Thursday, September 17, 2020

ETT år, Kyligare, Västkusten, En släng av och Att hösta
Hej torsdag!*   ETT år!I förrgår hade det gått ett år sedan jag sist satte min fot på svensk mark.
ETT år sedan jag återkom till USA efter en lång semester på svensk och finsk mark.
Jag erkänner en sak, jag är väldigt sugen på att åka igen inom mycket snar framtid.
Igår såg jag att SAS återupptagit sin rutt Dulles-Köpenhamn igen. Till en början kör de endast två gånger i veckan …
MEN, flighten finns igen alltså efter att ha varit borta sen i mitten av mars ...   Jomen nog DRAR det inom mig, det kan jag LUGNT säga.

DOCK, det kommer med sådana risker att jag inte vet om jag törs? Kanske inte så mycket för min skull, men för mina föräldrars skull. Om jag skulle smitta dem skulle jag aldrig i livet kunna förlåta mig själv.
OCH ...
... Hur säkert är det egentligen att resa nu?
Är det värt det?
Jag har en god vän som ska resa till Sverige i dessa dagar. Jag ser verkligen fram emot vad hon kommer att rapportera från sin resa. Erkänner att jag är väldigt nyfiken på ALLT från incheck till  flygning till ankomst till vistelse.

Viruset så. Det är ju i allra högsta grad närvarande, och jag tror det är livsfarligt (rent utsagt) att börja slå sig till ro.
Vi måste fortsätta att leva som i våras. Inget annat funkar.
Så jag får nog HOLD my HORSES vad gäller en höstresa hem. Klokast är nog att vänta till efter jul?
Tror jag.
MEN jag kan ärligt talat säga att det finns en stor kraft inom mig som börjar snegla nu …
Har till och med kollat priser.

GAAAHH!!
Gaaahh ja, men jag tror nog att jag håller mig i skinnet.
*   Kyligare …Det är höst nu.
För tillfället verkar sommarhettan ha dragit sin kos. Det är inte längre fuktigt. Jag säger tillfälligt ändå för både hetta och fukt kommer säkert tillbaka en sväng till innan det blir höst med stort H. Indiansommar blir det alla gånger.

Faktum är att då jag var ute och gick igår—och i förrgår— visade termometern endast 9 grader när jag lämnade huset.
SÅ, på med en tjockare långärmad tröja och en scarf. Jag har fortfarande korta träningsbyxor.

JO kära vänner, Yours Truly ser verkligen fram emot att packa undan samtliga sommarkläder och ta fram höst och vinterkläderna igen. REDO!!
Men än är det lite tidigt att göra det.
*   VästkustenOCH på västkusten brinner det.
Där har man sämst luftkvalitet i världen just nu. Det brinner från Washington state i norr till San Diego i allra sydligaste Kalifornien.
Bränder rasar överallt längs med hela kusten och i staternas inland. Jag kan inte ens föreställa mig hur vidrigt och hemskt det måste vara att vistas där nu.

Karolina säger att det ligger brandrök över dem hela tiden, det stinker. Det är lite jobbigt att andas in den rökiga luften. MEN hon säger också att det inte är farligt, vet inte om hon säger det för att lugna mig eller om det verkligen är så.
DÅ är ändå inte Los Angeles den ort som är hårdast drabbad, långt därifrån. Hemskast är det i norra Kalifornien och i Oregon.
Som jag säger, jag kan inte ens i min vildaste fantasi förstå innebörden och vidrigheten av detta.
Inget regn faller, och det är regn de behöver i mängd.
Make it RAIN!!
Arma del av landet!

Detta skitår alltså, detta enorma skitår.
*   Vi får oss också en släng …… av brandröken från västkusten.
Egentligen råder HÄR nu klart höstväder av ALLRA bästa sort med sol och klarblå himmel. MEN, skogsbränderna på västkusten gör att vår himmel är mjölkvit hela dagarna. Solen syns som en liten lampa igenom mjölken.
DET är brandröken vi ser. Brandröken som förts till östkusten via jetströmmen.
Röken täcker himlen och gör att även dessa KLARASTE av höstdagar blir mulna. Mycket underligt att röken når hela vägen hit, men jetströmmen är en enorm kraft.
Vi känner ingen brandlukt, inget sånt. MEN himlens mjölkvithet ser vi dag ut och dag in …Solen sedd genom ett filter av brandrök högt uppe i atmosfären.Mjölkig himmel och uppgående sol.  OCH morgondimma över vattnet.  Bilden från igår.
*   Hösta.Nu haver jag höstat. Inomhus. Inte utomhus. ÄN!
Det är så härligt att ha hängt upp de nygamla höstgardinerna igen! Jag har köpt nya kuddöverdrag till soffkuddarna, har tagit de nygamla höstplädarna till heders igen. Höstdukar ligger på soff och matbord.
Höstljusslingorna är uppe. Jag har tagit fram halloweenljusstakar och annat som hör årstiden till.
Tidigt?
Nä, det tycker jag inte. INTE detta skitår. Ju tidigare desto bättre.

Det känns dessutom som livet på The Best Deck är över för detta år. Dels är det inte lika varmt längre, och dels går solen ner så tidigt nu.
Sommarsäsongen på TBD är över för i år. Sorgligt? Inte det minsta.
Men åååå vad vi använt vårt deck mer än någonsin denna sommar.
Inte så konstigt eftersom vi varit hemma hela sommaren.
Jag har börjat plocka undan ljusstakar och prydnader från däcket. Peter har rengjort grillen för säsongen. Nej, vi använder inte grillen under andra årstider än senvår till sensommar. SÅ kära i grillat är vi inte. Fast grillen har använts flitigt denna sommar, det är bra.

Jag trivs så bra med att få det mer ombonat inomhus med de mer mättade färgerna, ljusen och allt annat. Japp, nu tänder jag återigen ljus varje kväll. Det är lite sämre med den saken under sommaren. DET blir inte av och det känns inte som något man direkt längtar efter under sommaren heller.
Men NU!! NU!!!
Jag är och förblir en höstmänniska.

I sinom tid ska jag pynta upp inför Halloween även utomhus, men inte riktigt än.
***Imorgon hörs vi igen för den som vill och önskar.

Ha en fin torsdag!

18 comments:

Elisabeth said...

Förstår att du hemskt gärna vill åka till Sverige snart! Hur säkert det är? Ja, det är ju svårt att säga, men jag har sett en del reportage, och om man ser till dem verkar det finnas massvis med säkerhetsåtgärder. Flygbolagen hade till och med gjort något med luften, att den inte återanvändes eller hur det nu var. Så jag tror faktiskt att det är relativt riskfritt. (Själv ångrar jag faktiskt lite att jag valde bort min sedvanliga Göteborgs-resa i somras. Insåg sedan att många gick på restaurang och reste runt i Sverige, även med tåg/buss, och det verkar ju ha gått bra. Jaja, ingen mening med att gräma sig över det.)

Här har det känts nästan som svensk sommar de senaste dagarna, men när jag skriver det här visar termometern bara +7 grader. En dag tidigare i veckan var det 16 grader samma tid!

Det är otäckt med dessa bränder och alla konsekvenser de får för så många personer. Intressant ändå att röken kommit ända till dig. Och jag som tyckte att ljuset var så fint på Instagram-bilden! Eller, det ÄR det, men när man vet orsaken blir det liksom inte samma känsla.

Mysigt att ha höstat till det lite. Jag har bara bytt gardiner i köket - det får nog räcka så, tror jag i alla fall, fast jag kanske hittar några fina kuddöverdrag eller liknande, vem vet. Om ett tag ska jag byta överkast på sängen, från det vita jag har nu, till ett som blir mer ombonat. Kan för övrigt tänka mig att du tänder många ljus nu. Det ÄR ju mysigt, så jag borde bli bättre på det.

Äventyret framtiden said...

Jag förstår så väl att du längtar till dina föräldrar och dina syskon och givetvis är det svårt att avgöra vad som är bra eller mindre bra just nu.
Här öppnar gränserna mot Sverige och från Sverige till helgen igen. Vi jublar och vi darrar..Vi längtar efter alla våra svenskar men ...det är så dubbelpipigt just nu. Jag har inte träffat mina barn med familjer sedan november-19, annat än mågen Johan med Wilhelm på långt avstånd en timme, men det känns ändå som att jag har gjort det trots allt. Digitalt är bra, telefon är bra...
Här ligger vi i alla fall lågt fortfarande och försöker att hålla det vanliga avståndet, rena händer och så vidare. Nu när allt ska normaliseras blir risken stor för smitta. Försiktighet är viktigt just nu.

Bränder är fruktansvärt, man fattar nog inte hur förrän man har varit med om en eller känner till följderna. Man behöver bara stå nära en öppen eld så kan man förstå hettan, röken till en viss grad, liten sådan. Att vara mitt i eldhelvetet måste vara fruktansvärt.
Ha en fin torsdag Annika!

Kram

Anonymous said...

Yvonne said....
Svåra beslut att fatta om resa eller ej. Flyget, ja iaf SAS, skriver ju att deras luft är fräsch hela tiden, dessutom måste väl alla sitta med munskydd hela resan. Hörde av en i branschen att planen är långt ifrån fyllda dessa dagar, därför så många ändringar från flygbolagens sida, de fyller på vissa flighter istället för att flyga halvtomma.

Vi vågade oss tillslut till Malmö några dagar och träffa dottern, svärson och våra 3 härliga barnbarn. De hade fått instruktioner att inte kramas, inte ta hem några kompisar de här dagarna osv, så det kändes bra. Lite pirrigt är det att "vänta" och se om man klarat sig eller ej. Vi körde ju bil och hade med oss matsäck och stannade bara ett par ggr och stäckte på benen.

Hösten är här också, just nu bara +9 grader på morgonen och jag hör att värmen klickat igång. Vi har ett system som styrs av utetemperaturen och sköter sig själv med både påslagning som avstängning.

Har också börjat tända ljus inne nu, blir ju mörkt såååå snabbt här nu. Helt ok för min del att hösten gör sitt intåg.

Alldeles förfärligt med bränderna, läste att även Sverige kommer få en släng av röken och då snackar vi lååååångt avstånd från branden. Det är så läskigt hur stor förödelse det blir och människor får lämna allt och fly från sina hem, sen på andra håll är det stormar och översvämningar som ställer till det.

Vi avbokade ju vår resa till Spanien den 5 sept men behöll hemresan 4 okt ifall det skulle bli att vi kunde åka ner 1 vecka och bara titta till huset och fixa lite, och jag lovar vi kollar också priser och vad som ev skulle passa utan mellanlandning. SAS har börjat samköra svenska flighter med norska och då får vi mellanlanda i Oslo. Vissa är direkt och de vill man ju åt. Lockar med mycket billigare resor om man tar vägen över Norge.

Bara att fortsätta i samma spår som man gjort sedan början av mars, men gudarna ska veta att man är less, less, less på detta skitvirus.

Ha en fin torsdag säger jag och skickar en stor kram från ett kyligt och blåsigt Åkersberga, ska bli varmare framåt dagen sägs det

Kallekula said...

Jag tycker absolut att du ska våga flyga till Sverige. Jag har hittills flugit sex gånger sedan pandemins utbrott. Generellt upplever jag att allt fungerar väldigt smidigt.

För att undvika onödig trängsel vid boarding har jag slutat att resa med kabinväska ombord. Jag checkar istället in väskan. På Arlanda fungerar detta supersmidigt på de har automatisk incheckning vilket gör att man slipper köer. På andra flygplatser gäller det att vara ute i ännu mer god tid än vanligt då allt tar lite längre tid än vanligt.

Ombord så är skillnaderna markanta mot pre Covid. Alla flygbolag har olika rutiner. Jag upplever Norwegian som hårdast. De har ingen servering ombord alls. SAS kör också utan servering men placerar vattenflaskor på alla säten. Ryan Air kör på som vanligt.

Mask måste man ha på sig hela tiden när man inte äter eller dricker. Jag upplever det som rätt skönt. Tidigare var jag något av en magnet för förkylda sätesgrannar. I år har jag klarat mig utan att bli förkyld. Hoppas faktiskt att man fortsätter med obligatoriska masker.

Jag upplever det som att alla flygbolag säljer så många platser de bara kan. Upplever att planen varit relativt fullsatta, ca 80-100% av kapaciteten.Annika said...

Elisabeth;
Det börjar bli en oemotståndlig kraft som drar inom mig.
Tänker också att planen mellan US och Swe måste vara halvfyllda. Inga turister får ju komma hit ännu. OCH skolorna har börjat, och jobben är igång ...
ALLRA helst är säkert planen som är på väg hit tillbaka halvfyllda. JUST med tanke på att inga förutom GC-innehavare eller medborgare kommer in.
Jag vet att man har mask hela resan, fine. DET kan jag deala med.
Tror också de inte tar några risker.
SÅ svårt. Jag rådbråkar med mig själv alltmer.
Men kraft finns inom mig. En enorm kraft som blir större och större. Tänker på mina fldrar som är äldre. HUR vi blivit rånade på ett år.
ALLT sånt. Ska stämma av med min kompis och se vad hon säger då hon åker. Isf skulle jag åka i nästa månad.
Karantän i två veckor sen då jag jag kommer hit. MEN det kan jag leva med. Lätt.

Ja, ni har ju haft skönt väder, och HAR!! Brukar ju kolla in vädret i Sverige på olika platser. Bla kollar jag Småland, ja en ort söder om dig, men ändå.
Härligt med milda temps.

Bränderna ja, skrämmande.
SÅ hemskt. JAG kan inte föreställa mig det hela. Har aldrig varit med om ngt sånt.
Ja, visst är det konstigt att röken ligger här. Högt högt upp. NU idag är solen också bakom filtret. SÅ märkligt.
Vackert morgonljus blir det, det är sant.


Det är härligt att göra om lite efter årstid. har alltid gillat det.
Så kör på mer du också, hihi. Tänd ljus och bona in dig.
Tis the season!!

Humlan said...

Jag förstår att du längtar, men jag tycker att alla som inte måste resa borde låta bli, det är så onödigt att sprida viruset eller att plocka med sig det hem. Men jag har inte alls koll på vilka rutiner och regler som har införts på flygplatser och flyg, så jag vet faktiskt inte något om hur säkert det är.

Här har det också blivit märkbart kyligare. I går var det svalt när jag gick hemifrån men när solen kom fram så var jag plötsligt alldeles för varmt klädd, tur att jag då var på hemväg. :-) I dag blåser starka nordanvindar och det är kallt även i solen om man inte hittar lite lä och håller sig där. Nu är det verkligen tiden när man får fundera på klädseln varje gång man ska gå hemifrån: Är detta för varmt eller för tunt? Men jag har ju börjat gilla hösten sedan jag flyttade hit och klara, fina höstdagar är härliga.

De där bränderna är verkligen otäcka och precis som Yvonne så har jag läst att även vår luft kommer att påverkas, det visar ju verkligen hur stora de är! Jag hörde av en som bor i San Francisco att vinden hade vänt och hon nu hade västliga vindar och därför betydligt bättre luft och ljus. Men kartorna över hur luften är längs hela västkusten ser verkligen skrämmande ut.

Ha en fin torsdag!

KRAMAR!

Annika said...

Karin:
Ja, jag vet inte hur jag ska göra, men kraften blir allt större.
Klokt eller dumt?
VET INTE!!
Isf skulle jag åka inom relativt snar framtid. Men jag ska se vad min vän säger om det hela först.
JAG läste att Finland öppnar gränserna nu!!
Förstår hur du känner alltså! Skulle absolut känna lika själv, både fasa och vara lycklig.
GAAHH!!
Men du ska se att det är lugnt, fallen i Sverige har ju sjunkit med besked.
MEn du har rätt, man får inte slå sig till RO. DET är då det blir farligt. ALLT måste följas.
Skitår galore.
Jaja, jag tänker vidare ...
OCH ni resonerar helt rätt.


Bränderna ja.
Ofattbart.
Tror också man måste ha upplevt för att fatta.
Så hemskt.

Ha en finfin torsdag.
Kramar!

Annika said...

Yvonne:
Ja, detta svåra.
Jag har verkligen beslutsångest nu.
KAN inte alls bestämma mig. OCH att smitta ner ngn är min stora mardröm.
TÄNK OM ...
Munskydd hela resan, ja.
Men det kan jag ta.
Exakt, lever lite på det också att planen är halvfyllda. US tar ju inga turister alls just nu, så det måste ju vara rätt glest ombord, tänker jag.
Och ffa på vägen tillbaka igen ... ja vi får se ...
VI får se ...

Tycker det var bra att ni för till Malmö. Jättebra.
Säker på att allt gick bra.
Familjen är ändå viktigast. Börjar tänka så mer och mer och mer. Att det kan vara värt det för familjen.
Det verkar som om alla de dina verkligen höll på reglerna ni satt upp. OCH det måste ha varit underbart att ses!!

Ja, hösten är här. Gillar det.
OCH hos er kommer den ju tidigare än här.
Mysigt. SÅ smart med er värme som slår på av sig själv.
Ja, det är supermysig med ljus och allt sånt. Gillar det verkligen.

Bränderna västerut ja ... ofattbart hemskt. KAN inte föreställa mig.
JASSÅ, så även ni kanske får det fenomen vi har här nu, mjölkig himmel och svag sol.
ja, det är ju enorma bränder som rasar så jag kan tro att de kan få effekt på många håll.
LÄSKIGT!!

Ja, Yvonne, vad svårt det är att veta hur man ska göra med flygen och resor.
SÅ otroligt SVÅRT.
Jag förstår så väl att ni vill ner och se till ert hus där.

Försiktighet är verkligen a och o.
Det farligaste som finns nu är att börja luta sig tillbaka.

Kramar till dig från ett mjölkigt (haha) Reston.Annika said...

Kallekula:
Hej och välkommen till min blogg!
STORT tack för att du skriver och berättar för mig!
Det är sådant här jag vill veta.
Ja, ARN har de där kioskerna man checkar in sig själv i. Strular jämt för mig som ska vidare till US efter mellanlandning i cph. SÅ jag får jämt ställa mig i kön. OH well.

Ah, intressant att jämföra med olika flygbolag också.
Vet du om SAS på sina långflygningar har ngn matservering?
Mask vet jag är ett måste ombord.

TACK Kallekula för att du skriver och berättar.
VARMT välkommen tillbaka!!

Annika said...

Humlan:
DET är så svårt att veta vad som är rätt och fel.
Jag svajar verkligen.
Jag ska först och främst se vad min kompis säger om sin resa hem.
OCH ja, jag ÄR livrädd över att ev smitta mina fldrar. Kanske är det bäst att vänta till efter jul?
Ja jösses ...
Detta dilemma.

Inrikesflygen här i US verkar vara fullsatta till max. DET kunde K och M berätta om. DET känns inte kul.
Åker hellre på ett halvsatt plan. Inbillar mig att flighterna mellan US och Swe inte är packade. MEST pga att inga turister kan komma hit.


Kan tror att det är sådana tider nu hemma, att inte veta vad man ska ha på sig. haha.
Jag är glad över att du gillar hösten alltmer, Humlan.

Hemskt hemskt med bränderna, faktiskt ofattbart.
ja, ni kanske får det fenomen som vi har, ett filter högt upp i atmosfären som ger mjölkvit himmel och skymd sol.

Stora kramar från mig!!

Anonymous said...

Förstår att du längtar att få resa till nära och kära! Ett år sedan, lång tid. Det är svårt att veta när det kommer att kännas bra att resa igen. Vi fick inga pengar tillbaka för flygresan till Barcelona vi skulle gjort i maj. Vi fick en voucher som gäller till augusti nästa år. Kan man flyga säkert då? Är det coronafritt?
Ahh, detta skitår!!!
Kramar från Anette!

Annika said...

Anette:
DET gör jag!! Längtar.
Ett år är lång tid, och har man äldre fldrar är det ännu längre tid.
DET är så svårt med detta beslut alltså. Just nu väntar jag på att min kompis ska åka. Vill absolut höra hur hon ser på det hela.
Sen vill jag helst vara här under valet, under Thanksgiving. Sånt. Men vi får se. KAN bli efter jul.
Men vem vet.
Känner till så många som SAS blåst på stålar. jag är så innerligt glad att jag aldrig hann boka min hemresa innan pandemin slog till.
Skitår är rätt. DET är bara SKIT!!
Kramar!!

BP said...

Har förstått att det är väldigt glest med passagerare på flygplan i Europa, eller rättare sagt mellan Sverige och Spanien. Ändå skulle jag inte riskera en resa. Å din resa är ju betydligt längre från USA till Sverige, så nej, den risken skulle jag inte ta.

Är en renodlad sommarmänniska och är varken förtjust i höst eller vinter. Högtider firar vi inte heller.

De sa på nyheterna igår att även luften över Sverige har förorenats med partiklar från bränderna i Kalifornien. Helt otroligt egentligen. Det som är så konstigt är att Kalifornien ju drabbas varje år av skogsbränder som är gigantiska.

enannanannika said...

Trots att gränsen är öppen till Finland nu så kommer jag inte att åka dit förrän mina föräldrar tycker att det känns ok att träffas, och än så länge tycker de inte det. Viruset finns fortfarande i allra högsta grad och det känns bäst att inte chansa. Jag måste ju dessutom planera med semesterdagar. Men det känns bra att veta att jag KAN åka om något tex skulle hända dem och jag vill dit snabbt.

Annika said...

BP:
Tror det är glest på planen till Kph från DC också. Speciellt på tillbakavägen hit igen eftersom USAs gräns inte är öppen.
Vi får se hur jag gör.
Familjen är viktig, och med äldre fldrar blir det ännu knepigare.
Men jag ska se vad min vän som åker i dagarna och sen utgå lite från det.
DET är jättesvårt, och jättevanskligt allting. Känns lite som rysk roulette. Erkänner det.

Hela västkusten brinner, det är nog skillnaden denna gång. Från Washington state i norr till sydligaste Cali.
Hemskt, hemskt, hemskt.
Tror det mesta bor på de stora klimatförändringarna.
Här ser vi det också och jag vet att folk lider lite av röken från väst, de som har astma etc. Själv känner jag inget av det, men det ligger som mjölk över himlen. Röken, rubbet. Märkligt.
Ja, att ni märker det är verkligen talande också. Otroligt, kanske hela norra halvklotet känner av det?
Arma människor!!

Annika said...

Annika:
Det är bra att Finland öppnat gränsen igen.
Just det att man KAN åka.

Brysselkakan said...

Så brandröken tar sig hela vägen till er... Ja, det är långt!
Regn längtar nog alla efter på västkusten men det verkar avlägset just nu.
Ha en fin helg och tack för underbara bilder från er resa!

Annika said...

Brysselkakan.
DET gör den, den ligger som en mjölk över himlen.
OCH har gjort i dagar nu.
Ja, måtte de få regn västerut. Så klimatförstört det är alltså.
Tack snälla för att du hängt med på resan till OBX!!