr hyr man?
Vem äger dem?
Hur förmedlas de?

Samtliga hus ÄR privatägda.
Det är enskilda personer som äger dem. De har ofta köpt huset de äger som rent investeringsobjekt, alltså nästan enbart för att hyra ut det.
Visserligen kan de blocka av veckor själva då de vill vistas där. MEN storkovan dras ju in under sommarmånaderna eftersom det är då de allra flesta vill hyra.
Det är då ägarna gör sig rejäla hackor på sina hus.
När man köper ett hus därute så köper man det oftast med möbler, husgeråd och rubbet. Man kanske vill ändra på ett och annat och då gör man givetvis det.

Runt hus som jag kallar muminhuset.  Det är stort och ligger ocean front.  Alltså närmast stranden.  Dock, det är sanddyner mellan hus och strand så huset ligger inte direkt på stranden.

ALLA hus i denna fösta radda ligger i Salvo, där vi hyr.


Stort hus ocean side.  Ocean side betyder att huset ligger på Atlantsidan av landsvägen.

Det här huset hyrde vi för två år sedan.  Det hade pool på baksidan.  Faktum är att det är nog så att jag bara vill hyra hus med pool i framtiden eftersom jag helst inte badar i havet i jättevågorna.  DÅ kommer en pool verkligen bra till pass.Det här huset är också lite muminlikt och vi har sneglat på att hyra det i flera år.  Det är lite för stort dock för oss.AirBnB blir VRBO blir allt vanligare på OBX likaså. Annars är det via gamla etablerade hyresförmedlingar man går. Det finns otaliga firmor som hyr ut dessa hus. Samtliga förmedlingar finns online, och det är därigenom man kollar in husen, bokar och skriver under. Online, gotta love it.
Som ägare är det väl så gott som ett måste att hyra ut via förmedling. Förmedlingen tar ju sin del av priset, men å andra sidan ser de ju också till att det hyrs ut på rätt sätt, de har städfirmor som städar efter hyresgästerna en gång i veckan, och hantverkare som rycker ut när än det behövs.
Ägarna bor ju oftast någon helt annanstans i USA än på OBX. Förmedling blir ett måste.
Oftast i dessa hus finns låsta förråd och där har ägarna sina privata saker.

Strandhus direkt på stranden i Rodanthe.  Havet ligger där jag står och fotar.
DET här är fjolårets hus som ligger i Salvo.  Ett bra hus med poolen framför huset.  Ett äldre hus med stor mysfaktor.


En såkallad beach box i Salvo.  Äldre strandhus i ett plan med widow's peek.   Tror att dessa äldre hus har stor mysfaktor.  Men oftast har de inte ens en bubbelpool och då är vi inte längre intresserade. 

Hus i Salvo.  Ocean side.  Är det inte Ocean side så är det Sound side, alltså väster om landsvägen.  Då ligger det vid sundet.

Ett sådant här hus kallas sand box.  De är i ett plan, de är äldre.  Detta ligger precis på stranden i Rodanthe.
Annars är husen sig ganska  lika.
Vi har aldrig bott i något hus som varit nerslitet eller skitigt.
De är bekväma och de är väl omskötta.
Oftast (men inte alltid) är de i tre plan, och ofta byggda på pålar. DET för att de ska kunna stå emot orkaner och översvämningar.
På nedre plan brukar det ligga ett så kallat game room med biljardbord och spel. Ofta kan det ligga ett sovrum på nedervåningen likaså + tvättstuga. På mellanplanet ligger sovrummen och oftast mer än ett badrum. På mellanplanet finns också flera däck och verandor.
Högst upp i huset ligger vardagsrum och kök, sällskapsytorna. Det eftersom utsikten är bäst därifrån. Det blir en del att släpa nära man ska upp för alla trappor med mat etc då man anländer första dagen, eller då man varit och handlat mat.
I vissa hus finns hiss. Hus med hiss brukade vi hyra då min svärmor levde. Hon hade väldigt svårt att gå i trappor, men på senare år (då vi endast hyrt med Keith) har samtliga hus vi hyrt varit utan hiss. DET behövs inte--- ÄN iallafall, haha!! Ofta kan det så kallade Master Bedroom ligga högst upp i huset också. I de stora husen finns flera master bedrooms.
Men det vanligaste är att så gott som alla sovrum ligger på mellanplanet.
Husen har alltid wifi, ofta två olika AC-aggregat så det är inga problem att kyla ner dem alls. Nästan alla har bubbelpool, ibland har de flera stycken. Många har pool.


ÅRETS hus.  Det var bra, och lagom.  Bra vibbar.  Vi har hyrt det en gång förr.  Den enda nackdelen är att det saknar pool.

Hus direkt på stranden i Rodanthe. 
Hus i Salvo, samtliga Ocean front.  Jag står på en sanddyn och fotar dem.  Havet ligger bakom mig.


Strandhus i Rodanthe.  

En beach box direkt på stranden i Rodanthe.Somliga hus är ENORMT stora, de kan ha upp till tio-tolv sovrum och lika många badrum.
Sådana hus är för stora familjer, eller många vänner med familjer, som vill hyra tillsammans.
De hus vi hyr brukar ha 3-4 sovrum. Ofta blir det ett sovrum över, men denna gång gick det jämt ut med de tre sovrum vi hade.
Man hyr vecka för vecka för vecka.
Inflyttning är fredag, lördag eller söndag.
Förr fick man hämta nycklar via den förmedling man hyrt igenom. Numera är det låskoder som gäller, vilket ju underlättar.
När man checkar ut knappar man in en utcheckningskod i låset och sen sticker man.
Förr skulle man till förmedlingen med nyckeln innan man kunde dra sin kos.
Samma då man anlände, man skulle till förmedligen och skriva under, hämta nycklar och allt sånt. Numera görs allt det där online. När huset är klart för inflytt kommer ett SMS.
Koden till låset bestämmer man själv efter att ha låst upp med den temporära kod man fått från förmedlingen. Smidigt.

Sand box i Salvo.
Ocean front i Salvo.


Ocean side i Salvo.

Äldre hus i Salvo.


Grannhuset till oss i år.Har vi själva tänkt köpa hus därute?
Tanken finns.
Men ännu så länge är det bara en liten, liten tanke.I gårdagens inlägg hade jag ett par bilder på detta hus, The Inn at Rodanthe.  Alltså huset som spelade en stor roll i filmen Nights in Rodanthe.  År 2010 flyttade man hela huset ungefär 40 meter upp på stranden.  Huset höll på att slukas av havet då.  Så här stod det INNAN det flyttades.  OCH innan det fick blåa fönsterluckor.  Bilden har jag hittat på nätet.

Många av er frågade igår hur det går när stormar väller in över The Outer Banks?  JA, OBX är  väldigt utsatta för stormar och orkaner med tanke på läget långt ute i havet.  MEN, de klarar sig, husen.  Nästan samtliga hus har sk Hurricane shutters som dras ner framför fönsterna när orkaner ligger i faggorna.  Finns inte shutters så spikas plywoodplattor framför fönster och dörrar.  Nästan alla hus är byggda på pålar just med tanke på orkaner, stormar och de översvämningar som alltid kommer i ovädrens fotspår.  
Nu fick ni alla lite information om hur saker och ting går till när man hyr ett hus därute.

Med detta önskar jag alla en fin onsdag

10 comments:

Äventyret framtiden said...

Tack Annika, för ett intressant och informativt inlägg om husen och allt som hör till. Själv undrar jag spontant om pålarna är av stål eller trä . Vilket jobb att bara påla allt innan man bygger, för jag kan tänka mig att havet inte är nådigt när det vill sig. Att bygga hus på lös sand kräver sin byggmästare. Men mysigt ser allt ut och jag förstår att folk njuter av att ta sig dit och bo där. Vilka ställen det finns att upptäcka!
Dina sand-, hav- och himmel-foton med hus på är himmelska. Jag njuter stort av färgerna. Nej, jag kommer säkert inte ditåt men man vet ju aldrig, för visst skulle det vara roligt att få vara med om det.

Ha en fin onsdag med kram från mig!

Anonymous said...

Yvonne said....
Så fina alla hus är och så olika, riktigt häftigt. Fattar inte hur de riktigt strandnära husen står pall för havet. Pålade, men hur djupt ner och det ser ju ut som träpålar, ja, ja de vet nog vad de gjort de som byggde hoppas man.

Det verkar verkligen vara en mycket speciell plats, så vackert och ljuset där verkar vara mycket speciellt.

Förstår de gör stora pengar de som hyr ut och kanske bara själva är någon vecka per år, men så klart är det säkert mycket underhåll också då havet och sanden inte är de snällaste elementen.

Tack för att du tagit oss med på en rolig husvisning med dina vackra bilder och berättelse.

Stor kram från ett regnigt Åkersberga

Humlan said...

Vilket roligt inlägg!
Intressant att läsa och roligt att se alla olika typer av hus. Jag har tyckt att husen ser stora ut, vilket du ju bekräftar när du berättar om antalet sovrum i husen. Men det är ju bra om man är ett stort sällskap eller en stor familj, då kan det vara trevligt att alla kan bo i samma hus.
Jag vet att jag alltid har tyckt att de ser trevliga ut när du har fotat inomhus under era vistelser där under åren, det har alltid varit ställen där jag tänkt att jag gärna skulle vilja bo under några veckor på semestern. Men jag förstår dig som vill ha pool när ni hyr, de där höga atlantvågorna ser mer äventyrliga än avkopplande ut, så även om man vill gå ner till stranden och njuta av havet, så skulle det nog bli poolen för bad här också.

Ha en bra dag!

KRAMAR!

Annika said...

Karin;
TACK snälla.
Jadu, dessa hus kräver sina byggare. Speciellt de som står i vattenlinjen. JAG vet inte alls hur de är byggda, kan inte svara på det.
MEN de står där de står genom orkaner och stormar.
Otroligt övh med dessa hus eftersom de är byggda på sand överallt.
Även de som inte står direkt vid havet är ju byggda på sand. Det är ju endast sandbankar egentligen.
Tack igen, Karin, platsen är underbar så jag är glad att du gillar bilderna.

Stora kramar från mig.

Annika said...

Yvonne:
Ja, visst är de coola. OCH olika.
Så många olika stilar, det gillar jag.
Nej, jag vet inte heller hur de är byggda. Men det kräver sina ingenjörer, det är då säkert. Men står pall gör dem genom orkaner och stormar.
Otroligt nog.
Ja, en plats att älska verkligen. Med de vackraste ljus!

Ja, att hyra ut sitt hus är nog a och o. Jag vet ingen som bara har det stående sas. OCH åker dit själva ibland o har det tomt resten av året.
De hyrs ut.
Lite trist kanske att inte kunna vara där själv när andan faller på. Men, jag antar att man kan vänja sig vid det. OCH att man lär sig att blocka av veckor.

TACK Yvonne.
Du gör mig jätteglad!!!

Kramar från ett disigt Reston där vi faktiskt har ett täcke över himlen som kommer från bränderna på västkusten. Otroligt nog.

Annika said...

Humlan:
TACK!!
Vad ROLIGT att du tycker det!!!
Blir så glad.
Ja, somliga hus är enorma. SÅ jättestora!!!
Andra är bara små sand och beach boxes.
Exakt, de stora är byggda för flera familjer som vill hyra tillsammans, eller kompisar med familjer. De kostar mkt att hyra också så då är det bra att kunna dela på den hyran.
Precis, har aldrig hyrt ett hus som jag inte gillat, de har alla varit bra. OCH haft en helt OK inredning.
Somliga bättre än andra. Men inget dåligt.
KUL att du gillat de bilder jag visat av husen invändigt.
Pool, nog ett måste för mig eftersom jag är så CHICKEN när det kommer till att bada i havet.
HIHI!!
Humlan, ha det riktigt bra!!

Elisabeth said...

Verkligen många fina hus! Eftersom jag inte heller har stora vågor som min favorit vore det förstås bra med pool, men samtidigt tycker jag att de där beach boxarna ser SÅ mysiga ut. Jag har på något sett svårt att se mig själv i ett av de stora husen, däremot kan jag lätt se mig själv med en bok på "altanen" (eller vad man ska säga) till en av beach boxarna.

BP said...

Ja, vad kan jag säga. Allt är ju aningen XXXXL i USA jämfört med andra länder. Husen är ju konstruktionsmässigt, arkitektoniskt och färgmässigt en salig mix. Och det gillar jag faktiskt. De som äger dessa hus bor garanterat inte på en RV park om man säger så.
Å om man hyr ett sådant stort hus är det ju smartast att vara fler om att betala hyran, för jag gissar att den inte är billig under högsäsong.
Men som sagt, jag gillar mixen skarpt.

Annika said...

Elisabeth:
Visst är de fina, och coola många av dem. Så olika också.
Pool ja, det måste jag nog ha. Beach boxarna är mysiga!!
DET tror jag. Så lagom stora också. OM de hade haft bubbelpool hade vi nog hyrt ett sånt.
Men de har aldrig det. En beach eller sand box på stranden skulle jag nog kanske kunna tänka mig.

Annika said...

BP:
HAHA, ja just de största beachhusen är nog helt otänkbara i Sverige. men de mindre kanske skulle funka, även om stilen inte alls är svensk.
Men, de ser ju ut som de gör eftesom de ligger där de ligger också.
GILLAR också att alla är olika!! Gillar det massor.
Nej, nej, de stora husen går loss på flera tusen dollar i veckan i hyra. SÅ det är bra att många kan dela då.
Ägarna ja, nej om de bodde i en RV-park hade nog inte högsta prio varit att köpa ett hus vid havet i en annan stat än den egna. HAHA.
Mixen är cool!! Håller helt med.