Thursday, August 06, 2020

Tack för tyck, Här och Nu, Åratal sedan och Teknikens under ...

Torsdag igen!!*  TACK för ert tyck!

Det är som alltid roligt för mig då jag får så mycket feedback och tyck på mina onsdagsinlägg.
Gårdagens var inget undantag.
Tack för det ni alla som tog er tid att skriva och tycka till.

Så  som jag gick tillväga när Karolina blev tvåspråkig är den enda vägen att gå.     De är de enda tips att jag vill ge den blivande mamma eller pappa som vill lära sitt barn minoritetsspråket.

Måste också tala om att Karolina under flera år skrev, och hittade på sagor, för kusinerna. Hon skrev och illustrerade dem själv.
De var i serieform. När hon läste upp dem satt kusinerna bänkade och förväntansfulla.
Alla de där sagorna finns kvar, och de är en skatt i sig.
Vi vuxna var också ganska engagerade i dem.
Ett kalas gick till och med i den påhittade huvudpersonens tema.

Så mycket minnen som poppar upp …
OCH som jag skrev igår, jag hade kunnat göra inlägget dubbelt så långt.*  Här och NU!

Den här veckan har jag bara varit ute på min runda en enda gång.  Igår. Ja, jag ska ut idag och imorrn förstås.  Men i måndags var jag ute i ett ärende under morgonen.  I tisdags hade vi en tropisk storm som drog in över oss.  DÅ fullkomligt ösregnade det i sjok.  Så dagens bilder är alla tagna igår.  Det var en sällsynt vacker morgon, 20 grader och INGEN FUKT!!  WOW, ovanligt!!
Ser så många fjärilar nu, äntligen.  Har väntat på dem.  Nu dyker de upp.  Det här är vår vanligaste fjäril, Yellow Swallowtail.  Makaonfjäril heter den i Sverige.  DEN är så vacker.  OCH den älskar  salvian och rudbeckian.
Ska jaga lite andra fjärilar med min kamera framöver också.  Älskar fjärilar.

*  År och dag sen sist …


Ikväll ska Peter och jag träffa ett par gamla bekanta till oss.
Hon är svensk och han är härifrån Northern Virginia. Peter tog en kurs i svenska med mannen en gång för länge sen, och på så sätt träffades vi fruar. Svenskan lärde sig killarna inte så mycket av, vill jag minnas, haha. Åtminstone inte min kära make, hehe.

De bodde här i Northern Virginia i många år. Paret flyttade sedan till Kalifornien, till trakterna runt Los Angeles. De har nu bott där i säkert fem år.
Det ska bli väldigt roligt att träffa dem igen, att höra om hur de upplever livet i Kalifornien vs livet här i NoVA.
Min gamla kompis längtade hela tiden efter att flytta till västkusten. Under alla år de bodde här. Det var hennes dröm att flytta till Kalifornien. NU är de där. Med många år under bältet redan.
Som sagt, det ska bli kul att stöta och blöta deras nya liv med dem.

Vi kommer att gå till en restaurang, sitta utomhus.
Social distans, förstås.
Jag är inte redo att bjuda hem någon ännu. När blir jag någonsin det igen?

Make it STOP!!


*  Teknikens under

Det här året är så "fucked up" det bara kan på alla håll och kanter.
Inget är som förr.
I början av mars kunde ingen av oss ens ana hur det skulle komma att se ut fem månader senare.
Overkligt.
Som en film.

Men det är ju TUR ändå att tekniken finns.  TACK och lov för den.
Tack vare den kan jag se och prata med mina föräldrar varje dag.  DET är guld.
Tack vare den kan jag Facetima med min syster och vänner.
Tack vare den kan jag skriva här varje dag.
Min sommar hade varit mycket fattigare om jag inte haft den här bloggen.  Så det är tur att jag har den, och er som läser den.
En vanlig sommar hade min blogg legat i träda vid det här laget.  Men tro mig, jag är så himla glad att jag driver den nu denna onådens sommar.
Tack och lov för SMS och mail.
Instagram gör också tillvaron lite ljusare.  Inte för att det är så stor variation på mina bilder numera.  Det är mest hemmavid, från de dagliga promenaderna eller från någon hajk.
Facebook kan jag ha och mista.   Men det är en bra kanal för olika grupper, och jag gillar Messenger. Men annars?
Facebook är det jag tycker sämst om då det kommer till sociala medier.

Sen, tack och lov för strömningstjänster av alla de slag.
Utan dem hade det varit tristare.
Just nu knarkar jag mest YouTube, Kara and Nate närmare bestämt.  DE är så bra, och de har rest över hela världen.   Peter och jag håller på att beta oss igenom allt de lagt ut, avsnitt efter avsnitt, från resorna över världen.
Just för tillfället (medan covid plågar jorden vi vistas på) är de tillbaka i USA och har köpt en husbil som de kajkar runt med i landet fram tills att gränserna öppnas igen.
Gillar ni duktiga resevloggare så kan jag verkligen rekommendera dem.   De har över 1,6 miljoner följare.  Peter och jag är mycket förtjusta i dem.  Vi ser dem via vår AppleTV.Bild från Karaandnate.com
Det är stor skillnad på hur våra liv ser ut nu än på hur de såg ut för 100 år sedan då spanska sjukan härjade.
I valet mellan då och nu väljer jag lätt NU.


Jaja, det är bara att digga läget.
En dag försvinner det här viruset också.  Eller går in i en annan fas iallafall.
For sure.


***

Eftersom det är sommar blir det inget mer skrivande för mig denna vecka.
Vi hörs på tisdag igen.
Jag önskar dig en jättefin helg!!!

24 comments:

Eva i Dalarna said...

Ja verkligen stor skillnad mellan nu och spanska sjukan. Den dödade ju också mest unga människor...min mammas mormor tex. Som hade en 2åring och ett 8 månaders barn. Och 2åringen som var min gammelmormor, fick växa upp hos sina morföräldrar och en moster och den lilla hos farföräldrarna.
Visst var det andra tider.
På tal om att bjuda hem folk, det går nog om alla är friska och man håller avståndet. Avståndet är det allra viktigaste, även om man naturligtvis också kan undvika att hosta på (smitta) andra genom att använda munskydd.
Fast munskydd fungerar väl inte så bra när man ska äta...
Tack för ditt grattis till mitt nya barnbarn! Han är så fin! Blir roligt att se vem han är, när han växer upp.
Molnigt här idag och 16+ men ska tydligen bli varmt i helgen. Vi får se!
Ha en bra dag och ett trevligt möte med vännerna!

Anonymous said...

Yvonne said....
Så fina bilder, tack för dem! Kul att träffa vänner man inte sett på länge, det gjorde vi i Sigtuna, säkert 6-7 år sedan sist men när vi satte oss och fikade så var det som det var förra veckan vi sågs. Har några sådana vänner och det är så mysigt att ses även om det går några år emellan, men när man väl ses är det som att man fortsätter från där man slutade.

Vi träffar också folk bara utomhus, tack för den här årstiden, tänk om det varit i smällkalla vintern, då hade man nog blivit galen av att sitta inomhus hela tiden.

På fredag ska vi köra en facetime middag igen med våra vänner i Norrbotten, så kul och då blir det många timmars surrande. Vi hörs ett par gånger i veckan på messenger eller facetime och "kollar läget" men sen när vi har middagar så har man ändå så mycket att prata om, konstigt men så är det.

Idag ska vi åka och äta på ett rätt nyöppnat ställe här på hemmaplan, Zälls Smokehouse som kör Texasinspirerad mat, såååå gott! Vi har varit där en gång tidigare och sen dess har jag drömt om att gå dit igen. Han är visst en kändis för hårdrocksfolk då han spelat med i något hyfsat känt band, men nu pysslar han mest med att skriva kokböcker och ta hand om restaurangen.

Ha en jättefin helg, stor kram kommer från ett än så länge mulet Åkersberga

Elisabeth said...

Vad gulligt att Karolina skrev sagor! Roligt att du har dem kvar också, för precis som du skriver är de en skatt i sig. Håller för övrigt med i det Jennievivi skrev om tvåspråkighet i världen; det är ju verkligen mycket vanligt. Att prata/skriva/läsa ett språk hemma och ett annat i skolan är nästan vanligare än att göra det på samma språk, i alla fall i vissa länder. Det räcker med att se till Syrien, där går majoriteten i skola på arabiska, men så finns det minoritetsgrupper som använder ett annat språk hemma (kurdiska och assyriska till exempel). Dessa barn/ungdomar kan ofta båda språken mer eller mindre perfekt. Så detta med att barn inte skulle klara av två språk samtidigt är sannerligen en myt. Möjligen skapad för att det skulle vara "en nation, ett språk".

Roligt att träffa gamla vänner! Med vissa personer är det som att ingen tid alls gått när man ses, trots att det handlar om flera år.

Tekniken ÄR fantastisk. Jag är INTE förtjust i middagar eller fika via internet, men däremot är det roligt att det är så lätt (och gratis!) att prata med folk genom dessa tjänster, speciellt om man bor utanför Sverige. Är för övrigt mycket glad att du håller igång bloggen! Det är ALLTID lika roligt att läsa den. :-)

Instagram är också roligt. Det finns så mycket intressant där också, gamla foton och historia och annat. Facebook använder jag faktiskt aldrig, och eftersom jag inte använder det blir det bara tråkigare och tråkigare... Minns att jag tittade på några avsnitt av Kara and Nate när du skrev om dem i våras. Sedan hade jag nog inte tid längre, men de avsnitt jag såg var bra! De åkte transsibiriska järnvägen bland annat, och den har alltid fascinerat mig.

Taina said...

UNDERBARA bilder igen, som vanligt. Tar du dem med din kamera? Ser faktiskt inte så mycket fjärilar här i stugan, men i Simpan har vi massor av dem.Har aldrig lärt mig vad det heter dock. Får väl döpa dem själv till Stina och Johan typ. Hahahahaha!

KUL att få börja umgås igen! Vi har inte träffat några av våra närmaste vänner här på år och dar. De är superförsiktiga och i riskgruppen så jag väntar ut när de känner sig redo. Klokt att sitta ute på neutral mark när man ska träffas dock.

Ja GUD, tänk om vi suttit i karantän under spanska sjukan!!! Då du, hade jag nog gått under. Kanske det var därför så många dog. Pga leda.

Sociala medier ja...svårt ämne. Jag är liksom fast i Facebook fortfarande fastän jag inte är lika aktiv som jag var tidigare. Instagram besöker jag mer sällan. Lägger upp nån bild då och då. Känner att jag bara skrällar och svårt att njuta av bilder. Albert har i stort sett lag ned sin Facebook. Han tycker jag ska göra detsamma.

Har aldrig sett Kara and Nate. Ska verkligen kika på det. Kul med resetips om inte annat. Well, well, drömma kan man ju. Det blir nog mindre av den varan nu, dvs resa, och då kan man ju följa någon annan som gör det åt en liksom. Blir billigare så också, hahahaha.

KRAM KRAM

Annika said...

Eva:
Som du säger, den tog livet av så många unga. Spanska sjukan.
Som din gammelmormorsmor ... som dog ifrån så små barn. SÅ sorgligt.
Hemskt med pandemier, men alla klingar ju ut. Förr eller senare.
Jag kan bjuda hem folk om vi sitter ute.
Men inne? inte helt redo än.
I höst blir jag det säkert.
Så underbart fint med det nya gulliga barnbarnet. FATTAR om du längtar ihjäl dig!!!
Ha en jättefint helg!

Annika said...

Yvonne:
TACK Yvonne.
Det blev ganska få bilder denna vecka.
Men, men ...
Ja, det ska blir roligt att träffa de här gamla bekantingarna MEN vädret kan nog komma att spela oss ett spratt. Det lär ska regna enormt ikväll + åska ....
Vt inte riktigt hur vi ska lösa det. JAG är inte redo att sitta inomhus på en krog ännu.
Jaja, det löser sig.

Grubblar lite på hösten och vintern ... Hur ska det bli?
Man kanske inte kan träffa ngn alls?
FAN också.
Jag har inga problem att ses utomhus på altaner etc. Men är inte redo att börja umgås inomhus än.

Prisa tekniken. DEN har hjälpt oss sååå mkt under krisen!!
Just med FaceTime etc.
DET måste man ändå vara sååååå tacksam över, och det är jag. BEYOND!!!


JAMEN jA!! Jag såg ju din goda, goda burgare på insta. UNDERBART!!
Blev såååå sugen!!


Önskar dig en jättefin helg!!!
KRAMAR!!

Annika said...

Elisabeth;
JA, de där sagorna ja.
DET var en hel värld med en hel familj som hon skrev, ritade och berättade om.
OCH alla gillade att lyssna.
TUR att de är sparade.
Tvåspråkighet är verkligen en ynnest. OCH barn fixar det.
Utan problem, som just Jennievivi skrev igår.
DE gör ju det.

Ja, det sk bli roligt att träffa dem ikväll. Speciellt kul att höra om hur de gillar livet i CA.
Mne vi får se vad vädret ställer till med.
DET ser inte bra ut alls ...


Tekniken, prisa den!!
MEN, jag håller med dig. FLER än en person vill jag inte snacka med samtidigt på FT eller Zoom. USCH, det är inte min grej. ALLS.
Men annars, visst är det otroligt att man numera kan prata gratis över världen. UNDERBART!!
Glömde att nämna WhatsApp också, där har jag gruppchatt med mina syskon. Mkt aktivt. Trevligt.

TACK Elisabeth. FINA ord sporrar mig och gör mig glad!!
DET har nog varit en räddning för mig att blogga i sommar.

Insta, älskar den kanalen. Bäst efter bloggarna. SÅ lätt, och folk är ofta sååååå vänliga där.
Kara and Nate, såååå bra.
Har också sett deras resa på Transsibiriska ... Precis som du har jag alltid fascinerats av den!!

Elisbeth, tack för dina fina ord. GISSA om jag är glad för att ha DIG här igen!!!!

Annika said...

Taina:
TACK!!
Faktum är att jag tar bilderna med min gamla, trötta och slitna iPhone 7. Den kan hacka och sega på, men det är den jag har nu fram tills att 12:an släpps som jag tänkt köpa.
Har inte uppdaterat min sjua till nua iOS. Kommer inte att göra det heller.
Men den funkar, och den tar bra bilder. Ja, jag fotar via Camera + förstås, min favoritapp då det kommer till foto.

Fjärilarna kom sent i år. Trodde inte d skulle komma.
De kanske kommer till dig i Paradiset snart.

Det ska bli kul att träffa det här paret, de är mer bekanta än nära vänner. Men det ska bli roligt.
Vet dock inte om vädret kommer att uppföra sig. jag är inte redo att sitta inne på en krog. Inte alls.
SÅ lite vanskligt är det.

Ja, det kan ju faktiskt ha varit så .. .att många under spanska sjukans kraften faktiskt fick så svår leda att den delvis gjorde att de dog.
Inte alls omöjligt.
DÅ har vi det mkt mer förspänt idag. TACK och lov.

FB, har så svårt för dt mediet. Vet inte varför egentligen ... men folk blir så märkliga där. Ja du vet ju hur grupperna ser ut, say no more liksom ...
Insta är mkt vänligare.


Kara and Nate är otroliga. DE har gjort resandet till sitt yrke. Och han har liksom knäckt koder och annat som gör att de reser till bra priser etc. Sen har de ju spons också med tanke på hur stora de är på YT.
Se dem, de är sååå trevliga och riktiga proffs på att filma och visa.

KRAMAR i massor och trevlig helg.

Humlan said...

Vilka fina bilder! Det satte sig en fjäril (påfågelsöga) på mitt knä i går, tyvärr flög den iväg så fort jag rörde handen, så att fotografera den hann jag inte. Det låter som ett härligt promenadväder med 20 grader utan fukt, en skön start på dagen.

Jag förstår att du verkligen har nytta och glädje av tekniken. Jag har aldrig "pratat med bild" men jag använder ju tekniken rätt mycket ändå. Något som är trevligt är chatgrupper på messinger, ett trevligt sätt att hålla kontakten och att småsnacka lite.

Det är så roligt att du håller bloggen igång i sommar, det uppskattar jag!
Ha en skön helg och var rädd om er!

KRAMAR!

Annika said...

Humlan:
TACK!!
DET betyder TUR när en fjäril slår sig ner på en.
Älskar fjärilar!!

DET var skönt med det vädret, det var det. Det blev ju lite annat liv i luckan sen ... men just då var det mkt skönt.

Precis, tekniken är underbar.
TUR att vi har den.

OCH tack snälla rara Humlan, dina ord värmer och sporrar.
TACK för att du läser.

Kramar och trevlig helg!!

BP said...

Fantastiskt fina bilder på fjärilen och blomman. Kul att du också vågar vägra Facebook. Det gör jag också. I dessa coronatider är tekniken verkligen räddningen för många, annars skulle man ju glömma hur barnbarn eller grandparents ser ut.
Kul med besök från Kalifornien. Har bara varit i Los Angeles och Pasadena. Gillade båda ställena skarpt.

Önskar dig en toppen helg:-)

Äventyret framtiden said...

Oj, vilka bilder du har tagit på makaonfjärilen! Toppenfina.
Ja, inget är som det brukar vara, vi har varit med om en historisk svängning skulle jag tro. Efter Coronan så ser med all säkerhet livet annorlunda ut, åtminstone ett tag. Normalt på det sätt som vi kallade normalt blir det inte men nynormalt kanske?
Jag är på facebook, lite motsträvigt och mycket kontrollerat, väljer noga mina vänner och är inte särskilt aktiv. Men vi har vår Pettas facebook och den har visat sig vara bra att nå folk med. Så länge vi har Pettas café hänger jag kvar där på facebook. Sen blir det mindre av den biten, helt säkert. Fast facebook är inte fel, bara men själv ser till att inte fastna i sådant som man inte vill vara med på. Instagram är inte alls min melodi, det blir för mycket att vara på många ställen samtidigt. Jag hinner ju knappt med bloggandet längre :) där jag ändå trivs allra bäst.
Ha en skön helg så ses vi på tisdag!
Kramar över haven!

Marika Carvalhal said...

Hej! Jag trodde kanske du skulle träffa Mia o Stefan när jag läste fin post- i så fall en gemensam o underbara vänner- hälsningaar Marika inKarlskrona- som bodde i NOVA i 3 år👍😉

Marika Carvalhal said...

Hej! Jag trodde kanske du skulle träffa Mia o Stefan när jag läste fin post- i så fall en gemensam o underbara vänner- hälsningaar Marika inKarlskrona- som bodde i NOVA i 3 år👍😉

Channal said...

Tack o lov för teknikens under! Men jag gillar inte bloggspots nya teknik. När jag skriver blir texten blå med underskrift och bilderna blir inte som jag vill! Har du stött på samma problem? Ja, detta blev en annorlunda sommar. Spanska sjukan var mkt värre! Vi får handskas med Corona som finns i samhället. Usch!! Bara och harva på. Men tufft är det! Kul att träffa gamla vänner! Ha det trevligt!

Vacker fjäril! Ser inte många fjärilar i år.

KRAMAR Anna

Annika said...

BP:
TACK!!
Ja, n u äntligen börjar fjärilarna dyka upp.
Jag finns på Fejjan, men jag är inte aktiv där.
Ligger lågt.
TACk och lov för tekniken, eller hur!!! Underbart att ha den, även om det inte är detsamma.
Ja, LA är intressant

Hoppas din helg var finfin!!!

Annika said...

Karin:
TACK!!!!
Ja, nu börjar de komma, fjärilarna.
Jag har väntat.
Du har rätt, vi har varit med om en historisk svängning.
Verkligen.
Men jag hoppas verkligen att det ska bli normalt igen med tiden.
FB är ovärderligt för sådana som ni, tror jag. Som har ett litet företag, ett bra sätt att nå ut. Samma med insta, även om jag vet att det inte är din grej :-)
DU har så rätt,bloggen är det ALLRA bästa!!!!
Kramar!!

Annika said...

Marika:
Men visst var det Mia och Stephan vi träffade. Alla rätt där!!
Roligt att se dem!!

Annika said...

Channal:
JA, älska tekniken. Speciellt nu i dessa tider.
HAR inte bytt till nya blogger än, hänger kvar tills det inte längre går på den gamla.
Fattar inte varför de måste hålla på och ändra på saker som funkar bra som det är.

Samma här, fjärilarna kom sent i år. SÅ sent. Har väntat på dem hela sommaren, nu är de här.
På tiden.

Kramar!!

Brysselkakan said...

Ligger lite efter med att läsa bloggar och hann aldrig med att kommentera inlägget om hur din dotter blev tvåspråkig. Vet att det ligger en hel del jobb bakom detta, men ni löste det bra!

Fjärilar, har inte sett så många i år men å andra sidan är det inte så mycket blommor kring där jag bor så i de mer renodlade villakvarteren finns nog fler.

Bjuda hem folk, ja när börjar man våga det igen? Vi har haft ena sonen här och besökt en av de andra två. Och besökt T:s syster, det skulle skett utomhus men regnet öste ner så vi satt inne och så här två veckor senare kan vi konstatera att det ju gick bra.

Ja, hemma är vi, i alla fall de flesta. Sådan är denna sommaren. Bara att tugga i sig. Och hoppas att det bli annorlunda på ett positivt sätt nästa sommar!

Annika said...

Brysselkakan:
OOO jag förstår, det är ju sommar och ledigt.
Ingen fara.

Ja, tvåspråkigheten löste vi MVG, säger jag nog :-)
En del jobb, men ändå det mest naturliga i världen.

Fjärilar, de kom sent här. SÅ sent OCH de är färre än vanligt. Mkt tråkigt.

Jag vet, det där att bjuda hem folk. IN FOLK!! DET funderar jag på ...
NÄR ska man börja göra det igen?
I höst måste det ju ske ... men ...

Ni har så bra med båten tycker jag. UNDERBART!!
Nästa sommar blir bättre, övertygad.

Eva i Dalarna said...

Men det var att sitta UTE jag menade Annika. Självklart.

SaraB said...

Hej Annika!
Älskar också fjärilar och här finns det många <3 Just den på bilden måste vara samma som vi har här, otroligt vacker och relativt stor. När jag går uppe på vårt "berg" brukar den ofta cirkulera runt oss i par, tycker dom är så fina :)
En av mina favoriter som jag också har stött på här är "Hummingbird butterfly", på svenska kallas den för Dagsvärmare har jag för mig (har dock aldrig sett den i Sverige, bara här i Spanien. Otroligt fin <3 Den har också en stark spirituell betydelse om man är lagd åt det hållet (moi), så jag blir alltid glad av att se den (första ggn trodde jag verkligen att det var en kolibri :D) :)
Gällande att bjuda hem... vi har våra vänner som vi umgås med både hemma och utomhus utan att jag känner mig speciellt orolig. Jag tror att jag har passerat den första orosfasen av Corona-krisen, och känner helt enkelt att livet är här och nu och måste levas utan rädsla och oro, men så klart med hänsyn och respekt. Så länge vi alla är friska och känner oss bekväma i situationen så gör vi det. Vi har också vänner som har valt att vara mer isolerade och undvika sociala situationer och det respekterar jag till fullo.
Hoppas att din sommar rullar på trots allt och att ni har det fint. Här är också otroligt varmt så det har varit strandlivet som hägrat och vi har upptäckt nya otroligt fina platser :) Stor kram!

Annika said...

Sara:
Visst är de ljuvliga. KAN tro att ni har dessa hos er också. De är stora, ja. De är vanligast i gult, men det finns en väldigt mörk variant också, inte lika vanlig. Väldigt vacker.

AAAAAHHHHAAAAA....
Menar du en som liknar kolibri?? Fast det är en insekt?
Ibland bid fösta påseendet kan det vara svårt att se skillnad? MEN den är insekt. VI har dem också. OCH kolibris. ÄLSKAR dem alla.
MÅSTE vara den som här kallas för humming moth. DE är coola. jag fotade en sådan för lite sen.
KUL att de har en spirituell betydelse. NU blir jag nyfiken...!! GILLAR ju också sådant.

Ja, jag tror att jag snart ska börja bjuda hem folk. Kanske ett par i taget, det får räcka.
JAG är precis som du, jag respekterar allas rädsla. Det är så personligt det här med corona.

Min sommar rullar på. Tiden går fort.
Underbart med stranden. Där har jag inte varit en enda dag ännu.

KRAMAR