Hur har du det med din handstil? Plus att minnas tillbaka en smula...




Godmorgon onsdag!



Varje måndag under min Power walk i arla morgonstund lyssnar jag på Söndags-Morgan via Sveriges Radios excellenta app. Det är sen gammalt, haha.
Varje tisdag lyssnar jag på Skäringer och Mannheimers podd … 
Varje onsdag …
Ja, jag har mina lyssningsrutiner vareviga dag.
På torsdagarna är det alltid USA-podden som gäller, vilken jag verkligen GILLAR!



Iallafall, i veckan talade de om handstil hos Morgan och gänget. De berättade alla om hur deras handstilar, och skrivstilar, har förändrats sedan datorer och mobiler klev in i allas våra liv.
väldigt sant, tänkte jag nickande medan jag travade på.
är det! Onekligen. 



När jag gick i skolan hade vi ju skrivstil och välskrivning på schemat. 
TÄNK att vi hade ett skrivhäfte ENKOM för välskrivning … Det låter som om jag är född 1866, men vi hade verkligen JUST välskrivning som ÄMNE. 
Jag minns inte om fröken då även rättade eventuella stavfel, eller om det enbart var välskrivning som gällde? Förmodligen rättade hon stavfel med rödpenna, allt annat hade ju varit konstigt. RÄTTSKRIVNING var ju för övrigt också ett ämne i sig.
OCH det är ju klokt. DET borde man ha i dagens skolor också.
HAR man det som ämne längre? Det kanske man har? HOPPAS det. Hur ska man annars lära sig stava?











Det var en ständig jämförelse--mellan framförallt klassens tjejer--om vem som skrev snyggast … 
Tror inte killarna var med i den “tävlingen”. Jag minns att den stilen vi tyckte var allra finast var den som var tunn och lite bakåtlutande. DET trots att vi helst inte fick skriva bakåtlutade enligt fröknar, magistrar och föräldrar.
Men den tjej i klassen som hade snyggast handstil skrev tunt, sirligt och smått bakåtlutande, Jag minns att jag försökte apa efter hennes sätt att skriva. Det gick sådär, jag var/är nämligen en sån person som tryckte pennan ganska hårt mot pappret, haha.



I radioprogrammet sa de också att dagens barn och unga inte har någon handstil alls. De gör nästan alla skrivövningar i skolan på dator eller padda. Ibland skriver de för hand, men det är inte så ofta. 
Just därför kan de heller aldrig få någon handstil, eller egen skrivstil heller. Sorgligt tycker jag. 
Det borde väl ändå vara elementärt att lära sig skriva för hand först och främst. Tydligen är det också bevisat att inlärning går bättre då man skriver ner det man hör med en penna på ett papper.
När Karolina gick i låg och mellanstadiet fick de fortfarande lära sig skrivstil. Tvivlar på att dagens barn lär sig sådan.


Vad gäller min egen handstil har den också försämrats med åren. Jag skriver nästan allt på dator och telefon numera, precis som “alla andra”.
Den tiden då jag skrev brev för hand är långt svunnen. 
All kontakt idag sker via mess, mail eller sociala medier. OCH då skriver jag ju från mobil eller dator. DET enda jag i dagläget skriver för hand är listor och dagbok. 
Tur att jag har dagboken iallafall. DOCK, ibland kan jag ha svårt att tyda min egen handstil. GAAHH!! Svårt att läsa det jag själv skrivit. Min skrivstil har blivit mycket slarvigare.






Minns ni hur det var innan SMS fanns?
Då var det lappskrivning som gällde. PRE-mobil fick man istället skriva lappar till varandra inom familjen och lägga fram dem så att de säkert skulle kunna ses.
"Har åkt till affären, kommer hem om runt klockan tre” Ja, ni kommer ihåg hur det var.
NÄR skrevs det senast en lapp på det sättet?
Upp med mobilen och bränn iväg ett snabbt mess så är den saken biff. Numera kan man ju dessutom se exakt var ens familjemedlemmar befinner sig likaså. Ja, via appar som Find my Friends och dylika. Eller gamla Find my Iphone, en app jag än idag nyttjar.
Min telefon är så gammal, och så sliten att den appen ännu finns på min display.
Snart ska den bytas ut, mobilen, men än får den allt ta och hänga med ett tag. Jag har inte uppdaterat min IOS på två år. SÅ här snackar vi gammal och gaggig, haha.
Nej, jag tänker inte uppdatera heller, väntar tills jag skaffar en ny.


Hade du välskrivning i skolan?
Lärde ni er skrivstil?
Satt du också och sneglade på “tjejen med snyggast handstil”?
ELLER, du kanske VAR tjejen med snyggaste skrivstilen?
Har din handstil förändrats genom åren?
Vad skriver du för hand idag?


Med detta önskar jag er alla en fin och bra onsdag!

Comments

Det är ett roligt ämne som du tar upp idag! Nostalgiskt på sätt och vis för det är precis som du skriver nästan ingen som skriver för hand i dagens läge längre och handstilen har förändrats till allt annat än det bättre. Färdighet kräver ju träning och ska man skriva snyggt så måste man skriva oftare än man gör i dagens läge.

Jadå, jag hade välskrivning i skolan, jag hör ju nästan till hedenhös vid det här laget. Alla i klassen hade välskrivning men jag har för mig att man också hade kalligrafitimmar, frivilliga sådana, som gav en möjlighet till mera träning.
Killarna var aldrig med, konstigt nog. Skrivstil, ja, absolut. Jag hade en ganska vacker handstil, lite framåtlutande men allt det där känns som en dröm nu. Skriver jag nu för tiden får jag anstränga mig för att ens förstå vad jag skriver själv, haha..
Jag skriver trots allt en hel del för hand, som inköpslistor, bokföringsuppgifter osv.

Ha en fin onsdag Annika!
Kram
Malin said…
Välskrivning hade vi nog inte som ämne. Men visst lärde vi oss skrivstil. Dock hör jag till den generationen vars skrivstil egentligen bara var sammanbundna "vanliga" bokstäver. Inte så snyggt med andra ord. Skriver sällan skrivstil, men däremot gillar jag att skriva för hand. Förstår mig inte på de som har precis allt i datorn på jobbet. Jag har små komihåglappar lite överallt :)

Känner igen det där med snyggaste handstilen. Hade en tjej i klassen som skrev så snyggt, tyckte vi alla. Hon var dessutom duktig på att rita. Det kanske hänger ihop lite. Själv så hade jag nog en ganska ok handstil. Inte snyggast, men inte heller ful. Den var lite bakåtlutande (för det var ju snyggt som sagt, så ville man skriva) och lite lagom rund.
Nu för tiden får jag höra att jag skriver snyggt. Jag ser det inte själv, men tror att jag har en ganska lättläst handstil.

Dottern går i 2:an och dom har inte välskrivning på schemat. Men dom har skrivövningar och ingenting i skolan skrivs på dator än så länge. Inte vad jag vet iaf. Men jag gissar att det ändras ju äldre de blir.
Anonymous said…
Yvonne said....
Välskrivning hade jag säkert, minns inte men är nästan säker på det - så gammal är jag :-) . Dagens barn har nog inte det, de får "skriva det finaste de kan" för varje bokstav och kanske korta ord som hemläxa. Det fick våra barnbarn göra och 2 grabbar - ja snyggt kan man inte säga det var precis, däremot lillasyster som går i förskolan (6 år) hon skriver fint och är sååå noga. Vi får se nästa år när hon börjar 1:an om de också får skriva långa rader med bokstäver i sina skrivböcker. Skrivstil tror jag inte de lär sig alls nu för tiden.

Både välskrivning och skrivstil fick man lära sig på min tid, min syster som är 3 år äldre hade redan som barn väldigt fin handstil och har det ff så henne var jag nog lite avis på, även om min egen handstil var helt ok.

Handlingslistor, minneslappar och viktiga saker i almanackan skriver jag för hand än idag och lär nog fortsätta så.

Stor kram från ett grått Åkersberga så här sista dagen i september
jennievivi said…
Du verkar ha ett väldigt bra minne, Annika. Visst hade vi skrivstil på schemat men det var nog bara i lågstadiet. Som Malin ovan säger så tillhör jag också generationen då man av nån anledning hade "städat upp" handstilen och bestämt att det skulle vara vanliga bokstäver sammanbundna av ett streck. Väldigt synd. Men tror effektivitet var på modet då. Så den som skrev finast i klassen var tjejen som kunde och vågade skriva med gammeldags, snirklig stil. Hon fick bannor och röda märken i boken varje gång, men vi tyckte hon skrev finast. Jag minns att det var svårt att tyda min mormors skrivstil. Jag kunde ju själv inte skriva så. Men nu ser jag ju i gamla brev hur vackert hon skrev.

Jag håller med om sambandet mellan inlärning och att anteckna med handen. Har också läst om den forskningen. Ibland blir vi alltför effektiva. Allt ska gå snabbt. Numera när jag skriver för hand kan jag ibland känna som ett motstånd. Som att min hand inte riktigt vet vad den ska göra. Ibland tror jag att jag sms:ar fortare än vad jag skriver för hand! Inte kul tycker jag.

Tack för att du tyckte mina "smögåsobservationer" var kul igår. Bra idé tycker jag om du skriver mer om det. Jag tycker som sagt sånt är så intressant. Jag har lite fler tankar om varför amerikanerna gör som dom gör och varför gör ni inte gör lite mer som vi svenskar för guds skull haha!!!

Sås! Jag tittar på you tube-recept ibland. De amerikanska recepten ser lite torra ut. Används ingen sås? Ni har gravy ibland men annars? Salsa kanske? Dipp? Men ingen härlig gräddsås eller skysås till steken? God vitvinssås till fisken? Ett mysterium :-).

Potatis! Ännu en svensk stapelvara som ni inte anammar. Jag ÄLSKAR pärer som vi säger här nere haha. Denna rotfrukt som har räddat svensken från flera svältkatastrofer. Amerikaner kokar inte pärer verkar det som. Det är mest ris och pasta. Ända gången är väl friterade pommes. Gott det med förstås.

Staket! Varför har ni inga staket mellan tomterna? Hur vet man var ens tomt börjar och slutar? Hur vet hunden det när han släpps ut för sina toalettbehov. Tänk om han lägger en hög inne hos grannen!!!

Element! En annan sak jag kollar på ibland på you tube är inredning och då har jag lagt märke till att amerikanska hus har inga element! Vad har man för värmesystem i husen? Inte samma hos alla förstås men vad är vanligast? Värmeslingor i golven? Fläktsystem?

Påslakan! Jag tycker mig se att påslakan icke används utan att man lägger täcket eller filten över ett lakan och viker över kanten. Så har man ju sovit ibland och sen vaknat i en enda röra.

Amerikanska kuddar! Wow! Så stora och fluffiga jämfört med våra små mesiga kuddar. Lagom är inte alltid bäst. Var kan jag köpa såna kuddar?

Är jag nördig nu haha? Vet inte varför jag lägger märke till småsaker men för mig är det intressant.

Ha en bra dag och en härlig morgonpromenad.
Humlan said…
Vad jag kommer ihåg så var inte välskrivning ett eget ämne på schemat, men visst hade vi det och speciella skrivhäften med alla hjälplinjer för att träna bokstäverna. Till min stora besvikelse lyckades jag aldrig få en snygg handstil, däremot lyckades jag lära mig att både läsa och skriva skrivstil, vilket jag har fått höra att många inte kan i dag. Jag blir så förvånad när jag får höra att vänners 30-åriga barn inte kan läsa skrivstil!

I min familj var det pappa som hade en riktigt snygg handstil, den försökte jag efterlikna men lyckades aldrig. Mamma skrev kanske inte så fult, men väldigt svårläst har jag förstått, jag hade en sambo som aldrig kunde läsa vad min mamma hade skrivit. När hon hade skickat vykort så fick jag veta att jag hade fått ett hemligt meddelande från min mamma ... ha ha! Själv hade jag ju lärt mig tyda hennes kråkfötter från jag lärde mig läsa, så det var inget problem.
Numera har jag en väldigt skiftande handstil, när jag inte har ont så kan den bli rätt snygg, tycker jag, men vissa dagar så är den nästan oläslig. Det lustiga är att jag redan innan jag fick problem med händerna hade en väldigt skiftande handstil, själv tyckte jag att det inte syntes att det var samma person som skrivit det. Jag undrar vad de som tyder handstilar skulle ha sagt om min handstil då!
Jag skriver rätt mycket ändå; små privata lappar, minnesanteckningar och stickbeskrivningar, för hand, men ska någon annan läsa det så brukar jag ofta texta (med versaler) för att det ska vara lättläst.

Jag har något vagt minne av att jag har läst att det inte bara är bra för inlärningen att skriva för hand (du hör, du läser och du skriver ner en sak för hand, det är bästa sättet att lära sig och komma ihåg), utan också att handskriften är bra för att utveckla finmotoriken och i sin tur att träning av finmotoriken är bra för hjärnans utveckling. Men jag borde ha skrivit ner det, för det har inte fastnat klart i mitt minne exakt vad det var i hjärnan som utvecklades. ;-)

Här är det ännu en dimmig morgon och mistlurarna har hörts sedan jag vaknade. Det är fortfarande rofyllt med dimman, men jag vet att jag kommer att uppskatta solen när den bestämmer sig för att titta fram igen. Jag gillar verkligen lagom när det gäller väder. :-)
Ha en fin onsdag du med!

Kramar!
Anonymous said…
Jag minns välskrivningen men det var aldrig ngt som lockade mej. Jag brås nog tyvärr på min pappa vad gäller handstil. Vi skriver som krattor båda två. Mamma däremot skriver väldigt fint och det har jag alltid varit lite avis på.
Det är nog inte så vanligt att dagens ungdomar skriver snyggt, de tränar ju aldrig. Hos oss i skolan har vi helt tagit bort "tragglandet" att skriva fint. Tror inte det leder till ngt bra att sitta och skriva bokstäver sida upp och sida ner....
Mina handlingslistor skriver jag fortfarande på papper. Alltid. Så bra att ha ett block liggande framme i köket. När ngt är slut skrivs det upp och glöms förhoppningsvis inte bort.
Jag gillar ju kalendrar oxå. Visst skriver jag upp i telefonen men gör det samtidigt i kalendern oxå. Är liksom lite mer överskådligt...
Kram från Anette!
Elisabeth said…
Vi hade inte välskrivning som ämne, men ibland när vi hade svenska skulle vi sitta och öva skrivstil i en skrivstilsbok. Jag tyckte att det var fruktansvärt tråkigt, och såg ingen riktig anledning till att lära mig just skrivstil. Tack och lov - ur min synvinkel - tog detta slut när vi slutade fyran, om jag inte minns fel. Även vi jämförde nog en del beträffande vem som skrev snyggast. Jag brydde mig dock inte så mycket om det, för jag tyckte att det var viktigare att ha bäst resultat på prov och läxförhör. ;-)

Jag skriver faktiskt alla mina planeringar/tankar kring planeringar för hand! Av någon anledning tycker jag att det är lättare att tänka och (försöka) vara kreativ då. Sedan skriver jag dem förstås på datorn också, så att eleverna kan få dem. Har även en lärarkalender där jag skriver in en del, trots att vi kan ha en digital kalender om vi vill.

Mina elever har egen dator (som de får låna från skolan) och skriver i princip allt på den i mina ämnen. Ibland händer det att en och annan frågar om de till exempel får göra prov på papper, men det får de stackars eleverna inte. ;-) Jag vill ha proven digitalt, för det underlättar så mycket. Alltså är det bara att bita i det sura äpplet och vänja sig!

Ja, de där lapparna minns jag. Alltid om jag gick till en kompis innan mina föräldrar kommit hem skrev jag en lapp och lade på köksbordet. Det låter verkligen som rena rama stenåldern, men var ju ändå på 90-talet.
Annika said…
Karin:
TACK för det, roligt att du gillar ämnet idag.
Får ju en del uppslag när jag lyssnar på radio och poddar.
ja, det blir nostalgi eftersom ingen skriver för hand längre. OCH som du säger, för att få en snygg handstil så måste man också SKRIVA för hand.
Det gör ingen längre.
Välskrivning som ämne ja ... det är nog fasiken bara vi som är födda före typ 1970 som haft det i skolan. Det ska bli intressant att se vad det kommer in för kommentarer idag.
Kalligrafi ... åååååå!!
DET lärde jag mig när jag utbildade mig till dekoratör. Älskade det. Tog en sådan kurs här i US också. Nu var det såååå länge sedan jag skrev kalligrafi. Har säkert glömt det mesta.
Jag vet, jag skrev också snyggt en gång ... läsligt ... men numera får jag ibland kämpa med mina shoppinglistor för att se vad jag egentligen skrivit, haha.

TACK för att du gillade dagens text.
Ha det bäst!!
KRAMAR!!
Annika said…
Malin:
"nya skrivstilen" visst?
Den fick vi också lära oss. Tror vi var typ första årskuren som skulle lära in den.
Men jag tror vi fick i oss ngn slags blandning mellan den och den gamla. Nära jag ser mina vänners handstil idag (eller då vi skrev brev, ska jag säga) inser jag att vi alla skriver ganska olika.
Vet, gillar också listor ffa, och alla är skrivna för hand.
VILL inte heller ha allt på på mobilen eller datorn.

KOMISKT det där att vi tjejer jämfört våra handstilar som vi gjort!!
OCH du är nog en del år yngre än jag. Men ja, classic!!!
KUL att du får beröm för din handstil idag. Tror att många yngre verkligen SER snygga handstilar. Säkert mkt pga att de själva aldrig riktigt lärt sig.
Jag tycker min stil är slarvig numera.
Brukar skärpa mig i dagboken iaf, men ibland blir det sgs oläsligt där med, haha!!

ÅH, det låter bra att din dotter skriver med penna och papper. GILLAR!!!!
Tror det är sååå viktigt att verkligen få lära sig skriva på papper med penna.
Sen blir det ju allt mindre av sådant ju äldre de blir.

TACK för din input och ha en fin dag!
Stockholmsbo said…
Klassisk Annika.
Det är så roligt att läsa dina blogginlägg när du skriver om ämnen som det här och det att du minns tillbaka samtidigt.
En bok, min dam, en bok.

Jag är född på 60-talet och vi hade välskrivning på schemat. Mycket viktigt att skriva snyggt.
Rättskrivning var det riktigt strängt med.
Grammatiken över lag.

När jag säger att vi hade kristendom på schemat så tror de som bara är lite yngre än jag själv att jag är född under förhistorisk tid.

Keep up good work, Annika
Erica said…
Så roligt ämne! Jag har ju alltid älskat att skriva, så jag har skrivit myyyycket för hand under min livstid.
Välskrivning hade vi inte i skolan, men kommer ihåg att vi skulle lära oss skrivstil. I alla fall någon typ av skrivstil. Vi hade speciella Skrivstilsböcker; den första var aprikos och den andra lila. De hette typ "Vi skriver med stil" eller något sådant.
Men det var nog inbäddat i Svenskan och inte ett eget ämne i sig.
Kommer ihåg att efter jul i 4:an var vi tvungna att skriva allting med skrivstil. Jag hatade det, eftersom jag tyckte skrivstil var så fult haha :-D
Vi skulle först skriva en "kladd" för att sedan "renskriva" med skrivstil. Detta gällde allt vi skrev.

Har ingen aning om hur det ser ut i skolorna idag.
Skulle inte tro att de lär ut skrivstil, men som sagt: Ingen aning. Känns ju som att det är lite... förlegat. Alltså att just Skrivstil som jag tänker på den är förlegat (inte "vanlig" handstil).
Däremot är det tråkigt om det är så att barn och ungdomar inte utvecklar en egen handstil. Är ju lite av charmen; att alla människor har sin egen unika.
Jag har dock lite "bytt sida" och gillar ändå hur skolan använder sig så mycket av datorer. De ska ju trots allt förbereda barnen/eleverna inför världen, och i dagens värld sköts ju det allra mesta digitalt.
Tänker också att datorerna (speciellt att alla idag har elevdatorer) säkert är en jättestor fördel för de som har det lite mer kämpigt.
Så på det stora hela är jag nog på skoldatorernas sida, även om de unika handstilarna blir lite lidande, haha ;-)

Däremot kan säkert Rättstavning/rättskrivning som ämne vara en bra idé, just med tanke på hur stor den digitala världen är... och hur vanligt det är att man förkortar meddelanden genom att alla (speciellt yngre) förkortar ord.
Men såklart kan jag inte tänka mig annat än att det fortfarande lärs ut. Bara att det går under ett ämne (Svenska) istället för att ha flera småämnen typ Välskrivning.


Har inget minne av att vi jämförde handstilar. Visst fanns det någon jag var avundsjuk på för att hen (hOn) skrev så fint, men aldrig någon direkt jämförelse.
Har dock minnen av att jag hann ha typ 10 olika handstilar under min 3 år på högstadiet. Såg någon vars stil jag gillade, och ja rent av försökte härma just DEN stilen ;-P
Annars låg nog den mesta jämförelsen på hur många rätt man hade på prov. Speciellt i högstadiet.
Man jämförde sig med NN, som hade MVG i allt...
Det var MM och NN i klassen som det alltid låg tävling mellan. Vem av de två "MVG-barnen" hade flest rätt på SO-provet???
Men kan som sagt inte minnas något sådant gällande handstilar.
För min del låg det mer i "finns det fler vänsterhänta?".
Och ja, vi var sammanlagt 3 st. vänsterhänta i min klass, inklusive mig. Av totalt 24 st.

Tyvärr kan också jag skriva under på att också min handstil blivit slarvigare med åren. Numera "ids" jag inte skriva långt för hand, när det liksom "går fortare på datorn".
Däremot är jag lite udda, tror jag... Jag avskyr att skriva långa meddelanden på mobilen. Ringer mycket hellre än skriver ett långt sms.

I princip det enda jag skriver regelbundet för hand numera är när jag gör varubeställningen till jobbet en gång i veckan.
Jag gör såklart beställningen på Svensk Caters hemsida, men samtidigt har jag ett speciellt skrivblock på sidan om där jag skriver ner allting jag beställt (för att hålla lite koll och komma ihåg vad som kommer).
Synd att man inte kan bifoga bilder, då jag sitter här med en sådan lista bredvid mig.
Du har sett TYP lite av min handstil på ett par av mina Instagraminlägg; de när jag lagt ut Veckans meny från jobbet.
Handstilen blir dock en liiiten "sanning med modifikation" eftersom jag skriver på whiteboard, vilket som alla vet är apsvårt att få snyggt ;-P
Speciellt om man är vänsterhänt...


Som sagt; så roligt ämne! Kombinerar nostalgi och skrivning... som gjutet för mina intressen :-D

Hoppas du har en fin onsdag!
Kramar /Erica
Annika said…
Yvonne:
Haha, Yvonne :-D
Ok, så barnen i skolan ska "skriva det finaste ni kan".
Bra iaf att de verkligen skriver med penna och papper. Jag blir så rädd för att så mkt är digitaliserat.
Ja, tjejer och handstil ... det verkar vara gammal som gatan. Alla generationer.
Nää, kan inte tänka sig att de får öva skrivstil idag i skolan. Alls.

Ja, alltid hade man ngn att snegla på vad gäller handstil och skrivstil. Du med din syster.
Absolut, mkt skrivs ner för hand av mig än idag.
Och dig med.
VI behåller det så, tycker jag :-)

Kramar!!
Annika said…
Jennievivi:
Det har jag ;-) Bra minne.
Men här kom mkt inspo från radion.
Ja, jag fick lära mig den ska "nya skrivstilen" jag med, men det kom säkert en senare efter min. Det är nog den du och Malin lärt er.
JUST det, du har ju rätt i det. Grejen med att lära sig skrivstil är ju också delvis den att man lär sig läsa skrivstil övh. KAN tänka mig att många av dagens unga har svårt med det. JUST därför att de aldrig fått lära sig själva.
Lite kul med tjejen i din klass som gick emot fröken, men som ni andra tyckte skrev fint.
GOOD for her!!!

Helt sant, man lär sig bättre genom skriving med penna och papper.
Helt klart.
MEN jag vet vad du menar, ibland när jag skrivit stycken för hand gör det rent ont i handen. Och ja, visst går det fort att skriva ner på dator och mobil.


HAHA, KUL med dina observationer. Jag kan ta dem i ett inlägg, vad säger du om det?
Ta alla dina frågor på ett bräde.
Kan tro att det finns flera intresserade.
TACK ska du ha, jättekul att bita tag i.
Kan lägga mackinlägget för sig.

NOLL nördig, bara KUL och intresserad. DET tackar jag dig för.
Inlägg kommer inom snar framtid med NICK till dig!
Älskar sånt här, då ni reflekterar och undrar.

Kram, och keep it coming, honey!!!!
Annika said…
Humlan:
Du har verkligen rätt i att då man lär sig skriva skrivstil lär man sig även läsa skrivstil.
DET är sorgligt att många unga inte ens KAN läsa skrivstil.
Jag tror inte vi hade välskrivning varje vecka.


Min morfar hade jättefin handstil också. Mormor också. Men nog kan män ha vackra handstilar.
Absolut, vet hur det är att tyda ngns svåra handstil. Som du och din mamma. Sånt.
Min moster har en vacker, men lite svår, handstil.
Så jag kan förstå vad din sambo menade där med hemligt meddelande. Lite kul.
Jag förstår att din handstil kan växla med dagsformen :-(
OCH ja, det skulle vara intressant att få sin handstil tolkad.
JA, visst är det bra att skriva minneslappar, listor etc. GILLAR!!!

Inlärningen ja, absolut övertygad att det stämmer det där att man lär in bättre då man skriver ner det på papper.
OCH nödvändigt för finmotoriken, kan jag tro.

Mistlurar och dimma.
Inte dumt, inte dumt alls.
Här är det strålande sol. Bra det med, men skulle inte ha ngt emot dimma heller.

KRAMAR!!!
BP said…
Hade välskrivning i skolan, men det var väldigt tidigt i grundskolan.

Japp, skrivstil lärde vi oss också i grundskolan.

Nej, snyggaste handstilen kollade varken jag eller mina klasskamrater.

Jo, min handstil har förändrats under åren. Från rätt snygg till ja, inte ful direkt men slarvig.

Tyvärr bara min namnteckning, och det ytterst sällan. Några julkort till gamla släktingar blir det också, men ovanan lyser igenom, tyvärr.
Annika said…
Anette:
Ja, vilket ämne va. Men ändå rätt bra.
Kom aldrig upp i klassens snyggaste handstil heller. Skrev inte tillräckligt tunt och sirligt för det, haha.
FÖ skriver du INTE som en kratta, så det SÅ!!!
SÅ sant, det kan inte bli snygg handstil om man inte tränar på den. Tycker det är så synd att den tynar bort.
men på din skola skriver de iaf med papper och penna, det är det viktigaste ändå. Att få lära sig skriva för hand.
Ja, samma med mig, alla listor skrivs för hand.
OCH jag gillar också kalendrar i papper, mer överskådliga :-)
Lägger aldrig in ngt i telefonens kalender.
KRAMAR!!
Annika said…
Elisabeth:
Du är nog lite för ung för det.
Tror att det försvann lite efter min årskull. Vi var nog nästan de sista som hade det.
Men nog var det jämförelse alltid, komiskt. Alltid kan man slösa krut på ngt ;-)
Vi jämförde prov också, ibland var det mindre kul, haha.

Visst är det lättare, och redigare, att skriva ner på papper.
DET tycker jag också.
Känns liksom som man har bättre översikt där.
Förstår att du måste lägga ut det digitalt så att dina elever kan se det också.
Men just det handskrivna är så tydligt.

Så alla prov sker digitalt numera??
WOW, har inte ens tänkt på det. Verkligen inte reflekterat över det. men när du säger det, jag är inte förvånad direkt. Har bara inte tänkt i de banorna. MEN såklart är det så.

Handskrivna lappar på bordet till familjen. Classic.
Nutidshistoria!!
HAHA!!
Annika said…
Stockholmsbo:
STORT TACK!!
ÅÅÅ du gör mig glad.

Aha, ja du också alltså.
KOMISKT!!! HAR varit med om samma reaktion då jag berättat att vi hade Kristendom som ämne i skolan!!!
Men vi hade ju verkligen det, haha.
DOCK, morgonpsalm har jag aldrig sjungit.
:-D

TACK igen för dina ord!!!
Annika said…
Erica:
TACK vännen, kul att du tycker det.
JAG med, har skrivit sååååååå mkt förhand i mitt liv. SÅ otroligt mycket.
oCh ritat.
Du är ju rätt mkt yngre än jag , så jag förstår verkligen att du inte har samma minnen av det där med just välskrivning.
Men skrivstil fick ni lära er, det förstår jag.
Somliga textar ju allt, min man tex. Han kan visserligen sin skrivstil, men använder den aldrig.
OCH ni hade tvång på skrivstil.
KAN inte minnas att vi hade det, men det kanske vi hade???

Nej, de lär nog inte ut skrivstil längre i skolorna. Men jag är glad om de lär sig med papper och penna eftersom jag tror att det är så viktigt för både hjärna och motorik. På så många sätt.
Sen förstår jag att de kör mkt digitalt.
Men jag vill inte att de ska köra allt så. Tror inte på det riktigt.
MEN, det är nog jag som är gammaldags nu. Det du säger är ju sant, de växer upp mitt i den digitala eran.

På det hela taget, det jag sett alltså ... ABSOLUT inte alla nu, absolut inte, men jag tycker att så många av dagens yngre skriver så ILLA. Stavar som krattor, förkortar ord, böjer fel etc etc.
Alltså, i svenskan idag i skolan ,hoppas verkligen att de får lära sig stava och skriva ordentligt. När jag ser hur vissa yngre skriver ryser jag.
Absolut inte ALLA, men ganska många som jag ser på tex insta eller bloggar.

Prov jämförde vi också. Inte alltid jättekul, haha.
Bara ibland ;-)

Ja, visst har handstilen försämrats, det tycker jag också. Slarvigare för mig, och ibland oläsbar för mig själv, galet.
Långa sms kan jag skriva, men visst kan det vara pilligt.
Jag har iMessage på min dator, och då går det snabbt med SMS-skrivandet.

Ja, jag har sett lite av din handstil :-)
OCH den är bra. MEN som du säger, det blir lite svårare med whiteboard, trots allt.
JA, och du är vänsterhänt. TROR inte vi hade ngn vänsterhänt alls i min klass.
Men jag minns då jag gick dekoratörsutbildnignen, ett par av tjejerna där var vänsterhänta. OCH gissa ord det var knepigt för dem att skriva kalligrafi och snabbtexta De fick liksom göra på ngt annat sätt än resten av oss.
Inte lätt. SÅ nog fattar jag att du får sudda en del på din board.

HIHI, kul att du gillade dagens blandinlägg.
TACK!!

Kramar!!!

Annika said…
BP:
Välskrivningen var absolut i låg eller tidigt mellanstadie. Efter det hade vi det inte längre.
Tycker knappt jag får till min namnteckning längre. haha.
OCH har slutat skriva julkort. GAAAHH!
Tur jag har min dagbok att öva i. OCH listor.
Lustigt att våra handstilar har blivit slarviga. Men inte så underligt heller förstås eftersom datorer och mobiler tagit över.
Monica said…
Lite kul med detta. Jag påminns nu om att det var status att ha en vacker handstil, ja man blev känd, haha, i vår familj skrev vi vackert och min ene bror alldeles fantastiskt så det uppmärksammades särskilt för han var pojke och mamma skrev helt underbart och hade mycket jobb med att texta åt allt och alla, födelsedagar var ju stort då och skulle firas med vackra hyllningar på vackra gratulationskort. Och det går i arv tydligen för Anna skriver vackrast av alla, har inte forskat på den genen:-), hon började tidigt med kalligrafi också och även i UK blev de helt förstummade när hon skrev ett ark på ett sånt där historiskt museum om skrivkonst, hon skrev på fri hand och de ramade in det direkt.

Jag skriver dagbok som du och idag fick jag öva, haha, ansökte om pass och skulle skriva en vacker namnteckning på datorn, är ju lite svårare tycker jag än på papper och fick anstränga mig lite men polisen tyckte det var supersnyggt så tydligen kan folk knappt skriva längre, jag ville ändå göra om den en gång och så fick det bli. Och det var mycket runt detta men det blir bra, kände att jag vill ha ett
giltigt i dessa dagar, gäller i fem år så de sa att jag skulle planera nåt fem år framåt, hahahaha. Ja de var lite roliga faktiskt och jag var på skojhumör med men fotot skulle vara allvarligt som förr. Blev bra det med, är det här jag sa jag:-)
Annika said…
Roligt ämne! Min handstil har delvis blivit slarvigare med åren och delvis mer lik min mammas. Det är ju sant att folk inte utvecklar individuell stil längre. Jag känner fortfarande igen både min mammas, pappas, systers och mans stilar - så väldigt individuella. Däremot ser jag sällan VAD min man har skrivit men jag vet att det är han som skrivit det ;).

Jag skriver fortfarande mycket för hand faktiskt! Anteckningar åt mig själv när jag läser eller jobbar med forskning. Dagbok skriver jag helst för hand och sällan i datorn. Shoppinglistor och lappar skriver vi för hand och lägger åt varandra. Anteckningar på möten eller seminarier eller presentationern skriver jag också för hand. Som du säger tycker jag mer fastnar om jag skriver det för hand.

Minns inte någon tävling i skolan däremot. Det jag minns är att alla mina jämnåriga tjejkompisar och bekanta utvecklade en bullig upprätt stil - inte skrivstil - som de använde. Min smala och lutande handstil såg helt annorlunda ut...

Men fram för mer handskrivet! Det har klass, stil och det förändrar hur hjärnan arbetar! Och med kort, brev och dagböcker känns det ju mycket mer personligt och värdefullt om det är handskrivet.
Kram,
Annika
Annika said…
Monica:
TACK!!!
KUL att du gillade ämnet.
JA, visst var det status i klassen med fin handstil!!!
KAN tro att en pojke som skrev vackert blev ÄNNU mer uppmärksammad. Kanske jobbigt för honom också, och KUL med.
DET är roligt med vackra handstilar.
OCH kalligrafi är också mkt kul. Höll på med det själv, och borde ta upp det igen.

HAHA, när jag förnyade mitt pass nyligen såg min namnteckning ut som skit. KAN knappt få till den längre.
SÅ jag kan tänka mig att du måste ha skrivit din väldigt snyggt.
MITT pass ligger kvar på ambassaden, men jag ska hämta det snart. De har ju äntligen öppnat igen efter att ha varit mkt restriktiva i flera månader
FÖ skit med femårsgränsen på svenska pass. Alla andra nordiska länder har 10. DET borde vi också ha .
Annika said…
Annika:
KUL att du tycker det, Annika.
TACK!!
Min handstil är inte lik min mammas. MEN jag blir bara mer och mer lik henne, haha.
Kan knappt tyda mina kråkfötter ibland.
Jag vet, man känner verkligen igen sina närmastes handstilar.
Min egen make textar mest. OCH precis som med din man så kan jag ibland inte tyda hans stil heller.

Det är bra att du skriver mkt för hand.
Jag med, dagbok och listor.
Men du skriver mkt mer än jag.
Ja, det lär vara bevisat att det fastnar bättre om man skriver för hand. Tror på det, stenhårt.

Yes,Annika, du har rätt.
FRAM för mer handskrivet på alla sätt.

Kramar!!!